Берлускони се шегува за наша сметка

Най-добрият посланик на образа на България по света може да бъдете вие, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, след като беше награден в Герберовата зала от президента Георги Първанов с орден Стара планина с лента.

В ГЕРБеровата? Пардон, scusi ! Сбърках Гербовата с ГЕРБовата. Такова е времето, герберово.

Позволих си да се пошегувам и аз – няма само Берлускони да се шегува, я ( ту с жената на Саркози, ту пък с Обама и цвета на кожата му)!
А че се шегува отново, това е ясно. Стига да разбираме шегите му. Като тази:

„Ако се превърнете в политически турист на страната си по света, България може да спечели голямо влияние, каза премиерът на Италия”.

Колко голямо? Колкото разпадащият се паметник пред НДК пред паметника на Л.Живкова ( защото така се наричаше НДК – „НДК Людмила Живкова”) в центъра на София? А може би и още по – голямо ( като Витоша, от „което по – големо нема)?

„Турист” е правилно определение за Г.Първанов. Той е точно такъв. Но политически ( което върви по – добре с „труп”, отколкото с „турист”)? Какво е политическото, което предизвиква възхищението на десния Берлускони у левия Първанов и обратно?

После високият гост Берлускони е припомнил, че Първанов е желан негов гост, както и на правителството в Италия.

Факт! Именно Берлускони покани в Рим туриста Г.Първанов, който обикаляше немил – недраг Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан и др. А за разтуха стреляше бракониерски по редки видове животни от списъка на червената книга, достъпни само на червената клика ( в Узбекистан).

С поканата си Берлускони наруши ( и остана единствен и до днес на Запад) през април, повече от година западен бойкот на Първанов. Нашият „политически турист” не беше поканен на официално посещение в нито една съюзническа столица след номера, който извъртя с „големия шлем” в отношенията с Русия при посещението на Путин в София през януари 2008 г., торпилирайки откъм Балканите евроатлантическата стратегия за противопоставяне на кремълската стратегия за налагане на влияние чрез енергиен шантаж .

Забележително е, че при размяната на суперлативи ( и ордени дори), двамата приятели не споменават нищо за своя приятел Путин ( и неговия твърде важен инструмент на взаимното привличане, известен като „Южен поток”).

Което, понеже съм шегаджия също, ме подсети да ви подсетя.

14 мнения за “Берлускони се шегува за наша сметка”

 1. Туризмът е модерния вариант на чергарството.
  Ако прилжим тази аналогия към идеологическото и политическо номадство на модерната лява номенклатура, нищо чудно, привидно лековатия стил на г-н Берлускони да натежи от неочакван сарказъм, както, впрочем, и стила на уважавания автор на публикацията.
  Защото от “герберовата” зала до ГЕР-Беровото правителство е една тръба – пардон! – една ръка разстояние…
  Май трябва да спра скитането из аналогиите.
  Иначе може да се сетя и за лявата ръка, която уж пълнела десния джоб. Или беше обратното?

 2. 😀
  Голям майтап!
  Той Гоце тия ордени ги раздава като че ли ше им изтече срока на годност.

 3. Точно “Берлусконизмът” в часттта италианска палавост, потвърждава
  по-веселите и удачни предпочитания
  на евроатлантическата общност за игрив подход към ялов български васален нрав като злочесто н а с л е д с т в о в т.ч. и за герберово време.
  Тъй като с явлението в кадрови и идеологически план,Велинград е подходящо място за срещи с посланици ни ЕС в София и предизвикателство за “оглежадане и ослушване на прелеза”на ефикасно работно равнище с МВнР,би трябвало и самата шега,да подскаже най-малкото на всеки поотделно,че размяната на протоколни суперлативи в двубой между две стратегии,е -до време- и подходяща в частта шеги през зъби,любезности и ордени.
  Не е сучайно,са по-вероятни и президентски знаци в Босна 2010 г. за нарастваща роля на Балканте,за да проличат, и по отношение на зле разбрани наши евразийски ловни и др.напъни.
  Точно за тях,отреденото от Бога географско разположение на България,в Югоизточна Европа
  в т.ч. и,за газта в Сибир,е по-добро и за САЩ и за стара Европа.
  Тъй като сте шегаджия,ще добавя, че също има п о д с е щ а н е.
  Нищо повече!

 4. Харесвам хумора на Берлускони – на премиера-ппд да говори за знойна красавица, на президента-агент за туризъм…

 5. Г-н Инджев, вие просто “утепахте” желанието на президента да влиза в ГЕРБовата зала.
  До сега не съм виждал някой да си отмъщава толкова страшно. А аз съм отмъстителен.
  Политик или муха се размазват с вестник.
  Вие обаче не не ползвате дори вестник.

  Поздрави на всички в блога ви.

  —–
  Позволете ми да ви поздравя за участитето ви в Цената на Истината.
  Моля, присъединете ме към малкото българи, които не бият жени.

  Г-н Инджев, видя се, че не сте контактували, за което ви завиждам, с български мАже. ИмВАл съм щастието да работя с шофьори. Незабравима е тръпката в края на работния ден да видиш, че още могат да ходят след изпититото количество алкохол.

  Не смея да си представя какво става в стаичките на панела, когато се върнат при щастливото си семейство.
  Но не са виновни мъжете на Родината.
  Виновни са майките на България.
  Няма нито един заклан зет.
  Няма нито един отровен зет.
  Няма нито един зет получил инфаркт или ударен от ток.
  Няма нито един развод по италиански !
  Затова мАжете на Балканите млатят женските си.
  На БарЕкадата г-н Берлускони беше гримиран много сТилно.
  Да се благодарим, че не помоли преводачката си да се гримира със насинено по български око.
  Силвио Берлускони е мъж на място . Не се шегува с народа, а със Сина на Народа.

 6. Берлускони явно от доста време е майтапчийски настроен към някои от “нашите” висши политици. Преди време в едно интервю ББ сподели как на международен форум Берлускони, мерейки с педи ширината на раменете му, го е похвалил, обръщайки се към останалите участници с думите “Ей това е премиер, не като вас.”
  Оказа се, че според същия вестник, в който е интервюто, през 2002 г. Берлускони, пак на международен форум, е похвалил с почти същите думи тогавашния ни премиер. Вероятно тогава се е разминало без мерене на гърбове по обясними причини. Изобщо майтап… Ама когато е “на голо”…..

 7. Г-н Инджев,

  Извинявам се че не пиша по темата, но една новина за сексуално насилие на полицаи над 15 годишно момиче ме зашемети. http://varna.dir.bg/2009/10/15/news5227104.html

  Тази нови толкова прилича на подобен казус, който мисля че бяхте описали за една африканска държава, когато момиче е изнасилено от тези който имат функции да я защитават – полицаи. Случката е до такава степен подобна, че показва колко много невероятно е деградирала правоохранителната ни система – когато трябва да се защитаваш и пази от тези държавни служители, които са призовани да защитават основните ти човешки права, чест и имущество (по закона за МРВ). ТОВА Е СТРАШНО.

 8. И още нещо – каква е реакцията на ръководството на МВР. Главният секретар на МВР Калин Георгиев Георгиев коментира, че ситуацията е изключително неприятна, …. По думите му, полицаите трябва да бъдат уволнени само заради това, че са документирали престъплението. (ДА СЕ ЧЕТЕ – като са толкова глупави да документират престъплението си.?!?!?).
  Ако прецените няма проблем въобще да не одобрите двата ми коментара – те не са по темата, но мисля че засягат други важни теми по които сте писал..

 9. “Политически турист” е термин, който дава ясна обвързаност между едни масови явления, досега без ясна връзка помежду им, с нашите държавници. Като си помисля по колко по различен начин би звучало: “Политически турист застреля козел от Червената книга на изчезналите видове” (сензационно съобщение) вместо изрично да се съобщава, че г-н Президентът е свършил тази работа (намек за упрек). Така или иначе, не помня вече къде беше отстреляно добичето от политическия турист, но съм сигурен, че и прогнозата на сеньор Берлускони за спечеленото голямо влияние на България в страната с един изчезващ козел по-малко се е сбъднала напълно.
  С други думи, словосъчетанието “политически турист” има функцията на неопределително местоимение с изключение на случаите, в които е използвано в комбинация със словосъчетанието “с ловна пушка” (даже и ако не е споменато колко струва).

 10. hahahaha…tozi goce stana za rezil. golqm maitap. tozi chovek vuobshte prezident li e veche??? mishok!

 11. Берлускони му каза какво оттук нататък го чака – какво ще му е разрешено да прави.. ББ не е нито СС, нито ССКг и няма да му позволи нищо друго освен да прави обръщения(като “Главен публицист на Републиката” -според Л.Дилов-син), да посещава пенсионерски клубове и да залъгва бабичките, за лов – не се знае?!- (може би в държави където упранвляват негови другари)..
  Дали ще му стигне ъкъла да разбере или ще почне да припява на днешните(в НС – 16.10.2009) нагли вопли на СС !?!

 12. Поздрави и от мен з аучастието Ви в Цената на истината. Не гледам предаването ,но наруших тов аси правило ,зарди вас.Беше удоволствие

 13. България ще спечели,ако наистина стане турист.Според мен сеньор Берлускони има уникално чувство за хумор.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.