Борисов в Париж – свой сред чуждестранните си гости

Новият български премиер Бойко Борисов намира допирни точки с руския президент Владимир Путин и с френския държавен глава Никола Саркози, пише френският в. “Експрес”.

“Саркози, Путин и аз имаме един и същи път: ние всички идваме от службите. И тримата обичаме полицията!”, не спира да повтаря новият български премиер Бойко Борисов на чуждестранните гости. Българинът е бивш бодигард, руснакът – бивш офицер от КГБ, а французинът е бил само вътрешен министър, иронизира френското издание.

Не знам дали става дума за някаква грешка ( в превода, както е публикуван от БГНЕС). Но ако няма грешка, значи…няма грешка! Нашият премиер се чувства у дома си във Франция. Нещо повече, той не спирал да повтаря това пред „чуждестранните гости” … бидейки на гости във Франция.

Загубените в превода не са един и двама и няма да придиряме за още един, макар и да не е кой да е. Защото това не е най – лошото , което може да му ( ни) се случи. По – неприятно е да загубим паметта и способността си да осмисляме опита си на опитни зайчета – в смисъл, че сме опитни в съпротивата си да ни взимат за канарчета.

Отправна точка за онова, което искам да кажа като коментар, е следното припомняне от началото на юни 2008 г.:

“Качествата на хората често зависят от тяхното минало, казва Бойко Борисов в интервю за френското списание “Политик ентернасионал” (Politique internationale). Президентът Георги Първанов е израснал като мен – просто, на улицата”.

( Въпросното списание е притурка на влиятелния „Монд” за външна политика, в която пишещият тези редове имаше честта да попадне със своя статия по повод изборите за европарламент в България, препечатана от блога, който четете).

Въпреки съпоставянето си с Г.Първанов по споменатия по – горе признак, премиерът Борисов не само му се противопостави в новото си качество на шеф на изпълнителната власт, но дори му каза да си подава оставката като президент и да се състезава наравно като партиен лидер ( на БСП), щом се съизмерва с него като политик

Тази метаморфоза ( макар и последвана наскоро от ново сдобряване между двамата) поражда надежди да видим промяна в мнението на г – н Борисов и за самия Путин. Сигналите от Париж, според които гостуващият там мосю Борисов поискал АЕЦ „Белене” да стане европейско дело, със сигурност ще ядосат Кремъл.

Още повече, че пред френските си домакини българският премиер се е почувствал дотолкова у дома си, че е намекнал твърдо за комисионните като досегашен двигател на ядрения проект. На което френският президент Саркози също толкова любезно е отвърнал с въпрос как България може да се откачи от руската си зависимост.

14 мнения за “Борисов в Париж – свой сред чуждестранните си гости”

 1. Иво, мисля че си пропуснал най-важната връзка в “допирните точки”: 1789-1917-1944. Комунизмът не прощава, дори на Сарко.

 2. Изявите на премиера ми навяват спомени за Живков, Станишев и …Ганьо

 3. Би могло вероятно,да се иска и много рафинираност и вероятно в море от недодяланост,но докато е филисоф на законността в София и на либерализма в Париж,на премиера трябва да му отдадем забележителна последователност
  в уравновесяването на власттта и свободата,за да заздрави държавността след опустошителен преход и я изравни по стойност със своя народ,като се опре напълно на България срещу нейните политици.
  Френският президент,най-добре знае,че тъкмо тази черта на самия де Гол, е била оценена навремето и от Сталин,който налага Франция до съюзниците САЩ,Великобритания и Русия, за изненада и на победена Германия.
  Останалото са досадни “Желев-ски” подробности,като задача на сйватливия преводач и И.Бокова,
  добре го знае,ако е била “усърдно”
  допусната,наоколо,тъй като в двореца на президента,и знаят и са видели много,още от Ньой!

 4. Когато Кремъл свали Виденов, на негово място постави със сигурност не чужд човек, имитиращ, че е сред свои. Сега нещата се повтарят. Онази страна има доверие само на ФСБ-йчики и на ворьi в законе. Дисциплинирани са, ако не друго. Блажени са очакващите чудо!

 5. Dali Paris ni priema kato seriozen partnior i kak se vpisvame v negovia mirogled, sled kato samia toi e potynal v problemi… 24 samoubiistva na slujiteli na France telecom, goliam procent imigranti ( okolo 60% ot naselenieto na Paris sa ot imigrantski proizhod ), kvartali v koito obirite sa neshto obichaino, spad v ikonomikata… kym kakva EU sme se zapytili ? …kakvo e bydeshteto na EU… edno zastariavashto naselenie s vse po goliama doza imigranti vyv venite si za da se dyrji organizma EU, dokoga shte ni chetat prikazkata za EU kato prikazka za leka nosht deca…tam neshtata ne sa prikazno podredeni. Shte izdyrji li EU na predizvkatelstvata ? Na konkurenciata na ochertavashtia se kato ikonomicheski tigyr Kitai, na nepredskazuemia si sysed Rusia, na nadigashtite se isliamisti v Iran i s tehnite raketi chiito obseg bi stignal Evropa… Ne vsichko e tolkova prekrasno kakto sinioto zname na organizaciata, Bulgaria e malko parchence ot pyzela EU, no parchence koeto e neobhodimo za zdraveto na Evropa i otgovornost za systoianieto na tova parchence nosim nie. Shtom sme izbrali da sme chast ot tova semeistvo triabva drugite da vijdat v nas edni nadejdni partniori.

 6. Пред вретите на централната баня в София е седнал старец на трикрако столче и свирейки на гадулката си пее и нарежда следната история:
  “Някога отдавна в началото на 20 ти век живяла чудна красавица кралицата Електра, съпруга на стария крал на Европейски съюз. Тя обаче не се отличавала с особена целомъдреност и пристанала на източния принц Путин, с многогодишна война. Воината за хубавата Електра. Събрани били войници от всичкото кралство на Европейския съюз, измежду които бил и един левент, Големият Бойко от остров Банкя зареян някъде в центъра на Балканско море. Големият Бойко обаче много страдал от дългата си раздяла със вътрешното си семейство и Банкя. И решил да приключи войната по някакъв хитър и приемлив за всички начин. Като знаел любовта на принц Путин към Електра и всичко електрическо той се съгласил да изгради Беленския АЕЦ на брега на големия син Дунав, не далече от Балканския Троян. Но хитроста на Големия Бойко стигнала дотам, че казал на кралят на Европейския съюз, че Путин се готви да строи АЕЦ Белене, където да заключи Електра, така че никой да не я открие. Кралят се съгласил и за да не се усъмни Путин решил да помогне за финансирането на строежа на Троянско-Беленския АЕЦ. Но в бъркотията забравили да изпълнят противоземетръсната възглавница и когато АЕЦът бил пуснат разгневения Хермес ги наказал, като им пратил едно земетресение от седма степен по Рихтер и отключил атомния ад на АЕЦа. И тогава се случило това, което е станало с легендарния Чернобил изчезнал на дъното на Чернобилския океан. Европа потънала и дала името на Европейския океан и само дв малки острова останали някъде там зареяни. Единият Белене със заключената там хубавица Електра и другия Банкя с част от руините на София-централната баня, джамията и халите!”
  “Чуйте о люде чудната история за хубавата Електра, учете се и не правете така” продължава да пее стаеца с гъдулката пред централната баня в София на остров Банкя всред Европейския океан.

 7. Само при хан Тервел и цар Петър сме били уважавани заслужено – и за мир, и за война – от Византия,
  а през другото време,владетели, като Иван Александър,и др. или са к а д и л и в неистова страст, като “подпален стар боклук”,
  чукайки куманки,еврейки и българската държавност,или са се свивали като бездомни “псета” от собствените си съотечественици.
  Хвърлих поглед върху епистоларното
  наследство в оригинал,на Краля Слънце – Луи XIV и Филип V Испански след 1662 г.отразяващо,
  особености на тогавашното управленско равнище и дори не
  посмях повече,да се запитам,
  имало ли е тогава у нас, поне спомен от Крали Марко,освен от Баязид ?
  Нима не е ясно,че ако и когато трябва,”наивността” ми също няма да бъде вечна!Али, полако,полако и без да се секирате!

 8. Клишето “АЕЦ-Белене – европейски проект” се роди при посещението на Шматко в България. За първи път го изказа Трайчо Трайков, който се извъртя на 180 градуса след тази среща, т.е. манипулацията е с адрес Русия, тов. Путин. По въпроса за метаморфозите – те са нещо типично за новия ни премиер и затова е по-добре да се търси логиката някъде другаде. Например, отношението на Борисов към олигарси като Валентин Златев, Васил Божков, или към групировки като ТИМ. За мен е очевидно, че Борисов (подобно на Първанов) се опитва да “обхване необятното”, т.е. да съвмести европеското ни членство с интересите на една империя на олигарсите.
  Аз съм песимист. Водещият мотив отново e “келипирът” за определени кланове.

 9. Вижте, каквото и да си говорите – в края на краищата българите сме майстори в “говоренето”, особено в онова – “Всички са маскари”,докато създателите на Сценария си въртят игричките.
  Аз бях снощи на срещата на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и останалите от екипа му с българската общност в Париж. Който ме познава, знае, че съм открит и честен човек – впечатлението ми от представянето на новото правителство са много добри – един непринуден, топъл и човечен разговор. Българите, с които разговярях, бяха впечатлени и същ евременно категорични – ако това правителство се провали, България е загубена! Няма повече кой и защо да ни чака!
  Лично мен думите на Борисов, че България е най-бедната и корумпирана страна и че негова задача ще бъде да се възстанови справедливостта не само чрез дълбока ревизия на стореното досега, на този пладнешки грабеж,но и чрез тръгване нагоре,че трябва да има резултати по отношение на благосъстоянието и сигурността на българските граждани,ме обнадеждиха.
  При произнасянето на тези думи като че ли бомба бе паднала в залата на посолството – само до преди два-три месеца такива мисли,изказани на глас, тук бяха невъзможни. И ето че сега тях на висок глас ги каза не кой да е, а премиерът на България.
  Дано думите му да намерят своето покритие!
  А иначе какво бих могъл да кажа на някои – според тях по-добре ли би било, ако Станишевата агония продължаваше,ето току що чета за далаверите на бевшия областен Модев – за няколко апартамента харизал държавна земя от стотици декари…
  Толкова съм се нагледал на простотити, на мошеничества и тъй нататък, че само това, което досега направи новото правителство – да изкара поне част от истината за ония, които досега ни управляваха, никак не е малко -дано,пак повтарям, да си изпълни намеренията.
  А що се отнася до плачовете за проблемите на Париж – моля ви, не лейте сълзи на чужд гроб. Знаете ли колко,ама колко сме далече от този град! Знаете ли,че ние сме две паралелни,взаимноизключващи се планети – ето вчера пътуваме с метрото – някакъв пияница се облекчава направо на чистия до блясък под – никой нищо не му казва, минава след него чистачът – всичко отново е чисто…А това на ден са около 20 милиона души – народ всякакъв…Имали и те проблеми. Да, ама нека ние да имаме техните проблеми? Всъщност всичко това съм го писал в моите “парижки” книги – но кой ти вярва,важното е все да се плюе, все да се предсказва най-лошото. А най-хубата черта на парижани,според моите герои, е тази,че те съумяват да вземат от останалите народи най-доброто, да го трансформират в качествено нов продукт и да вървят напред. А ние! Ние…Хайде да не започваме пак…
  Поздрави от Париж – града на Светлината,Свободата и Красотата…Който иска да види, ще види, който иска да е сляп, ще е сляп. Това е!
  А,между другото,снощи присъствах и на откриването на една чудесна изложба на българската художничка,живееща в Берлин Антония Дуенде. Предния ден съвсем случайно я бях видял в метрото,превита под тежското руло на картините си – гледах тази толкова талантлива млада жена и сърцето ми се изпълваше с гняв – имаме толкова способни хора, а ценим ли ги достатъчно? Легациите ни в чужбина са пълни с накадърници с огромни за мащабите на България заплати, а истинските творци сами,с пот и толкова усилия,разнасят,разбира се, според възможностите си,името на родината – да бяхте видели как присъстващите французи и белгийци с широко отворени очи слушаха песните на Антония, разглеждаха картините й…От сърце – успех,Антония!Там, на корабчето “Дафне”,на метри от “Нотр Дам дьо Пари”…
  Иво,простете за това отклонение, но мисля, че тази талантлива жена го заслужава.

 10. Дано, дай боже, да се надяваме и т.н. Все хвърляне на зар в пустото, непротивене на съдбата. А защо като другите народи не ковем сами съдбата си? Тези показвали далаврите на предишните, но..само част. Чакайте да видим възмездие – няма да дочакаме. А кои са днешните? Легкоступ, да, същият, който искаше да награди Путин е…личен герберист. Желева е протеже и творение на проф. Петков. Ив.Драшковите хора са начело на ДАНС. Златев е пръв приятел, а Белене е пред зелен светофар. Нека някой форумец ми каже кои правителства, политически субекти или отделни личности издигат въпроса с изнесените и препрани в Гърция, Кипър, Австрия и пр. пари на Комунистическа България! А това са парите на нашите майки и бащи. С тях построиха бетонните бункери по морето и банско, моловете и офисцентровете, финансираха лъжепартиите, на които ние, шараните се надяваме. Ето ви безпогрешен лакмус за национална отговорност. Жалко!

 11. До Ivanov : Нещо се си объркал „АЕЦ-Белене – европейски проект“ не е клише , а безмислено словосъчетание. Клише е “АЕЦ Белене – руски проект” И автора на този блог е един от хората с най-големи заслуги за налагането му.

 12. Дано никога твореца Иво Инджев не го застигне съдбата на друг наш съотечественик,който описа гениално и духовната,и битова мизерия,в които бе тласната България от некадърна лява управленческа утопия.
  Яловата й “реколта” винаги е била причинявана от злоба и завист на ниски по ръст и тесночели “изроди”.

 13. Имаме си приказка облечена в анцунг за пред приятели, имаме си и приказка в костюм и вратовръзка за обществени изяви. Не знам откъде е дошло, но си върви с нас. Гледайте интерюта със случайни събеседници на улицата. Българинът се стяга и вместо спокойно да изрази мнение, казва не това което мисли, а това което трябва да не се изложи. В другите нации го няма. При тях интервюираните, макар и случайни хора, сякаш цял живот са учили да приказват пред микрофон и камера.
  Ако някой, не дай Боже, вмъкне разговорна реч, такава каквато си общува с приятели, той бива разпнат на кръст. Защото не е прието. Не е купешко.
  Че и сега с Бойко, чак бай Ганьо го изкараха, защото говори на разбираем език. Не влиза някак си в калъпа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.