Клек(н)ало

Ако ставаше с декларации и клетви, щях да се включа в хора на декларативно заклеващите си и да се опитам да декларирам патриотизма си. Щях да ви се закълна в него по най – атрактивния начин, на който съм способен.

Но няма как да надвикам конкуренцията. Тя се точи да упражни правото си възмущение срещу чешкото чудовище Давид Черни. То не само дръзна да ни обозначи като тоалетно клекало на картата на Европа ( подло наречена за заблуда на правосъдието при евентуален процес за оклеветяване „Ентропа ) , но дори има наглостта да прекрачи нашата ( държавна) граница и тази на търпението ни.

Знам, знам, не ви казвам нищо ново. Но старото, което няма нужда да ви казвам, е поводът за още една реплика по дупликата на измисления проблем с чешкия авангардист Давид Черни и ариегардния му клозетен поглед към България.

Чувството му за хумор е клек(н)ало, застинало на едно ниво, което би трябвало да отразява далечното ни минало. А дали е минало? Да не задълбавам в клозетната фактология, че и без това по европейски критерии положението ни е ако не клек(н)нало, то доста намирисващо.

Този заядливец Черни изглежда ни разказва вица за пияния, който се изненадал, че при надписа „жени” зад вратата го очаквал клозет. Май зад табелата НРБ той е открил клозет, а ние сме изненадани и възмутени.

На впечатленията му от детството, очевидно фекални, отговаряме с наши. Те са уж зрели, но „фатални” ( по адрес на чехкините).

Бай българския джентълмен припомни с похотлива усмивчица за чехкините по нашето море като контрапункт на предизвикателството с клек(н)алото. Кой да му опонира, че разкрепостените ( по стандартите на някои крепостни селяни ) чужденки са консумирали по своя воля за собствено забавление наличния по време на ваканцията им мъжки материал, който в България си беше 99 на сто български.

Обаче на тази „войнишка раздумка” чух да приглася в ранни зори в националния телевизионен ефир и една личност от женски пол. Тя обяви самодоволна ( от своето остроумие), че нямало да каже, как били наричани чехкините по нейно време по нашите морски курорти, защото била възпитана. Интересно, тя пък откъде знае (нищо , че била набор на Черни) какво били правили чехкините по нейно време? Да не би да е гледала през някоя ключалка, или просто се доверява на простаците, които обичат да се хвалят с креватните си подвизи?

Не знам. Обаче знам, че става дума за уж високо самочувствие, което е клек(н)ало.

29 мнения за “Клек(н)ало”

 1. Поканата към Черни,след като предизвика бурни патриотарски отзиви /най-вече анонимни словоизлияния по форумите/,може да се окаже и юридически проблем.`Забранявам този човек да бъде допуснат на територията на която и да е общинска собственост`- не се знае как ще бъде реализирана тази кметска заповед.Все пак художникът не е извършил престъпление,че да го арестуват?Бойко Борисов покани Черни,но заяви, че не се меси в работата на кмета,което си е логично-явно ще има продължение на акцията с клекалото.

 2. Аз предлагам всеки български гражданин който има възможност да подари на господин Черни по една ролка тоалетна хартия.

 3. Истината е, че по времето на соца България беше секс дестинация за чехкини, полякини, шведки, източно-германки и рускини, като последните се изявяваха предимно из Родопите и бяха любимки на овчарите там.

 4. Прочетено за онези с „похотливите усмивчици” в „Диверсия на плажа”, ресурсен център Е-ЛИТЕРА:
  „..Намерили се момчетата по-свободни и човещина нали е – денем си копат бригадирската работа, а в късните часове се оглеждат с какво могат да се облажат. Здрави-прави млади мъже, загорели, закопнели, как могат да им устоят слабите женски сърца? Подал се всеки накъдето му излязъл късмета, а по един момък, родом от съседното с. Рудник, да вземе да се захласне автентична мома-англичанка – със зъби като тесли, с луничките му, с бялата шия и дългите ноги, и вятър я вее на бял кон. Развявали се двамата напред-назад, денували и нощували къде по палатки, къде направо на пясъка (дай, Боже, всекиму!). Водил я наш Ганчо и до село през работното време, може ли хич да не се изфука? Крили го колкото можали останалите, ама нали шило в торба не стои? Англичанката вече си била отлетяла за Албиона, когато момъкът бил привикан на задушевна беседа от Спеца. Викнал после и Солю, да го скастри за разврата, който е допуснал и за срамотиите – с момиче от «другата страна», кой знае за какво е идвала тука! Да видят там, дали комсомолското дружество няма да вземе някакви мерки, та случаят да се замаже.
  «Дружеството» реагирало като на пожар и работата можела вече да се смята замрежена, ама от шубе Спецът докладвал «нагоре»! Пак повикали момъка на разговор където трябва – този път заедно със Солю и тук станало ясно, че и «първичната патрийна организация» ще трябва да се поразмърда. Защото работата мирише на идеологическа диверсия, а момъкът командир няма ли си и къде е бил той, когато неговият матрос се е поддавал…, вие знаете на какво. И този командир как така ще се крие от критиката на другарите си?
  «Първичната партийна» сапунисала командира от ход и аха-аха случаят вече да се забрави, повикали Солю да дава обяснения пред Партийната комисия – какви ги е дробил лично той, докато поверените на неговите грижи бригадири са се търкаляли на Созополските плажове в обятията на разни чужди елементи, нищо че са жени! И да не вземе сега да разправя, че всичко това е младежка работа, не знае ли как действат вражеските централи и не си ли дава сметка, че се води война «за умовете и сърцата на младежта»! Без строго наказание лично за него няма да се размине, а също така – случаят ще бъде анализиран в доклада на партийната конференция на Флота, като ярък пример за политическо късогледство!
  Като се свършило заседанието на комисията и като заизлизали навън членовете й, Солю им запречил пътя и изокал с най-искрено възмущение.
  – Как може такова нещо, бе другари! В нашата страна – да има едно осем милиона българи. От тях поне три милиона са здрави-прави мъже. Измежду тях се намери само един, който можа да забие един к.. на Империализма и вие ми разплакахте мамицата заради него!
  Как може такова нещо, бе другари, как може!?»

 5. Така е! Опитваме се да изглаждаме комплексите си по всякакъв налудничав начин. Смешничко е!

 6. Начина, по който реагират болшинството от хората на Давид Черни и творбата му, показва според мен следното:
  а)
  Българите (голяма част от тях) са лицемерни комплексари, които трудно биха могли да погледнат и разберат истината за самите себе си. Под истината разбирам реалността.
  б) Псевдно национална гордост и самочувствие, базирани най-вече на “великата” ни история и тук таме футбол и баскетбол – хората в БГ се са някакси горди с чужди, а не с лични постижения – а по дефиниция това не може да е гордост 😉
  в) Примитивни ориенталци е голяма част от БГ обществото. Честолюбиви, оръфани, диви, вонящи на пот, малко тъпи, адски задръстени и много завистливи, но с претенции за цивилизовани и възпитани хора. Нетолерантни и нехуманни това да не се пропуска.

  Жалко, много много жалко но си е така 🙁

 7. Г-н Инджев,
  Понеже ме цитирате като “Бай българския джентълмент припомня с похотлива усмивчица…” дължа да уточня, че правите погрешни изводи.
  “Разкрепостените” чехкини в класацията по българското черноморие бяха на последно място с 0.5 точки. На първо място бяха французойките с 12 точки и българките с 10. Оттук се определя тяхната активност за к(п)ласиране, която Вие наричате “разкрепостеност”.
  Това за “простаците” ще го подмина, защото тук не става въпрос за хвалба, а за статистика, макар и неофициална.

 8. Наблюдавам Българскята част на творбата на Черни и забелязвам следното:
  1. Всички тоалетни са затворени, т.е. в момента не се използват (т.е. временно не яжте, докато почистим тоалетните);
  2. Съединени са с тръби с различни цветове, които създават впечатление за миене на тоалетните;
  3. Въпреки миенето, по тръбите тече напълно бистра, макар и оцветена течност, чието предназначение е да мие; особено червената даже блести;
  4. Няма никаква видимост за миещия процес;
  5. Възниква усещането, че някъде вътре в тоалетните различните цветове тръби са свързани.
  6. Страната ни е представена като композирана от различни по големина тоалетни – от центъра към периферията стават все по-малки, но все по-многобройни.
  Да попитам: Преди избори опозицията не представя ли управлението до момента като докарало България до нивото на система от тоалетни?
  А какво става, след като горната стратегия спечели и опозицията дойде на власт – чисти ли тоалетните или само дава видимост, че го прави? Вижда ли се какво прави всъщност?.
  И дали алюзията със свързващите се тръби под пода на тоалетните е злобна лъжа?
  Разбира се, да се изрази посред Европа, че България е под властта на политическа олигархия, която непрекъснато имитира „обновление (реформи) и почистване” и няма гражданско общество може художествено да се изрази и с по изискани средства, но на Черни това му е инструментариума, чех!
  Е, може и да греша, не съм вещ в изкуството, просто изразявам това, което творбата ми внушава.
  Обидих се аз на Ген. Власов, но не е ли това перефраза на знаменитите му инициали ККБ?
  А иначе нашият патриотизъм, като избликне, винаги тече някъде далеч от мозъка ни.

 9. vsichko e tochno.cherni e prav i svoboden tvorec.tazi istoria obache sega se razduhva za da serazbarka desnicata i po specialno otnosheniata i s gerb i BB.GOCETO i SVETLIN izpolzvaha agenta si MIRAZCHIISKI/civilen hudoznik/…

 10. Към Гларус:

  Не, не подминавайте това за простаците- хвалбата с креватни подвизи си е простащина.

 11. Прав сте, г-н Инджев,
  Тези, които се хвалят действително са простаци. Те не влизат в статистиката, само развалят имиджа на гилдията.

 12. Ей това интелектуалците са опасна работа.
  Почват се едни дискусии, какво изразявала творбата, как преливали тръбите,какво носели и по какъв начин завивали.
  Сега разбирам кой е най-верната упора на една сбъркана идеология като комунизма – това е откъснатия от реалността интелектуалец.
  Захрани го с наглед правилно и логично подредени начални мисли и му гледай сеира. Ще ти развие такива теории че Маркс и Енгелс ще му завидят.
  Проблема на такъв род същества е че им липсва първичното което държи обикновения трудов или дори селски субект на земята здраво. Той ще послуша, послуша пък не на базата на разсъжденията а на базата на неосъзната вътрешна мъдрост наследявана през вековете ще отсече “глупости”.

  Черни се подигра волно или неволно на България. Да го защитаваме от Пловдивския кмет прилича повече на комплексарщина.
  Просташките нападки против чехи и чехкини също не одобрявам. Те са си просто толкова обременени от социализма колкото и ние, само че ра разлика от Българина не го виждат поради прекомерно шовинистично самочувствие.

 13. Аз пък се гордея с клекалото
  Българите са тез които пренесоха канализацията от древността до наши дни
  италианците като наследници на римската империя не строят канализации през средните векове
  По-скоро се срамувам от научения работник по история дето се възмущава и протестира срещу клекалото (вярно е че не е най-големият принос към цивилизацията но все пак е принос )

 14. Да, наистина у нас има много прости и неуки хора, в това число разбира се и кметов. Имам две виждания за въпросната творба. Първо, не живяхме ли наистина 8 години в клозет? И, второ, какво му е лошото на клозета? Че той е най-важната част от дома. Закъде сме без него? Освен това той е място за уединение – не една или две велики мисли или гениални открития са се пръкнали именно там. Неслучайно руснаците го наричат “кабинет задумчивости”. А пък тоя Славчо като е такъв голям патриотин що не вземе да махне паметника на съветския окупатор от Пловдив! Горкия Ванче Михайлов, в гроба ще се обърне, ако знае какви ракиено-салатени “войводи” са завладели ВМРО!

 15. Господин Инджев, ако досега наистина ви смятах за честен и почтен човек, който има ясна представа кое за нас, българите, е добро и кое не, вече нямам никакви съмнения как възприемате страната и народа си. Заявявате го по неатрактивен, но достатъчно ясен начин. Впрочем, българско ли е самосъзнанието ви?

 16. Цялата история / или истерия / около т.нар. “клекала” са изключителен автентичен и безпощаден атестат за българската гражданственост и цивилизованост, преобладаваща. Чалга масата си избира си избира чалга представители и когато последните намерят удобен случай да покажат “национално достойнство” те го правят точно толкова комплексарски и тесногръдо, колкото се очаква от тях. В крайна сметка всичко е PR и пушилка и по тази причина не се пестят патос и гръмки закани, адресирани по същество единствено към дивата, патриотарска маса. Защото, както е казано в Светото писание, там намират почва и дават реколта.

 17. Някой спомня ли си Черневата инсталация посветена на Холандия? Ако мотото на нашата беше “Тия са си направо за осмиване” то мотото на холандската си беше “Живи да ги ожалиш”. Дали кмета на Ротердам ще го пусне в обществените сгради ?

 18. Дали кмета на Ротердам ще го пусне в обществените сгради ?

  estestweno, che shte go pusne. Ako ochakwash drugo qwno ne si naqsno s dosta neshta….

 19. Комент Незнакомов, първо нахрани кокошките, после прекопай лехата и иди да купиш 2кг. телешко, пък тогава се занимавай с т.н. интелектуалци, че ще влезе жена ти, работата стои, а ти пишеш ли, пишеш из форумите. Даже и това, че пишеш упора вместо опора няма да те спаси. Нали си земен човек, къде си хукнал да гониш вятъра?

 20. Илиева,какво е това самосъзнание,я дайте дефиниция,че нещо не сте ясна,къде ги четете тези фрази,приличащи на философски…Хем съзнание,хем само,хем българско. Съзнанието си е просто съзнание, човешката анатомия и съзнание-разум не са боядисани етнически.Ами ако Г-н инджев каже,че няма самосъзнание,какво,написаното от него е невалидно и неотговарящо на българската действителност(диващина по-скоро???

 21. А дали не си заслужава да се предложи и обмисли идеята – инсталацията да стане ГЕРБ на държавата. Изглежда ми адекватно и на положението и на патриотарското и кметското напъване… Приятели обаче ме апострофираха, че инсталацията била прекалено чиста, което не съответства много на нашите географски ширини…

 22. Черни си остана да черни Чехия слава богу.

  Георги, пропусна да забележи че пиша “почна” вместо “започна” увлечен в мечти за телешко.

 23. Do Ilieva

  G-jice/g-jo,

  chestnostta i pochtenostta niamat mnogo obshto s nacionalnoto samosaznanie na choveka.
  Za razlika ot tova obache i chestnostta i pochtenostta sa tiasno svarzani s lichnata i oobshtestvena samokritichnost.
  Za da priznaesh che tova ne e “narod, a marsha” iziskva dosta goliama doza majestvenost i samokritichnost. Ostaviam vi da napravite analiz i kritika na avtora na gornia stih (“ne narod, a marsha”), poneje ste chestna i pochtena.

  Tazi chestnost i pochtenost, kato vashata, iavno ne vodi do umopomrachavashti ikonomicheski, socialni i politicheski rezultati.
  Pazete si gi za vas i ne gi pokazvaite na nikogo…

 24. Комент Незнакомов, как успя да го измислиш това – “на базата на неосъзната вътрешна мъдрост наследявана през вековете”? И откога липсата на мислене се е превърнала в ценност, а правилно и логично подредените факти са “сеир”?
  А България има много малък шанс да бъде нещо различно от разпределително клекало, и всеки обиден от Черни го потвърждава.

 25. Я по умните от мен да ми кажат как се нарича човек който прави тоалетни (лайнарници) според мен е клозетостроител така че г-н Черни е европейски клозетостроител, а не творец.

 26. Добър ден г-н Инджев, вярвам, че чехите използват този шум за да ни се подиграват за танковете.
  И с право.
  А кенефът е просто болезнен въпрос, който те изполваха.
  Платиха на Черни 350 000 евро за да ни покажат Мирна Пражка пролетна история !

 27. Към Европеец:
  Измислих го на базата на лични наблюдения в продължение на дълги години на хора, поведение и характери.
  Мисленето не се е превръщало никога в ценност, по-скоро изкривеното и нездраво подобие на мислене се превръща твърде бързо в отвеяни теории придружени с липса на чувство за реалност.
  Това е което исках да подчертая.

  Иначе поздрави за премерения тон на забележката. Издава наистина европейски манталитет.

 28. Моля по-горния ми коментар да се чете “Липсата на мислене не се е превръщала никога в ценност …”
  а не както съм го написал “Мисленето …”

  Извинявам се за грешката.

 29. Ами…възпитаният човек, когато го уличат в грешка, свежда очи и се чувства неудобно. Простакът – надава вой до небесата.
  А това, че България е един турски кенеф е вън от всякакво съмнение. Вие преценете, драги ми сънародници от кои сте. За съжаление…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.