Прашките на Давид и Голиат

Ако ви се струва, че ДПС умря, грешите. Щях да кажа „Доган умря”, (вместо ДПС), но не ми се шегува с него по този начин, макар ДПС и Доган да е едно и също.

Замислете се за основната функция на ДПС. Обединител ! Не само обединява ( под скиптъра на Доган) засегнатите от „възродителния процес”, но и …техните врагове. Те имат нужда от враг, за да съществуват политически.

Тази взаимна зависимост залиня откакто проектът ГЕРБ подля вода на „Атака” и ВМРО и ги удави в алтернативната вълна.

Дразнителят Доган мина в нелегалност. Мястото му зае…Давид. Кой е Давид и кой е Голиат в тази нашенска история оставям на вас да прецените. Но е факт, че чешкият авангардист Давид Черни реанимира основанията за животворните ( за тяхната организационна цялост) протести на местните защитници на българщинАта.

Давид Черни се бил почувствал застрашен и няма да дойде в България. Но това е подробност.” Голям праз”, както вече коментира културният ни министър Вежди Рашидов. Той обясни, че би заврял отзад един голям праз на една скулптура, ако искаше да блесне, но не го прави ( защото е културен министър). Неговият ( не по –малко културен) предшественик Стефан Данаилов вероятно би заврял „една българска роза”…но, да не ПРАЗнословя за розовите спомени от едно червено управление!

Чешкият Давид и българският Доган, между които се пръкна образът на надупена от въображението на културния ни министър Рашидов фигура, се оказаха впрегнати в една и съща кауза, нахъсваща едни и същи хора у нас.

Само не разбрах дали Давид, Голиат и надупената фантазия на Рашидов имат прашки. И кой кого побеждава в тази съвременна версия на сюжета за Давид и Голиат? Пражки ли е той, софийски, пловдивски или просто просташки?

Сигурен съм, че културните ни министри ( бивши и настоящи) ще ни обяснят.

16 мнения за “Прашките на Давид и Голиат”

 1. Много добре написано.И винаги е така когато сатирата излиза от под перото Инджево.Не в 10-та ,ами на десятката в десятката.Благодаря,отличен 6!

 2. Новината за разпада на “тройното лидерство” наистина е хубава и очаквана, но една новина за разпад на ДПС би била много тъжна. Защото: нали знаете какъв е проблемът със скитащите кучета? Веднъж наплодили се, ние постепенно привикваме да живеем с тях, опознаваме ги, подхвърляме им остатъци от мазна баница и т.н. Ако ги приберат всичките за претопяване в екарисажа – на тяхното място от гората слизат други, заемат им териториите, ръмжат, ежат се, плашат децата.. и хайде пак обезпаразитяване, кастриране, разреждане, прибиране в приюти…., няма край. Затова,най-добре да си поискаме пак “Член първи”, Бойко – генерален секретар (стига е стоял генерал-лейтенант от полицията, какъвто е бил и бай Тошо, не зная дали си спомняте), доган на сапун, Иво Инджев в Белене (там му е мястото), Кардинал Ришельо министър на интериорното развитие, а аз – на Солунската митница. Пей сърце, тогава и за прашки ще му мислим, ш за пражки, че много бяха хубави, мискинките, нищо че било просташко!

 3. Както в по-предишни времена комунягите преследваха до смърт всеки образован и по-малко или повече заможен, а после задаваха мило и драго да станат и те такива, добре ще е, ако, след първичната незряла реакция срещу инсталацията на Черни, я направят паметник на културата на предишното управление(през време на което беше създадена) и се остави място за посвещения на всички следващи провалени управления на България.

 4. Колко са прави, особено дамите,
  когато също така в десетката,ни напомнят,че Вие,г-н Инджев всъщност с поразяваща прецизност,
  обличате по-добре собствените ни мисли…
  Ще кажа учтиво и на “ген.Власов”,
  че забележката му около “наивносттта ми” кой, кой е,и т.н.,е била и си остава въпрос на
  …………………………….
  т ъ р п е л и в а
  …………………………….
  обществена толерантност към Първия
  консул изправен срещу “две перфидни простащини”,от които,…
  ПОНЕ едната не е за подценяване!!.

 5. Колко са прави, особено дамите,
  когато също така в десетката,ни напомнят,че Вие,г-н Инджев всъщност с поразяваща прецизност,
  обличате по-добре собствените ни мисли…
  Ще кажа учтиво и на “ген.Власов”,
  че забележката му около “наивносттта ми” кой, кой е,и т.н.,е била и си остава въпрос на
  …………………………….
  т ъ р п е л и в а
  …………………………….
  обществена толерантност към “Първия консул” изправен срещу Голиат от “две перфидни простащини”,при което,ПОНЕ бившата и “съюзна на червените” не е за подценяване!!.

 6. Народа има нужда от хляб и диверсии.
  Било Черни било турски, македонски и други.
  Понеже хляб няма, набляга се на диверсиите.

 7. Статията в краткосрочен план,ще заслужи познатата апологетика,
  поради Вашия безспорен талант.
  Но признанието за дълбоко уважавана от Вас професия в определението й като такава,в най-висшия смисъл, е за осъществяване в управлението и на международна, и национална хармония при съхраняване единството в многооразието на народите.
  Вродената добродетел у човека,
  вероятно не допуска проповеди вън от духовния живот,но богословието си е най-добрата школа за нейното упражняване и, о с о б е н о в частта: тънкото изкуство за разделението между същественото като насока,преди да се е утвърдило като по-трайно…
  С една дума,тъй като е дълга и уморителна,във Вашата статия е най-подходяща размяната на ролите,за да се оцени,че първородният грях е този на “българския БКП-Аврамов дом” за ДПС-Голиата и ако е бил и точен и искрен,г-н Рашидов,точно това ни е и казал…
  Когато премиерът Ви върне “В десетката”,а се сетите и за мен,ше добавя,що е то схоластика и непреводимо понятие!!
  Генерал Борисов,вече ще да го е разбрал,ако на закъснеят да му го докладват!

 8. Не знам как се получава ,но винаги съумявате да върнете усмивката ми 🙂
  Ще се повторя ,потретя и още кой знае колко ли пъти ще кажа : Прекрасно написано !

 9. Иво-раскажи на нашите сънародници,раскажикак авганистанският наркотик минава чрез Къргистан(Минас),как лети до Бургас,как пичовете на Сокола го прдават,как се отплащат на свойте американски покровители!Раскажи още Иво-как и защо бате Бойко участва в цялата тая афера,защо той ходи в Америка,и с кого НЕОФИЦИАЛНО се срещаше и разговаряше!Раскажи още Иво- от мръсните кинти какво му обещаха нашите американски партньори!раскажи-раскажи!

 10. Тази история става още по забавна в този блог. А някои изтъкващи се т.самонар. “държавници” действат на принципа “щом имаме министър, значи имаме и култура”. Збогом :)))

 11. Чобанов, консулката в Чикаго “като консул може да е дупе, но като дупе е фантастична – само как звучи на сръбски.

 12. кардинале,каквое това “обществена толерантност”. Къде виждаш общество в ККБ и към какво,или кого е толерантно. И по пронцип,да се говори за толерантност в България е обидно неверно. Аз ти се учудвам на многото материал,който подаваш,но много пъти алегориите са несхватливи,неразбрани. Отделно,бисера ти за БКП е на върха на копието. Малко си неясен,да ен кажа повече. И точно твърдението ти за някаква толерантност в Бълагрия е най-голямата ти наивност,поне засега.

 13. Към Gen.V l a s o v:
  генерале просто си гледай “по-схватливото и ненаивно” участие в блога,а на България остави,как да бъде или не,с “някаква толерантност”.Точка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.