Хавел се тревожи за нас, а вие?

Бившият чешки президент Вацлав Хавел предупреди пред германски вестник за възможен възход на “авторитарни правителства” в Източна Европа, предаде АФП.

“Съществуват тенденции за появата на нови форми на авторитарни правителства, които са много рафинирани”, заявява бившият дисидент в интервю пред седмичника “Ди Цайт”.

“От формална гледна точка всичко се развива по демократичен начин, има парламент, избори и политически партии. Но също така има мрежи, в които се смесват тайни служби, олигарси и полиция”, допълва Хавел, поставяйки акцент главно върху Русия.

Той призовава старите демокрации в Западна Европа да не се продават “заради петрола”.

А какво да кажем за „младите демокрации” и продажната им цена, пресметната ( освен в петрол) в природен газ и ядрена енергетика?

Бившият български президент Желю Желев харесва настоящия ни Г.Първанов. Казвал го е нееднократно в интервюта ( в любимия на Първанов „24 часа”, например).. Няма да коментирам паралела по дисидентска линия с Хавел –това е като да сравняваш времето и пространството. Особено щом настоящият ни президент Първанов беше показан по държавната телевизия да награждава Велислава Дърева с орден и със суперлативи за дисидентсвото й срещу любимата й БКП, днешна БСП ( тя си е близка и с Желев, историята помни разкази на тази тема). У нас е така.

В Чехия, която днес е сред най – проспериращите европейски държави, имаше откровена съветска окупация с брутално прилаган пряк военен контрол.

Колониалният характер на българската подчиненост на СССР е срамотно петно в най-близката ни история и с това ( освен с факта, че съветският колониализъм си остава забранен термин- няма такова понятие, колкото и да е непонятно), че тук не се налагаше чужди войски да налагат чуждата им воля.. Имаше си съветска пета колона за целта ( нещо като евреите, поляците, чехите и т.н. поставени от нацистите да вършат мръсната работа по надзираването на евреите, чехите, поляците и т.н.. в нацистките лагери).

Има я и сега.

И все пак, понеже си нямаме Хавел, не е лошо да знаем, че го има. И да чуваме предупрежденията му.

20 мнения за “Хавел се тревожи за нас, а вие?”

 1. Господин Инджев, какво е мнението Ви за позицията на чешкия президент срещу ратификацията на Лисабонския договор?

 2. Към Иван:

  Хавел за мен е типичния съмняващ се европейски интелектуалец ( ех, този велик Декарт!) . Може и да греши ( по скромното ми мнение) по отделен казус, но има непогрешим инстинкт за свободата, като висша ценност.
  Не съм съгласен с него за Лисабонския договор, но това не го прави в моите очи по-малко значим Хавел.

 3. Статията е изключително квалитетна. България винаги се е управлявала по авторитарен модел,без никакви изключения,просто,под рехавата повърхност на демокрацията, комунистическата мафия ,отново е е на върха и никога няма да слезе,хем тя не иска,хем няма кой да я свали. Никакви Европейски и международни организации няма да променят статуквото, ККБ е моделирала такива модели на манталитет,щото мнозинството от народеца,нищо не вижда…

 4. НАСТОЯЩИЯТ президент на Чехската Република, който отказва да подпише ратификацията на Лисабонския договор е Вацлав КЛАУС. Същия този Клаус, който не признава съвременната теория за Глобалното затопляне.
  От своя страна БИВШИЯТ Президент Вацлав Хавел е привърженик на Лисабонския Договор и смята, че той трябва да доведе до Нова Европейска конституция, която да е ” проста и красива”.
  С кого сте НЕ-съгласен Г-н Инджев в този случай?
  ( Не се заяждам – объркването е обяснимо )

 5. В статията за “М у д и с” е особено ценна мисълта,”Що е то развъдник?”,……. а в тази за “Х а в е л”,си съперничат
  и такива бисери като “рафинирана изобретателност”.
  Напълно сте право,че “Хавел може и да е типичният европейски съмняващ се интелектуалец” /отговор към Иван/,но,наред с Георги Марков, българският алпинист Румен Дамянов,освен непогрешим инстинкт за свободата,
  като висша ценност,също е отстоявал тази кауза в т е ж к а б о р б а… ц я л ж и в о т..
  На БСП предстои конгрес и от тресавището ще изпълзяват имена цитирани от един,събрал вече кураж, умен мъж:Я.Стоилов,
  Д.Янкова,Г.Пирински и др.
  Има време,да се завихри и Т.Дончева,но и с нея и с други,докато не “свият знамената за по-благоприятни времена” по европейски,ще измъчат България…
  Нима не е ясно, или не им е казвано,за какво ги бива?

 6. Ave I v o,Ако е за тревоги,то те са,че няма акъл,100 и толкова години,при либерали и консерватори ,башка при лявата тъпотия,де не се връзват на умните и хитри анадолци,последно издание Д П С,и да престанат
  като тъпи гяури,да обсъждат по ТВ,повече въпроси за имената:
  Ако родителите на роденото в България дете по
  “j u s s o l i s -или- по
  “j u s s a n g u i i s”
  в мулти етническа държава “приритат” за узаконяване на
  името,да се приложи,но веднъж завинаги желязна тенденция към постепенното привикване и приобщаване,а другото,да се остави на времето,но не и на на “гордиеви възли за уседналост”…
  Ние в Рим,като дойдохме от Троя,троянци ли сме,джанъм!!! или железни римски легиони…?

 7. Към Ясен Бочаров:

  Съгласен съм с Лисабонския договор. А дали Хавел някога е изразявал несъгласие с него, не знам. Въпросът ви би трябвало да бъде насочен към читателя, който по този начин предпостави нещата, когато ме пита дали съм съгласен с несъгласието на Хавел ( допуснах, че може да е изразил подобно мнение – ако бях политик, щях да спазя правилото за отказ от коментар по предпоставена теза, чиято фактологическа страна не съм проверил, но не съм..). Иначе ми е известно кой е президент на Чехия и че той е виден представител на т.н. евроскептицизъм

 8. I bez Havel da ni go kazva nie si go znaem che e taka. Vsyshtnost kyde ima istinska demokracia ? Ne e li utopia istinskata demokracia i ne sme li svideteli na sblysyka na demokratichnia model na upravlenie s avtoritarnia i kak bi izglejdal sveta sled 50 god naprimer, koi shte e dominant… zapadnata demokracia ili iztochnia avtoritarizym ( Kitai )? Idealnata demokracia syshtestvuva samo v edno idealno obshtestvo, a takova niama. Avtoritarnia nachin na upravlenie moje da dovede do ozdraviavaneto na edno obshtestvo, no s vremeto riskovete na tova obshtestvo da popadne v plen na diktaturata na avtoriteta se uvelichavat. Moje bi bydeshteto e v niakakva simbioza mejdu demokraciata i avtoritarizma… avtoritarna demokracia ili avtoritetna demokracia. Kakvo bihte izbrali … avtoritarno upravlenie nachelo s Vaclav Havel ili demokracitichno pravitelstvo na Sergei Stanishev, az bih izbral pyrvoto, makar che avtoritaren i Havel sa dve vzaimnoizkiuchvashti se neshta, kakto demokratichno i sergei.

 9. Към Gen.V l a s o v:
  Абсолютно сте прав,но прибавете,че и появяващете се и спихващи у нас,отвреме-навреме псевдо опозиционерсски фракции,..”хем искат да бъдат свободни,хем не умят да бъдат справедливи”…
  Думите са на Некер,швейцарски банкер на Луи XVI и жена му Мария Антоанета,дъщеря ни Мария Терезия
  и сестра на Йосиф II!
  Последният е гостувал на Катерина Велика,когато!!! и без договори и без а з и а т с к и скептицизъм,Русия просто набира сила,но и без употреба на думата “излишна” справедливост….или недай Боже!!! умения!!!
  Затова и върви дебата: Who,i s who?,в т.ч. и за последните т р и г р а ц и и!!!
  А за тях също, има надежда,да се реши скоро,което ще “развъди” работа и за водещия!

 10. Ти, човече от бъчвата, не прибързвай да аплодираш Генерала, защото чуй какво ще ти кажа. За 1300 и повече години история, българщината не е успяла да разреши 3 основни въпроса, които други нации и народи са разрешавали за две столетия:
  1.въпроса с прехраната;
  2.въпроса с хигиената; и
  3.въпроса с комуникациите.
  Така че, не “ККБ е моделирала такива модели на манталитет”, а творчески се е възползвала от вече съществуващите такива. Каквото и да означава “ККБ”. По всичко личи, че никой от вас и не смята да си променя манталитета. Хайде сега по балкански отново ме посипете с огън и жупел!

 11. Благодаря Ви г-н Инджев, че успявате да публикувате и коментирате новини.
  За съжаление в България няма медии, които да представят, анализират и коментирата новини. Превърнали са се в предавания тип “раздумка на селския мегдан” и обсъждане на псевдоновини от сорта “Коя детска градина откира Бойко?”, “Какво става в Славяново”, (нищо че не знаят къде е това), “Какво каза кака Цецка?”

 12. Към Zo:

  Е, че на кои българи са предлагали досега да застават по европейски зад Грузия – на Дмитриевич, Сакскобургготски или Доган ли? Освен това що за интерес имаме- Грузия е една малка православна държавица, освободена от Русия от турско робство през 1878 г. На нас какво ни пука? Важното е , че сме малка правослвна страна, освободена от Русия от турско робство през 1878 г.
  Докато Русия е друго, тя ни е освободила от турско робство през 1878 г.

 13. Към Иво: “Въпросът ви би трябвало да бъде насочен към читателя, който по този начин предпостави нещата, когато ме пита дали съм съгласен с несъгласието на Хавел”
  Иван Ви пита какво мислите за мнението на Чешкия Президент без изобщо да споменава Хавел във въпроса си. Знам че не сте политик, а уважаван от мнозина( вкл. от мен) журналист и нямах намерение да се заяждаме, а може би да си поговрим за Лисабонския договор и Хавел в тази връзка. Той е един от най-ентусиазираните му поддръжници защото смята, че ще доведе евентуалано до Европа – една огромна федерална държава.Което ще изключи възможността за завръщане на комунизма в каквато и да е форма на този континент. Което е всъщност житейското кредо на Хавел . Което пък плаши Клаус…..България не е имала и няма голям шанс да има Хавел и много и личи.

 14. Към Ясен Бояджиев:

  Ами значи греша, а вие сте прав. Благодаря за основателната забележка.

 15. Отдавна подозирам новия “човек от народа”(ББ) в приемственост от стария “човек от народа”(ТЖ)- опит, придобит през време на бодигардстването: като съвместяването на партийнто и държавно ръководство; препускането от пост на пост; още се чудя, как рафинирано “отзова” лигитимно избран народен представител от Бургас – и това беше само началото; не искам да коментирам професионални качества на Фъндъкова, но, освен че от банкянски кмет, сме на път да се сдобием със самоковска кметица, интимната мисъл е да има на върха на СГО слаба личност, напълно подчинена на Вожда. Остава президентството, но те и така си запяха в една гама.

 16. Към “Зо”. Прочетох посочената декларация от Г-н Хавел(той ли е авторът?)и морално я подкрепям,но останах силно разочарован,че такъв човек като него,не знае,че няма такъв “Пакт Рибентроп-Молотов”. Направо е убийствено обидно…

 17. Др. комуноид Кънев,нормално е за всеки комунист,да е арогантен,това го демонстрираш за пореден път. Ти не спориш с мен,а се опитваш да ме иронизираш,чрез трети човек,да не ме аплодира,колегата. Ами той не ме аплодира,само изразява съгласие с мое мнение. И друго,обори ме,мен,него, или когото и да е,но не е етично да караш друг човек,да не се възхищава от трети,бре че сте маскари,бре че сте шушумиги. Кажи с кое не си съгласен в моя постинг и точка,защо се опитваш да манипулираш други. Не ставате за крив чеп, нищожества сте си и такива ще си останете,какво ли има в главите ви,аз не знам,който знае,да ни открехне,моля….

 18. Капиталисти, комунисти, фашисти, феодали…

  Абе, хора, ето ги истинските господари на нашия с вас мъничък свят: http://www.youtube.com/watch?v=As-wYmFYb3I

  Ще ги видите след първата трета на филма. Изгледайте го внимателно отначало докрай.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.