Голотиите на БСП лъснаха в “Мулен руж”, Първанов готви зад сцената нов фокус

БСП може да е претърпяла тежък удар на изборите и формално да изглежда слаба опозиция на управляващите. Но не и на себе си – опонира си мощно.

Борбата на БСП срещу БСП става все по – ожесточена и това изобщо не е вътрешнопартиен въпрос. Потокът от публични изяви на публично изявени червени дейци започна да върти на бързи обороти острите камъни, които явно няма да мелят брашно заедно.

В червената мелница ( „Мулен руж”) попада, макар и засега мимоходом, свещеното име на Георги Първанов. Румен Овчаров, шефът на най – голямата партийна организация, софийската, днес се изказа за него презрително като за фокусник, който извадил от ръкава си Станишев преди 8 години.

С това Овчаров се обозначи отново като противник и на Румен Петков ( а тъкмо ги заподозряха, че се били помирили), който пък в медийните си изяви демонстрира почтителност към същия този Г.Първанов.

Вкупом обаче, макар и по различни причини, двамата видни партийни дейци Овчаров и Петков ( общото между които също е и в това, че бяха принудени да напуснат министерските си постове в кабинета „Станишев”), призоваха вече открито партийния си лидер да се откаже от борбата за запазване на поста. Овчаров се закани да каже на самия конгрес неща, за които досега е мълчал. И Петков изръмжа подобно обещание.

Това е съвсем схематично част от диагнозата на ( иначе оздравителното за България) заболяване на БСП, която съвсем не се изчерпва с тези няколко примера. Но и те са достатъчни, за да се види мащабът на явлението, минирано с очаквания за истински разкрития.

Именно за тях, за разкритията става дума, когато казвам, че проблемите на БСП не са партиен въпрос.

Точно червената мелница върти в момента пред очите на медиите справката за корупционни схеми, с която е бил запознат премиера Станишев преди година (обвиняваният в нея Румен Петков атакува Станишев като лъжец, ако продължава да отрича, че е знаел за нея с презумпцията, че не е предприел нищо именно защото била гнусна).

Според самата справка, която сайтът e-vestnik днес публикува в оригинал, президентът Първанов също е бил сред нейните ползватели. Бил е запознат лично с някои доказателства. Но също не си е мръднал височайшия пръст ( това вероятно, не без основание, се схваща от обвинените в корупцията , като жест на солидарност с тях).

Медиите, които уж налитат на червено, съвсем не приличат на разярен бик. Чудят се какво се случва, чия страна да вземат. Властта обаче не дава да се разбере каква е правилната позиция. Самият Бойко Борисов е посочен във въпросната справка като един от получателите на големи пари от производител на алкохол, но Румен Петков нарече това клевета, защитавайки така косвено себе си като главен „герой” в справката, която определи като „бълвоч” .

Ами сега? Как медиите да публикуват твърденията на един от клановете в БСП срещу другия при явното преплитане на интересите на големи рекламодатели с техните интереси?

Станишев, при доказване на престъпното му бездействие срещу сигнала за корупция, е лесен – него вече го жертваха. Обаче Г.Първанов си е на мястото и загадъчно мълчи в ложата, от която зяпа голотиите на другарите и другарките, участници в представлението в „Мулен руж”. Като гастролиращ фокусник при предишно шоу на тази сцена той наистина извади от ръкава си Станишев, с когото сега храни вълците. Сигурно отново крои някой номер.

Няма да се учудя, ако предизвика някой пожар за замитане на следите (този фокус вече ни го демонстрираха в буквалния смисъл с партийния дом ). Тогава ще стане интересно как ще реагира „пожарникарят” в съседната сграда.

12 мнения за “Голотиите на БСП лъснаха в “Мулен руж”, Първанов готви зад сцената нов фокус”

 1. Следейки модела на политическия градеж у нас след 10.11.89г., неговата еволюция и превъплащения, много ми е трудно да си обяснявам нещата схематично и двуполюсно-добри-лоши,корумпирани-некорумпирани,икономически групировки-олигарси,леви-десни и пр.Пред очите ми е нескончаем преход,бедност,разсипана държавност,упадък на нацията и демографски срив,много е за изброяване, вие го знаете. Сещам се и за една констатация на автора:”..въпросът е политически”. От там съдя,че тези бури, колкото и насила предизвикани,не че не казват истини, с паравана на икономически противоборства, са белег за политически военни действия. Всяка една забогатяла национална група, независимо по какъв начин, наречете я ако щете буржоазия, рано или късно се стреми към еманципация от всяка външна намеса и опекунство. Е, да, но ако дупето й още по рождение е оцапано, все ще се намери кой да го каже и да напомни от къде е почнала и, че трябва да се подчинява. Та, държавният глава до сега не е показвал характер, че да направи нещо решително. Напротив, той е олицетворение на статуквото,пък и какви официални правомощия има.Струва ми се, че се преувеличават и неофициалните му. Очаквам ефектно мълчание. Огнеборското ще е още по-силно.

 2. Мулен Руж + “Бодо (Хомбах)-ефект”? http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=246067;
  Дали не е далата воля на съвестта си неутралната г-жа Велева? Ако е тя, за Петър Димитров е прекалила – колко са 11 348 лв. за цели 4 дни със знойни бразилки? И то вероятно след Сталинградската битка за газа, т.е. повече от заслужено. Г-жа Велева да не мисли, че само тя е чаровна?

 3. Не знам какъв ще да е поредният фокус от ръкава,бил той шлем,
  охридски “сал”,или зайче,но номерата са на привършване,както и самата комедия…с шмекерии и изобретателства на селски ергени, имат кажи-речи само едно обобщение в целия спектър на политически противоборства,чиято тоналност за жалост,би могла, да се окаже нездравословна за българската държавност,но и,токсична за предстоящите
  п а р т и й н и б у р и..
  Предстоящите конгресни тресавища за това са такива,защото имат потенциала,да посочат епохалните държавни решения,наложени от миналото,настоящето и бъдещето…
  Важи за червени,сини,жълти,
  зелени т.н.
  Когато европейските коалиции от 19 в. наточили ножа на Линкълн,той извикал на бой чернокожите срещу белите робовладеелците,за да спаси Съюза,а когато било на косъм да паднат и руските “витязи”,Йосиф Висарионович,отменил кажи-речи статута на комисарите и Казанската Богородица,позволила на германците да наблюдават
  само Спаските кули,но да не напреднат,дори след В о л о ко л а м с к,на метър повече…
  С е г а,б р ю м е р 2009 г.,или “копривщенската циганка” ще тръгне заедно с “огнебореца” по хитрия номер на “зайчето” и “Вълка” от един 16 юни с ордена,-НО- като изпреварят историята-вероятно с десетилетия,или с ъ в к у п н о
  “Горският” ще си я изпревари сам….за да се успокои България!ако така е
  благословено от Бога…за европейското развитие на България!!но винаги напред и нагоре!

 4. кардинале, след много експресионизъм и реализъм,винаги пускаш по една доза наивност. Европейско развитие на България,Боже мили,къде го виждаш това нещо,такъв филм не може да бъде заснет.

 5. Пременил се Илия – пак в тия… Изобщо нищо няма да се случи в БСП. Малко пазарлъци за бъдещето на Гоце, малко изписване на вежди, пенсиониране на някой и друг престарял кадър и старата уличница пак ще излезе на магистралата (за Европа), махайки съблазнително към оглупелия от чалга и риалити програми, Ганьо Балкански…

 6. Към Gen. V l a s o v:
  Г-н генерал,разрешете да доложа:
  На определени места сте малко по-щедър в незаслужените положителни оценки…но хайде холан,ще добавим,че е неизживяно мое БКП увлечение,а за наивността,
  сте прав до някъде и то само в частта,според филма “Цар и генерал”
  Но продължението,ако доживеем такова,ще се дължи на д р у г и…
  Иначе с последнте 4-5 правди на Правда Сиромашката,е подсказано
  много,но тъкмо по дозата наивност,
  бил той и микрон!!!няма да последва п р е в о д,за да се даде и заслужен смисъл на постинга
  Ви в частта му-ответен рафиниран and workable answer!!!Nothing more!OK?

 7. Идват надявам се хубави дни за България!
  Не е толкова важно какви точно пожари ще бъдат запалени и как точно пожарникарите ше реагират на тях! Доколкото го разбирам Главния пожарникар, мисля, че при такъв буен огън в “Мулен Руж” ще оставят пожара да се изгори сам, като само пазят да не се разпространява навън. Това е най-доброто при този тип пожри, както и за България в конкретния случай. Важното е най-после да се разруши изчадието родено от Сталинския Коминтерн и се сведе отново до плеяда от малки крекливи партийки тип “един файтон хора”, както е било по времето на “Дядото” Благоев в началото на 20-ти век. Така най-после ше бъдат отрязани пипалата на комунистическия октопод и България най-после ще се върне в точката от началото на 20-ти век, когато “Строителството на съвременна България” беше спряно, за да продължи най-после. Само топгава можем да мислим за край на прехода и за ново начало!

 8. Правда Сиромашка, нима завинаги сме обречени на комунизъм, или на комунистите? Нима вечно ще се гърчим в желязната им хватка? Няма ли да има хепи енд в нашия филм България?
  Всичко изглежда напълно безнадеждно, все пак аз се надявам на неочаквано събитие, на неочакван герой, нещо да се случи и то по-скоро, та България отново да възкръсне от пепелта.

 9. Браво! Благодаря ви! Бъдете здав и се пазете!

 10. докато има тези коментарии,все има стойностни хора ,антикомунисти-не всички са били уништожени на 9 септ., аследваштото поколение -с промити от Партиата мозаци!!!!!

 11. Да,Росе,Правда е абсолютно Прав(д)а,тя казва страхотна правда.Комунистите вечно ще управляват страната,независимо под какви имена,в какви коалиции и партии. Те винаги ще са на високо ниво,бих казал,недостижимо!. Защо страната и хората са обречени на това??? Много просто,комунистите са най-силни,най-богати,най-информирани,най-хитри,най-лукави,най-мръсници и всичко най-отвратително. Е,кажи сега,кой е в състояние да се пребори с тези “най”,аз не виждам никого в България да има сила да се пребори,а че трябва сила,в това не се съмнява никой. Е,няма такава сила. Щом човек като Кардинала говори за някакви неизживени чувства към единствената терористична организация в България,в цялата й история,какво да кажем за самите,оригиналните комунисти. Слабичък и апатичен народец сме си,другото са подробности. Както казвам,несериозен народ-направил несериозна държава. Влака сме го изпуснали,срещу него да тичаме,няма да го стигнем.

 12. Едно допълнение към ГБ. Да,комунистическия октопод е обхванал цялата страна,това са големите комунисти. Но по-лошото е,че народа е заразен от комунистическа епидемия,а при епидемия,нещата са страшни. Значи,хем трябва октопода да бъде унищожен,хемнарода излекуван,е,засега няманикакви изгледи,нито за едното,нито другото да бъде победено,не пожарникари да управляват страната,ами имарсианци да дойдат,все тая. Българския народ е “тежък” народ,ама много тежък и не може да се повдигне лесно. Знаете ли колко хора са се присъединили къммчетата на Ботев,след като стъпва на Българска земя???? Който познае,има галон уиски-Дж. Дан.от 1935г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.