С какво е подплатена платената любов към руските проекти у нас

От задочния разговор ( не бих го нарекъл диалог) за руския проект АЕЦ „Белене” на българска територия отново наднича история. Нямам пред вид някоя забавна история, каквато дистанциран наблюдател би могъл да види в трагикомедията с руския ентусиазъм да строи на всяка цена уж българска ядрена централа. Нито пък криминале, каквото вероятно се крие в тайната история за мотивацията на българските защитници на проекта.

Поводът за аналогиите с миналото е „новото” предложение на руския вицепремиер и министър на финансите Александър Кудрин Москва да отпусне на България кредит от 3,8 милиарда евро за строителството на централата. На това българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отвърна, че България не е искала такъв кредит.

Не знам на вас, но на мен тази настойчивост да добрия дядо Иван да ни стори добрина много ми напомня на упоритостта, с която съветската армия е искала да ни освободи. А българското правителство все се дърпало. Дори поискало от германските войски да се отдръпнат напълно от българска земя, за да не служат за повод червената армия да ни освобождава.

На българската войска неутралната де юре българска власт заповядала да не изстреля и един куршум срещу настъпващите съветски част. С чест била изпълнена тази заповед ( макар да се шушука, че някои български офицери се самоубили). После дошло безчестието. И по-точно : обезчестяването на България.

Както знаем от историята, СССР не се спрял пред нищо. Освободил ни е като стой та гледай. Цели 45 години след това България беше свободна да прави каквото си поиска, но само с решаващата помощ и одобрение на освободителите. Или евентуално по тяхна заповед ( открийте разликите!).

И до ден днешен в центъра на София, Пловдив, Шумен и на още много места у нас стърчат паметници на признателност към това освобождение. Който шукне срещу тях, моментално получава прозвището „вандал”, или „ фашист”. По-скоро и двете. И още по-често не толкова и не само от наследниците на съветския диктат по руска линия, колкото от техните български слуги.

Като нов паметник на признателността се очертава и следващият, много по-модерният по своята форма, направо сюрреалистичен монумент АЕЦ „Белене”- за мащабите на България той е нещо като Асуанския язовир в Египет плюс „Кремиковци” в шоплука. АЕЦ „ Белене” също, както паметниците на победилия с брутална сила вносен сталинизъм, не изобразява пряко фигурата на вожда ( Путин). Альоша, и незнайният му другар със знайния шмайзер в София никак не мязат на грозноватия Сталин, но символизират именно него – бащицата, който си прави тук всичко, каквото си поиска.

И още една дребна подробност се прокрадва в сюжета: Кудрин ни е съобщил, че ще ни дават пари от Истамбул. Пак от турска земя неотдавна Путин ни заплаши с друго – че ще ни подмине с трасето на” Южен поток”, ако много се дърпаме. И за по – убедително сложи подписа си под турската му алтернатива.

Този контекст на модерната руска доброжелателност към нас ни връща още по – назад във времената, когато руската империя подстрекавала Османската да си вземе обратно Южна Румелия, барабар с освободените там братушки. Това била идеята за наказание за непослушание на тогавашните българи. Тези подстрекателства успели обаче само пред сръбския крал Милан. Човекът се възползвал от офертата, докато султанът не пожелал да замени малкото Княжество, България, погълнато съответно от огромната Русия , като съсед в Европа, каквито били същинските планова на Николай Втори.

Ще спра дотук, защото пак ще ми се скарат българските патриоти, че руснаците са ни освободили въпреки всичко. Точно така, въпреки всичко…

Очаквам и сега въпреки всичко да ни дадат пари, за да стане тяхната. Но няма да кажа на какво прилича този вид „даване” на пари и срещу каква любов се прави. Дори на мен, националния предател ( у нас дързостта да се оспорват руските приоритети се наричат национално предателство) ми е неудобно да напиша черно на бяло очевидното. Което не прави разврата невидим.

59 мнения за “С какво е подплатена платената любов към руските проекти у нас”

 1. Г-н Инджев, това е една от най-силните Ви статии. Браво!

 2. Прочитайки тази статия мога да кажа само едно: сторвам поклон на автора й за доблестта да напише така ясно и твърдо това, което никой друг журналист у нас не смее да напише или каже! Все някой трябваше да каже, че “кралят” (по-скоро руският император в случая!) е съвсем гол…

  Харесва ми отговора на нашия министър Трайков. Отношението на правителството към този арогантен руски натиск ще бъде пробен камък неговата действителна същност и ориентация.

  Тоест ние, избирателите, ще разберем най-сетне кому в действителност поверихме съдбините си – и дали наистина има някаква промяна в сравнение с предателската проруска политика на предишното правителство и на настоящия президент…

 3. Мисля,че тази статия е върхът от Блед,когато Кимон Георгиев,т.е. тъстът на сегашния омбудсман,
  втренчено гледал като хрътка към маршал Тито,който бил близо до целта,да гаврътнат по още една с героя от Лайпциг,и да преебат Пиринска Македония!!!
  – Бай Георги,рекъл превратаджията,бе ти чете ли го добре проекта и забеляза ли,че самото невръщане си е възвръщане до 3-4 години?…
  Бай Георги прибрал писалката и объркал плановете на Йосиф Висарионоовч…
  Тук идеше реч и за др.Т.Дончева…
  Нека само да знае,че ако Иво Инджев,сега не казва всичко за славните български офицери и тогавашните им колеги от тогавшната ДАНС,премиерът и Цветанов,направо да си ги утвърдят окончателно като делфийски оракули…защото не се знае,знае ли се,кога отново,
  съседите ще ни,скроят някой номер!!!
  През 1914 г. точно Николай Втори им се връзва на “панславянската им любов” и допуска обезкървявяне на България…
  Комунистът,бай Георги,очевидно се е досетил,но момчетии и ловци,не!
  Затова и Трайчо,да се трае и само,да си гледа работата…На Първия консул,естествено върло лепо шест!
  Шумен и неопитен бил,а?

 4. Статията е страхотна ,поздравления,браво,но тя не бива да се чете от комуноиди и подобни,те се озлобяват още повече и се лигавят с постовете си. Отговорът на въпроса,който поставя Г-н Инджев е следния. Руската Империя,Съветския Съюз и Руската федерация, никога не са се отказвали от постоянното желание да имат ако не в своя собственост,то поне силно влияние върху проливите. Това се определя от стратегическото положение на Дарданелите. Никаква власт,никакъв режим,никога не се е отказвал от тази цел. Дали са окупирали,дали са освобождавали,дали са градили диктаторски режими,или демокрации,това не е променило нищо. Дали България в момента е комунистическа,капиталистическа,или посткомунистическа,това също не променя техните цели. Т.е.,те си преследват своите мераци,по някакъв начин да присъстват на Балканите. Използваха и пан-славизма и комунизма,и пролетарското движение,сега мафиотско-бандитското и пр. С една дума,отърване от руските имперски интереси няма и няма да има. При това,те много добре знаят ,че имат техни хора на българска територия,които с цената на всичко са готови да им се …..,който иска,да постави най-подходящата дума ,според него.Невероятна е аналогията ,представена в статията на Иво Инджев,няма друга,повярвайте ми !!!!

 5. Освен възхищение от смелостта да
  се напише истината като такава,не остава нищо друго.
  Писал съм го и друг път:Радвам се,че има ТАКИВА БЪЛГАРИ като Вас.
  Чета абсолютно всичко Ваше в блога и не ми остава нищо друго освен пак да Ви призова:ПИШЕТЕ!Та в
  България има много умни и разумни хора.
  Ооще веднъж:БРАВО!!!

 6. po ironiq na sudbata mnogo komunisti w Chehia sa osudeni za nacionalno predatelstwo, ne zashtoto sa potdurjali edin totalitaren rejim, a zashtoto sa deistwali w polza na druga dyrjava – sssr. pri nas mai niama razlika ot towa da si nacionalen predatel po cheshkite standarti i da si komunist.

 7. To my countrymen,no matter when and where:
  1.You are kindly requested and turn the attention to the last articles of Mr.I n d z h e v,so far crucial !
  2.S i e s i n d a l l e h e r z l i c h g e b e t e n die l e t z t e n z w e i A r t i k e l v o n d e m H e r r r n I v o I n d z h e v,z u s e h e n!
  3.E s t a n t o d o s i n v i t a d o s,para c o n o c e r l o s dos u l t i m o s a r t i c u l o s d e l p e r i o d i s t a I v o I n d z h e v.

 8. Драги Иво и читатели на блога!
  Дядо (другаря) Иван нищо даром не дава!!
  А и всичките му паметници надали струват (финансово, исторически – никак) и 0.1% от стойността на АЕЦ Белене.
  Ще ни загроби три поколения напред да плащаме бадева.
  Ама като сме бунаци – кой ни е виновен??

 9. I tuka se seshtam za edin vic, malko tap, no vse pak originalen i savsem v kontezta na statiata…
  Toi e realno otrajenie na deistvitelnostta (kakto se kazvashe edno vreme pak i sega) s AEC “Belene” i ruskata zagrijenost.

  Miskata opanala slona, a toi vzel che umrial. I tia tribvalo da go pogrebe. Dokato kopaela groba na slona si marmorela:
  “ei tva e – 5 minuti gusto, cial jivot rob”
  Izviniavam se za lekata NEcenzura.

 10. Ауу г-н Инджев, чак ви се чудя на акъла и на куража! Браво отлична статия. Такива журналисти като вас ще спомогнат за излизане на България от кризата и от дупката дето сме!
  Още веднъж браво и благодаря, че ви има.

 11. Пременила се България, видяла се – пак в диария…

 12. Изказвам своето огромно съгласие с написаното от автора. Това, което искам обаче е не Трайчо Трайков да отхвърля тези твърдения, а директно министър-председателя Бойко Борисов. И е длъжен да го направи ако вярва на хората, които са го избрали, защото те ще го подкрепят.

 13. Ubiistvata sas ”Zagrizhenost”za choveka sa mnogo razviti naposledak v psihotronikata na GRY i ruskata mafia,koito mai sa edno i sushto…No, TAKA I NE SE NAMERI BG-darzhavnik,koito da popita ruskata mafia i durzhava edno i sushto li sa i ako ne priemame mafiata im,naryshavame li dobrite sivzaimotnoshenia m/y dvete strani??!–Mnogo interesensait na ryski desidenti-ycheni–opisvat novite demokratichni metodi na represii v Rusia –dosta razprostraneni sreshty obiknovenite hora s tsel izzemvane na imotite im ili drugo eliminirane!–Ima i prevod i na ryski i na english,a saita e ot bibliotekata na US-congress–a.Viarvaite mi nashite podlogi na ryskata mafia veche shiroko go praktikyvat i y nas ,dazhe i za domashna potreba. –www.baranovfamily.org / ima i na ryski prevod/
  http://www.baranovfamilly.org
  P.s.–Pozdravlenia za statiata ,noza vseki sluchai prochetete za savarshennite suvremenni ryski otrovi…neotkrivaemi…v nano-tehnologii za obshta i domashna ”choveshka”potreba i t.n….a i zse setete–zashto li tochno y nas ostana bez Vuzmezdie ybiistvotona Georgi Markov.

 14. По-далеч от “братската” прегръдка на питона-удушвач!
  По-добре без газ и без Русия, отколкото “на топло” и наведени!
  Жалко, че руснаците се имат да славяни…

 15. Иво, странно как като кореспондент на БТА в Бейрут никога не са ти предлагали да станеш агент на ДС. Това доколкото са ми казвали е била обичайна практика. Получавал ли си някога такова предложение.

 16. И аз искам да поздравя г-н Инджев за написаната статия и да изкажа съгласието си с него. Аз всеки ден чета блога,но за първи път пиша. Чудесна статия и не само тази! Дано повече българи посещават блога, заслужава си!Той събужда истината и съзнанието в нас.
  Поздравления!

 17. Съгласен съм и със статията и с коментарите. България е достатъчно малка , за да оцелее с помощта на страните от ЕС, дори Руската империя / Русия си е империя, крепяща се на терор и насилие над част от народите в нея, включително волжките българи/ да спре всякакви доставки. Не се бойте, ни от глад, ни от студ ще пострадаме. Всички паметници на съветската армия обаче , трябва да се демонтират и съберат в някакъв музей на лукавството и измамата.

 18. Това не е разврат, това си е чиста проба перверзия.

 19. Към Институт за…

  Сигурно си мислиш, че е адски хитро да иронизираш по този начин- чети в интернет и ако можеш , отсей лъжата от истината. Само че се издаваш с това, че не те интересува темата на статията, а нещо, което няма нищо общо с нея, което такива като теб намират за мое “слабо място”.
  Другари и другарки “хитреци”, време е да измислите нещо друго, освен ако за вашите началници резултатът от вашата дейност няма значение, а е важно само да ви отвързват от каишката да поджавкате за поддържане на огъня.

 20. Страхотно!Продължавайте така г-н Инджев!Истината винаги е една и трябва да се каже, колкото и неприятна да да е за разни розово-червени мутанти!

 21. Г-н Инджев, кажете ми или ни, моля ви се – имате ли информация дали вашите статии се четат от властимеющите . президент,министър-председател, министър на вътрешните работи, на външните, шеф на ДАНС и пр?Или поне дали им се докладват от специализирани сътрудници, които следят общественото мнение. Или сме в поговорката “Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша…”

 22. Г-н Инджев, това е една блестяща статия, която по един удивително точен и кратък начин отразява мислите и чуствата на стотици хиляди българи, щедро заливани с проруска дезинформация от казионните медии. Най-лошата форма на държавно управление, това е империята. Затова и няма дълго живяла империя. Такава ще е съдбата, и на руската империя.

 23. Иво,позволявам си да отговоря вместо теб,ако греша ,коригирай ме.
  Др. Институт,мили комуноидо. Не 100,а 1000% не беше възможно да се изпрати държавен служител зад граница,ако не е “обезпечен” от ОР на ДС. Плюс това,журналист,плюс това, журналист на държавно,разбирай комунистическо издание,плюс от страна,от която винаги може да избяга на Запад. Веднъж описах подробно процедурата,сега няма да го направя. ДС не пускаше нито един тираджия,без да го ангажира по някакъв начин с оперативния служител,отговарящ за “Тексим”,по-късно СО-Мат. Говоря за шофьори,а какво остава за писатели,учени,журналисти. Няма шанс,ама никакъв шанс,някой да не е обработван от органите на ДС. Има няколко начина за сътрудничество,ама чети и тогава се заяждай. Как са протекли разговорите между Г-н Инджев и оперативните работници,си знае само той и служителите от ДС. Дали са публикувани,или преразказани,аз не зная,който знае,да каже,но не това е проблемът у нас,да, важно е,любопитно е,но не е движеща сила по важните въпроси.

 24. Благодаря за истината,която трябва да знае всеки българин за съжаление!Жалко,че управляващите увъртат и замазват това,което вие излагате в статията!

 25. Остави го, те институтите по политически науки се захранват с пари и тъпота все от едно място.

 26. Драги Г-н Инджев,
  Възхишавам се от смелостта да напишете тази толкова стара и добре известна истина за имперските апетити на Руската политика на Балканите и най-бруталното и отношение към политически най-слабата държава след отдръпването на Турция-България. И с риск да прозвучи, като ласкателство, мога да ви сравня само и единствено с Левски, който за подобно становище: “Който ни освободи, той ще ни и зароби!” винаги е бил и е мразен от русофило-комуняжките предатели на България и от Руско-Съветските управници. Затова и костите и гроба му затриха. Омразата им се пренесе абсурдно чак и на футболно ниво! Левски беще първият и един от малкото, които дадоха всичките си сили и живота си в борбата за независима и свободна България. С тази статия, казваики публично и на висок глас старата истина Вие се нареждате в тези редове! Моите дълбоки почитания.
  Михаил Иванов

 27. Бисерите на Инджев могат да захранват само сляпата омраза и пустите ментални пространства.

 28. Към Т.Д о н ч е в а
  В блога на талантливия български журналист,преживяващ,както само той си знае……,благодарение на “преживяващи” от скандали,както и е л и т така и н а ш а партия/бил съм член на БКП!/,преди няколко дни Карбовски интервюира вдовицата на А.Луканов и тази достолепна корава жена търсеше отговор,къде може,той да е сбъркал?
  В посочения блог с незаслужни,
  вероятно,похвали на участник от Велико Търново,,ако има нещо за което,да се чувствувам горд повече от половин век,то е
  че не сега и не от вчера,застанах на правилната страна-сега вече-открито след 1989 г.,въпреки кариерни и др.неблагополучия,
  които тепърва ще взривяват БСП.
  С А.Луканов,времево и в географското пространство,
  Съдбата ни е срещала,но нито за Л.Герасимова,за Жени,за Владко и много други,/и видяли и разбрали но не посмяли!!/,не сме много, останали верни на синовния ,но не и на партийния,дълг,както е,в моя случай.
  В този блог,милион път,бе казано с думи на големи умове, прехвърляйки столетия и хилядолетия,че с “римските богове”
  шега не бива… и също с милион примери,бе доказвано,защо интелекта,е дело на Твореца,
  комуто-никак- не е било до социалната им принадлежност…
  Обиковено трагедията е когато труда от цял съзнателен живот попадне в средите на популарите,а те като гламави и глупави врани,го кълват докато не го довършат,за да се разхвърчи по-късно и неизбежната перушина помежду им…както вече се започна!!
  И Ви предстои,да видите скоро! Иво Инджев,загатва болезнената тема за “изклания” и изобретателно, елит,сред който е и легендарната осанка на българския офицер,и при това само малката част…Но каква!!!
  И тъй като нито Лидия,нито наследниците на г-н Живков,ще имат достъп до СМИ,какъвто има в посочения блог,..не нам,не вам а в Негово име,се обръщам към Вас,да не сте максималист,тъй като европейското развитие на България,не само не предполага,но такмо напротив,прави почти задължително ,правилната малка българска левица,да оцени добре историческия си шанс..
  И ако не друго…. погледнете към Елада,защото с аршина на
  десетилетия примерите на Юг, са много….а се налага сред мухльовци,да бъдете като избранницата на Берлускони…
  Ще повторя това,което казах вчера и на Трайчо Трайков,и по повод Блед-ския диалог м/у Тито и бай Георги:Ако Бог е решил,да даде шанс на България,ще го направи,дори и Първия консул по-скоро,да стане маршал..
  Но докато другите се правят
  на дръж ми шапката,очистете се от тщеславие,ако го усещате у себе си,следвайте Вашия път,дори да изглежда тесен,защото България и била и ще си остане и без Вас…
  Затова само напред и нагоре,но с нея и завинаги….както при Стамболов!!!
  Ако сама не можете,направете като Хайне,който е учил,да подкрепяме само онзи който може и му е съдено..Титлите са само одежда на държавността и намегленването Ви е
  добро!!!

 29. Статията е страхотна. Интересно, каква част от българите споделят тeзи безспорни истини за руската политика на Балканите?! Но, крайно време е да преминем от думи към дела. Прави впечатление, че след изборите партия “Зелените” e доста пасивнa, a cега е моментът за орзанизиран отпор на руските домогвания (чрез подписки, референдуми, протести пред НС и др.), който да принуди (или подкрепи) правителството на Борисов да вземе пробългарско решение, т.е. да прекрати проекта АЕЦ-Белене.

 30. Баце институте, дори ти не знаеш какво искаш да кажеш, камо ли другите.

 31. “Институт за наднационална “памет:
  —————–
  “Наднационална” може да е само паметта на безродник!

 32. Не му завиждам на Б. Борисов. На него се падна тежкият кръст да решава бъдещето на българския енергиен проект АЕЦ “Белене”. Доколкото разбрах уговорката е да го решим до ноември. Демек, остават 25 дена. Да не забравяме, че АЕЦ е начинание , който ние влачим вече 25 години. Чини ми се , че като нация /защото АЕЦ може да бъде плод на националтно усилие/ нямаме отговор на няколко прости въпроса.
  1. Ще ни бъде ли нужна втора АЕЦ след 15 – 20 г.
  2. Открит и честен ли беше конкурса за избор на изпълнител.
  3.Науката решила ли е докрай проблемите с надеждността на ядрените реактори.
  4. Избирането на руски изпълнител няма ли да попречи на европейската посока на раразвитие на страната.
  5. Нова ядрена мощност свързана с Русия, увеличава или намалява енергийната ни независимост?
  /Въпросите с цената, финансирането и кредите не ги задавам. Не искам да ги омаловажавам, но на фона на другите ми се струват второстепенни/ Аз на тия въпроси нямам отговор. Въобще не вярвам на тези, които твърдят, че имат. Знам , че отговорите им са плод или на емоции или на лични сметки.
  Каквото и да реши правителството, ще бъде подложено на жестока критика. Положението му се усложнява и от факта, че при отрицателно решение, нито едно българско правителство няма да може да обоснове пред народа необходимост от втора ядрена мощност на нова площадка поне през следващите 20 год. Това правителство за 25 дни трябва да реши въпроси, нерешени за 25 год… Не му завиждам на Б. Борисов.

 33. До Института за Национална памет
  ТУК
  Вашето заключение: “Бисерите на Инджев могат да захранват само сляпата омраза и пустите ментални пространства.” е изключително правилно! Доказателството е, че са ви захранили именно вас.

 34. Темата е актуална и предложена в прав текст от автора на читателското внимание . А това ,че истината предизвиква колики и разстройство в “институтите за къса памет” , доказва още веднаж , че Иво Инджев е един от малцината смели и истински журналисти в страната на “късата памет”.

 35. Какво й е уникалното на статията?
  Иво просто е написал Истината!!!

 36. Чудесна статия!
  Искам само да добавя, че в България човек много по-често ще прочете или чуе мнения в защита на руските интереси,отколкото на българските.И

 37. След срещата на ББ с RWE се появиха следните данни от Богомил Минчев – фирма “Риск инженеринг”( – „Новините днес” 29.09.2009).
  От новият АЕЦ Белене – цена 35 евро/МВтч;
  от Козлодуй 11,68 лв/МВтч и 24,06лв/МВТч (от други централи)

  Цената за енергия от АЕЦ Белене е в евро, в лева тя става 68,25 лв/МВтч. Или е 3 до 6 пъти по скъпа! Разчета е при строителство “МЕЖДУ 5 И 6,5 МЛД. ЕВРО”
  ……….
  . Но строителството вече се оценява над 10 млд. и цената му продължи да се качва. Оценката на Риск инженеринг е с 1,5 до 2 пъти по-ниска от другите прогнози.
  Значи енергията от АЕЦ Белене може да се окаже с още 1,5 до 2 пъти по-скъпа. Или не 3 до 6 пъти, а от 4,5 до 9 пъти по скъпа!
  Защо никой, никъде не опроверга тези цифри. Всеки проект се прави с разчет. Разчета се актуализира! Къде е?

 38. И не е въпроса чий е проекта, а дали е печеливш или губещ?

 39. Руските проекти винаги са били подплатени с голяма любов към руските интереси. Въпреки, че са ни “освобождавали” и то на “въпреки всичко” империята винаги е взимала своето. Например взеха си Молдова, а компесираха Румъния с Ю.Добруджа и ние до ден днешен се чудим откъде-накъде румънците разправят, че ние сме им отнели земите!
  Поздравления за публикацията

 40. Неверооятна статия ! Благодаря за удоволствието ,което ми доставихте ….отново !
  / между другото не съм забравил обещанието си и ще мрънкам ,докато не Ви видя назначен на най-подходящото за Вас място 🙂 /

 41. Поздравления, г-н Инджев! Броят на коментарите е достатъчно красноречив! Има я нуждата от ясна позиция по тази най-важна за българите тема. Ще си позволя да допълня, че се знаят и трябва да се споменат и изнасилвачите на България в онези времена. Наред с комунистите, левите земеделци и социалистите, главни действащи лица са тези от невидимия фронт. Ще кажа някои от безспорните, дори такива, за които самите руснаци признават. Това са посланикът ни в СССР-Стаменов, агент лично на Судоплатов, ген Вл.Заимов, Министърът на вътрешните работи и началникът на униформената полиция, военният министър-ген. Ив.Маринов, Стойчо Мушанов-протакал преговорите с англичаните и …доживял без репресии до средата на 60-те години,К.Георгиев и Д.Велчев,Крум Лекарски,ген Стойчев и т.н.Това са изнасилвачите,без тях страхливите комунисти нямаше да подадат главите си от мишите си дупки, а и е спорно дали Сталин щеше да влезе в България. Мълчанието за тези подлеци кънти в ушите. Наследниците им съществуват комфортно. Виновни няма! Не бива това да е мълчанието на агнетата! Това мълчание поражда нихилизма и отваря път за наглостта на сегашните апологети на имперската руска политика. Това мълчание подпомага съществуването на същите практики и понастоящем. Съвременните стаменовци, ив.мариновци,мушановци.к.георгиевци сега се казват костовци,борисовци,м.димитровци,ген.атанасовци,праматарски,я.яневци,догановци и т.н. Те перфидно подпомагат откритите действия на БСП и неговия електорат в съсипването на България в руска угода.

 42. Този Стоян Дончев ме убива! Много ловко забърква манджата. Както се казва – манджа с грозде.
  Може ли някой да каже нещо за него? Прилича ми на рафиниран, професионален агент на БСП-ДПС- бандитизма.
  Мисля, че губи самообладание от страх да не би на предстоящия конгрес на БСП да се случи някакво еврообновление и да остане без хляб.

 43. niama nikakwa omraza kum nikogo oswen kum predatelite na nashata rodina. Ako misliat, che tazi omraza shte zatuhne – jestoko se lujat: da prochetat Botev kakwo e napisal….

 44. Любак,Дончев дава само една малка част от истината,абс. е прав,ако ти не си стигнал до тези факти,това съвсем не значи,че е провокатор. Единствено за Иван Стаменое не стоят така нещата,но това е друг въпрос.

 45. Към Любака от Перник:
  Настрана от факта,че словосъчетанието БСП-ДПС-бандитизъм,е просто убиец както казва внукът на Георги Георгиев,припомням,защо тези дни се обърнах директно към Т.Дончева във връзка с конгреса,и причината
  бе именно тази:
  Да допринесе за европеизирането си и това на България,като се очисти от ченгесарското си минало,което тегне над България,а влачи и нея и Отечеството към
  а з и а т щ и н а т а…
  Мен също ме “впечатли и копъра и мерудията”,с кято се поръсва историческата манджа,Любак,но това са все от една и съща ковачница,където жабите зяпат уменията на Рачо Ковача за вола…
  Ако видиш и чуеш такива таланти-гиганти,си спомни за онзи,който взел участие в двубой между кучета с шумно родословие,а неговото,малко по опърпано,било само с топка на края на опашка но надвива…и само оттегчено се провиквал в неравния бой:
  И з я ж г о б е, С п а с е!
  На въпроси на журналисти,каква му е породата и родословното дърво,
  се ограничавал само:Ба, ли му ммм..ата,Бате гу дунесе от Африка,а я само поизгладих опашлето му с брадвето!!!!

 46. Статията е прекрасна-цялата историческа истина, изложена изящно!
  Трябва да се премине, обаче, и към действия. Не зная какво точно бихме могли да направим, но времето тече неумолимо и руската мечка хлопа на вратата ни. Аз лично се съмнявам, че Б.Б. ще остиска (пък и не е ясно дали иска наистина да изгони руснаците). Засега умело протака, но май дотука му свършват възможностите.
  Трябва добре да научим истината, че само ние-свободните граждани, можем да си върнем България. Дори да има читави политици (аз мисля, че все пак има) те не могат да се справят без нас. Нещо повече-ние трябва да сме водещите!
  Иво Инджев си върши работата, ние-всички заедно, трябва да свършим нашата!

 47. Уважаеми читатели,
  Не знаете ли, че истинската свобода идва с икономическата свобода и независимост?
  Пренесете се 20 години напред. АЕЦ Козлодуй ще бъде затворена поради изтичане на експлоатационния ресурс. Поради климатичните промени ТЕЦ-овете ще бъдат стиснати за гърлото. Какво ще правим тогава, бе братя недоволстващи?
  АЕЦ Белене ТРЯБВА да бъде построена! Алтернатива просто няма!
  Не смятайте, че съм Станишево-Първанов потдръжник, не съм. Просто няма с какво да бъде заменена АЕЦ Козлодуй.

 48. Чета и не вярвам на очите си!”Статията е прекрасна-цялата историческа истина, изложена изящно!”…”сторвам поклон на автора й за доблестта да напише така ясно и твърдо това…” “Статията е страхотна ,поздравления,браво,но тя не бива да се чете от комуноиди и подобни…” “Освен възхищение от смелостта да
  се напише истината като такава,не остава нищо друго…” НЯМА ЩО! ГОЛЯМА СМЕЛОСТ Е ПРЕЗ 2009 ГОД. ДА ПЛЮЕШ И ПРОКЛЕТИСВАШ РУСИЯ! Та в момента това се приема за проява на добър вкус.”Такива журналисти като вас ще спомогнат за излизане на България от кризата и от дупката дето сме!” Мога да продължа , ама ме е срам. Алооо! . А бе малко критичност , бе хора. Та тая статия има куп недостатъци. Иво Инджев не е Т. Живков и всички вие не сте делегати на 11 конгрес на БКП. Ето някай си Денчев, пардон Дончев:
  “Поздравления, г-н Инджев /Другарю Живков/! Броят на коментарите е достатъчно красноречив…” Точно така красноречив е! Че сме една безкритична маса, която още 50 год. ще я манипулипра всеки който не го мързи.

 49. Към Gen V l a s o v:
  Г-н генерал,уточнението до Любака за Иван Стаменов и целия елит,
  разкарван, и тук и в Москва,бе полезно и за мен…
  Преди конгреса на БКП/БСП ми се ще да повторя словото-пример от Г.Цамбалак/струва ми се!!!за личността на Негово Светейшество патриарх Евтимии, слово похвално за биткаджийката,каквато казват другарите им била нужна…..
  От Дядото,особено на власт,
  номерът им е, да вадят поредното оиптно зайче,и да го нахъсват,но не е запазена марка,само на президента г-н Г.Първанов…
  Точно в този блог съм цитирал как М.Памукчиев,под крилото на мъдрия Вл.Поптомов,врънкал А.Буров,да разкаже от половинвековния си опит,къде зимуват раците….
  но милиционерът в Пазадрджишкия затвор отказал на стареца и по-чисто бельо,преди да го довършат…
  Ако БКП не наведе най-просле глава и не поиска смирено прошка,както в Испания, Франко с обща гробница в “Долината на падналите”,…просто няма да стане,и още повече,ако не се коригира окуляра по въпросите на държавността,ще изпуснем влака…
  Вярно гърците са византийци,но турците за разлика от много други,не са ни забивали нож в гърба,когато и в бой срещу тях,заради други, е изтичала кръвта на България..
  И не,Ататюрк,а внуците на двете фамилии до, и отвъд Солун и Кавала,подсказват,какво качество с не”горска” далновидност,е необходима за брака на елит и държава….
  Както и да си въртят някои задни части,в опита още след Ж.Желев,
  други израстаци да се напъхат ..хем в грешните места,хем да са в рая…не след дълго,завесата ще падне,както го е казал и Буров на Мишо…с една п.майна…добавяйки:
  докато се скапете и спукате в алчността и завистта си!!!

 50. NikiB: che zashto nqkoi hora da ne hareswat napisanata statiq. Wie kakwi nedostatyci namirate i zashto ne gi izlovite qsno. Kakwo wi prechi mnenieto na drugite.

  Eto az smqtam statiqta za hubawa i lichno ne smqtam,che trqbwa da stroim ruska AEC na nasha teritoriq. Syvalqwam, no towa ne e zawod za otwerki… pyk i tezi napyni na Rusiq da stroi naistina sa stranni!!! A i faktyt, che ne znaem cenata na stroitelstwoto e krasnorechiw!

  W Bulgariq da osporwash ruskiq interes se schita za nacionalno predatelstwo….

 51. Кардинале,при твоята информираност и ерудиция,да очакваш комунистите да наведат глава (пред кого???) и да поискат прошка,това ми прилича на чиста фантазия,не бива да всяваш наивност,иначе за другите неща си абс.прав.

 52. Някой питаше по-горе дали блога на г-н Инджев се следи… Въпроса е риторичен – “Института за незнамсикакво” доказва това и не само той…
  По темата – няма да коментирам очеизваждащата истина, изложена там. искам да акцентирам на друго – Внимавайте г-н Инджев, огромни суми са заложени на/под масата, пресичат се гигантски интереси, знаете по-добре от нас; колкото и да искаме, ние, вашите читатели и съмишленици, няма да можем да ви защитим. Не живеем в правова държава… Съжалявам, че действителността ме принуждава да споделям подобни мрачни мисли. Дай, Боже да греша. Пазете се.

 53. Към Генади Кръстев,
  Нищо не е по-важно за България от отърваването от Руската мечка! Каквото и да стане след 20 години, по-добре е да я има нея отколкото да я няма, а вместо това да има един Руски АЕЦ и едно Руско Белене! Като е толкова необходим АЕЦ, в което се съмнявам нека друг да го строи, не Русия. Ние нямаме нужда от толкова енергия. По-точно няма да строим отново глупави промишлености, като Кремиковци, които да служат единствено за оправдание на енергийните нужди. Освен това с много по-малко пари можем да развиваме новите алтернативни екологически чисти енергоизточници, както и да разчитаме на обща енергийна мрежа на общата държава наречена Европейски съюз, накъдето вървят нещата, особено напоследък

 54. Инресна статия ! Обобщава мненията, вижданията на българите с непромити мозъци. А колкото до голямата руска любов към братския български народ – историята е показала , че в тази любов има и някои оттенъци не чисто платонически. 🙂
  След всичко което направи Киприан за Русия, и за това, че им дадохме писменост- България не се споменава по време честванията на 24 Май. Както и радиото е изобретено от Попов , а не от Маркони.
  Неотдавна, отношението на ,,великата” Рус към ,,братска” България, беше препотвърдено и в изказване на външния министър на Русия – Блядь Чижов.
  На въпрос – Какъв принос очаквате от България за развитие отношенията между Русия и ЕС ?, мастития пиян мужик отговори:
  – Поради традиционните ни добри отношения България е интересна за нас и като член на ЕС и този интерес не е само икономически. България е в добра позиция да допринесе за отношенията между ЕС и Русия и ние разчитаме, че ще бъдете наш специален партньор, своеобразен троянски кон в ЕС, разбира се, извън негативния оригинален смисъл на тази метафора. Външнополитическите решения в ЕС се взимат чрез консенсус и тук вашата страна може да играе много положителна роля: да успокоява “лудите глави”, да ентусиазира нерешителните.
  Сложните логически взаимовръзки, които Чижов използва за да извади ,,троянски кон” от негативния оригинален смисъл на тази метафора, вероятно ще му помогнат да извади и думата ,, блядь” от негативното и оригинално звучене, и с гордост би носил това име.
  Интерсно е , че не открих официално становище за изказването на Чижов от ,, президента на всички българи” – доноснико Гоце. В крайна сметка реших, че е логично, човек намерил разумни доводи да извади думата ,, доносник ” от негативния и оригинален смисъл, да не обърне внимание и на изказването на руския министър.
  Колкото до ролята на България за успокояване на ,,лудите глави” и ентусиазирането на нерешителните, няма съмнение , че комунистите в България имат огромен опит в това отношение. От идването им на власт, много ,, луди глави” бяха ,,успокоени” без съд и присъда, и много нерешителни бяха ,,ентусиазирани” да влезнат в ТКЗСто.
  Доскоро се съмнявах ,че ще бъдат допуснати в Европа за да прилагат този челен опит, но с избирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО мисля, че ,,има нещо гнило в Дания” и не само там.

 55. А, бе Троцки, като си такъв тънък познавач на Русия и нейната пагубна роля по отношение на България, барем да беше питал кой и е външен министър. Все някой щеше да ти каже…

 56. Абе като ви чета оставам с впечатление,че е било по добре да си останем турски вилает.Голямото нещастие на България според вас е Шипка.Може би не сте славяни и тука пишат само франкофони?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.