Стар фал предопредели фал старт на Бокова

Мисля, че този път АФП дипломатично се изгаври с недипломатичността на Ирина Бокова, съобщавайки, че тя е взела категорично отношение по казус, който си признава, че не познава. Така звучи съобщението на агенцията, която цитира номинираната за най-високия пост в ЮНЕСКО Бокова да призозава за освобождаването на режисьора Роман Полански, арестуван в Швейцария., макар да не знаела подробности по случая.

Искам да направя категорична уговорка: и аз като Ирина Бокова си признавам, че не знам подробности по случая. Точно по тази причина не взимам страна дали арестуването е основателно, или не.

Става дума за друго. Или за поне три други неща. Защото Бокова е сгафила и с още нещо: обяснила е, че Полански е голям интелектуалец и затова трябвало да бъде освободен. Значи веднъж се изказва неподготвена за нещо, което не знае, а втори път се произнася твърде „подготвена” – като един партиен секретар, който дели хората на важни и други пред правосъдието.

А средно голям интелектуалец дали е позволено да бъде арестуван, според нея ( за малките не питам, тях да си ги арестуват накуп и да не питат Бокова за разрешение)?

Като добавим и фактът, че не е нейна работа да говори по темата, защото все пак е посланик на България в Париж и няма как да приказва от името на международната организация ( която също не е арбитър по никакви правни въпроси), издънката направо поставя под въпрос прословутата й компетентност като дипломат и високообразован човек.

Интересно, ще й направи ли забележка нейният пряк началник, министърът на външните работи Румяна Желева? А началникът на нейния началник? Тя дали е искала разрешение от София да ангажира българската държава като посланик във Франция с демарш срещу Швейцария? Франция има официална позиция по въпроса. А България? Това ли е позицията ни?

Това е фал старт по средата на един полет на високо. Впрочем фалът е стар, но май е късно да бъде поправен – президентът Първанов избра, рекламира и накрая ( за собствена почуда, май) успя да я пробута на „международната общност”. Трябваше да бъде спрян в зародиш, но сега „международната общност” ще си я търпи. За нас остават колективната гордост от големия ни успех да излъчим такава представителна кандидатура, защото единици са хората по света, които ще знаят нещичко от подробностите около нея, но всички ще продължават да говорят за българката, начело на ЮНЕСКО.

38 мнения за “Стар фал предопредели фал старт на Бокова”

 1. Ако в досегашните ми коментари и др. в блога е имало “шепот от отвъдното”,часът удари и г-н Г.Първанов и г-жа И.Бокова,би било добре,да не дотягат на Съдбата и на римските богове,особено
  с е г а в е ч е!!!
  при смес от наследени качества като сбор,когато разнородните и противопоолжни ценности не се подават на разбор…
  а лагеруването под знамена на странни сенки,- още повече – няма да помогне,на някои да вкусят манджи от пирови победи….

 2. Добър ден г-н Инджев,
  за да освободим сестрите платихме милиони долари на Либия.
  С помощта на г-жаСаркози.

  Сега за да освободим “невиннен педофил” Полански – да опразним касите на избитите от БКП български индустриалци .
  С помощта на г-жа Бокова.

  Не знам дали Райко Алексиев е имал пари в Швейцария, но е сигурно, че има българи със “забравени” сметки и това е шанс да се усвоят комисионни.

 3. Подобно на боклуците в силен водовъртеж и у нас в политическия такъв, тези частици непрекъснато се връщат и въртят и упорито не искат да се оттекат и при по-спокойно течение да се утаят, че и малко дете да разбере що за субстанция са. Традиционно обаче, в нашата нова и най-нова политическа история, никога нещата не са от първи, втори, че и от трети поглед такива, каквито са в действителност. Уважавани балканисти/като Христо Матанов/, категорично определиха, че османското владичество не е било робство, нито в пряк, нито в преносен смисъл, съмнително е и “освобождението” ни от него, та до наши дни, твърдението, че Жан Виденов е свален от демократично недоволство, а не от Москва и тогава-интересно кой е поставен на негово място! Или пък, че ДПС и Доган са проводници на политически интереси на Турция и на турския етнос у нас! В духа на тези традиции съм склонен да се съмнявам във всяко злободневно категорично политичесдко съждение и оценка! Историята, в случаите, когато е категорична, сочи че в тоталитарната ни и следтоталитарна политическа действителност, когато сме доминирани от една и съща велика сила, лицата дръзнали да отстояват националните ни интереси са били с властови позиции, т.е. от тях все пак е зависело нещо. По спомен ще изредя някои-Тр.Костов,Ив.Тодоров/Горуня/,Л.Живкова и накрая-Ж.Виденов. Може би на запад правят същите изводи и им дават възможност, да направят нещо, защото отдавна не сме във времената на пряката конфронтация. А от там нататък, думата има нашата интелигенция, нашите будни и достойни умове, за които не е простимо да гледат нещата в черно и бяло. Трайчо Костов е участвал в избиването на Българския елит след 9.IX., но е имал и достойнството да се озъби на Сталин!

 4. Г-н Инджев,
  Ще изразя малко по-различно становище от Вашето. Бокова никъде не призовава категорично за освобождаването на Полански. Казва само,че е шокирана от случая. И аз съм шокиран, предполагам и повечето хора. Най-малко от факта, че Полански живее повече от 30 години във Франция. И Франция не го е екстрадирала, а му е дала гражданство. И в същото време Полански е бил няколкратно в Швейцария – има и къща, даже е живял там. И изведнъж, канят Полански на Кинофестивала за да го наградят за цялостно творчество и хоп го арестуват на летището. На Вас не Ви ли е интересно защо Франция се мотка 30 години и отгоре, Швейцария също и изведнъж Америка се сети да го прибере. А Бокова казва, че не е встъпила още в длъжност и ако задържането е несправедливо ЮНЕСКО ще настоява за освобождаването му. Нищо повече.

 5. Към Стоян Дончев:
  И Тр.Костов,не само му се е
  о з ъ б и л,но като човек познаващ българското стопанство
  и аргументирал,някога пред тоговашния си колега Трайчо Трайков!!! защо ни трябват френски машини,а и пътища от…”Форд” вероятно!!!…
  Към г-н Станишев:
  Със сигурност не сте момиче,щом сте забил такава и хубава и умна жена…но не става въпрос за размери,а за к о р а в и я като политик,
  …което пък другия “н а ш Берлускони”,на свой ред не е разбрал,когато е трябвало,защото точно италианецът,направи преди
  време “незабравим комплимент” на една желязна лейди-премиерша,
  като за яка пи…/?/..ка
  каквато във вашите редици е и Т.Д.,дори и да е копривщенска
  “ц и г а н к а”…
  Езикът на елита,няма нужда от рафинираност,щом народът е тъжно “ощастливен” след невъзможен “урожай” от кръв,и сълзи на съдби като сенки…
  За Генерала:
  И с успей 5.50 и с личен пример отглеждайте грижливо кадри за една българска “Магнаурска школа”,в която да има политици от ранга на стария Мушанов и военни кавалеристи с духа на ген.Колев,
  за да имат кохонес,да се озъбят ако трябва на царе,папи и патриарси,че им е “кисело виното на кръщане”,което едни прости наши сляни, няма да допуснат никога или,че отсреща “били чакали казаците” …което си е било обида за неговия “прочут бял ескадрон….”
  Евет? разказваше вуйчо,когато ямболския пехотен се втурнал във вихрена атака срещу Ескидже 513 години след падането на Търново,но на частта от 25 км-ова полоса, врачанския 35 и етърския 18 пехотни полкове,са знаели само едно срещу уплахата на пребледнели
  момчета:
  “Къде,деца къде на куру му!!! че идете…!”
  Горното и за Николай Младенов,
  когато “отново се чудят”,коя фрегата как да кръстят и кого да споменат още на вечерната проверка във Велико Търново!

 6. Социалистическите велможи добре подготвиха кохорта от свои деца и внуци да ни управляват в условията на зрял социализъм. Зрелия социализъм поживо – поздраво отиде в небитието, а кохортата се оказа изключително подготвена да ни показва правия път и в условията ня суравия капитализъм. Стар фал на Полански има. Фал старт на Бокова няма. Има драма – и тя се стои н нашата съпротива да приемем свършения факт , че децата на номенклатурата се пласират добре и у нас и в чужбина. Просто добре са ги готвили. Не ми вярвате?!? Станишеви, Велчеви, Бокови, Пирински, Живкови, Бобокови /да не се бъркат с Бокови!/, Божинови …спирам. Като приемем тоя факт ще ни стане по-лесно да си обясним събитията от последните 15 год.

 7. И аз като Бокова не зная никакви подробности за Полански.Но ми се струва,че има нещо гнило в цялата работа.

 8. Преди около месец наляво и надясно разправях приказката за сестрата на Станишев. Като си помисля само, че Ирина Бокова може да има брат, направо езикът ме засърбява. Ами че тя сама си го търси! Я пак да ви разкажа Приказката за сестрата. Нищо че е за тая на Станишев. Аз ще ви разправям за нея, пък вие се сещайте за сестрата на Филип Боков. Поуката не е ли същата?

  ПРИКАЗКА ЗА СЕСТРАТА

  Луцифер: И кво праим сега!? Серж пак се оказва чист. Кво друго имаме!?

  Великият инквизитор: Абе, той нали уж нямаше сестра. Я дай да видим тая работа.

  Таен агент: Докато учеше в Московския университет, Станишев си придаваше вид на благовъзпитан, съвестен и скромен младеж. Съмнителна ми изглеждаше тая работа, още тогава го заподозрях, че детайлно разработва отсъствието на сестра си.

  Великият инквизитор: Това утежнява вината му!

  Доброжелател: Веднъж в залисията си мина покрай мен и не ме поздрави. Предполагам за какво си е мислел той… Това също трябва да се провери!

  Луцифер: Абе, тая работа със сестра му не ви ли се струва някак подозрителна!?

  Доброжелател: Тя и сестра му е като него…

  Великият инквизитор: Тя сега къде е?

  Таен агент: Мисля, че по въпроса има известна документация…

  Великият инквизитор: Докладът по случая със сестрата при кого е?

  Таен агент: Май при Бареков остана…

  Бареков: А-а-а, вие за сестрата на Станишев ли питате…?

  Електорална единица: Ама и сестрата на Станишев и тя ли, бе!? Да не повярва човек!

 9. Може би Бокова е взела Полански за паметник на културата , изнесъл се по спешност на по сигурно място . Пък и 13 год. момиче не и нейна дъщеря. А паметникът не иска да се прибере и сигурно знае защо (казусът е правен , а не културен). А може би тя иска по този начин да се отблагодари за помощта , която е получила от едно …….. лоби ?

 10. Др.Дончев,не бъркайте българите с комунистите-българи,това са две взаимноизключващи се величини.Второ,Трайчо Костов съвсем не се е озъбвал на Сталин,защото не е имало нито възможност,нито партийната дисциплина е позволявала на този главорез да се зъби на най-големия главорез в човешката история. “Озъбването” е измислено от съветските и българските мръсници-комунисти-следователи от ДС,за да бъде Костов просто ликвидиран,както ликвидираха неговия началник Димитров,през юли 1949г. На Костов му беше позволено да скърби само един ден след погребението на Димитров и беше арестуван,а после обесен-17-ти дек.1949г. Не е познато в историята някой да се е озъбвал на Сталин. Дори дъщеря му,Светлана не се е озъбвала,сега си живеве спокойно в Щатите,родена е през 1926г. Синът на Хрушчов също е американски поданик. Лекувай,се братле,лекувай се от комунзма,че няма време.

 11. Браво г-н Инджев отново в десетката. Ама още ме боли корема от смях. Типично за представител на партията си госпожата се е издънила.
  И много моля за правосъдието – било то и американско, с повече уважение!

 12. G-n Indjev,

  uvajavam vi mnogo kato jurnaist -tochen, talantliv i kompetenten. Izpolzvaite peroto si za analiz na po-vajni vaprosi. Drugarkata Bokova e iasna..

 13. Г-н Инджев,
  по-добре е човек да се довери на оригинала, както правилно е забелязал и “Гларус”.
  Мисля, че този път Вие ставате жертва на своето лично отношение към Ирина Бокова, което се вижда от публикуваната статия. Интересно дали сте писали по подобен начин когато Швейцария арестува сина на Кадафи, а после не само го пусна, но и президентът отиде на крака в Либия, за да се извини; това не помогна много-много, разбира се. Да не говорим за проблемите, които Швейцария има с банковата тайна именно поради натиска на американците.

 14. Към По-стар читател:

  Писал съм за Кадафи и Швейцария и то доста остро ( не в полза на Швейцария, чиито президент се унижи като гост на Кадафи). Това, че не знаете, не е оправдание , че ви се привижда лично отношение към Бокова ( защото сте жертва на личното си отношение, както изглежда, но към мен, май).
  А “меродавният” ви източник за подобни съмнения Гларус се опитва да каже, че изразеният от Бокова “шок” по случая с арестуването на Полански е едва ли не нещо различно от онова, което към написал. Тя просто се издъни като дипломат!
  Един посланик говори от името на своята държава. Тя не е упълномощена. По – скоро приказва като пристрастна към позицията на Франция. Ами ако българският посланик в Швейцария се пристрасти към позицията на Швейцария и също се присламчи към мнението на държавата, в която живее и пазарува?
  Ако имаше адекватна власт в София, Бокова трябваше незабавно да бъде отзована и санкционирана за това своеволие.
  Но като протеже на Първанов тя явно е бетонирана на поста си и може да си позволи изхвърляния от този род.
  Но не е единствена и уникална в своята недосегаемост за правилата, които нарушава – тук е така.

 15. Иво, защо журналята всички тихомълком заобикаляте голямото нищонеставане в парламента? Убягва ви от фокуса на инстинкта или пазите мълчаливо разбиране?

 16. Напълно подкрепям тезата на г-н Инджев! Бокова би трябвало да се държи като посланик на България преди всичко останало! Но преди “всичко останало” има и “всичко минало”. А това минало е свързано с вроденото,съзнателно култивирано и вградено самочувствие на принадлежност към КЛАСАТА НА ГОСПОДАРИТЕ.Тези,които не дължат никому обяснение и отчет.ТОВА Е ТЯХНАТА ДЪРЖАВА И ТЕ РЕШАВАТ КАКВО ДА ПРАВЯТ С НЕЯ. А кои са те ли? Сещам се за оня виц;
  Попитали радио Ереван,какво щеше да се случи с България,ако не бяха промените след 1989 г.Отговорът дошъл моментално:
  – Как какво,ако не бяха промените,сега щяха да ви управляват децата на Живков,Станишев,Пръмов,Велчев,Боков……

 17. Иво, сетих се за едно положително следствие от избора на Бокова. След дълго отсъствие ще пратим посланик в Париж 🙂

 18. Господин Инджев, партийният секретар в случая сте Вие. И не защото си позволявате да лъжете толкова нагло – гръмкото “АФП дипломатично се изгаври с недипломатичността на Ирина Бокова” веднага провокира читателя да потърси изказването на госпожата и в друг информационен източник, където в последствие ще прочете истината. Вие не сте партиен секретар заради дебелоочито си, липсата на каквото и да било чувство за хумор или заради неспособността поне от малко да прикрието омразата си… пардон, личното си отношение към госпожата (пък било то и оправдано). Не, господин Инджев, Вие сте един партиен секретар, задето подскачате като ощипана девственица в момента, в които глупостта Ви бъде посочена и извадена наяве и вместо да се поправите, Вие обиждате единствените двама читатели заявили аргументирано мнение по темата.

  А „меродавният“ ви източник за подобни съмнения Гларус се опитва да каже, че изразеният от Бокова „шок“ по случая с арестуването на Полански е едва ли не нещо различно от онова, което към написал. Тя просто се издъни като дипломат!

  Именно! Гларус, когото Вие така обидно си позволявате да иронизирате, изказва мнение съвсем различно от Вашето, но Вие, типично по комунистически, се опитвате да ни вмените, че едва ли не същото бил казал. Защо тогава сте поставил кавички, господин Инджев? Да не би защото той съвсем възпитано съобщава, че ще изрази различно мнение? Аз не бих си позволил да заключа, че сте се издънил като журналист. Заключенията кой как се е издънил Вие ги правите. Аз само ще Ви поздравя за начина, по който мачкате инакомислието в блога си, господин партиен секретар.

 19. Казусът е пределно ясен. Полански е обвинен в педофилия и се е опитал да сключи споразумение с американската прокуратура, ПРИЗНАВАЙКИ вината си. Не му се е отворил парашута и бяга във Франция. Другарката Бокова не познава в детайли случая, но вместо да уважи американското правосъдие, каквото в родината й няма да има и след 200 години, решава на своя глава да защити “интелектуалеца”, който между нас казано е доста бездарен кинорежисьор, но пък е французин. Въобще не й е работа на комунистическата издънка Бокова да дава несанкционирано от правителството мнение. Българското правителство МОМЕНТАЛНО трябва да я отзове като посланик във Франция /обвинението може да бъде тежък конфликт на интереси/. А тя ако реши после може да става председател на ЮНЕСКО или дори председател на Панафриканския съюз. По друг повод бях казал, че бивши комунисти и бивши негри няма. Майкъл Джаксън потвърждава правилото. Хайде всички форумци да помислим как можем да спретнем един импийчмънт на “президента на всички българи”. За сетен път ще кажа: Колата може да се движи с натегната ръчна спирачка “гоце”, но накрая барабаните ще загреят и цялата кола ще се запали. Знаех, че президентът ни е подлец, но днес за пръв път разбрах, че е страхливец: Статията в “Свежо” за това, че ЕС е направил комисия за разследване на проруското поведение на “гоце”, против интересите на ЕС, беше блокирана. Форумците питаха толкова ли бързо успяха другарите да я цензурират. С две думи: комунистите нямат националност – те са интернационалисти. Представете си само за момент чии интереси ще защитава другарката Бокова като бъдещ председател на ЮНЕСКО. И не се учудвайте, ако след година САЩ и Англия оттеглят членството си, както вече го направиха веднъж. Господ да е на помощ на ЮНЕСКО.

 20. Г-н Индцжев,репликата Ви към комуниста “По-стар читател” е неприложима за безмозъчни същества,т.нар. комуноиди. Вашите думи не могат да бъдат разбрани от промити мозъци,пардон,бетонирани с комунистически втвърдител. Не става и не става.Сигуерен съм,че няма да отговори на репликата Ви,защото просто не може да я опровергае. Комуноидите не правят никаква разлика между дипломатическа етикеция( и протокол) и свободни,неангажирани изказвания.Тях си ги вее болшевишката мъгла и не могат да се оправят. А от такъв високопоставен комунистически фнкционер ,като Бокова,да се очаква изисканост,е това са празни химери. Комунистите все още не знаят,че са болни човекоподобни и нищо не правят за да се излекуват от болестта си.

 21. Отново към Дончев. Братле,как така се сети да посочиш няколко комунистически функционери от миналото,които са отстоявали “национални интереси”. Това не е възможно,защото при диктаторските режими,националните интереси са игнорирани. Може ли една клика,както комунистическата,забранила политическите партии да отстоява национални интереси,Боже мили. Сега пък,отстояването на национални интереси не съществува( в посткомунистическа България,или накратко наречена ККБ). Ами не може да се отстояват такива интереси,след като те просто не съществуват.Защо не съществуват национални интереси ли ????-ами много просто,защото тази част от българския народ,която живее в България,съвсем няма стойност на нация. Подобно беше ,когато комуно-говедата казваха,че в България е много силно развита “народната демокрация”,а то въобще нямаше никаква демокрация,а пък те я наричат народна, мръсници си бяха и такива си останаха.

 22. Всъщност за каква неосведоменост говорят от АФП? Бокова не е знаела подробности около ареста или за провинението на мосю Полански? Първото й е напълно простено, за второто на мене лично ми е все тая. Но поводът е много подходящ да си начешем крастата и да намесим външния министър, президента, Сталин, Георги Трайков, Папата, КГБ, простотията на покойния Георги Боков, кака му… Някой да беше споменал, че е смутен от факта, как така Франция е дала поданство на един доказан педофил и го е скрила от правосъдието на една демократична страна. Ама нейсе, Бокова е на ред, който е забравил – да се празни, че да отиваме да работим!

 23. До читател, претенциозно именувал се ген.Власов: Антикомунизмът, когато се изповядва без достатъчно знания и аргументирана критика, си е чиста апология на комунизма. Трайчо Костов е задържан още през пролетта на 1949 год., т.е. още приживе на Г.Димитров. Само да се кичите с претенциозни псевдоними, не ви прави антикомунист. Ограмотявайте се, приятелю!

 24. Към Людмил Начев:

  Господин Начев, когато ме нападат лично, както правите вие, най-добре е да не отговарям. Защото темата на моите статии не съм аз. Вие я измествате с излиянията си, които издават безсилие да отговорите на факта, че Бокова наистина се издъни.
  Един посланик никога не говори от свое име. В случая тя се произнася в унисон с позицията на Франция, където обаче представя България. А България няма оповестена позиция. И понеже няма какво да отговорите на хипотезата, какво би станало, ако българският посланик в Швейцария застъпи швейцарското гледище, ей така, на своя глава, а пък в САЩ се случи същото с тамошния ни представител, ругаете мен.
  За което ви благодаря. Потвърждавате правотата ми. И бъдете така любезен да не ми казвате дали имам право да отговарям на несъгласните с мен. Никого не “мачкам” – не се мачка туй що е смачкано по дефиниция ( като вашата “логика” в липсващия спор- просто ме хулите, не спорите). Най-малкото никого не принуждавам да ме чете.
  Гларус, за чието мнение се хващате така бойко, не се е “опитвал да каже”, а е казал, каквото е искал. И никой не го е мачкал. Това обаче не означава, че съм длъжен да се съглася, че изразяването на “шок” от страна на Бокова, която отгоре на всичко “аргументира” възраженията си с това , че Полански е голям интелектуалец ( ами дайте големите интелектуалци да ги освободим от наказателна отговорност, според вас!?) – та това изразяване на “шок” е дипломатически гаф на неоторизиран да се произнася дипломат. В дипломацията далеч по-меки формулировки, като изразяване на “учудване” например, могат да предизвикат шок във външната политика- ако има такава изобщо.
  Така че опитът да се прави разлика между изразяването на шок и призива към една правова държава да ревизира свое решение, е безпомощна защита на своеволието на Бокова.

 25. Г-н Инджев,
  Наблюдавайки реакциите Ви към потребителските коментари не мога да не си задам въпроса каква е тяхната цялостна цел. Да оборят всички несъгласни? Или просто обичате да се заяждате? Ако не съм познал, моля да ме поправите.

  Колкото до Вашата статия, като цяло съм съгласен с изразените позиции, но смятам, че към края ставате малко краен и не само защото наближава краят 🙂

  “Трябваше да бъде спрян в зародиш, но сега „международната общност” ще си я търпи.”

  Може би щяхте да сте по-доволен ако начело на ЮНЕСКО бешe застанал радетелят на цензурата в египетската дуктатура Фарук Хосни?

 26. Скъпи колеги, потребители на професионалния журналистически труд на г-н Иво Инджев, нека да не се объркваме и да влизаме в лични спорове с автора, породени от може би гузна съвест за лично съпричастие със съмнителните качества на г-жа Бокова. Лично аз съм благодарен на г-н Инджев за неуморната му бдителност за спазването на НАШИТЕ права да сме осведомени от професионалисти, прегърнали свободата на словото, като лично верую. Така че ограничете се до “харесва ми – не ми харесва”, а не гузното “засяга ме – не ме засяга”, че дори “мразя го – обичам го”. Благодаря!

 27. Само поздравления, г-н Инджев. Статията изразява много добре това, което си помислих след прочитането на интервюто с г-жа Бокова. Тъй като не умея да се изказвам, ще се присламчва към вашето мнение (с ваше позволение).

 28. Новината за задържането на Полански ме учуди и дори шокира. От прочетената дискусия разбрах, че почти никой не знае за какво става въпрос и се цитират медиите – “за педофилия”. Тя случката става след смъртта на съпругата на Полнски, кинозвездата Миа Фароу (дано не се лъжа в името). Срещу Полански се повдига обвинение за упражняване на секс с непълнолетна (все пак не 13 а 15 или 16 годишна)във дома на Джак Никълсон. Съдът постановява освобожаване срещу гаранция. Полански заминава за Франция (роден във Фанция от майка французойка и баща поляк)където получава азил. По негови думи за случилото се той по-късно казва, че става въпрос за секс с едно от масата млади хубавелки които се въртят на рояци в Холивуд и които нарича “старлетки”. Официалната позиция на Франция по въпроса е, че без доказано посегателство (имнасилване) Полански като един блестящ режисьор трябва да бъте съхранен от посегателството на Щатското правосъдие. Такива са ми спомените от преди тридесетина години. Все пак г-н Китов, като човек вероятно харесващ филми като “Черните ангели” или “На всеки километър”, без да претендирам да разбирам кой знае колко от кино, не споделям Вашето подигравателно “интелектуалец” и определението “бездарен кинорежисьор”. Р. Полански е един изключителен кинорежисьор, който не се занимава с вероятно обожавани от Вас екшъни и трилъри. Още дипломната му работа “Нож във водата” (Лодската филмова академия) го прави известен. Емигрира от социалистическия рай и в Холивуд прави няколко филма, от които най-известен е “Китайското предградие”. След като се установява в Париж се изявява с изключителна постановка в La Grande Opera и по-късно със забележителния филм “Наемателя” – Le lokateur. Безспорно върхово постижение е “Пианистът”, за който получава Оскар. Подкрепям ГларусА и ако има такава, бих участвал в подписка за освобождоване на Полански. Не понасям комунистическото котило Бокови и подобни, но големият фал е на недотам адекватната САЩ и продажната Suisse.

 29. Гледал съм два пъти “Пианистът” и даже ми е приятно, че режисьорът е такъв “палавник” с 16-годишните провокаторки, въпреки че е подсъдно. Но г-жа Бокова е интервюирана като посланник на България във Франция и за тях шокът и, напр., означава шок в цяла България. Аз ходя на риболов в едно селце и там имам приятел, който си пасе козите в мое съседство и си разговаряме. Та ще го питам шокиран ли е от арестуването на Полански и ако е, можете да сте уверени, че това е типичната позиция на България. Ако не, ще излезе, че г-жа Бокова е използвала статута си на посланик за лична популярност. Защото колко му е да кажеш, че говориш не като посланик, а като човек. Както казват старите баби “Така ли ви учат в училище (По международни отношения)?”

 30. Уважаеми читатели и коментатори на блога!
  Никой не ви е накарал насила да четете, нали?
  Като не ви харесва – купета си “24 часа” или “Труд”, “Уикенд” или “Стандарт”. Имате си избор!
  Платените ДС наблюдатели много си личат!

 31. Бокова била обяснила, че Полански е голям интелектуалец и затова трябвало да бъде освободен. Българският съд, негласно, се “съобрсзи” с това, чв Максим Стависки прославил България като световен шампион по фигурно пързаляне, даде смешно малка присъда за едно убийство и за едно почти убийстао. За комунистите винаги има по-равни!

 32. ех иво иво, няма да се оправиш. ама всеки върши това за което му е платено. прав ли съм?

 33. Др. комуноид, Дончев,дължа извинение, убиецът Трайчо Костов е арестуван от други убийци от ДС на 20-ти юни 1949г.,действително докато неговия шеф,диктаторът Димитров все още се гърчи в предсмъртни конвулсии в санаториума Бравиха,до Москва. Всичко е провокирано от НКВД и Димитров,точно той е палачът на неговия събандит Костов,точно по негови рецепти става разобличаването на Костов. Но за да няма рискове,болшевиките решават да ликвидират Димитров преди Костов,за да не може евентуално Димитров да се намеси,той изобщо не е очквал,че ще го осъдят на смърт. Но след посещението си в Белград,предишната година,усеща,че нещо се готви и то от агента на НКВД ,Червенков. В последните месеци на живота си,Димитров напълно е съзнавал,че отива към гибел. Има снимки от последните му седмици,отровен е от сатрапите на съветските му господари. А процесът срещу Костов започва на 7-ми декември. Така се избиват взаимно комунистическите бандити,особено в Съюза. Нали знаеш,че разстрелват 5-има шефове на НКВД-Ягода,Ежов,Берия,Меркулов и другия го забравих. Антикомунизмът е мирно,идеологическо противипоставяне на комунистическата болест,да ,такива като мен грешат,защото в ККБ,все още няма написана официална история на България,твоите любимци-съветските бандити,все още не ни връщат архивите. Но каузата ви е напълно загубена,любимия ви СССР ,умря така срамно и безславно,че дори няма и гроб,лобно място или каквото и да е,стои само болшевишката мърша в мавзолея,оставена за подигравка от неговите поклоници.Ето,ако не вярваш,отвори този руски сайт и има да четеш и гледаш до насита.www.gulag.ipvnews.org

 34. Гларусе,като пледираш,че нищо нередно не е казала комунистическата фукционерка,как да разбираме,че “…ако задържането е несправедливо…”. Има съдебен казус-постановление,за каква справедливост говориш и кой ще я уточнява тепърва,и къде. Най-добре е др. комунистка,да си е затраяла, защото където има български изяви,рискът за стане смехория е много голям. Българите не са много сериозно нещо,поне в на Европейско ниво. И на Бокова ли някой ще докладва,че задържането не е справедливо,в качеството на посланик. Тя е дипломат,а не аташе по културата,нали има малка разлика. И явните изказвания по щекотливи въпроси се оторизират от Българските власти,като се предава офиц.становище. Ако се окаже,че задържането е справедливо,очакваш ли комунистката да каже :”Е,оказа се,че задържането е спарведливо,ЮНЕСКО няма да пледира за освобождаването на режисьора”. А какво ще прваи тогава тази мъгла,наречена ЮНЕСКО,ще съзерцава…

 35. Към Soto:

  Разбира се, че си прав (за себе си)- явно съдиш по себе си. Такива като теб не могат да си представят, че не е възможно да НЕ си слуга.
  А знаеш ли кой ми плаща? Читателите. Не че съм забогатял и мога да се издържам от даренията им, но ме правят свободен човек, какъвто ти никога няма да бъдеш с твоя начин на мислене.
  За сведение, това е единственият български блог, който получава подобна подкрепа ( доколкото ми казват хората с дългогодишен поглъд върху тази материя).
  Направих си труда да ти отговоря, защото така имам повод да благодаря за жестовете на хората, които ги правят. Съдейки по това, че повечето изпращат символични суми, разбирам, че това са българи, които в мнозинството си не са “заможни”, което прави подкрепата им още по-ценна като солидарност с безработен журналист (каквато солидарност, уви, изобщо не съществува между самите журналисти).
  Ама къде ти подобни мисли в меркантилни кратуни, като твоята…

 36. Уважаеми Андрей Андреевич,
  Водейки се от поканата “коментирайте” се опитвам да изразявам лично мнение. Това, че понякога то не съвпада със собственика на блога смятам, че няма нищо лошо.
  Дълбоко се съмнявам обаче, че репортерите от френската ТВ 5, вестник “Моnd” и Радио France international ще накачулят именно българския посланик за да му искат мнението за случая Полански. Въпросът е бил “Дали ЮНЕСКО ще поиска освобождаването на Полански?”. Никой не се интересува от мнението на посланика на България и нито от мнението на България, а от мнението на токущо предложения за Генерален директор.
  Дипломатически гаф има и гафът е някъде в триъгълника САЩ, Франция, Швейцария. Американското правосъдие осъжда Полански за тежко престапление. Без значение какъв е – така и трябва. Няма гаф Скандал има – обвинен е в педофилия известен кинорежисьор. Полански избягва във Франция и Франция го прави свой гражданин – без да се съобразява, че има “съдебен казус-постановление” изразявайки съмнение в правотата на американското правосъдие. Има ли гаф? Скандал обаче няма. САЩ го иска след 32 години!? Има ли гаф? Скандал пак няма. Швейцария кани Полански за награждаване и го арестува. Има ли гаф? Скандал обаче има. Отговорът на задачката изобщо не е в българското посолство.
  Моето отношение към Бокова не е свързано с познанията ù по дипломатическия протокол. Не искам да намесвам и миналото. Изразявам обаче силно съмнение относно административния ù капацитет за ръководене на такава структура като ЮНЕСКО. А това е много по-сериозно от спорни изказвания и свободните им тълкувания.
  И накрая, драги ми генерале, ако изядем канибалите, няма да ликвидираме канибализма.

 37. Да,Гларусе,коментара Ви е много добър,честно казвам,не иронизирам,съгласен съм с почти всичко,което казвате. Но съвсем не опровергавате моята теза,напротив,дори я допълвате още по-задълбочено,благодаря Ви.
  Лично аз не знам ,дали е имало интервю и дали думите на Бокова са точно тези,посочени в статията. Аз изразявам по-скоро принципна позиция,защото думите й ,ако са верни,са много наивни,неангажирани,не са за публиката просто.Въпросите Ви също са много адекватни,спор няма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.