Пловдивският кмет между лъжата за Хилари и реалността около Давид Черни

Премиерът Бойко Борисов е изразил желание да се срещне лично с чешкия художник Давид Черни в неделя в кабинета си в МС. Очаква се скандалният артист да пристигне в България в събота, за да вземе участие в откриването на изложбата „Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса”. Това съобщи за Frognews.bg кураторът на експозицията, пловдивският художник Емил Миразчиев.

Бойко Борисов лично се свързал с Миразчиев след негово интервю в сутрешния блок на Нова тв „Здравей, България”. Миразчиев коментира като скандална проява на тоталитарно мислене и на политическа намеса в изкуството решението на пловдивския кмет Славчо Атанасов да забрани достъпа на Черни до общинските сгради в Града на тепетата. Наказателната мярка е хрумнала на градоначалника като израз на възмущението му за вече прословутата инсталация на Черни „Ентропа”, с която символично бе ознаменуване временното председателство на Чехия на ЕС.

Не знам дали премиерът Борисов сам се е сетил за необичайния ход, или някой го е посъветвал, но предотвратяването на нов скандал с демонстриране на национални ( ако не националистически) комплекси на институционално ниво е добро решение. Следват обаче някои въпроси за вътрешнополитическа консумация, наблюдавани същевременно под лупа от външния свят.

Напримей как ще реагират патриотите, националистите, защитниците на българщината (или както искате ги наречете), които харесват, ценят, славят ( както искате го наречете) Бойко Борисов. Ами сега? Те се точеха да се изправят срещу чешкия враг на всичко най – съкровено българско и да си върнат поне малко от помръкналия блясък на площадния крясък, който затихна до шепот откакто ГЕРБ зае патриотичната ниша в публичното пространство, а дразнителят ДПС мина в нелегалност. „Атака” се сви под санитарния минимум на 4-те процентна за прескачане на парламентарен праг.

Нещо се мъти и във ВМРО. Тъкмо се чуха хъшовски възгласи столът на лидера Каракачанов да бъде отнет и на него да седне ( евентуално) пловдивският кмет Славчо Атанасов и ето че сега на потенциалния кандидат да оглави вътрешния преврат ще му се наложи да преглътне още едно унижение, което не го показва в особено героична светлина.

Още едно ли? Ами да. Спомнете си ентусиазма на пловдивския кмет по приютяването на енергийния форум под егидата на Г.Първанов. Двамата дори обикаляха пловдивските хотели да оглеждат къде да настаняват близкоизточните крале и северноизточните олигарси, начело със самия самодържец Путин.

Когато се оказа, че градът под тепетата е под стандартите за домакинска роля в такова мегаломанско „мероприятие”, пловдивският кмет опра пешкира. Изпадна в унизителното положение да си мълчи, когато му приписаха вината за провала. Нещо повече, пришиха му и самоинициатива за плъзналата в централните вестници тъпа клюка, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън щяла да се любува на Пловдив като гост на форума.

Няколко дни официозите в София ( за пловдивските не знам) се надпреварваха да фантазират как Хилари и Владимир (Путин) едва ли не под ръка ще припкат по сокаците на Стария град . Вестниците на ВАЦ в люто състезание със „Стандарт” се надпреварваха кой да опише по – красиво въображаемото ковьорче с надпис „Хилари и Владимир в Пловдив”.

Накрая вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви в радиопредаване, че никой не е канил г – жа Клинтън и тя няма да ни посещава. Енергийният форум, станал междувременно отново(!) софийски, вече се очертаваше като провал и Калфин се опита да омаловажи предварително този факт. За гафът бил виновен Славчо Атанасов, отсече министърът.

Пловдивският кмет премълча, с което прие да служи за боксова круша на силните на деня. Ако беше вярно, че той си е измислил въображаемата визита на г-жа Клинтън, трябваше поне да обясни логиката на тази фантазия.

Сега новият силен човек му нанася пореден удар по реномето, като нарича презрително решението му да се бори с един гостуващ художник „самоинициатива”( т.е. не е питал за разрешение централната власт- можеше да употреби и думата „самоуправство”).

Реномето ли? Има ли г – н Атанасов собствено такова, или се крепи на президентско – олигархичния гръб, който му беше подложен, за да се покатери на върха в Пловдив?

Още по – унизително е за него ( ха на бас, че ще го преглътне!), че вместо да се радва на компанията на г – жа Клинтън, Славчо Атанасов ще трябва да вдигне „блокадата” ( и бялото знаме) пред чешкия художник, но и пред здравия разум. Последното е една хубава новина.

После върви разправяй, че насила хубост не ставала!

39 мнения за “Пловдивският кмет между лъжата за Хилари и реалността около Давид Черни”

 1. И на Тато,и на Царя,а и на И.Инджев е известно поотделно и в различно време,защо съм против прекомерената употеба на прилагателни за гарниране на култова апологетика,било за тях,било за “калфи” или пловдивски “славеи”.
  Но е отрадно,че Първият консул си има кадърни и ранобудни съветици,
  главно за чувствителни теми,с
  делфийски предсказания,и те не липсваха и в блога,но изкатерването по тях,дължим-казано за кодош- на “любимия ни водещ” или на ГЕРБ,да речем….
  Бих искал,да се надявам,че същата чувствителност няма да “крещи” с отсъствието си, и по призивите ми към “копривщенската циганка”пред “авгиеви” леви и левашки предизвикателства,независимо,че …процесът е вече активиран….и пловдивски и софийски фокуси,биха могли да останат само малко бременни….за “хубост и приказ….!!”

 2. Г-н Инджев, с всеки изминат ден ставате все по-интересен ! В последните Ви статии се долавя доста хумор , като средство за борба с пусналия пипала на всички нива червен тумор.Поведението на г – н Славчо е смешно . Така би постъпил може би Лукашенко , но не и кмета на един не-малък европейски град. Нооо , имайки в предвид връзките му с така наречения – държавен глава(кратуна),неговото изпъкнало патриотично чувство стаа – обяснимо. И все пак ,да се надяваме , че насила ще стане … хубост.

 3. Slavcho Atanasov, izvesten v Plovdiv poveche kato Slavcho Lafa (zashto li?) ne spira da zabarkva kasha sled kasha.
  Vsashtnost ne bez pomoshtta na otkriti i prikriti svoi i nesvoi drugari.
  I poneje toi pluva na povarhnostta kato….
  (vse pak e kmet) mnogo se vijda istinskata mu stoinost. A toi si misli che pluva na povarhnostta zashtoto e lebed.

  Ne, dr Atanasov vie ste prosto pluvkata, daje ne ste i kukichkata na vadicata.

 4. Благодаря Ви господин Инджев.Получих отговор от кметаwww.plovdiv24.com-той не забранявал проиведение на изкуството-само авторът не е желан.След реакцията на Бойко Борисов очаквам още видоизменения- например би могъл да забрани пазрешената вече демонстрация на ‘атака’…

 5. Pozvoliavam si oshte edna “vmetka”

  za tozi един не-малък европейски град.
  Spored geografskoto si razpolojenie e naistina evropeiski. Spored nastoiashtata si funkcia i statut e po-skoro

  “grad sas zatihvashti funkcii ot ijnoamerikanski tip ili sicilianski tip ot 1980te godini, v koito La Piovra samo moje da disha praha na momentnata postkomunisticheska oligarhicheska pasmina”.

  T.e. edin grad ot post-savetski tip s avtentichni belezi na feodalno-chalgadjiisko-mutrenskia renesans.

 6. Вчера 11-годишният ми син ме попита: “Татко защо са назначили в правителството хер Флик от “Ало-ало”? Загледах се, после се и заслушах и чух как точният господин Дянков говори за хитрия си гестаповски план за пълнене на бюджета с помощта на облагането с акциз на търговията с “Грешната мадона с големите топки”. Мадоната може и да е грешна, ама топките са ни мили, да не вземат в суматохата “силните хора” да ги отнесат някъде за поредното броене?

 7. Благодаря Ви господин Инджев.Получих отговор от кметаwww.plovdiv24.com-той не забранявал произведение на изкуството-само авторът не е желан.След реакцията на Бойко Борисов очаквам още видоизменения- например би могъл да забрани пазрешената вече демонстрация на ‘атака’…

 8. Към г-н И.Инджев:
  Обиковено Вашите статии ме “събуждат” ,при повод и саркастични случаи: като миризлива турска тоалетна,и необходимостта от нестандартен поглед през нюза,щом “загъмжи от потенциани преливници”,в добавка!!!
  Бая прозорливост и далновидност,
  ще е вилняла,щом преди години са огорчили “Първия консул” и препочели др.Румен Петков,за шеф на МВР,чийто успехи са си друг титаничен успех….
  Какви ли п а с о в е ще да са се били разменяли,за да размята най-новите,др.Паси,ощастливил вече Франция с представителна българка,а Париж и ЮНЕСКО,с първата интересна жена…шеф!!!
  Да прелееш от щастие,гордост,и от горестна тъга когато други са били зарязвани сами на улицата,преди да поемат по-високи светски длъжности или църковен сан …

 9. Към K. lalev:

  Не съм противник на политиката на г-н Дянков ( а и не е задължително да сме съмишленици с вас), но си признавам, че ме разсмяхте с тази аналогия. Може би съм податлив на ситуации, в които децата раждат сюжети с тяхната си гледна точка ( на мен ми се случва денонощно с моите от новата ми реколта, съответно на две и половина и на пет и половина години, което и които ме правят истински щастлив човек).

 10. Към zdravka:

  Да си призная бях на косъм да си помисля, че вашият призив ( в моя блог) към г-н Борисов да се намеси по казуса в Пловдив е получил своя положителен отговор, но съм достатъчно земен, за да не си въобразявам невъобразимото.
  Но да добавя нещо почти куриозно: на няколко пъти отправям критики със същия адресат, които буквално получават “отговор” на другия ден.
  Такъв беше случаят със статията, в която изразих учудване, че премиерът Борисов се гордее с бързината при взимането на решенията си ( особено за персоналните назначения, заради които е готов да мине през труповете на съюзници дори), а за номинирането на еврокомисар странно се бави. Буквално часове по – късно прочетох за негово изявление, в което обяснява, че няма никакво закъснение с номинирането на еврокомисар,а решава сам и отдавна е решил, но ще ни каже, когато трябва.
  Има и други подобни съвпадения, но ще повторя – вероятно динамиката на събитията и логиката, която влагам в нейното проследяване, имат нещо общо с актуалността на неговите решения.
  Опазил ме Бог да си въобразя нещо друго!

 11. Прекалено много се говори за господина с инсталациите, а не мисля че си заслужава. Очевидно търси внимание на всяка цена, а като гледам и го получава. Какво по-добро от това за него?

 12. Нямам претенциите че разбирам от изкуство, но мен лично творбата на този чешки “творец” ме обижда. Не съм никак националистка и простащината и пошлостта на българина ме отвращава, но да изобразиш турска тоалетна за държава която 500 години е била турска провинция е злобно и нахално. Направих си труда да разгледам илюстрациите на всички страни и текстовете на автора към, тях. Може да си въобразявам, но ми се стори че към по-малките и безгласни държави в евро-съюза има същото пренебрижетелно отношение но в по-малка степен. От друга страна като прочетох коментара на автора относно българската тема, за “мизерията на българския материален и духовен живот” ми стана доста чудно защо Бойко Борисов ще иска да се среща с тоя човек. Пожарникаря, бодигарда, полицая, кмета-министрър-председател-каратист ще покаже на арогантен и циничен артист че не е прав, след като самият той е олицетворние на горното.

 13. А може би Славчо пък да е прав?
  Къде е границата между толерантността и мижитурковщината?
  Може би пък тоалетна не е най-красивия образ с който Брюксел би трябвало да запомни станата ни.

 14. Учудва ме поведението на кмета. Ако е толкова обиден, изобщо да не допуска тази персона на територията на управлявания от него град. Мислите, че кмета няма такива правомощия!? Грешите, има, но трябват топки за това. Другото е само прах в очите на хората… А на този творец, Давид Черни, аз лично бих му стиснал ръката, но това е друга тема…

 15. Разгледах наскоро подробно блока на Г-н Инджев https://ivo.bg/ и в голяма степен ми изхареса написаното от него, също и коментарите под написаното от него.
  Никъде не видях обаче конкретно да е упомената партията за която е гласувал на последните избори например Г-н Инджев… Може би не съм догледал..
  Г-н Инджев..мога ли да ви помоля да оповестите някъде или във вашия блог за кого гласувахте ?

  Разгледах наскоро подробно блока на Г-н Инджев https://ivo.bg/ и в голяма степен ми изхареса написаното от него, също и коментарите под написаното от него.
  Никъде не видях обаче конкретно да е упомената партията за която е гласувал на последните избори например Г-н Инджев… Може би не съм догледал..
  Г-н Инджев..мога ли да ви помоля да оповестите някъде или във вашия блог за кого гласувахте ?

  Позволих си да поставя въпроса си и на други места в БГ нета.Например в:
  http://bulgarianvideo.blogspot.com/2009/10/blog-post_07.html
  където твърдят също, че свободата на словото е свещена.

 16. Знае ли някой на какво юридическо основание един кмет може да ЗАБРАНИ достъпа на физическо лице в ОБЩЕСТВЕНА сграда ?

 17. Г-н Инджев,каквото и както и да се коментира,всички българи в Париж, с които разговарям за случващото се в България са обнадеждени от РЕВИЗИЯТА, която в момента се извършва у нас. Изписвам я тази дума с главни букви,защото самият аз знам какво значи да правиш ревизия на тези преди теб,особено на тройната коалиция,която толкова краде, и то във време,както казваха те,на невъзможност да отделят и лев за бедните българи…А виждате от отчета на Сметната палата, който отчет смея да твърдя е една съвсем,ама съвсем малка част от истината,как люде като Петър Димитров,Масларова и другите другари са яли и пили на екзотични острови за 15-20000лева само за 3-4 дни…Затова – правителството на Борисов в това отношение заслужава похвала – само ще ви припомня,че такава ревизия никой досега не е извършвал – дори и Костов.А знаете ли какви сведения имаше тогава за страшни кражби на предходното правителство?
  Пиша ги тези редове,защото виждам как се лашка общественото настроение към оная позната насока – абе,и тия ще излезнат маскари…Това обслужва само ония,”тройните”. Надявам се,че Борисов ще “погледне” и към жълтите,които толкова страшно крадоха,ех,как крадоха гехните министри…Ами и тези от ДПС…Затова – РЕВИЗИЯ до дупка! Защото не може “най-социалните” хора да почиват на Бали за десетки хиляди левове на ден, а моите родители да се радват на добавка от …5 лева. Вижте,такъв цинизъм няма никъде в света – дори и в Африка. Разбира се, няма го и това овчедушие и търпение – ето и сега,ако това е във Франция,ако тук разкрият такива далавери,веднага излизат на улицата и не само ги помитат,ами…А в България ние започваме – ама и тези сега са същите, и те ще крадат…Ама как така ще крадат,бе? Че къде са гражданите на тази страна? А,къде са,г-н Инджев? Къде са и журналистите,които не ме пускаха по медиите в България,оправдавайки се,че аз,пишейки за кражбите на властта в своите парижки книги,съм пресилвал нещата,че не било така…А сега същите тези “водещи” журналисти са най-големите борци срещу корупцията…Да,същите,които до преди няколко месеца я обгрижваха нея,корупцията…

 18. Според мен да се дискутира дали Славчо Атанасов би забранил и на Алеко Константонов да посещава Пловдив е безсмислено най – мако по две причини – различни исторически периоди и Алековата България е сегашната минус „социалистическата магия”. Но с този чех работата е друга. Да беше германец, иди – дойди – през 1933 г. Георги Димитров, в паметното си слово като подсъдим, се произнесе, че когато германската аристокрация е разговаряла на немски само с конете си, в България братята Кирил и Методий са обезпечили писането на доноси и др. произведения със собствена азбука (от тогава германците имат големи проблеми в диалога с конете поради езикова бариера). Но на г-н Черни явно паметта е къса и е забравил кой през 1968 г. ги освободи от ИмпериализЪма. И вместо да напише, примерно:
  България, колко ни плени,
  туй име свято, родно, мило…”,
  той – Турска тоалетна!
  Хилари е друго нещо, още като я погледнеш и разбираш, че с поглед би превърнала нормалния Хептан в изо-Октан.
  Според П. Р. Славейков:
  „Пенчо, бре, чети,
  Пенчо не чете,
  Пенчо, работи,
  Пенчо пак не ще.
  Време се мина,
  Пенчо порасна,
  иска да (го уважават),
  Няма откъде…”

 19. Всъщност пластиката на Черни, която изобразява България, като клекало (смятано за арабски тип тоалетна), промушена от червени, жълти, зелени и сини лай..проводи е една изключително силна метафора на страната и политическия и обществен живот от годините на прехода досега. Тя е кратък синтез на горчивата истина, казана с една дума и като такава не може да ни обижда. Ако някой се чувства обиден да се сърди на себе си и на безобразното управление, постигнато от избирателните ни напъни и примиренческа безкритичност. Не може царят да се сърди на хлапето, което казва: “Царят е гол!” Да се сърди на тези, които са го излъгали и на собствената си глупост! Хлапето само му помага да прекрати резила колкото може по-рано. В този смисъл творбата на черни всъшност е добронамерена и много ни помогна (поне на последните избори). По значение за България бих я сравнил с картините на Мърквичка. Не може обаче от тъпоглав комуняга да се очаква адекватна реякция. Естествено е реакцията да е в стил “Бай Ганю” описан от Алеко съвсем точно в епизодите с Иречек. Всъщност засегнати обидени и сърдити са точно бай-Ганювците, които както винаги за съжаление у нас се намърдват в управлението. Те са които добре виреят в кенефената среда досущ, като глистите но за разлика от тези червеи се засягат ако им го кажеш в очите! Сякаш акоп си мълчиш зловонята няма да се усети и с някой и друг Ганювски мускал съвсем ще изгладим нещата.
  Пловдивският кмет би могъл да върне репликата на Черни по много по-интелигентен начин, например когато на вечеря му поднесе голяма и добре опечена свинска пържола дебело намазана с мед. Това би предизвикало доста усмивки у познавачите на Балканската и Арабската кухня, а и самият Черни добре ще го разбере, но къде у комуняга такава интелигентност!
  Поздрави до всички.

 20. Както винаги-в десетката.Поздрави!
  Колко струва Славчо Атанасов,ние в Пловдив си го знаем
  и посрещаме с усмивки издънките му.Явно на теми като изкуство и култура отдавна е достигнал нивото си на некомпетентност.Не знам дали и той е “зайче от ръкава” на Първанов,но намирам поразителни прилики в действията им.Но нещо ме подразни в статията,цитирам:”Няколко дни официозите в София ( за пловдивските не знам) се надпреварваха да фантазират как Хилари и Владимир (Путин) едва ли не под ръка ще припкат по сокаците на Стария град”.Иво,защо “сокаци”.Старият град
  в Пловдив е известен по света с неповторимата си атмосфера,съчетаваща в себе си дух,култура,традиции,минало.Дори софийските интелектуалци признават,че още от “онова”време единственото място в България където можеш да да дишаш спокойно е именно Старият град.Като пловдивчанин с часове мога да говоря за уникалността на това място,където духът на културата и българщината никога не е бил подвластен партийните касти.И още много неща.Затова ме подразни “сокаци”-звучи пренебрежително и обидно.Неповторимите калдъръмени улички на Стария Пловдив не са сокаци.

 21. Интересно защо г-н Славчо Атанасов не се е почувствувал обиден от нелепия паметник издигащ се толкова години над Пловдив и олицетворяващ една армия завоевателка,докарала в България на власт най-големите антибългари?!Интересно на какъв патриот се прави? Поздравления г-н Инджев!

 22. До Стоян Борисов ,
  А Вие за кого гласувахте? (но ако може – честно)

 23. Аз пък не бих стискал точно ръката на Черни.
  Струва ми се се правите на по-католици от папата тука.

 24. Много е жалък кмета Славчо! Чудя се, как така не му е трън в очите например Георги Гергов – един доста простоват човек, но завладял неизвестно как Стария град и Международния Пловдивски панаир – така да се каже гордостта на пловдивчани, а се е разпенил срещу един гостуващ артист!!! Жалко за Пловдив, жалко и за пловдивчани!

 25. Всеки, който е влизал в обществена тоалетна в България знае защо това е най-впечатляващото преживяване на чужденците у нас.Вместо да се прави на обиден Пловдивският кмет можа да се постарае в организацията и контрола на тези обекти в подопечната му територия и с постоянство и усърдие да променя имиджа на страната ни. Защото на него това му е работата.

 26. Г-н Инджев,

  аз съм трето поколение пловдивчанин и последнтие два дни се дивих на поредното късогледство на нашия кмет и шайката около него. Пловдив винаги е бил културна столица заради своите граждани, а не заради управниците си. Последните 20-ина години и въпреки тях.
  Културната столица на България може да е актуална и да се развива само със свобода на словото, свобода на начините на изразяване.
  Аз лично бих и вероятно ще посетя въпросното мероприятие.
  Пловдив е ироничен и зевзешки, а не пуритански и скован.
  Радвам се на поредното адекватно действие на г-н Борисов.
  Поздравявам ви и вас за актуалното и адекватно мнение.

 27. Като чета статията и повечето от горните коментари ми се иска Черни да направи по един фото-тоалетен колаж на яростните апологети на творчеството му, та да може още по-уверено да го славословят. Ако очевидно в България има достатъчно много хора, за които оФЕкалването на родината им е повод за национална гордост, то има и други, които чакаме чешкия арт-новатор с откровено “физически” претенции към него. Стига да можем да го докопаме, разбира се:)

 28. Не мога да разбера защо се обиждаме, когато по такъв (художествен) начин ни показват кривиците! Ами посочете ми обществена тоалетна в БГ, която да не е отвратителна! И тогава ще се съглася, че чехът ни обижда с интерпретацията си за нашата родина! И друго – докато не можем да приемаме гледната точка на един художник, не ще можем да се надсмеем и над собствените си слабости! А само така, с хумор, можем да надмогваме пропуските си, да ги изправяме и да вървим напред! Извън това, клекалото си е много по-хигиенично, отколкото съвмененните… седала!

 29. slav4o e kato ba6ta si nagajda4 no sega padna na bati si boiko.ot tiq potomci na DS nqma otarvavane

 30. славчо беше много стражлив-преди доста време когато му искажме разрешение за провеждане на публично мероприатие,тои каза,че трабва да се консултира с представителите на всички партии вместниа парламент! е,беше преди изборите,всепак!сега вече е много смел!или преди е бил страхливец,или сега е глупак!!нека сега пловдивчани да ми отговорат!!

 31. Az sum hudozhnik i ot predi mnogo godini sum oprilichavala durzhavata ni na toaletna v razgovori i s poznati.–Toaletna samo ,che sibirska i skupa kato takava …Zatova i se zaradvah ,che veche i chyzhdentsite sa dostignali do tazi lakonichna forma – smisal .-A falshivoto manifestirane na salzliva patriotichna emotsia e neshto oshte po-otvratitelno ot edna BG-toaletna.

 32. Позволявам си да цитирам един откъс от “Автобиографията” на Нушич:
  “Спомням си например един случай, на който бях свидетел и който след това четох преработен в една биография.
  Една сутрин, мъртвопиян, поетът Н. Н. срещна своя бъдещ биограф. В живота си великият покойник често се напиваше като свиня, но тоя път така се беше нарязал, че не можеше дори да си намери къщата.
  — Слушай, приятелю — каза той, олюлявайки се, и се облегна с цялата си тежест на своя бъдещ биограф, — ония свини, дето пиха с мене, ме оставиха и сега няма кой да ме отведе у дома. А аз, виждаш ли, бих могъл да намеря Голямата мечка на небето, но къщата си хич не мога да намеря.
  Ето как гласеше тоя епизод в биографията („Спомен за покойния Н. Н.“):
  „Срещнах го едно утро печален и посърнал. Челото му беше мрачно, а очите, същите ония очи, които така дълбоко проникваха в човешката душа, имаха някакъв странен израз и бяха пълни с болка и упрек. Когато се доближих до него, той се облегна на рамото ми и каза:
  — Лутам се, лутам се из живота, защото всички приятели ме напуснаха. О, за мене е по-лесно да намеря небесните пътища, от колкото път в живота. Чувствувам се самотен. Отведи ме, отведи ме!“
  Тук биографът даваше обширен коментар, обяснявайки дълбочината на тия думи на покойника…”
  Та санким Черни като малък е идвал в България и поради трудно адаптиране към морския климат е прекарал голям част от летуването си тук в тоалетните. Хубави лоши – те са го впечатлили и когато поема задачата за “Етропа” споменът му за България се превръща в произведение на изкуството. Дали има естетически качества тази инсталация е спорно. Но ако е произведение то се оценява и по своето въздействие върху публиката. Това, че Славчо Атанасов го разчита като подигравка с България си е негова оценка. Много хора смятат така. Други смятат, че се натрива носа на тройната коалиция, в частност на “комунягите”. Всеки има различни възприятия. Неприемливото е, че Кметът забранява достъпа на художника до обществени места. Виж Бат’ Бойко постъпва мъдро. След като бяхме неадекватни и се ангажирахме институционално със тази пуста инсталация, елементарното нещо е да поправим нашата грешка и да опресним спомените на Черни за България. Иначе ще направим още едно разделение на българите – на фекалофили и фекалофоби.

 33. Питам се дали оскърбените от тоалетното клекало биха се почувствали естетически и патриотично възмездени ако Черни при следващ повод представи възгледа си за България чрез умалено копие на паметника на съветската армия-оснободител, боядисано в бяло-зелено-червено?

 34. “Г-н Инджев, с всеки изминат ден ставате все по-интересен ! В последните Ви статии се долавя доста хумор…” – та Автора е интересен от 30 години, ама кой да чете:)

 35. Гледайте сега, едно е да се наречем сами глупци, друго е някой друг да ни нарече така, нали?
  Едното е израз на извисяване над собствените слабостите, другото е простащина.
  Какво е правил и какъв е Славчо е друг въпрос.
  Аз бих подчертал че не е страшно когато другите не те уважават, страшното е когато сам престанеш да се уважаваш.

  Въпросния Черни явно е черен не само у нас щом се оказва са го арестували по подобни поводи.

 36. Много странна реакция на пловдивския кмет.Ако можеше така да решава и реалните проблеми на града….
  Относно Черни и неговата “провокация” – прекалено буквално приехме тоалетната тематика, най-вероятно на принципа “гузен негонен бяга” и имайки пред вид действителното състояние на обществените ни тоалетни.
  Чудя се как не се забелязаха и изтълкуваха цветните свързващи тръби, които са много по-важни в целия замисъл. И показват как една и съща мътилка в различни цветове циркулира из България последните 20 години и я превръща в клоака. Ние всички си ги знаем – червени, лилави, жълти, но и сини за съжаление.(справка-най-големите зулуми и кражби в Пловдив, синята столица, станаха по време на “синия” Чомаков)На кого и за какво се сърдим? Че някой отвън го е забелязал и си е позволил да го каже метафорично? Доста комплексирана и първосигнална реакция.
  А иначе за Пловдив и пловдивчани си позволявям да дам link:
  http://www.forbes.com/2008/02/18/travel-europe-sights-forbeslife-cx_jt_0219europetravel_slide_3.html?thisSpeed=15000
  Имаме нужда от малко самочувствие след поредните изцепки на поредния несполучлив пловдивски кмет:)

 37. Към Попова:
  В блога съм писал за д-р П.Дертлиев,но за неописуемото приживяно от него,и хиляди други, върви хумора срещу комплексирани и първосигнални реакции,като тези на дядото на Мехмет от “Перла” или другия сериал,който зове “На нож срещу омразните гърци!”
  Добавям пасаж от характеристика на Зам.Нач.Полит.Част от /31.VIII.1953 г./ с посвещение от самия доктор,изд. от университетското издателство:
  ———————————–
  ….Горното е вършил в начеството си на народен представител от фашистката лъжесоциалгрупа
  /К.Лулчев/.
  В затвора има лошо поведение.Държи се много предпазиливо и винаги търси начини да се събере с затворници от неговата категория,за да бистрят големите политически въпроси и то като врагове на народа.Има такива изказвния “Аз съм голям оптимист по отношение на речта на Айзенхауер и бъдете уверени,че тя ще ускори освобождаването ни от затвора.Съветския съюз ще отстъпи,защото запада е много по-подготвен,тъй като произвежда 10-20- пъти повече от СССР”
  В политикопросветната работа не взема учасите,а парадира пред затвориницитне,че много знае и много е учил.Като лекар при амбулаторията полага прекомерени грижи специално за контрареволюционерите
  а за криминалните затворници не се тревожеше и бързо ге лекува за утешение.Голям класов враг,кръвно мрази народната власт,
  Партията,лагера на мира и демокрацията.Въздиша за славното си минало и чака намесата на империалистите,за да го освообят от затвора.Да не му се дава в никакъв случай лекарска работа,защото не заслужава такава…и следва да остане в същата /категория/ занапред…
  ———————————-
  Не знам дали ще го четат г-жа Дончева или г-н Овчаров,но на биткаджията при тях ще му трябва изчегъртване на столетен мухъл…
  Иначе е по-успешна “римата Главчо” на друга колега…

 38. Айде бе Доко,айде монтирай си кирилица,та и АСлександрова да се убеди,че нее сложно,натоварвате пространството,повярвайте,не е трудно,ей този мързел,български…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.