Агенция “Мудис” ни ласкае

Напъвам се да си спомня някоя прогноза в България или за България, която да се е сбъднала. Чудя се дали това няма да се окаже единствено изречението от един инкриминиран при комунизма роман, писан през 1939 г., заради което писателят Димитър Талев е хвърлен при комунизма в концлагер. Според една фраза на негов литературен герой последният комунист ще умре именно в България- прогноза, която му е струвала свободата.

Мрачните мисли ме нелегнаха след прогнозата на рейтинговата агенция „Мудис”, че заплатите в България ще се изравнят с европейските след 45 години. Не за друго, а защото смятам излишния оптимизъм за вреден. Със сигурност пак няма да познаят.

Спомнете си само за твърденията, според които социализмът бил непреходна ценност ( впрочем в Европа в момента има управляващи социалисти предимно на Иберийския полуостров).. Сега някои негови тогавашни пропагандатори ни обясняват, че преходът от социализъм към капитализъм вече е завършил. И на какво основание? Ами самите те станаха първи капиталисти и на практика ни предупреждават да не смеем и да си помислим да национализираме богатствата им.

Ами прогнозата за онези 800 дни, за които царят трябваше да ни оправи? Не само, че не успя да се вмести в обещания срок, но и продължи да ни оправя цял мандат като съуправляващ на оправните си в оправянето ни коалиционни партньори, докато не си оправи нерешените въпроси с наследството. Сега върви се оправяй…

Доскоро в квартала на една витрина пишеше, че ремонтираното помещение ще отвори врати на 15 септември. Веднага, на мига бях готов да се хвана на бас на каквото и да било, че тук прогнозите никога не се сбъдват и тази също се провали. Огледах се, но нямаше желаещи да се басират. Всички знаят това, което и аз и не се хващат лесно на такива басове, макар да се ловят учудващо лесно именно на предизборни въдици ( май изборите трябва да се обвържат с конкретни залози и тогава никой българин няма да се мине).

Жалко, че не се намериха наивници да заложат срещу мен. Пак се оказах прав. На 14 септември табелката с обещанието изчезна. Септември си отиде и заведението все още не е отворено.

Така че онези от „Мудис” имат много здраве-ще познаят за тази бърза развръзка с изравняването ни за някакви си 45 години, колкото познахме с лозунга „ 45 години стигат!”. Защото се оказа, че не само не стигат, но и в много отношения се повтарят в изроден вид- вижте само какво става в медиите, които все повече напомнят на възторжените придатъци към властта от едно време и ще се убедите в това.

А свободата на словото ( извинете, че се повтарям и аз), е основополагаща за демокрацията. Като се изроди напълно, доста изроди ще надигнат пак глава от гробището, където почива уж в мир войнстващият комунизъм, обявен за починал след мирния преход.

Май ще се окаже прав Димитър Талев като единственият, който е направил вярна прогноза за България, мир на праха му!

27 мнения за “Агенция “Мудис” ни ласкае”

 1. Zdraveite g-n Indjev,

  vashite analizi sa kato oazis sred jarkata, unishtojitelna pustinia. Ne znaia kolko hora gi chetat, no kato gledam vsenarodnia entusiazam mislia che ne sa mnogo. Ili pone ne sa dostatachno. Mnogo mi e bolno zashtoto useshtam edna palna bezperspektivnost. Daje i v tunela ne ostana svetlina ot nasreshtnia vlak. I za da ne bada golosloven she si pozvolia da dam edin link, koito e mnogo interesen i pokazatelen. Pone za mene. Razbira se ako pozvolite.
  http://ivanbedrov.com/?p=1392#more-1392

 2. I sam oshte edno dopalnenie – daje i turcite, koito mnogo ot BG sanarodnici gledat nadmenno, niama da mojem skoro da stignem.
  A te ne sa v ES. No tam ruskiat botush ne e stapval.

 3. Как красиво и колко трогателно пееше някога от “синия” екран очарователната Северина Тенева: “Тридесет и трети май…” Но в календара, както се оказа, такава дата нямало. В календара няма и истински “Мудис”, освен ако не са питали чукчата за неговата прогноза. А той, както знаем, питал геолозите, които му казали, че зимата ще е сурова, защото го видели да събира дърва, а той ги събирал, защото те му били казали, че зимата ще е… Обърках се, макар че тридесет и трети май все някъде трябва да има, но къде?

 4. 🙂 Господин Инджев , прав сте !
  Никога ,обаче , не е късно да изненадаме всички , изпълнявайки петилетния план за три години 🙂
  Аз поне съм опитимист 🙂
  Що с еотнася до табелката на магазинът …ами тук се сещам за онзи виц ,в който се обяснява защо жените не умеят да паркират….:)

 5. Г-н Инджев,и великия писател понякога греши.Според мен последния комунист никога няма да умре.Те са такава особена порода,че са практически вечни.Съмнявам се,че дори и атомна бомба може да ги изтреби.

 6. Ужасяващо точно Г-н Инджев! Ужасяващо точно! Поздрави!
  P.S. Единственият изход за по-бързо оправяне е България да изчезне, като държава преди въпросните 45 години. Вероятността за това никак не е малка!

 7. Не че искам да се заяждам, но обърнете внимание на едно изречение: “…( впрочем в Европа в момента има управляващи социалисти само на Иберийския полуостров)”.
  Скоро, преди изборите за европейски парламент попълних една анкета в един от онези сайтове, които завършват на .eu като http://www.europa.eu (ако не е и същия), чийто резултат за мен беше потресаващ. Изкараха ме социалист! Аз социалист! Тези трябва да са луди, помислих си. Но после се замислих и реших, че “нашия социализъм” е съвсем различен от “европейския социализъм”. Та мисълта ми е, че не би трявало да атакуваме тази идеология, само защото е криворазбрана от нас и у нас.
  Just for the record… Социалисти на власт в момента са в най-богатата държава в Европа (и една от най-богатите в света) – Норвегия. Да, същата тази Норвегия за която мечтаят много не само българи, но и много западно европейци. Да, те не са член на ЕС, но само формално и всеки, който е запознат знае, че Норвегия е част от Европейската икономическа общност, в която са още Лихтенщайн и Исландия и че de facto тези страни са нетни донори на пари в бюджета на ЕС.
  А, сетих се за още една държавица с управление, което членова в онзи страшен Интернационал – Великобритания и нейните лейбъристи.
  Та мисълта ми е… вече я збравих.

 8. Моля за извинение, че коментирам повторно. Един велик писател (няма да цитирам името, че Иво ще подскочи)през 20-те години на ХХ век беше написал, че онези третостепенни южноевропейски държавици (кои ли ще да са?) са естествен развъдник на комунизъм. Естествен, не принаден, принуден, онуден или опънат по друг някакъв терк. Талев е познавал творчеството на този писател, като пръстите на ръката си. Ето едно възможно обяснение за прозрението му.

 9. Към Даниел Стоянов:

  Няма що, имате право, макар и по доста формален признак ( когато говорим за социалисти и социализъм).
  В Норвегия управлява т.н. лява коалиция, тя беше преизбрана с много крехко мнозинство на 15 септември. Известна е още като “червено – зелена”, в която обаче самите социалисти ( ако ще се хващаме за думата) са по-скоро статисти. Но пък какъв кеф е в (наистина богатата Норвегия) богатите работници ( защото Работническата партия там е водещата) да бъдат смятани за леви! Страхотно е за наши другари да се позовават на този пример!
  Да припомня само, че десетилетия наред на поне две поколения българчета набиваха в главите мантрата, че британските работници са предатели, защото предали каузата на …социализма ( това по повод репликата ви за лейбъристите).
  Има и други местенца в Европа, в които т.н. социалисти имат властови позиции ( извън Иберейския полуостов – там има реално западноевропейска бедност).
  Нещо подобно се случва в Естония. Но ми е направо неудобно да споря срещу “естонския” аргумент, защото Естония е единица мярка в световен мащаб за яростна съпротива срещу СССР и днешната му мимикрия Русия. Докато у нас другарите обичат Русия повече от децата си, пък ако ще и най-дивият капитализъм да управлява там…
  Колкото до Словакия с нейния Роберт Фицо ( определян на Запад като комбинация между популизъм и национализм) оставям на социалистите да си го харесват.
  Но ви благодаря искрено за цивилизования начин, по който поднесохте вашето несъгласие. А и в случая съм уязвим фактологически, можехте да ме нападнете много по-остро и щяхте да имате подходящ кинжал за целта.

 10. Do Daniel Stoianov,

  Spored vas ima li obshto mejdu BG socialisti i zapadnite socialisti? Spored mene ne…
  I tova e poradi edna mnogo vajna razlika (a razlikite sa poveche ot edna, no tazi a osobeno vajna i e hubavo vsichki da si ia spomniat).
  Zapadnite socialisti nikoga ne sa bili komunisti.
  A drugite po-malkite sa:
  1. Zapadnite socialisti nikoga ne sa iztrebvali naroda si>
  2. Zapadnite socialisti nikoga ne sa karali LADA.
  3. Zapadnite socialisti nikoga ne sa bili priemani v komsomola.

  Aide che shte svarshi miastoto na Ivo Indjev
  No iavno za vas tova ne e vajno.

 11. Това, което прави обществото възможно е социалната връзка. Изобщо, всичко у човека, дори и това, за което не подозирате, притежава качеството на социално отношение. При човека дори посещението на нужника е придобило свойството да представлява обществено отношение, защото вие затваряте вратата след себе си, визирайки в това действие определено отношение към остатъка от човешкия род. Човекът непрекъснато повишава равнището на своето самоосъзнаване, както онтогенетично, така и филогенетично. Непосредственият резултат от този процес е нарастване на значението на социалната връзка, което, казано с други думи, означава нарастване на ролята на социалността. Това е то т.н. социализация или социализиране на обществата и културите. Какво чак толкова се боите от думичката “социализъм”. Малко по-горе форумецът Даниел Стоянов ни разказва за своя “потресаващ опит” от попълването на западноевропейска анкета, резултатите от която го определили като социалист. Това е то “обективният процес на социализиране”, няма измъкване от него.

  Искаше ми се да бъда по-обстоен и стилистично чист в изложението си, но съм толкова уморен, че очите ми се затварят. Но най-главното- принципа, го казах.

  Разбирам, че Иво Инджев в момента се е озовал в сложно положение и едно изтърсаче-сладурче виси на плещите му. Няма как това да не го прави по-краен в оценките му. Но пък е добър шанс за него да разбере как точно културните особености и народопсихологията на българщината влияе върху този процес на социализиране у нас.

 12. Г-н Инджев,
  Това с кефа ми хареса много и не дай си боже наистина нашите другари да почнат да се позовават на опита в Норвегия. Само си представете на следващите избори как Станишев и Нинова излизат и казват: “Вижте Норвегия! Ако ни изберете, ние ще станем като тях.” Звучи по-добре от съветската порция социализъм.
  doco, мисля, че си ме разбрал погрешно. Мисля, че сме на една страна. Аз съм съгласен с изброените неща и не защитавам бг созиализма, а другия, въпреки, че каквото и да ми говорят анкетите, аз винаги съм се смятал за дясно мислещ индивид-не знам защо. Всъщност знам. Заради нашия социализъм.
  Г-н Инджев, и аз благодаря за коректния отговор и добрия тон.

 13. Към Даниел Стоянов:

  Няма универсална истина. Но, според мен, има някои наистина универсални правила в търсенето на истината. Сред тях най-важно ми се вижда съпоставянето на аргументите и чуваемостта за тях. Минем ли отвъд, като се замеряме с обвинения, нагазваме в блато, където царува крякането.

 14. Даниеле,ама ти колко си годишен бе ,братле, какво общо имат българските комунисти-марксисти-ленинци със политическата доктрина на европейските социалисти,ама за какво говориш,дори и Г-н Инджев се хваща на твоята теза,статията му е абс. точна,с това малко изключение. Българските бандити-комунисти,просто смениха името на организацията си,но те никъде не са се отричали от марксизма-ленинизма и болшевизма. Те са дълбоки почитатели на тези догми и зверства,те си се събират на комунистически партита,честват си Девети септември,честват си окупацията на Царство България от РККА, почитат паметниците и терористичните акции на техните бандити и мн. други. те не са отрекли нито една акция,нито едно действие,нито една реч на своя фюрер,Георги Димитров,до ден-днешен му свалят звезди и го превъзнасят. И никакъв СОЦИАЛИЗЪМ не е имало в България,не бъдете наивни,всичките грешите. Защо ли,ами много просто. Принципът на комунистическия социализъм беше :” От всекиго според възможностите-всекиму според труда”. Този принцип не беше реализиран,дори не се докоснаха комунистите и държаваните структури до него. За какъв социлаизъм говорите,след като основата му е не е изградена,т. е. механизма на функциониране на социлаизма не е задвижен. Стопанството си беше по чисто пазарни принципи,само дето комунистическите бандити движеха всичко и не оставаха нормалните хора да участват в икономическия живот. Никакъв социализъм,никакво РСО-развосто соц. общество,никакъв “зрял социализъм” не е имало. Имаше само свирепа,комунистическа диктатура,от която треперехме всички,дори и обикновените комунисти,дори и необикновените,стана въпрос за един от най-високопоставените техни функционери,Трайчо Костов. Щом него го сложиха на бесилото и хиляди други комунисти,вкл. партизани затвориха,какво остава за наивните им пионки. Не се предоверявайте на комунистическата пропаганда. Ето и последния пример. Висш служител на ДС,разбира се, комунист,скоро издаде книгата “Възходът и падението на социализма”. Да умре човек от смях. Абе Др. Иванов,нито възход,нито падение не е имало на социализма,защото просто не е имало социализъм. Който не вярва,нека да покаже документ на БКП,където да се твърди,че социлаизма е построен в НРБ ,точно на основата на неговия принцип,цитиран по-горе. Понеже това не стана,взеха да му измислят различни производни,за да заблудят простотията-комунистите и неграмотните нормални хора. Много малко хора виждаха идиотизма на комунизма,както и в този момент,така ли е Г-н Инджев,или нещо греша?

 15. Допълнение. ККБ,официално наречена Република България и в този момемт си е комунистическа страна,дълбоко в същността си. Стереотипите са болшевишко-нагли,упралвяващите са същите-комунистите и техните подлоги. Сложиха за парлама на два пъти техни креатури,резултатите се виждат. Слава,слава на БКП-ръководител и вдъхновител на българския народ(кой ли му бе поставил друго име,много смърдящо). Да сте чули някой комунист-социалист да е отрекъл този лозунг,да го е обявил за неверен и невалиден,ами не,разбира се ,затова все още ни яхат и така ще бъде много години напред.който не вярва,да отиде в центарлата на комунистическата партия,на позитано,или в редакцията на техен вестник и да пита Гл.редактор,важи ли лозунга ,или не важи? Хайде,има ли желаещи за този експеримент?

 16. Скандинавският социализъм няма АБСОЛЮТНО нищо общо с това, което се наричаше “Социализъма” в Източния блок. Социалният ред , т.е основните обществени порядки, правила на поведение, принципи, ценности и прочие екзотични за нас понятия в Скандинавия ( включително Финландия )не се променят в зависимост от това коя партия е на власт. Вероятно ще ме разберат само хора, които някога са имали щастието да живеят някъде там на север (-озапад). Съвсем между другото повечето Скандинавски страни са и Монархии. Изключение – Исландия. Бързам да уточня, че Финландия формално НЕ Е част от Скандинавия. ( Една девойка по телевизиата му казва Скандинавието….). Аз честно казано до ден днешен не разбирам защо продължаваме да говорим за “при социализма” когато става дума за близкото минало на България( или която и да е страна членка на Варшавския договор). Беше си ДИВ КОМУНИЗЪМ.
  Но понятията за Ляво и Дясно по света и у нас са различни. Пък и не само тези две понятия.
  P.S. Началото на поста се повтаря защото първия път натиснах копчето преждевременно. Извинения.

 17. А бре, момчетия, или по ингилизки речено, guys, това, което наричате “див комунизъм”, го няма в теоретичното наследство на дяда ви Маркса. Т.н. “диктатура на пролетариата” се появява чак при Енгелса и то към края на живота му. Това в Скандинавията си е истинско “гражданско общество” или с други думи- чист марксизъм. Като по книга правен социализъм. Признават го и норвежците, които живеят в България. Те са общо 5 човека, четирима от които познавам лично. Само че, когато недоволстват от криминогенната обстановка в България те използват квалификацията “мафия”, а не “комунисти”.

  Момчетия, сиреч guys, ако наистина смятате, че социализмът ви е бил див, надзърнете първом в балканските си душички. Може би там ще откриете отговора…

 18. В предишния си коментар исках да ви загатна, че за да обрулите ореха си, не е необходимо да се позовавате на съра Исака Нютона за всемирната гравитация. И така ще си оберете орехите. Само че вашето незнание няма да направи теорията му по-малко истинна. Или пак не съм прав?

 19. Към Кирил ( And all the guys ) Г-н Кънев, ние мисля говорим за практическата страна на нещата, а не в кой учебник какво пише или кой какво как нарича.
  Но щом настоявате – ето едно кратко сравнение на некои елементи на Социализъма (както ние го живяхме ) и Социал-Демокрацията ( всъщност ! на Скандинавия, Германия и Австрия.
  За улеснение НИЕ и ТЕ:

  НИЕ : Държавата беше изключителен и единствен собственик на средствата за производство и земята ( държавни кооперативи).

  ТЕ: Собствеността върху средствата за производство и земята беше и е в болшинството от случаите ЧАСТНА.
  Само това е достатъчно за да не можете да правите сравнение между Ващия и Техния социализъм. Марксизмът/Ленинизмът не допуска частна собственост върху средствата за производство!!!!

  НИЕ:Държавата прибираше Всички постъпления от нашия труд и след задоволяване на собствените си нужди ни отпускаше на всички почти еднакви средства за преживяване под формата на така наречената заплата ( удържайки аванса)
  ТЕ: Получават договорените предварително средства изразяващи пълния размер и качество на положения труд и внасят в държавата предварително договорени данъци и такси, необходими за издръжката на социалните, здравни, образователни и обществени нужди ( а не на някаква номенклатура). Като при това плащащите данъци имат пълен достъп до данните за изразходването на тези средства.

  НИЕ: Като не ни харесваше описаната по-горе система трябваше да искаме официално разрешение да идем другаде. Което НИКОГА не ни се даваше. И трябваше или да преплувахме Дунава или да ни застрелят на Берлинската Стена.
  ТЕ: Като не им харесваше климата си взимаха шапката и банските и отиваха на слънце където им скимне БЕЗ ДА ПИТАТ НИКОГО!

  Слава богу поне в последния случай се изравнихме теоретично ( защото тази свобода сама по себе си не работи без предишната точка … )

  Убеден съм, че не ние момчетията ще имаме последната дума ( thanks for the compliment ) и чакам с нетърпение…

 20. Госин марксист-лениниста Кънев пак усуква и увърта: нямало термина „диктатура на пролетариата“ у Маркс, айде де, я пак малко повечко помисли, г-н доценте по комунизъм?!

  А пък лъжата “Това в Скандинавията си е… чист марксизъм. Като по книга правен социализъм.” е направо шедьовър! Нещо за военния комунизъм като “чист марксизъм” Ваша милост чувала ли е? Ашколсун, таваришч!

 21. Ангелчо Грънчаров, одъртял си, но не си пораснал. Точно така, казвам “като по книга”, а не като по “учебник”. Защото ти, чичовото, друго освен учебници не си чело. По-убедителен щеше да бъдеш, ако просто беше посочил къде Маркс говори за “диктатура на пролетариата”. Той е словосложил само за “гражданското общество”. Маркс е мирен дух; с това за Ленин съм съгласен.

  Ох, Симеончо, синко Бочаров, марксизмът не отрича частната собственост и не апологизира държавната. Марксизмът сочи тенденцията за “обобществяване” на собствеността. Ами, вземи от татко си 100 лева и иди си купи някъде акция, бре, момче. Мигом ще станеш собственик на средства за производство в “капиталистическа” мултинационална компания. А колкото до останалото, при сръбския социализъм не беше като при нас, нали? Те затова трябва да се четат автентичните автори, а не учебници.

 22. Кой крив, кой прав май няма толкова значение. Всеки може сам да прецени разликите. Може би Ясен Бочаров е прав. Може би трябва нова дума за нашия социализъм за да се разграничава от другия и “Социализъма” е добър вариант (но много близък по звучене). Би ми се искало обаче когато чуя думата “социализъм” да не изтръпвам от отвращение, а да го приемам, както като чуя думата “демокрация”. Иска ми се и другите така да го приемат. Първия ми коментар беше провокиран от това, че в статията на социализмът му е вменен сякаш някакъв негативен оттенък (звучеше все едно е на изчезване и единствено се е спотаил в България и на Иберийския п-в). Та само това исках да кажа. Не знам, може би социализъм е кофти и на запад. Аз само мога да съдя по Норвегия, но все пак там са едни от най-големите залежи на нефт и какъвто и режим да им се падне пак ще са добре предполагам. Просто те са си избрали обаче социалисти. И аз се чудя защо! Разбира се, че правя разлика между онзи и този социализъм. Иначе като ви чете човек може да си помисли, че има състезание по “Кой повече знае за Маркс, Енгелс и Ленин?”

  п.с. Това май ми беше и мисълта, която забравих по-горе.

 23. Уникална статия! Всичко прилича на обслужването от типа “Ей сега!” по заведения, магазини и хотели.

 24. Абе Даниеле, в НРБ ,не е имало никакъв “социализъм”-нито Марксистки,нито Енгелски,нито Ленински,нито Благоевски,нито Димитровски,нито Червенковски,нито Живковски. Нито е имало никакъв комунизъм-нито див,нито питомен,нито какъвто и да е. Имаше само комунистическа диктатура(това е записано съвсем официално),но в никакъв случай “диктатура на работническата класа”. Българските работници не се занимаваха с комунистическите дивотии,нито преди,нито след ДЕВЕТИ.Понеже си млад,през тази диктатура нямаше държава,нямаше общество,нямаше политически интереси,нито национални. Имаше само тотална власт на една бандитска шайка,узурпирала властта и не позволяваща на други хора и политици да говорят и правят неща,които не са по кефа на комуно-идиотите.Имаше такава абревиатура ОПФ-обшествено-политическа формация(система).Тази,на социализма. Пълен булшийт,никаква обшествено-политическа система нямаше,защото нямаше политика,нямаше и общество. Общество има там,където има различни политически формации,където има плурализъм,където има свобода…. Е,как ще има политика,след като няма политически партии.Ти ще си шахматист ли,ако не разрешаваш на никого да седне срещу теб,на другата страна на шахматнта дъска? Ще има ли футболно първенство,ако има само един отбор,излиза на футболното игрище,но не допуска други отбори да играят футбол. Така ли е? прочети по-внимателно поста на Бочаров,прав е човека,но неговите думи не се разбират от комунистите,вкл. и от нашия герой Кънев.

 25. До най-трагичната жертва на комунизма,Др. Кънев. Къде виждаш тази “социална връзка” бе човек,извинямай,комуноид такъв,къде виждаш при комунистическата диктатура този социум,обшество и както искаш го наречи,ти къде си живял,какво си работил,абе всичко беше лъжа бе приятел,ако не вярваш,намери “Морален кодекс на строителя на социализма”.шрочети го и ще се н….ш от смях. От комунистическите теории и лозунги,нищо не се е сбъднало и никога няма да се сбъдне,щом като руските комунисти не щат да чуят за комунизъм,какво повече искаш,всичко беше диващина,затова диктатурата ви падна и никога няма да я има. Ето,аз сега искам да се боря срещу капитализма,който се строи от вас-комунистите,дай ми съвет,не съм доволен от този капиатлизъм ,искам нещода се промени,но не искам да убивам никого,дори най0наглия и най-крадливия комунист,не искам косъм да падне от главата му,казвай,няма време,към кого да се обърна за съвет.

 26. И с риск да бъда сметнат за инфантилен – г-н Кънев, моля Ви да погледнете къде Маркс казва че трябва да сме невъзпитани. Къде казва, че трябва да наричаме опонентите си малки деца, когато нямаме истински аргументи (факти).
  Няма как ( а и нямам нужда)да искам 100 лева от баща ми Христо, защото той е покойник от 30 години….

  Ако се върнем всъщност към оригиналната тема- прогнозите според мен ще почнат да се сбъдват когато няма вече хора по тези земи, на които като на нас им се налага да дефинират отново и отново миналото си.

 27. Това за малките деца, Ясене, не го казва Маркс, а Христос: “Върнете се при децата!”.

  Единственото, което мога да кажа, че обичам без резерви са тъкмо бебетата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.