Колко кръгла е трапезата за АЕЦ “Белене”?

Колко кръгла е кръглата маса, на която вече толкова години се дискутира руският проект АЕЦ „Белене”? Още една се завъртя в София – този път в НС. И както заяви в аванс премиерът Борисов, намираме се на изходната точка отново.

Сюжетът с кръглата маса навява аналогии с „рицарите на кръглата маса” и крал Артур. Че някой е крал в нашата версия и че на вересия са похарчени държавни стотици милиони, които ни заробват да похарчим още, е сред малкото известни величини на това въртене в кръг.

Кръглата маса символизира равнопоставеност. Така ли е обаче?

България може да предостави територия и евентуално работна ръка, предимно в построяването на централата. Но не разполага с „кадри”, които да управляват такова съоръжение. Предстои те, със стотици, тепърва да бъдат създавани в Русия. А оттам пък ще пристигнат най-важните, самите руски кадри. Със стотици.

България няма свои реактори. Предлага ни ги Русия, която не е успяла да продаде нито един на държава от ЕС, но е намерила в лицето на България слабото място за такъв пробив.

България не разполага с ядрено гориво. Предстои да бъде внасяно. От Русия.

България не разполага с възможности да решава проблема с отработеното гориво. Предстои да ни го решава Русия.

България няма пари за осъществяването на проекта. Русия вече ги предложи- ако трябва ще ги даде до последната рубла. Но на всяка цена иска обектът й да заработи. Централа ли си купува Русия, или направо централната част на Балканския полуостров?

България не разполага с други сигурни партньори в лицето на съюзниците от Европейския съюз ( някои, като германският концерн РВЕ, ту се съгласяват да партнират, ту пък пращат сигнали за отказ). Само бившият Съветски съюз напира в стил „всичко за фронта, всичко за победата” без да жали усилия и ресурси. Толкова им е важно!

България няма дори гарантиран пазар за евентуално произведената електроенергия ( министър Трайков категорично твърди, че за вътрешния ни пазар няма нужда от подобни нови мощности) . И нея ли ще изкупи Русия? Като във вица за обещанията на партийния функционер да направи деца на селяните, след като вече им е обещал детска градина, а си нямат дечица.

Това съотношение на силите прилича ли ви на равнопоставеност? На мен масата ми се вижда триъгълна и в най-тесния ъгъл сме притиснати ние. Това не е хипотеза, нито хипотенуза, а е абсурдно видно за всички, които се правят, че преговарят по „икономическите параметри”. Ясно е като „квадратурата” на кръглата маса. Защото, извън темата за взетите комисионни и личните облаги, на тази кръгла трапеза не става дума толкова за икономика, колкото за превземането на България от чужди на страната и нейните съюзнически ангажименти интереси.

Въпросът е геостратегически и може да бъде решен само с политически средства ( иначе какво пречи да вземем руските пари и да викаме „ура”?!).

Единственият коз на България е наличието на политическа воля да го реши. Ако желае.

32 мнения за “Колко кръгла е трапезата за АЕЦ “Белене”?”

 1. Към Л а з а р И л ь о в:
  В предишния Ви коментар имаше и основателен въпрос,по който и аз се чудя,откакто помежду ни с г-н Инджев, виси един въпрос,който се обуславя от п о е т и я п ъ т с е г а…а той, или ще стане някой с л е д пленумен деветосептемврийски-за зла участ на България,а утехата,да не бъде поне като описаният от италианският поет Д.Алигери!!!
  В спора ни, Иво засега ВОДИ по точки,има в р е м е и лозунгите са измежду познатите:”С малко,но завинаги!”
  П.П. Дано не се налага никога,да Ви ощастливя с мой превод и Иво,да продължи да си ВОДИ!!! .

 2. Удивително нагло беше предложението на “руснаците” да купят Българския дял от 51%. Защо просто не се изметат оттук и да си построят централа в Русия???

 3. по всички въпроси компетентен

  обикновен платен манипулатор

 4. Чудесна статия! Браво г-н Инджев, това за мен е цялата истина за АЕЦ “Белене”. Очаквам от българските управляващи да отстояват докрай интересите на страната. И ако масата е триъгълна ще е хубаво триъгълника да стане правоъгълен и ние да сме в най-широкия ъгъл, все пак от нас зависи дали ще има АЕЦ. Руската мечка е голяма, но все пак България си е наша(надявам се).

 5. Изключително удачно и разумно мнение на Иво Инджев по дразнещия
  казус с Белене. ?(казус бели :-)))?
  Най-ясното и точно мнение по въпроса, което съм чел до сега.

 6. Сега докато при кака Цецка,се
  н а с т а н я т и бюджет и Командир “на чашка” с Мартин,няма как да не види с надежда кои и какви са!!! ВСЕ ОЩЕ НЕ ПОКАЗАНИТЕ
  …и пред съюзници, проблемни въпроси,макар и да крещят в тишината!!!!но все били останали, ни чути,ни видяни!!
  По тоя повод се сещам,как
  когато се “бе разчуло”,че Ирод умира,Царят,все пак сколасал преди прокобата на Кукумявката,да рече на съпругата си К и п р и я и на дъщерите си Друзила и Мариамна:
  “…вменявам на еврейте от Алексанрия,да ми простят за обещаните надежди,на всички да не захвашат война с Рим,а на Големия съвет,най-вече да се отклонява народа ми от
  необмислени дела…когато и без речовитост,неизменно се следва ДЪЛГЪТ!!!

 7. Към дреалист:

  Само да обясня, че “вашият коментар очаква да бъде одобрен” е резултат от факта, че просто не съм непрекъснато пред компютъра за одобряване на коментарите, а не от някакво надменно отношение към коментиращите.

 8. My dear General,don,t worry,if they are always on each kilometer,in order and time once after another,but be carefully,no matter where,when,colors and why?
  Therefore might be not so difficult to touch them with some sensibility,due to same kind of known preponderance to be present appearing in minutes one after another!!!
  Mr.I n d j e v will provide what necessary!
  Am sure,Mrs.B a c h v a r o v a,
  did noted it and w o u l,d not hesitate,to “call me”,if willing,
  able and allowed to apply
  “D e l p h y”

 9. Новините за незаверен одит на Сметната палата 2008 г.- юли 2009 г.и времевото безредие по цвят и място,също е подредба по друг -вероятно очакван – критерии от премиера по вечния въпрос в Историята за примирение и мир,познат само при Август 30-40 години…
  Всичко е много,а и тшеславието още повече!!!

 10. Изтеклите двадесет години показаха, че България не е прекъсвала да живее под знака на чужди на страната ни интереси, а изтеклите от приемането ни в НАТО и ЕС, че и под знака на чужди на съюзническите ни ангажименти такива. Чехия се раздели близо от половината територия и население на бившата Чехословакия/Словакия/, а вижте къде е сега. Белене е само, може би, последният гвоздей, с който ще бъдем окончателно заковани в тази ни роля! Така е, въпросът е геостратегически и политически. За това е срамно, че страшно много хора се увличат от пропагандното-Енергиен център на Балканите. Колкото станахме Нация-техническа, толкова ще станем и Енергиен център! Срамно е, че нито едно правителство до сега не отряза до дъно всяка една надежда, дори за говорене, за този проект. Срамно е, че не се намери нито един политик, който да загърби груповите интереси и да прегърне българските. Срамно е, че работливите, предприемчивите и пестеливи българи, най-будната народност в Османската империя, Прусаците на Балканите, от началото на миналия век, са докарани до най-бедната нация в Европа. И то с активното съдействие на жалките ни политици!

 11. Казано кратко ,точно и ясно 🙂
  Моите адмирации за това.
  Хич и не ми пука каво им е важно на руснаците!
  Единственото ,което има значение са интересите на България !

 12. Тъй като доста любители на атомната енергетика се изявявяват по форумите с мантрата колко печеливша ще е този АЕЦ предлагам на борсата да се направи едно ИПО за тези 30% .И който вярва да си купи акции.

 13. Ок,
  стана ясно, че в проекта “Белене” са закопани доста пари към момента и освен това е поръчано оборудването, което явно трябва да се плати, независимо дали централата ще се построи или не. Какви ходове има правителството? Да каже на руснаците: плащаме каквото има за плащане, вземайте си бумагите и правете централа в Русия? А може би има и по – малко лошо решение?

  По мое мнение толкова голям и скъп проект (при това стартиран, макар и наследен) изисква по – малко емоции и повече разум.

 14. Към С т о я н Д о н ч е в:
  Изцяло съм зад водещия на “В десетката” и зад последното изречение на самия ANGEL относно умело водена държавност,заради интересите на България,и добавеното прилагателно,най-добре обяснява,защо и ГОРЕ и ДОЛУ,дължа признателност на моите отрудени
  съотечественици,но именно думите
  …. точно време и място…….. задължават,а предизвикателството върви със самото прилагателното и с мисълта,да помагаш комуто е съдбовно отредено,ако съумее и не ме натовари излишно!!!

 15. Иво Инджев – точен и аналитичен, както винаги.

  Мисля, че имаше една ленинска дефиниция за комунизъм: съветска власт плюс електрификация. Каква ирония! Ами проектът “Белене”? Не е ли една илюстрация именно на тази дефиниция?.. А спомените ни за електрификацията от съветско време? – градове-дискотеки и мрак…

  И още един ироничен спомен по темата:
  Джипси, джипси Белене,
  новия курорт!
  Три години бачкане –
  после нов живот…

 16. Обърнали сме се на Запад, но д*пето ни е на Изток…
  Понякога – мааалко на Югоизток.

 17. “свободата не ще екзарх, иска Караджата”
  Време е за гражданска позиция, изразена с протести пред НС.Правителството има нужда от такава подкрепа, каквито и да са намеренията му.

 18. Еропейската навигационна с-ма “Галилео”, състояща се от 30 спътника + 10 ракети “Союз” + и т.н. да струва 3.405 млрд евро, а САМО реактора на АЕЦ-а около 4 млрд?

 19. Абе Дончев,абе коунистическа жертво,няма,не може да има,и няма да има български интереси,докато държавата се управлява от комунисти и народа е заспал и пиян. Абе нищо не става от нас,нито държавата е държва,нито народът е нормален народ.Най-сме били в Турската империя,е ,ти да не искаш да кажеш,че по-добра оценка от Петко Славейков даваш за българския народ,я прочети стихотворенията му и тогва приписвай несъществуващи достойнства на този народец.

 20. Колко скоро след като ГЕРБ спечелиха изборите, се видя, че няма да има промяна към руските енергийни проекти, независимо от големите приказки.Очаквам, че и във всяка друга сфера ще си продължат политиката на предишното правителство.Само ми се иска да се предизвика допитване до “активния ” и “буден” български народ кое населено място ще приема отработеното ядрено гориво след време.

 21. За пореден път чета Ваша статия и за пореден път Вие казвате всичко, което аз бих казала. Благодаря Ви Иво за правилните коментари на всички горещи теми в обществото ни.
  Продължавайте.

 22. Масовата русофобия и въобще фобиите не са ни донесли добро. Както и масовата съюзофилия навремето.

  Колкото до ‘няма да има къде да продава’ обяснете го на французите в Румъния, както и на който и да е градски човек – погледнете си дори разходите в мизерните от енергийна гледна точка апартаментчета.

  Още един път, за мен е противоестествено да се тъпче овехтялото ‘руснаци-комунисти’, ужким се грижиш за интересите на България, вместо наистина да помислиш за тях. Западна Европа се опитва да проима колкото може повече енергия, ние се дърпаме. Всички се натискат на нефта и газта, ние се дърпаме. Целият запад учеше руски и отваряше магазини, ние се правехме на мъже и спряхме да изнасяме доматеното си пюре, виното и плодовете точно тогава, когато щяхме да сме на далавера… сега пак, безмозъчни анти-руски простотии, захаросани с ‘български интереси’. Кого лъжеш, Ивчо? Кой ти плаща да си жабуркаш така устата?

 23. Към кукурукуку:

  Не съм ти никаквъв Ивчо- на никакви кукуруковци не съм…А за лъжене- като си се излъгал да четеш моите статии, какво недоволстваш?
  Чети си твоите си неща, те са навсякъде…А за плащането, днес вече отговорих на друг кукуруку като теб. Направи си труда да се осведомиш, защото не мога и не желая да отговарям на всички кукуруковци поотделно. Твърде много сте в тази лудница, която толкова ви харесва.

 24. До кукуруку: Драги ми, не знам откъде черпиш информацията си за това, че “Целият запад учеше руски и отваряше магазини…”, но да те осведомя от запад – просто не е вярно, нито че някой на запад се е утрепал да учи руски, нито че били започнали да отварят магазини. Магазини си е имало винаги, иначе нямаше такива като тебе къде да си пазаруват навремето, а това, че в някои, най-вече луксозни магазини има назначен руски персонал (млади госпожици, които щом, или ако успеят да хванат някой, непременно богат местен балък на въдицата си и се омъжат, овакантяват мястото си за следващата руска госпожица-кандидат булка) не означава това, което твърдиш. В такива магазини пазарят мутри и мутреси руско производство, плащат в брой и щом напуснат магазина зад гърба им се смеят на простотията, с която Бог ги е надарил прекалено щедро. Вицове за такива “клиенти” колкото щеш.

  А в твърденията ти за русофобство, съотв. русофилството има нещо полезно. Без фило или фобство, просто всеки трябва да си гледа интереса. Проблемът в България обаче е, че русофилство се изкарва не привързаността и интереса към руската култура, а безпрекословното козируване в знак на безрезервно съгласие на всяка руска политическа машинация. Ако искаш ти и другите русофили да покажете истински ангажимент към популяризирането на руското в България, то тогава се запретнете и най-напред издействайте махането на портрета на един от най-големите криминални престъпници на XX век от фасадата на руското училище в София. За справка – есето на г-н Инджев (за тебе Ивчо) на тази тема.

  В свободният свят, уважаеми, един такъв проект като АЕЦ Белене се разработва от спечелилата публичен конкурс фирма или обединение от фирми. Много често, ако има граждански протест, той се взема предвид и понякога такива проекти не се осъществяват (за справка – АЕЦ Цвентендорф, Австрия). Дано не греша, но в случая с Белене играе май само прочутото ви първосигнално русофилство гарнирано обилно с финикийски знаци, със сигурност обаче не рубли.

 25. “Олимпийското неспокойствие, свързано с руската инвазия в Грузия, възроди ако не студената война, то поне характерната гореща реториката. Оказва се, че динозаврите от този ледников период не са загинали. За лавровия венец, освен абонирания по старшинство за него Путин, се бори с нарастващ успех един негов батко от школата на Брежнев: старият кадър на съветската дипломатическа школа и почти нов външен министър на Русия Сергей Лавров.
  Лавров, дипломат от кариерата ( което в превод от съветски език означава вероятно и високопоставен другар от някоя съветска шпионска централа…), би трябвало да е най-дипломатичният говорител на руската позиция във връзка с конфликта в Кавказ . Вместо това той е натоварен да държи възможно най-недипломатичния език в тази, меко казано, трудна за легитимиране на руската инвазия в Грузия ситуация-каквато и да е вината на хилавата Грузия за повода за войната, насладата, с която Русия се нахвърли да отмъщава по твърде невъздържан начин, вцепени цели свят. Изригна целият сдържан комплексарски реваншизъм на руската мечка, която се опита да прелети над България през лятото на 1999-та, но получи отказ и така и не можа да провали с един десант операцията на НАТО в бивша Югославия, като се настани на летището в Прищина, превръщайки косовската столица в нещо като нов, разделен на зони Берлин…” и т.н. и т.н. Яяяяяяя,някой дали си позна писанията отпреди година и нещо? Съмнявам се. И как ли ще коментира днешните съобщения. че :”Грузия е предизвикала войната с Русия през лятото на 2008 г., но Русия преди това е извършила провокативни действия, с които е повишила напрежението между двете страни.
  Този извод се съдържа в доклад на ЕС за отговорността за войната през август 2008 г. между Русия и Грузия, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Докладът е изготвен от комисия, оглавявана от опитната швейцарска дипломатка Хайди Талявини.” и пак и т.н и т.н.
  А, бе прав е бил пустият му Омуртаг с това, че написаното остава. След 10 г. някой ще ви извади писанията за АЕЦ Белене, която тогава ще е основният стълб на енергийната ни независимост и ще има да се чудите как да мънкате и хъкате…ама написаното остава…

 26. Прочетох.И какво?Дупедавци изпуснаха “Питомното”,гъзоблизци гонят вятъра!Ето това са нашенските политици от 130години насам!Да ти е обидно да ги наречеш Българи,ще обидя милиони достойни Съотечественици!Мерзавци от корен и произход,потомци на предатели и престъпници.Затриват народа методично,по сценарий.Достойният Алеко ги типоса “маскари” и ГО УБИХА!Прадядовците на сегашните, нарекли се “Елит-полит-мекерета”.
  Пиша на говорим Български,без куртоазия към измислените демократи!-цензоре,тебе ти е ред!

 27. АЕЦ трябва да има. И аз предпочитам да беше американска, но след като Уестингхаус не можаха да предложат по добър и евтин проект и не участваха в търга, ние не сме виновни, та да си жертваме енергийната независимост заради тяхната немарливост. Но вместо яростното громене на образа на Врага, явно добре тренирано по време на комсомолските Ви напъни, посъветвайте господарите си да си подготвят качествен проект и да участват в търга за следващата АЕЦ. Защото и тя ще ни е необходима, както и АЕЦ Белене. А ще се радвам тя да е американска. Повече и от Вас.

 28. Батко, новина! Следващата ще е АЕЦ София, освобождава се площадката на Кремиковци. А в новия завод за отпадъци към кметството в София ще има цех “Ядрени отпадъци”. Уредено е! Само бъди още по-категоричен, не трябва ли и трета, край Варна? Как звучи само – АЕЦ Варна! Ще бъдем истински независими, нормата на разбъркване в хлебарството ще стане 1 МВт/кг. Не разбрах само от Уестнгхаус евтина ли очакваш, или добра? Щото само братята предлагат двете екстри едновременно в комплект със званието “Европейски непукист” първа степен.

 29. Защо ли му трябваше на Борисов над десет пъти, в деня на гласуването на кабинета в НС, да повтаря, че това е правителство на европейското развитие на България (ПЕРБ) на ГЕРБ, като обърка пътя и бързо свърна на североизток. Сега ние и децата ни, дори до внуци и правнуци, се оказваме заложници на самовлюбения “мачо”(сякяш излязъл от чалга-песен или по този признак дошъл на власт), на колко интересен може да се направи пред различни публики за пари. Комунистите от предишния кабинет са ясни, но и те гледат да се уредят далеч от Русия, а децата си(ако ги имат) – далеч от България.

 30. Прочетох коментарите – както винаги крайни.
  Какво бих направил ако си строя собствен енергоизточник (домашен)?
  Ами бих проучил и пресметнал всичко и да кажем, че след 7 години експлоатация той ще изплати инвестицията, която съм направил. Ами ако проектния му живот е 30 години – не бих се замислил много. А вие? Друг е въпросът с безопасността – става дума за ядрена реакция все пак. Но и той е въпрос на сметки, застраховки (технологични) и презастраховки и пре-презастраховки.
  Ами това е – мислете логично. Защо й е на Русия инвестиция в губещо предприятие?
  А найстина само да дадем територия за построяване – това ще е върха на глупостта.

 31. Постоянно ни го набиват в главите “похарчени са такива милиони ще трябва да се платят неустойки”.
  Да речем, че е вярно и какво от това.Връщане назад обаче има.
  Примери много-Перник , Кремиковци, Промет-Дебелт.
  Много по-добре е да се освестим и да не продължим да наливаме пари в този проект.Реакторите са от поколение на тези в Козлодуй-модернизирани.Защо Турция не строи АЕЦ с реактори от поколението на нашите ами с най-новото поколение?
  Може ли някой да гарантира, че след пет години няма да се поиска в Европа да бъдат спрени реакторите от това поколение.Не може.
  Света се замисля за бъдещето.Влагат се милиарди в разработването на фолтоволтаичните източници, водородната горивна клетка, свръхпроводниците.

 32. А защо ние да не строим като турските?
  Фотоволтаците ще ги бъде след много-много години …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.