Трудният избор между потурчената и побългарената демокрация

Турски студент захвърли обувка срещу генералния директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, докато той изнасяше лекция пред студенти от истанбулския университет “Билги”, предаде АФП.

Маратонката не улучи Строс-Кан, а виновникът за инцидента беше бързо неутрализиран от няколко охранители, които го изведоха от аудиторията. Отначало той седял на задните банки, но в един момент тръгнал надолу по стъпалата, викайки “МВФ вън от Турция!” и хвърлил бяла маратонка по посока на лектора, който останал спокоен и се опитал да запази усмивката си. Негови колеги се опитали да издигнат транспарант и скандирали лозунги срещу “тайно съзаклятие” между МВФ и управляващата турска Партия на справедливостта и развитието.

Чухте ли, видяхте ли, прочетохте ли тази новина? Не? Но дори и да сте информирани, едва ли сте шокирани. Защото това не е толкова новина, колкото е имитация.

Дори и фактът, че турският студент имитира иракския „пионер” в замерянето с обувки, не е чак толкова определящ за това, че светът никак не е потресен.

Причината за това безразличие е в разликите между контекста на събитията. Турският е белязан от доста дълга и много по – бурна традиция на протести срещу властта, на фона на които замерянето на важна персона с маратонка е като репчене на юноша срещу някой батко с цел да бъде забелязан от девойките в класа.

Традиция! Това е, което е определящо. Турското общество е белязано от много противоречия, включително на ръба между ориенталските нрави и европейските претенции. Но е водещо в света на преобладаващите ислямски традиции, в който е крайно необичайно хората да протестират на улицата, без да бъдат обгазени наред с химическо оръжие ( както направи Саддам Хюсеин с непокорните кюрди, включително и бебетата, в Халабджа през 1982 г.)

Мирно, бурно или вандалски понякога, но традиционно в Турция хората протестират.Доста по – отдавна, отколкото в нашата европейска България.

Никъде другаде в доминирания от ислямската етика свят ( и произтичащата от нея норма да бъде подчинявана личността на държавния интерес, което, уви, е и традицията на православието), няма такава традиция. Това не ме прави поклонник на потурчения вариант на демокрацията, но е основание да се замислим за побългарения.

9 мнения за “Трудният избор между потурчената и побългарената демокрация”

 1. Като стана дума с потурчен вариант
  на демокрация,докато чакаме Инджи от “Перла”,ми допадна,че премиерът
  не само защити Дянков за акциза на цигарите,но и “подсказа” на Трайчо Трайков,да си трае…като другарите ирландци,чиято съдба векове е била като нашата….
  Но като стана дума за Пеле и олимпийското предизвикателство на Рио,иде реч,за цяла “Амазонка”,и
  не за обикkновено r i o или за “Рио Ескондидо”,(в който се пее за Палома….и само за нея. т.е. Ту соло ту…./Tu solo t u!
  Помня от екрана изпълнението й в ролята на скромна учителка,която президента Бенито Хуарес изпраща на “неравна битка” срещу “чумата от вечните барони”…
  Не знам,ще успее ли или не,”учителката” Татяна,но не
  много прав и др.Близнашки,че я забравя сред другите…”мускетари и мускетарки”…
  И ако при Таня и БСП,гъмжи от развъдник на “невинни” момчета,
  какво би било при орденоносеца Цар с републиканския си орден
  и неговите “юпита” и “пинокио”…
  Там,вече нашият елит,не само,ще грабне от турците палмата на първенството,но ще продължи,да се прави на умряла лисица още от Луканов,до днес,защото тъкмо
  “б а щ и ц а т а” си очаква вятъра”,но и на ум не му минава,че да се дърлиш за свобода,не е само якобински партиен повик,но и УМЕНИЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ…
  И все така от време оно,защото турското общество не е било ощетено и буренясало с етиката и “еклектиката” на техния бащица Кемал Ататюрк,а нашенското уж ощастливено с европейските “татарски умения”на Атабюлгар?
  Бог да я прости Вера Мутафчиева,
  тя ни го е казала в “Джем султан”,
  но нали не е “наш другар/ка/…иначе,колко му е да
  з а т р е п е р и, и ООН-ето

 2. Ваше Високопреосвещенство,от Вас съм се учил на държавност и добавям от “скрити симпатии” за Таня,в политиката,особено във висшия пилотаж,никога,да не употебява думата никога!
  Иначе,току виж, Партията се оказала “права”,к о г а т о с ъ г р е ш и
  д о р и!

 3. predi niakolko meseca biah svidetel kak turchin pliueshe po samolet na British Airways, moje bi tozi primer ima neshto obshto s hvyrlenata obuvka po shefa na IMF, kakto i da ne bih iskal Bulgaria da se sravniava s edna orientalska strana. Nashite nravi, tradicii, istoria sa evropeiski, a ne miusulmanodemokratichni

 4. ГОСПОДИН ИНДЖЕВ,БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА КОМЕНТАРИТЕ!ТЕ СА ТОЛКОВА ТОЧНИ И ИЗЧЕРПАТЕЛНИ,ЧЕ ОТКАК ГИ ЧЕТА СПРЯХ ДА ЧЕТА ВЕСТНИЦИ.БЛАГОДАРЯ! ДА СТЕ ЖИВ И ЗДРАВ!

 5. evelina,evelina,dosta stanahme bez vestnici,no na koi mu puka?”vacovete” i da srem da gi chetem-ne falirat.poznai koi gi hrani?ivo go chetem,no kak i s kakvo da go podkrepim poveche.

 6. Към e d i:
  …………………………….
  Една безценна ч а с т и ц а о т Христовия кръст,ще потегли днес в литийно шествие към пловдивския храма “Св.Марина”,благодарение на “незнайни” завинаги наши съотечественици,с участ различна от тази на други,преди да бъдат взети за заложници,в цели три дивизии от сразена,но не и победена армия близо до Охридската архиескопия след пробива на 15,16,17 и 18 септемри 1918 г.
  Жив и здрав да е митрополит Николай,но ако светиня му не се “сети”,генерал Борисов,да запали свещица и за колегата си като ген.Вазов,тъй като жените от Троян,дълго време са носили баници за това,че е спасил съпрузите им в Дойранската епопия,когато др.противници са били пометени,а съюзниците вече изкарали от строя, между 70-80%, от състава на воиските си
  За Фердинанд I и Борис III,да не говорим,те отдавна са били разбрали,че спасението е не в “секретни фондове и архиви”,а в съюз с Америка и човешката Цивилизация.
  Ако е според канона за светски лица,премиерот,да си му дръпне направо и една реч.Божият син ще му е благодарен,а и България също, в памет на “преминалите в други полк”!!

 7. ПРОБЛЕМА НА НАШЕТО ДА ГО НАРЕЧЕМ ОБЩЕСТВО,ЧЕ НЕ ПОДКРЕПЯ УМНИТЕ И КЪДЪРНИ ХОРА,А СЕ ВЪРЖЕ НА ЛЪЖЛИВИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ЛЕСНО И БЪРЗО ОПРАВЯНЕ С АБСУРДИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

 8. Evelina,малка корекция,в ККБ няма общество и скоро няма да има, в тоталитарните страни,каквато е България,общество не се гради,не е разрешено. Второ,няма такъв филм,като “подкрепяне на кадърните хора”. и никъде по Света го няма.Кой и по какви критерии определя кой е кадърен и кой не ? И на кого дава тази информация,и как се осъществява това “подкрепяне”??? Наивността не е силно оръжие…
  Момчета,сложете си кирилица,няколко си монтираха и са доволно,какво трябва да се направи,че и вие да не ни тормозите с латиницата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.