Нещо лично за безличната външна политика

Валят вече твърди намеци за проблем с одобряването на българската кандидатура за европейското правителство. Сама Румяна Желева, номинира за поста, заявява, че би си останала външен министър ако министър – председателят Борисов я помоли…

Ще ми се да не съм бил прав, защото България няма полза от това да съм „познал”. Но отдавна предупреждавах, че нещо не е наред с номинирането на г-жа Желева ( а честно казано и с назначаването й за външен министър).

Беше показателно, че премиерът Борисов се забави с публичното лансиране на Желева в екипа на преизбрания за шеф на европейското правителство Барозу (който май не е много съгласен с неговото предложение). Крайно нетипично е за Борисов и неговия експлозивен стил на взимане на решения да се бави с подобни решения.

Определянето на външен министър, а още повече и на министър от квотата на България в европейското правителство, е сигнал към света за политиката, която едно ( ново) правителства смята да води. Какво каза премиерът Борисов с избора на Желева?

Заяви, че тя е негов личен избор. И озадачи съюзниците. Някои от тях, всъщност доста от тях, акредитирани в София, споделят своето учудване в неофициални разговори.

При цялото ми кавалерско уважение, Желева няма никаква квалификация за поста. Професионалната й биография, колкото и да съм противник да се спори с биографията, а не с деянията на хората в реално време, е свързана реално в близкото минало с банки, застраховане, приватизационни фондове.

Ако Барозу наистина отхвърли предложението Желева да стане част от неговия екип ( на което има право, правено е и преди с отхвърлянето на кандидати от Италия, или Румъния), това ще е първият удар върху кадровата политика на Бойко Борисов. Което, при подкрепата за неговото управление сред българските европейски граждани не е фатално за здравето на новата власт в София, но ще постави въпроса за границите на едноличните решения.

Нищо лично? Напротив. Не може да има безлична външна политика, особено от името на лицето на България Бойко Борисов.

=================================================================

А ето и статия по същата тема във в. “Дневник”

В Европарламента зрее лоби срещу кандидатурата на Желева

От Ирина Новакова

Дневник

Либерали и социалисти в Европейския парламент възнамеряват да отхвърлят номинацията на външния министър Румяна Желева за еврокомисар от България. Причините са “недостатъчни професионални качества”, обясниха пред “Дневник” източници от ръководствата на двете политически групи.

Българската делегация в Европарламента също няма обща позиция дали да подкрепи номинацията на Желева. Нагласите са да се гласува по политически, а не по национален признак, съобщиха български представители в Страсбург.

Желева пък каза в интервю за в. “24 часа”, че е разбрала, че “колеги от ЕП, включително и български евродепутати, правели коалиция” срещу избирането й за еврокомисар.

Подкрепата за Желева от Европейската народна партия може да не е достатъчна, за да й гарантира пост в следващата Еврокомисия. Встъпването в длъжност на еврокомисарите става само след като те получат одобрение от мнозинството в Европейския парламент. Ако евродепутатите не приемат даден кандидат, те могат да поискат от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу да го смени.

При формирането на действащата Еврокомисия например парламентът отхвърли италианския кандидат Роко Бутилионе и принуди Барозу да го смени с Франко Фратини. Латвийката Ингрида Удре кандидатстваше за ресора данъчна политика, но не получи подкрепата на парламента и Рига беше принудена да изпрати Андрис Пиебалгс.

25 мнения за “Нещо лично за безличната външна политика”

 1. A kyde otide Dogan ? Kyde se skri tozi chovek chudo ? Bih go nael za lichen konsultant sreshtu skromen honorar ! Ako chete tozi blog neka da mi se obadi ! Dogan obadi se !!!

 2. Е,ако слушаме Барозу, какво излиза – Кунева,която нищо не направи за БГ-потребителя,да ви напомням ли за никъде нечуваното чудо-парното,което тероризира българина, да бъде в Европарламента,нейната посестрима Бокова – в Юнеско, а ние – на бунището…То както е тръгнало, така и ще стане.Ако вече не е станало…
  Затова поддържам Бойко Борисов – той е този, който ще посочи еврокомисар. Ясно е,че Кунева, за да се откаже от евродепутатство, има нечие обещание,ясно е и от кого, но съгласни ли сме ние на това? А ,кажете,г-в Инджев,Вашето мнение.Как така евродепутат ще бъде човек,който нищо не е сторил за обикновените българи,който е представител на една вече несъществуваща партия,с един лидер,който донесе на българите само разочарования,който затри окончателно морала у българина и заедно с подлизурковците си окрадоха България. А сега за награда – и двама евродепутати,и еврокомисар…Тези хора,царистите,трябва да се разследват,трябва да им се разкрият кипривите ризи, а не да се спотайват и да чакат да се разсеят облаците.Ние помним тяхното царствуване,помним го много добре…И сме яли тяхната попара,яли сме я…

 3. Към Димо Райков:

  Не разбирам какво общо има Кунева ( не я мисля, тя със сигурност ще си намери работа и най-вероятно ще е в европейските структури).
  В случая става дума за Желева и дали има необходимата квалификация. Ако изключим краткият й престой в европарламента, тя няма никаква друга подготовка за външен министър, или член на европейското правителство. Ясно е Барозу не може да каже кой да бъде българският кандидат за екипа му, но има правото да откаже да приеме посочената му кандидатура. Прецеденти, на които също така може да се позове, има ( т.е. ще има всички основания да каже, че няма нищо против България и нейния премиер, но…И. и това е тревожно, защото пристигат подобни сигнали.Ако пък продължа мисълта ви, ще трябва вероятно да попитам какво е сторила за обикновените българи г-жа Желева, но не мисля, че това е темата на този разговор.

 4. При скопени български медии,
  сладки властови мушмули,
  срамнителни анализи застрашителен
  червен бумеранг и съхранени основни управленски лостове в обществено-политическия
  живот от 1944 г.,самоубйствените “революционни” действия,не са окуражителен знак по примера на тези след Девети,когато със съветски безспорен опит,БКП търпи и изчаква до и след 1947 г.,дори след Аплиския пленум и “тихата” революция на Ж.Желев,сложила начало на травмиращ преход…
  Трябва ли да повтаряме,казаните вече и в блога думи на Некер:
  “Искат да са свободни,но не умеят да бъдат справедливи….”
  Все едно,да си въобразим,че Царя например е забравил убийците на чичо си,или Бойко Борисов,….на дядо си!Наред с хилядите други!
  Да,признавам ,че заради младостта му, се надявах С.Станишев да влезе в кожата на нов “Октавиан”
  който е чакал 40 годиини,за да се опре на по-зряло римско общство за промени и т.н.
  Но не би било и много вероятно
  -макар и да не е изключено-самият Барозу,да не вземе под внимание “калфите” на “Троянския конник”,
  пред страховитите “грехове” грехове на Първия консул,в частта доколко е фатално за новата власт в София когато стара Европа,е ухажвана все по-отчетливо от САЩ с “моркова и тоягата” към Иран и “прикоткването на могъщия СССР” – на градуса на кипенето за
  укротяването на импулсивна външна полититка по планетарни предизвикателства!
  Предвид последните именно,
  Р.Желева а и самия премиер Борисов,ще се окажат по-скоро необходимост,отколкото вероятни
  главоболия в “чаша вода” за които преди повече от 200 години Шатобриан се е провикнал:
  “Притечете си желани бури”!
  Лично на мен засега ми стига “бремето от едно “непосилно” различие с Вас около Царя,и макар и в онзи и в този случай,да е уязвимо като потенциална цел с укори за “наивност”,поради лични интереси,ще предпочета и този път,с подобен”фатализъм” да се справи самата История,тъй като и тя не чужда на “безлични” явления като сегашните!!!
  И както казвали вежливо умните имперски сановници и руски благородници: “Я не стано скрывать,что у меня весьма другие представы….и эсли ждал,досих пор…вполне возможно еще,пока и болгарский элит,пойметь что за!! прииемственость,/черть ммм!!/,эму тоже нужна!!! сейчась 2009,

 5. До Димо Райков : Напомням Ви, че песоналният вот за Кунева на евровота беше неколкократно по-висок от партийния на НДСВ. С него Избирателят даде своята оценка за качествата и заслугите и. “Затова поддържам Бойко Борисов – той е този, който ще посочи еврокомисар” В крайна сметка това и ще стане. Но вече събрахме доста основания да не вярваме много – много в кадровия потенциал на ГЕРБ. И едно от тези основания се нарича Р. Желева. От друга страна пък ако я прати на този висок чиновнически пост в Брюксел,ББ има шанс да намери по-читав външен министър. P.S. Сещам се че Желева много точно е избрала специалността си в СУ – педагогика на извънкласната дейност /за по-младите да кажа – дружинен ръководител/ Винаги се усмихва, изговаря гладко шаблонните се фрази, нищо не казва… ДПО “Септемврийче” загуби безценен кадър в нейно лице…

 6. Като виждам,че и в Лувъра от дълго време са се готвили да покажат Луй XIV като държавникът Слънце и Човекът,се питам само как ли “българския журналист И.Инджев е подсказал на кураторите”,че в блога му вече е обсъждан въпроса за заслугите по държавността с примери от епистоларно наследство с Филип V,Испански
  ….точно по въпросите на
  приемствеността на външата политка…
  Бива ли така бе др.Инджев!

 7. Защо след като е педагог, в публичното пространство я представят като социолог? Демагогия – вчера, днес и утре.

 8. Г-н Инджев,не искам да споря, но за себе си съм убеден,че който и да бе българин с поне мъничко чувствителност на мястото на Кунева щеше да постигне поне нещичко – защо тя не алармира Европа за това,че правата на потребителя най-много се потъпк ват именно в нейната родина? Защо тя не разобличи крадците в лшцето на предишната власт? А каква беше Кунева,преди да стане царистка – обикновена журналистка като Вас и мен,стоп,може би греша, защото тя дори и не зная да е написала поне една книга като нас. А Вие много добре знаете,Иво,как в днешна България се пише честна книга и колко и какво получава за това нейният автор – при най-добри шансове едва една десета от месечната заплата на Кунева… Но май че прекалявам – наистина не това е темата.А всъщност не е ли това темата?
  Г-н Никиб,знаете ли как бяха спечелени тези проценти на НДСВ? Ами както на изборите през 2005 г.,когато бяха втори. И добре, че сега се вдигна голям шум за купуването на гласове, та се стреснаха и останаха на сухо на парламентарните избори. Да Ви напомням ли колко пари е похарчило НДСВ на европейските,а и на парламентарните избори? А и ако малко сте им яли попарата, много добре ще знаете откъде идват и как са оползотворени тези пари народни. Но просто не искам да споря – обичам в такива моменти да повтарям една испанска мъдрост – “Няма по сляп от този,който те иска да види.” Това е. Поздрави от Париж – ето сега гледам красивата и волна Сена и хич,ама хич не ми е до тази Кунева,чиято заплата от 20 хиляди евро сте тръгнали да защитавате. Може би има защо…Но мното ми е интересно колко получава вашата баба…Или според Вас няма нищо общо между двете – дали наистина няма нищо общо?

 9. Най-добре е Борисов,Герб и кабинетът,да не се вторачват излишно в огромните си рейтинги,а да обгрижват умно,бавно и далновидно Процеса на министрите но отбраната на страните от Югоизточна Европа,с цел отглеждане на по-траен югоизточен военен блак,който е и по-добрата оценка на Генерала и външния му министър към нарастващото ни тежест,след приема и на Сърбия и Черна гора, сред някой “по-слаби ракий” в стара Европа….
  Ако САЩ кандардисат и Русия,за да поукроти Иран,на мнозина “наши” ще им измръзне лайното….
  А и на американския народ вече му писва от поредни “революционери”..

 10. Г-н премиер,оттърсете се умно от метеори-“факли еднодневки”- на небосклона и по въпроси на фискален резерв,мир,война и оцеляване,стойте на капитанския мостик като български владетели в изпитания до верни хора,проверени в окопите,а не “окъпани” от примамлива слава за блясък….
  Чудеса вав финансите, просто няма и вече сте на прав път с БНБ!!!а ЕС,сам ще доизкусури останалото…
  Остава,да се превържат стари рани и увеличат оцелели привърженици,
  без да Ви пука за 100 /сто/ или хиляда дни…Народът е мъдър!!!

 11. До Д. Райков: Не сте ме разбрали . Хич не искам да защитавам Кунева и нейните 20 х. евро. Още по-нелепо е сравненито с пенсиите на бабите ми. И двете не са отдавна между живите, както и Вашите, Бог да ги прости. Позволих си да сравня Кунева с Желева и да кажа, че предимствата са в полза на първата. Иначе гледам на Европейската комисия и на нейните комисари / А в комнатах наших, сидят комисары, и девушак наших…каква аналогия само, а!/като необходимо зло. Нещо повече, мисля че ЕС ще си замине не под натиска на външни врагове, от от смъртната хватка на огромната си бюрокроция. P.S.За гледката на Париж със Сена благородно Ви завиждам. Бих искал и аз да гледам същото. Но в момента пред мен е обичайна гледка от софийски квартал: дупки, кал, буклуци около контейнер.

 12. Май пак облизваме опаковката на подхвърлен от някого виртуален, “желиран” бонбон.
  А междувременно, същият “някой”, умело и дискретно успя да реализира чара на царя, пиара на комисаря и обаянието на Янето…

 13. Много дипломатично и кавалерски Иво е казал очевАдното. Аз ще го изразя недипломатично:
  Зъблезъбата зъбла Желева е кух женски комуноид. Говори само немски. Пълна въздухарка е в дипломацията и външната политика. Ортачка е на всякакви червени мутри (включително и нашумели от вчера правешки такива). Съоснователка е с червеното ченге “проф” Кр. Петков на някакъв си ….”Обединен блок на труда” – и то през знаменателната 1997 г., когато всичко качествено, нормално и полунормално в България не искаше и да чуе за комуна.Притежава неунищожим маниер на рапортуване по комунистически за зашеметяващи успехи и не може да формулира едно ясно политическо послание.
  Ето защо тази зъблезъба зъбла ще бъде еднакво вредна и като еврокомисар, и като външен министър.

 14. Чудя се, колко български кандидатури е приемливо да отхвърли Барозу, че да кандисаме и пак да бъде предложена г-жа Кунева. Да не забравяме, че поради нейната неуморна и “компетентна” работа затворихме АЕЦ-а.

 15. Не е проблемът в Р. Желева. Проблем създава Вацлав Клаус с антиевропейските си настроения. Времето тече, а Лисабонският договор още не е ратифициран. От това следва, че ще действа договорът от Ница. Там обаче комисарите ще са по-малко от броя на членовете на ЕС. Колко по-малко още никой не знае. Чехия ако се дърпа още ще бъде първата страна без комисар. Ами другите – България като “лошото момче” се очертава втора. Всяка страна се бори за място, така че кусури на Желева ще намерят достатъчно, да не ги търсим и ние.

 16. Сещам се преди 30г, когато института в който работеше съпругът ми, ни даде ведомствен апартамент в 13 ет блок!90% от апартаментите бе за преподаватели! Аз бях във втори курс студентка!Та събираме се на общо събрание и гласуваме заплата за чистачката!Та, като се ококорих,че ще дават такава заплата, изявих желание- аз да съм тази чистачка!!Преподавателите скочиха” Ама, колежке ,не можете, вие нямате ценз ! Не можете да се подценявате така!!Ще ни изложите!!

 17. До Димо Райков
  Cher Monsieur,
  Vous avez complètement raison! Félicitations pour votre position que je partage entièrement.
  Malheureusement, la Bulgarie, c’est le pays des aveugles…

 18. Браво на поста на Стамбо,кратко,ясно,точно!

 19. Мъка, мъкаааа, голяма мъка. То, като е тръгнало още от освобождението, и така си върви. Тогава, от целокупния български народ, не се намери ни един достоен за княз, та се е наложило да се търси такъв по европейските кръчми. Дет се вика: “Ша си зема булка от друго село, че да е честна”. Вземете да се освестите малко бе хора, спомнете си миналото, и то не толкова далечното минало: Жан се опъна на Москва и видяхме какво стана, Костов се опъна на Москва и видяхме какво стана…
  Борисов ако не друго, поне честно застава, за да каже, че той отговаря за всичко и тъй като той ще отговаря, той и ще решава кое как да бъде. Нещата са сведени до елементарно ниво: Всички ние имаме на кого да изкарваме зеира си, ако Борисов обърка нещо. А няма начин да не обърка, който не работи, той не греши, не грешат само коментаторите по кафенетата и кръчмите, те винаги са прави. Свалям му шапка на Борисов, отличава се от всички останали мишоци в политиката, не се крие за ничии гръб, поне в момента не се вижда да играе някакви задкулисни игрички, пред очите е на всички. Може и да дразни този или онзи с опъването на бицепсите си, но поне има куржа да го направи. И нека не забравяме, че е сам. Сам е. Няма на кого да се опре и дано това да му е ясно.Моля се, да има на кого да се опре.
  А иначе хиени, които обикалят наоколо и чакат да падне, дал господ. Горко на победените. И на победителите.

 20. Маринов,никой,никога не се е опъвал на Москва,за какво говориш,нещо си разсеян.Никой досега не е питал Съветските и Руските власти защо ни обявиха война и окупираха,без да сме водили грам антисъветска политика,а ти говориш за опъване,ама недей така бе приятел.

 21. Ген. Власов, 1878, 1914, Втората световна война, свършиха преди една цяла соцком епоха. Няма значение, че тази епоха се измерва с няколко десетки години. Само да вметна, че Стамболов / това е съратник, или поне съквартирант на Ботев/, е първия който се “опъна”. И какво, разсякоха го насред София. Не знам, кой кого “опъна”, но знам, че целокупния български народ беше опънат… Виденов май че си изгоря за газта, не съм много сигурен, но знам, че изгоря защото не зае подобаваща наведена поза, с глава, обърната на запад. Костов отряза мераците за десант на братята в Косово, с което да се прецакат усилията /одобрявани или не/ на НАТО. Карай да върви.

 22. Ivo, ce taia patka si e patka niama sumnenie.
  Ma shto predishnata komunisticeska patka ti se struva po-dobra?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.