Нагаждачеството “узаконява” изнудвачеството ( в медиите)

Продуцентът на криминалното шоу “48 часа” Джо Холдърман изнудвал за пари колегата си Дейвид Летерман,( в чието предаване вече два пъти гостува президента Барак Обама). В резултат на това Летерман изпреварващо разказа сам за свои любовни авантюри на работно си място, за да лиши от възможността своя изнудвач да го шантажира, че ще ги опише в книга.

Дотук – всичко е по – скоро клюка, която едва ли заслужава кой знае какво внимание. Интересното обаче е онова, което следва като реакция от страна на властите. Оплакването на Летерман се оказало достатъчно, за да бъде арестуван Джо Холдърман. Сега той се бори да докаже своята невинност и ако не успее, го чакат 15 години затвор.

Кой е прав, ще решава правосъдието. Но е забележително, че го има.Това е вече повод за размисъл и сравнение.

Изнудването на потенциални събеседници, които не искат да участват в телевизионно предаване, но се принуждават да го направят от страх, че в тяхно отсъствие ще им бъде отмъстено от екрана без да могат да се защитят, е стандартна практика у нас. Няма да спомена имена, защото няма как да знам всичко по въпроса, а някой горд със себе си водещ може да ми се обиди, че съм го пропуснал.

Освен наблюдения, имам и личен опит. Този „номер” ми беше приложен и на мен не много отдавна от един водещ, при когото не пожелах да се явя. За наказание той покани друг колега да говори лъжи по мой адрес. Чудни колегиални отношения, нали!

А какво да кажем за стандартната практика на изнудване с обратен знак: щом не каниш онзи, когото ти „препоръчваме”, лошо ти се пише. Изписа ми се. Отказах на самия ни президент Първанов, от чието име близката му сътрудничка Башлиева се опита да ми наложи на всяка цена събеседник в моето предаване. Много скоро ми се наложи да си търся друга работа. И така – вече трета година.

Изнудвачеството в българските медии е публична тайна. Но оплаквания на практика няма. Кой ли би се осмелил да повярва на оплакалия се? Нали след това ще последва…шантаж срещу дръзналия да се довери на оплакването.

У нас е така: изнудвачите са по – силни от закона. С тях се съобразяват.

Писал съм и пак ще попитам: защо единствената област от българската публичност, която е недосегаема за проверки за каквито и да било нарушения на закона, се оказват медиите? Колкото по – брутален е изнудвачът, толкова повече го „уважават” . „Бий, за да те уважават”, както казват в Русия.

Сега разбрахте ли отговора? От него излиза, че тук медийните босове са над закона най – вече чрез своята обезоръжаваща евентуалното им преследване слабост да се нагаждат към силните на деня. Резултатът от това е, че дори и да има желаещи да се оплачат от изнудваческите практики, те благоразумно си мълчат.

24 мнения за “Нагаждачеството “узаконява” изнудвачеството ( в медиите)”

 1. Absoljutno ste prav. I tova ne e samo v mediite, a i na mnogo drugi mesta. Naprimer danachnite v still -“shte anulirash tozi akt, za da ne izletish ot rabota”.
  Dobre, a Bodo Hombach ne gi li znae tezi neshta. Vse pak toi e sobstvenik na nEkoi medii.
  A drugite sobstvenici. Znachi iznudvaneto e dobre finansovo i politicheski podplateno nai-veroiatno. Samo che za razlika ot LEterman tuka si gi plashtat parite. Zashtoto niama sad, na koito da razchitas. Zashtoto niama na koi da se oplachesh.

  Porochen krag. Circulus viciosus…

 2. Иво, гордостта си има цена, властта- също. Употребил си свой властови ресурс и си отказъл. Другата страна е сторила пропорционалното реципрочно. Първо ти си откъзъл комуникация, след туй на теб са ти я отнели. Age, quod agis, et rescipe finem. Прави каквото правиш, за края мисли. Дощяло ти се е, по всяка вероятност, да бъдеш Аз-ът. Но си забравил, че “Всяка власт е от Бога.”!

  Не мога да бъда докрай убеден, че връзката между предложението на сътрудничката Бешлиева и освобождаването ти от работа са пряко и непосредствено свързани. Но дори и да съществува и най-малка причинно-следствена връзка, аз съм сигурен, че ако президентът Първанов узнае, че някой си е позволил произволно да предузнава и предусеща негови предполагаеми воле-щения, той мигом би съдействал за поправянето на тази несправедливост. Мисля, че президентът Първанов е достатъчно достоен човек, та да си спести загриженост към семейството на баща, дал на републиката пет умни и хубави деца, едно от които съвсем мъниче.

 3. Към Кирил Кънев:

  Кириле, с вярата ти в непогрешимия вожд и неговата доброта не мога да споря. Поначало с вярващи не споря.
  Но фактите са друго нещо: “достатъчно достойният човек” се държа ехидно след като напуснах телевизията и ме нарече “безобиден журналист” ( напрмер в интервю за “24 часа”), защото не съм го бил обидил с нищо преди.
  Това е все едно да те нарека неграмотен, защото на два пъти пишеш “отказЪл”( а ти не си, владееш латински).
  А и нещо не си разбрал по същество- никаква комуникация не съм отказал на Башлиева. Напротив, молил съм я многократно да си изпълни служебните задължения и да доведе в предаването своя началник, за което й плащат. Вместо това тя се опита да ми наложи друг събеседник да защитава Първанов за негова партийно оцветена изява в Благоевград, за която го критикуваха в парламента. Когато не й угодих ( отказът на един журналист да се съобрази с такъв натиск ти се вижда “властови ресурс”???), започна телефонният натиск върху мен от страна на шефовете на Би Ти Ви да се съглася на всяка цена и приключи…известно как.
  За твое сведение: тази година получих ( дотук) шест предложения за работа в различни медии на продуцентско ниво. Едни професионалисти са преценили, че мога да им свърша работа. Пет от тях приключиха с “мълчалив отказ” от собственото им предложение- просто не ми се обадиха повече ( само един се осмели да си признае, че причината е точно тази, че се опасяват да не ги скарам с голямото началство в държавата – май началството е доста злопаметно и отмъстително, което не пасва на образа, в който вярваш).
  Оставям на теб да познаеш кой има свои хора в органите, които раздават лицензите на телевизиите и от кого се боят в това отношение телевизионните шефове. Ще ти дам жокер: в Би Ти Ви съдбата на лиценза беше причината под сурдинка да призозават журналистите да “внимават” с въпросния всесилен човек. Е, аз не съм от най-внимателните…
  А спомняш ли си защо Милен Цветков беше държан цяла година далеч от екрана на Нова телевизия ( макар да си беше на щат и да си получаваше заплатата)? Ако не, да ти кажа: пазарлъците около продължаването на лиценза бяха причината. Щом работата “стана”, върнаха го. После да се чудим ли, че прави сега предавания по темата за това, че всичко си има цена и всичко се продава на този свят?
  Впрочем, не се познаваме, но ти отвръщам според тона, а обикновено не фамилиарнича с непознати.

 4. МНОГО ХОРА МИСЛЯТ КАТО Г-Н К.КЪНЕВ.САМО ЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ТОЛКОВА ВИНОВНИ И ОТГОВОРНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА СТРАНАТА В КОЕТО СЕ НАМИРА.ЖУРНАЛИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СА С МНОГО ВИСОК МОРАЛ И ДА СЕ СТАРАЯТ ДА БЪДАТ ЧЕСТНИ С АУДИТОРИЯТА СИ.ВСЪЩНОСТ КАКВО СТАВА -ПАДАТ ЕДНИ ОТ ВЛАСТ И ЗАПОЧВА ВЕЛИКОТО ПЛЮЕНЕ ВМЕСТО ДА ИМ СЕ ТЪРСЯТ СЛАБОСТИТЕ КОГАТЯ СА НА ВЛАСТ.НАЛИ УЖ СА КОРЕКТИВ НА ВЛАСТА.ВЪЗМУЩАВАМ СЕ КАКВО СЛАГАЧЕСТВО ЗАПОЧНА С ИДВАНЕ НА НОВИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ.ГОЛЯМО ХВАЛЕНЕ ГОЛЯМО ЧУДО МАКАР ДА НЯМА ОЩЕ НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ.ЖАЛКО.

 5. Дреме му на президента за бащата, децата или който и да е от електората. С престъпно безхаберие участва в създаването и поддържането на един изроден политически модел на управление на страната, който се копира и мултиплицира на всички управленски нива.Фактите са на лице и няма невинни сред политиците участвали в управлението на държавата до юни 2009.

 6. До Автора: не искам да сипя комплименти, но съм тук , защото харесвам блога Ви. Заради сочния Ви език, заради това , че поглеждате на новината от най-неочакван за мен ъгъл, заради взаимовръзките, които намирате между несвързани на пръв поглед факти и събития. Но все нещо Ви пречи да ударите целта в десетката. Изстрелите Ви са разпилени силно нагоре и вадясно /към Москва/ или леко надолу и вляво /към Сирищник/.Не съм наивник, та да си мисля , че като прочете написаното от мен ще коригирате огъня си. Още повече, че ако го направите, ще загубите голяма част от почитателите си…но , чини ми се, ще спечели Обективността.

 7. В Съединените Щати на 15.12.1791 г. е приета Първата Поправка на Конституцията, която гарантира между другото свободата на словото.
  Това в наше време дава право на Дейвид Летерман да се подиграва
  ( с пълно право ) с Джордж Буш например или да кани Джон МакКейн, който да има право да му откаже и Летерман въпреки това да има право да се подиграва с него в ефир отново и отново.Същата тази поправка дава свободата на Ръш Лимбо в същото време да хвали Джон Маккейн и Джордж Буш когато и както си поиска. Американският народ поначало смята, че всеки сам може да прецени кой кой е и затова наличието на две противоположни мнения в ефир не е национална трагедия, а желано състояние на нещата. Президентът Обама или който и да било от неговата администрация нито си мислят да- нито могат да си позволят да кажат на Летерман кога и какво да говори, кого да кани или не. Дали след скандала, който се заформя в момента на Дейв ще му се случи нещо в професионален план решават собствениците на компанията, в която Дейв работи, но тъй като той е не е просто Водещ, а ИНСТИТУЦИЯ ( каквато е бил Джони Карсън преди него в същото студио) вероятно ще оставят на жена му да се произнесе….
  Мисля, че да се правят сравнения с нашата тук ситуация е просто губене на време. У нас просто очевидно няма свобода на словото когато става дума за медии със национално значение. Позволява се свобода на словото в кръчмите, която води само до пиянски скандали….
  Аз само бих се радвал,ако се върнете на екран. Не защото непременно съм съгласен с всичко казано от Вас, а защото свалянето Ви от екран ме лиши от правото ми да Ви гледам или не, да съм съгласен или не, лиши ме от правото да смятам, че живея в свободна демократична страна.

 8. НикиБ,ами защо не предложиш корекция на мерника,за достигане до десетката,дори центъра на десетката,всички ще останат доволни,вкл. и Г-н Инджев,повярвай ми,той е достатъчно толерантен. Според мен, главната цел е комунистическата партия ,под името БСП и всички явни и тайни центрове,организации,компании,комитети,съвети и пр. Тя е октоподът в България,всичко е обхванато от този комунистически октопод и неговите подлоги,ако не си съгласен,посочи една област от живота,свободна от диктата на комунистите-бандити. Една,не две,или три… Кажи,ето там и там комунистите не са си вкарали свои подлоги и нещата се движат законно от нормални хора.ще ти е трудно,повярвай ми.

 9. Уважаеми г-н Инджев, и друг път съм изказвала адмирациите си към гражданската Ви позиция и стила на писане. Но в случая се замислих каква публицистика всъщност може да се види и чуе по най-масово гледаните ефирни ТВ. Всъщност, никаква. И това стана през последните години.Остават форуми и блогове, но колко хора имат време и достъп до тях? Затова пък изобилстват всякакви безмозъчни “реалита” и т.н. Това го има по света, но успоредно съществува и сериозна журналистика, която човек може да избере, докато у нас тя просто изчезна.

 10. bg vse oshte se vladee iupravliava ot BKP/BSP/-DS/KGB/ ili kazano po narodnomu:MAFIA ot nehigenichen,bulgaristanski tip.GOCETO e neiniat CAPPO.ot tuk natatak…

 11. Значи така ,Иво / позволявам си това обръщение ,заради краткостта на обръщението ,но се надявам да проличи огромногоми уважение към теб !/
  Та значи ,Иво ,нека да видя дали правилно съм разбрал. Значи ти искаш Първанов ,черз Башлиева ,да ти гостува ,за да коментира свое партийно оцветено изказване . Тя от своя страна ти предлага друг гост,който ти отказваш.В резултат теб те уволняват /по нареждане на Първанов / от БТВ и след това той те нарича в “24 часа”” безобиден журналист” . Правилно ли съм разбрал? От шест медии ти отказват назначение ,за да не ядосат Първанов ? Правилно ли съм разбрал?
  Аз мога да бъда не само бесен ,аз мога да бъда много бесен и обикновенно го правя ,когато някой друг е жертва на крещяща несправедливост ! Изнудвачите в България са много и то на всякакви нива ! И аз съм бил тяхна жертва !
  винаги съм казвал ,че съм непопрвим оптимист и ще им видим и натях сметката скоро !
  А що с еотнася до теб и работата ти ,то аз съм твърдо убедена ,че ще се завърнеш там,където ще бъдеш гледан от най-голям брой зрители.Там ,където твоята позиция ще може да бъде чута от най-голям брой хора ! Само те моля д ами отговориш ,правилно ли съм разбрал ,че проблемът ти се казва Георги Първанов ?

 12. Към ANGEL:

  Там е работата, че никой не иска да формулира проблема ( правя уговорката, че не бих искал да преекспонирам всичко това, най-малкото не е в моя полза, но ще ти отговоря).
  Просто си получавам предложение след предложение за работа и мълчалив отказ, след мълчалив отказ след това ( уточнявам, че от общо шест , за тази година само, такъв е случаят с 5 от тях…за шестия чакам да видя какво ще стане и дали междувременно няма да ми предложат някъде да мия чиниите във ведомственото им кафене, когато разберат, че вече не съм в състояние да отказвам каквато и да била работа за каквито и да било пари..).
  Особено забавен беше случаят, когато след голямо интервю за работа за още по- голям западен работодател ( пак по покана, а не по моя инициатива) накрая ме попитаха какво очаквам да се случи ( след като чуха от мен доста подробности за дългогодишните ми разправии с разни управляващи). Откровно им казах, че очаквам да се случи същото, т.е. нищо. Защото в България никой не иска да си има проблеми с властта , като назначи такъв, като мен.
  Посмяхме се заедно и от сърце на моето изключително остроумие и…се съгласихме, че това е точно така.
  А беше август, властта уж се беше сменила ( поне изпълнителната).
  Както вече написах, само един продуцент на външна телевизионна продукция, се осмели да ми признае : “леле, братче, ти се оказа прав – като разбраха, че става дума за теб, се хванаха за главата!”.
  На всички останали продуценти, които мълчаливо се отказаха собствените си предложения, ако четат това, се извинявам, в случай, че не съм прав да ги подозирам. Но поне можеха да се обадят и да ме излъжат, нещо. Нямаше нужда да признават, че това , което ми предлагат, не може да мине през по-горна инстанция. Разбирам от намеци и не искам да създавам притеснения никому. Обичам да ме лъжат любезно, щеше да ми стане приятно калко съм “значим”, та си правят труда да ме затапават, за да не дразнят някого там на върха….
  Използвам случая да кажа и още нещо – съветници на голямото началство в държавата “дискретно” са искали от западни посолства да не ме подкрепят. Вероятно им държи топло от факта, че през лятото на 1993 г. посланиците на САЩ и Великобритания Хю Кенет Хил и Ричард Томас отидоха на крака при президента Желев да искат от него да спре кампанията по моето прогонване от БТА, която течеше в явно нарушение на конституцията чрез указ на премиера Беров ( без да има право да уволнява директора на БТА). информация за техния демарш тогава изтече в медиите.
  Пък и Държавният демаптамент на САЩ на два пъти споменава името ми в контекста на нарушаването на свободата на словото в България – в годишните си доклади през 1994-та и през 2007-ма. Това също не е тайна, нищо че се премълчава от моите “доброжелатели” в медиите…
  Малкото ми удовлетворение е да видя резултата от мълчаливия отказ от съобразяване с интригите на голямато началство срещу скромната ми личност – ако знаете какви убийствени погледи ми хвърлят едни другари при сблъсък очив в очи на “западна” територия по време на прием в едно посолство….!
  Такива са ми “доказателствата”. Признания за истината не чакам, за да си я представя в пълния й вид.
  И по повод на Башлиева, не че е важно, но уточнение също: както лично, така и с официални писма, многократно сме искали от нея да “доведе” президента в предаването. В случая, който цитирам, не бях го канил, но нямах нищо против да участва, ако желае. Само че тя се обади да иска професор Емил Митев да участва и да оправдава Първанов за това, че е ходил на партийна сбирка в Благоевград. Казах й, че Първанов е специалист по история на БКП и точно по този повод ( годишнна на Димитър Благоев)би могъл най-добре да се защити.
  Това е случка от юли 2006 г. От “24 часа” я смесиха с таз от 8 октомври и ми приписаха твърдения, че Башлиева ми била звъняла след предаването. Съответно й дадаха възможност да ме нарече лъжец ( за нещо, което не съм казал). След мое настояване пуснаха микроскопично опровержение от мое има в частта, че тя наистина не ми е звъняла на 8 октомври..Въпроснта интрига на “24 часа”, която спретнаха след дълго интервю с мен на 10 октомври, беше едно от най-гадничкките неща, които мои любезни колеги някога са ми организирали ( имаше и други подробности от тази интрига, като самият факт, че се направиха на “осведомени”, че напускам, а явно са им са се обадили от телевизията да ме закопават задружно). Но мисля, че и това е достатъчно…

 13. Първо искам да ти благодаря за изчерпателният отговор и едновременно с това да се извиня за безобразния си правопис ! Само по това можеш да съдиш колко съм вбесен !
  Аз не съм посланник на САЩ или на която и да е западна държава. Аз съм прост, среден селянин ,който е толкова вбесен от наглостта на другаря Гоце ,че с ръка на сърцето мога да кажа ,че ще направя луди всички ,докато не разбера кога / не дали !/ Иво Инджев ще бъде отново назначен на работа !
  Всеки божи ден ще пиля на главата на ген. Борисов ,докато не му дойде до гуша от мен и не ми даде ясен отговор ! Мразя интригантите и виждам ,че лайна/ без извинение/ има ,и то много сред господа журналистите ! Обещавам ти ,че ще се посмеем заедно в един прекрасен момент ,така ,както сега заедно мълчим за паметниците ,които би трябвало отдавна да бъдат разрушени !

 14. Благодаря Ви г-н Инджев,че изяснихте отсъствието си от екрана.Винаги съм подозирала,че е свързано с властта,но пък че е толкова селска и низка честта на Гоце немислех.Знам,че езиците на неудобните се режат,”комунистите”това го правят от 1944г.Жалко,много жалко за страната ни.Моето семейство също много е пострадало от Б(ДС)П &ко.Незнам вече как бихме могли да се защитаваме от тези властимащи,понякога много ми се иска да се метна на някой самолет за някъде,но все не ми стиска.Пожелавам Ви изход от ситуацията и дано да не е след мандата на Седефчов.Знам,че много хора Ви обичат и биха Ви подкрепили.

 15. Към Силвия Попова:

  Очаквайте сега да последват дежурните оплювачи, които ме обвиняват , че се оплаквам и се правя на репресиран…
  Спрях един такъв” коментатор” вчера не защото не давам път на негативните мнения, а защото беше навъртял куп лъжи по мой адрес с позоваване на телевизия СКАТ, откъдето научил тези “факти”. Нямам намерение да опровергавах хиляди пъти хиляди пъти повторените лъжи, нито пък да отсявам в тях зрънцето истина, което замесват “за достоверност” и така да им влизам в играта…

 16. Г-н Инджев, в Родината математическият вид на известният закон на Болцман за абсолютно черното тяло има следното звучене: “Сервилната подлост на пъдаря е пропорционална на четвърта степен на манията за неповторимост на царя”. А манията за неповторимост на царя е величина, която, дори логаритмувана, има сериозна числова стойност. Тя е съизмерима с манията по големи (руски) проекти, чиято големина пък, повдигната на 12-та степен, дава броя на професионално и духовно смазаните хора в страната (т.е. “безгласни букви”), съгласно математическата форма на закона за ефективната трудова заетост.
  Струва ми се, че дори и при нетърпящия никакви възражения хан Крум с Вашия талант нямаше да бъдете безработен журналист. Но при известния пацифист, демократ и инстанция на истината ГСП сте! За нас, запалянковците, това е фрагмент от епикризата на страната, но Вие си знаете какво е да си безработен, пък макар и за едната чест.

 17. Драги Ангеле,на пръв поглед двата Ви поста имат толерантен смисъл,но като ги прочетох три пъти,особено първия,стигнах до извода,че въпросите ,които поствяте на Г-н Инджев са тънко иронизиарщи и подигртавателни,особено следния:”Правилно ли съм разбрал,че проблемът ти се казва Георги Първанов?”. Доколкото следя написаното от Г-н Инджев,той никога не е оформял такава примитивна оценка-теза,че проблемът на един български журналист,или бивш водещ на ТВ-предаване е Президента на РБ,скромно наричана от мен ККБ.На какво основание,Вие задавате псевдо-реторичен въпрос,дали проблемът на Г-н Инджев е Президента на страната. Това е обидно,ама много обидно и подхлъзващо. Въпреки искрения и изчерпателния отговор на Г-н Инджев,Вие продължавате,този път демонстрирате говотовността си да се ликвидира този “проблем”.Ето и оръжието Ви :” Всеки божи ден ще пиля на главата на ген. Борисов,докато не му дойде до гуша от мен и не ми даде ясен отговор”.Ама чакайте,кой сте Вие,в качеството на какъв ще разговаряте с Г-н Борисов,мин. председателя на страната(генерал е от запаса,не действащ и званието му не бива д асе използва в случая).При това ,всеки ден и какъв въпрос ще му зададете,че да Ви даде ясен отговор. И какви отговори може да бъдат и дали ще го питате за Президента и др. неща. Отново ми намирисва на несериозност,искрен ли сте все пак ,към Г-н Инджев,защото не личи много-много?Или сте приятел с Мин.пресдседателя на РБългария. И на тази ли основа трябва да очакваме, “проблемът на Иво Инджев,сиреч Президента на страната” ,да бъде решен??? И как да смме убедени,че ясния отговор на Мин. предс-ля ,ще реши проблема с Президента на Страната.

 18. Господа,дайте си сметките,за да ви изпратя средства и да помолите някого да ви качи кирилицата,абе що за български инат сте бре,хора.

 19. Уважаеми г-н Инджев, Може би ви е известен този факт, но аз ще го изтъкна за да подкрепя мисълта си. В Aмерика едни от най-стойностните медии са National Public Television и National Public Radio. Те се издържат основно от дарения на зрители и слушатели. Това им осигурява идейна независимост и финансова сигурност. За около 30 години от както съшествуват (признавам не съм сигурен в точната цифра, може и да са повече) разполагат с един повече от приличен бюджет, имат кореспонденти в най-важните от журналистическа гледна точка региони на света и за тях работят едни от най-талантливите ви колеги. Текучеството е непознато явление. Има пишещи и говорещи братя работещи за тези организации с десетилетия. Едно е сигурно обаче, обществената им съвест е неоспорима а създадените от тях материали са не само изключителнио интересни и професионални, но защищават ревностно обществените интереси и имат неоценим принос за социалня прогрес. Какво е положението в страната ни ? Държавните медии са по-скоро нарицателно за нагаждачество и служат за задоволяване на користни амбиции на нечистоплатни личностти. Разбира се има изключения, но средата в повечето случаи лесно задушава и малкото от тях. Ето защо, ценя високо гражданската ви позиция и малкото (но много важно не само за да ви подкрепим лично), което можем да направим е да подпомогнем приноса ви (и на такива като вас) за изграждане и поддържане на отговорно и будно обществено съзнание дотолкова колкото го има в момента. Дай Боже един ден да се радваме на независима и социално отговорна журналистика подобна на образците във високо развитите цивилизовани общества. С най-сърдечни пожелания да продължите работата си така както го правите досега

 20. Към Коментатор:

  Имал съм честта да бъда търсен за коментари от Американската обществена телевизия…Всъщност, това е единствената американска телевизия, за която съм “работил”, в смисъл, че са ми искали мнението в кореспонденции от София.

 21. Факт е, че българските медии масово не долюбват Иво Инджев. Той /Инджев/, в този случай, се явява и като един от основните въпроси в теста за моралност и честност на ръководителите и собствениците на радиа, вестници и телевизии. И на този въпрос, толкова време те /медиаторите/ дават все грешен отговор. За наше /читателско и зрителско/ съжаление. И за чест на Иво Инджев.

 22. Г-н коментатор,примерът,който го давате с НПТ е неприложим за ККБ,разликата е толкова голяма,че изпитвам нелковкост за сравнение. Това,което го пожелавате за България,не може да се реализира посмъртно,защото комунистите ЗАВИНАГИ ще ни управляват,толкова ли е трудно да се разбере това нещо.

 23. Към Ген. Власов Споделям загрижеността ви за състоянието на Държавата, но не и песимизма ви. Разбира се не искам да се съпоставям с комсомолския ентусиазъм непоколебимо вярващ в “светлите ни бъднини”. Но и г-н Инджев едва ли ежедневно би писал чудесните си статии, ако мислеше, че работата ни е “тотално спукана” Използвах примера с НПТ не за да сравня достиженията на западната журналистика със способната ни да обезкуражава нечистоплътност на Българските медии. Думата ми беше за механизма на финансиране на НПТ. Ето нещо, което начаса бихме приложили, вместо да смятаме, че всичко е загубено. Както споменах в предишния коментар НПТ основно се издържа от малки по размер дарения. Една такава помощ, заедно с коментарите в Блога съвсем не е толкоз малко, колкото изглежда на пръв поглед. Освен това не смятам, че проблемите на България са основно партийни и идеологически.Първопричината е по-скоро в манталитета ни бъкащ от трески за дялкане. И повярвайте ми те са на всяко ниво, включително и на пишещия. Но то дялкането си работи, дори чрез недоразвитото ни гражданското обшество, което се формира не само (дори в много по-малка степен) от официалните институции, но и от такива форуми като този.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.