Саркози пита Борисов кога България ще се освободи от Русия

Качеството на живот в най-големите европейски страни е най-високо във Франция, съобщи АФП, позовавайки се на резултатите от проучване на uSwitch.com.

Става дума за комплексна оценка ( а и уговорката за „големите европейски страни” е важна, защото „малките” Дания, Люксембург и подобни са трудни за конкуриране при обичайното пресмятане на показателите на глава от населението…). Тя включва продължителност на живота, отчитането на броя на почивните дни, цените на хранителните стоки и на …алкохола дори!

Явно съветници с френско качество на мислене са посъветвали премиера Бойко Борисов да се противопостави ( за първи път) на своя финансов гуру в управленския екип Симеон Дянков и да наложи вето върху обявеното вече намерение на финансовия министър за скок в акциза на алкохола.

Ако изместим малко акцента от „веселата” ( алкохолната) му част, стигаме до друга, не много весела констатация. На дъното на същата тази класация за качество на живот е една средно голяма европейска държава ( по територия и почти по население), която обича да оправдава проблемите си с това, че била малка.

От патриотични съображения няма да кажа коя е държавата. Но не мога да не отбележа, че властелинът на по – малката страна с най – лошо качество на живот в Европа ( за което, в интерес на справедливостта, той все още не е виновен) се срещна с властелина на голямата Франция с нейния рекорд за най – добро качество на живот.

И какво е попитал френският президент Саркози своя гост българския премиер Борисов ( според самия Борисов)?

Предупредил го е на практика за същината на проекта АЕЦ „Белене”, споменавайки три пъти в разговора …Чернобил.

Саркози май е попитал как България ще се освободи от Русия и от радиоактивната си зависимост от нея.

29 мнения за “Саркози пита Борисов кога България ще се освободи от Русия”

 1. Нека да си пита Саркози, Бате (раз)Бойко, без бой няма да каже. А пък ако каже – ще излъже. Така както излъга избирателите си и ЕНП. Но наивниците скоро ще прогледнат!!!
  Керванът си лае, а кучето си върви…

 2. Саркози явно е много на ти с Българската история и е чел наследството на Левски – “…който ни освободи, той ще ни пороби”. Да им се не надяваш на тези французи, не само от любов разбирали!

 3. Ако не искаме да ни хване рак от толкова радиоактивна зависимоост от Русия, да се придържаме към съветите на Г.С.Раковски, който е предрекъл, че, ако България избере за свой княз някого, който има каквито и да е отношения с Русия, се обрича на гибел.

 4. Как по-ясно Саркози да каже на Бойко Брисов, че лакейското поведение на Българските правителства пред Москва след ликвидирането на СИВ и на Варшавския договор и след тежките поуки от Чернобил е трудно обяснимо за цивилизована Европа?

 5. Silence, Mr Sarkozy, SVP (s’il vous plait)

  Bai Boika ni vadi ot krizata.

  Prechite mu…

 6. След като Саркози е загрижен за безопастността на региона,защо не каже нещо за френсата политика в областта на атомните електроцентрали в Румъния.
  И стига вече с тоя Чернобил.Който се пойнтересува от причините за аварията ще разбере,че вината е в ръководителя на тренировкитв,защото умишлено е завишил зададените показатели,а не в реакторите.Амън от балъци.

 7. hubavo e vse pak che horata se osyznavat malko po malko che bydeshteto ni e svyrzano s EU, a ne s mafiotska rusia

 8. Si quelque chose peut adoucir “ma p e i n e”,pour savoir c e t t e pas grand “divine”….E t a t,
  m o n f i l s,
  l o r s q u e vou en aurez connaissance pour votre conservation,distiction,la gloire de Deux meme et la bendiction du Ciel,suives mes mes conseils et prefferez toujours la paix aux evenements douteux de “la g u e r r e” e t… Paris l e General, lui meme, n e vous abandonera,j a m a i s qu,ala mort pour conserve “la p a i x i c i!!!” e t la balance de L,Europe.
  (1701-1703 F o n t n e b l e u x e t V e r s a l l e s …p a r c e l m e n t cites!!!)

 9. “И стига вече с тоя Чернобил.Който се пойнтересува от причините за аварията ще разбере,че вината е в ръководителя на тренировкитв,защото умишлено е завишил зададените показатели,а не в реакторите.Амън от балъци.

  Коментар от: Niki | октомври 14, 2009, 10:20 ”

  Причината да гръмне Чернобил е защото не е била защитена от неправомерни странични намеси, наречени от теб “тренировки”. Руснаците са измислили и специален термин – “дуракоустойчивост”. Централата очевидно е била с много ниско ниво на глупакоустойчивост. От друга страна, провеждането на “тренировки” говори, че централата не е била завършен продукт, а по-скоро е била експериментален обект.
  А за Белене са се приготвили няколко хиляди руски “специалисти” – експериментатори.
  Отговора ми е прост – вън и по-далече от България.

 10. Работата е там,че равнището на блога на Иво Инджев изпреварва събитията,и президентът Първанов,
  колкото и да е “прав за вятъра” наред с Царя и Костов,като прозорливи държавници относно
  РОЛЯТА на Времето,-в с ъ щ о т о в р е м е-всеки поотделно остана исторически противоечив
  А и далновидносттта му не проработи- за да оцени дълбочината на загниващото блато,в което България,бе натиквана ,поради неестествено и противо-природно отглеждане /в т.ч.и с престъпни промоции/ на грешния елит от тесно-партийни,но не и от достатъчни държавнически събражения.
  И казвам това,не защото премиерът е светец или безгрешен,но има непоколебимата вяра,твърдата воля и неистово желание,да поправи чужд столетен грах,а това поне изисква,да се мълчи,и ако не може да се помага,и поне да не му се пречи
  известно време…докато и Съдбата,на свой ред “благоволи”да
  се произнесе за поетия непосилен географско-евразийски,товар,който е и и от Бога и отредено до време, педизвикателство…
  Нищо по-различно,както и при Стамболов,за да не избързваме и “смогне с инвентара” от подходящите хора за подходящото време и предизвикателства на 21 в.!!!
  Да се молим и Бог и Барак Обама, да са му е на помощ след като до седмици се произнесе и Конгресът на САЩ по въпросите на Плана за здравепозването,защото “рязането на ленти в Босна през 2010 г.” би могло да отвори “работеща” работа и на Румяна Желева!!!

 11. Do Niki

  Tova, za koeto e zagrijen Sarkozy, nai-veroiatno, e da nima atomna bomba s razmerite i ot typa na chernobilskata na 2000 km ot offica mu.
  I to pod savetskii control…

  Za da ne go pomete, kakto si pishe na comp’a, v daden momnet, kogato dr Putin mu skimne…

 12. I oshte neshto

  Shtoto na dr Putin mu skimva ot vreme na vreme ia da spre gazopodavaneto, ia da napadne niakoia sasedka…
  Nal tai…

 13. Прочетох ви коментарите и мога да ви кажа, че всички сте блони овчи глави, а най- болният е Cтамен Стоичков.

 14. Имам усещането,че саркози някак е харесал Борисов. В момента френските граждани не одобряват политиката на Саркози. Така, че Бойко Б. по популизъм е равностоен на френския си колега. Кой на кого е слуга е въпрос на самочувствие. Доста нашенци са подтискани от деца, недоволни от всичко и зле възпитани. Това им пречи да бъдат усмихнати и да се развиват. Успешни дни. Темата, която е развил Иво Инджев е отново актуална и ужасно интересна. Желая му успешни и страхотни дни!

 15. Огромна е грешката, изостанали, без никакви морални корективи общества, като руското, да имат достъп до средства за масово унищожаване. Чернобил и червените комунистически режими са доказателство. Пълната липса на мярка, хуманност и социална отговорност, разлива обществени и мисловни модели, които метастазират в повърхностни полуинтелигенти, като горния Niki, Чавес, сев.корейци, талибани и т.н. и създават дълбоко погрешното впечатление за различна гледна точка. Всъщност фундаменталната простащина, била тя с ислямски или съветски произход е сляпа точка в човешкото развитие.

 16. Тъй като се видя,че и “Фигаро” се пита дали ще успее силният мъж на София, е за предпочитане да не добавям правописно,на български увръдителното френско,поради “софтуерна липса” на сложни ударения и препитателни знаци!
  Simplement “Da” y “Dobar den”! Ca ira bien!

 17. Niki,
  Имам следните въпроси към теб, понеже разбирам, че не си балък в руската атомна енергетика:
  1. Какво значи положителна реактивност на атомен реактор?
  2. Какво значи „отравяне” на атомен реактор;
  3. Какъв тип е гръмналият реакторът и на кой енергоблок в Чернобил;
  4. Каква е минимално допустимата мощност на този тип реактори?
  5. До какви стойности пада мощността при отравянето на реактора?
  6. Как се извежда този тип реактори от състояние на отравяне до минималната допустима мощност в авариен режим на охлаждане?
  7. Вярно ли е, че след Чернобил Русия минава към ново поколение от този тип реактори и защо?
  Очаквам твоите отговори на тези въпроси, за да оправдаеш иначе недопустимото „балъци”. Ако твоите отговори не се появят аргументирано в блога, имаш ли нещо против да те наричаме фамилиярно „празна газена тенекия’?

 18. Тарикат е бати,с французите франкофон, с руснаците путифон.

 19. Към Морски:
  Само Ви изказвам задоволството си от кратката,но дълбока проницателност
  Вижданията Ви са ми били от полза за неподозирани предизвикателства,
  които не бихме и могли,дори да обсъждаме, без комплекси или истерии ако запъването е сляпо,а и е там,където сте го посочили.
  Радва ме,че много добър журналист
  ни помага,да общуваме като случайно оцелели,…и н и щ о… п о в е ч е!
  Обаждайте се когато желаете и особено,ако след Босна,през 2010 тръгне друг подход съпоставим с дългосрочната в и з и я з а евразийската ни визия спрямо стара Европа,ролята и мястото на САЩ-издание 21 век на Балканите и в Югоизточна Европа!

 20. Do San Zi,

  Ti doktor li si?
  Ako da – moite uvajenie. uvajavam lekarite, napuk na 80% ot BG obshtestvo.
  Vkljuchitelno i veterinarite.
  Ako si ot poslednite, poneje govorish za “ovchi glavi”, ti e prosteno.
  Ako si rosto prevarjenik na dr Putin – pak e razbiraemo…

 21. Външният министър Румяна Желева посъветва Висшия съдебен съвет “да не страда от излишна скромност” като отчита пред Брюксел “дори и малките си постижения” в реформата на съдебната система. В сряда тя се срещна с членовете на управленския орган на магистратурата, като разговорът бе посветен на общи теми и не засегна най-дискутираната тема в гилдията – за скандала “Красьо”, свързан с търговия на гласове във ВСС. http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157410&srcpos=5
  Ako g-n Indjev pozvoli link’a

  Samo taka drugarko JEleva. NEma da se davame na gnilite kapitalisti i Imerialisti.
  I da uvelichite cenata na mestata vav VSS. Kakvi sa tezi 200 000. Kajete na Krasjoo da ne se izlaga s tezi 200 000.

  Stiga skromnost, drugari… Shte se vadim li ot krizata ili ne…

 22. Според Желева всички власти трябва да положат усилия в името на общата цел да се преодолее “негативизмът, че българската съдебна система е изостанала”.

  KAto che li ne beshe samo predi 3 meseca, kogato sashtite tezi, sega veche ministri, ne kreshtiaha kolko e korumpirana tazi sistema. A sega se okazva che ima samo edin негативизьм, че българската съдебна система е изостанала”.

  Drugarko Jeleva, molia vi, ne me vzimaite za savsem kragal idiot.

 23. Добър ден г-н Инджев, добре е, че г-н Саркози не е показал на г-н Борисов вестник Уикенд, където преЧистват името на Григор Стоичков.
  Другарят Стоичков имал дело на живота си !
  Човекът виновен за смъртта на десетки, стотици хиляди българи бил не престъпник и зъл гении на социализЪма, а герой на Народа !!!

  Любезността на французите е известна.
  Усмивката им – също.

  Г-н Борисов също беше любезен да не показва снимки на бивш френски президент, който е виновен за КръглоЧервената маса. Този президент надмина г-н Чърчил по отмъщение за избитите кръстоносци по тези земи.

  Няма нито дума по този въпрос. Но е ясно , че деца и внуци на благородните рицари, избити тук сега управляват Европа. Децата и внуците на кръстоносците загинали по нашите земи си отмъщават десетилетия на българите.
  Истината спи под розата. Червената.

 24. А уж Саркози не бил глупав.
  НИКОГА няма да се освободим от “братушките”, уви.

 25. Отново несериозност,отново наивност,не са виновни нито руските болшевики,нито техните наследници,виновен си е Българския народ,даже това не е обикновена вина,а безмозъчност. Десетилетия стоят такива големи паметници на Съветската агресия,окупация на нащата страна. Стърчат автомати,потропват ботушите на окупаторите,никой не ги пипа,а се чудите ,докога ще сме под влиянието на Русите. Страхотен въпрос. Ами като се съборят тези сурогати,тогава може да се мисли за евентуално подобрение на нещата.Сбъркан си е нашият народец,а все някой друг му е виновен….

 26. Спорем мен gen. Vlasov е напълно прав – нашата зависимост преди всичко е в нашата вътрешна комплексираност и недоверието в собствения ни потенциал. Мисля, че това иде от нашата обществена аморфност, чиито зародиши биха могли да се открият някъде дълбоко в миналото и мисля, че този процес си струва да бъде проследен, поне да се даде възможност всеки да си направи изводите. Но тъй или иначе тази характеристика си я носим и сами се поставяме в услуга на разни Остап Бендеровци и като ни “ояха” поредния, буйно го отхвърляме и се втурваме към следващия. Самите ни международни изяви са върху опорната точка „N-тия Остап Бендер”, същото е и в техниката, финансите и т.н. Болшевиките са виновни, и то много, доколкото се възползваха максимално от тази тъжна характеристика, съчетана с неизбежния страх, и разрушиха и и без това недостатъчните формирования на обективна обществена и професионална иерархия у нас (пак ще бъда обвинен за нечетени никъде понятия, тези са от кристалографията). Един пример само – в нашето т.н. образование доминират отличните оценки, и то при положение, че обезпечеността за практическа проверка на тази отличност е крайно мизерна. Е, как да разберем кои от нас имат достатъчна стойност, за да им се доверим в ежедневната ни дейност? В същото време брилянтните ни икономисти, като рекат инженер, имат предвид някаква строго фиксирана точка в техническото пространство и т.н. си проекти ги строят на тази основа. А от един истински, що-годе инженер, до такъв, който се ползва само от натрупаната в гените си мъдрост тип (уважавания от мен) Комент Незнакомов, разликата е огромна. А вторите определено доминират! Или пък като кажат „ПРОФЕСОР!!!” (както казва Валери Петров – „…тържествена пауза!”). А доминиращата част от българските професори са най-обикновени даскали, за които важи правилото за познаване една лекция повече от студентите. Разбира се, има многобройни, бих казал забележителни изключения, но в подобна среда целият им живот отива да доказват, да показват, да убеждават и накрая никой не може да си спомни този сприхав човек какво искаше всъщност.
  Живеем заедно, а се държим все едно че сме в изолирани на километри една от друга пещери и единствената ни цел е, без да се съобразяваме с допустимостта на средствата, да ги направим все по-луксозни вътрешно съобразно невероятно голяма вариация от естетически критерии. И ще сме зависими не само от Русия, САЩ или който и да е, а даже от това вятърът слаб ли е, умерен ли е или само полъхва.
  А е нужно нещо много просто – винаги да разбираш другите и никога да не си напълно съгласен със себе си.

 27. И аз за съжаление споделям същото мнение на Gen. Vlasov и още по- лошото е че вече не вярвам че може да се промени нещо в тази държава

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.