Няма димна завеса без ( контрабанден) огън

Не ми е интересен сюжетът, в който министърът на финансите Дянков и министърът на икономиката Трайков едва ли не се били хванали за експертните перчеми в битка за това точно колко да се увеличи акцизът върху цигарите.

Дянков е в ролята на лошото ченге спрямо пушачите, производителите и вносителите на продукта, защото иска максимума. Пледира за цели 50 на сто скок на цените на отровния продукт, който храни икономиката със стотици милиони.

Но не е чак толкова лош Дянков, че да не бъде подкрепен от добрия голям премиер Борисов. Той взе неговата страна и дори обеща солидарно да се трови по –малко с цигари.

Трайков се изказа за поне наполовина по – малко оскъпяване на доброволното тровене с цигари. Иначе щял да бъде отровен животът на споменатите производители и вносители.

Не се наемам да бъда съдник. Като човек, който си позволява нахалството да не е палил цигара през живота си, съвсем не ставам за арбитър. Ако питате такъв екстремист, като мен, още вчера трябва да бъдат забранени цигарите.

Но ми е интересен аргументът, който просветва като огънче от цигара в тъмна нощ: контрабандата с цигари. Големите вносители заплашили, че рязкото вдигане на цените вещае 40 на сто по – голяма контрабанда в сектора! Направо звучи като научно обоснована кражба в особено големи размери, която възпитано се обсъжда в салоните на корпоративно – властовите дворци!

Без притеснение, досущ като пушенето на (уж) забранени места, заплахата от контрабандата се спряга като реална макроикономическа величина. Включително в коментарите на анализаторите, мобилизирани от телевизиите да обсъждат атрактивния (уж)дуел между двамата министри. Самите те, министрите, впрягат този фактор в обосноваването на своите позиции.

Това е признание за безсилие от страна на държавата. Контрабандата се схваща като природно бедствие. Като свлачище. Порой. Земетресение. Горски огън, който и премиер с пожарникарски опит не може да овладее. Щом имало по -високи цени на търсена стока, щяло неизбежно да има и още по – успешна контрабанда.

Момент! Ако жените ви стават все по – атрактивни, ще се примирите ли, че вероятността да бъдат изнасилени расте и че нищо не можете да направите срещу това? Едва ли. Защото ви засяга лично, а не някаква си абстрактна държава.

Говорим за порок, канцерогенен за държавата и доверието в нея. Ако контрабандата е калкулирана като толкова значим „данък безсилие”( като ракова зараза), нека нашите избраници ни го съобщават в предизборната си платформа.

Нещо като ( наложеният ни от европейските разпоредби) надпис с предупреждение за вредата от пушенето върху кутиите с цигари, но отпечатан върху избирателните урни : „ гладувайте за нас, макар и да не е опасно за луксозния живот на контрабандистите”.

8 мнения за “Няма димна завеса без ( контрабанден) огън”

 1. Amicus Plato, sed magis amica Veritas.

  Което иде да рече: Мила ми е Темида, но порокът ми е по-мил. Един стек от контрабандните моля!

 2. Контрабанда с цигари(акцизни стоки) се шири навсякде из Европа(цигари произведени в Швейцария се продават на търговци в Албания за 30 цента кутията, появяват се в Италия на 2,20 евро, в Либия на 3 долара, в Норвегия на 5 евро – производителя много добре знае къде отива остаката). Контрабандата е калкулируема и евала на министрите че си признават, че контрабандата ще се увеличи, тъжно е че не си признават накъде ще потекат парите от контрабандата, защото чак тогава филмът става интересен, а дотогава си играем на доброто и лошото ченге. Поздрави

 3. Tialata rabota e da dofalira maximalno Bulgartabak,ta vazmozhno nai-evtino da si go napazaryvat ryskite mytri prez nashite mytri…A koito vladee hliaba v tozi otrasul–toi vladee i turskia vot i etnicheskia mir–taka obichania non-stop shantazh za obiasnenie ot vsiako polozhenie…tova samo pokazva ,che i tova pravitelstvo suvsem ne e po-razlichno.

 4. В “моето си херцогство” отдавна съм забранил цигарите,а на пилотите,с които “прелитахме” умелоНормандия,за да не улучат есесовците,бе разрешено да поглеждат само свенливо пищна женска гръд,а ако има и медальонче
  -дай боже самолетче-да твърдят убедително,че не ги интересува летището…а модела!!!и без трепереш глас!!!
  докато изтръскват пепелта!!!
  Като чета как е “разговарял по телефона със Шимон Перес”,самият български премиер,ми иде да му кажа,когато чете:Мноого,добре изпълнени съвети от добри съветници за П ъ р в и к о н с у л!!!Ашколсун ?

 5. Когато вкараха в Германия закона за забрана на пущенето на общественни места (няколко години по късно от нас),попитах познат(немец) собственник на гостилница какво ще прави.А тои ми отговори законът е закон и трябва да се спазва.И наистина в неговата гостилница оттогава не се пуши(за разлика от при нас където този закон е отдавна е забравен).Когато стана общественно достояние ,че сирането не е баш сиране ,като че ли мисленето бе по в посока абе поне е евтино пак какво е май…та му.В същото време има директива на европейския съюз ,която гласи следното “Продукти носещи името сиране кашкавал трябва да са произведени от 100% мляко.И докато тук се възмощаваха ,че производителите на бързи храни слагат в тях заместители вместо кашкавал като разбира се не пишат на опаковката че има кащкавал то ние имахме комисарка точно по защита на потребителя,която удобно премълчаваше тази подробност.

 6. Ustroistvoto na BG obshtestvo e edin kompromis i edna kontrabanda.

  Kontrabanda parvo sas sebe si i posle s oficialnite sajuznici.

  Kakto se kazvashe v edin BG film – vsichku tuk se sluchva po “koii nachun”. Ami po “vtoria”.
  Dnes izvesten po-skoro kato korupcia, shuro-badjanashtina, kontrabanda i t.n.
  A ot malki ekran – experti ni zalivat…

 7. “…заплахата от контрабандата се спряга като реална макроикономическа величина…” Точно така . Без да иска авторът е казал една истина: Контрабандата Е РЕАЛНА МАКРОИКОНОМИЧЕСКА ВЕЛИЧИНА. И не само у нас. Тя е такава и в страни със стабилни правни, митнически и нформационни системи, каквато България не е. Голямата разлика между себестойността на една стока и крайната и продажна цена е мощен стимул за преодоляване на прегради от всякакво естество. Когато в т. А се произвежда стока с цена около 0.45 лв. /колкото е производствената себестойност на кутия цигари/, а в т. В цената на тази стока е около 10-12 лв., то движението на тази стока от т.А до т.В трудно се спира със законови средства. А таксите и акцизите, особено когато са прекомерни, допълнитълно отварят ножицата себестойност – цена. Без да се съмнявам в добрата воля на министър Дянков, мисля че той не осъзнава докрай невъзможността на мисията , с която се е заел. Така че когато се взема решение за ИЗПРЕВАРВАЩО спрямо изискванията на ЕС повишаване на акцизите върху каквото и да е, трябва да се има предвид и риска от повишаване на контрабандата. P.S. За да не бъда обвинен в заинтересованост, заявявам, че съм върл непушач с висока степен на нетърпимост към непоносимото племе на пушещите.

 8. Абе тоя лешояд що не си каже като човек че само се чуди откъде да си скалъпи бюджета? Доктор на нацията ще ми го играе, паляк.
  Загрижил се миличкият за здравето ми, направо се просълзих. От смях.
  И за мен един стек от контрабандните. Ще ми ровичка Хер Флик тоя път из джоба, ама на мукавей.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.