Уж е развързана, а външната ни политика нещо куца

При цялата си решителност премиерът Бойко Борисов изглежда странно нерешителен по един много конкретен въпрос, който не търпи дълго отлагане. Кой ще бъде българският еврокомисар?

Защо точно това кадрово решение се оказа най-трудното за човека, който не се колебае да наложи мнението си именно по кадровите въпроси по най-категоричен начин?

Има само едно обяснение. От уважение към правилата ще спазя неписания закон да не говоря от името на онези, които не са ме упълномощавали и които също мълчат за своята позиция. Но ще си позволя само едно подсказване: засечката е в Брюксел. Все пак, макар мнението на София да е определящо за българската кандидатура, излъченият от властта български еврокомисар предстои да стане член на европейското правителство, което вече си има преизбран ръководител- Жозе Барозу.

Във връзка с това, тъй като от предишни изявления на г-н Борисов може да се съди, че е имал намерение постът да бъде зает от Румяна Желева, сегашният външен министър, интерес представлява едно изявление на г-жа Желева от вчерашния 15 септември.

Изчаках новината, която тя произведе в ранния телевизионен ефир на най-гледаната телевизия да „втаса”, но изглежда, че маята в нея не е достатъчна, за да „бухне” и да се превърне в нещо, достойно за поднасяне за консумация на обществената трапеза чрез съответната интерпретация в медиите.

Според Румяна Желева България можела да посредничи между ЕС и Русия. Тя спомена и размирния кавказки район като регион, който също можел да се възползва от нашите посреднически услуги. Да ви напомня това на нещо?

Напомня на неадекватните тези на президента Първанов, който многократно е заявявал нещо подобно – нали помните помпозното му изявление, че си бил еднакво близък и с Владимир ( Путин) и с Джордж( Буш), с което практически ревизира приоритетите на българската външна политика, според която България е член на НАТО и би трябвало по документи ( ако ги спазва) поне да е по близка с „Джордж”.

. Никой не ни е молил да „посредничим”. Мераците ни предизвикват само иронични усмивки- вероятно не само в Брюксел, но и в Москва. За Брюксел съм сигурен, а за Москва подозирам по аналогия след униженията, на които подлагаше съзнателно премиера Станишев, от което стана ясно що за „посредник” може да бъде третираният като слуга малък братушка.

Отгоре на всичко България е член на ЕС и няма как да претендира за статут на равна отдалеченост от двата субекта, на който се твърди, че може да посредничи. А й кой казва изобщо, че Москва и Брюксел имат нужда от „медиатор” ( както се изрази г-жа Желева)? Във всеки случай нито ЕС, нито Русия са споменавали да имат такава необходимост, още по-малко са давали повод да се мисли, че точно България трябва им помага да си изглаждат кривиците.

За съжаление тази позиция е втория сигнал, че нещо не е наред във външнополитическите ходове на новата власт. Министър Желева внесе объркване сред наблюдателите веднага след изборите, когато ревизира предизборното обещание на своя партиен лидер за отменяне на направените в последния момент от правителството на Станишев дипломатически назначения. Тя не само „помилва” повечето от нарочените за спиране по пътя им дипломати, но и взе един от „помилваните” за свой заместник. При това се обоснова, че всъщност кадровите решения на кабинета Станишев са полезни за България.

Сега, с повтарянето на вехтите и наистина неприложими претенции за някакво българско посредничество между Москва и ЕС, тя демонстрира приемственост с досегашната политика точно в посоката, която би трябвало да се промени по смисъла, който внушава самото название ГЕРБ-европейското развитие, а не българското тъпчене на място като спънат троянски кон на Русия.

28 мнения за “Уж е развързана, а външната ни политика нещо куца”

 1. Добър ден г-н Инджев, тук сте на едно мнение с булката.
  Според нея Румяна Желева не е подготвена за битка с Русия.
  Не само тя – няма хора в България, които да смеят да застанат срещу дядо си Иван.
  Хората с познания и опит са наясно , че Русия не ни взима на сериозно. Затова всеки уважаващ се човек страни от пост, близък до Червения площад.
  В Европа знаят това.
  Или поне трябва да го знаят.

  Според мен г-жа Желева ще е по-добър министър от русофилския и предшественик. Той беше ….

 2. Нещата май започват да си идват на мястото(за съжаление,защото това е старото място).
  Може да звуча песимистично,но Б.Б. ще клекне и за енергийните проекти!Не чак толкова унизително като Станишев,но в крайна сметка ще стане това,което иска Русия.А медиите ще тръбят,че всички са доволни(същите тези медии,които издигнаха Б.Б. и продължават да го подкрепят-защото играе по сценария).
  Не ми се иска да е така,но не мога да си затворя очите.Медиите(не всички ,но почти)са един от най-мощните лостове,чрез които се манипулират хората.Този лост се държи от кукловодите(те никога не са го изпускали,защото са добре подготвени в школите на КГБ).Чрез този лост те издигнаха Б.Б.,за да имитира “дясно”,чрез него ще го свалят,когато си свърши работа или ако не слуша.
  Дано да бъркам,ама не ми се вярва!

 3. Добър и премерен коментар.И най-важното в точното време.

 4. “В МВР засега не е постъпвал сигнал срещу групировката ТИМ. Ако постъпи, ще го проверим”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Така той коментира призива на германския журналист Юрген Рот към премиера Бойко Борисов да предприеме разследване срещу варненската групировка.
  ———————–
  Май пак ни преметнаха!

 5. Дори Талейран след мен,
  разбираше,че внукът на Екатерина Велика и най-младият френски генерал в Тилзит,са били само акушери,но не и бащи на техния свят…с желан труден мир на всемирно господство и “всеобщо” братство….
  В днешния,тъкмо преди малко, сигналите от предишните коментари,са и жълт светлинен семафор за следващите цветови тоналности…
  При такива “чудни” обстоятелства и Слава и силна държава-са си олицетворение на своеобразно необуздано чудовище,и биха могли да се превърнат и в първите му жертви!!!
  Зависи от опит и балансирана смелост,тъй като русалките са и риби и мъдри жени,но определящият белег зависи от умерения апетит..

 6. Много сериозна тема и чудесно коментирана от автора !!! Въпроса който си задавам е – сама ли е взела решението Г-жа Желева или ще се окаже истина приказката на БСП – “нашите ни биха ” . Сигурен съм ,че Първанов сега доволно потрива “отрудените” си ръце и облизва “мъжки” устни в очакване на главното меню. Какво още трябва да се случи за да разберем , че сит вълк и цяло агне – няма ? Докога ще симулираме проевропейска политика и ЗАЩО ?

 7. При каратист какъвто е Първият консул на “колежката” ми!! Румяна Желева,ведно с Герб,…- видно и от тази статия на на И.Инджев – най-напред ще се наложи да примирява България със себе си,ако приемем,че в политиката,е важно д о б р о т о
  м и с л е н е,отколкото многото
  с и т о с т като знания!

 8. Statukvoto shte bade zapazeno.
  I niama da se razsledvat tamni sdelki.
  I niama da se borim protiv sivata ikonomika.
  I vsichko shte si e postaromu samo s malko poveche grim i rouge.

  Inache shte ima Boom-boom-boom (John Lee Hooker).

  A nikoi ne iska da e pod pricel, nali?

 9. Г-н Инджев, защо не отидете пак в някоя телевизия да коментирате, защото както е видно българският народ не си пада много по четенето. Единственото важно нещо е кой какво ще каже сутринта по телевизията и как ще реагират хората до централната емисия новини. Това е българският политически живот – сутринта месиш, следобед бухва, пече се и е готово за вечеря!

 10. Да,Заза,права сте,нашия народ,не само че не чете,той и не иска да чете,той и не мисли,той е заспал след половинвековното си пиянство. Навремето Ботев откри това достойнство у нас,но имаше извинения,все пак,500 години,но явно и 50 са достаъчни,а още по-вероятно е перманентно пиянство. Допълнение:България не води нито вътрешна,нито външна политика,нямаме нито достойни управници,нито достойно общество,апропо,ние въобще нямаме общество.

 11. единственият политик,противопоставил се на русднаците е иван костов.много е къса паметта на българина.забравихте ли кой спря руснаците по време на бомбардировките на нато в сърбия и кой изгони руски дипломати от софия?аз не зсъм забравил!

 12. Май нещо не им става играта на “Соросовите” и “Фулбрайтовите” храненици.България трябва да си гледа интересите и да си ги отстоява.Щото господа лицемерните европейци в повечето случаи не си спазват ангажиментите.

 13. Щом това се случва с поне малко известната на Запад отпреди министърка, какви ли пък “изненади” да очакваме от останалите.

 14. И аз , като Стоян, помня кой се противопостави на руската политика в най-новата ни история.
  А относно извъртанията и откровените глупости, изречени от външния министър, не съм изненадана. Пак ще се насадим на пачи яйца. Много, много жалко…

 15. Жалко, много жалко, а се надявах, че ББ ще измие поне малко лицето на България! И ще изчисти поне до някъде Авгиевети обори…….
  И понеже един външен министър не никого не казва нещо случайно – струва ми се, че отново паднахме в капана на комунистите.
  ” и стало безпощадно ясно, Европа прошумела и ушла…”

 16. Г-н президентът знае много добре,че по въпросите за държавността,уменията му за маневри и с огън и с вода,са били изтъквани и другаде,а и в този блог,дори!
  И ако целта за доклада бе,да се предизвика дискусия,тя е постигната,за други просто съм изненадан,дори по такива като:
  …………………………….
  “опипване” ……..д ъ н о т о н а к р и з а т а -особено за е в е н т у а л н о ..
  с п о р а з у м е н и е с М В Ф!!
  …………………………….
  Удивен съм и о т друго н о н е н а д м и н а т о качество,да се “а к у ш и р а” изготвянето и обявяването на правителствен план за действие
  И са си все, и любопитни, и интересни ходове,за които, просто няма равни!!!

 17. Към Таня Стоянова и Стоян Петров
  Има и регионални,и континентални и планетарни явления,когато първите -като балкански-биха могли,да не кореспондират с глобалните,където взаимодействуват
  -по на едро-всичко на всичко, два свята:
  – на евроатлантическата солидарност с умения,ред и Божия промисъл за свобода на духа;
  – и на променливата утопично-революционно тенденция,където Творецът е събрал територии,
  население и всякакви богатства;
  – условно представени горните от Обама и Медведев,няма защо да бъдат “урочасвани” на местно българско равнище,тъй като им стигат свои собствени и яростни опоненти!
  -“крокодили” и “северни мечки”-
  а и защото не им е… до причините за провала на Септемврийскто въстание
  1923 г.!!! и до нашите кафяви мечки…
  -Дори малкото умни в БКП-тогава-са разбрали същата година,защо не върви класов бунт във враждебно обкръжение…когато ,осолено сърбте са ни имали зъб още от Стефан Душан!!!
  Иван Костов,просто е бил прозорлив,да улучи момента тогава…
  Но кой е казал,че не е съдено на
  Първия консул,да улучи своя когато стане възможно!!
  За това иде реч?.. и поне засега!!

 18. Няма и минути след новината,че на знака от Вашингтон,Русия е отговорила с отказ от своите ракети
  “Искендър”
  /Горното за Таня Стоянова и Стоян Петров/

 19. Тук няма нищо учудващо, г-н Инджев, просто Желева е стара червена муцуна, но народонаселението на знае и не ще и да чуе…
  А и т.нар. медии в България са в ръцете на същите, които нямат полза избирателят да знае кой му е вн.министър и кой се гласи да е еврокомисар…

  А истинската биография на Р.Желева – кой и защо я скрива и досега? При това все неща, които могат да бъдат проверени начаса! Ако влезете в електронните издания на Държавен вестник (Норма например) тогава всички неща, написани по-долу ще излезнат наяве. Но на нито един журналист не му стиска. Защо ли?

  Ами защото Кръстникът виси над всички (пряко или косвено) със страшна сила. Четете и мислете:

  Свръхамбициозна кариеристка, родена в Нова Загора преди 40 г. в семейството на военен, завършила езиковата в Бургас, приета преди 1989г. в СУ – “Педагогика на пионерската и комсомолската дейност”, за да може да получи трамплин към партийна кариера, но специалността след 1989г. се преобразува (само на думи) в “Социална педагогика”. Видимо спадналите шансове за властова кариера я пренасочват към друга номенклатурна специалност в СУ – социология (където 2/3 от студентите до 1989г са деца на предани партийни кадри, готвещи се за управленска кариера в НРБ, а по инерция това продължава макар и в по-малка степен до началото на 90-те години). Завършва „Социална педагогика” през 1994 г. През 1995г. завършва и социология в СУ, където ментор й става ченгето Кръстьо Петков, а топлата връзка със службите и подземния свят се поддържа и по линия на съпруга й – към онзи момент работещ за Мултигруп.
  През 1995 год. Румяна Желева (на крехката възраст от 26 години) „ненадейно” става член на УС на Национален Инвестиционен Фонд – НИФ „Труд” АД, който управлява огромни активи от масовата приватизация, през 1996 г. е вече член на Надзорния съвет на приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД . Това „компетентно” участие в този фонд продължава три години. Прословутият приватизационен, а после инвестиционен фонд, в които Румяна Желева е член на УС е с прякото участие на КНСБ. Там Желева работи в тясно сътрудничество със зам-председателя на КНСБ Юри Жак Аройо, който е изпълнителен директор на фонда (Юри Аройо е син на известния червен шаман и икономист Жак Аройо, съветник на Тодор Живков. По-важното е, че Юри Аройо е член и на УС на Първа източна международна банка, най – известна с названието „Банката на СИК”.)
  Румяна Желева е член и на Съвета на директорите на „Пластимо” АД Самоков, но по-любопитно е нейното членство през 1997-1998 г. в Съвета на директорите на „Езтур”АД – Правец, който стопанисва партийната резиденция на Тодор Живков в родния му град и където се вихрят скандали с руско участие и участие на небезизвестния Мирчо Циганина, който бе спряган за източване на държавният резерв.
  Първите видими политически занимания на Желева са в партията на ченгето Кръстьо Петков „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, а зам.-председател е проф. Румен Георгиев. Кръстьо Петков, който от 1990 до 1997 г. е председател на КНСБ, е бил агент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО с псевдоним „Еленков” и е депутат от Коалиция за България начело с БСП в 39-тото Народно събрание – тоест, един ярък представител на БСП. Какви са обаче хората, допуснати от вещия агент на ДС да работят на отговорни постове в неговите структури и партия? Най-вероятно, предани на червените идеи и близки съратници на шефа Петков.
  От друга страна, с проф. Румен Младенов Георгиев, Румяна Желева работи през 1997 г. и в „МЗК Европа-Живот” АД, която е член на Надзорния съвет на застрахователното му дружество. Какво характеризира този „икономически експерт”? Георгиев е председател на „Минералбанк” от 1983- 1990 г., откъдето много зелени банкноти изтекоха навън по червено време. Виден член на Висшия партиен съвет на БСП по времето, когато е оглавяван от Александър Лилов и член на председателството му е Андрей Луканов. Проф. Георгиев е и съветник на Валентин Церовски, когато е министър на МРРБ. Валентин Церовски бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент с участието си в „Международна застрахователна компания Европа-Живот”-АД. В същата застрахователна компания пътищата на Румяна Желева са се пресекли и със сина на Огнян Дойнов, Ясен Дойнов, както и с добрия й бургаски познат и съдружник на Желева, Калин Рогачев, който по това време е началник кабинет на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ на Асен Гагаузов.
  Бизнес-партньорството на Румяна Желева с Калин Рогачев също е много интересна тема. Двамата се познават от немската езикова гимназия в Бургас. По-късно общият им път минава през приватизационен фонд „Труд и Капитал” АД и през Международна застрахователна компания „Европа-Живот” АД и от съвместния им бизнес в „Глобал Консулт”-ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече евродепутат, но е и едноличен собственик на пререгистрираното „Глобал Консулт”-ЕООД.
  По същото време частният бизнес и високия държавен пост, който заема Калин Рогачев- зам.-министър на МРРБ са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева. Калин Рогачев е привилегирован от НДСВ и от БСП, а Румяна Желева от 2007 г. е от ПП ГЕРБ, но явно бизнес интересите са по-важни от политическите „разлики”. Та нали всички са от едно котило – това на ДС!
  Друга част от твърде любопитната, но скривана биография на Румяна Желева разкрива връзките й с Димитър Ламбовски, който е в управата на „банката на СИК” (ПИМБ) до 1999 г., по-късно той е депутат от НДСВ, но е бил и експерт в „ Труд и капитал”. Тази връзка е много интересна тема за журналистическо разследване.
  Бизнес-интересите на Румяна Желева се проявяват и в управлението на фирма „Етко-Шнайдерс” ООД и от участието й с „Глобал Консулт” ЕООД с 44 % дял в „Източни имоти” ООД с предмет „посредническа дейност на агенции за недвижими имоти”.

  Ето това (не дай Боже) ще е новият еврокомисар от БГ.
  Аферим бабо, машала!

 20. “Външната ни политика нещо куца”
  Мисля, че това е нормалното и състояние на външната ни политика. Не си спомням друго нейно състояние нито от близкото, нито от далечнопто минало. Но кажете ми Г-н Инджев кое българско не куца, та външната ни политика да е някакво изключение! Пък била тя вързана или развързана.

 21. Пази боже,ТЯ да бъде???Кадрова-
  та политика си е ДРУГО нещо.КРЪГЪЛ
  камък,където и да го сложиш,все ста
  ва,А?

 22. Стояне,Стояне,комунизма е дълбоко поникнал и у теб. Кого изгони Костов и защо. не поради политически и криминални причини,а по мафиотски. за каква бомбардировка,това е вятър работа,наивниците все още му вярват. А къде изпрати Тодор Вълчев,а ,нещо не си спомняш…Костов е човек на комунистите,рано ,или късно ще се убедиш.

 23. Предлагам да пишем по темата за некадърните чиновници-дипломати като посланици в чужбина и уточнявам – Лъчезар Петков в САЩ ! Този тип , благодарение на връзките си в президентството и Русия , бе назначен за посланик на България в САЩ . А в България тече следствие и срещу него за безхаберие и ощетяване на бюджета с далавери във посолството във Варшава . Аморален, далавераджия – такива са част от представляващите България по света . Те трябва да си отидат – за да не ни се смеяти подиграват . Моля и други за коментар !

 24. Драги съфорумци, какви ли не анализи правим,какви ли факти, заклинания и пр. , много се чудят ,ама как може,ама този е човек на онзи,участва в бордове,гордове и пр.,и никой не посочва основната причина,а тя е комунистическо-бандитската мафия. Ако може да се отстрани от властта,това ще е надежда за нас,в противен случай,нищо няма да стане.ще се хкаме,ще наблюдаваме,кой е за,и кой против руските интереси,кой на кого е казалда сдаде власт и длъжност и резултати ,никакви.

 25. Иване,а как да си отидат,да бъдат помолени,или да се сетят сами,нещо не си в час,комунист никога не слиза от властта доброволно,особено български комунист.

 26. Към T V a l k o v
  За 30 години служба съм имал честта,да се уча в”комунистически”
  режим от кариерни дипломати,
  съхрънили на свой ред оцелели
  порядки от свои колеги на старата царска и консервативна България,докато не се увенчае съспсвои си “охридски победи” и едно друго пренаселение…в претоварването…
  При издънване на неколцина от нашите “Зоргета”/под прикрите
  !!!/,един колега съветник на Хавиер Солана,се кодошеше,
  колко много се разочаровали,че си били останали без свой”! “шпионин”
  Иначе си зоргетата преписваха щуротиите си от “Военное обозрение” и цицаха изобретателно бюджетни средства…бесни от завист, че никой не ги кани!
  Макар,да се заяжат и в този блок,знаят добре,че заради България,никога и никого,
  няма да правя за резил
  И е доказано пред много умни и прозорливи колеги на г-жа Р.Желева…
  В Рилския манастир превеждайки на Негово Светейшество с равен или по-голям от А.Гомико,но м ъ д ъ р р е в л о ю ц и о н е р,…преди много време съм научил непреходна и ценна мисъл:”Всяка власт е дадена от Бога!!!”

 27. Към Gen.V l a s o v
  В предишния коментар се спрях само на това което познавам,но Ви долагам,че същия “бацил” отдавна бе заразил и ощавените по линия на венните и религиозните…до степен,че се налагаше от ЦК на БКП,да им се припомня ..да не се престарават…в притчите с името Божие,в кухнята на Външния отдел!!
  Специално за Вас,преди да Ви “довърши” Йосиф Висарионович!!!:
  В България сме царе,и при цар,да си се самоизяждаме от завист!
  Защо,освен като легендарна осанка,българското офицерство е било способно да води епични боеве при Сливница и Драгоман, Чаталджа,Силистра,Дойран а и “малко по-прекъстено” за съхрани дух и Вяра около Трон на невръстен цар и Отечество 1945 г.,или маршал Толбухин не е знаел,кой е държавният глава на България!!!!
  В едно сте прав,да !,Европа има неизкупен грях,но премиерът вижда накъде духа вятъра,в планетарното противоборство и не ми се иска,да вярвам,че ще се остави да стане мърцина на една перфидна политика,
  за която на нашите л е в и им трябваше време от 1944 г.до Априлския плнум и след него…
  к а к т о в е ч е виждаме…
  Покойният Иван Делчев,Бог да го прости,срещнал някъде Царя,когато в емиграцията давали признаци на живот още “старите”..и “прекалил” с етусиазма си:…Бе,оставете тези фашисти!!!рекъл НВ и т.н.!!!
  Сега схваща ли се,защо той не си служи с думата н и к о г а?…за да се играем на “якобински”пленуми
  от времената на Робеспиер или по-рано на “популарите”,което е и
  в тон със статията на Иво Инджев за Рубикона и Ю.Цезар!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.