Статия на Илия Троянов за избора на Бокова

Илия Троянов, писателят с български произход коментира новината пред вестник “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, 24 септември 2009

През седмиците, когато си спомняме за едно епохално събитие – крахът на тоталитарния режим в Източна Европа преди двадесет години – ще бъдат произнесени много прочувствни речи и празнувани много чествания. Ще се поздравяваме, че сме победили тоталитаризма.

За съжаление по-скоро сме го заключили в архивите и изключили от паметта си. В държави като Русия – буквално, другаде – в главите на функционерите и политиците от Изток и Запад, както показва изборът на българката Ирина Бокова за генерална директорка на ЮНЕСКО. Защото едва ли може да се допусне, че биографията й е била неизвестна на правителствата, които подкрепиха нейната кандидатура.

Нейният баща, членът на политбюро Георги Боков, бе в качеството си на главен редактор на „Работническо дело” най-високопоставеният отговорник по пропагандата в страната и усърден придворен на диктатора Тодор Живков. След нахлуването на Червената Армия през 1944 Боков преследва привържениците на опозицията в Родопите. Според свидетелството на Михаил Затев, който прекарва петнадесет години в затвора като „политически”, той е участвал и в екзекуциите на народния съд.

Някогашната номенклатура отново управлява

Неговата дъщеря минава през всички учебни заведения на режима чак до Института по Международни Отношения в Москва. Под контрола на КГБ той подготвя млади апаратчици от целия източен блок за бъдещите им задачи като дипломати и агенти. След това тя прави бърза кариера във Външно министерство, както в София, така и като делегат на ООН в Ню Йорк, пост, предоставян само на най-надеждните. Малко след падането на Берлинската стена нейната партия – междувременно преименувана в Българска Социалистическа Партия – я праща като ново лице в политиката, където Бокова се изкачва до поста на външен министър.

Човек би могъл да възрази, че това, разбира се, не е много хубаво, но не трябва децата да бъдат обвинявани заради родителите си, а и трябва да се признае на госпожа Бокова, че се е превърнала в убедена демократка. Но това значи да си затворим очите за клановия характер на българската власт. Във всички прослойки на обществото е все още от решаващо значение от какво семейство произхожда човек.

Българското издание на „Who is who” прилича на препечатка на някогашните си издания, само че със сменени собствени имена. Това важи за политиката (дългогодишният, едва на скоро свален министър-председател Станишев е син на друг член на политбюро), както и за съдебната система (бившият главен прокурор Никола Филчев е син на офицер от държавна сигурност, някога отговорен за надзора над политическите затвори и лагерите).

Това са само два примера между хиляди, също и в икономиката, която бе завладяна от някогашната номенклатура след 1989. Поради това корупцията царува в България, а мафия и държава са се слели в симбиоза, която междувременно ужасява дори самодоволните бюрократи на Европейския Съюз.

Открит цинизъм

Показателно е също така, че госпожа Бокова (както и нейната партия) никога не са се разтраничавали от престъпленията на тоталитарното време. Социалистическата партия като политически наследник на БКП никога не е приемала нито отговорност, нито вина и не се е извинила поне на жертвите.

При един парламентарен дебат братът на госпожа Бокова, Филип Боков, си позволи шега с двузначността на българската дума „вина”: „Вината поемаме само с мезетата.” Дали някъде по света е имало подобен открит цинизъм след падането на една диктатура? Впоследствие Филип Боков се подвизаваше като съветник на сегашния президент Георги Първанов (оперативен псевдоним: Гоце), преди да се оплете до такава степен в сделки с наркотици и трафик на жени, че да стане неудобен.

Новата генерална директорка на ЮНЕСКО принадлежи към една малка, могъща прослойка, която съсипа България и ще играе на демокрация само дотогава, докато нейните неправомерно придобити привилегии не бъдат застрашени истински. Оцелелият от Аушвиц Ели Визел беше казал, че изборът на Хосни би бил „позор” за международната общност. Вчера двама оцелели от български лагери обявиха, че изборът на Бокова е срам за всички нас. ЮНЕСКО може и да е избегнало позора – но на каква цена!

ПРЕВОДЪТ Е НА frognews

25 мнения за “Статия на Илия Троянов за избора на Бокова”

 1. 1. Съвревенното ЮНЕСКО не ми харесва.
  2. Генералната му директорка – още по-малко.
  3. Д. Станишев не беше член на Политбюро, а секретар на ЦК на БКП.
  4. За Г. Боков вече не си спомням но си мисля, че и той не беше.
  5. “Неговата дъщеря минава през всички учебни заведения на режима чак до Института по Международни Отношения в Москва” Не е вярно. Пътя до МГИМО беше много кратък за децата на номенклатурата. Препоръка от ГК на БКП, формален приемен изпит във ВИИ “К. МАРКС”, прехвърляне в Москва.
  6. “Под контрола на КГБ той подготвя млади апаратчици от целия източен блок за бъдещите им задачи като дипломати и агенти” При всички положения го има и това. Но МГИМО беше много силен университет. Много по-добър от тези, които са под контрола на ЦРУ.
  7.„Вината поемаме само с мезетата.” Ф. Боков ми е по-симпатичен от сестра му- има чуство за хумор.
  8. “преди да се оплете до такава степен в сделки с наркотици и трафик на жени, че да стане неудобен” – Ееее, това Троянов си го е измислил.
  9. Това за Филчев и баща му го чувам за пръв път. Трябва да питаме Костов – Филчев беше негова рожба.

 2. Да, някой го каза. За съжаление Троянов отдавна не е сред нас, (емигрира със семейството си на 6-6 години).

  Все пак след известен размисъл трябва да кажа, че може би една от причините да няма опозиция в България срещу Ирина Бокова преди избора й може би е и това, че малко хора са смятали, че има големи шансове. Да видим, може би ще се чуят и други гласове.

 3. не мисля, че Троянов е български писател. Излязъл от тук на 7 години, прекарал младостта си в Африка, какво зане той за България – НИЩО. Обикновен дребен политически спекулант като оная от Франция, дето наскоро написа спомени от неща, които не е преживявала.

  В случая си прави самореклама на гърба на България. Срам за Инджев, че го публикува.

 4. Прочетох хладнокръвно статията на Илия Троянов и коментарите и щях да изляза от блога, но последния от коментарите ме извади от равновесие. На г-н Костов му препоръчвам да прочете от Илия Троянов “Кучешки времена (Революцията менте – 1989), за да види какво е това “НИЩО”, което знае авторът за България. И дали така пишат “дребните политически спекуланти”? Ако така, по детински лесно отричаме хора и забравяме какво сме преживяли, ще продължаваме да живеем в същия омагъосан кръг. Който забравя е обречен да повтаря едни и същи грешки. И защо точно Илия Троянов да е срам за Иво? Мисля, че е чест за него.

 5. Дума лъжа няма в тази статия. Никаква самореклама, никакъв срам няма тук. Има една тъжна и вярно обрисувана картинка на корупцията в тази наша страна. Дали Троянов знае нещо, аз не знам, но ти Костов, приятелю, още по малко знаеш… Избирането на Бокова е поредното петно в т.нар. ни демокрация… и ако избирателите и не знаят, то тези, които са я поставили на избираемото място знаят много добре…

 6. Костов малкото пари и мижавата заплата обикновенно водят до такива заключения, като твоите.Не се дразни, комунизЪма няма да се върне. Свърши се ! Нарежи си салатка обилно полята със захтинец и си изживей остатъка от дните дадени ни от Бога!

 7. Костов,комунистическа свиньо,Петър Семерджиев избяга в Израел преди около 40 години и до смъртта си мин. година не стъпи в ККБ-комунистическата кочина България. Какво значение има, дали някой пише от Хаити,или от Исландия,или от Москва,дали е българин ,или ескимос,дали е емигрирал на 6,16,или 66 години от ККБ,важното е да пише истината. Е,пише я,нищо фалшиво няма в статията му,ама на вас,комуноидите,като ви се казва истината,все търсите фактор,за да я опровергаете. Не става,истината е по-силна от комунистическите ви мърсотии,гадове такива. Да,ще ни упоравлявате,в това няма съмнение и винаги ще ни управлявате,защото само такива като вас,могат да управляват такова стадо като нас. Ето,сега почина ,на 97години,последния престолонаследник на Турската династия,как съжелявам,че не сме останали още под властта на турците,щеше да се роди още някой Ботев и Левски,Х.Димитър и Ст.Караджа…., а то какво се получи,свободен народ, свободен от достойнство,умрял отвсякъде,раждат се само гниди,с малки изключения.

 8. Drugari i gospoda, prochetete v Glasove kakvo Iavor Dachkov vi e napisal za drugarkata Bokova. A tozi deto se zove Kostov, da se zavre pod legloto. Traianov sas sigornost znae poveche za BG ot nego.

 9. Поздравления за препечатката.Статията е тачна до последната запетайка и точка.НикиБ явно е пропуснал информация.А в Пиринския край (Якоруда)се знае всичко за бащата.Грешка няма.Факт за който признават и съветските(сега руските другари),е че МГИМО и Института за чуждестранни студенти готвеше хора на КГБ.

 10. Илия Троянов е ПИСАТЕЛ. За разлика от Дан Браун, например, който е булеварден драскач. Не всичко прочетено от Троянов харесвам и не с всичко написано от него съм съгласен, но в конкретната статия звучи добре аргументирано мнение. Обосновано и логично. Какво значение има дали е българин и колко е живял в България след като говори истини. Frankfurter Allgemeine Zeitung също не е български вестник, но именно в него периодично излизат статии за България, от които можеш да се информираш съвсем точно не само какво се случва тук, но и защо се случва. Това няма да прочетете в български вестник, нито ще го чуете по някоя българска национална телевизия (по тях от 20:00 предпочитат да дават порно на живо).
  Между другото спомняте ли си името Юрген Рот. Той също не е българин, не е живял в България дълго време, не е български журналист и дори не знае български. А си посволи да пише за България и то за неща в които не е участвал и на които не е бил пряк свидетел. Как смее. Дори един достопочтен български бивш (за щастие) министър (министър ли казах) се закани, че ще го съди… само дето не чуваме новини в тази посока напоследък… някакъв световен заговор срещу България ли … какво ли….

 11. До prebroitel. Уж си преброител, а лошо броиш. Погледни моя точка 4. Твърдя че Троянов греши и че Г. Боков НЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА ПОЛИТБЮРО.Дали просто е сгрешил или съзнателно е излъгал, не коментирам. Погледни моя точка 6. “При всички положения го има и това.” Т.е. аз съм съгласен с Троянов. Но правя едно уточнение – че МГИМО е много по-добър университет от всички универскитети, които са под контрола на ЦРУ, взети заедно. А сравнението между МГИМО и ИЧС го отдавам на чувството ти за хумор.

 12. Желая да посъветвам тези от читателите на блога, които разбират немски, да прочетат оригинала на статията, тъй като превода на уважавания от мен сайт frognews в някои моменти не е напълно точен. http://www.faz.net/s/RubFC06D389EE76479E9E76425072B196C3/Doc~EB2DBE163CDE1427F8D94F93D9E1F864E~ATpl~Ecommon~Scontent.html

  Отделно си мисля, че най-реално впечатление се получава от оригинала, защото при превод винаги има онзи момент, известен като “lost in translation” (но не филма!)

 13. Имаше навремето една песничка на полу-пънк групата Контрол със закачливото заглавие “Демократична ръченица”. Цитирам:

  Измихме си ръцете с Тошо,
  че ни управлявал лошо.
  А на другите юнаци
  кривнахме калпаци.

  Писано е 1990 години след раждането на един дърводелец в Израел.

 14. Статията на Траянов въобще не ме учудва. Пътешественикът между световете (traveller between worlds), както се самоназовава Троянов, още през 1999 година след като се премести да живее в Мумбай, прие Суфи-Ислама. В своите психоделични видения предизвикани от съответните индийски вещества, реалност и видение са едно цяло, както и объркването на различни факти и обстоятелства.
  Именно по тази причина в статията му прозират следните „ дребни неточности”:

  1. Членът на политбюро Георги Боков – Георги Боков никога не е бил член на политбюро.
  2. Според свидетелството на Михаил Сатев, който прекарва ПЕТНАДЕСЕТ години в затвора като „политически”, той (Георги Боков) е участвал и в екзекуциите на народния съд – ловък похват с повторение на откровена лъжа, с посочване на несъществуващ източник. Няма такова лице Михаил Сатев прекарало ПЕТНАДЕСЕТ години като политически.
  3. .. Института по Международни Отношения в Москва. Под контрола на КГБ той подготвя млади апаратчици от целия източен блок за бъдещите им задачи като дипломати и агенти. – на страха (от КГБ) очите са големи.
  4. … министър-председател Станишев е син на друг член на политбюро – Димитър Станишев никога не е бил член на политбюро.
  5. … бившият главен прокурор Никола Филчев е син на офицер от държавна сигурност, някога отговорен за надзора над политическите затвори и лагерите ( в оригинал: eines Stasi-Offiziers, der für die Aufsicht über die politischen Gefängnisse und den GULag zuständig war). Тук объркването е пълно, защото Stasi имаше в ГДР, ГУЛАГ в СССР, а това че Мирчо Спасов се явява баща на Никола Филчев кърти всичките мивки от Франкфурт през Виена до София! Скромно е спестена истината, че Филчев в същност е Костовият избраник за главен прокурор. В своя статия в Die Tageszeitung от 5 юли 2006 Троянов сочи, че Филчев „подобно на болшинството от високопоставените представители на Българската държава, като служител на държавна сигурност от преди 1989 година, а вероятно също и на КГБ.” – Ни повече ни по-малко!
  6. Впоследствие Филип Боков се подвизаваше като съветник на сегашния президент Георги Първанов (оперативен псевдоним: Гоце), преди да се оплете до такава степен в сделки с наркотици и трафик на жени, че да стане неудобен. Е тук Троянов направо надминава дори и Д-р Гьобелс.

  Непоколебима обаче е Трояновата вяра в Суфи-Ислама и за това е скандално Юнеско да пренебрегне египетския имам заради някаква си гяурка българка, че даже и комунистка на това отгоре!
  Жалък е Троянов – едно дърво без корен, което се лута във вселената!

 15. До Костов : Колега ще коригирам написаното ото теб: “…не мисля, че Троянов е български писател…”. Знам , че ще предизвикам гнева на всички правоверни, но ще те поправя. НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ТРОЯНОВ ВЪОБЩЕ Е ПИСАТЕЛ! Братче, сигурно пет пъти опитах да чета “Светът е голям и спасение дебне от всякъде” Заглавието е много сполучливо. Съдържанието – бездарна компилация от изтъркани за 20 год. клишета. Написана от човек , непознаващ действителността, предназначена за западняци, елментарна, схематична.
  Сега за статията му. Аз не харесвам Бокова. Ако зависеше от мен не бих я избрал за счетоводител в селсъвет. Троянов също не я харесва. Ама в една статия толкова лъжи! Макиавели се върти в гроба си кат пумпал.

 16. Националният съвет за кино е взел решението да предложи на Американската киноакадемия филма на Стефан Командарев, въпреки че той е от 2008 г.

  “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е филмът, който страната ни ще изпрати в борбата за чуждоезичен “Оскар” тази година.
  Националният съвет за кино е взел решението да предложи на Американската киноакадемия филма на Стефан Командарев, въпреки че той е от 2008 г.
  Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” вече е спечелил 18 награди и досега е участвал в повече от 24 международни фестивала.
  Филмът е направен по романа на Илия Траянов, така, че тези които пишат, че Траянов е жалък имат много здраве. Това е от една страна.
  От друга според Според Радой Ралин, човекът, който е пребил Райко Алексиев е главният редактор на „Работническо дело” ГЕОРГИ БОКОВ. Ритал го е, тъпкал го е с ботушите си. Г-жа Алексиева е поискала от Тодор Павлов трупа, дали са им го с условие да не отварят ковчега. Но са го отворили и са видели, че тестисите на Райко Алексиев буквално са били смачкани от побоя”.
  Братът на И

 17. рина Бокова се подигра с жертвите на комунизма, като каза че “вината ще пият с мезета”, а синът му е крадец на автомобили и се говори, че е трафикант на наркотици.
  ПОЗОР ЗА СВЕТА И В ЧАСТНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТАКАВА ЛИЧНОСТ, КАТО ИРИНА БОКОВА ДА БЪДЕ ИЗБРАНА ЗА ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО!

 18. До коректорите-комуноидиоти. Може да сте сто пъти прави,може писателят Троянов да е сбъркал,или целенасочено злоупотребил с истината,нека да е така, но нито той ,нито статията му не може да орони “авторитета” на комунистическите убийци и мекерета като вас. По-добре лъжа,отколкото убийства на невинни хора. Хайде сега,след като разобличихте емигранта,защо не разобличите и другите лъжци . Бориха се комуноидите срещу капитализма,строиха социализъм половин век и отново се върнаха към капитализма,без да питат нито членовете на БКП,нито нормалните хора, толкова се залисаха в капитализма,че забравиха да направят отчет на последната петилетка. Строим например небостъргач,строят го хиляди работници,инженери,инвеститори,под тотален контрол и един ден, шефа на строиотелната фирма казва,стоп,дотук сме с този строеж,започваме да строим метро.И всички си траят,както си траят българчетата. А точно сега има нужда да се борим срещу сегашния капитализъм,този,който го строят комунистите. Колкото постриха комунизма,толкова ще построят и капитализма,а до РКО-развито,капиталистичско общество,посмъртно няма да стигнат.

 19. Да,България наистина е държава-клан. Една уникална система от връзки, злоба и омраза към другия, една кочинка, в която някои си живеят, поне те мислят така,добре. А чувствителните хора бягат навън…Но,както се оказва напоследък, и там те нямат възможност за глътка въздух, защото и в чужбина “най-достойните”, “най-кадърните”, педставяни за такива години наред у нас, тоест децата и внуците,”нашите” хора, май се оказват такива и на Запад – с хубави службици, с тлъсти заплати – ех, какво ли ще правят тези иначе толкова хуманно и социално настроени хора с тези купища пари…Докато бедният народец по цял ден слуша чалга,разни безсмислени брътвежи по медиите и гледа сапунени филми… И все пак, и все пак…Затова и аз, макар вече на солидна възраст, реших – по далеч от клана, по-далеч от ПАРНОТО българско, по-далеч от тези, които си гласуват амнистия – там, където никак не е лесно, но където човек,дори и да проси,си изкарва хляба със собствен труд,почтено, а не превит и с поглед в земята…Пред негово величество КЛАНА…

 20. ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

  Дайте право делото да излезе на бял свят- защото историята се помни, а народ без история е враг сам на себе си.

  Картата с черепите се роди в зората на „първите демократични” промени когато Желю Желев бе шеф на НКС на ОДС. В процесът за лагерите на смъртта остана само дело №4/90г. за „Трудовата група” край Ловеч. Делото беше за убийствата на 147 лагеристи.

  ЗАБРАВЕНИ СПОМЕНИ ОТ КОМУНИЗМА
  През ранните години на демокрацията се възроди едно следствено дело№4/90г.с обвинителен акт за убийствата на 147 убити.Делото беше за лагерите на смъртта край Ловеч и Скравена. Картата с черепите се роди в зората на „първите демократични” промени. Процесът за лагерите, от който остана само дело за „Трудовата група” край Ловеч е в архива с гриф „Строго секретно!”(И-44/17.03.1994г.) Това дело за политиците остана в архива, за историците между редовете на историята, но за мене е спомен от комунизма и мъка от демокрацията. Комунистите ще си отидат чак след третото поколение, затова всички политици гледат да ни ограбят, а поговорката ще ви я кажа „Вълка агне няма да стане, а да оцелее агнето ВЪЛКЪТ трябва да се унищожи”-затова не давайте да ви мачкат. Ако днешните български правителства и днешния български съд не се интересуват от това, българската история рано или късно ще ни зададе този въпрос. За да не останат забравени жертвите от комунизма, отправям апел към прокурора Борис Велчев да даде шанс делото да бъде завършено. В -ПРОТОКОЛ „А” №101 на ЦК на БКП от 05.04.1962г. е записано името Борис Велчев също Тодор Живков, Антон Югов и др. Дайте шанс за да не остане в историята.
  Ако прокурора Борис Велчев при върши дело №4/90г. то той ще влезе в историята като човека който е заклеймил комунистическия режим. И тогава ще имаме поне някакъв отговор на въпросите: Колко са БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ през септември и октомври 1944-в тъмното време на сляпата мъст? Колко са осъдените и разстреляните през 1950-1952г.- времето на отчаянията! – въоръжената съпротива срещу настъпващия комунизъм? Къде са списъците на преминалите през тези зловещи лагери? Къде е регистърът на убитите в Ловеч и Скравена? А и Белене?

 21. Из интервю с Илия Троянов (http://e-vestnik.bg/3567 от 24.03.2008)
  Бъпрос: – Но ако днес в литературата и киното имаме някакво критично разглеждане на миналото, то в държавния апарат изцяло преобладават кадри на стария режим – Георги Първанов, Сергей Станишев, Георги Пирински и т.н. Може ли така да се върви напред?

  Отговор на И. Троянов: – Винаги може реално да се върви напред, защото главният закон на властта е, че тя отстъпва, когато има съпротива. Властта е тогава всеобхватна, нахална и нагла, когато съпротивата е слаба. Нещата се променят, когато хората започват да осведомяват, да се организират, по най-скромни начини дори, когато започнат да пишат в Интернет например – там има възможности, които бяха неподозирани доскоро. Моят филм „Напред, но нека никога да не забравяме“ също можеше да се гледа на български първо в мрежата. Знаете какви страхотни трудности има китайското правителство в опитите си да цензурира Интернет. Това са развития, които дават голяма възможност. Въпросът е за гражданското общество, колкото повече то се организира, толкова повече властта се отдръпва. Българският народ още не е разбрал, че трябва да използва факта, че страната е в Европейския съюз. Днес властта не може да се държи така, както преди две години. Сега тя съзнава, че трябва да се съобразява с демократичните правила, както и с другите съюзници. Държавата не може да се държи така нахално както преди. Тези неща трябва да се използват. Има най-различи възможности – формални като Европейския съд в Страсбург, но и медийни, които българският гражданин може да използва, за да добива информация и да протестира пред европейското общество.
  (край на цитата)

  Колко са живеещите в България формуци, които редовно коментират актуални политически теми в българските информационни сайтове (без значение дали изразяват мнение или просто заявяват присъствие по свой си начин)? Знае ли някой? Просто ми е любопитно, колко наброява (приблизително) нашето гражданско общество в момента…?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.