С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?

Истината, че Бойко Борисов дължи популярността си на това, че говори истината ( или поне успява да убеди много хора в това), е известна най-добре на самия Борисов. Ето защо отклоняването от този тип говорене е симптом, който заслужава особено внимание – включително от страна на самия Борисов, който е на път да изпадне в пълна безтегловност по отношение на критичните мнения – на критично липсващите мнения в медиите в България.

А безтегловността на човека, чието мнение натежава на всякакви везни при взимане на управленските решения в България, не е само проблем на премиера.

С изказването си за мотивите, поради които Меглена Кунева няма да запази поста си на еврокомисар, премиерът направи най-слабият си публичен ход досега – за вътрешна и външна консумация.. Просто защото произнесе една полуистина, в която ( освен по презумпция, както при всяка „полу”) се съдържа и една откровена неистина.

Да, Меглена Кунева действително не беше сред критиците на тройната коалиция. Само че този факт се предопределяше не само от генезиса на нейната политическа кариера ( заради който всъщност тя е в немилост сега, което е право на новите управляващи), но и от нещо много по-важно: еврокомисарите, от момента в който станат част от европейското правителство, престават да бъдат елемент от местния политически пейзаж. Изискването към тях да загърбят предишния си политически багаж и да се посветят на новата си работа като безпристрастни европейци е универсално и задължително. Щом като е била добър еврокомисар, както и самият Бойко Борисов признава, значи е била длъжна да изпълни това условие.

В този смисъл Борисов не е откровен с нас. Но има и друго: не знам дали може да се говори за дипломатически „натиск” върху него като премиер на България да запази Кунева като еврокомисар, но настроения, при това доста силни, макар и не публично демонстрирани, в този смисъл имаше. И той го знае много добре. Както знае също, че именно по тази причина се забави толкова дълго с решението си. Но не е добре, да го отрича, защото така подкопава авторитета си на искрен политик, който е основния му политически капитал.

Хайде нас, българите, кучета ни яли ( както обикновено). Но с изричането на тази неистина премиерът Борисов ясно и на висок глас казва на европейските партньори, че е способен да говори неща, които не са верни, както те много добре знаят!

За да бъде напълно ясно, да повторя кристално: не смяната на Кунева, дори не и фактът, че това се случва срещу волята на силно лоби в Брюксел ( което дори може да се изтълкува като проява на характер от българска страна), а именно неискреността при обосноваването на това действие е проблемът. И не само за Бойко Борисов, но за всички, които вярват, че това управление ще бъде различно от предишните.

Ще бъде интересно да се види, как Меглена Кунева, най-успешният действащ български политик през този сезон ( освен самият Бойко Борисов), който единствен демонстрира голям личен потенциал на избори, ще отиграе ситуацията. Припомням, че Меглена Кунева е единствената персонална конкуренция на Бойко Борисов с лично постижение, което демонстрира на евроизборите тази пролет, поднасяйки голямата изненада, когато за кратко реанимира умрялото вече НДСВ с неочаквано висок резултат. Всички наблюдатели, без изключение, отбелязаха, че това е нейна заслуга.

Ами ако Кунева реши да не приема новата „царска милост” ( на която тя в миналото дължеше наистина шеметната си кариера) и с пораснало самочувствие избере да запази потенциала си за следващите избори, вместо да се обезличи с подарен пост като компенсация за загубения? И го направи при това не от леви позиции, каквито се опитва да окупира и консолидира Г.Първанов?

Питам, защото следващите важни избори са президентските. При това не са толкова далеч във времето- само след две години, през които участието в управлението ( при това по време на икономическа криза) ще носи минуси в политиката, а опонирането на всяка управленска грешка- точно обратното. Поне такава е логиката на „класическата политика”. Ще видим дали и доколко ще сработи тук.

44 мнения за “С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?”

 1. Иво, напълно споделям тезите Ви в коментара. Да добавя – Кунева вероятно беше и най-силният потенциален опонент на Първанов на последните президентските избори, но Сакскобурготски не я номинира и така разчисти пътя на Първанов. Сега, след този успешен европейски мандат, кандидатурата й за президентския пост е още по-смислена, но нямам представа доколко едина непартийна номинация може да бъде успешна у нас.
  A Борисов действително прави капитална грешка, защото може да отреже клона, на който е седнал.

 2. Защо да не стане г-жата президент.
  Тя ще бъде по-добра от миналите трима … другари.
  И тримата са по-слаби от нея.
  Тя е любима на Брюксел.
  Може и да е за добро.
  Само да не остане и без президентство , и без гараж – приватизацията свърши.

 3. Нормално е еврокомисарите да престанат да бъдат “елемент от местния политически пейзаж”, но не и от европейския. Натискът идва именно от Европейската народна партия, член на която е и ГЕРБ. Министър-председателя само предлага, а Европейския парламент избира еврокомисарите. Европейската партия след като има най-много представители в Европейския парламент, вече и мнозинство в Съвета на Европа, може ли да допусне член на Либералния алианс да остане еврокомисар?
  По-добрия вариант беше Бойко Борисов да каже – Борозу иска Кунева и аз нямам нищо против, ама Уилфред Мартенс иска комисар от ЕНП. Особености на европейската политика.

 4. Подкряпам изцяло позицията на Иво Инджев. Не могат да разбера,как е възможно за комисар да бъде номинирана Румяна Желева,която по абсолютно нищо не може да бъде сравнена с Кунева. Това беше най-големия гаф на Борисов, който се подигра с потенциала и капацитета на Кунева,която е пример за това което може да бъде българина, за разлика от падмазвачката Желева,която говори само с клишета.

 5. Интересно виждане.Жена кметица на Сф. и жена президент.

 6. Ами, почти винаги съм съгласен с коментарите на г-н Инджев, но сега не съвсем.

  Да, Меглена беше махната основн поради натиска на лобитата в евро-парламента. Това е ясно. Но и Бойко е прав в тази посока, че на последните избори г-жа Кунева се идентифицира ЯСНО с тройната коалиция, явявайки се като кандидат на НДСВ. Тя можеше да се яви и като независим кандидат и пак щеше да има огромни шансове да влезе в евро-парламента, което пък щеше да увеличи значително вероятността да остане на поста на който е в момента. Резултатите от изборите доказват това. Както доказват и факта, че при определени условия все пак мажоритарните избори не са лишени от смисъл в нашата държава, но това за мене е по-скоро изключението което потвърждава правилото, отколкото ясно изразена тенденция.

  За съжаление тя не направи нищо, за да се дистанцира от порочната коалиция. Жалко за нея, понеже беше добра в това, което правеше.

 7. Разбирам желанието на еврокомисарката като “обигран” политик да се СКРИЕ зад “задължението” си в ЕС да бъде независима, но през пролетта Кунева се кандидатира отново за евродепутат НЕ КАТО НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ, а от името и с подкрепата на НДСВ!?!
  Меглена Кунева е имала ИДЕАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ точно в този момент да изрази неодобрението и възмущението си към Тройната Коалиция, но тя предпочете да бъде партийна кандидатура на партия допринесла не малко през последните 8 години за опустошаването на България!

 8. Не разбирам автора на материала, защо се прави на “дръж ми шапката” след като от много години се представя за “обигран” журналист? Нима той не знае, че нейната кандидатура ЗА ЕВРОДЕПУТАТ НЕ Е НЕЗАВИСИМА, а е издигната от партията НДСВ – членка на тройната коалиция?

 9. Питох шефот “Наш?”
  “Не е!”, Разбрах, готово.
  Грабнах калемот и хоп,
  в долния етаж на “Слово”
  го напцувах като шоп.
  Ке ти викам, ке те пцувам
  ова ми е занаят.
  Пустият му мазен кокал
  не се грабва со инат!

 10. “Тръгнала е мома Рума,за вода студена….”,НО,дано не и остане само ТЯ?
  Едната бе ПРЕВОДАЧКА от испанс-
  ки,другата/Желева ,де/не знам как-
  ва си.
  Жална й майка на Българската външна политика???

 11. Както в повечето случаи, Вие естествено отново сте прав!
  Омръзна ми да повтарям наляво и надясно, че Кунева е комисар от България, но не и за България. За съжаление, очевидно доста голям процент от сънародниците ни не познават механизмите на работа на ЕС и институциите му. Дори и Борисов говори за отношение и вмешателство във вътрешната политика на еврокомисар към страна-членка. Това е недопустимо и възмутително и преди всичко е манипулация от елементарно естество.
  Не знам дали Кунева е най-достойната, но знам, че до момента не е предложена съизмерима с нейната кандидатура. Нека не забравяме, че ресора на новия ни еврокомисар ще бъде определен след като го излъчим.
  Извинете ме, но сериозно се опасявам, че след като представим Желева за наш кандидат-еврокомисар, то вероятността да и дадат ресор от сорта на “особености при вегетацията на кромида” е много голяма!

 12. do Silvia

  e i kakvo kato e ot NDSV M. Kuneva.

  I koi vi kaza che tia niama prinos v nakazaniata sreshtu BG.

  A BB zasshto predlaga diaasnata raka na komunista i bivsh predsedatel na KNSB prof Pekov.
  I zashto BB si e napalnil partiata sas samnitelni elementi i samo 4ma bivshi chengeta?
  Silvia, da pitame li osshte ili tova sstiga…

 13. Edin papagal po-gore, narechen bai Ilia pishe slednoto:
  “За съжаление тя не направи нищо, за да се дистанцира от порочната коалиция. Жалко за нея, понеже беше добра в това, което правеше.”

  Eto tova e problemat na BG – che tezi koito sa dobri v tova koeto praviat, naimat miasto da go praviat. I na tiahno miasto se izbirat po-malko dobri. Nali taka g-n Indjev. Vie go znaete dobre…
  Prost narod zlaba darjava…

 14. А за този скандал, описан в материала, към който води горният линк, какво ще кажете?

 15. Поредният силен ход на Борисов.Държава като България трябва да се управлява без сантименти и политически отстъпки.Тези които хвалят Кунева биха ли цитирали какви ползи имаше България от нея?За мен тя слагаше европейски чадър над българските безобразия и с това умножи вредите нанесени от червените барони.

 16. Кунева направи два много важни избора, с които си гарантира, уважението на българския избирател. Не напусна потъващият кораб на НДСВ преди изборите и довърши мандата си на еврокомисар, вместо да седне на сигурния стол на евродепутат. Следващите избори са нейни.А Бойко почва да бърка и това не е първият му гаф, но може би е най-големия до сега.Невероятно е че не даде никакъв отговор на Юрген Рот в апела му да разследва мафиотската структура ТИМ, и с Цветанов развиха странна амнезия по въпроса.Нищо не се чува и за другите от подземния свят. Станишев и политиците от тройната коалиция са засенчили всичко.Дано борбата му с престъпността не се ограничи само до тях.

 17. О, я стига с тая Кунева -една празна мелница! Тя говори с часове без да каже нищо -типична комунистическа номенклатура! Не ви ли стигнаха толкова години да слушате тези празнодумци-лъжци!Нещо полезно да е свършила? А, да, китайските играчки! А това че ни тровят с вредните “храни”, трогна ли я? Президент щяла да ми става! Боже пази България!

 18. Прав сте г-н Инджев, не трябва да се лъже. Кунева излъга избирателите като се кандидатира за евродепутат, а след това си извъртя опашката и реши да си остане комисар, и ако не лъже паметта Станимир Илчев зае освободеното депутатско място. Тя направи каквото можа за царската партия и им осигури 2 евро места. Защо ли НДСВ не можа да влезе в нар. събрание? Може би защото Кунева не оглави листа. Тя не само не се разграничи от золумите на тройната коалиция, ами влезе и в схемите им. Тя май се е взела много насериозно, че е незаменима. Ако НДСВ бе поне парламентарно представено, имаше някакви шансове. А Барозу като харесва работата и, сигурно има начин да я запази в екипа си, а не да се опитва да вади кестените с ръцете на ББ. Барозу после ще бъде първия който ще се обърне и ще каже, че нали вие я предложихте Кунева, тя е ваш избор. Аз мисля че ББ беше последователен, винаги е казвал еврокомисаря ще бъде от ГЕРБ. че ще предложи кандидат по-квалифициран от Кунева. А Кунева като е такъв печен политик не можа ли да се сети, след като НДСВ не е вече във властта, шансовете и да остане комисар не са големи, да не кажа никакви. Нямам впечатления че Кунева е способна да взема самостоятелни решения. не твърдя че съм права. Не може да и се отрече, че свърши добра работа при преговорите по присъединяването – как бързо “затвори” главата “правосъдие” – убеди ги че правосъдната ни система отговаря на европейските изисквания, което си е истината и само истината.

 19. Imal li e izbor Borisov za g-ja Kuneva ? Spored men NE, a tova che ia uprekna za mylchanieto i za tova koeto stavashe v Bulgaria po vremeto na Sergei Stanishenko e prav, taka e, kyde beshe gospojata kato EU komisar v zashtita na potrebitelite da zashtiti Bylgarskite potrebiteli ot stokite vlezli nereglamentirano v BG prez mitnicite, chrez protekciata na troikata BSP, DPS, NDSV ??? Kakvo napravi tia za da dade edna po goliama prozrachnost na sdelkata za AEC Belene koiato shte byde platena ot Bylgarskite potrebiteli ??? Kyde beshe tia za da zashtiti Bylgarskite potrebiteli da bydat narichani troianskite kone v EU ???

 20. Има пътища,които не водят до бърза сполука,а други и подранили, и околни в разкошен Ролс-Ройс,не винаги съвпадат с мечтите за сигурно и блестящо възмездие срещу неравенството в богатсво и обществено поолжение,но изострят самолюбие от нанесени въображаеми рани…
  Независимо от познатата си безспорна проникновеност,
  Статията обаче засега е малко подранила,преди 2 октомври,тъй като са активирани междуособни “дамски” войни -(някои дори все още “неосветени” на различни полесражения!!!)…но за повечето от … от тях би било най-добре,
  да се долива олимпийски “оцет”или д р у г със странно ухание към премиерски салати….и особено да не се дотяга на Съдбата!!!ако има и дъх на водка,щом ни “хващаЧ бързо…
  На никого,още по-малко г-н Инджев,не съветвам – след
  и з с т р а д в а н и я и сега собствен пример – да разчита,че “времевия пропуск на подарения шанс и заораването със сбъркан
  п л у г..може да бъде генерална гаранция за “царска милост”…,дори и при завои!!!
  Това е и частичен отговор защо в началото на запознанството си позволих,да му опонирам с ответно уважение за таланта, по въпроси за Царя и Фидел Кастро,когато ни деляха много месеци от новата цикличност в поредната руско-американска дружба….под благосклониня поглед на НАТО….
  На мен ли тия како Марийке!!!

 21. Страхувам се, че неусетно за нас, започваме да приемаме популисткия начин на съществуване в политиката за нещо естествено. Това ни заплашва с една, доста вредна, едноплановост на преценките за личностите и тенденциите в развитието на демокрацията. Така, налаганите от неясни кръгове “явления”, като Янев, се легитимират благодарение само на осигуреното им медийно присъствие, или на значимостта на административните им функции.
  Обаянието на г-жа Кунева, като първи, български еврокомисар, няма нищо общо с реалната стойност, която би имала, като дйстващ, български държавник. Съзнателното смесване на тези неща, според мен, е част от един подмолен метод на политическо моделиране, който заплашва здравето на обществото.

 22. Към г-н Б.Павлов за “неясните”
  кръгове, явления и подмолното моделиране за промоционална кадрова едноплановост:
  Once upon a time in Bulgaria,и не …по времето на Негово Високо Преосвещенство в двора на Луи XIII…а
  ———————————–
  вече при г-н Т.Живков !!!
  ———————————–
  “другарите”успели,да лансират за министър на външната търговия,бивш началник на отдел….и човекът,очевидно…. о в р е м е с ъ б у д е н и,а и с качества – смутен едва,успял,да промълви,само:
  “Др.Живков,аз съм само, {еди кой си!}…и вероятно има някаква грешkа…?”
  “А,а..нема нема!!!рекъл Тато с прочутия си смях…възможно е и да го отчетем по-късно,като такава,но съга..не е!!!”

 23. Опасявам се, че Инджев за пореден път е написал нещо, което се е оказало тотално неразбрано от коментиращите. Въпросът тук не стои дали Кунева има съответните качества за еврокомисар. Темата е друга – Борисов няма думи да изрази истинските мотиви за нейната смяна. И това е негова грешка, която не е от вчера. Просто още с идването си на власт трябваше ясно да заяви, че е НЕОБХОДИМО да бъдат тотално и безкомпромисно подменени всички политически назначения. Навсякъде! Без значение от техните лични и професионални качества. Защото са представители на една напълно провалена власт.
  А не сега оня мърляв пикльо Станишев да се жалва от “лов на вещици”…

 24. Мисля, повечето от нас осъзнаваме, че влязохме преждевременно и неподготвени в ЕС, страната ни бе (и е) в дълбока техническа и технологична криза, непрекъснато копираме, нямаме никакви свои решения, гениите, на които разчитаме да решат подобен род проблеми, са разни двойностандартни икономисти и финансисти. Вече свикнахме да мерим нещата не по тяхната дълбока същност, функция и значение, а колко ще струват на някаква все по-абстрактна фикция – държавата. Питам се какъв ще е нашият принос към една такава високо техницизирана общност като ЕС, кое ще ни даде авторитета на членството и уважението на останалите членове на тази общност. И цялата дейност от наша страна беше типично бюрократична – затваряне на глави, спекулирайки с желанието на партньорите ни да ни имат доверие. И това бързане за членството, което рано или късно щеше да се обърне срещу нас, беше в интерес на най-безпринципно съставената коалиция след 1989 г., а може би и в цялата българска история. При това при благосклонното одобрение на Русия. И в крайна сметка каква се оказа целта – да пипнем парите на ЕС (без да имаме работещи проекти по смисъла на тяхното предназначение) и да станем “тунелен ефект” за руските капитали в ЕС. Г-жа Меглена Кунева като жена е очарователна, но тя взе много активно участие в този процес и сляпата изпълнителност едва ли е единствения и мотив за това. Аз бих желал сега тя да е на мястото на г-н Б. Борисов, за да види кашата, която е забъркана с активното и участие. Можем колкото искаме да се усмихваме на казаното от Румяна Желева, но това е една тъжна, макар “изсмукана от пръстите” констатация за нашата единствена роля в ЕС. Напр. дали в ЕС знаят поговорката “На гол тумбак пищови” и дали не се сещат за нея, когато декларираме намерения да ставаме енергиен център на Балканите с братската помощ на Русия?

 25. ” Красимир Желев /съпруг на Румяна Желева / е шеф на ЦКБ АД клон Бургас и отговаря негласно за бизнеса на “холдинга” ТИМ по Бургаското черноморие. Ако на някой в тази държава още не му е светнало, че Румяна Желева е топлата връзка между ТИМ и ГЕРБ, просто да се осъзнае по бързо! Това правителство не е на експертна основа, а е структурирано по икономически групировки! ”

  Da vi e chestita novata Jevro komisarka. Hairlia. Ei za tova niama da ima i razsledvane na TIMcho

 26. Чета с интерес коментарите Ви! Този текст не е сред тях. Писали сте го като че ли от немай къде! Борисов трябва да смени Кунева! Добра или лоша това е друг въпрос! Кунева добре слугуваше и на Симеон и на Станишев! Сигурно щеше добре да слугува и на Борисов! За жалост е забравила, че слугините ги гонят първи!

 27. Подкрепям Инджев за коментара. Няма към момента по подходяща българска кандидатура от Кунева. Румяна Желева е страшно антипатична и плоска като визия и поведение. Жалко ще е,ако тя е следващия наш комисар.

 28. Имаше много анализи,на които сме се възхищавали и тази,освен всичко останало е и още един поглед за предизвикателствата,
  пред които ни изправи местния противоприроден “Троен съюз”,издание /1989-2009/ след низ от втръснали “овации и крясъци” на БКП за “още една глътка”въздух в собствената й агония и тази на нашите съотечественици с травмиран дух и осакатена държава още през 1944-45 г.
  Според Илияна Йотова били със сломен дух и било страшно…
  Ха здрасти,и какви бяхте 1919,1923,1926 1944 и сега когато, притиснат от неволите, Генералът слага всичко на тезгяха,а някай бодряшки като шматки ни шматкат със светли енергийни бъднини….които все не се виждат!!!
  Десетилетия скапахте с тесногръдието си кадърните българи и ги докарахте “на хляб и вода”,от завист,стригани и престригани-както казваше бай Й.Вълчев, или направо калайдисани с машинки “6 нули”, в една измислена,изкустевна и лабораторна държава,съхранила и дух и кредитен лихвен процент при 3-4 войни,та да втаса сега до безумия и малоумия…камо ли за ЕС!!!
  Това ни казва г-н G e o r g i
  G e o r g i e v,а думите му са сравними тъкмо с тези на Русия 1941″

 29. В политическите игри не винаги предварително се говори това, което се замисля и не винаги става това, което другите мислят,че е замислено да се направи.
  Колкото до г-жа Кунева, ако наистина е добър политически субект, тя много добре е премислила и преценила евентуалните последствия от постъпката си след изборите за Европарламент. Считам, че личната й съдба засяга само нея.
  А дали Бойко Борисов е направил гаф и слаб политически ход – ще разберем скоро. Никак не ми прилича досега на човек, който сам реже клона под себе си. Явно в Брюксел са се провели разговори и по тази тема, за които ще разберем когато действително ” му дойде времето “.

 30. А лелее – моля Ви някой да ми припомни какви точно постижения има Меглена Кунева като еврокомисар, че не се сещам. Това безлично същество, ако се скрие някъде – след 10 дена никой няма да се сеща за нея.

 31. Не съм съгласен с Иво Инджев, че Бойко Борисов дължи популярността си на това, че казва истината. В повечето случаи той говори всичко, което привижда като социално желателно послание. Казва всичко или почти всичко, което привържениците му искат да чуят от него. Като в един политически сайт, във форумите на който вие великодушно споделяте своите коментари. На следващия ден ги чувате преразказани от устата на Великия Вожд. Определено ще се почувствате поласкани, без и да ви хрумне дори, че чувате не истинските мисли на Вожда, а самите себе си. Вие искате демокрация? Вождът е готов да ви я предостави без остатък. Всяка номинация се обсъжда и приема в структурите на ГЕРБ. С една незабележима подробност в текста със ситния шрифт под линия: Той- Вождът, вече “е решил по-отрано кого ще назначи”. А санкюлотите лудуват в опиянението си и хвърлят шапките си във въздуха от радост- най-после истината и справедливостта възтържествуваха.

  Греши Иво Инджев и когато ни внушава, че в случая с Меглена Кунева Вождът лъже. Не, той просто не знае какви ги плещи! Не се усеща и какви ги върши.

  Не, не отричам, че Иво Инджев е прав, когато твърди, че Вождът казва истини и произнася лъжи. Но това за Бойко Борисов няма абсолютно никакво значение- нито логическо, нито фактологическо. Той се нуждае от едно единствено нещо- да отговаря на нагласите на симпатизантите си. Другото е само политика, а той, по собствените му думи, не бил длъжен да ни информира за нея!

  Ето защо твърдя, че днешното управление е мандат на подмяната на държавността с политическия авантюризъм на една несъстояла се в онтогенетичното си битие личност. Която, за да удостовери своето присъствие и ценност в живота, се опитва да осъществи експанзия в душите на всички ни.

  NO PASARAN!- казвам аз.

 32. Оранжерийното цвете Кунева е рутинен експерт с мислене и говорене, от минала епоха.Възпитана и образована на безполезно аристократично ниво. Съвременна , безмислена декорация, която, според мен спъва развитието на евросъюза.
  Дали аргументите на ББ са преицзни не е важно. Вярно, че като еврокомисар тя е частния случай на “президентът на всички българи”, т.е. без официална позиция относно качеството на автономното управление на всяка държава-народът е избрал това, което си е представял/може би/
  Но, г-н Инджев, нейният ресор е защита на потребителя.
  Как защити тя нещастния потребител-българин като европейски гражданин?
  1.Със съпоставими по европейския стандарт цени на лекарства, еленергия, топлоенергия,автомобилни горива, телефонни комуникации, административни услуги, хранителни стоки, медицински услуги,и пр.?
  2.С качеството на посочените и непосочените по горе продукти и услуги ?
  3.С конкретно мнение или позиция за контрабандния внос на огромно количество некачествени и вредни за здравето продукти?
  4.С реакция за монополната позиция на фирми обслужващи бита на нещастното българо-европейско население,за жалост по-мощни от волята на държавата с арогатна политика, съобразена единствено с заобикаляне на всякакви закони-писани и неписани ?
  Кунева прилича отчайващо на главния ни прокурор, при все, че няма аналогия в професионален аспект. Прилича си на Велчев в говоренето и неправенето. Спокойни и орентирани в бъдещето фрази-безмислено украсени с академична безполезност.
  Не твърдя, че евентуалната и заместничка ще бъде по-достойна. Изборът на български еврокомисар е със значението и качеството на министър-председателя- болезнено ОТГОВОРНО.

 33. Кунева прекрасно си заслужи да изчезне от политическия пейзаж – ще се радвам, ако е така. След като се кандидатира за евродепутат и беше избрана, не заради НДСВ, а заради нея самата, както подтвърждават всички, трябваше да си остане такава, а не, със сигурнст знаейки, както сочеха всички социологически проучвания, че партията й няма да спечели и 2%, оставайки еврокомисар, да издига следващата в листата А.Първанова, която пък не е спечелила нито мажоритарно, нито пропорционално, на всичкото отгоре вкарват и трето лице с, “незнайно” откъде появили се бюлетини за НДСВ в края на изборния ден, вместо те сега да чакат ратифицирането на Лисабонския договор, а не Синята Коалиция за вкарване на втори евродепутат (осемнадесети за страната). Всичко това е достатъчно Кунева и сама да си подаде оставката.

 34. Може би Б. Борисов все още има полезен ход. Ако вече е решено Р. Желева да е еврокомисар, то той може да назначи М. Кунева за Министър на външните работи. !!

  Това ще има няколко положителни страни:
  – ако Миглена Кунева е по-добър професионалист от Румяна Желева, по-добе да е министър на външните работи, отколкото еврокомисар – така Кунева ще работи повече за България, отколкото ако си остане на сегашната позиция.
  – доверието от което се ползва Кунева на европейската сцена, ще бъде полезно, ако тя е Министър на външните работи на РБ. Също така при външната политика тя може да вкара разум и да помогне да се следва правилната посока повече към ЕС и по-далеч от Русия.
  – Бойко Борисов ще се покаже като истински лидер – които използва максимално политическия потенициал (който и без това е ограничен в нашите политически кръгове). Ако обаче за него е по-важно той да е единствения лидер и никой де не му отнема и частичка от медийното пространство и заради това всички потенциални “заплахи” за неговото его ще бъдат натирвани в политическия ъгъл – това ще бъде началото на края за това правителство.
  Харизмата, обаянието и амбицията на Б.Борисов са негов основен актив за извършване на тежките реформи. Но това може да се превърне и в камък на врата, който да го завлече към дъното. Ако си повярва прекалено много, ако се смята за месия (а не човек с мисия), ако мисли че е непогрешим и може да се справи сам със всичко (а не чрез хората които са около него и под него) – той и всички ние сме загубени (отново).

 35. To k o s s:
  Ако приемем,че г-н Генерала,освен амбиция,харизма и обаяние,
  облагороди последните с тънък усет и прозорливост за предизвикателствата на 21 в.,а не на 19 и 20-ия с останки и противоречия от променящото наследство на многовековни империи в т.ч. “Руската” и “Свещенната Римска …” претоварени с “верижни брънки и междуособици…
  Така,че му е съдено-няма как- да стигне,дори с 1-2 хода до Вашите прогнози като активирани действия,в т.ч. и особено след “изчерпване” на обявените обозрими приоритети от доня Цецка Цачева,председател на парламента !!!
  За останалите ще се погрижи и Съдбата,която обича смелите….

 36. хехехе
  нашто генералче пак си гледа теснопартийните цели и гледа да нагласи няква шматка дето никой не знае за евродепутат М.Кунева се доказа като голям държавник
  давай Милена
  чакаме твоята кандидатура за кмет на софия
  смачкай им фасона на тия голтаци

 37. А какво постижение има Бойко Борисов и тоя парламент за управлението до момента
  освен оплюване на опонентите са се разгледали точно 2 закона.

 38. При цялото ми уважение, не разбирам защо защитавате фигурата на чиновника, бил той и с такър ранг, сякаш по презумпция става дума за кон с капаци. Европейски чиновник, изпратен от силно излагаща се държава и държавна администрация, и “да не трябва да вземе отношение” към този обир и нахалство? Още повече по време, в което се взимат енергийни решения в ущърб на цялата европейска общност? Неприятният премиер е прав!

 39. Забавното ще е самият Борисов да я предложи за президент от ГЕРБ. Тогава ще остане единственият МЪЖ в управлението….

 40. До Доко: Бива ли такава приказка, аркадаш! ТИМ, топла връзка, нещо май не е както си е. Все пак да не забравяме, че на Бате Борко само задника е по-голям от устата. И той има какво да хрантути!

 41. Г-жа Пръмова, пардон Кунева си е за смяна! Добре декизиран комсомолски секретар! Познавам хора от екипа и по преговорния процес и знам точно на кои от тях (сега “заточени” от нея тук и там, като псланици в далечния изток например)се дължат успехите на България по преговорните глави. Гафът на Бойко е, че не можа да намери подходящо обяснение. Какво да се прави, не му отива да се проявява, като дипломат! Колкото до “евентуалната” Желева не мога да кажа, но се опасявам да не стане “хвани Кунева, удари Желева”! По-не става за любовница на Барозу поне!

 42. Г-жа, Кунева да ходи да си пише сценариите, нали това и е било най голямото желание.Най малкото от кумова срама трябва да се извини, че е участвала в преговорите за влизане в Евросъюза без да защити националните ни интереси.Тя е номинирана от тройната коалиция която доказ как не трябва да се ръководи държава.Най сетне трябва да има мандатност, стига ни едни и същи стари “Муцуни” да ни управляват, трябват ни нови хора с истинско европейско мислене, които да участват в реформите в ЕС, които започнаха с Лисабонския Договор

 43. Г-н Инджев има доброто право в неговия си сайт да изрази мнението си за все още еврокомисар Кунева. Аз лично я смятам за слаб европейски чиновник, мнението си съм изградила от наблюдения на живо. И смешния филм, който пуснаха за нея по ТV е чиста проба червена пропаганда или може би не?! Не смятам за правилен и начина, по който тя подмени вота на избирателите на евроизборите и съзнателно вкара А. Първанова и Ст. Илчев в Европарламента. А това, че Желева е доста по-грозновата далеч не означава, че ще бъде по-лош еврокомисар. Пък и номинацията й не е окончателна. А колкото до ББ, може да не е толкова полиран като някои предишни (или ПР-а му съзнателно го прави на мачо), но не може да се отрече, че за краткото време от няма и два месеца, вече има известни резултати от управлението му. Ами другари червени, 100-те му дни не са изтекли!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.