Романът “Тютюн” с продължение без романтика

Затворът и цигарите са етимологично свързани у нас. „ Да ти носят цигари” означава, че си зад решетките. Там цигарите са ценна стока- дотолкова, че тяхната липса е нарицателно за дефицит, който може да бъде компенсиран от най-близките ти хора при техните посещения. Повече не знам и не искам да научавам. Не за друго, непушач съм (признавам си).

Но ето, че на държавно ниво, днес някой се осмелява да посегне на тази народна стока чрез цената й. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който се изявява като следизборен феномен ( защото преди избори нямаше да му позволят такава смелост) , предпостави предстоящо сериозно повишаване на цената на цигарите от началото на следващата година чрез рязко увеличаване на акциза за цигарите с цели 50 на сто.

Това е като да ритнеш кошера на политическата си популярност, около който ( като пчели на мед) се трупат доста търтеи. Дали Дянков си дава сметка за тяхното жило, което може да размекне и най – мускулестия рейтинг?

Ще изпуши ли популярността на управлението? Или то ще изпуши лулата на мира след това „войнолюбиво” изявление и ще даде фира като власт, която държи на думата си?

Смело е да притискаш един от най–пушещите народи в Европа ( а и не само в Европа, бележим световни рекорди) да се откаже от този навик чрез икономически натиск – такъв медицински подтекст прозвуча в медийната аргументация на г – н Дянков.

Симеон Дянков дописва „Тютюн” повече от половин век след класика Димитър Димов. Адекватно на епохата, в която забраните върху пушенето на публични места в Европа ( за САЩ да не говорим!) обрича на бавна, но сигурна смърт отглеждането на тютюна и търговията с него, авторът на радикалните мерки Дянков може да нарече произведението си „Антитютюн”.

Остава да видим дали това няма да настрои доста „ тютюнджии” (така в българските медии наричат производителите на тютюн, макар разговорната дума да се отнася към пушачите), а заедно с тях и пристрастените към пушенето селяни и граждани, срещу Дянков и властта, която той представя.

Труден е разговорът между пристрАстен ( към каузата на съпротивата срещу пушенето) и пристрастЕн към тютюна човек. Дано Дянков се окаже прав за икономическата логика на упражнението, което е намислил. Ако се провали, ще трябва да се науча да пуша на стари години като признание за ползата от никотина за здравето на родната икономика ( нали съм патриот , все пак, няма да се церемоня заради някакви си бели дробове) , която обрече избирателите на ДПС на икономическо монокултурно закрепостяване в полза на политическото оцеляване на никотиновите им депесарски барони.

15 мнения за “Романът “Тютюн” с продължение без романтика”

 1. Няма да престана да повтарям, че Дянков е “механизъм за умъртвяване”. Той дори не е палачът.

 2. Даже самият Костов (в цялата си вампирясалост) изглежда по-човешки от сборния образ на новото ни правителство.

 3. Браво Иво ! Замислих се над последните ти думи за: ” икономическо монокултурното закрепостяване в полза на политическото оцеляване на никотиновите им депесарски барони.” Звучи толкова описателно и събрано с малко думи, че на човек му иде да го запее в песен. Аз също съм от непушачите. Ако министъра нахлузва толкова сериозен процент акцизи върху тютюневите продукти, дали ще освободи примерно учебниците и художественната литература от акцизи. Дали да споменавам млякото, хляба , месцето, сиренцето. Съгласен съм цигарите да са мнооого скъпи, ама нека ” папуто” стане мнооого евтино и така ще се избегне настъпването на мотиката от страна на министъра за втори път! Едва ли ?! Иначе на всички ни е ясно защо точно тези карти са избрани за козове и могат да цакат нашите жизнено важни и сравнително силни “оньори ” !

 4. Проблема не е само в акцизите на тютюневите изделия.Този Дянков се точи и на останалите акцизи.Не знам как точно ги изчисляват и колко време още ще ни лъжат,но преди месец заредих евродизел в Люксембург на цена 0.90 евро за литър.Сметките оставам на вас.

 5. Индианците в Америка преди да вземат важно решение са се съберали на съвет. На този съвет решението се е взимало като се е пушила лулата на мира. Смятало се е, че с пушенето на тази лула хората стават по-мъдри.Не одобрявам пушенето, но явно ивдианците са били по-умни при взиманто на важни решения.

 6. Страхотна статия, браво. Ако действително тоя малоумник, който незнам защо но страшно ми напомня на Ники Василев – вдигне акциза на цигарите с 50%, ГЕРБ ще загубят 50% от избирателите си.

 7. Аз пък смятам, че това е за хубаво. Въпреки че съм пушач (с намерение за отказване), мисля че това е правилен ход. Ако приходите във хазната се увеличат чудесно, ако пък доста хора се принудят да се откажат – бонус (за здравето на нацията). Всъщност това изобщо не е революционен ход – в цяла Европа е такава тенденцията. Аз съм понастоящем в UK и да не ви казвам колко струват тук папиросите (Marlboro – okolo £6). А щом Дянков възнамерява да го направи въпреки големите потенциални негативи, които ще има неизбежно от гневни пушачи (едва ли не си дава сметка за това), вече печели и уважението ми. Той засега е един от малкото министри, които ми правят добро впечатление. Със сигурност ще прави грешки (млад и неопитен, особено в политическите тарикатлъци), но засега показва хъс и желание за работа. Повечето от първоначалните му мерки за ограничаване на разходите започват да дават плод. Дано това дето е подхванал с митниците също проработи.

  Поздрав за статията, г-н Инджев и много ви моля, не пропушвайте – трудно се спират пущините…

 8. Милена,
  Ако се вдигне акциза с 50% Герб може би ще загубят и те 50%, но се надявам че осъзнаваш, че здравето е много по-важно от това. Снощи Дянков каза, че въобще не му пука какво ще става с Булгартабак, така че той си знае в какво се забърква, но човека просто е прав и върви с рогата напред (както трябва). Въобще да ги рпавят по 10 евро цигарите викам аз. Много ми е интересно какво ще кажат от опозицията сега – дали зрдавето на народа е по-важно или интересите на шепа други?
  п.с. А, интересно ми е и какво ще каже Асен Гагаузов по въпроса с пушенето 🙂

 9. Любопитно ми е защо някой си мисли,че един финансов министър трябва да има висок рейтинг и да го обичат хората.
  Та това е ковчежника, човека който стиска парите и се грижи да не се харчат за глупости.
  Тъй че дали хората ще намразят г-н Дянков сега заради цигарите или след три седмици заради липсваща 13та пенския/заплата е все тая. И едно такова непопулярно решение е добре да се вземе доста преди следващите избори за да се измият негативите (не че в случая някой е мислил толкова напред във времето).
  Иначе Б.Б. е показал че него негативен рейтинг заради действия на подчинените му не го лови (примерно Велизар Стоилов, М.Герджиков). Казвам го със съжаление защото дълбоко презирам култа към личноста.

 10. Вече има отговор.
  Тази сутрин на Барекадата циганите в Столипиново се обявиха за ” турци ” ?!?
  Това е явен знак, че войната за/с властта започва. България се управлява с гласовете на цигани , мюсюлмани и пенсионери.
  Пенсионерите намаляват и затова събират в едно цигани и турци.

  Това е съюз на тютюн-производители и тютюн-пушачи.

  Малко са циганите, които не са пушили
  или в затвора като престъпници,
  или като близки на затворници и арестанти.

  Преди няколко дни предложих да намерим име за “добрите” цигани.
  Явно са го чели Компетентни органи – и ромите вече са турци.

  Коментарите по-горе са малко циганска работа.
  Да мЪ прощаватЪ батЕтА

 11. Видиш ли го таквоз – загладено, зализано, гордо демонстриращо заморския си акцент – нищо свястно не чакай от него. Мама (цял живот чиновник в образователното министерство) му урежда ученето в чужбина, после го поема леля му в Световната банка – то така и баба знай да е велик икономист.

 12. До Spirographus.Всички знаем колко са вредни цигарите и колко са скъпи в останалата част на ЕС.Аз смея да твърдя,че пропорционално на доходите,в момента цигарите в България са по-скъпи спрямо останалите държави в ЕС.Обаче да погледнем и останалите акцизни стоки.Цените на горивата тук са изравнени с ЕС,но заплатите тъпчат на едно място.Цените на много хранителни продукти в ЕС са по-ниски спрямо България.Няма да ми стигне времето да дам примери.А и мисля,че тук четат хора,които пътуват и знаят за какво става дума.

 13. Подкрепям вдигането на акциза. М/у другото акциз в/у киселото мляко и учебниците няма. ДДС не е акциз, не ги бъркайте. Въпреки че би могъл да е намален (различен) за отделни продукти/услуги (примерно книги, кино и т.н), напоследък практиката в ЕС е сравнително еднаква ставка за всичко.

 14. До Жоро: Прав си за стоките – много от тях са на европейски цени при много по-ниски заплати. Факт. Това обаче е проблем на нашата икономика – не произвеждаме конкурентни стоки (или услуги) и няма достатъчно инвестиции.
  Сега първата най-спешна задача на Дянков като фин. мин. е да балансира бюджета и да въведе антикризисни мерки. Т.е. да ограничи разходите и доколкото може да увеличи приходите. Първото вече дава резултати поне донякъде. Сега се опитва да работи по второто – чрез акцизите и затягането на митниците (засега). Ако ще се вдигат акцизите, аз смятам че цигарите и алкохола са най-добрия избор, защото горивата ще засегнат цялата икономика.
  На това базирам мнението си (на неикономист) и исках да ко изкажа тук като алтернатива на повечето първоначални коментари срещу Дянков.
  Харесва ми казаното от Даниел Стоянов и на NPaine.

 15. Не произвеждаме конкурентни стоки и няма достатъчно инвестиции?Не съм съгласен.Ама никак не съм съгласен.Само ще дам пример с минералната вода.Колко струва тук литър и половина минерална вода?Във Франция е 16 евроцента.Хайде кажете ми къде може да се намери вода на такава цена в България?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.