Оперативно интересна държава

Като чета новините за обвинени или осъдени „звезди” на криминалния небосклон в чужбина, свързани с България, направи си мисля, че в борбата срещу престъпността сигурно има не само „оперативно интересни лица” ( повечето от научиха този поетичен термин от устата на бившия шеф на МВР Румен Петков), но и оперативно интересни държави. За съжалени изглежда нашата държава е такава в очите на някои свои посестрими.

Нямаше да се влияя от мнението на някакви си чужденци, ако то не съвпадаше с…нашето. Какво струва например зле прикритото британско презрение към ефективността и справедливостта на българския съд, демонстрирано при незачитането му по случая „Шийлдс”, ако и у нас съдът не се радваше на същата, ако не и на доста по-лоша репутация .

Както вече писах, медиите пропуснаха да отбележат една мимоходом подхвърлена реплика на бившия ни премиер Станишев в телевизионно интервю. Той заяви, че не се решавал да съди за клевета определени издания защото знаел как работи българския съд.

А той ли не знае, наистина!?

Оперативно интересни лица, като британския милионер Уорън с богата затворническа биография в момента е заловен да внася от България …кокаин. Не че е произвеждал кока тук. Внасял я в България ( явно мястото е подходящо за депо като едно село без кучета) и от нашата гара разпределителна я прехвърлял за консумация на доста по-богатата британска публика. Изхитрил се е да разтваря кокаина в българско вино и така да го транспортира в големи количества до острова, където го извличал обратно. Докато не го извлекли от дома му с белезници ( нищо , че състоянието му се оценява на 300 милиона паунда, там такива хора са „досегаеми” за закона).

Въпросът за нас, ако оставим настрана самият арест на такъв „тузар” ( което у нас просто не се случва) би трябвало да е: защо изобщо е избрал българската райска земя за тази операция? И как така е изнасял с лекота големите количества наркотик, които явно със същата лекота е внасял в България?

Друго оперативно интересно лице с оперетно поведение по стадиони и от местни медийни трибуни, което загази с правосъдието в чужбина, е фамозната сръбкиня Цеца Величкович. Сега за нея в Белград валят обвинения за широко мащабна престъпна дейност в различни държави, включително в нашата оперативно интересна България.

Праисторическият прототип на българския т.н. поп фолк не веднъж се е извявявала като балканската Мадона у нас, но се оказа, че е имала и друг предмет на дейност – незаконни трансфери на футболисти. Как мислите, дали това е ставало встрани и извън практиката на организираната престъпност в България?

Изобщо не е вярно, че има несъвместимост между „правосъдие” и „българи”. Според в. „24 часа” само в испанските затвори през юни е имало 229 българки граждани и 80 на сто от тях излежавали присъди за трафик и разпространение на наркотици.

Не е много приятна тази тема, но пък е приятно да се види, че България не живее в изолация. Ако не успеем да свършим нещо, други компенсират пропуските ни. Което е оперативно интересен факт за качеството на управленците, които си избираме ( и на избирателите, които ги посочват).

Изводите остават за нас, но и за тях- за чужденците, които ни вършат работата. И нищо чудно, че изводите им са такива, каквито няма как да ни харесат.

5 мнения за “Оперативно интересна държава”

 1. Преди няколко години си изрязах от вестника съобщение за заловени няколко тона наркотик на яхта. Уникалното в него беше, че нямаше замесени български граждани. 🙂

 2. Rumen Petkov bil leko ponabit ot mutrite na bratia Galevi.

  tova se kazva v Spravkata, koito stana centar na vnimanie prez poslednite dni.

  V sashtia dokument pishe che BB e vzel edni 200 000 lv ot Anton Shterev crez Georgi GErgov – “kravni partiini vragove”.

  E kakvo da govorim poveche…za noviia star moral. I pravovata darjava.
  No comment…

 3. Нямате ли усещането, че не само нашата държава, а целият ни Свят май е едно мазно менте? Следя с интерес блога на Иво, без да съм негов голям почитател и си давам сметка, че неговата “борба” има за цел разобличаването на фалша, на лобистите на фалшиви стойности – в медиите, в политиката, в наложилите се в обществото ни практики, йезуитщината на политиците и т.н. Какво да кажем тогава, като научим, че Обама е удостоен с нобелава награда за мир, Полански е – знаете какво, Бате Бойко, героят на нашето време, създаден като политик от Симеон, бил изритан от него на улицата, Царят е гол, сътрудниците на външното ни разузнаване са врагове на държавата и Иво даже се срамува, че и той е помагал…. Фалш и фолк карашик! И не е само у нас, за съжаление, нали знаете? Вече нямаме шанс и на поробител да попаднем като хората!

 4. Така е Стамене,ама ККБ е на върха на копието,тя е като Черна гора,държава намафията,лидерите на държавата са мафии,”политическиете ” партии са мафии. У нас ,адовете са най-недостжими и най-неотразими,най-безнаказани. ККБ е изключително привлекателна страна за всякакъв вид мърсотия,защо ли,зашото държавата ни е мръснишка. не виждаш ли какво направи тази държава-мафия с народеца, кръвта му изпи,душата му изгори.Да, много българи недоволстват от Нобеловата награда за Американския президент,но да не би нашия народ да се радваше от Нобеловата награда за Александър Солженицин, дадена му също през октомври(8-сми),през 1970г. Я отвори вестниците от тези дни,преди 39години и ще видиш за какво става въпрос.

 5. Доко,докато оправиш азбуката,разбери,че споменатите от теб “братя Галеви” от Дупница,не са братя и никога не са се представяли за братя. Има братя Галеви в Самоков,-Юри и Сащо,ама те нямат нищо общо,нито с братовчедите от Дупница,нито с Петков,трябва коректност за всичко. Абе дай някаква сметка да ти изпратя 100 конта и някой да ти монтира кирилица,разбери,че е лесно ибързо,ще се убедиш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.