( Не)нужник

Спомняте ли врявата около карикатурите на пророка Мохамед? Спомнете си я, моля. Защото тя много напомня на някои реакции срещу нужника на Давид Черни в България.

Самите карикатури не бяха нищо особено. Нужникът на Черни, като художествена стойност – също. Особеното е във възприемането им. Т.е. особеното е в нас, реагиращите.

Имали сме нужда се погледнем отстрани и за съжаление го направихме през един нужник. Поне да бяхме засегнати на пророк, а то – на нужник…

Не очаквам да бъда разбран, а по – скоро отново руган от онези, които не искат да разберат ( себе си). Защото никой не е пророк в собствения си нужник. Ето как човек може да се почувства ненужник.

Което също е нужно понякога – за ориентация и дори за мотивация.

23 мнения за “( Не)нужник”

 1. g-n Indjev,

  pak shte vi obviniat v nechestnost i nepochtenost, kakto edna dama ot komentarite v predishnata statia – tozi pat ot DPS ili pak bratiata ot….kade beshe…targovishtko mai.

  Az veche tvardia che BG narod e mnogo umen i inteUEgenten.
  KAkto kazva naroda – umnoto si e umno – i v kenef da go zatvorish gladno niama da umre.
  Takava e istoriata na ansambal “Balgari” v janra chalgadjiisko-mutrenska fiesta prez poslednite 20 godini.

 2. Само за сведение когато по българските земи е имало тоалетни предците на този така наречен артист са вършили физиологичните си нужди където заварят по някакви храстчета, дупки, пещери и др., т.е. това за мен е въпрос на гордост защото тоалетната винаги е била високотехнологично съоръжение и признак на цивилизованост, а ползвателите и интелигентни хора.Въпросът обаче тук е за откъсването на творците и техните творби от живия живот и хората, нека тяхното изкуство да бъде предназначено за хората, а не за тях като богоизбрани, и не да ми се правят на недооценени и преследвани.Защото подобни творби са пример на интелектуална идиотия и съдбата им ще бъде както на Паметника “Бузлуджа” и чудото с неизвестно име пред НДК в София

 3. Колкото по-съвършенна е демокрацията в една страна , толкова по-голяма е възможноста народът и да се присмива над собствените си недостатъци . Обратното важи за недемократичните страни и страни със слабо развита такава. Стремежът да поправим грешките си е заместен от желанието да ги скрием и забраним на другите да ги виждат. В тази посока един анекдот .
  …Един беден селянин хванал златната рибка и тя му се примолила – бедни селянино , пусни ме и ще ти изпълня три желания !
  Селянинът започнал да мачка рибката с крака и да крещи : -Ти на кой викаш беден ма , на кой викаш селянин ма …

 4. Господин Инджев,
  хубаво е че има все още такива Българи като вас!

 5. Само за сведение когато по българските земи е имало тоалетни предците на този така наречен артист са вършили физиологичните си нужди където заварят по някакви храстчета, дупки, пещери и др т.е. това за мен е въпрос на гордост

  Kogato chovek niama s kakvo drugo da se gordee…
  Iavno tova postijenie na “predcite” ni e tolkova vajno che se e prevarnalo v nashia simvol, gerb emblema. Interesno zashto drugi postijenia na “predcite ni” ne nameriha miasto kato simvol na BG – naprimer “kirilicata” na koiato vsichki se machem da pishem. Ili ako shtete kiseloto mliako – nali nii sme go izmislili.
  Zasto ne si zadavame tozi vapros?
  I ako si go zadavame, namirame li podhodiasht otgovor.

  No neshtata ne opirat do tova koi kakvo e izmislil a koi kakav e….
  I ne do tova koi kade se e izhojdal, a kak se e izhojdal.

 6. “Само за сведение когато по българските земи е имало тоалетни предците на този така наречен артист са вършили физиологичните си нужди където заварят по някакви храстчета, дупки, пещери и др., т.е. това за мен е въпрос на гордост защото тоалетната винаги е била високотехнологично съоръжение и признак на цивилизованост, а ползвателите й интелигентни хора.”

  Големо важно! Аре да спреме да се тупаме в гърдите къде хората тука преди 2 000 години са ходили по нужда, а погледнем какъв нужник е България днес и да направиме нещо по въпроса, а?

 7. Г-н Инджев, този ви коментар ми оправи настроението за деня. Прочетох го пет пъти и всеки път му се кефя. Много(дву)смислен, лаконичен и жестоко ироничен!
  Блгодаря ви

 8. Защо Славчо от Пловдив гони Давид от Чехия ?

  Защо вие и другарите ви пратихте танкове в Чехия,
  а сега криете срамния черен парцал в Стара Турска баня ?

  Защо пловдивски кмет се страхува от “кенефния” творец ?
  Въпроси, въпроси . . .
  Но има много смърдящ отговор :
  Защо някой е откраднал чернята пачавра, с която червените покриха кенефа ?
  Славчо и приятели, колеги и други мили хора докараха град Пловдив
  да се продава като магистрална девица за 10 млн. лева .
  10 лв. е цената на работно момиче от “КЕМЕРА ” за ” приемане ” на …
  10 млн. лева е цената на Пловдив за да приеме боклука на София.
  До там докараха най-красивия град на България.
  Да събира боклуци от цялата страна
  / в София живеят 2500000 българи /
  за да финансират общински проекти.
  С парите от боклуците ли щяха да почиствате Столипиново ?
  ова е абсурд !
  Това ли щеше да види Давид Черни ?
  За това ли беше целият шум ?
  За това ли ония ляв поп плашеше хората с Божият гняв ?
  Какво стана в Пловдив ?
  Къде отиде духа на гордите пловдивчани ?
  В Бургас !
  Днешният Бургас е Стария Пловдив.
  В Бургас има начало Гражданско Общество, а в Пловдив има Стара Турска баня.
  И защо е общинска ?
  Защо не поискате пенсионирането на този мил човек и неговите другари ?
  Защото останахте само роми, турци и страхливци .
  Колко пъти дневно се споменава за Пловдив в медиите ?
  Колко пъти дневно се споменава за Кюстендил, Дупница, Перник, Кърджали, , , , ?

  И римляните биха заобиколили Пловдив .
  Затова дори Черни не идва.

  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,660/Itemid,/
  снимката взех от

 9. Много точно съпоставяне с карикатурите на пророка Мохамед, бих добавил и истерията около “Сатанински строфи”.
  Отиваме прекалено далеч с тази история около творбата на Черни – направо, както казва един умен човек тук в постинга си, тя буквално ни разделя на фекалофили и фекалофоби. Ами я си представете, че това е била целта на Черни, подсилена от не дотам адекватната реакция на един български администратор! Смях…
  Ръка на сърцето, когато в Източния блок се кълняхме лицемерно в братство, точно чехите винаги са били лоялни към нас, да не кажа повече. Бил съм в Чехия, имам много приятели там, и на никого и през ум не му минава, напр., за нашия “принос” към Чехската история от 1968. Те никога не са крили, че не са въодушевени от реда в България, но най- често са ни били искрени подръжници – и на житейско, и на управленско равнище.
  За мен няма съмнение, че в Ентропа се съдържа, да го кажем, някакво добронамерено послание към нас. Може би педагогиката в стил “татко Песталоци” и стилизацията (тип Черни) са, както се изравява Уудхаус, малко внезапни, но нашата реакция само извежда на преден план най-неприятния за нас вариант на тълкуването.
  Когато са допуснали творбата, не са ли се сетили, че е обидна? Защо не разчекнаха Черни, завързан за 4 коня? Иле те не разбират от изкуство?… Ех, тези империалисти…

 10. ПП. Защо не си припомним от коя националност беше реферът, “затворил си очите” за две чисти дузпи за руснаците срещу нас в решителната квалификация в София за СП 1998 г., когато бихме с 1:0?

 11. Аз си мисля, че ако автора беше българин нещото на Черник щеше да си е една правдива художествена творба от всякъде, казваща много нещо и в исторически и в художествен, и в технологичен план. Вгедайте се само в Произведението.Не можете да отречете до какво съвършенство е докаран процеса,с колко майсторство и артистизъм през последните 20 год. у нас единствено и само се преливат лайна.
  Що се отнася до превозното средство, паркирано на Бузлуджа – сега тече подготовката и вземане на лиценз за правоуправлението му. Лошото е, че известните кандидати до един изглеждат поркани и кой знае дали пак няма да го подкарат срещу нас.
  Btw, грозното нещото пред НДК winagi си е имало име – “Четирилистен петох*й”.

 12. На Н.Николов;
  Уважаеми г-н Николов,
  Нещо ми звучите като ПЛАГИАТ,на известен Нам ръководител на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ,говорел на Лайпцигския процес за НЕМСКИТЕ “УПРАВНИЦИ”,които разговаряли на немски,”САМО” с конете си???
  А и нещо още,по статистически данни за 1939 г,РОДИНАТА на въпросния Черни,е била в 10-та на
  промишлено най-развитите страни в света?????????????????
  Има доста неща с които можем да се гордеем!
  А,че изкуството МУ било авангардно,да го оставим на АВАНГАРДИСТИТЕ?Не си заслужава толкова коментари и прах.Това е едиствено и само РЕКЛАМА за него като автор.

 13. Абсолютно съм съгласен с г-н Инджев по повод на “не бяха нищо особено. Нужника на Черни, като художествена стойност – също”.

  Време е да спрем да му обръщаме внимание на въпросния господин.
  Има друго тревожно нещо обаче.

  Човека който го е поканил – Български творец е заплашван от хора загубили чувство на реалност.

 14. Г-н Инджев,
  Въпреки че няма да бъдете разбран от по-голямата част от българите /то не е и възможно/, продължавайте да си бъдете интелигентен журналист!
  Поздравления и за коментара на zo!

 15. Добър ден Tvalkov, в подкрепа на вашите думи ще кажа, че дядо ми е купил и монтирал чешки турбини във ВЕЦ-а си и те ОЩЕ работят и дават ток на Родината.
  НЕК още използва купени преди 60 години чешки машини.

  Ние не може и не трябва да се сравняваме с народи като чешкия. Може, все още, да се мерим с Куба и Северна Корея.

  Чехите изчакаха, но и работеха за, деня, в който ще покажат на Европа че помнят как са ги изоставили. Веднъж – на Хитлер. Втори път на – Сталин.

  Ние поддържаме Паметник на Съветски войски във всеки град на Родината.
  Ние все още сме роби на Империята на злото.
  Ние сме Злото.

 16. не доумявам как група хора, нарекли се (псевдо-) интелектуалци се кефят на това, че един чешки пияница е представил пред света нашата страна като кенеф. Същите тези самозванци са измислили за всичко, което на нищо не мяза вълшебната дума “ИНСТАЛАЦИЯ”. Така, че каквото и да направиш, като го наречеш инсталация, всички тези тъпанари започват да цъкат с език и да се кланят. Всички се опълчиха срещу кмета, защото възприема нормално нещата и за него това е обида към нацията. Щом самия “творец” предлага друг “Символ” за страната ни, можете да си представите Вие на какво на какво ниво сте!!! Аз ще предложа на този невероятен гений на съвременното изкуство да направи символ на чехия следната инсталация – “Млада чехкина прави свирка на български тираджия” и да дойде да я представи в БГ-то. Ако иска може и той лично да демонстрира на живо инсталацията си. Това вече ще бъде истинска инсталация. А вместо да пишете декларации, по-добре предложете Г. Първанов да го награди (Черни) с орден Стара планина за особени заслуги към БГ-то, а ако не дойде да си го получи, нека всички му изпратим по един ПО-ЗДРАВ БЪЛГАРСКИ!!!

 17. Към IVK

  Че не разбирате ,това е ясно. Иначе нямаше да измествате темата и да твърдите, че някой се “кефи” на инсталацията. А доколко имате право да говорите за “псевдо” интелектуалци с езика и грамотността, която демонстрирате, това оставям да съда на читателите.

 18. Всъщност като чета възмутените и огорчени българи, които препоръчват на горкия чешки творец да направи нещо такова унизително, нелицеприятно и за своята родина се сетих, че в Прага на централно място (Мала Страна) има паметник на двама души, които пикаят/пишкат/уринират (изберете най-подходящата за вас дума) върху Чехия. Че си ги и въртят наляво-надясно и нагоре-надолу. Така че те явно имат достатъчно интелект, за да могат да се подиграят със себе си. Паметникът е на същия Дейвид Черни, който до колкото разбирам е направил и скандалната според гордите бугари инсталация.
  Според мен само комплексираните хора се взимат сериозно и реакцията на мнозинството съграждани просто показва, че няма да ги стигнем скоро чехите.

 19. Да, наистина изключителено подбрани думи.Сега много мнения и реакции са ми още по-смешни. Защото задник има всеки от нас, затова и много без грам отношение към изкуството изведнъж започнаха да се изказват и взимат отношение по въпросите за нужника. Доказателство, че е удар в 10-ката.

 20. Да…
  Разхождайки се из центъра на почти всеки по-голям български град, включително и столицата,
  а особено из Варна, най-големия туристически център на Родината и с това и едно от лицата й пред иностранните посетители – “кандидат за европейска столица на културата”,какво виждаме или не виждаме – красиви големи дървета, неравни тротоари с разбити и очукани плочки,по които се ходи изключително трудно,защото се използват основно като паркинг,и между колите по тротоара и под дърветата,навсякъде купчинки говна,предимно кучешки,разбира се,защото интелигентният български баровец не би се изходил на улицата,но това не му пречи да остави милия си домашен любимец от някаква модерна,скъпа порода да го прави където му падне,защото новият потомствен аристократ,живеещ в центъра се обижда,когато някакви “селяци” иронизират милата му Родина, сравнявайки я с кочина,в каквато всъщност самият той я е превърнал.Пази Боже сляпо да прогледне!

 21. До Георги Георгиев. Драги колега,ама къде живеете Вие,в Европа ли,в Америка ли,къде ги четете тези неща,че някой “подържа някого и на житейско и на управленско равнище”. Да сте комунист,не сте,ама откъде ги вадите тези непознати фрази в живота.Аз Ви подържам на житейско равнище,ама не ,на управленско!? Или ККБ подържа Чехия на управленско,ама на житейско, не!!! А как става това подържане и неподържане,какви са тези абстракции.
  Друга отнесена работа. От време на време,някой пуска нищо незначещата и неприложима фраза:”Ние Българите има с какво да се гордеем…”. Ама такива неща няма в международнта практика и междудържавните отношения. А точно България да се гордее с нещо,това е пресилено. Пред кого,как,с какво и пр……, а кои са държавите които не се гордеят за нещо. Затова твърдя,че България и Българското псевдообщество са НЕСЕРИОЗНИ неща. Има безброй фрази,които не са преводими на други езици….Абе ние сме пропаднали,в корените си ,сме пропаднали,а на някои им се привижда гордост. Народът обеднял,обезверен,населението намалява ускорено,а нашите хора си се гордеят,с какво, с Българското нещасатие. Ами гордейте се тогава,успешно гордеене…

 22. Прав сте, gen. Vlasov, няма такива понятия, “житейско и управленско равнище”, въведох ги лично, за пръв път, в постинга си по-горе и те са предназначени главно за хората, които имат усет към механиката и геометрията, защото такива са асоциациите в тези понятия. Не чакайте от мен да използвам само неща, които могат да се прочетат някъде, това са нови моменти в Балканския подход към описание на явленията – претоварване с ацоциативни нови понятия в интерес на мъглата около съдържанието.
  Но ако бяхте забелязали, че думата поддръжка съм писал с едно д, щях да Ви бъда благодарен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.