Столетните страсти- канализирани, или в канала?

В неделно интервю за в. „Труд” евродепутатът от БСП Илияна Йотова потвърждава делничната истина, забелязана вече от всички наблюдателни хора, че Г.Първанов „привлича погледите” на червените. Иначе казано, той се бори да си върне ролята на ляв лидер за сметка на легитимното ръководство на БСП. И успява, според Йотова.

Няма как да знаем дали това е така, ако не сме от посветените в тези тайни. Трябва да се доверим на мнението й. Колкото и да е пристрастна, като част от определено лоби в партията, тя все пак отразява поглед отвътре. Съчетана с изразения от нея песимизъм за резултатите от предстоящия партиен конгрес, на който тя очаква противопоставяне между поколенията,  оценката на Йотова на практика придава тежест на направеното през седмица изявление на Бойко Борисов, че до две години той щял „закрие” БСП.

Две години! С какво ли съвпада този срок? С президентските избори и с края на мандата на Г.Първанов, който явно ще „открие” нещо или някакъв заместител на партията, която го катапултира два мандата на върха на държавата (някой да помни колко са превъплъщенията и наименованията на партията за повече от век?).

Явно такъв е планът. Пита се само доколко той е споделен проект на двамата водещи по рейтинг политици Първанов и Борисов, или просто Борисов е много прозорлив в пресмятането на оставащия живот на БСП.

Може да случайно, но да отбележа още едно съвпадение, произтичащо от друга индикация на Йотова, свързана на пръв поглед с нещо различно – с предпочитанията й за български еврокомисар. Оказва се, че и тя предпочита Румяна Желева пред Меглена Кунева. Дали пък и тук пресечната тока не са предстоящите след две години президентски избори, за които, поне към днешна дата, Кунева изглежда като възможна силна кандидатура с потенциала си на единствен конкурент на Борисов, демонстрирал личен електорален успех на евроизборите?

Само питам. Това е работата на журналиста.

Каквато трябваше да бъде и на интервюиращата Валерия Велева. След дъжда от обвинения на новата власт към старата тя си слага качулката на суровия съдник на Йотова и компания за проявената от тях „слепота” за нередностите и престъпленията при тяхното управление. Защото за Йотова и БСП е разбираемо някак си да се правят на незрящи за деянията на съпартийците, но къде беше тогава Велева, която сега играе ролята на строга господарка?

Беше си там в същия вестник – съдеше строго тогавашната опозиция и величаеше управляващите, сегашната опозиция.

11 мнения за “Столетните страсти- канализирани, или в канала?”

 1. Ако копнежът в Маосква,да се чуе и гласът на републиканеца Р.Гейтс колко много не се отстъпвало на Москва, Обама бил уведмил най-напред Русия за отказа от ПРО при покана за “същия танц,но от Медведев”,както при обидени поляци и съгласни чехи,така и за-евентуално- модернизиране на руския боен флот,чрез Франция и Саркози след д р у г о виждане още на Рузвелт…няма как да не стане и все “по-основателен доводът” около предпочитанията и на др.И.Йотова,когато внукът Джугашвили, ще съди дядо си
  ….за уронване на доборото му име…
  До 1-2 години,г-н Инджев,разбира се,я камилата,я камиларят,но американското разузнаване не допуска реална заплаха от страна на Иран преди 2015-2020 г. с негови ракети с далечен обсег на действие,които не личало да са разработени…
  Иначе сте прав и за “съдника” и за “малката стопанка” на Големия дом…
  Още след десента на турците при Цимпе и този край Варна,сме обръгнали на развратната стара Европа,която дядото на Симеон II,заплашил да я подпали откъм четирите й крайща….защото не е знаел,че ако ги бива за пожари,ние…пък ще си имаме пожарникар и изпечен ударник на социалистическия труд…да не говорим и с източни умения!!!
  След 2 октомври ще коментирам другите “две стопанки….”

 2. Уважаеми г-н Инджев, нуждая се от Вашето мнение по един въпрос, който ме затруднява. Според Конституцията Президентът трябва да е надпартиен. Това ме затруднява да го разбера – той трябва да има като личност своя собствена гледна точка, независима и необвързана с ничия партийна платформа и идеология или временно, докато е Президент, да прехвърли нормалната си, зависима и обвързана с конкретна партийна платформа и идеология гледна точка, на гореказаната независима позиция? Ако е вярна първата възможност, защо избираме Президент от конкретна партия (даже един бивш се беше обидил, че партията му не го бръсне за …), а не измежду толкова други, може би далеч по – подходящи непартийни възможности. Може би мисля опростено, но да си Президент у нас е доста лесна работа – действаш като терминал на Президента на една ГБД (голяма братска държава) и всички напрегнато гадаят какво имаш предвид, когато говориш. Ако пък е вярна втората възможност, защо е необходимо това „опомачване” на Президента, след като в душата си той си остава с вярата си. Интересува ме какво мислите по въпроса. Искам в допълнение да ви уверя, че вече години наред хвърлям усилия да обикна действащия Президент, но тази тъмнина около неговата надпартийност изпраща всичките ми усилия нахалос. И Ви питам, защото сега ми се иска поне да си спомням с уважение за него, след като му изтече мандата. А ето че свършил, недовършил, и „Г.Първанов привлича погледите на червените”. Смятам, че разбирате сложността на ситуацията, в която съм изпаднал, и бихте ми помогнал.
  ПП. Ето напр. една типична надпартийност в лицето на г-жа Валерия Велева.

 3. ot nikade vzora nadejda ne vidi…

  Za sajalenie tova e polojenieto.
  Smetki koi prezident, koi negova partia, koi koi da izblaska ot vlastta.
  a vajnite neshta ostavat na zaden plan:
  1. Kak shte se prestrukturirat bolnicite? Koi shte se zakriat? Poneje i za slepite e vajno che sa poveche ot neobhodimoto za tova naselenie.

  2. Za energetikata mai veche neshtata se poiziasniavat. Bezumnoto e che vaobshte se misli za atomna centrala koiato ne se znae tochno na koi shte e i nai-veroiatno shte e na chujdencite. Losho niam v tova stiga kontrola da ne e tozi koito nalagashe “parlamentarnia kontrol” b/u pravitelstvoto na troinata koalicia. Sigurno v nEkoi darjavi e tochno taka.

  3. Kak shte se borim s 40% (chetirisettiah) siva ikonomika. S dvoinoto shetovodstvo. S pogolovnoto neplashtane na danaci ili plashtaneto im v pati po-malko.

  4. Koga shte zapochva stroitelstvoto na 267″tiah” km magistrali (poneje veche namereniata sa da se govori konkretno i neshtata da se izchisliavat tochno)?

  5. Koga shte zavarshat delata bratia Galevi, Margini i vsia ostalnaia. Demek koga shte se zapochne i prikljuchi s reformiranteo na sadebnata sistema.

  Ai stiga tolkova che shte svarshi miastoto, ako prodalja.

 4. Когато през 1991 г.равносметката от юнските избори 1990г.бе по-скоро бедна за Велико народно събрание,но извънредно богата за наполовина разкрепостена нация от задушаващо близко минало,на 28 май 1991 г.парламентът в София внезапно обърка политическия календар с с решение около чл.76 от действащата конституция,
  задължаващо президента да фиксира датата за референдум “за 6 юли” върху формата на държавното управление в България?…
  И от тогава все посредствени спорове,като продължилите една седмица тогава..та до ден днешен с
  декларацията на НДСВ,кой и коя ценност е национален, и кой партиен капитал…при нарастващи-отвреме навреме-явления,както за враждебност,така и за популярност…
  Кой може в тази държава -единстнвен- да се досети,че не оспорва правото на новия кабинет,да номинира следващия представител на България в ЕК,но и какво о щ е ни… ни казва с това?

 5. Имам един въпрос към четящите този блог. Тъй като от известно време не съм в България и поради липсата на добра електронна медия не мога да следя новините от дома, моля някой да ми обясни с какво точно се е отличила госпожа Кунева, че навсякъде я определят като “любимката на Брюксел” или “любимката на Барозу” (това може би трябва да значи любовница). С лека ръка бих я заклеймил като медиен продук, ако не беше един от последните коментари на г-н Инджев, свързан именно с нея и отстраняването й от поста еврокомисар. Той очевидно оправдава решението на госпожата да си мълчи за дейностите на тройната коалиция. Интересно ми е дали това е преобладаващото мнение в България. Никой ли не намира думите й, че като еврокомисар тя стои над националните интереси и затова избрала да си мълчи, ако не предателски, то поне изключително глупави? Съжалявам, че се отклоних от темата, но искрено се учудих от наивното заключение на г-н Инджев, че тази жена имала сили да се кандидатира за президент. Може да греша, но според мен без силна медийна подкрепа (каквато не се съмнявам тя е имала до този момент), Кунева ще бъде забравена за не повече от три дни.

 6. Кога ли ще дойде края на Източването на Изток на българските парични масиви?
  Да не забравяме ,че в тази посока мощно се инвестира от външна сила, а комунягите са си облъчили внуците. Толква лесно няма да си отиде злото. Днес има младежи родени след 10. 10. 89г., които твърдят , Че двойният национален предател (предлжил България за закриване през1963г.на Хрушчов и през 1973 на Брежнев -Т.Ж. бил голям политик.За кого е двойката?
  Двойката не е за младежите, защото те са празни чаши в които медиите сипваха своята антибългарска-руска отрова през всичките тези години.
  Закърмиха нова фарисейска смяна.
  Нямам нищо против да си политиканстват, но да ми подписват договори за които и внуците ни трябва да изплащат. Или двоиното събиране на боклука – кой го плати? Да бъдат забранени, имуществто им да се разпродаде
  за последния транш към Русия.И повече нищо общо с Русия- Вовеки Веков.Стига с това “ПОДРОБСТВО”- (дума на Р.Ралин визираща робство и подробност, едновременно)

 7. Към Людмил Начев
  Северна и Южна Америка бяха разтърсен от един певец
  J u a n e s, събрал в Хавана за концерта си един милион фенове и с поздравително писмо от президента на САЩ….отзивите на масово равнище са,като тези за решението около ПРО в Източна Европа…но хитът му “La
  c a m i s a…!”,не ще да е толкова черен и това също се отчита,когато явленията са противоречиви и естествено потенциално осъдени на забрава…
  Отново след 2 октомври!

 8. Премиерът правилно е бил посъветван,
  да поиска от почитаемите велможи в Конституционния съд/КС/,да си размърдат седалищните части,както и колегите им от ВСС,тъй като сега е време,”Болярският съвет”,на първите,да се пройзнесе пред цяла България,по въпроса: ….що е т о а м н и с т и я и м о р а л

 9. Do Ljudmil Nachev,

  A vie ot kade znaete che Meglena Kuneva e izbrala da malchi?
  I ne e kazvala nishto v Bruxel?

  Informiraite se poveche. Kato naprimer info’to che Jeleva ne e nikak, ama nikak jelana v Brussels. Nai-malko zaradi tova che ne govori dobre angliiski – v chujbina kadeto ste, iztochnicite sa dostoverni i nepromiti ot pratiini centarali i lajovni jurnalisti. Pak gi ima i na dosta ezici..

  Taka che derzaite.

 10. Ако работата е за столетни страсти,то отличителният
  им белег-наред с останалото- е отглеждането на калпав елит като боклук,…сред който и да има някай дар от Съдбата като кадърен земен човек,едва ли и на 101 юбилей,ще се намери някой президент или Генерал,да им каже:
  “Като смъртен и Той имаше много грешки,но поведе България към дължимото от предшествениците му след Кубрат и Аспарух,към духовен и стопански просперитет в контакт с най-доброто от Човешката Цивизилазация!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.