Ода за одита

Екип, който е направил одита на Министерския съвет се е срещнал с много трудности – разполагали са с кратко време и с много оскъдна документация, каза проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата по Дарик радио по повод скандалния провал на одита на МС.

В предишния одит на Министерския съвет грешките са над 10% от баланса на МС. Ето защо новият одитен екип на Сметната палата е отказал да завери данните от одита. Според проф. Димитров в Министерския съвет цари документален хаос – дори и новият екип е получавал малко документи – те са били разпилени, някои загубени. „Трудно е да се прави одит на такава институция и да се контактува с хора, които страдат от чувство на професионална арогантност“, каза председателят на Сметната палата. По думите му грешките в МС не са политически, а счетоводен проблем.

Това нтервю на председателя на проверяващия орган мина незаслужено покрай вниманието на колегите, които определят водещите теми в електронните и печатните медии. Къде по – интересно е да „спасяваш” етническия мир, отколкото да задълбаеш в същината на въпроса защо държавата ни е в такова състояние, че има нужда да бъде спасявана от „хаоса”, организиран на собствените й чиновници. По определението на професора това са хора, които страдат от чувство на професионална арогантност.

За арогантността не ни каза нищо ново. Но че счетоводителите имат проблеми със счетоводството – това вече е забележително. Сбъркали били до 10 на сто от баланса на самото правителство. И това са същите тези върховни жреци в професията, които имат богоподобното право да надничат в тайните да държавното харчене на най- високо ниво. А какво да кажем за колегите им на „по – долно” ниво? На тях какво им е позволено – да сбъркат някъде до 90 на сто?

Никак не е успокоително твърдението, че не става дума за политически грешки. Дори напротив – „ политическите грешки” издават преднамереност и някак си могат да бъдат разбрани ( макар и не оправдани). Такова злодейство може да бъде поправено от една нова , правилна политика. Докато проблемите на онези, които би трябвало да знаят да смятат, след като са допуснати да проверяват сметките на държавната върхушка, символизират безхаберието на набедените „специалисти” в държавата.

Какво ли би станало, ако архитектите допускат „ до 10 на сто грешки” в техните проекти? В най – добрия случай България щеше да заприлича на една голяма Пиза, осеяна с наклонени кули.

Има дейности, в които се допуска калкулирането на брак. В търговията с плодове и зеленчуци това се нарича фира. Но сбърканият одит на одиторите, които нови одитори сега трябва да проверяват е скандал със символично значение. Защото при целия шум около разследванията на нередностите и престъпленията на предишните управляващи някак много тихо се промъква констатацията, че има доказателства, според които преценяващите органи са некомпетентни.

Ако приемем този факт като сигнал, представителен за „несъвършенството” в държавните сметки, личните далавери на отделни високопоставените държавни крадци ( които могат да бъдат жертвани за успокояване на страстите) могат да се окажат на сравнителна основа дребна пакост, джобни парици, фира без кой знае какво влияние върху цялостното състояние на икономиката. Защото възниква въпросът: ами ако бюджетът е сбъркан с 10 %, или някъде с толкова са изчислени неправилно външнотърговският баланс, или приходите от данъци? Говорим за милиарди при подобна грешчица!

Впрочем, говорим ли? Този въпрос е причината да напиша тази „Ода за одита”. Посвещавам я на незнайния за широките народни маси ( но арогантен, по обобщението на професора) чиновник- една скучна тема на фона на зрелищните фойерверки в родните медии.

Ако в правителството цари „документален хаос”, както се изразява г-н Димитров, какво ли върлува на по – ниските етажи на властта, които обаче са смазващо високи за „обикновения човек”, недостижимо непрозрачни за нашите граждански очи, вторачени често навсякъде другаде,но не и в същината на проблема.

19 мнения за “Ода за одита”

 1. Да бяха само счетоводителите…
  Нивото на професионализъм във всички сфери в България е много ниско, а в комбинация с характерния за географските ни широчини мързел и наследения от социализма тарикатлък, става направо страшно. Или както се казваше в стария виц: като се знам какъв инженер съм, страх ме е да ида на лекар…:)

  P.S Този коментар се отнася и за предишната статия за журналистиката.

 2. BG e po-malka po naselenie ot edin goliam evropeiski grad.
  emi kato ne mogat da se opraviat da viknat kmeta na Paris, London ili Istanbul da mi kaje za kvo stava vapros.

  Egati i haliabite.
  Ili moje bi neshtata oppirat do “na koi mu puka”…

  Sled kato premier-ministera e pojarnikar. I nai-vajnoto officer.

  Sashto kato TIM. Tam imalo 90% voenni. Tova go kazva Ivo Kamenov v intervuto si s Jurgen ROT.

  Vajni priliki…
  Putin dali e officer? A kmeta Lujkov?

 3. А-а, вие за неосчетоводената градинка ли питате? А тези 10% да не би да са като ония 42 милиона за ремонта на МРРБ? Дето се оказа, че са едни нищо и никакви 12 или 13 милиона. Или като 10-те хиляди лева месечна заплата на Меликов? Ами, че то момчето не си е взело заплатата за тази година. А за миналата е получило всичко на всичко 26 хилядарки общо.

  Ех, тази “журналистическа картина на света”! Я по-добре да ви разправя какво ми каза една комшийка…

 4. Към edi:

  Знаете ли защо нарушавам правилото си да НЕ благодаря за положителните отзиви по адрес на моите текстове, освен като антитеза на вменявания ми нарцисизъм?
  Защото не можете да бъдете обвинен в безкритично отношение към тях и въпреки това изразявате тази позиция.
  Благодаря.

 5. Негодниците, които доскоро ни управляваха са ясни – въпросът ми е как служителят в Сметната палата да се чувства достатъчно гарантиран, та при такъв документен хаос да може да откаже одита. Защото това което в Сметната палата е извършено с първия одитптрябва да бъде не-до-пусти-мо!Отказ за недоставени документи и предаване случая на рокоратурата! Която… която, ох Боже – също трябва да се чувства гарантирана, че властимеющите политици няма да й отмъстят! Нали ви е ясно, че всички институции са авгиеви обори.Прочистването им има нужда от Крали Марко.

 6. България всъщност Е една голяма клатеща се и много наклонена напред кула от карти за игра.
  И колодата не е за бридж, а за Черен Петър може би.

  Например:
  Току-що тихомълком открития за трафик новоремонтиран за 18-20 милиона Евро проход Хаинбоаз
  (Прохода на Републиката) отговарял само “донякъде” на първоначалните планове.
  Имало е творчество при тяхната интерпретация. Вследствие -камъните падат. По трасето.

  И защо да смятаме, че има разлика в манталитета и професионализма на чиновниците в Министерски съвет и на по-ниско ниво? Защото ни е втълпено, че ТЕ ТАМ ГОРЕ знаят и могат много повече ли?

 7. При раздаването на най-апетитните поостове в ЕС,премиерът до ден-два ще посочи жената,най-достойна да ни представялва в “имперската столица на Съюза,Брюксел -Мека на “Одата за радостта!”.
  Сега у нас,когато ръфането и кавгите са безогледни,в т.ч. и на Барекадата,на мнозина им е само до Лисабонски договор и този от Ница!!
  Г-н Борисов,ще не ще,следи дали ще живнат “оптимисти” или “екзекутори” до пролетта,тъй като и чехът Клаус и полякът Качински са си обикновени славянски евроскептици!
  Важно е разбира се,дали Тони Блеър ще е президент и кой външен министър,както и това,че европейското законодателство ще има върховенсто над местното…
  Но всеки път,поглеждам за примери в Задочните репортажи на Г.Марков,за кураж на Т.Дончева,
  тъй като ще й трябва скоро,да обяснява на конгреса,исконния грях на комунизма,за да поиска прошка от народа,и макар -и малка!-все пак да я бъде Левицата,но истинска и честна, европейска!!!…
  и все… стигам до блога на И.Инджев!
  Виждам и междувременно настъпилата нейна правилна ориентация спрямо бъдещите й потенциални и цветово пръснати колежки….до 2030 г.
  И ако предпочете,да не скърца като г-н Костов,а да потърси компетентна помощ, без класова ненавист и омразни щампи,ще избегне своето и партийното “самоубийство”…
  В храма не се влиза с фуражки и “изгодна дежурна вяра”…
  Би могла,да погледа още веднъж “Железен орел 2”,тъй като във века на нанотехнологиите,диалогът в евразийския и евроатлантичския масив,върви и по линия на страхотна в т.ч. и “кодошлийска битка” за сърцата..а православието
  у нас, още от Борис и Калоян, е слаба ракия,но по-често от Митьо Даскала,та до днес….

 8. Tърсенето на отговорност за финансови (и дуги)престъпления е най нормалното нещо , което трябва да се случи в една държава от европейската общност. Мисля ,че предходните две правителства са поставили на подходящите места най-добрите си специалисти за да се получат “грешките” точно в тази посока и да изглеждат като неумишлени. На ход са държавата и съдебната система ! Тук не става въпрос за два лева !!!

 9. Добър ден г-н Инджев,
  няма по-калпави хора в България.
  Днешният елитен одитор е “учил” по времето на класовата борба.
  Аз също.
  Имал съм “щастието” да бъда наемател на един от “генералите” в одиторския бранш.
  Още от деня на подписване на договора за наем знаех, че ще иска да ме изиграе.
  Това са “нечистоплътни” хора – смятат , че всичкио им е позволено.

  Започнах да ровя кои отчети е заверявал героят – наемодател.
  Когато завърших ремонта на дюкяна и започнах работа ме извика да ми каже да си ходя.
  Не очакваше, че прост човек ще се запъне, ще му покаже копие от подписите му под отчети на кредитните милионери и ще смее да искара 3-те години по договора.
  Не знаеше кой съм и какво съм учил.

  Но колко хора в България ще се подготвят за битка от първия ден ?

  “Не е политически проблем” !
  Не е вярно !
  Това е политическо престъпление !
  Политическо престъпление е да корумпираш населението от пеленаче до старец.
  Преди години вместо Деловодство в Министерството на икономиката имаше пощенска кутия.
  И трябваше да пскам Писма за намерения за приватизация в Пощенска кутиия ! Правех ужасяващи скандали и си взимах номерче от Деловодството. Но колко хора са пускали офертата си в пощенската кутия до портиера ? Хиляди. Хиляди измамени надежди и провалени инициативи. Това не е счетоводна или управленска грешка ! Това е престъпление.

  Политиците ни са спокойни да извършват всякакви престъпления. От убийство / по непретпазливост / до кражби, рекет и шантаж.

  Кметове са ме принуждавали да напусна обектите си в София – Център.
  Със всякакви средства:
  От данъчни и общински проверки и засади, до рекет от лекарли на ХЕИ и ДВСК.
  Защото не плащах на никой подкуп.
  Включително и “страховка” на борчета не плащах.
  Защото Плащах Данъци.

 10. А каква е гаранцията ,че новите одитори са по компетентни от старите? Не е ли това един абсолютно тенденциозен одит.И искам да попитам не се ли прави ревизия преди да баде предадена властта,защото сега кое гарантира,че не са изфабрикувани нови документи,както напоследък се чува ,че съответни служби нямат проблеми с това

 11. Виждал съм “на живо” как се обучават одитори за голяма българска консултанска компания.

  Одиторите в Сметната палата трябва да бъдат избирани от най-добрите . Да са мечтали цял живот да станат одитори в Сметната палата, както всеки амбициозен адвокат мечтае за Конституционния съд !

  Парите нямат значение.
  Има само престиж и гордост.
  Гордост !
  Чест !
  Това, че червените оакаха всички институции не означава, че няма подготвени хора.
  Който посегне на доброто име на експерт да се третира като шпионин.
  Като заловен престъпник срещу Националната сигурност.
  Само така ще се покажат нормални хора.

 12. А ВИЕ ЗАПИТВАТЕ ЛИ СЕ КОИ ХОРА РАБОТЯТ В СМЕТНАТА ПАЛАТА,ВИНАГИ СА БИЛИ ХОРА НА ВЛАСТТА,СЪМНЯВАМ СЕ МНОГО И В ТЕХНИЯ “ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ”….

 13. Na tezi i drugite ikonomaizeri da im dadem zadachata na Buridan – sled kato magareto e tochno po sredata na 2 ednakvi kupi sas slama, pri koya kupa shte otide to, che da ne umre ot glad?

 14. Г-н Валери Димитров е длъжен да набави документацията, за да направи одита. Без документация в достатъчно количество, която да удостоверява със сигурност действията на ревизираните, одет няма. Т.е. одит няма. Има хленчене на г-н Димитров и лъжене, че е правен одит.
  Впрочем – крайно време е г-н Димитров да напусне този пост, поради невършене на работа. Обичайното му оправдание е, че Закона за СП не му позволява буквално да върши нещо. А защо не е предложил изменения в Закона, за да може Сметната палата да работи? Ето това е основното питане.

 15. НА ВНИМАНИЕТО НА
  Г-Н ИНДЖЕВ

  ХУБАВО Е ЧЕ СЛАГАТЕ АКЦЕНТ В/У ПРОБЛЕМ КОИТО Е ПОКАЗАТЕЛЕН ЗА МНОГО НЕЩА СВЪРЗАНИ С НАСТОЯЩЕТО.
  ИСКАМ САМО ДА ПОПИТАТЕ КОГАТО НЕЗНАЕТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА “ФИРА”.
  НО ПОРЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ СМЕ ЕКСПЕРТИ/СПЕЦИАЛИСТИ / ПО ВСИЧКО –
  ЕХ “БЕДНИ” МИ АПОСТОЛЕ / КАРАМИТЕВ /
  С УВАЖЕНИЕ
  ВАЛЕНТИН ВИКТОРОВ

 16. Ода за ордата

  Имало някога една орда, бедна гола, боса и зла.
  От изток я покровителсвувала друга братска орда, по-голяма, по бедна, по боса и още повече зла.
  Понеже ордите имали обща Религия в името, на която вършили злините си, малката орда послушно изпълнявала заповедите на Голямата орда.
  В името на Религията – вдигала кървави възстания, взривявала черкви, сеела страх, смърт и заплахи.
  После Голямата орда завладяла земите, в които живеела Малката орда..
  Подарила цялата власт в ръцете на Малката орда и тя доказала колко е вярна, като избила и пратила в затвори и трудови лагери с най-голямо усърдие, всички противници на общата Религия.
  Жестоко и безмилостн Малката орда , изгонила царя на завладените земи в Египет и започнала да изпълнява каноните на общата Религия.:
  Първо забранила всички други религии.
  После направила всички еднакво бедни и събрала всички блага в един казан и раздала на всеки, я черпак, я лъжица, я влица , я клечка за зъби – според заслугите към Религията ….. .да черпят от Общото благо и да преживяват.
  Но Голямата орда един ден загубила една много студена война и не можела вече
  д а покрива с ядрен чадър золумите на Малката орда.
  Малката орда изпратила един свой журналист с голям нос и опулени очи при
  Царя в странство – да вземе интервю. В това интервю пропъдения цар бил добронамерен към ордата и се отнесъл със снизхождение към злините извършени от нея..
  Като нямала подкрепа от Голямата орда, Малката се отказала от вярята си в името
  на Богатството, което натрупала докато проповядвала Религията.
  Като истински вероотстъпник Малката орда не се спирала пред нищо .Основала частни “охранителни” гвардии да застраховат повярвалите в свободата и равноправито в страната, раздала на своите кофчежници куфарчета пълни с жълтици от хазната да развиват “ бизнес”, създала малки орди и ги нарекла “опозиция “, ограбила банките и обявила фалит на държавата.
  Много хора умряли от липса на лечение, други гладували, трети преди всичко млади здрави и образовани напуснали страната завинаги.
  После Малката орда поканила изпъдения Цар да се завърне.
  Царя се завърнал и се отказал от престола, станал премиер и назначил за свой
  Охранител и Началник на полицията един пожарникар, който бил телопазител на престарелия тартор на Малката орда .
  После пожарникаря станал Премиер.
  Малката орда станала още по малка и още по-богата ….
  А Държавата ………
  Всякакви съвпадения с исторически събития са случайни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.