Вчерашният вестник предсказва у нас бъдещето на онези, които хвали днес

Реших да претворя в дела завета на др. Живков „ да се поснишим докато премине бурята”. Не че снишаването го спаси, бурната „перестройка” го отнесе….

Бурята, сиреч конгресът на БСП попремина и по също толкова стара традиция ми се прииска да видя какво пише във вестника. Ние и до днес така си говорим – атавистичен белег ни е да казваме „вестника”, „телевизията”, сякаш живеем във времето, когато нямаше смисъл да се чете повече от един вестник, а друга телевизия, освен съветската ( т.е. още по-правилната), просто нямаше.

Резултатът от прочита ми е обратно пропорционален на твърдението, че нямало нищо по-тъжно от вчерашен вестник. Има, има и още как! У нас най-тъжното е днешният вестник, стига да помниш , какво е писал вчера.

От днешния вестник лъха презрение към онези, които довчера величаеха. Позволявам си да припомня, че това презрение беше лесно за прогнозиране прозрение. Както очаквах, падналия го ритат яко, избивайки комплексите си за вчерашното си пълзене пред него ( казват, че една от причините за лютата омраза на Фердинанд към Стамболов била в желанието си да му върне за униженията, на които е бил подложен от Стамболов в силните му години като премиер).

На днешния вестник направо не му стигат изразните средства да се надсмее над опозиционния враг. Днешният вестник „забеляза”, че става дума за един червен „Титаник”. А как само славеше възхода му от периода, когато „Титаник” се правеше на трамвай, нищо че явно беше тръгнал към политическото небитие надолу под напереното водачество на ватмана Станишев и неговия любим културен министър „бате Серго”.

Сега двойката „Серго и Серго” е в центъра на подигравките на днешния вестник. Единият е показан как дреме с ръка на очите насред конгресната зала, а другият пиел хапчета малко преди вота и хоп- спечелил цели 60 процента от гласовете. От този епизод е направен цял фоторазказ. Той е поучителен само с това, как преминава провинциалната слава у нас. Защото помним как не много отдавна, тази година все пак, същият Сергей беше демонстриран с розови бузки на излет ( угоднически наречен „семеен”) на Витоша с куче и другарка, най-случайно „уловен” да позира от обективите на мобилизираните за тази случайност фоторепортери.

Само едно ме учудва: как пропуснаха да си направят твърде подходящата за целта гавра с трупа на вчерашния си кумир, който със задгробен глас съобщи от най – високата партийна трибуна, че в момента ръководството прилича на „банда негодници”. Не ви ли звучи китайско? Започнах да броя кандидатите за лидерското място ( Дончева, Стоилов, Червеняков и Станишев) и ми просветна: ами да, това си е Бандата на четиримата.

Бандата на четиримата е прословут сюжет от борбата за власт в комунистически Китай след смъртта на вожда Мао през септември 1976 г.. Вдовицата му Цзян Цзин брани властовото и идеологическото наследство на съпруга си заедно с още трима висши функционери, но губи битката с т.н. реформатори на Хуа Гофън, който ги обявява за Бандата на четиримата. Това едва не струва живота на вдовицата – осъдена първо на смърт, но помилвана от триумфиращите победители.

Кой кой е в българската банда, не се наемам да твърдя. Пък и Татяна Дончева повече прилича на Веселата вдовица в нашенската оперета, отколкото на аскетичната Цзин. Да не говорим пък, че точно шефът на бандата спечели битката, а претендентите да играят ролята на реформатори я загубиха на този етап.

Да, тъжно нещо е днешният вестник – и майтап не умее да си направи дори, все на подигравки към слабия го тегли. Виж за силния на деня, няма грешка. Не пропуска да ни осведоми, как е трети по рейтинг в Европа , съизмервайки го с Обама, Путин, Меркел, Саркози ( само Путин, от изброените, го водел по рейтинг) и други такива несъпоставими величини.

Ако искате да разберете какво ще им се случи утре на онези, които днешният вестник хвали, четете вчерашния вестник.

8 мнения за “Вчерашният вестник предсказва у нас бъдещето на онези, които хвали днес”

 1. Даааа, уви, така безславно минава славата земна… а пък ония “славословци” на земните властелини, които са обезчестени всякак, как ли не, не знаят и никога няма да узнаят що е чест… и че все пак трябва да има някаква мярка в подлостите, известна граница в падението на морала…

 2. Усещам някаква ирония у Вас, г-н Инджев, аз ще де разгранича от Вас. Щастлив съм, че Сергей остана, защото това е най – сигурният начин престъпната Партия да продължи с пътя си към бунището на историята, където отдавна и е мястото !Освен това ще се “промоцирам” пред Вас – аз съм сталинист, обичам другаря Сталин, защото няма друг, унищожил повече комунисти от него. Пожелавам Ви здраве.

 3. Мнозина сме стъписаните,пред бликналия след конгресен водопад от любов и щастие,и ако И.Инджев,
  го е избило и на сарказъм,нищо чудно,…дори е отрадно…а и време за “Пандора” на веселията!!!
  Би могъл,например,ако го “посети” някоя богиня за “нощни” извънбрачни разговори,просто
  да повтори думите на началника на преторианската гвардия на император Калигула:”Ние земните,не сме в състояние да чуваме боговете!!!”
  Патил е и Талейран от земни властелини като Наполеон,който го укорил,че не споделил в Държавния съвет за изневярата на жена си с някакъв маркиз:”Не знаех,че би увеличило блясъка на славата Ви,Ваше Величество!”
  И все така,защото и неговата,на Иво не е лесна,а му трябва да издържи!

 4. Чудесно написана статия,но напиши и името на този вестник,че някои хора може да не се сетят кой е,а?,нали?

 5. Към simeon234

  Намекът ми е, че няма голяма разлика и става дума отнова за “вестник” т.е. че се връщаме във времето на еднаквостта. Но, за да не обиждам колеги ( а и в заразените с поръчковост и медийна корупция вестници също има много колеги, принудени да правят компромиси), мога само да уточня очевидното “лидерство” в тоз смисъл на уж различните флагмани на ВАЦ “Труд” и “24 часа”.

 6. Хубава стстия и казани много верни и тъжни неща. Но те важат и не само за в България! Не бих си губил времето да коментирам общоизвестното ако не беше едно изречение в статията, последното.
  “Ако искате да разберете какво ще им се случи утре на онези, които днешният вестник хвали, четете вчерашния вестник.”
  Моите почитания Г-н Инджев, тази мисъл ви нарежда на едно от първите места в редицата на творците на световни сентенции!Няма да я забравя докато съм жив! Страхотно свежо и остроумно! Казва много повече от “Нищо ново под небето”
  Поздрави!

 7. Брилянтно! Елегантно и точно! Лошото е само в това, че не виждам как би могла да се върне към нормалност българската журналистика! След като 99% са на работа – разбирай на щат, и не казват нищо, а тези, които са безработни – казват истини! Как бихте коментирали, г-н Инджев?

 8. Към Галатея:

  Започнах да ви отговарям, но се получи статия, която вече публикувах под заглавие “Медийната мушмула е сладка за властта”. Дано намерите в нея отговори на въпросите си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.