Малоумието на многодумието

Не знам за фондовата, но на политическата борса индексът „малоумие” е във възход. Президентът Първанов, подразнен от изказването на финансовия министър Симеон Дянков за „малоумието” на предложенията за премахване на плоския данък в разгара на кризата, се издаде, че е лично засегнат ( макар Дянков да не го е посочил изрично и лично като „малоумник”, а го подразбира само като поръчител на „малоумието”).

Престрелката продължава и се превръща в сериал. Някои колеги реагираха със заглавия, според които Първанов е „ударил по масата” като настоява, че има право да се бърка в икономика с фразата, че само той може да реши, дали поръчаният от него доклад трябва да се реализира. Мен ако питате е по-точно да се каже, че Първанов тропа с крак и прави „напук” само и само да не се признае за победен в препирнята, в която се оказа въвлечен от честолюбие.

Мълниеносно, паралелно всъщност, Симеон Дянков обясни позицията си като не се отказа от употребената дума „малоумие”. Само с малоумие може да се обясни искането да се натовари бюджетът с 2 милиарда недостиг при необлагаем минимум на доходите до 1000 лева, контрира финансистът. Както се казва, Г.Първанов си го изпроси. Отново. Което си е разновидност на малоумието- например като „многодумие” , когато е полезно да се премълчи.

Доскорошният висш служител в Световната банка, който впрочем беше уважаван там като експерт именно по антикризисни мерки, не спести и политическия подтекст на спора. Той припомни, че предишното управление е завещало на сегашното дефицит и дори не пожела да признае съществуването на кризата. Така Дянков косвено упрекна президента, че е толерирал предишното правителство ( в неговото безхаберие), докато изведнъж е станал страшно взискателен към сегашното.

Впрочем Дянков пристъпи към следващата фаза от спора. Той вече окачестви поръчаните от Г.Първанов съвети на близки до него експерти като „План Жан Виденов-2”. Ще очакваме да видим как любителят на волейбола Г.Първанов ще отиграе забиването, което попада дълбоко в тила му – там, откъдето върху руините на управлението от периода на Виденов изгря неговата петолъчка.

Както се казваше в един зловещ виц от серията „черен хумор”: „ Ето, състезателите скачат в басейна, първият потъна веднага, след него и вторият, третият…дааа, трудно с плува в сярна киселина, уважаеми слушатели!”.

Горе-долу нещо подобно се случва и на свикналия да плува в свои води президент Първанов – първо с винаги съгласния Сакскобургготски, после с еднопартиеца си Станишев. Сега изведнъж му се налага да върви срещу течението и страшно му личи, че не го бива в тази дисциплина. А и басейна е сбъркал – спори с международно признат специалист по финанси и овладяване на кризи.

Въпросът е само какви ще успее да ги свърши преди да „потъне”.

20 мнения за “Малоумието на многодумието”

 1. И като потъне,ще заприлича на един друг “президент”,Желю Желев.

 2. И аз това се питам, “какви ще ги свърши…”. Ние с Вас отговорът си го знаем, нали? Ще ги свърши някакви гадни, вредни, най-малкото – тъпи. И ще се меси във всичко, винаги когато може и със същото безочие.

 3. Когато другарят му изрече циркаджии – беше весел. Носеше си Президента Хубавите Дрешки, нямяше криза и се радваше на малоумната любов.
  ГЕРБ си върна.
  Циркът продължава.

  Елена Йончева е най-коментираната циганка днес.
  В денят на Доклада не се говори за БАН, а за просия.
  Добре е да видят клипа с “циганката” – тя си крие лицето.
  Някой знае ли как изглежда Жан Виденов днес ?
  Някой знае ли как изглежда Лилов днес ?
  НяКой ще си спомня ли след година – две за Станишев и Първанов ?

  НЕ.
  Дои да са на свобода – ще бъдат анонимни като ПР-ите си

 4. Според мен г-н Президентът е напълно прав да негодува за „малоумника”. Това, което имам предвид в „работната си хипотеза”, е основано върху главните проблеми на БСП&Електорат. Известно е, че въпросната комбинация включва тоталитарно забогатели, тройно-коалиционно забогатели и слабо- или необразовани граждани, виждащи щастието в живота в това, някой да им раздава пари и блага. Та тази комбинация има следните текущи проблеми:
  1. Капиталът от тоталитарно време бележи отрицателен прираст, независимо от хватките и има опасност да се достигне до потребност от реално предприемачество, където, меко казано, не ни бива;
  2. Очертава се „лов на тройно-коалещици” преди да се изгладят грапавините по дивидентите от бившата власт;
  3. В интерес на скалъпването на тройната заради парите от ЕС се получи отклонение от съдбовните надежди на бедния електорат (и БСП падна от животворната власт, съответно).
  За да се решат всички тези проблеми е нужна власт, а тя ужасно се сви напоследък до един Президент. Това са негативите. Позитивите са, че Президентът е в последен мандат и ще трябва да живее някак след приключването му.
  И сега, ако се проследи хрониката на „дебилството” и „малоумието”, защо да се приема, първо, че са случайни, и второ, защо да се категоризират с тези, меко казано, недружелюбни епитети. Гневът за лекомислието на правителството спрямо руското мачкане в енергийните преговори, както и защитата на плоския данък и необлагаемия минимум, ми изглеждат буквални акции от страна на последната властова крепост на другарите по гореказаните проблеми 1., 2. И 3.

 5. kolkoto poveche udari s topkata pravi Pyrvanov, tolkova poveche zritelite razbirat kolko e klasata mu i che e vreme da napusne terena, zashtoto macha stava bezinteresen

 6. На г-н президента почтително,но и твърдо му бе казано,че само безгранична суетост,би го превърнала в играчка на всички негови съперници и на други равностойни “колеги”.
  В нашата история суетността,почти винаги ражда прусомания или русомания,но на него, макар и първо-свещеник на разума,не му трябваше честолюбие в неравна битка с апостоли на немския иррационаизъм!!!
  Макар и по принцип немският хаос и да е победим в стълкновение с френската средиземноморнка яснота!!!
  Но не и след скок от Ловеч до Светая Светих на финансите!!!
  Дори,без “да е Волтер!!!”,Тато се държеше с владетелите,не като лакей,а “наследствен”самовластен “правешки” господар!!!

 7. …За отбора на ченгетата са нужни и “добри” и “лоши” ченгета.Борисов лошо ченге не може да бъде.Той строи детски градини и метро,връща доверието на еврокомисията (“България може!”каза той).Енергично и енергоемко претака нефт,газ ток и други енергии,бори рак и други лоши болести,бръсне се понякога и най- малкото,да е лошо ченге няма време…,а и защо?Дянков ще каже нещо недомислено,друг ще ликвидира вредните храни в сферата на образованието,трети ще задраска неограничен брой общини в картата на България,четвърти ще търси театри на мераклии за директори на театри,пети ще брани българите в чужбина от македонците в България…,а ти Иво доклада та доклада.Според мен доклада поръчан от Първанов е препоръчан за Станишев и не касае Дянков,освен ако самия Дянков не се натиска да го касае…
  Първанов си знае! Дойде ли момента ще извади “Нато ВЪН” и “Убийци на деца” от скрина и “глей кво стаа” 🙂

 8. Позволявам си отново да коментирам коментар на Иво Инджев, не защото съм несъгласен с него, а защото перфектно е хванал вица в ситуацията (за водата в която се е хвърлил президентът ни да плува). За съжаление страшно дълго време профани се “изказват” и “вземат стратегически решения” в дисциплини от които си нямат и грам понятие. Поне да бяха гледали не сериали, а някяква новинарска телевизия. Понятието “експерт” има нужда от тежка ревизия. Току виж сме останали без незнаещите да говорят друг език освен местния си диалект и пишещи с 21 правописни грешки на страница. Спаси Боже БАН!!! Дано!!!

 9. Скъпи ми Иво,хубаво ги редиш тук,но Бат Бойко днес пред Шматко зави точно на там на където му посочи Парванов .А какви ги говореше ,как щял да ни защити от диктата руснаците.Как щяхме да се чувстваме горди и независими.

 10. Първанов сам се качи/и малко му помогнаха/ на пързалката и вече спиране няма.Ако Андрей Райчев не му умножава рейтинга по 5 то ще си дойдат реалните 8-10%.
  А Доган излезе много точен с фразата”трябва да се преосмисли за какво са необходими тези 6-7000 души в БАН.”С бюджета им от 200-300млн могат да се оправят болниците поне в 50 града.

 11. Не съм въодушевен от ББ. Нищо че така го величаете! По-скоро мисля че Първянав и ББ ни играят театър.

 12. “с международно признат специалист по финанси и овладяване на кризи”

  Питам се кои по-точно кризи е овладял г-н Дянков. Има ли прецедент, защото света още не го знае. И ако е овладял, защо Г8 го пусна в България, а не го остави да овладява техните кризи. Мноого великодушно, Инджев?!

 13. Браво, Ивко!Много точно и на място казано!

 14. До МВФ
  Ако беше “МВФ”, щеше да знаеш кой е Дянков и какво е постигнал. И ти определено не си “света”. Пък и първо погледни в “Гугъл”, ще ни спестиш простотиите, които си написал. А, другият с идиотския ник, просто няма смисъл да го коментирам.

 15. Волно или не, вдигате акциите на това световнонеизвестно момченце. Какъвто и да е Първанов – добър или лош, е на светлинни години пред него във всяко отношение.
  А иначе е казано: по делата им ще ги познаете…Е, дела все още няма – и Слава богу, защото ако тези изцепки се материализираха на момента, тежко ни и горко.
  А словестните пируети няма смисъл да коментираме.
  С две думи: СимеончоІІІ, Момче, иди си там, където са ти напълнили главата с неприложими за България идеи; или поживей като редови българин, за да си в час и тогава ако някой ти обърне внимание, се заеми с обществена дейност…

 16. Ето организацията на “умника” Дянков:
  ” A Japanese banker, who had been placed with the Bank by his government, once told me, “The World Bank is the only bank in the world where no one knows anything about banking!”.
  …Operating with impunity but without accountability, the World Bank has transformed its charter into an environment where results do not matter. The institution needs a dramatic overhaul…The worst indifference is in the Bank itself. Frustrated by its inability to conquer poverty, it has given up searching for real solutions in favor of preserving its privileges.
  …Particularly disturbing is the staff’s disregard for the scientific method, the rigorous procedure that includes the study of hypothesis, induction, theory, and method of explanation. …The staff has an annoying tendency to ignore local factors in favor of universal truths. Loan reports feature absolute statements such as, “The stagnation in the growth of tourism in Gambia has been caused by a lack of infrastructure”…Rarely are these causal relationships supported by scholarly research, which means the collection of data through observation and measurement and the formulation of tests and hypotheses. For example, tourism revenues in Gambia may have dropped because of the recession in France, an important tourist source…
  The reductionist style of analysis is perfect for a staff that is largely cloistered in the diplomatic confines of Washington, DC and that restricts itself, even when traveling, to meeting fellow scholars and bureaucrats…Too many times the staff’s conclusions are centered in a dangerous ignorance of the facts. A Washington lawyer who had worked on European privatizations remembers the institution’s intransigence on confronting realities in the field, “The (World) Bankers would say: ‘The policy is this. We don’t care if it doesn’t work. This is our policy.”

  Извадки от книгата (има я в Amazon.com): “The Dinosaur Among Us – The World Bank and Its Path to Extinction”, 2007, by Jeffrey Hooke ( бивш служител на Световна банка).

 17. Ориенталецът се еманципира и вече трудно се разпознава, но има един все още сигурен признак – той е уверен, че: В неговата държава това, което върви навсякъде по света, е неприложимо. Нали, г-н CDD?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.