Два цитата, единият е излишен!

Вижте два цитата за две новини по една и съща тема, разпространени едновременно от БГНЕС.

„Германската компания RWE може да се откаже от участието си в проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”, заяви главният изпълнителен директор на компанията Юрген Гросман, цитиран от агенция Блумбърг.

Гросман обмисля оттеглянето на RWE от проекта, като основна причина за това се изтъкват растящите разходи, посочват медиите в страната, цитирайки анонимни представители на германската компания”

.

И още…

„Русия и България продължават сътрудничеството по проекта за строеж на АЕЦ “Белене”, заяви пред журналисти в Киев вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” Александър Глухов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Той говори на международен енергиен форум в украинската столица.
Въпросът не е да се спре проектът, а той да бъде продължен след коригиране на схемата на финансиране, посочи Глухов.
Той подчерта, че новият импулс на сътрудничеството са дали преговорите в България на руския министър на енергетиката Сергей Шматко и ръководителя на “Росатом” Сергей Кириенко”.
Глухов потвърди информацията за възможно продажба на открит конкурс на българския държавен дял в АЕЦ “Белене”, който в момента е 51%.
Вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” отбеляза, че финансирането на проекта от българската страна в рамките на подписаното споразумение “върви динамично”.

Ето това е „динамичното развитие” по темата, макар българският финансов министър Симеон Дянков в същото време да е цитиран от в. „Труд” да казва, че цели 400 милиона евро са се „изпарили” от проекта АЕЦ Белене.

Ако и германското участие се „изпари”, за което имаше индикации още при предишни отлагания на окончателното решение на концерна ( и за което яростно настояват и тази седмица еколози, но германски и не пред дома на Кириенко, а пред този на Гросман), отпада спасителната за обосноваването на руския проект „европейска сламка”. И след отпадането остават едни отпадъци, натресени на България- не само ядрени но и по – опасни. Защото са свързани с „човешките ресурси”, заразени с влияние, което е проникнало дълбоко в българската икономика, психика, манталитет и претенция за национална, енергийна и дори културна „специфика”, предопределена от наследството на съветския колониализъм. Същият, чието съществуване дори не е признато като факт по нашите земи.

Впрочем, като става дума за културно наследство, вече можем да не се притесняваме. Имаме си Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. По устав тя да няма право да толерира никой държава, но все пак ни помогна с нещо.Самото й избиране с целия й културно-исторически багаж е вече знак, че ни приемат по света „в пакет” – такива каквито сме, продукт на времето. Хем сме културни, хем-съветски по произход. Не случайно инициативата за нейната кандидатура беше на най-представителния за това наследство между нас, Г.Първанов, комуто тя специално и горещо благодари.

11 мнения за “Два цитата, единият е излишен!”

 1. Казано,и точно и кратко в пакет:
  Хем културни,хем съветски т.е.,както започнахте на времето:
  З д р а в е й с в я т…
  The Bulgarians are coming!

 2. Niama normalna, dori i nenormalna, darjava v sveta, koiato da si pozvoli proekt vazlizash na 15% ot Brutnia i Vatreshen Produkt.

  Ako USA se be reshila da investira 15% ot Brutnia si Vatreshen Product, to sumata bi bila 1800 Miliarda USD. Za spravka, parvo – za takav proekt za momenta ne se tchuva; vtoro – biudjeta za otbranata na USA e samo 450 Miliarda ili po-malko ot 4%, a pak za krizata USA sa gotovi da dadet samo niakakvi si 1000 Miliarda.

  Ludostta Belene triabva da se spre, no niama, zashtoto shte ia plashtame az i ti, a Ovcharov, Risk engineering, Enemona i kup drugi neznaini rodni i savetski kontraktori, shte se nalapat tsarski.

  Da ni e tchestita, novata, oshte po-moderna, iadrena elektricheska tsentrala!

 3. Дали реално е изпитван РБМК второ поколение на “разгон” (свръхмощност при увеличаване на температурата)? Защото вижте резултатите от една позната история (Чернобил) с РБКМ първо поколение:
  “Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.”
  Може би все пак е по-добре административен център на ЮНЕСКО от енергиен център на Балканите.

 4. Немам думи вече за нищо…и мисъл вече не остана…!

 5. Колега Георгиев, остави го РБМК и не обърквай допълнително четящата публика. Той беше проблем на АЕЦ Игналина /проблем в смисъл, че ги принудиха да го спрат/ Веднъж ти казах и пак ти повтарям. Ако ти трябва кола и имаш достатъчно средства – вземи Мерцедес, ако ти трябва хубав компютър – вземи си IBM. Ако ти трябва атомен енергоблок – ВВЭР 1000./Няма да ти препоръчвам ракия – приличаш ми на трезвеник/

 6. НикиБ, четвърти енергоблок в Чернобил е точно РБМК, взривения, с графитен забавител, а на ВВЕР (Водо-водяной енергетический реактор) точно първи контур му е съмнителното за прецизно контролиране място, защото е затворен и при многобройните варианти на аварии, напр. с циркулационната помпа, става труден за управление. ВВЕР има едно безспорно предимство в сравнение с РБМК – при прегряване мощността пада, но не е много ясно ако се натрупа в този период Ксенон 135 (при падаща мощност, може да си чувал), какво ще правим. Аз лично предпочитам реактори със забавител тежка вода (въпрос на вкус), ако си купувам, и не с Уран 235 (UO2), обогатяван на центрофуга. Хайде, да не дотягаме на аудиторията, генералният въпрос е, че ако стане нещо, освен жертвите нямаме и пари да реагираме адекватно и ще потрошим Европа, не че е толкова невинна, но както казва бащата на Мимино: “Не так поймут!”.

 7. До Г.Г. Нямам нищо против и Уестинхаус да дойдат. Пък ако питаш мен още по -добре е да включим 3 и 4 на Козлодуй и да инсталираме 7 и 8.

 8. Пак До Г.Г. …Мимино: „Не так поймут!“. Впечатляващо!!! не очаквах в теб да дреме скрит поклонник на Данелия!

 9. Ако ще се строи нещо в Белене нека да е ториум реактор, стига с тез фабрики за атмомни бомби (ураниеви реактори).

 10. И с възхишене и с тъга,едновременно,а и с искрена гордост,че Иво Инджев събира паметта на нацията,но за разтуха и оцеляване ….
  Ромка набила детето си,че зяпнало и възкликнало в картинна галерия пред картина на гола жена:”Боже,Боже къквъ /к/утка…а милиционерът се възмутил и класово,.и..заради шамарите:
  – Бащъ му другаро милицонер шъ влиза у партиата,а оно вика:Боже,боже!!!…

 11. Страхувам се че отново ще ни изтъргуват със Русия (бивш Съветски съюз) България срешу газ! Не, че не си го заслужаваме като народ,(нищо не направихме и не правим срешу комунягите), но европейската себичност няма граници! Никакви такива приемания в “пакет”, такива каквито сме! Това би повлияло деморализирашо на другите от Иточна Европа. А Бойко вместо да го щикаклкави с АЕЦ Белене или да действа мъжки или да се предаде (осере), та поне по читавите у нас да си направят сметката и да се изпарят навреме преди финализирането на зделката ГАЗ-България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.