Ядрен скелет наднича от трикоалиционния гардероб

От трикрилия гардероб на тристранната коалиция все по – ярко ни се зъби надникващият ядрен скелет. Управляващите очевидно са решили най – после да го извадят. Край на намеците. Ето какво заяви съвсем ясно вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков : България е водила досега енергийна политика на принципа “каквото каже Русия” и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси.

Според Дянков идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ “Белене” е лансирана, без да има икономически анализ ( и без публичен дебат), който в момента се прави. Очакванията му са да се окаже домесец, че АЕЦ “Белене” не ни трябва.
На среща с бизнесмени в Смолян.Дянков е обяснил, че дори и да има икономически смисъл от тази централа, не е ясно как ще се финансира, особено по време на тази криза. Той нарече „несериозна” идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася. Още повече, че в чужбина няма търсене, което да оправдава инвестицията.
“Идеята е била свързана с това колко пари могат да се ПРИСВОЯТ, като се казва, че този проект ще върви”, доразвил Дянков казаното от премиера Борисов пред френския му домакин Саркози за комисионните като „гориво” за възкресяването на проекта „Белене”.

Но това не е всичко. По другия фланг атакува другият вицепремиер:
“Ще играем с Европейския съюз, ние искаме ядрена политика на България, която да съответства на европейската”, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов тази сутрин в интервю за Нова телевизия.
“Франция иска да направи един баланс в политиката си с България и в тази посока те биха могли да намерят място да реализираме заедно един енергиен проект. Техните експерти обаче трябва да направят експертиза в тази връзка”, каза още Цветанов.
Ако отпадъците отиват другаде, а не във Франция, те не биха участвали в такъв енергиен проект, добави той.
Затова експертите обсъждали и варианта за гориво, което не е руско и не отива за преработка в Русия след това.

И след тази ( очевидно съгласувана ) кампания на ключови фигури от управлението по въпроса за АЕЦ „Белене”, ето още едно мнение, но на защитник на ядрената енергетика, който обаче хвърля друга бомба:
„Русия стои зад затварянето на реакторите на АЕЦ “Козлодуй”, за да участва в строежа на АЕЦ “Белене”, обяви зам.-председателят на парламента Атанас Семов, депутат от РЗС, пред Pro.bg.
В същото време Семов се обяви за защитник на “Белене”, тъй като страната ни имала нужда от атомна енергия.

Явно времето на шикалкавене по темата изтича. По всичко личи, че втвърдяването на тона съвпада по време с посещението на премиера Борисов на гости на суперсилата в областта на ядрената енергетика, Франция. В резултат на което най – после чухме ясно да ни казват, че проруската политика не е европейска.

Ще очакваме експертът по въпросите на енергетиката Г.Първанов, който упорито твърди обратното, да се обоснове. Стига да пожелае да се покаже от трикрилия гардероб.

И ще е особено любопитно – той и всички останали борци за ядрена независимост на България от …ЕС, да отвърнат на твърдението на депутата Семов, че всъщност не Европа, а Русия е принудила България да затвори непрежалимите блокове на АЕЦ „Козлодуй”.

33 мнения за “Ядрен скелет наднича от трикоалиционния гардероб”

 1. Ясно е, че Франция не се върза, би било чудо обратното. Сега е ред на Берлускони. Историята се повтаря, като при Сталинград – атакувани са италианските и румънските позиции, където пробивът е бил най-вероятен, и се е получило. Или, както през 60-е години СССР са се молили за лиценз от Рено, но не станало. Станало с Фиат 124, сетнешната Лада, защото КГБ платило на влиятелен нейн италиански агент. Защо Първанов и Борисов не ходят в Германия или във Великобритания да се молят? Вкарана е и пичовската карта – големите пичове – Борисов/безапелационен/ и Първанов/официално на 25-то място в световната класация/- при великите пичове – Саркози и Берлускони. Първанов щял да даде на последния орден Стара планина. Цирк – както Живков кичеше Брежнев. За Берлускони може да има и други екстри, ако остане да преспи! Ще се отсрамим подобаващо, колко му е! Той пък е доказан ценител на подобни неща и отявлено перде. Нека сега някои още да вярват, че има надежди за нещо ново и различно и, че Борисов и Първанов не са другари по идеи и по оръжие.

 2. Защо в сайта “ivo.bg” съществува препратка към “afera.bg” – сайт явно поддържан от комунисти и бивши ченгета.
  Иначе поздравления за препратката към “Ангел Грънчаров”. Ако има в България поне още 10 човека като Ангел – с комунизма е свършено.
  Извинявайте, че не е по темата но искам да питам.

 3. Едно управление, което претендира да е добро и мъдро трябва да прави енергетика за нуждите на икономиката, а не да калъпи някаква икономика за да оправдае ненаситните нужди на енергетиката, както е било досега! Последствията от второто са ясни и всички ги изпитваме на гърба си през толкова много години!
  България има нужда от соларни панели и вятърни генератори-новите екологично чисти енергоизточници, за които има ангажименти по директивите на ЕС, а не от Руски АЕЦ от Чернобилски тип, който само отново да ни навлече гнева на европейците.

 4. Не разбирам нито от ядрена енергетика,нито от атомни централи.Искам обаче да попитам нещо.Защо след като е толкова важно да се строи Белене,никой не помисли за идеята да се подменят реакторите в Козлодуй?Нали самите реактори са проблемни?Останалото си е изградено и го има.Моля някой просветен в тематиката да ме просветли по въпроса.

 5. Саркози не е обещавал нищо конкретно, според изданието Platts Nucleonics Week.
  А това, което е казал Цв. Цв. за горивото и отпадъците може да означава само едно – че французите са предложили проект, базиран на техния EPR реактор. Към момента не е възможен друг доставчик на гориво за руски реактори освен ТВЕЛ (Русия). Експериментът в АЕЦ “Темелин” с гориво на “Уестингхауз” се провали.
  Като цяло от думите на БеБе за обещания от страна на Франция лъха на лъжлите на Р. Овч. за митичните банки-инвеститори в АЕЦ “Белене”. Рискът да имаме поредното ядрено “лъжливо овчарче” изглежда висок.

 6. Вероятно е и така,макар Историята
  да помни и другари по оръжие,и всякакви “палави” преживелици
  ….в досието “УБО”
  Франко,като по-прост,и за да не “изостане” от “френско-италианската героика” втрещил Хитлер със Синята дивизия,но фюрерът не му се вързал,въпреки “пичовски” и палячовски теманета и само рекъл:”Оше една среща с този и ще ми извадят зъб!!”,а е бил далеч от Охрид!!!
  Разбира се,ч е и о с т а САЩ-Великобритания-Япония ще си кажат планетарно каквото трябва по чистите енергоизточници,дори в орбита,но тук не се чете все още Д.Талев с “Преспанските камбани”в частта “Гласовете ви чувам”

 7. До къде я докарахме – за заслуги към Русия, да награждаваме с българсски отличия…..!

 8. Г-н Дончев,тъжно е разбра се,но стойностна дипломация /още в проектната й част!!/ е дело на кариерно и битово,независими и стойностни родолюбци,готови без страх за последствията,да ги отстояват изпреварвайки с десетилетия,превратностите на времето….
  Да не говорим за дрънкулки и тщеславие, бомбастика
  и неизкореним “васален нрав”…обременявящ зелена светлина за кариерно развитие,без “навеждане” към КГБ или Държавния департамент….

 9. Дори косоварите са по-наясно относно македонските евро-членски еуфории,да не говорим-о т н о в о
  -за самата Гърция!!!.
  И разбира се за сръбското,румънско
  и турско самочувствие!!!,които едва ли биха употребили родните си отличия за награждаване на чужди държави.
  Имат хората с а м о ч у в с т в и е,казваше едно време ген. Славчо Трънски,бит повече от “нашите”,
  отколкото във фащистката полиция.
  И да беше само той!!!

 10. Gotze ot Sirishtnik shte kaje che tova sa “dolni insinuacii”.

  Sashto kakto che obvineniata kam Mario (ne ot el. igrata) – sa dolni insinuacii.
  I kakto insinuaciite, che decata na Gotze sa si kupili magazin’a po stranen nachin. Bez da se otchita trudoljubivostta i spestonostta na poslednite.

  Ili che Gotze e hvanal triper…

 11. Драги Иво и читатели на блога!
  Какви централи, какви реактори??
  Тук става дума за ПАРИ!
  За изключително много пари!
  Не мога даже да си представя колко много…
  Всички коментари и въпроси по ядрения въпрос са безпредметни.
  И Бойко даже ще си мълчи…

 12. Naй-логично ми звучи третата позиция – ако не бяха затворени реакторите на Козлодуй – няма как да се обоснове строителството на Белене. Накой някому много е наобещавал, а баницата макар и да е голяма – маймуните са много.

 13. @ Joro: Защото спрените в “Козлодуй” са много различни от сегашните като размери, системи, връзки и т.н. Освен това са от най-старите (1-во поколение) и вече никой не строи такива. С други думи, не е като “Лего” – махаш едно, слагаш друго…

 14. Здравейте,
  Искам само да напомня, че гл.ас. Атанас Семов е специализирал в университет в Нанси, Франция. Франкофон. А темата за АЕЦ Кузлудуй му е любимата, задължително излагана и пред обучаваните от него студенти в СУ. Разликата е, че пред тях никога не е споделял влиянието на Русия за затварянето, а е търсил вината в действията на управляващите Република България. Интересно е кога и как е достигнал до сегашните си споделени виждания по проблема.

 15. Г-н Инджев,
  Ще бъде хубаво да си направите отделна секция в блога за въпроси на читателите към вас. Много пъти хората имат странични въпроси и не е уместно да се задават под статиите. И аз сега имам един страничен въпрос.

  Какво мислите за новият седмичник “Галерия”?

 16. Светът е пълен с гардероби. И във всеки от тях можеш да намериш по един скелет. Стига да ти се иска. Автора на блога е един от най-неуморните търсачи на скелети. Винаги намира. В последно време там , където ги няма. До: Петко Ковачев. Неуспешният опит с горивото на “Уестингхаус” в “Темелин” показа само едно – не трябва да се бърза! Този опит за замяна не беше технически, не беше и икономически , а чисто политически. Просто чехите решиха да се изрепчат на “Атомекспорт”, и направиха прибързана стъпка. Въпрос на време и експерименти е да се появи американско или френско гориво за блоковоте ВВЭР.До GB : Средностатистическият читател не е длъжен да се ориентира във видовете реактори, но знай , че заклинания от вида “…Руски АЕЦ от Чернобилски тип…” сигурно лесно минават в GB, но масата българи вече се ограмотиха. Реших и теб да те светна леко, та да се не излагаш из блоговете: Реактора ВВЭР, няма нищо общо с РБМК, нещо повече, като концепция, той е неговата противоположност. Ако пишеш в британски блогове, можеш да си измисляш, каквото ти душа сака, там всичко минава, но в български не го прави! Още повече, в блога на г-н Инджев! Тук публиката е поне средноинтелигентна.

 17. Ники Б: Проблемът с АЕЦ не се изчерпва с това само какъв е ректорът и го знаеш много добре. Нормално е хората да ги грее дали се е случил Чернобил или не. Все пак Чернобил не е само дефектен реактор нали ???? Това не е да падне един самолет и после един ден траур.

 18. По тона и смисъла, който пишеш те определям като привърженик на руската техника доктрина и т.н. Понятие в миналото казвано накратко “русофил”, а в по -ново време комуняга.
  Благодаря ти за просветлението, което ми даде относно абревиатурите на реакторите, но аз не съм имал предвид техническите аспекти на въпроса, а политикоикономическите.
  Та, което съм искал да кажа с риск да се изложа отново в блога е, че на България не и трябва нов АЕЦ (харч от 10 милиарда евро) от никакъв тип, а най-малко пък от Руски такъв. Под чернобилски тип разбирам надеждността на Руската техника по принцип, независимо дали се касае за атомен реактор, зенитно-артилерийска установка, (които за разлика от теб познавам много добре) или “Лада Самара”.
  Писах и на друго място (в друг форум), че имаме сега нужда от соларни панели и вятърни генератори, които биха били 100пъти по евтини от АЕЦа и биха задоволили вътрешните ни нужди от електроенергия, както и отговорили на задълженията ни по директивите на ЕС да развиваме новите алтернативни енергоизточници. След 2014 може да започнат да ни налагат и санкции заради слабости в тази насока, но те ще се плащат от всички нас, балъци като мен и теб, а не от тези дето се точат да гушнат тлъсти комисионни от Руския АЕЦ в Белене, без също да са наясно а явно и без да им пука, дали реакторите са РБМК или ВВЭР.
  За твое съжаление обаче фотоволтаици и вятърни генератори не се произвеждат в Русия, където са генетически обременени да възприемат и се занимават с техники и технологии неспособни да извърщват чудовишни разрушения, така като и нашите комуняжки мутрбизнесмени са генетически възпрепятствани да практикуват нормален бизнес по общоприетите превила и практики и се занимават единствено с кражби и измами, което гальовно наричат “далавера”!

 19. Мислех да ти отговарям, ама само като прочетох: “Понятие в миналото казвано накратко „русофил“, а в по -ново време комуняга.” та реших, че няма смисъл. Ако започна да ти обяснявам разликата между едното и другото ще прозвучи като оправдание…P.S. Кой ти каза, че “русофил” е понятие от миналото?

 20. Друже Savov , ако наистина те интересува моето мнение, моите въпроси и съмнения отоносно Втора АЕЦ, прочети коментара ми на поста на уважаваният г-н Инджев “С какво е подплатена платената любов към руските проекти у нас” от началото на октомври. Това го казвам , защото мнението ми по въпросите на атомната енергетика, напълно съвпада с твоето. Само, че оттук не следва, че трябва да отминавам с лека ръка неточностите, манипулациите та даже и откровените лъжи както на автора на блога /по-рядко/ така и на коментиращите го и възхваляващите го /много често!/. Единстственото, което отминавам, това са етикетите, които ми се лепят.”комуняга”, “мръсен комунист”, “руска подлога” и т.н. и т.н. Това е съвсем ниска цена в сравнение със свободата да изразявам свободно мнението си! Дори само този факт ме прави убеден антикомунист.

 21. Като помислищ оше малко, ще откриеш, че съм савършено точен. Понятието русофил е от времето описвано от Симеон Радев в “Строителите на съвременна България”. То се замества от комуняга след създаването на Съветския Съюз. Съгласен съм че двете понятия са различни, както коренно различни са миослите и поведението на хората наричани с тях. Лошото е само, че в съвремието ни на практика има само комуняги, но на много отях, също като на теб им се иска да минат за русофили!

 22. Ние, живещите в тази страна имаме голям проблем.

  Преди 5-6 години, един ден вестниците писаха, че Симеончо Сакс… казал, че ще възобновим строежа на АЕЦ “Белене”. Без да ни пита нас живещите тук дали искаме това да става.

  После Първанов (6 пъти при Путин) и Станишев (не знам колко пъти при Путин, но писаха, че чакал пред вратата му 3 до 5 чса за прием) подписаха договор с Путин за строежа на АЕЦ “Белене”, пак без да хи питат.

  Сега се оказва, че България няма пари за стоежа, а и че нямаме нужда от нова АЕЦ. Въпреки това, сегашното правителство новата АЕЦ може да се строи, но с чужди пари (Руския или от други страни), пак без да ни пита.

  Защо да ни пита ли? Ами това е атомно съоражение. Нали ако стане авария, всички последици са за наша сметка и за следващите поколения. Тези последици ще са и върху близките и на ББ, С. Дянков, Г Първанов, Станишев, Р Овч. и др които искат тази АЕЦ, макар, че такава не ние нужна.

  И накрая питам се, има ли друга държава, друго правителство, което си дава сметка, че АЕЦ не му трябва, но е готово да си даде част от земята на други страни да си построят АЕЦ (не става дума за фабрика за шоколади), тук на нашата земя,да си изнасят ток, ако има за къде, да си изнасят печалбата, и да са страшна потенциална опасност за нас живеещите тук.

  Питам се, има ли друг народ, който би стоял така безучастно пред този страшен проблем, както нас българите.

  Не е ли време да се погрижим за себе си и нашите поколения след нас. Това е наша отговорност. Да излезем на площадите и да кажем: не искаме на замята ни да се строи АЕЦ от когото и да било.

  Ако има някои, който дължи неустойки то това са Симеох Сакс, Г Първанов, Станишев, Р Овч., защото когато са подписвали договора не са ни питали.

 23. Постингът на г-н Славов ми дава повод да споделя една друга гледна точка за атомизацията на енергетиката на дадена страна. Попитайте който и да е специалист по ядрена енергетика, не, просто попитайте който и да е ядрен физик и те неизбежно ще ви кажат, че ядрената енергетика има поле в технически силно развити и високо организирани общества. Енергията, отделена за сметка на верижния ядрен разпад е не само един от „най – буйните коне”, които хората са опитвали да яхнат. Нейното отделяне става с една силно нарастваща скорост, чието овладяване е на горната граница на възможностите ни да преодоляваме т.н. времезакъснение в съвременната техника (предвид мащаба на масата). Реакцията се „движи” от неосезаеми частици, при това в трудно разгадаема смес по енергийно съсдържание, и за управление има само три много прости лоста – инициатор, забавител и поглътител на неутрони. Това си е направо една гигантска Формула 1 и при най-малко закъснение в реакциите се разбиваш – напр. руските ВВЕР избухват, а РБМК се стопяват (преди взрива). И все пак е напълно във възможностите на човека сигурно да работи с управлението безопасно за околните. Но е нужно огромен професионализъм, дълбоко познаване и усет за хода и характера на ядрения разпад и много точна, удобна за изпълнение и адекватно изработена система за бързо реагиране. Нека да се опитаме да си представим как ще бъдат създадени, къде и от кого такива екстрени специалисти у нас и ако се изградят в чужбина, как биха се съгласили да прекарат цялата си кариера в житейска среда като Белене. Дори само мисълта, че някога това е било политическа каторга е достатъчна. А да се използват специалисти от типа „Другарю майор, старшина – школник Гюров, по въпрос номер три докладвах”, това е все едно в детската ясла да се разреши масово ползването на кибрита. Специалисти от чужбина? Винаги си представям инженер Щукин от „12-те стола” на Илф и Петров, който се опитва да осигури житейска среда за Елочка „Людоедката” в китното крайдунавско Белене. Как Ви се вижда? Да, при т.н. социализъм беше възможно, плюс „переход на Западе” като екстра. Но сега…?
  А при аварията в Чернобил за 6 месеца са отишли 50 милиарда долара!!! При положение, че секретарят на съответния райком или бог знае какъв ком е искал останалите блокове да не спират, ЧЕ БИЛИ ИЗОСТАНАЛИ С ПЛАНА! И все пак там се е намерил човек с нормално техническо мислене и с риск на себе си еднолично е дал заповед да се спре централата, хората, които имат понятие, разбират какво значи това. Дали ще се намери при нас такъв ръководител? Следва перефразата на знаменитата максима на Айзенхауер: „За мен мнението на Българските икономисти не струва пукната стотинка, особено по икономически въпроси!”

 24. Освен икономическите анализи за АЕЦ “Белене”, най-важно е да се оценят руският износ на риск и внос на влияние, които ще натежават пропорционално на изминалото време.

 25. Става доста интересно когато част от интелигентните хора без задълбочени познания дебатират върху тема която е доста ефирна за тях. За съжаление този начин на манипулиране на мисленето на хората, особенно когато се намеси и журналистика би трябвало да се наказва подобаващо. Но това е лично мнение.
  Ел енергия винаги ще е необходима, важното в момента е да се избере оптималният начин на производство, със всичките му съпътстващи проблеми и решения за тях. А и не е вярно че Българина няма култура на консумация на ел. енергия. Сравняват ни със страни в които са в ЕС и според тях харчим доста. Е да ама в Англия примерно за последните 5 години големият студ е бил цели +5 градуса, в Германия най ниската средна температура е цели -4 градуса за януари. Е защо не изчислят колко енергия е нужна при температура -15 до -20 градуса за да си стопли душата българина /северна българия/. Или тези цифри вече не са удобни за ичисление. Тогава можем да се окажем нацията с най малко използване ел.енергия.
  Какво според вас г-н Инджев ви е накарало да смятате че т.н. Руска технология е по опасна от други в световен мащаб? Или другият вариант на въпроса е с какво западните аналози са по добри?
  Според мен няма да дадете обективен отговор, или ще се обосновете с оценки от някоя агенция със съмнителна репутация в областа. В това направление имащи право на глас са ВАНО wano.info и МААЕ iaea.org но там няма да намерите отговор на въпросите които засягате. Най вероятно ще ви помогнат ако се допитате до Софийски университет или Техническите университети. .
  Но от тук нататък всичко господа е политика и/или лични интереси. Всички знаят че не техниката е пречка за затварянето на АЕЦ Козлодуй.А дали Русия има интерес да затворят Козлодуй е спорно, дори неразумно.
  Не ми се вярва в мандата на г-н Борисов да се работи в положителна насока за атомната енергетика. Да сте видяли някога кюмурджия да лансира атомната енергетика, или петролна компания да инвестира в разработки на горивни клетки? Еми няма и да видите.
  Опитват се да ни докажат че инфраструктурата на населеното място е в цената на обекта. Това ми говори че с пуска на Белене за персонала ще има безплатни домове за тях, или че ако се построят социални обекти те няма да се облагат с данъци на хазната. А не е изключено да отворят и държавни магазини. Да не забравяме че в момента до там най вероятно се стига само с джип и лодка еднодръвка.
  Е чак толкоз прости не сме господа съветници.
  Другият важен проблем днес е че всеки от нас разбира от всичко и говори за него като че ли цял живот само с това се занимава, вместо да се захване за работата която умее да върши най добре.

 26. 1- прогнозите са че цената на елекроенергията ще пада
  2-турция,албания почват да строят ,а те са в региона и ще ги построят преди нас -насищане с производители
  3-а дали не трябва нова аец за да превъртат някои фирми енергията през фотоволтарични централи- вход 20ст. изход 79ст

 27. Всеки говори за строежа на АЕЦ Белене, но нищой не слага пръст в раната и да запита защитниците на строежа какво ще правим с произве дената ел. енергия. Никой не комен тира, че няма изградена подстанция и ел.преносна мрежа, а това струва много пари.

 28. @tom, Вие сте болен човек.
  1. Сподели отново първото си твърдение при следващото повишение на цените на ел. енергията. Можеш да го правиш и при всяко следващо покачване. Как се връзва т.1 с прогнозите за изчерпаване на фосилните горива? С ВЕИ? За съжаление ВЕИ са с твърде ниска ефективност, за която си плащаме с всяка сметка за ток.
  2. А защо Турция и Албания строят централи при прогнози за насищане на пазара и “прогнозно” падащи цени?
  3. Далаверата със изграждане на ВЕИ и точене на средства не сме я измислили ние (в ЕС са далеч пред нас), но никъде не строят АЕЦ-и (или други централи) за да работи системата – малоумно е. Никой с влияние да инициира и/или се включи в подобен мащабен проект не би го направил с мисълта, че после ще разпъне нейде панелите и ще печели от това.
  @Попов. Уф, най-после нещо смислено!

 29. Здравейте Попов,
  Доколкото познавам хората от форума, както и техните коментари не мисля, че сте прав. Г-н инджев има интелигентнааудитория, както правилно забелязвате, но освен обшата си интелигентност хорат са и специалисти, всеки в някаква област. Аз например съм електроинженер със специалност автоматика и роботизация на промищлеността. Имам 37 години трудов стаж по специалността си, от 17-18 години съм в чужбина и минавайки по всички стъпала на човек (self done), при това по (the hard way)- извинявам се че не мога да го преведа добре на Български, буквалният превод не е точен, в момента имам престижна позиция на консултант в голяма проектантаска фирмая в чужбина. Освен това имам и 17 години трудов стаж в България по Тошово време започвайки от машиностроителен завод и стигайки до главен проектант в голям проектантски институт. Нарочно не давам точни подробности. Затова не съм съгласен с вас когато обвинявате хората, че макар и интелигентно критикуват нещо което не познават по професионален начин.
  Затова ви казвам че много сме зле с използването на енергоспестяващи технологии и харчим хеоснователно много енергия за производство на същите неща, за които в по развитите старни се харчи много по-малко енергия. Освен това, когато всички сме съгласни, че нямаме спешна нужда от нов АЕЦ в момента е неразумно да харчим едни огромни пари сега. Можем да ги използваме за други по-належажши нужди. АЕЦ да чака. Когато ни затрябва, ако това изобщо стане, може да има нови много по-модерни и различни технологии и в ядрената енергетика.
  Поздрави!

 30. Ima naprimer jadreni centrali s vtorichno preraboteno jadreno gorivo.T.e. vmesto da se vrashtat ili sahranjavat jadrenite otpaduci se prevrashtat v jadreno gorivo ot drug tip i se izpolzvat povtorno.A jadreni centrali ni trjabvat.Avtomobilite njama da sa vechno avtomobili.

 31. Иво Инджев плаши гаргите. България се нуждае от АЕЦ Белене не само защото ще може да изнася електроенергия, а защото след 4-5 години ще трябва да затваряме Тецовете в Марица-изток поради икономически и екологични причини. Тогава ще започне енергийната криза у нас. Ще бъде национално предателство, ако не реализираме този проект и се лишим от контролните 51%. Цената ще бъде общо 7 милиарда, от които ние трябва да осигурим половината. АЕЦ ще се изплати за 10 години, а ще работи поне 60 години. Това трябва глупаците да го разберат.

 32. Прочетете това:e-vestnik.bg/6997/георги-котев-едни-и-същи-управляват-аеd/

 33. Пламенчо (Plamen Petrov) недоплашен, преди 60 год. беше 1949 г. Нещо да посочиш работещо оттогава, освен мозъчната недостатъчност на родните икономисти? След 60 год. ще бъде 2069, ако приемем, че утре ще е готова. Дотогава ще има, напр., термоядрени електроцентрали, мощни по производителност и малки по размер, какво ще го правим нашия урод край Белене? Да не говорим, че това може да стане даже и преди АЕЦ Белене да се построи. Мисли както искаш, но когато някой нарече много хора глупаци, звучи като при пияния, на който всички други му изглеждат пияни, само не и той самия. Енергийната ни стратегия трябва да предвижда непрекъснато обновяване на производството, а не да се закотвяме дългосрочно за гиганти със съмнителна съвременност. Кой ще ти търпи архаиката след 15 год., как ще се разбереш с близки и далечни съседи? Ти би ли си купил компютър, който ще ти се изплати за 2 год. и ще го ползваш 10 год., напр.? А една АЕЦ, да оставим всичко друго, е на компютърно управление, в Чернобил пробваха на ръка, но не стана, как ще се оправяме? Случвало ли ти се е да нагаждаш старо оборудване към ново поколение компютри? Всъщност ти самият би ли отишъл да работиш едно 30 год. в АЕЦ Белене?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.