Арменци и турци се помиряват – къде сте вие, дами и г-да управляващи в София

Този път не го казвам аз – някакъв си критик (на някаква си власт в уви „някаква си” България” – „някаква си” произтича от положението, в което сами се поставяме) .

Казва го посланикът на Армения, по повод факта, че Турция и Армения се помиряват на неутрална земя в Швейцария чрез исторически договор за установяване на дипломатически отношения.

Пред “Хоризонт” посланикът на Армения в София Сергей Манасарян изрази съжаление заради липсата на официална реакция по въпроса от страна на българските власти.

„ Получихме многобройни отзиви от Брюксел и от страните-членки на ЕС, както и от САЩ и от много международни организации, които откликваха положително на вестта за предстоящото сключване на протокола за установяване на дипломатически отношения между Армения и Турция, без всякакви предварителни условия, заяви той. За съжаление, не получихме никакъв отзвук от България. Разбира се, че България приветства тази стъпка, но очаквах официална реакция, каза Сергей Манасарян”.

Звучи много горчиво, нали. (Почти) като прекрасното стихотворение на Яворов „ Арменци” . Но ( почти) с обратен знак.

Констатацията ми от година и два месеца, че България няма позиция по драматични събития от световно значение на отсрещния бряг на „нашето море”, получава ново потвърждение в нова ситуация, обратната на войната, но също толкова проспана от властта в София.. Дали е случайно съвпадението?

Точно преди година и два месеца гръмна кавказката бомба. Русия беше отлично подготвена за такъв род събития за първи път от съветско време насам. С това подсказа ролята си в тяхното предизвикване, включително според последния доклад на ЕС с оценка за войната. Тя се разправи с микроскопичната Грузия. Грузинският президент Саакашвили си беше направил погрешно сметката ( без руския кръчмар) да си връща контрола над Южна Осетия с военна сила. А Путин му беше помогнал да получи тази грешна представа…

България, управлявана от тройната коалиция, се направи, че не вижда побоя над малката православна съседка, която беше дала повод на големия си освободител ( защото Русия освобождава Грузия от турско през същата онази 1878 г. в рамките на същата онази руско – турска война). За да не ядосва Москва.

Не съм чул, нито видял досега нито една официална българска, или чужда официална дипломатическа реакция на този тъжен за уж суверенната българска политика факт. Но ето че сега това се случва от страна на разочарованата Армения ( докато Грузия запази дипломатично дистанция и не даде воля на разочарованието си)

Развръзката на арменско – турските отношения е факт от огромно значение за България по стратегически съображения. А също и заради историята ни.

Това е така заради уважаваната у нас арменска общност, заради също толкова важната турска етническа част от днешния български народ, заради самоуважението ни на хора с памет, които искат да се съизмерват с другите европейци, които излекуваха старите съседски рани ( толкова дълбоки и болезнени, каквито само съседи могат да си нанесат в епохата преди междуконтиненталните ракети) и вървят напред със завидни крачки ( на които завиждаме).

Дали всичко това е ясно на новата ни власт, която се държи като старата? Или тя е много заета да готви куфарите си за „голямата европейски политика” и не забелязва „подробностите от пейзажа” в страни, за които ние сме вратата към Европа?

Дано ( поне) това да е причината – куфарната търговия ( с влияние) е някак си простимо обяснение за сметките на дребно, които обичайно се правят по нашите земи.. За другото, което беше причина София да мълчи, докато огромната Русия биеше малката Грузия, направо не ми се иска да вярвам. До доказване на противното. Ако ми докажат, би било адски противно.

19 мнения за “Арменци и турци се помиряват – къде сте вие, дами и г-да управляващи в София”

 1. Е Иво,хайде да не се правим на заспали,а?
  Русия биеше малката грузия,защото малката Грузия обстрелваше мирни селища в малката Южна Осетия,населена предимно с етнически руснаци.
  Стига си мрил нещата с различни аршини.

 2. Да не забравяме също така някои интересни паралели! По време на Априлското възстание турците колеха населението в Перущица и Батак зашото в началото на бунта беше убит един мидюрин (турскоговорящ и с турско самосъзнание)! Добре, че тогава ги нямаше съвременните ракети и газовите камери иначе мидюрите можеше да са една дузина и да не беше останал жив българин днес!

 3. Към ilian:

  Не ме учудваш ( “хей, ти Илияне”, да ти подвикна и аз фамилиарно).
  Критиката към Русия вбесява повече от всичко такива, като теб ( вероятно определящи се за български патриоти).
  Само че критиката към войските на Путин за прекомерната, несъразмерната реакция срещу Грузия не е моя , а на ЕС. В последния доклад на организацията по случай годишнината от събитията се подчертава точно тази непропорционалност – позиция, под която ( макар и страхливо, само с няколко публично съобщени изречения на говорителя на МвНР Димитър Цанчев от 26 август 2008 г.) България също се е подписала и с това е осъдила действията по Русия срещу суверенитета на Грузия по отношение на Южна Осетия и Абхазия.
  А за натъпканите с руско оръжие “мирни селища” в Южна Абхазия, в които същото лято руските власти вече раздаваха руски паспорти, няма да споря – явно си голям миролюбец, който харесва руските въздушните бомбардировки и артилерийските обстрели срещу Грузия, седмици наред, но е силно възмутен от нещо подобно, което се е случило на “мирните селища в малката Южна Осетия”. Може би защото, според теб, е населена прдимно с етнически руснаци, докато етническите грузинци не заслужават твоето миролюбиво съчувствие?
  Друг е въпросът, че нито един български държавен ръководител по нито един повод до ден днешен не намери нито една дума за оценка на ставащото на отсрещния бряг на Черно море.

 4. Преди доста време и по друг повод привлякох вниманието по повод известна позиция на българския външен министър от времената на Обществото на народите и наследството с “Източния въпрос”..
  Отново го напомням,тъй като събитията в Грузия,Осетия,
  Азърбайджан,Турция,Армения,Цюрих и т.н. в светлината на бъдещата US-семейна двойка в София и Белград,с опит в Багдат и този по кюрдските и др.евразийски въпроси,
  биха били по-удачни,но и подлежащи
  на н а в р е м е н н о регионално “интернационализионализиране”,
  като още една еврокомисарска “енергийна” аргументация,за която във вижданията на Върховния главнокомандващ,партийните калфи,
  щели да му били удобни за работа,
  с тъжно известни напъни след Давос,Пловдив,ЮНЕСКО,ловни, “спортни” подвизи и др.
  Сега когато навалицата около горестната съдба на едно хубаво и умно момиче от Гевгелия напомня “тази около сестрите”,въпросът не е как да се стискат зъби в Охрид от Първия консул,или хайки по “Горския”,а да се укрепи приемствеността в българската дипломациа за европейското развитие на България,което не става без уважение към доброто в историческия поколенчески опит в т.ч. и този на министър Буров,зовящ още 1925-1930,да се изостави македонския камънак и потъси др. излаз…Що не взема и аз да подвикна фамилиарно,хей ти Бат,Бойко,свий им сърмите!!!

 5. Иво,а ти виждал ли си натъпканите складове с оръжие,вуждал ли си кой и на кого раздава руски паспорти,или четеш американските онлайн издания.
  и я си спомни как твойте приятели американците обучаваха грузинската армия(прочети “Индипендънънт” от 2001 година) и как се скриха и зачеркнаха дружбата си със Саакашвили-достойният той,който си дъвка вратовръзката от храброст.

 6. А относно позицията на България и изказването на говорителя на МвНР Димитър Цанчев от 26 август 2008 г.мога да ти кажа,че това е ПОЛИТИКА.ние ще казваме и ще се подписваме под това кой каквото ни каже.Било е и ще бъде за съжаление.Ние и небето си дадохме,когато НАТО трябваше да бомбардира Сърбия,но я сега се поинтересувай какво е мнението на италианците(Италия е в НАТО)за косоварите-а именно килъри и наркотрафиканти.Ама ние ги защитихме,защото трябваше да влизаме в НАТО и ЕС.
  Та и за въпросната нота е така.В ЕС сме,пари чакаме,така че ще им играем по гайдата.Ако утре ЕС започне да псува САЩ,ние пак ще ги подкрепим Ивчоооо,политика пич.

 7. C две думи – в резултат на продължително 65 годишно криене зад гърба на някого и «снишаване» страната се оказа повлечена и пропаднала в … кенефа.
  Много интересно от кого?
  После се чудим защо я изобразявали по някакъв (необясним!??) начин…
  Че то даже в кочината има поне едно прасе , което ако не друго… поне нещо грухти.

 8. МНВР нямаме – или поне такова, в което да се мисли и прави политика. Там или се занимават с кадруване в стил “да уредим децата”, или с типичното за държавен служител блуждаене. Един избори имаха да уредят в саседна държава, имаха и зам-министър с 2 имена, една недоразсъблякла се служителка, която пратиха в Чикаго и … добре прикриващи изключителните си способнсти министри. Имаше и момент, в който назначаваха търговски представители с конкретни цели и задачи, но … криза е, няма кой да ги следи.

 9. Дали всичко това е ясно на новата ни власт, която се държи като старата?

  A zashto “kato”?…

  Koe e novoto v novata vlast?

  BB li e nov – bodyguard na Todor J.

  Rumito Jelevea li e nova- diasnata raka na Krastju Petkov

  BDSNIM li e nov?

  Vejdi Rashidov li e nov – deto iade i pi s Amed Dogan i Ilia Pavlov?

  I nai-veche s kakvo te sa dokazali che sa kadarni darjavnici? Moje da sa mnogo dobri profesionalisti v svoite oblasti – kato – detska pedagogika, izobrazitelno izkustvo, skulptura, istoria…No darjavnite dela sa mnogo razlichno neshto.

  Neka vseki da raboti za tova za koeto e uchil. Moje bi togava neshtata shte pochnat da zi idvat na miastoto.

  I pojarnata ima nujda ot reforma, nali?!

 10. “Грузинският президент Саакашвили си беше направил погрешно сметката ( без руския кръчмар) да си връща контрола над Южна Осетия с военна сила. А Путин му беше помогнал да получи тази грешна представа…” По-добре не може да се каже! Петдневната война от август 2008 г.беше от изключителна важност за Русия. С нея тя реши две първостепенни задачи: 1. Показа на Европа , че трябва да се съпротивлява, ако поредния задокеански олигофрен реши да прави експериментални псевдодържавни, наркокартелни образования току под носа и. и 2. След редицата неуспешни войни да покаже на хората си , че армията и се реформира, па макар и частично.На мен обаче ми е по-интересен въпросът, юго-осетинската саакшвилова авантюра дали беше плод на неговия не особено аналитичин ум или така му бяха казали вашингтонските му ментори? Аз лично, клоня към първата версия – човека сам падна в клопката, умело замислена от бившия кагебешник.

 11. Ilian-е, ако правилно разбрах, ти си съгласен да убият жена ти, за да не търгува съседа ти с наркотици? Политика, казваш, пич!
  За утре е ясно с псуването на САЩ от Европа, ама вдруги ден, американците, ако решат да “изчукат” Европа, ти ли ще им покажеш, пич, къде е вагината? Жална ни майка? Или политика…пич?
  Иначе за червените си приятели си много прав за поведението им в очакване на парите от ЕС, другите не са стигнали чак дотам в дълбокото разбиране на ПОЛИТИКАТА.

 12. Изкривяваш нещата.Не знам от къде правиш изводи,че съм съгласен с това да убият жена ми или глупости от този род.Или мислиш логично,като полицая от вица:”Шефе,щом не пиеш и не пушиш,значи не харесваш и жени, това значи,че си обратен”
  Та такива са и твоите разъждения.И още не ми е ясно как пък ми набута червени приятели.Или които не разсъждава като теб е против теб,а?
  България е малка страна,без природни ресурси и слаба в икономическо отношение.Та за това ще ни върти който и както му е угодно.Не те знам ти как си протестирал и дали въобще си протестирал,но аз протестирах и по барикадите на времето,а по-късно емигрирах.

 13. До Илиан
  Уважаеми Господине,
  Вие сте емигрант , т.е. в чужбина , човек на света, можете да погледнете на нещата отстрани, от друг ъгъл, по-ясно се виждат нещата…
  Погледнете и на картата на света, колко много са малките страни и колко от тях са такива като България дето “ги въртят който и както им е угодно”.
  Предлагам ви да си отговорите сам – вие сте не само вещ в политиката но и протестирал по барикадите !!!
  Колкото до тях – нещо не си ги припомням , или може би вие сте бил на барикадата сам – като ЙОХАН.
  Можете да

 14. Ilian-е, следвам логиката на разсъжденията ти, там убиваха жени и деца, прочети собствените си разсъждения и ще разбереш какво съм искал да кажа, освен ако не са те ударили с нещо тежко на барикадите. Може и да има нещо такова, защото твърде бързо правиш изводите и все в една посока. Ама щом си активен борец, нямам какво да ти кажа… Ти, впрочем, защо се барикадира,преди да емигрираш, да те признаят за пич? Не ти ли беше ясно, че “…България е малка страна,без природни ресурси и слаба в икономическо отношение.Та за това ще ни върти който и както му е угодно.” Може ли човек с твоите прозрения в съвремието да се рискува на онези камънаци и др. подръчни материали? Или сега нещо ти идва нагорно конкуренцията, та си зажъднял за правда и свобода… Е, да си жив и здрав, а в света политическият кеч е на изчезване, защото днес си як, утре си болен. Дръж яко там, ние тук ще се оправим и без ресурси…

 15. За казаното от Ilian.
  За да твърдите това следва да сте или доста неинформиран/в този случай ще ви припомня истината около началото и виновниците за 2-та световна война и Катин../ или голям наивник/в случая е добре да се поогледате и да видите, че и великите имат своите мигове на падение.Заключенията на комисията на ЕС относно войната Русия-Грузия, са едно от тези злощастни падения на европейската политика/, или сте просто зациклил във времена от преди десетилетия/ в този случай ще цитирам мотото на един форумчик, което е цитат на Конфуции; “Лукса да не се променят могат да си го позволят само най-умните или най-глупавите”. Пожелавам ви да сте от първите.
  Поздравявам Ви за написаното г-н Инджев!

 16. Изявление на говорителя на МВнР във връзка с подписаните късно снощи в Цюрих споразумение и два протокола, нормализиращи отношенията между Армения и Турция
  11.10.2009

  Министерството на външните работи на Република България изразява задоволство във връзка с подписването на документите за нормализиране на отношенията между Република Турция и Република Армения.

  Убедени сме, че с този акт двете страни премахват бариерите пред развитието на отношенията помежду си и допринасят за укрепване на мира и добросъседството в региона на Южен Кавказ и Черно море.

 17. Относно до убиването да жени и деца-така е.Грузинците също убиваха жени и деца,нали?Американците в Ирак-също.Но на вас това не ви харесва или не искате да го видите.
  А относно барикадите-да,тогава вярвах,че нещо в тази страна може да се промени,че най-после няма да бъдем зависими от великите сили.Но после разбрах,че това не може да стане и за това емигрирах във великобритания със семейството си.
  И да ви кажа-въобще не съжалявам.

 18. Г-н Инджев,
  несъразмерната употреба на сила от Русия спрямо Грузия, е същата коята Израел употреби спрямо Газа с мълчаливата подкрепа на САЩ. Интересно какво е Вашето мнение по въпроса, имайки предвид дългогодшния Ви опит в региона.

 19. Г-н Инджев, бил съм продължително в Иран и съм в състояние да оценя верността на вашите думи. Вероятно от деликатност към колегите си журналисти не сте споменали колко уникално изкривено се представят нещата у нас. „Режимите в региона хранят своята диктаторска или авторитарна легитимност от съществуването на лошия Израел и още по-лошия му закрилник Америка. За целта Израел трябва да изглежда винаги лош, много лош.” Това е много точна формула, режимите в региона просто крадат от даровете на природата за тези народи и използват „израелската заплаха” като димна завеса. На що годе просветената част от арабите, включително палестинци, много отдавна им е писнало от Палестинските борци за „независимост”, които пълнят гушите на хора с много съмнителен манталитет.
  Когато се прилага сила, звучи невероятно езуитски да се говори за съразмерност или несъразмерност, времената на рицарството отдавна са отминали. Една дива страст да се наложи някаква принципно съмнителна концепция, зад която се крият меркантилни интереси на шепа хора, това стои в основата на военните действия, и с все по-голямото опознаване на народите помежду им тази детска игра на определени кръгове с тежки последствия за народите плавно ще замине там, където и е мястото. Бил съм в доста страни, и то като работещ химик, и мога смело да кажа, че хората, общо взето навсякъде си приличат и им е нужно едно и също – да си осигурят семействата, да си отгледат и изучат децата, да си осигурят спокойни старини и т.н. Човек е изграден от приемливи и неприемливи страни и няма нищо по-варварско от това, да провокираш вторите, за да докопаш нещо.
  А ние българите, все още мерим кой от кого е по-силен и накрая излиза, че за нас обикновената улична мутра е най-силната.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.