Евродизиак

Европейската комисия препоръча ЕС да започне преговори за членство с Македония. В Скопие настана голяма радост.

В България по същото време настъпи пренареждане на акцентите, свързани със случая със Спаска Митрова. Тя беше предсрочно освободена от затвора в Македония след трансграничния скандал между София и Скопие относно справедливостта на съдебното решение ( в полза на бащата на нейното дете, което я прати зад решетките, заради несъобразяване с него).

„Спаска е хуманитарен случай, не бива да очаквате, че той ще предизвика преразглеждане на външнополитическите приоритети на страната ни, защото това би било опасно”, заяви тук външният министър Румяна Желева пред журналисти в същия ден, когато от Брюксел дойде новината за препоръката да бъде открита процедура за преговори със Скопие.

Това е доста по – различно отношение от онова, което премиерът Борисов сподели с мнозина тук на етапа, когато у нас започна състезанието за народните симпатии спрямо симпатичната Спаска Митрова.

Съжалявам, че македонското правителство и държава подходиха по този начин. Молихме се на македонската страна като на приятели и съседи, но от там се подиграха с нас. Македония ще чака много помощ от България тепърва за предстоящите си присъединявания, но лично аз многократно ще им напомням случая Митрова.”, заяви премиерът на 8 октомври

Многократно съм напомнял и аз, че България е част от ЕС ( може да е банално, но се налага да се припомня, май ). Колкото и да е важна нашата помощ за нечие членство, все пак преди всичко да помогнем на себе си ( за да сме полезни и на другите). За много неща!

За останалото явно не ни питат за разрешение. Полезно е да го осъзнаем и да помним, че членството е евродизиак, а не афродизиак.

7 мнения за “Евродизиак”

 1. Наблюдава се едно преизползване на темата Македония напоследък.
  Дали пък това не е новата Турция? Новото плашило на изобретателните леви?

  Овехтя ли Доган, че някои сили трескаво му търсят заместител ….. и ново гориво за Атака?

 2. Вярно е, трябва постоянно да се напомнят и повтарят даже и най-простите неща и очевидности, щото не се съзнават. И то не се съзнават не от неотговорни граждани, а от най-отговорни политически и държавни фактори, от управниците. Тия трябва да престанат да се перчат с оглед единствено да печелят пошлите симпатии на простолюдието и т.н. “народна любов”. Щото е време да си запретнат ръкавите и да започнат истински да си работят работата, заради която са избрани.

  Щото както е тръгнало, това правителство се очертава да стане правителство от пиар-гении и факири, а така доникъде няма да стигнем. Министрите и премиерът са призвани да се захванат с реалните проблеми, а не да си правят постоянен пиар, да си лъскат и поддържат само и единствено имиджа на “народни любимци” и “херои”. Аман от това самолюбуване, за което тон задава лично премиерът, а пък другите му подражават и почват да се държат по абсолютно същия начин.

  Като едното нищо по този път ще станем медийно-виртуална държава, щото реалността почва да изтича между пръстите след като едно съзнание е обзето от такива най-субективни мании и въжделения за това как простолюдието те възприема, как още повече да се харесаш “на хората”, как да се перчиш и да се правиш на интересен и на “отворен”, да се правиш на пич и супермен по медиите, и прочие, и т.н.

  Защото подобен манталитет, свеждащ се до изключително внимание само спрямо “виртуалната страна на нещата” (непрестанни грижи за имиджа, пиар-манифестации, шоуменски изхвърляния и пр.) неумолимо води дотам, че се забравя за същинската, действителната, реалната им страна. Разбрахме, че някой е виновен за днешното положение, ок, има си органи да търсят вината, но управлението не се свежда до това само да хортуваш колко всичко е лошо и да сочиш кой е виновен, ами да работиш за поправянето на положението. Защото медийните изхвърляния са ефектно нещо, но да се разчита само на тях, означава да се чака някакво чудо, което да поправи нещата. Изглежда нашите управници са на път осмен пиар-спецове да станат и спиритуалисти и окултисти, т.е. да почнат да правят заклинания и магии по медиите, та белким нещата тръгнат към поправяне. Няма да се уцудя ако Б.Борисов не е назначил на щат в министерския съвет някаква ясновидка или врачка, която да му дава най-ценните съвети. Казвам това, щото тия неща са свързани и взаимно се обуславят.

  За този втори момент, именно за реалното, а не за магическото действие по поправянето на нещата изглежда съвсем се забравя. Щото министрите създават вече устойчивото впечатление, че се грижат най-вече за това как по-силно да гъделичкат чувствата на немислещия избирател, та да си правят не знам какъв си имидж и пиар, подражавайки на “главния медийно-пиар гений и факир на республиката”, именно на бат си Бойко.

 3. Хубав Ви е”а ф р о д и з и а к а”,
  г-н Инджев!
  И хубав и поучителен,защото има и един предговор на книгата от събрани спомени за А.Буров, чийто ьвтор е проф.Минчо Семов,баща на същия Семов в НС,който казва,че е точно този българин е бил като изпадналия в беда Н.Макиавели
  който и сам творец на историята,а е бил и на нейната висота,като тълкувател,но винаги равен на големите.
  След Путин,Меркел,Саркози и следващите по реда си,важи самото изпитание,което стои пред премиера,имеенно,за да не стои на колене,предкогото и да е,и да има самочувствие с власт и мощ.
  Те извират от недрата на народа, за да прави политика с европейко самосъзнание,което му дава вътрешна сила,както и на Р.Желева в контакти с всеобхватни центрове на стоящи предизивкателства през 21 в.
  Точно,това обуславя в практиката й и разбирането на мисълта на Хайне,че ако сам все още не си двигателят на Глямото,помогни на този,който е призван от Историята.
  “Кой какво харесва или одобрява- продължава Семов баща-си е лична работа на всеки от нас”…,но трябва да прочетем и порумеем мнозина като Буров,за да знаем какво сме били и какво трябва да правим за доброто на България.
  Казано е и на двамата,а и н е е н е о б х о д и м о п о в е ч е!

 4. Дано по-скоро всички балкански държави станат членки на ЕС и България, като съседка, трябва да съдейства всячески, а не, както казваше Радой Ралин – “границите между тях да се отварят само при война”.

 5. Много ми се иска да доживея до времето когато всички балкански държави ще станат членове на ЕС и границите отпаднат. Тогава постепенно ще отпаднат и тези рудиментарни проблеми породени от империализма на 19 и 20 век. За съжаление на Балканите тези проблеми са породени най-вече от Руския империализъм, които все още е жив и се радва на добро здраве!
  Напомням на всички, които могат да присъстват утре на срещата на читателите с Иво Инджев от 18:30, както е обявено най-горе на страницата. Аз за съжаление съм далече в чужбина, но мислено ще съм с вас.
  Поздрави!

 6. Към Таня Стоянова и GB:
  Рудиментарно би трябвало да у мисленето на др.балкански държави,но не е тъкмо защото не бяха “ощастливени” с българските простотии на “тесни”,”широки”,
  “общи,псевдо,модерни др.ОФ-та,които побъркаха нормалните хора,дори надминаваха понякога “учителите” си,империалисти в т.ч.по въпроси на военно,дело,
  уседналост,смяна на имена,религия брачни връзки и даже за следване и “овладяване на опита на съветските бръснари”….
  Като,исконно скопени е цяло чудо,че не пипнаха докрай въпроси на любовта,смъртта,изневярата и т.н.
  Затова и по обикновени житейски въпроси,всеки напряга себе си и случайни еднодневки,за да лъснат др.нелицеприятни части…
  в т.ч. и по невъзможни за обсъждане,поне днес, въпроси…
  А и на никого не му пука,че бил врещял от гол салтантлък и с противоестествена позиция отредена главно от природата!!!

 7. Г-н Инджев, тези дни по телвизията показаха интервю с мъжа на Спаска Митрова. Никак не изглеждаше на душевно болен. Момче от Гевгелия. Дали пък случаят с нея действително не е преекспониран?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.