Пак двойка за руската тройка на изпита по демокрация

Пропрезидентската партия “Единна Русия” води по резултати на състоялите се в Русия местни избори.
На изборите за депутати в московската градска дума най-много места печели “Единна Русия” с 62,2 на сто от гласовете. На второ място са комунистите с 14,2 на сто. Бариерата от 7 процента прескача също Либерално-демократическата партия на Жириновски.

Ха сега открийте разликите между трите партии, освен в степента, в която насаждат омраза към външните врагове в лицето на Запада като събирателен образ, който им е виновен за всички проблеми. Спрямо България конкретно между печелившите има степенуване на изразяваното презрение, но е трудно да се каже, дали комунистите, или шовинистите на Жириновски водят и доколко са напред в това отношение спрямо „Единна Русия”, която контролира медиите ( именно от медиите може да получите представа какво си мислят управниците на Кремъл за България и дразнещото Москва участие на страната ни в организации, като НАТО).

Изборите без избор ( при които няма демократична алтернатива)
са класика в жанра и не са руско изобретение. Но когато се отнасят до страната, която заема една шеста от световната карта и в недрата на която се крият най – големите залежи от природни изкопаеми – държава, която е реално втората ядрена сила по натрупаните запаси от този вид въоръжение и на тази база има (нереално големи) претенции за световно влияние, явно изборите без избор в техния руски вариант заслужават повече внимание.

Така че: „внимание”! Вие, които четете на български, знаете защо.

26 мнения за “Пак двойка за руската тройка на изпита по демокрация”

 1. Аз пък , за да не се загубя в превода ползвам чичко Гугъл и нямам проблеми: Итак: “Внимание! Вы, кто читал болгарский, вы знаете, почему!!!
  Открийте разликите:
  Така че: „внимание”! Вие, които четете на български, знаете защо.

 2. Статията е чудесна,както за “есенна поправителна сесия на България”,така и за споменатата тройка в която може Русия и да е малко след нас по отстраняването
  на “допотопни изкопааеми”,но пък Украйна вече ги инвентаризира,
  -с а м о з а м у з е я-
  и някогашната “парламентарна класна”,сигурно ще е писала на Киев и президента “шестица”!!
  Кака Цецка,също чете на български и също знае защо,или,като я запита!

 3. Мисля, че на тези хора им липсва всякакво въображение и изобретателност, че даже не се и прикриват!!! Г-н Инджев, предлагам на вниманието Ви един материал, който, мисля си, е все в същия феодално-олигархичен ред: http://www.borbabg.com/?action=news&news=2032

 4. От Синеус, Рюрик и Трувор/които са толкова руси, колкото аз съм викинг/, през Светослав и майка му Олга, през опричниците на Иван Грозни, та до ден днешен там се тачи грозната сила и няма милост за малкия и слабия. Но пък и колко от четящите на кирилица, четат на български!

 5. Това което е написано е вярно-аз живея в РФ!И не само това-тук няма голяма организация,която не е контролирана от ФСБешники !Но народа ни обича и изспитва топли чувства към нас!
  Но вапроса е друг-има ли в нашата татковина политически елит който можем да изберем свободно!?И при нас политичекия боклук е един-той не се сменява!На нас ни предлагат едни и същи протухнали идеи и лозунги!Вапроса е не в разнообразието и вазможностите-а въпросът е да избереш по-малкият боклук!За 19 години демокрация-аз видях ени и същи лица-техните производни-и едни и същите плачевни резулати!Сам бях час от тази система-казвам ви-ситуацията е обречена!С писане на статии няма да се оправиме-трябва сами да вземеме ситуацията в свои ръце и да не търсиме учители и прповедници!Защото даскалите и проповедниците с осакатени от времето в което са и живеят!Трябва да има лустрация-но тя трябва да е към мамините и таткови синчета които се опитват да подражават на свойте осакатени(в разбирането)родители!А на (родителите) ваобще не трябва да им се дава шанс-те са бремето което ни дърпа към корупцията и диктатурата!
  Е,ако съм отегчил някй-простите!Но това е моето разбиране за нещата:))

 6. До Стоян Дончев. Прав си. Особено, що касае Синеус и Трувор. Не знам дали ти си викинг, ама те не са руснаци. Щото въобще не са хора. Те са плод на грешка в превода /Летописеца Нестор не е знаел старошведски/. Ако не ми вярваш, виж у Д.С. Лехачев. Иначе вярно е, че “няма милост за малкия и слабия” Никъде! И пак ако не ми вярваш, питай оня 16 год. дето утрепа от бой съученика си…Или пък останалите живи от Сонг Ми, които навремето американците ги гориха с напалм, както бабите ни са горили въшясалите си одеала.

 7. Иво, усеща се как трепериш от кеф, като си изливащ омразата към Русия и руснаците. Случайно да не изпадаш в оргазм към края на поредния си шедьовр.
  Какви ги дрънкаш изобщо?!Та ти изобщо следиш ли форуми от какъв международен мащаб са се провели само тази година в Русия? За какво насаждане на омраза към Запада говориш
  Не ти е харесало, че най-много места печели „Единна Русия“ с 62,2 на сто от гласовете. Яд ли ти е,че Зюганов или Жириносвкий не са спечелили? Тука напълно е прав Салвадор, че се налага от всички злини да избираш най-малката. Както, впрочем, примерно със същите проценти спечели и ГЕРБ в България

 8. Не,съвсем не си отегчил нокого,само потвърждаваш тезата ми ,че в нито една Комунистическа кочина няма елит,просто в кочина не може да има елит,ощеповече пък,политически. И още по-точна диагноза поставяш,това е политически боклук и никога не може да се измете,поне в България,Русия и Сърбия. Народите ни са просто,смотани.
  А идеята на статията е същата,която аз преди 4 месеца обявих,само че ставаше въпрос за нашите избори. Всичко партии са комунисти9чески,а народа се засилва и гласува-гербове,химни,знамена,атаки,сини идеи,червени……и накрая,пак сме си в ККБ.

 9. Какви ги дрънкаш olidik ? Усеща се как трепериш от кеф, като си изливаш омразата към Иво Инджев , но не можеш да получиш оргазъм от импотентния си коментар.Та ти изобщо следиш ли форуми от какъв международен мащаб са се провели само тази година по света срещу политическите убийства в Русия ?(демокрация по путински) Салвадор не е прав , а ти си даже полегнал по въпроса ,че най малката злина е Единна Русия и съответно ГЕРБ. Бре голяма любов , бре тежка бременност към пустите му братУшки. България – кучета я яли !

 10. Бих предложил на публиката тук някои данни (с позволението на хазяина на блога).
  1. Турция …………0,5 л / +800.000
  2. Средна Азия …. 2,0 л / +500.000
  3. Китай ………… 4,0 л / +15.000.000
  4. Русия …………..18,0 л / -750.000 (минусът не е печатна грешка)

  Първите цифри показват годишната употребата на алкохол на глава от населението в съответната страна ( става въпрос за концентрати само ).
  Вторите цифри са средногодишният прираст на населението.
  Данните са взети (по памет) от един рекламен клип показан преди около два месеца в продължение на само 2-3 дни по една от много лъскавите руски телевизии. Може би някои са успели да го видят.
  Целта явно е била да се рекламира вредата от алкохола , но антирекламата на руския режим е налице и клипът внезапно изчезна от екраните (това последното е само според мен).
  По въпросите за задъхващата се овехтяла инфраструктура и непрекъснатите тежки производствени и транспортни аварии , закритите производства и все още съществуващите депортации , колсалните никъде несъществуващи пропасти между доходите на хората , ужасните по мащаби престъпност и корупция , вечно неразкритите политически убийства и задушената опозиция и много други посетителите на блога знаят навярно достатъчно много.
  На господина който казва че живее в Русия предлагам да намали слушането на лозунги по медиите и гледането на помпозни бляскави шоу програми и вечните тъпи бандитски филми а да се порови в Интернет , да се поразходи по селата а пък ако има силни нерви (и някакви знания по китайски език , защото руският може да не му е достатъчен) да отиде и по-далече – към Сибир и Далечния Изток и да събере информация относно любовта на «народа» (какъвто той го определя) и «топлите» му чувства.
  Съветският параход пуска вода отвсякъде (ама яко шурти) и Путин & Ко както и предшествениците им продължават да запълват и затварят дупки (според тях амбразури от вражески торпеда) и колко път му остава може всеки да си поупражни аритметиката.
  Някои вече им намекнаха да влязат и те в НАТО но и тук неизменното – НЕТ.

 11. До НикиБ: Като чета коментарите Ви не мога да не се сетя за вица отпреди трийсетина години, чиято поанта беше с две думи: “Абе вие в Америка защо биете негрите?”.

  Имам усещането, че сте интелигентен човек. И ако е така не може да не Ви е ясно това, което е ясно на целия свят. Че САЩ и западните демокрации, без претенции за съвършенство, олицетворяват и окуражават нормалния човешки стремеж към свобода, прогрес и справедливост, а Русия и останалите обществени образувания, представляващи средновековието в XXI век, са крайно алергични към всеки нормален човешки порив за свобода и прогрес.

  Да, в Америка бият негрите, но в Америка е възможно син на негър да стане президент. Ето това е малката, но много съществена разлика между свободния свят и светът, олицетворяван от Русия.

  Но това всичко Ви е прекрасно ясно. Щом Ви прави удоволствие заяждайте си се. Опасявам се, че с аргументите си не можете да убедите дори и малко дете, да не говорим за руски “бизнесмен”, возещ се в Мерцедес, обличащ се в костюми Армани, носещ златен Ролекс, женен за жена ухаеща на Кристиан Диор, чиито деца ходят в частни училища, за да изучават английски и пр., и пр.

  Да, НикиБ, в Америка бият негрите… ама бият и бели и жълти и зелени и пембени, ако си го изпросят. Такива ми ти работи.

 12. Иво, ако имаш очи да се видиш в какво състояние си, никога не би коментирал някой друг.

 13. Към geol:

  Аз имам очи да се покажа, а гледането го оставям на другите.
  А ти, който ( която, което, които?) нямаш очи дори да се покажеш, с какви очи гледаш през ключалкта и раздаваш персонални присъди?

 14. До Мечтател: Мечтателю, САЩ решиха проблема с расовата дискриминация в края на 60 и началото на 70 год. А вица за негрите дето ги бият никога не ми е бил любим. Затова ще ти кажа кой е любимият ми : ” Четири бойскаута бързат да се похвалят на шефа си /щеше да кажа на своя пионервожатый, ама пак ще кажеш , че се заяждам/ , как са помогнали на една старица да пресече улицата. “Браво, мили мои пионерчета, пардон бойскаутчета, отговорил шефа, ама защо четиримата?” . “Защото тя се дърпаше, та се наложи да я пренесем” Вица, ми е любим, ама това не е толкова важно. По-важното е че е бил любим на големия американски учен, демократ и човеколюбец Джеймс Фулбрайт. И още нещо си ми написал: “И ако е така не може да не Ви е ясно това, което е ясно на целия свят. Че САЩ и западните демокрации, ….” и т.н. и т.н. Нищо не мога да направя. От малък съм си такъв – Това , което е ясно на ЦЕЛИЯ СВЯТ, мен най-силно ме съмнява. Съветвам те и ти да се посъмняваш отвреме -навреме. П.С. По-отворените рускини ухаеха на Криситан Диор още в края на 70-те год. В московските магазини свободно се продаваше за 20 рубли.

 15. Mечтател, да не би да имате предвид анекдота: На някакво изложение някъде в Европа е представена новата Волга. И представителя на Съветската фирма и прави реклама: “Только посмотрите модерная линия куппе, прелесть…” Някакъв американец го прекъсва: „Товарищ, какая консумация на 100 километров?” Руснакът го поглежда кръвнишки, после прави милое лицо и продължава: „Да посмотрите же табло, шик – модерн…”, америаканецът пак: „Товарищ, какая консумация на 100 километров?”, руснакът се прави, че не е чул и продължава: „А линия волана просто замечательная…”, американецът отново: „Товарищ, какая консумация на 100 километров?”. Руснакът прекъсва рекламното слово, поглежда го с ненавист и казва назидателно: „А у вас негров линчуют!”.
  Според мен не трябва да приемаме руснаците прекалено праволинейно, те имат много достойнства, като общество имат желание да изглеждат нещо по-различно от безпощадната, хищна империя, за каквато с основание ги приемат в момента. Ако някой е гледал мача им с Германците („Господи, опять с немцами воюем”), не може да не му е направило впечатление колко дружелюбна обстановка беше създадена и, което за мен беше уникално, приеха си загубата без оправдания, въпреки, че имаха основания да претендират за дузпа, например. Но имперската зараза си е зараза и ще е бавен и мъчителен преход, на правителствено и особено на армейско равнище (пусти привилегии, как да се откажат) са си все същите бетонни глави. Ако истинската руска душевност пробие, ако интелигентните им хора поемат нещата, и придадат външния облик на Русия, тя ще е нещо съвсем друго, но това ще дойде след много перипетии и сигурно за сметка на сегашната безсмислена широкомащабност на страната, не мога да гадая. И понеже този процес очевидно е в ход, не е препоръчително малка страна като нас да се обвързва с внасящи зависимост мащабни проекти на един обречен да отмине манталитет на тази страна.

 16. В московските магазини свободно се продаваше за 20 рубли—
  weroqtno w dimplomaticheskite se e prodawal swobodno ili e bil nqkoe mente. Ne stawai smeshen, zashtoto Rusiq imashe po-golqma lipsa na stoki i u nas. Oswen ako ne si pazaruwal w normalnite magazini.

 17. Към Savov:

  Това е радкият случай, в който може и да се разминаваме на фактологично ниво с вас, но само на пръв поглед.
  Да, възможно е в московските магазини епизодично да се е появявал свободно някаквък парфюм за някакви пари, които днес не изглеждат големи. Но това нещо не значи нищо. Защото “свободно” нямаше почти нищо друго от нормалния списък със стоки, включително от първа необходимост – всеки български студент знае, че дори българските стоки от онова време свободно се продаваха по коридорите на общежитията поради огромното търсене на каквито и да било вносни неща : от българския шампоан “Пенофикс” в тубички, до долни гащи.
  Да не говорим, че в Москва все пак имаше някакви стоки, заради които от стотици километри пътуваха хора да се снабдяват с ( (какъвто и да било) салам, месо ( каквото и да било) и т.н. електрички , влаковете от огромната периферия на столицата, бяха претъпкани със смачкани от живота хорица, нарамили гигантски денкове със “стока”.
  А на улиците в Москва свобоно се продаваше на масички комбинация две в едно: много търсените български домати в буркан, но само в комбинация с нигата “Малая земля” на Брежнев, която никой не търсеше…
  Изобщо, най – добре е носталгичните другари да не се обаждат в защита на “строя” и СССР точно пък по въпроса за “свободната” продажба на френския парфюм в Москва, защото вездесъщият дефицит на стоки при комунизма е една от най – незащитимите му емблеми…

 18. До Georgi Georgiev : Г-н Георгиев, думите “не трябва да приемаме руснаците прекалено праволинейно, те имат много достойнства…” от твоята уста звучат много великодушно. Мои приятели ми се обадиха, че създават инициативен комитет в знак на благодарност за това признание да ти издигнат паметник на Червения площад. Бюсът ти ще бъде разположен някъде между паметниците но Минин и Пожарский, и на маршал Жуков.

 19. До НикиБ: Благодаря за честта, предпочитам по-близо до адаша… Но по принцип нямам претенции, стига да не поискат автентичния ми бюст за Сибир.

 20. Напротив само коментара на Georgi Georgiev е безпристрастен. Всички останали са изпълнени с много омраза и злоба и затова са никакви. Омраза към когото и да е, сама по себе си, е много негативна емоция и вреди най-много на този който я изпитва.В крайна сметка,историята ще покаже дали Русия ще загине или оцелее.Във всеки случай, грузинците Сталин и Берия как ли не се стараеха от вътре, а Хитлер отвън, пак не успяха.Моля хора с психологически проблеми да не се изказват.

 21. До Иво Инджев:
  За да се покаже, човек няма нужда да има очи. Очите са за виждане, не за гледане. Когато човек се раздира от вътрешни борби,това вижда той при другите. Не те осъждам, цинично е, но са истини. Олег Георгиев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.