Красота в Грозни

Когато узнах, че Грозни ще става столица на красотата ( като приюти модно ревю по мюсюлмански вкус), си помислих: бедни ми Достоевски! Красотата щяла да спаси света?!

Грозни = красота!

Идва ми повечко. Политковская, една от онези редки, но ярки птици на съпротивата в резервата на руския деспотизъм в самата Русия, беше убита в Москва на 7 октомври преди три години.

Тясна специалност на широко скроената Политковская беше изобличаването на бруталните практики на руския милитаризъм, благодарение на които Чечня беше „вразумена”.

Политковская си позволяваше да се изправи в защита на малките хора в Чечня, мачкани от репресивната машина на великата й родина (начело с вожда Путин). И плати с живота си за тази волност на духа.

Дано красотата, макар и с фредеже, да спаси Грозни.

Преди 10 години възходът на Путин започна именно от Грозни. Или по – точно: от смазващата бомбардировка, която превърна в руини половин милионната столица на Чечня ( погребвайки поравно руснаци и чеченци сред цивилното население).

Съветът на Европа, ЕС , както и САЩ осъдиха тогава действията на Путин, които обаче го направиха популярен в очите на повечето му сънародници.

Десет години по – късно се задава дефиле на мюсюлманската мода в Грозни.

Красота в Грозни!

10 мнения за “Красота в Грозни”

 1. “смазващата бомбардировка, която превърна в руини половин милионната столица на Чечня ( погребвайки поравно руснаци и чеченци сред цивилното население).”

  г-н Инджев, по това време руското население в Грозни вече бе изклано и прогонено от чеченските националисти
  То беше около 50% преди 90-та година.
  При цялото ми уважение към желанието на чеченците за самоопределение не мога да оправдая етническото прочистване на инородното население, ислямски фундаментализъм, възраждането на робството в Европа / тъй като то било регламентирано от Корана /, масовите терористични актове – Беслан, болницата в Дагестан, московския театър и метрото.

 2. Ubiec li e Putin ?, ako niakoi kaje NE, ne bih se syglasil s nego, ako niakoi kaje DA, dano ne razbere Putin.

 3. Самата красота си остава в нашето НС и в нюза:как “кака Цеца” скастрила непослушните гербери,а г-н Костов не издържал и на свой ред извил глас до г-н Станишев за волностите бюджетни на това лошо момче С.Дянков…просто първа преле/с/тна птичка…

 4. “Красота в Грозни!” И слава Алаху, че е така. Нима в Кьолн, Ковънтри, Дрезден не е имало модни дефилета десет години след жестоките бомбардировки!?! Животът продължава. С модни дефилета , включително. Та даже и с фереджета. Защо не? P.S. Историята мълчи дали десет години след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки там е имало модни дефилета…ама това е ария от друга опера.

 5. Mr.I n d z e v,I will appreciate Sir the only possible an free small tribune as able and willing to cover recent new about US President O b a m a,just awarded with the Nobel Prize 2009

 6. Водим от съображения типични за нашия се специален български характер,се въздържах от допълнителни коментари на аглийски език,въпреки личното му послание и до мен,тъй като е по-вероятно,макар и не единственото,трудно да бъде преглътнато,освен от нашия блог и други наши съотечественици.
  При други обстоятелства и Вие лично щяхте да бъдете по-успешния за схватка в световното и особено в американското блогово пространство между либерални и десни привърженици,но ще добавя,че последните,които сега леят крокодилски сълзи за Буш и Рейгън,забравят,че приноса на последните в светлината на заслугите им за Ирак,Източна Европа и Латинска Америка,е по-трудно сравним с този за дипломатическите оценки за Обама,до тези на Гор,Картър,
  вероятно скоро и Бил Клинтътн,тъй като епохално той може би задмина и самият Горбачов,който не случайно му се радзва с употребата на думата “Щастлив съм!”
  В собствения ми отговор и типично за мен,присъствува смес от шега и сериозен въпрос,кой го е поздравил по-напред сутринта в 6.00 ч.:Саша или Малия или колегата му и неговият премиер в Русия!
  Отрадното е,че се просмуква вече, и по-човечен език у нашия премиер и това е много добър знак!

 7. Ами що ще руското население в Грозни???
  Трябва ли да обвиним нашите хайдути и революционери по време на турското робство в етническо прочистване???

 8. Стамен Стоичков, не искам да ме разбирате погрешно, но вие сте сериозно болен.

 9. Малко в страни от темата, искам да подчертая, че г-жа Политковска беше убита на (по случай, в чест на) рождения ден на Путин, което много напомня убийството на г-н Георги Марков на рождения ден на Живков. Въпрос на стил или съвпадение?!

 10. Г-н Инджев.за мен сте факел.Дано за
  дълго да ви стигне горивото.Имате редка чувствителност и интелект,което не е добре за успех в днешна България,напротив,пречи на бизнеса.Но пак кара много хора да ви обичат.И то добри и свестни хора.И аз съм един от тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.