Когато не го питат, отговаря и обратно. Що е то?

Магазин за 122 180 лева с ДДС са си купили синовете на президента Георги Първанов, пише вестник „168 часа”.

Според документите от Агенцията по вписванията на 18 юни тази година фирма „Айви СМ” е станала собственик на помещение от 69,9 кв.м. в престижния столичен квартал „Хиподрума”. Дружеството е регистрирано преди няколко месеца и към момента няма данни да е извършвало търговска дейност. В него 21-годишният Ивайло Първанов и батко му Владимир имат по 33,3% от капитала.

С толкова дялове е и секретарката на баща им и сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна. Според съседи в помещението на Първанови предстои да бъдат отворени бъдещ офис на фирмата им. Липсата на сериозна търговска дейност не е попречила на „Айви СМ” да плати за магазина в брой и по банков път.

Няма данни за ипотечен кредит. Прости сметки показват, че ако са платили поравно, всеки един от съдружниците е дал по 40 727 лева, за да може търговската площ да бъде записана в активите на „Айви СМ”. Парите са набавени от спестяванията на двамата и помощ от родителите им. Към момента на покупката Владимир работи като програмист, а Ивайло е студент втори курс в УНСС.

Какво ли може да се коментира по този повод? Освен, че по отношение на синовете на президента, както става ясно от публикацията, от институцията са сметнали за нужно този път да отговорят на запитване на седмичника ( имали спестявания и възнаграждения младежите), макар това да не е работа на бащината им служба. Те са пълнолетни и татко им би трябвало да не отговаря за делата им. Още повече, че както пише „168 часа” , в декларацията на Г.Първанов за имотното му състояние е отбелязано, че самият той не само няма спестявания, но дори и изплаща кредит.

Случил е човекът на спестовни деца, да не говорим за секретарката му, която на своята крехка възраст ( 30 години) притежава впечатляващи имоти и позиции в различни фирми.

Пита се защо през март не пожелаха да реагират с опровержение от президенството по повод на вестникарския упрек лично срещу държавния глава в следната публикация:

Една от пушките, с които ловува президентът Георги Първанов, струва около 50 000 лв., пише в. “168 часа”.

От президентство са отказали да коментирал колко струва и откъде президент се е сдобил с оръжието. Дори да му е подарък президентът не трябва да го приема, защото според етичния кодекс, лицата заемащи висши държавни длъжност са длъжни да отказват армагани, с цена по- висока от 200 лв. годишно. Въпреки че заплата на Първанов като държавен глава е малко над 3000 лв., той разполага с любимата ловна пушка на световния елит.

Аз (отново) само питам. Но и смея да отбележа, че споменатата по-горе информация никак не е анонимна. Публикувана е в български вестник, сметнат от президента за достоен да бъде удостоен с отговор ( на поне едно запитване).

Дали ще се намерят и други да питат- например онези, които, за разлика от мен, се ползват с имунитет срещу преследване заради въпросите им, или пък по силата на служебното си положение са призвани да питат и дори да разпитват?

29 мнения за “Когато не го питат, отговаря и обратно. Що е то?”

 1. Уиндоусите на домашните компютри на форумците лицензирани ли са? А останалите им програми? Защото моите вкъщи до една всичките са лицензирани. Ами ако случайно се окаже, че почти на всички операционните системи и прочие програми са пиратски, сумата няма ли да нъдхвърли многократно сочените 122 180 лева, барабар с ловната пушка? Кой да ни посочи границата на разумния компромис при дадени обстоятелства? Защото президента Първанов всички го знаем, ама кой е чувал за Пенчо Курабийката с кракнатия Уиндоус.

 2. Щом има пушка в първо действие, то до края на мандата тя ще гръмне:)

 3. Към Ivo:

  Грешите, никак не е стар ловец…Там е работата- като млад президент прихвана маниерите на старите ловци от котилото на Живков – включително като не отговаря на питането за пушката, която по данни на вестника струва колкото три негови годишни заплати ( да беше стар ловец, да приемем някак, че цял живот е спестявал за тази глезотия).

 4. до Кирил Кънев:

  Аз съм на Линукс и всичките ми програми са лицензирани, макар и безплатни.

  Е, и?

  Аз не съм публична личност, не с се клел и на черква не съм се кръстил. А ти си капут!

 5. До марскиста-ленинист Кънев:

  Кире, логиката ти е “всички сме с нещичко грешни, и затова дайте да не му търсим на човечеца престъпленията и издънките”, и тя е патентована от идеологическите ти братя по оръжие в СССР преди доста десетилетия.

  Но в демократичните общества има персонална юридическа и политическа отговорност, която се носи от носителите (временни и сменяеми) на волята на мнозинството от онези, които са подали гласа си на избори.

  Тази отговорност е и морална. Ако надникнеш извън Наръчника на агитатора, и се поогледаш в страните с демократична практика и институции, ще останеш удивен от това колко много политици и колко често си носят политическата, моралната и юридическата отговорност за това, което са свършили те или техните обкръжения.

  В БГ човечецът, който ти се опитваш да браниш, е ужким президент, и посоченото в текста е достатъчно основание ако не за носене на отговорност, то поне за отговаряне. Ама за да разбереш, трябва да свалиш идеологическите капаци от прозорците си (windows), Кире.

  Нерде Гоце, нерде Уиндоус, Кире…

 6. Вицът на годината!!!!

  “Когато не го питат, отговаря и обратно. Що е то?

  отг: Пишман Гоце”

 7. Това са те номерата на Пенчо Курабийката: малък съм, неизвестен съм, аз, ако искате да знаете, в черкова не съм стъпял, за мен, значи, е простено, а вий, вий всички сте маскари.

  И отново ми понамирисва на стария санкюлотски лайтмотив: Богатите да дадат на бедните.

  Или греша?

 8. Кънев, да не си мъдурист на Първанов? За справка – мъдурист е онзи, дето работата му е подобна на тази на маникюриста, само че с друг орган на човешкото тяло. А и ако си мислиш, че проблемът на България е в нелицензираният софтуер – сгрешил си. Аз ползвам легално закупен макбук с легално закупена мак ос.

 9. На един шеф /бък бил той и Президент/ каквито магарии могат да му направят децата /пък и секретарката отгоре!/, никой не може да му ги направи.

 10. Добър ден г-н Инджев, тази сутрин прочетох статията в 168 часа. Бях сигурен, че ще видя ваш коментар.
  Тези мили хора си жинеят така 60 години.

  Като войник /1979/ съм работил, ангария, на сграда в София, Лозенец – за децата на ония.
  Описание на имота :
  Семеен Апартамент, Гарсониера за прислугата, Творческо ателие /мансарда/ с тераса, Гараж, Двор, Охрана,
  С ЦЕНА : 1 лев.

  Екстрите , които им поставиха още са лукс в строителството.

  Ако не бъркам – ул. Якобица.

  Проклети да са !

 11. Do Kiril Kanev,

  g-n Kanev ne vijdam vrazkata mejdu Windows i Gotze Parvanov. Ako iskate da sravnite piratstvoto s intelektualna produkcia i dalaverite na Goze et Co – mnogo ste dalech – pak ne vijdam nekva vrazka. Ako ia obiasnite moje bi shte stane isano.

  A takiva rabotlivi i nadareni deca – te ne mogat da se rodiat navsiakade. Te se rajdat samo v i okolo Centralnia komitet na BKP i DS. Taka che za moite deca sam siguren che niama da badat tolkova rabotlivi i spestovni.

  Moga da gi sravnia samo s Irina Bokova, Toshko Jivkov i tem podobnite. Experti, kadri, specialisti, gotovi za vsiakakv business i vsiakakvo mnenie, na vsiaka mndja merodia…
  Moje bi zashtoto te ne iadoha ot Chernobilskite maruli g-n Kanev.
  A vie?…

 12. Защо ли не се учудвам,че синовете на Първанов се казават Владимир(илич Ленин)и Ивайло (нашенския селянин свинар, който станал цар.) Само този факт е достатъчен да се охарактеризира президента Първанов и за въжделенията му.

 13. В официална,делова и не винаги лицеприятна кореспонденция,
  каквото трябва,е казано на президента,т.ч. и в блока!
  Бащата Г.Първанов,не ми е лично задължен!! – за разлика от др.
  т а т к о в ц и,но то си е друг въпрос, и съм признателен на г-н Инджев,както за темата,така
  и за възможността да се използва
  прословутата поговорка за двата заека и един куршум!!!Икономии!
  Така приключваме и с висящите помежду ни спорни въпроси,тъй като останалото,е грижа и на Съдбата, и на Историята!
  И двете са еднакво безпощадни,но нямам причини,да съжалявам,че заради България,ми е било предявено и изпълнено непосилно изискване преди 3-4 петилетки.
  Не са ми нужни и ордени!

 14. Да , Кире ,моят е лицензиран !Софтуерът ми !
  И аз искам да ми обяснят спестовните деца като как са ги спастрили въпросните пари ! Не за друго ,а за да знам и аз как да пестя ! Един вид обмяна на опит !
  И татко им да каже от де е туй пушкало ,че и на мен ми трябва ,пък изплащам заем

 15. do Angel

  Izviniavam se che az otgovariam, no ne moga da se starpia.

  Ne zakachaite decata – te sa ot bedno i otrudeno rabotnichesko semeistvo i vsichko sa postignali s mnogo trud i lishenie. Vapreki lipsata na privilegii, vapreki neravnostoinoto sarevnovanie s mutrenski i oligarhichni deca, taka che molia…
  Kolkoto do pushkaloto – to e podarak ot edin saselianin ot Sirishtnik – Marchelo Nikolov mai se kazvashe ili neshto ot roda. Nego niama kak da go poznavate…

 16. Другари форумци, като ви слушам, вие сте завършени социалисти. Това, което искате, е богатите да станат бедни като вас. Я, наминете през Позитано да си извадите по един червен билет всичките. Честито!

 17. До Генко Гешев. Това за имената на децата на Президента е почти гениално! Ти да не би да си Генко, щото си гений?

 18. И пак до бай Генко: Ще ти споделя една малка тайна: Владимир не е в чест на на Ленин, а на Путин.Още през 1985 г. Г. Първанов е предвидил кой ще бъде президент на Русия през 2000г. Което го характеризира като един пророк, ако щеш като втора Ванга.

 19. Към fen:
  Ако реквизита е на м я с т о през първото действие,до дни ще последва:
  и плеснат с ръце,…з а д а с е “конкурират яростно в жълто ПБ”,а след това,ще има,когато гръм удари,как ехото заглъхва,за да се
  о с и н о в я т внимателно ГЕРБ-ерските ценности….
  Яне ле бело гърло!

 20. Г-н Инджев, не споделям възхищението Ви от уменията на Президента да пести и да си управлява парите. Много е далеч от това да си купи одеало като видния деец на международното работническо и социалистическо движение Тодор Живков. Вярно е, че дееца прави одеалото 33 години, но Първанов, щом не може при тази висока оборотност на капитала да направи за два мандата това, което други лидери при други условия са правили за десетилетия, хак му е да си остане с голата пушчица за 50 000. И как да го зачита Путин с неговите 40 млд.? Марш в библиотеката, широкопръстнико!

 21. Кириле Кирилееее, Кънев Кириле…
  Нито те знам кой си, нито си казал какво искаш, ама като те чета, и ти не знаеш какво искаш. Надявам се, че си търсиш раздумка…
  Аз например си крада софтуери от където и когато мога, покрадвам си и по още нещо, каквото ми падне. Ама не ми пада много, да знаеш. А да знаеш и друго: никой не взима пример от мен, щото имам удостоверение зе съдимост, колкото чаршафа ти, дето спиш на него. Ама не съм президент. А я си представи че съм президент и служа за пример. А сапикясай се малко де, мен никой не ме гледа, ама като си се турил под прожектора, а една публична личност си е баш там, нема да ручаш жабета, и ще бягаш настрана от лайномета, когато работи. А вие господине, продължавайте да чистите след лайномета.

 22. “Другари форумци, като ви слушам, вие сте завършени социалисти. Това, което искате, е богатите да станат бедни като вас. Я, наминете през Позитано да си извадите по един червен билет всичките. Честито! Кирил Кънев”
  Аз не мисля, че хората в този форум искат богатите да станат бедни.Напротив-бедните трябва имат същите възможности да просперират както другарите с червените билети.
  Гн.Кънев,
  Не “всички са маскари” и не всички искат да бъдат “useful idiots”за вашата червена номенклатура .

 23. Лошото е че не само Първанов има тоя навик. От известно време го наблюдавам и у новите управляващи. Питат ги за становището им за покупиха 118 дка от Морската градина във Варна, те мълчат. Задават им въпроси за проекта за ОУП на същия град, изтъкан от корупция, рекет и конфликт на интереси,пак мълчание. МВР министъра даже се направи на изненадан, нямало жалби и сигнали. Няма по глух от този, който не иска да чуе и по сляп от онзи, който не иска да види. Déjà-voe !!!

 24. Докато трупаха откраднатото в партийни черни каси, имаше надежда (за нас безнадеждност), партията им да се вихри, а сега е обнадеждаващо, че се облагодетелстват и лично, защото, както е казал Соломон преди хиляди години: “Крадете и пак не ви стига.”

 25. Маринов,добре го казвате,но точно това беше целта на комунистите-диктатори,да деморализират хората,да ги приспят,да ги научат да не мислят самостоятелно и пр. Ние говорим за ежедневието и причините за трагедията на хората,които са били под робството на комунизма,а нашия комунчо се възхищава от определението на Ленин за материята и се гордеее ли,гордее. Как ли свързва тази дефиниция с жестокостите срещу собствения си народ.Избива семейството на последния Руски император Николай Втори,четирите момичета и сина му Алексей-14-годишен. За това ,изглежда е трябвало да има много добри знания по философия,да по филосовията на бандитизма. Кънев е изпил хапчето на комунизма,разбрал е,че този комунизъм е идиотизъм,но не иска да се откаже от комунистическия махмурлук. Той не е крадец,не е измамник,не е корумпиран,не е лъжец,само е невинна жертва на комунизма.Слабичък човечец е,не бива да му се ядосваме.Реално,той дори не е комунист,защото никога,нищо не е зависело от него.А неговите душевни душмани са го съсипали,добре че са го оставили жив поне.

 26. ако някой Ви отговори на въпросите,ме заплюйте!Хубавото е ,че има такива,пък те зараждат някаква мисловна дейност,но засега-толкоз!

 27. Кънев, ти и пиратски филми не гледаш, сигурен съм и много се радвам за теб.
  Аз пък лицензиран софтуер не ползвам и на кино не ходя. Сигурно щото нямам магазини и пушки, но пък имам кредит, знам ли. И докато не ми се даде пример за некрадене от най-високо ниво нямам никакво намерение да се поправям. Освен това се научи да правиш разлика между “кражба” и “пропусната полза”. Защото разликата е голяма и ако не можеш да я направиш, значи или си полиран мозък и е добре да смениш обкръжението, или си си рядко задръстен по принцип и спасение няма. А да имаш случайно информация за тези юнаци, дали пък на тях им е лицензиран софтуера? Кадър някакъв си гледам, за нас имаш, може пък и за тях да имаш.
  Маринов, той като гледам не са му обяснили разликата между лайномета и фуражомелката.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.