Тройното лидерство се оказа нетрайно – изпари се като държавния излишък

Разпадна се не само тройната коалиция, нейният троен съвет на лидерите, но и самото лидерство на изпадналите в опозиция партии. И трите преживяват криза на лидерството. Изпарило се е като онзи излишък в бюджета, който уж щяха да ни завещаят. За него също не е излишно да си припомним, но нека най-напред се огледаме: къде ли се дянаха лидерите, които вкупом и поотделно толкова услужливо ни показваха денонощно медиите.

Най – ми е интересно защо онези колеги, които се перчеха с близките си връзки с набедени за политически великани джуджета като Доган, не се възползват от тях и да ни осведомят какво става сега с властелина на фирмите и порциите в държавата. Къде се е сврял? Защото е лесно да му подаваш микрофона, когато го иска, но е съвсем друго да го покажеш на публиката, когато се крие.

За царя, както фамилиарно продължават да го наричат телевизионни водещи ( прозвищата от една дума у нас не са запазена марка само за звездите на фолка и натъпканите с анаболи негови фенове от уж подземния свят ), няма какво да добавя, освен познатото: той е последователен в презрението си към българските журналисти. Сега му търсят заместител както са издирвали навремето по „Европата” кандидат за престола на Княжество България – далеч от погледите на публиката, която днес е загубила интерес към това вчерашно шоу..

Най – сговорчив от тримата в публичното говорене се оказа Сергей Станишев. Той е свалил прага си на търпимост до неузнаваеми низини – май вече журналистите не му се виждат „глупаци”, както на практика ги нарече в битността си на премиер. Но това не го прави по- малко загубен лидер на загубилата изборите основна управляваща партия. Защото тя, партията му, дори и да пощади в краткосрочен план лидерството му, го обсъжда с непочтителност и дори с враждебност, която не вещае нищо добро за бъдещата му работа. За човек, който не е работил друго, освен партиен функционер, това си е драма.

Проблемът на България е в поуката за това, какво се случва с падналите от власт. Едно е да си лидер на триумфа, друго е да останеш такъв при падението. Откатът на махалото между двете крайности не говори добре нито за политическите водачи, нито за масата хора, които се водят само от моментния успех, а не от принципи.

В този смисъл изпарилото се лидерство на тримата лидери ни показва дъното на тавата с изядения държавен гювеч, в което се оглеждаме самите ние.

15 мнения за “Тройното лидерство се оказа нетрайно – изпари се като държавния излишък”

 1. Точно в десятката!
  Иво, както винаги си блестящ! Знае се, че БатБойковата чета те чете, но интересно, защо все още не прибягват до услугите ти, а само крадат от теб и реагират на писанията ти. Явно им е трудно да те приемат… Нищо и така ползата от твоите публикации е неоценима.
  Бъди здрав!

 2. Оглеждайки се в добре олизаното дъно на тавата ми идва мисълта, че все пак ще спестим от мялни препарати! Нама нужда да купуваме “веро”, така добре е ометен държавния гювеч! !овек трябва да е оптимист и винаги да вижда и добрата страна на нешата. И подобно на тримата глупаци накрая стигаме до прозрението, че не ни остава нишо друго освен да се запрятаме да готвим новия гювеч, защото лидери идват и все гладни! У нас лидери да искаш!

 3. По-по-най-то в десятката го е казал и самият Иван Христов по отношение на четите “в Балкана” и гражданското консервативно общество “в полето”з а ч е в а н о
  5/пет/ века и избуяло през Възраждането,но призвано да укроти,и княжески и нашенски си младенчески неволи,поради липса на зрялост в процес на еволюция,
  която се отнася за японски и китайски аршини-май и за майте- относно измерването на времето и процеса на изпаряването….с нетленни капки като перли!
  Само,че процесът “Перла” всяка,а и тази вечер държи пред екрана близо 1.5 млн. или повече,които Столетницата и “хранениците” й аркадаши,изтърваха повече от сто години..,както вече изтичат и 100-те дни на Първия консул,за което не спират и нагли намеци!!
  А това не значи,че четите въобще
  четат избирателно и приктико приложно!

 4. Хубаво е да научиш, че нещо уродливо и заченато по принуда се е разпаднало. Остава да видим как ще се разпредели енергията, отделяна в процеса на разпада и кой има да пати. Махалото няма откат, то се люлее симетрично около равновесното си положение. Трендовете обаче се колебаят подобно на откат и който се случи “отзад”, не винаги е в печеливша позиция. Догане, къде си!?

 5. Доган,няма да се обади г-н Манов,
  защото др.Станишев умно призовава левите младежи,да се поучат от връстниците си в ДПС.
  У нас отката винаги е за кадърното в непечелившата позиция “отзад”.
  Векове описваната завист присъша на племето ни,се развинти и развихри от самата лява утопия,която институционално,т.е и медийно,така прекърши народа ни,че все ни тегли към блатото…
  Ако някога,въобще,поглеждам футбол,вече след Ларнака спрях,да търся “утеха” и в това,макар и да е за ридание!!
  Особено,когато си спомня и за прочутите слова на Вазовия герой,превърнат в разсилен и треперещ пред кметско нищожество:
  “Бедни,бедни Македонски,защо не падна в боя при Галицин!!!”
  Г-н Доган е наше си творение,в т.ч. и на другите големи,защото са усещали,че точните оценки за него,с нещо са превъзхождали днешните разсилни…
  В безкрайните обози през войните,
  когато Високата порта се прекланя с достойнство пред военния гений на Отечеството ни,за “момчето” на кака Таня и за “турчето” на бат,Ваньо едва ли е щяло да има добре платена работа!!!като клощави,но нали си хъркаме самодоволно пред подобни дрънканици,като моите.
  А и з а м е н о щ е
  п о-м а л к о к а т о
  с а к а т о т о на “баба Ливия”!

 6. Гледах Станишев в “На четири очи“ и от него разбрах че бил влязъл в тройната коалиция по принуда.Интересно ми е кой го е принудил, Властелина на мълчанието, Властелина на обръчите или Властелина на илюзийте,който го извади от ръкава си.Станишев ,кажи си.

 7. “Тройното лидерство се оказа нетрайно – изпари се като държавния излишък…” Така си е, и слава Богу! пък и едва ли някой е очаквал обратното.

 8. У нас лидери да искаш!

  Da taka e.
  I te sa 2 vida.
  1. Otkriti cheda na kompartiata i DS – naprimer Sergei Stanishev, Gotze, Amed Dogan

  2. Tezi, vtorite sa skriti limonki – niama da davam primeri. Nai-golemia vsichki go vijdate. A pokrai nego parhat po-malki primercheta…

 9. Premierat BB e zaiavil dnes:

  “От тези, които ме критикуват искам само едно – да не говорят и да не ме дразнят.
  Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е – мълчете!”

  “Kogato govorish s men sha malchish”
  Opa, vze da stava seriozno. Da mu misliat bratia Galevi i TIM.

 10. Както винаги страхотно написано 🙂 Поздравления !

 11. Много ми хареса коментара за падналите от власт. Трагично е когато не си работил нищо друго. Ние вече 40 годишните преживяхме сума експерименти, сменихме по няколко работодатели за да преживяваме…. Много бих се радвала ако публикувате Ваш материал знае ли се колко са партиите регистрирани в България и с колко ние обикновените данъкоплатци ги издържаме…Като гледам сутрешните блокове доста народ изчезна от екраните…което е МНОГО ДОБРЕ !
  На всички избори като тръгнат едни послания от знайни и незнайни партии е вече крайно време да им се пресече на хрантутковците- партийни функционери държавната хранилка.

 12. “Защото е лесно да му подаваш микрофона, когато го иска, но е съвсем друго да го покажеш на публиката, когато се крие.” Prosta i syshtevremenno velika istina. Dobre che ima hora da prozirat takiva istini. Az si mislja che vse pak ne im e lesno na jurnalistite. Ide mi da oprilicha tehnite “geroi” na pluhove, takiva edni golemi i hishni…Daa, kogato im e dorbe naj-malkoto te si krotuvat no stane li losho i huknat kum dupkata – ja njakoi da se opita da go drupne toja mi ti PLUH.. Shto pisuci, shto wreshtene i HAPANE shte padne!!!!!

 13. много добре, аз също гледах Станишев в ‘на 4 очи’ и ми направи добро впечатление почти всичко освен отговорите за тройната коалиция … явно още не му се говори за този тъмен период… нищо ще дойде времето и всичко ще си каже

 14. Както е написал в една от басните си Банчо Банов – ” Приятели в грабежа няма!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.