(Ае)цка Цачева

Цецка Цачева съобщи от екрана на БНТ в „късните новини” ( на 26 септември, в 22.30 ч.), че съдбата на АЕЦ Белене ще се решава в НС, на което тя е председател. Тя дори назова 29 септември като конкретна дата.

За някой това може да е „късна новина”, но за мен е изпреварваща. Истинска. Дори и да е сбъркала септември с ноември- самият факт, че под нейно председателство щял да се решава въпросът, по който тя се произнася ( интересно с какъв мандат?) е новина .

Министър-председателят Бойко Борисов беше цитиран многократно да казва, че е обещал властта в България да реши какво да прави по отношение на гигантския проект до ноември.

С руския премиер Владимир Путин се разбрахме до ноември да бъдем готови с финансовите разчети за АЕЦ Белене. До ноември ще направим разчет и ще излезем и ще кажем на народа дали това е изгодно или не. Това каза българският министър-председател Бойко Борисов пред БНТ” ( на 2 септември 2009 г.).

Този цитат за разговорите между Борисов и Путин в Полша на 1 септември обиколи многократно българското медийно пространство като един спутник в орбита около земята (ни). И се запомни.

Но ето, че г-жа Цачева е посетила Плевен, открила е приемна, срещнала се е с местни тъжители и буквално е обещала да се осъществи колосалният за българските мащаби руски проект ( какво тук значат някакви си липсващи милиарди). Заяви го без колебание и притеснение, че на въпросните обсъждания в НС може и да се стигне до друго решение.

В репортажа от мястото на събитието БНТ ни показа пледоария на Цачева в защита на строежа. Аргументите й се свеждаха до откриването на работни места и подобни ползи. Не пролича да има съмнения за вреди от дългосрочен, стратегически характер.Прозвуча като обещание. Интересно, от чие име?

Само часове преди това в друго телевизионно интервю един от водещите икономически експерти на ГЕРБ Стоян Мавродиев за пореден път потвърди, че решението за АЕЦ Белене ще бъде взето така, както е обещал Борисов на Путин. Не по-рано от ноември…и не от парламента… и не от Цецка Цачева.

Предполага се, че Цецка Цачева е една от десните ръце на Борисов във властта, след като беше избрана от него да бъде избрана на високия пост. Дали тази дясна ръка знае обаче какво прави, когато на практика опровергава ( включително с леви аргументи) своя благодетел?

12 мнения за “(Ае)цка Цачева”

 1. Eh, g-n Indgev, vinagi, kogato cheta vasha statia, se naslajdavam na stila i sadarjanieo. Fakt e, che v BG-to niama drug jurnalist na vasheto nivo. Eto zashto mnozina mogat da mechtaiat:)). Jelaia nespirno tvorchesko vdahnovenie, s koeto da radvate okolnite i nai-veshe Vas samia.
  p.p. Izvinete za latinicata, no niamam kirlica.

 2. Нищо ново под слънцето.Циркът започва да си идва на мястото.За съжаление на всички нас.

 3. Бойко, Цецка, Данчо, Мичо и Гицка, щом са накичени с “Герб”-а, си шетат из политиката с мандата на българския щедър избирател. И колкото повече шетат, толкова по-наситено им блести червеното около дупето. Ама май това не е от вчера? Нали целокупният български народ беше избрал Лукановата партия да ни оправи? Е, оправи ни и още ни държи. След това не победиха ли “с малко, но завинаги” сините момченца и момиченца? Победиха и още хълцаме, като се сетим. Ами Царят не ни ли оправи за 800 дни, с мандата на целокупното население? Той си е от сой и ни оправи даже предсрочно. Ами БСП на Станишев не предизвика ли у електората радостни вълнения миг преди да навлезем в Европейския съюз? Предизвика, никой да не се прави, че не е вярно. Бате Бойко фелдмаршалът също стъпи във власта с помощта на подмокрените от кеф гащи на електората – този същия, все същия наш български народец!!! Не ни е проблемът, Иво, руският език и руското влияние, както се опитваш да ни подскажеш! Ние сме проблемът, ние – Аз, Ти, Той, Тя, Те… Спирам до тука, ама не защото няма какво още да кажа.

 4. Както казва Шатобриан,има генерали и съветници,които “лагеруват всред звън от собствени и чужди качества”,стига добре да му помогнат да изживее
  успешно своя живот в завоюването на действителносттта…
  Хора са все пак – и Генерал и дясната му ръка,а не случайно е казано,че човек е сбор от качествата на соя род…
  Не само след 1989 г. у нас,но и в Русия,мнозина след Ленин и тук,след Желев,не бяха и не са в състояние,да уверят потомците, за какъв дявол им е трябвало,и трябва,да търпят “пиратство” – дори в музиката за победоносни революционни маршове – “взети на заем” от други “полкове” било за превземането.. “с бой на Приморието”/Семьоновския
  1796 г./ в СССР или др.след Девети…
  В конкретния случай,ще са важни и от полза резултатите,останалото случайно изпуснати “гафове” в ефир,и част от други умения,за нежелани пожари….когато Г-8 сколаса в Питсбърг да се наведе пред Г-20 с 80% от световното богатство,Медведев отклони дан за Иран,Афганистан,а по Кадафи и неговото НАТО,вече,просто рече витиево:П р а в е м у л а т о!

 5. Към К.L a l e v:
  За казаното 10 минути преди мен! сте напълно прав,но в “подмокрянето” и “гащи” овладяването на “ние” опира до глагола “enter” И “access” за свои свои финансови и “сенатски” каки цецки,докато тълпите ревяли
  на площада след мартенските иди през 43 г. от н.е. срещу убийците на Цезар…
  Осиновеният му племеник Октавиан,
  търпеливо изчаква,да укрепиа своята “възстановена”република,
  и не интегрира веднага великия понтифекс Лепид,към трите власти..
  “Фелдмаршалът” търси повече сестреции,прочиства враждебни елементи,възлага “cum l a u d e” на “новите конници” от висшия чиновнически апарат видни “провинциални аристократи и забогатели освободени роби”…и т.н.,и т.н.
  Ако онзи вуйчо си е отищъл в 43,за Лепид търпеливо се чакало до 13 г. от н.е. …
  Изчиславайте,но Августовия мир,в т.ч. социален,правосъдие и вътрешен ред, е бил четири десетилетия…след Калигула и Нерон!!!
  От какъв зор,да бърза премиерът…те други ше се разбързат я има я няма след стотина дни!!!

 6. Г-жа Цецка Цачева все повече ми прилича на г-н Тодор Батков – оглавява нещо, за чиито функции изобщо не е наясно. НС няма административни функции и единственият начин да се вземе решение за АЕЦ Белене е да се изведе закон за това, с което окончателно ще проличи колко му е акъла на целокупния роден Законодател. Уважаема г-жо, какво е юридическото звучене на израза “Цървули няма, гайда иска”? Действията на г-жата силно опровергават собственото и твърдението, че преди 1989 всичко способно членувало в БКП – вече има пример и за неспособни. Единият тип руски реактори, типично екстензивен тип, изглежда безопасен, но дава огромен радиоактивен отпадък и хронически заразява с радиоактивност. Другият тип е интензивен, но с лоши ресурси за управление в екстремни ситуации, съдържа графит, който в контакт с въздуха при висока температура се запалва (подобно на кокс), може да стопи таблетките гориво и да предизвика огромен ядрен взрив. Ние нямаме толкова пари да преодоляваме последствия от такива аварии, а от ЕС, и да искат, няма как да ни помогнат при аварирал руски реактор и ни остава само да се държим за “полата” на братушката – ей това се крие зад цялата работа. И ако стане нещо, ясно на чий гръб ще е, ако не стане, въпросният гръб ще получава периодически потупване като геройски. 45 години явно не стигат!

 7. Ashkolsun Cecke,

  S takiva upravnici daleche se stiga. I dalboko.

  Iasno e che na teritoriata BG moje da si pleshtite kakvoto si iskate bez osobeni posledstvia. Malcina sa tezi, koito, kato Ivo Indjev, shte analizirat i izkarvat na pokaz lakardiite na profanizirani psevdo upravnici, koito se izjiviavat kato Ciceron – viziram Cecka i nEkoi drugi Ceckini drugari.
  No ne ia puskaite tazi , za Boga, v Evropa. Pak shte stanem za rezil. Cecki, Rumiani Jelevi i tem podobni, napravo kakvi kadri…

 8. Ако не се лъжа,ЦЦ е ЮРИСТКА? На
  ли???
  Е,те от такива ВЕЩИ(?) като нея,сме на тоя хал.
  МНОГОТО говорене и НИЩОТО неказване,е страхотна тактика и в момента.
  Абе,влезте в част ГОСПОДА управляващи(ЦЦ)!!!

 9. Аха, безпомощно в управленската си преценка, правителството на Бойко Борисов прехвърля отговорността за решението върху плещите на парламента. Той, парламентът, може да понесе невиновно всяка отговорност. Браво, Бойко, браво, Борисов! Велик си в управленската си безпомощност. Е, на мен сигурно можеш да ми разбиеш физиономията, ако поискаш.

 10. г-н Инджев,развеселихте ме,толкова точно звучи *Аец-ка*,не се учудвам от изказването и,женицата си вярва и си казва това,което и е на сърцето

 11. Много ми е интересно как ще се реши съхраняването на отработеното гориво от АЕЦ -а. Нали руската дума беше гласувала след 2000 и забравих коя година да не приема повече ядрените отпадъци. Та като гледам сега перипетиите около софийския боклук, само мога да си представя каква епопея ни очаква.По този повод ,при обсъждане с трудещите сена ползите от нова АЕЦ, не е лошо да им обещаят и още нови работни места – на депа за ядрени отпадъци.

 12. Радиоактивните “отпадъци”, които така великодушно се приемаха на изток всъщност са основния материал за боините глави. Повечето от нас така и не можаха да разберат, че не електроенергията е основният продукт при тази конкретна технология. Отделената при ядрената реакция енергия се преобразува в електричество за да се разсее образно казано в пространството. За всички, които четат и пишат тук е ясно защо европейските ни партньори така упорито настояваха да се спрат блоковете, както и причината да не се търси плутоният при наличие на международни договори, свързани с ограничаването на въоръженията.
  Интересно как се определяла себестойността на произведената енергия, без да се взема предвид цената на “отпадъка”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.