Ленин се крие, но е тук

Ако имах спонсор, гърне с пари и изобщо – бюджет, щях да обявя конкурс с интригуващия въпрос: къде в София може да се види огромно пано с лика на чичко Ленин, който дружелюбно маха на желаещите да му се порадват. След което щях да дам награда на наблюдателните. Но нямам нито спонсор, нито гърне с жълтици. Тогава ще ви споделя тайната безплатно ( а какво шоу можеше да стане, а?!).

Като казвам, че паното е огромно, не преувеличавам. Физиономията на Ленин, тази еманация на комунизма, бащински се усмихва под нахлупения си каскет на централен столичен булевард от фасадата на училищна сграда. На око паното е няколко метра, на няколко метра. Но трудно ще го забележите.

Става дума за руското училище на булевард „Свети Наум” ( бившия „Трайчо Косов” – каква ирония за осведомените…) в квартал „ Лозенец” в София.

На английски на това му се казва „ statement”. Буквално означава „заявление”, „декларация”, но в широкия смисъл на думата се разбира като „позиция” – деклариране на позиция. Идва ми на ум свободен превод на руски, но не е много цензурен, ще ви го спестя…

Обект на моето внимание, което предоставям и на вашето, е нещо много миролюбиво: всепобеждаващата идиотщините ни природа.

Причината всички вие, които сте минавали или пътували по този булевард, да не сте забелязали добродушния кръволок да ви маха със ( сифилистичната си, каквато е истината за него в последните му години) ръчичка, е майката (ни) природа. Тя се е погрижила една елхичка, посадена някога от ленинолюбиви другари в двора на тогавашното съветско училище ( днешно руско, с изучаване на балет), да се превърне в смокиново листо, което прикрива колониалната ни история.

Днес елхичката е голямо дърво. Закрива почти изцяло паното с лика на Ленин. Папагалски, често направо тъпоумно повтаряната фраза на Достоевски за спасяването на света с помощта на красотата, изненадващо получава своето потвърждение.

Достоевски срещу Ленин? Два свята, единият е излишен? Не. Съжителстват, макар и незабележимо за желаещите да не пожелаят да видят истината. Поне в София е така.

А най-забележителното е, че на видимата част на сградата, на която всеки може да се наслади при автомобилните задръствания, пише с огромни букви „Пусть всегда будет солнце”. Докато от сенчестата зад елхата наднича лукаво Владимир Илич!

Това е метафората на днешна България!

51 мнения за “Ленин се крие, но е тук”

 1. Да не забравяме, все пак, че Ленин ни е оставил най-универсалната от познатите ни дефиниции на философската категория “материя”. Така или иначе, понякога ни се налага да я “потребяваме”.

 2. Така е. Виждал съм го. Но защо ли не ме учудва. На източния фронт нищо ново… Руското с удоволствие си припознава съветското. Ленин е жив… И най-страшното е,че това е истина! Зловещият психопат надзърта от душите на милиони зомбирани човешки същества. От руската селянка до латиноамериканският партизанин – наркотрафикант. От бронираните лимузини на децата на партийните секретари,до безгръбначният държавен чиновник паразит. От бруталната липса на морал, до замитането на историята под килима. Наистина Ленин е жив! И това е най-страшното……

 3. Добро утро.Хубаво щеше да бъде да видим и една снимка.Поздрави и успешен ден.

 4. Chichko Lenin ne si e otival. Niama i da si otide skoro. Zashtoto “drujbata ni sas Savetskia sajuz e tai jizneno neobhodima kakto slamceto i vazduha za vsiako jivo sashtestvo”.
  Blagodarenie na negovite naslednici Nashite naslednici sa tova koeto sa…
  Taka che chichko Lenin shte e tuk dokato ima naslednici na “slavno” minalo.

 5. Ако големият дънер “История” се нацепи на отделни “кърпели” от време,в този за България всичко все ще се върти около умения за държавността преди Девети /с ханове,царе,турци и Възраждане/,
  но след 1989 …..ще о п р е т е наистина,само до една
  И с т и н а:
  перманентно “революционно” пречистване за халюцинация
  от реставрация…и кой въщност ни води,за да виним други народи за своя хал…всичко е еволюция,а сега е ред и на един генерал!!!

 6. Поздравления за гв-н Инджев и за Костадин!

 7. Иво, отдавна вече е време да освободим образа на Ленин от физическата му обвивка – била тя сифилитична, монголоидна, лукава или дружелюбна. Тоя образ, заедно с Димитров, Коларов, Маркс и Енгелс, продължава да краси централния площад на Берковица: огромно сухо фреско, изпълнено върху двата най-централни жилищни блока на българското градче – член на Европейския съюз. Тъкмо затова си мисля, че видимата част на нещата често крие невидимата: ленинизмът е доживотна вътрешна необходимост на една група хора, приела идеологическия тероризъм и насилието за своя религия. Е, борът на “Св. Наум” се е превърнал в смокиново листо, за да превърне Ленин в невидима част от всекидневието ни… Джанъм, гвардейците пред Президентството не правят ли същото? Ако трябва да си го кажем простичко, по ленински – защо на теб, Иво, ти се налага да разсъждаваш по тия проблеми в собствения си блог, а не в медиите, предназначени за това? Такива ми ти работи… Ленин умря, да живее Ленин…

 8. “Ленин да се крие? Лъжеш ти, дурак!” Цитат от читанката за 3-ти клас. София, Просвета , 1971 г.

 9. Уточнение към написаното от мен в 10:21. 1. Не съм сигурен дали за 3-ти или за 4-ти клас. Издателството не е “Просвета”, а “Народна просвета”. Не съм сигурен дали е 1971 или 1972 г. Всичко останало е вярно.

 10. Към Стоян Дончев:
  По темата “Ленин” и за Иво Инджев и за Костадин сте прав,но за евентуална “фехтовката” около новата придобивка на братята мюсюлмани,ми е любопитно -с а м о – как Ви се вижда “залпът” на г-н В.Сидеров и мълчанието -досега- на г-н президента!
  Има връзка като изпитание в качеството му на лакмусова хартийка в обозримо бъдеще и към оправдано самочувствие на водещ и участници спрямо видима и невидима перфидност!!
  А,и особено след
  о ч а к в а н и т е
  решения на г-н премиера по въпроси от последните 1-2 седмици…

 11. Не знам дали са го споменавали вече, но трябва да видите центъра на Берковица – там наред с Ленин на две пана си стоят едни знайни субекти, като Живков, Димитров, Енгелс или май Маркс, чиито идеи са напътствали живота ни преди 20 години с желязна ръка…:)
  Ееееех, живот – здравей!!!

  За справка: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Berkovitsa_downtown_view.jpg

 12. До Кардинала: Смущавате ме с този въпрос, защото твърде рядко вземам отношение и то точно Вашето внимание да привлека! Пък и не зная дали в блога на г-н Инджев е мястото за комуникация, и то не по темата. Дано не ни се сърди! За съжаление, нямам много време да се информирам и не зная как е реагирал Сидеров. По начало считам, че неговата роля е да втвърдява електората на ДПС, понеже по места беше доста под съмнение. И като чели успя. Истинските мотиви и далечни цели на новата инициатива могат да бъдат в различни посоки, все още има въпросителни. Забелязъл съм, че Държавният глава се изказва категорично само по теми, които са в непротиворечие с бившата ни метрополия и са в унисон с разбиранията и страстите на широк кръг от симпатизантите на БСП, но с присъщата му перфидност темите са и флирт с почитателите на Атака,Нова зора,старите кадри на МВР и т.н. Сигурен съм, че някои от тезите му галят ушите и на някои симпатизанти на ДПС. Т.е., той цели популизъм сред сигурен електорат, без външни или външни рискове.

 13. За мен да се величае човек като Ленин чрез каквито и да е средства на изкуството е все едно оцелелите пътници на “Титаник” да издигнат паметник на собственика на кораба.
  А иначе никога не започвам работа, без да си припомня че “Материята е обективна реалност, дадена МИ в усещанията”. Ужасявам се каква катастрофа бих предизвикал, ако не го взема предвид!

 14. Относително малко са хората, които ще забележат анализа на едно минало, което не ни напуска, колкото и да го презираме. Освен автора на този блог, Костадин с премерена точност на израза, доизказва истините за все още жалкото ни битие.

 15. Сетих се за един стар виц:
  Послучай годишнина от смъртта на Ленин се събират негови съратници, за да си спомнят за великия вожд и учител и неговата безмерна доброта. Споменът на един от тях:
  Тогава бях на 5. Един ден в сиропиталището ни дойде чичко Ленин, ядеше понички. Всички го наобиколихме:
  – Чичко Ленин, дай и на нас поничка.
  – Няма!
  А очите му добри, добри…

 16. Като чуя “Ленин” винаги си спомням времето, когато нашият син, ходеше на детска градина и Ленин естествено беше един от чичковците, за които децата трябваше да знаят. Та стихотворението което знаеше наисуст тогава звучеше така: “Ленин от Георги Авгарски. Писал без умора, чел до късна нощ, на добрите хора най-добрия вожд. Ленин от Георги Авгарски…” и т.н. другото съм го забравила, но всеки следващ куплет започваше с “Ленин от Георги Авгарски” и така до края на света.
  Май наистина става дума за “Ленин от Георги Авгарски” и отърване няма.

 17. Кънев,а знаеш ли откъде е преписал този мръсник определението за материята,айде да те видим сега…

 18. Първият коментиращ, Кънев, се е опитал нещо да каже за “философската гениалност” на сифилистика; ето моя отговор на неговото предизвикателство: Един спомен от младостта ми: как се подигравахме с “гениалната мъдрост” на сифилистика Ленин Абе, Кънев, ти да не си доцент по комунизъм, а?! Надуших те аз 🙂

 19. До Ангел Грънчаров, Генерал Власов и компания

  Посещавам този блог от личностова симпатия към Иво Инджев, макар и да не се познаваме лично. Повтарям: от лич-но-сто-ва сим-па-ти-я! Политическите ни възгледи явно се разминават, но това никога не ме е подтиквало да бъда груб с него. И заради Иво Инджев не желая да бъда груб и с коментаторите във форума на блога му. Друг е въпросът, че точно по причина на тази симпатия понякога си позволявам умерени шеги към него. Както, между впрочем, обичам да се будалкам и с най-добрите си приятели. Той, обаче, си дава много ясна сметка, че “да се прави политика” не е като “да се коментират политически дейности”. Тези неща не само не са тъждествени, те не са и еквивалентни, нито пък аналогични. Оттук нататък се разпростира само “светът на мненията”. Ние, форумците, също трябва да приемаме написаното в този блог cum grano salis. Затова не смятам да възприемам нескрито агресивния и язвителен тон на рекоментаторите на моя коментар.

  Грънчаров, приятно съм изненадан, че два мои непълни реда са провокирали у Вас словослагането на цял философски трактат! Благодаря! Вие сам свидетелствате колко струва една моя дума.
  Не, не съм доцент по комунизъм. Отново сам свидетелствате колко е погрешна преценката Ви за хората. Аз дори не съм завършен материалист. По-скоро клоня към рубежите на модерното ни познание- квантовата физика и космологията и парадоксалните хипотези, които те ни предлагат. Един вид “сциентистки будизъм”, така да се каже.

  Коментарът на Генерал Власов не заслужава внимание. Защото да- във философската традиция всичко може да се сведе до вулгарното разбиране за всеобщо и всеобхватно “преписване”.

  Ако някой наистина може да ни предложи по-универсално определение от лениновото, нека го направи- тук и сега!

 20. Уважаеми г-н Кънев, като идеен противник естествено Ви мразя, но изглеждате приятен и широко скроен човек. Затова ще Ви кажа какво мисля за определението на категорията Материя, разчитайки донякъде и на чувството Ви за хумор. Не знам как е във философията, но във физиката определенията се въвеждат, за да се разграничи един обект или явление от друг. А Материята е всеобхватна категория и да и се извежда определение звучи като опит да се насочват неграмотните в правия път. Ако има нужда от това, тогава да дадем принос с едно определение на глупостта като възможен продукт на материята.

 21. Г-н Кънев, моля не си присвоявайте от неоспоримата слава на вожда Ви: не Вашите думи за вожда Ви, а “световноисторическата роля” на самия Ваш вожд ме накараха да напиша това, което написах.

  Радвам се да открия напредъка Ви: напоследък откривам, че всички последователи на ленинската “философия” все се представят като “сциентистки будисти”, което си го обяснявам със срама да рекат открито, че техен кумир продължава да си е Ленин; зашифровано, Буда е заел мястото на Ленин 🙂

  Бъдете жив и здрав, бъдете какъвто си искате, ето това свещено право имаме откакто Вашия кумир, заедно с последователите си, пропадна сякаш вдън земя, но, както г-н Инджев напомня, те, таваришчите комунисти, пак продължават да са тук, лекичко скрити и дегизирани, напременени само – и пак продължават да са същите…

 22. Господин Георгиев, по същия начин е и във философията. Разликата е в това, че философията (поне в раздела си по онтология) се занимава с най-общите, най-абстрактните категории- например: материя, време, пространство, единство на битието. Възможни са и по-конкретни равнища. Когато, например, разглеждаме формите на материята- вещество, поле, плазма. Ако вие физиците, бяхте и философи, науката щеше да е светлинни години напред. Затова на философите понякога се налага да стават физици.
  По въпроса с лениновото определение само казвам, че е “най-универсалното от познатите ни”, нищо повече. Един ден и то ще бъде преодоляно. Президентът Желев изписа сума ти мастило в опитите си да го отрече като истинно, но единствено критиката му към проф. Павлов звучи правдоподобно.
  Не е необходимо да ме мразите заради възгледите ми. Това на мен не ми е необходимо. Както и на Вас- моята омраза, нали?

  Грънчаров, в последния си коментар сте още по-неубедителен, отколкото и в есето си. Но още веднъж Ви благодаря за добрия Пи-Ар, който ми правите! Иначе, забелязвам, че добре сте усвоили изкуството на самоизтъкването. Не мисля, че е странно защо още никой не учи философия по Грънчаров. А това за Буда… как да Ви кажа… Абе, ясно е защо не Ви е провървяло в академичната кариера.

 23. Г-н Кънев, без да желая да влизам в академични спорове с Вас, които лесно могат да се изродят в словесно жонгльорство, неразбираемо за никого, бих изразил мнение, че твърдението Ви за това, че престъпникът улянов бил дал “най-универсална” от познатите НИ(!!!) дефиниции за материята, е доста попресилено. Кои сме НИЕ и кои са познатите НИ дефиниции. Темата е толкова обширна, че се смайвам на самоувереността Ви да твърдите подобно нещо.

  И накрая, по мое скромно мнение изроди на човешкия род, към които безсъмнено принадлежи въпросния субект от портрета, не са в състояние да дават определения за каквото и да е. Те са много кадърни да измислят как да унищожат маса народ, просто ей така, заради илюзиите в болните си мозъци, но не и да дават обяснения по въпроси на човешкото битие (или онтология, за да се опитам поне малко да погледна нагоре към Вас, ако ми позволите). Човешкото битие не е било никога техен проблем, по-скоро човешкото небитие.

  Или бихте могли да дадете пример за истински философ-масов убиец?

 24. До Ангел Грънчаров | септември 30, 2009, 14:07 : поздравления за начина по който громите г-н Кънев. Щом като срещу теб стои класов враг – няма нужда от аргументи! Така и трябва – по болшевишки, по ждановски! Ама Вие да не би случайно да сте выпускник Ленинградского ордена Ленина и Ордена Трудового красного знамени государственого Университета им. Жданова?

 25. Цитатът е от в-к Дума , автор- Кирил Кънев
  “Терапията на един народ е много скъпо нещо. Не мисля, че БСП трябва да плаща тази цена. Така че, другари социалисти, честита ви “загуба”! Тези, които разболяха народа, те сега да платят лечението.
  През “студената зима” на 1990 г. заради личности като Александър Томов аз напуснах БКП. През “горещото лято” на 2009 г. заради личности като д-р Сергей Станишев, Михаил Миков и Румен Овчаров аз се реших да ставам социалист. Другари социалисти, дори и да не ме приемете обратно в редиците си, аз пак ще гласувам за тях – и за Станишев, и за Миков, и за Овчаров. Защото са социалисти, защото са интелигентни, защото са образовани, защото са компетентни, защото са отговорни, защото са последователни и умеят да целеполагат дългосрочно.”
  По нещо много ми напомня на ” Ние от БСП приемаме вината само с мезета “, но написано по Ленински .

 26. Виж какво драги Кънев, твоето твърдение за универсалната и най-добра дефиниция на Ленин относно философската категория “материя” наистина ме подразни! Би ли цитирал тази прословута дефиниция? Защото аз невежия и прост във философията човечец си мислех досега, че философските категории са първите понятия за творението и затова не могат да бъдат дефинирани! Просто няма други думи преди тях, които да послужат за тяхната дефиниция. Или за да ме опровергаеш веднага ще ми цитиращ и Лениновата дефиниция за “време”! Стращно съм любопитен най-после да чуя една по-смислена дефиниция, различна от “едно махало със стрелки от което се чува равномерно тракане”!

 27. Idiots, аз бях първият студент във философски факултет на МГУ, който още през 1985 г. на всеослушание разказа в какъв вагон всъщност и с чии пари Ленин е бил транспортиран до Русия в навечерието на революцията. Съветските студенти бяха като втрещени! Мълва се понесе по аудиториите и коридорите на цели два факултета на МГУ, че един български студент си е позволил да лепне петно по вожда на революцията! Естествено, бях извикан в българското посолство, където учтиво ми бе предложено да довърша образованието си в България. Къде бяхте и какво правехте всичките вие по това време, а! Мъкнехте се при такива като мен и се умилквахте във въжделението си да станете и вие ЧЛЕНОВЕ!

  Точно така, заради хора като Сергей Станишев и Михаил Миков сега ще си възстановя членството.

  Защо все още не виждам алтернатива на дефиницията на Ленин, а!?

 28. Кънев, доста неща мога да разбера, но да се захласваш от станишев, миков, овчаров – Бога ми, братко, съболезнования. Изглежда има някъде някаква засечка в мисленето ти.

 29. Какво да ти кажа, Симеоне, с първия съм учил, с втория съм работил по проект за изменение на член от НК. Почтени и дружелюбни хора са. Може би, греша по отношение на Овчаров… Но за първите двама гарантирам. Ти приказката за сестрата нали я знаеш.

 30. Кънев,жертво комунистическо-ленинска,и аз съм учил в Съюза,но не смеех да се обадя,защото щяха да ме направят на пух и прах. Ти си бил по-смел, еваллах ти,ама нали точно създадената от твоя любимец Ленин, система те извика в нашето посолство,нали помниш дългогодишния му посланик,а? Ленин никога не е бил философ,той не е завършил и юридическия факултет,да,чел е световните философи,но си е чиста проба диктатор-убиец. Ако четеш сегашната литература,която се печати в Русия,ще се хванеш за главата,има и много сайтове. Лошото е,че си останал ортодоксален комунист,абе комунист си си и това е,не си от лагера на хората. Нали знаеш,че има голяма разлика между човек и комунист. И друго,запиатх те,за да ни кажеш откъде е преписал дефиницията за материята,твоя любимец,а не съм давал коментар,та да казваш,че не си заслужава внимание. За разлика от комунистите,ние хората(верно може и прости да сме и неуки,ама хора),винаги препоръчваме комунистите и техните лъжи да бъдат внимателно изучавани,ето,сега призовавам всеки човек-пишещ тук,най-усърдно да чете постингите на комунистите,дори по няколко пъти. По този начин, по-лесно се стига до истината. Същото,както,когато слушаш много лъжи,така разбираш коя е истината. Е,така станах антикомунист. Питам в университета професора по история на КПСС, тов. Попов,кой ще проверява когато дойде комунизма,какво може човек и какво му трябва. Нали така беше принципа:” От всекиго според възможностите-всекиму,според потребностите”. До ден,днешен никой не ми е отговорил на този въпрос и никога ,никой няма да отговори,защото всичко при комунистическата доктрина е лъжа и насилие. Точно затова,най-голямата,най-богатата ,най-силната страна в Света я няма и НИКОГА няма да я има,защо ли,защото лъжеше и убиваше. Един ден като се спомене СССР-нерушимия,непобедимия,неделимия,децата ще се превиват от смях,ами къде е този съюз??? Е,няма го др. Кънев,няма и да го има. А ти си продължавай да изучаваш ленинското учение за материята,приятно четене,все пак,откъде е преписал Ленин споменатата дефиниция,айде сега да видим,познанията ти…

 31. НикиБ,и ти си комуноид,братко,не можеше да стоиш на малки я пръст на Грънчаров,защо се заяждаш,като и ти си комунистическа свирка,абе няма да има комунизъм бе,хора ли сте,какви сте,извънземни ли сте. Щом като самите комунисти спряха изграждането му,значи са имали достатъчно основания да го спрат,а вие все още се захласвате по комунизма. Луканов,Дойнов,Младенов,Гоцев,Лилов и други като тях,точно те ли не са разполагали с информация,точно те ли не са знаели дали да продължат строителството на социализма,или да го изоставят,ама че сте наивници.

 32. До Gen. Vlasov: Уважаеми Генадий /ако правилно съм разтълкевал абревиатурата Gen., другата възможност е гений/ нещо не си ме разбрал. На ничие пръстче не съм искал да седя. Просто познавам двама възпитаници на същия университет, единия – болшевик – русофил, другия: болшевик – убеден русофоб. Но и двамата , какато и непознатият за мен г-н Ангел си приличат по болшевишката убеденост, бронирана здраво в гърдите. Та си рекох: “Тия тримата юнака ще да са от едно котило” Ама може и да бъркам, знае ли човек…

 33. Драги ми Кънев, искрено те съжалявам! Ти наподобяваш философ по същия начин, както Г-н, пардон Другарят Продев, Бог да го прости преди време се опитваше да наподобява Ботев! Впрочем добре че Ботев не е завършил в Съветския Съюз! Иначе представям си каква поезия би написал! Та сега слушай да ти кажа една проста дефиниция за “философската” категория материя! “Това е всичкото, от което материалистите мислят, че светът се състои” Как точно мислят и доколко успяват в това начинание естествено тези доста опростени души не се замислят. Не обичат непосилната работа и главоболието от нея!
  Има обаче националности които нямат дума за материята в Лениновия смисъл. Оптай се да преведеш последователно материя, вещество и антивешество на Английски език и ще се убедиш, че съм прав. За гордост на нас Българите истинският смисъл на думите е много подобен на тези в Английския език. Всъщност малко обратен зашото материя на Български значи просто вид вещество. Но комунистите с техните догми са способни не само да затриват поколения но и езици, етноси, литература и т.н. Гордея се и се радвам, че никога не съм учил в Съветския Съюз, а и никога кракът ми не е стъпвал там. В България винаги е имало поне една искрица повече свобода! Моля теб и тебеподобните да не ни я отнемате!

 34. Кънев, и аз съм почтен и дружелюбен човек. Моите разбирания са силно повлияни от истинският, стар либерализъм. Причина ли е това да станеш член на някоя либерална партия? Не че в България има либерална партия, просто искам да усетиш несъстоятелността на доводите си да станеш член на БСП, защото еди-кой си бил такъв и такъв. Съвсем отделен въпрос е, че те може и да са дружелюбни към тебе, но това не значи, че са дружелюбни хора. А относно почтеността просто не съм съгласен.

 35. GB, изненадвате ме със своето самодоволство и самодостатъчност. Сигурно се чувствате блажен(а) в неведението си. За съжаление аз не мога като Вас. За пояснение само, понятийният апарат във философията няма почти нищо общо със значението на думите в тълковните речници, на какъвто и език да са написани те. А правописните, сигурно дори Вие знаете за какво служат. my pleasure

 36. Симеоне, аз не искам да “ставам” член на БСП, аз искам да “възстановя” членството си в “моята партия”, за която считам, че в момента е доминирана от правилните хора.

 37. Много ме заинтриговахте с тая дефиниция на материята, макар че вече съм я забравила. Ще ми бъде интересно да науча откъде Ленин я я прочел и преразказал. Нека се опитам да отгатна. Със сигурност знам, че знаменитата фраза “Който не работи не трябва да яде” приписвана на вожда и учителя Георги Димитров е от библията; не мога да цитирам точно мястото и стиха (баща ми го знаеше) но с очите си съм го виждала и чела в Библията. Дори баща ми казваше, че забраната да имат хората библии е била зарада това, да не разберат хората от къде ГД е вземал “който не работи не трябва да яде”. Макар че при комунизма беше обратното – който работеше, нямаше време да яде от много работа. И тя стана както казваха комунистите, сега така казват депутатите – вие работете вмвсто нас, ние ще ядем вместо вас.
  Та моят първи опит да позная откъде Ленин е преписал определението за материята е: от Библията. Познах, нали! Та каква е наградата?

 38. До GB: Чудно нещо е човека, все ще намери с какво да се гордее: “За гордост на нас Българите истинският смисъл на думите е много подобен на тези в Английския език” Брееееей, тъкмо тая година не бях намерил повод за законна гордост, ама вече съм спокоен .”Гордея се и се радвам, че никога не съм учил в Съветския Съюз, а и никога кракът ми не е стъпвал там”. Иво Инджев пък се гордее с точно обратното. P.S.Къде е завършил Ботев? P.Р.S. Англичаните дали се гордеят от знаменателния факт, че истинският смисъл на думите в англииския е много подобен на тези в българския език . Няма начин един техен национален празник да не е посветен на това.

 39. Към НикиБ:

  Ако обичате не се произнасяйте от чуждо име ( в случая от мое), както и аз не говоря от ваше в споровете ви.

 40. Кънев, твоя воля, брат. Ще направя още един опит да те разубедя. Първо: Тези не са правилните хора. Доводи мога да изредя. Мързи ме. В момента, очевидно, мислиш по този начин. По-подир ще се убедиш, че не са това, което си мислел. Второ: Ще ми се да те подсетя, че левите партии са за млади, неузрели хора, или за възрастни, мързеливички, свикнали да се присламчват към чужди пари. Ти такъв ли си?

 41. Уважаема Сия, знаменитото определение на материята звучи така: “Обективна реалност, дадена ни в усещанията.” Може и да е от личностна ограниченост, но аз тук виждам поне едно нещо, което “не се връзва” – когато се дава определение за нещо, то се дава от определена отправна система, която не е свързана или зависима от обекта или явлението. В конкретния случай възниква въпросът: нашите “усешания” свързани ли са с материята или са нематериални. Ако е второто, как да разбираме Владимир Илич за материалист, след като от определението излиза, че си е жив Хегел. Ако пък усешанията ни са материален продукт, значи определението не е коректно. Впрочем, във форума присъства г-н Кънев, който си е червен, но ми е симпатичен и ми е интересно как ще реагира на тази закачка.

 42. GB, сигурно много ще се изненадате, ако Ви разкрия малката тайна, че смисълът на думите в българския език е много подобен на тези и във френския, немския, италианския, португалския, испанския и прочие езици, та дори, предполагам, и в хинди, а дори и във всички конгоански наречия. Сега ще Ви разкрия и по-голямата, недостъпна за Вас тайна- формирането на понятия у човеците протича по един и същ начин. И на български, и на английски простотийката си е простотийка. Разбра ли ме сега, Сийке? Щото и баща ти е бил точно толкова начетен, колкото и ти. Тя крушата не падала по-далеч от дървото. Има и награда за теб- безплатно преминаване покрай работните места на Слави, Иван, Андрей и Азис.

 43. Абе, GB, Вие да не би да сте UK? Тези понятия много подобни ли са или са различни?

 44. ПП. За комунизма – ако погледнем непредубедено резултатите от пръвия опит да се стигне до комунизъм чрез въоръжена борба, не Ви ли прилича на фина еврейска система за първоначално натрупване на капитал – колективен подход? Барабар с диктатурата на пролетариата и ликвидирането на буржоазията като експлоататорска класа?

 45. До Автора: Извинявам се. Нямах право да говоря он Ваше име. Позволих си го, защото никъде не съм чел да се срамувате от факта, че кракът Ви е стъпвал в СССР…ама може и да съм пропуснал.

 46. На вниманието на господин-другаря Кънев и другите господа, пламенни поддръжници на “епохалното лениново определение на материята”: http://dem-pr.hit.bg/2002_2/2002_2_13.htm

  Написаното от д-р Желев по този повод много добре показва колко струва туй “определение” от всяка една гледна точка…

 47. Ех, Ангелчо, най-после попадна на статията на Желев, откри я най-сетне. Бравос! Ние отдавна сме я чели, чичовото, и даже не си спомняме повече за нея. Въпросът не е колко струва определението, а колко чини философът Желев. Щото никой не учи философия по д-р Желев.

 48. “Другарю” Кънев, такива кратуни като теб верват само на “вожда”, за тях философи като Желев нищо не струват. Явно и на Желев не можете да му простите че се е усъмнил в “гения” на шибания ви вожд Ленин. Което показва, че си непоправимо увреден комуноид…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.