Русия е в нас и ние сме в Русия

Прословутият израз на Левски ( който съм чувал и западни посланици да цитират) „времето е в нас и ние сме във времето” спокойно можем да преведем на езика на новините от деня така: „Русия е в нас и ние сме в Русия”.

Докато българският министър на икономиката Трайчо Трайков е в Русия на тежки преговори около руските енергийни проекти в ( и за България – в смисъл, че те предопределят бъдещето ни) , неговият предшественик на същия пост, но от близкото тройно коалиционно минало Петър Димитров , отново заговори за това какво мисли и смята да прави…Русия.

От екрана на държавната телевизия в ранни зори Петър Димитров за пореден път обясни, че щом Русия си е наумила да „пакетира” трите големи енергийни проекта, значи нямаме избор. Трябва да козируваме и да изпълняваме. Каза го някак с примирение и тъга на обречен изпълнител на чужда воля, но посланието за публиката беше категорично: ако не слушаме, ще ни заобиколят.

На което искам да му отговоря, като припомня друг, не толкова популярен завет на Дякона, защото у нас за него се мълчи: „ който ни освободи, той ще ни зароби”.

И тъй като Русия ни е освободила от турско, капиталистическо и социалистическо робство, време е да послушаме Апостола и да й кажем, че не искаме да ни освобождава повече. Нищо, че е в нас.

Ще трябва да се освободим в такъв случай от себе си. Трудна задача, но при този висок рейтинг на властта , нищо не би трябвало да й се опре- дори и Това.

30 мнения за “Русия е в нас и ние сме в Русия”

 1. Драги Г-н Инджев,
  Позволявам си едно уточнение:
  Еднаквостта на формата не означава задължително и еднаквост на садържанието! Мисля, че Левски с “Времето е в нас и ние сме във времето” казва, че всичко си зависи от нас, докато “Русия е в нас и ние сме в Русия, казва нещо точно обратнато. В смисъл съжаление и проява на безсилие пред един факт, който Левски предвижда основателно, че който ни “освободи”, той ще ни и зароби!
  И докато Трайчо Трайков се опитва да доказва, че времето е в нас и ние сме във времето, то Петър Димитров ни вгорчава от рано сутрин с примиреното си Русия е в нас и ние сме в Русия! Освен ако няма някаккви още по-низки и задни комуняжки намерения , както подозирам.

 2. Изчезваме си като капка в морето и нищо повече!

 3. Едва ли някой би поставил на изпитание собствената си далновидност,за да оспори,и
  съдбовната “случайност”с последните статии на Иво Инджев,които стесняват броя на днешни участници от познати предизвикателства,в Историята на България,когато Държавността, се пречиства и осквернява едновременно с нечиста смес от все познати начала от 89 г.,НО два века по-рано!!!
  Тъй като титуляри на правосъдието,няма как да си направят “харакири”,сегашната “революция” е по-скоро вяра,
  отколкото доктрина а ГЕРБ,
  възбуждайки неразрешими спорове,по-скоро работи върху рехка почва,разорена от бури…
  Само природния усет на Първия консул, е призван,осветен и
  от милостта на Всемогъщия,да направлява духа и ума на този обикновен човек,решен да даде на смъртно-болната България,
  средство, и за обществено спасение, и за държавен напредък,
  когато се раздират от противоречия,както и исконния му центализъм ,така и възстановяващия
  се ред в парламентаризма,и вътрещната сигурност,за които го предизвикват тъмни сили и не се усеща още.
  И тъй като след вандмиер идва брюмер,за се надяваме,че и Иво и Историята ще се погрижат,и за по-щедри реколти,като фарове в мрака…..така и за управлеческия централизъм,-този път-съобразно евро-атлантичското семейство…..

 4. Ще Ви перифразирам г-н Инджев. “България е в нас и ние сме си в България”. И сме си същите льохмани. Кой ни е виновен, че такъв тежък ресор като министерството на икономиката и енергетиката поверяваме на случайни минувачи от типа на Петър Димитров и Трайчо Трайков?!? Кой, Путин?

 5. “България и Русия потвърдиха своите ангажименти по реализацията на енергийните проекти за изграждане на газопровода “Южен поток“, петролопровода “Бургас-Александруполис“ и на АЕЦ “Белене“. Това съобщи в четвъртък българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е на посещения в Москва, предаде БНР.
  …………….
  Проектът “Бургас-Александруполис“ стои на дневен ред и се проучват технико-икономическите му параметри и оценка за въздействието на околната среда, каза още Трайков след срещата си с Шматко.

  От българска страна било поискано отново да се разгледа и вариантът за изнасяне на съоръженията за разтоварване на танкерите за петролопровода на пристанището, а не да се ползват както се предвиждат буйове.”

 6. Ако В.В.Путин след “ч а с т н о” посещение на Берлускони в Москва,
  едва подсказва удовлетворение от “Южен” за сметка на “Северен поток”,с гъвкъв подход към трасето Бургас-Александруполис,
  при масирана акция “гражданство”,
  “образование” и др.привилегии на сънародници от земите отнети с Париижкия мирен договор и т.н.,в Скопие също /би могло да се предполага!!/ще схванат,за кого и какво бие камбаната на Балканите и в Югоизточна Европа…!
  А ако и след “вечерната проверка”
  са отанали стари и нови льохмани-минувачи,ще си поговорим отново,
  то аджеба и др. при този медиен гьонсуратлък за Новия Балкански съюз,друго не остава…стига,да не стане в режим танто за кукуригу!!!като при Фердинанд I!
  Специално в нашия род,по предания,са клани според преданията още във Велбъждката битка,докато Струма не почервеняла
  в устието при вливане в Б я л о м о р е….
  А словосъчетанието одеве относно ориентацията ни за първи ПЪТ към Е В Р О-атлантическата общност през 19 и 20 в.,не е случайна и можете-за удобство- да го отдадете на исторически известнто ми червено кардиналско расо
  !!!!Амин!

 7. Д а н о Г о с п о д да е все така милостив и благослови,България и не само Генерала,но и Главния прокурор,
  който в е р е н н а о б е щ а н и е т о си вече е дал “знака с ВСС”,както го очакват в ЕС!…освен мнозина о т н а с п о о т д е л н о!
  И така…до края на света!!!

 8. Много взеха да ни заобикалят не мислите ли но не знам кое е за добро кое е за зло.
  Първо ни заобиколиха еврофондовете защото сме били корумпирани, ама когато ни съсипаха селското стопанство и промишлеността не бяхме корумпирани.
  Второ чуждите държавници взеха да ни заобикалят заради “Умния” ни президент със селскостопански произход дето реализира големи шлемове.
  Трето Американците и те ни заобикалят като казаха, че няма да строят бази у нас, а само ще идват на обучение, а сега са отпуснали пари за цели две бази.
  Четвърто Русия ни заобиколи за сега като ще изгражда военна база в района на Ниш досами нашата граница.
  Пето Енергийните проекти и те щели да ни заобиколят щото видите ли трябва да вземем решение кои са политически правилните инвеститори в тях, без да се съобразяваме с икономическата действителност.
  Е хайде стига толкоз заобикаляне, че чак свят ми се зави.Най сетне трябва да се замислим къде ни са националните интереси и изгоди.

 9. Трудна задача, но при този висок рейтинг на властта , нищо не би трябвало да й се опре- дори и Това.

  Tova izrechenie e jestoko g-n Indjev. Dano Bai Boika go prochete.
  I dano da e tolkova nezavisim kolkot se predstavia.
  Nali taka – s tozi piniz na govorene na don Korleone, malko.
  I malko ot obiknovenite ulichni mutri ot 1990te.
  Da vidim…
  Loshoto e che sreshtu sebe si ima drug sazdatel na mutri – drugaria Volodia Putin.

 10. Ако Иван Костов беше министър-председател, всички тези руски проекти щяха да бъдат отсвирени. България няма интерес от тяхната реализация. Тъкмо напротив. Ужасно се страхувам, че Бойко Борисов няма да го направи. Няма да има смелостта, решимостта да го направи. Не зная доколко интересите на България са му приоритет. Не ми е ясен, много шикалкави.

 11. Не мога да не изразя задоволството си от коментара ви г-н Инджев и факта, че и моето скромно предположение от преди 24 часа се потвърди – относно поведението на някои лица.

  Дали просто съм налучкал или търся нещо там където го няма?
  http://collapsofthoughts.blogspot.com/2009/10/blog-post_21.html

  Не вярвам и двамата с вас да грешим.

 12. В допълнение към справедливата статия на Г-н Инджев,ето как Болшевишка Русия се грижи за България и народа й. Припомних някои събития от 1940г,но никой не им обърна внимание,ето още малко материал. На 13-ти ноември 1940г. Председателя на НКИД на СССР, Вячеслав Молотов посещава Берлин и е приет лично от канцлера Хитлер и от Рахйминистъра(Имперрския) на Външ. работи на Германия , Йоаким фон Рибентроп. Основните преговори са за България и на второ място за Турция. Молотов дава на Хитлер две седмици да помисли и на 25-ти ноември връчва на Герм. посланик в москва ,граф Шуленбург ,официалния текст на Съветските условия,към съюзните четири държави Германия,Италия,СССР и Япония.Познат е на нормалния Свят като оста “Рим-Берлин-Москва-Токио”. Но комунистите изпускат съвсем предвидливо една от столиците,своята,от скромност,разбира се. Ето какво гласи т.2 от тези условия:” Если в ближайшие месяцъй будет обеспечена безопасность СССР в Проливах,путем заключения пакта взаимопомощи между СССР и Болгарией,находящейся по своему географическому положению в сфере безопасности черноморскох границ СССР,и организации военной и военно-морской базъй СССР в районе Босфора и Дарданелл,на началах долгосрочной арендъй”. Какво излиза,комунистическия съветски Съюз съвсем не се е отвращавал от българския “фашизъм” и бълг. буржоазия,която си е същата и след 4 години. Имали са намерение за договор за ВЗАИМОПОМОЩ ??? Съветите са ни смятали за ,(т.е.тероторията на Царство България )зона на сигурност на Черноморските граници на тази огромна страна,Боже мили,какво е било,и какво са ни набивали в главите. И тогава съвсем не са искали да ни освобождават,а да вземат наши пристанища на дългосрочна аренда. Абе коректни хора са комунистите от Русията. Е,затова все още не ни дават откраднатите архиви,така ли е Кардинале? Няма и да ги върнат скоро,поне докато нашите комунисти ни управляват.
  Посланика Шуленбург изпраща Съветските условия на Хитлер,чийто отговор е бил дипломатическо мълчание,продължило до сутрешните часове на 22-ри юни 1941г. А Съветите се направиха на изненнадани.Иво,така ли изучавахте историята на ВОВ в Москва?

 13. Към ген.Власов:
  Г-н генерал,Цар Борис не се е изкушил от”фантастичните” предожения на А.Соболев за БЪЛГАРСКА Западна Тракия,когато и Турция и Гърция поотделно са включени в орбитата на Англия,а кощницата от “подаръци” на Сталин си оставала “сладкиш във витрината” с обещания за руска “вестранна материална и военна помощ”,и София,не е попаднала в друг прибалтийски капан или подобен договор с Чехословакия,
  оставайки на твърдия си неуталитет
  …докато с милиони “листовки” платени /от друго място/… България се тресе в истерия от родолюбивата БКП!
  Просто се покай чадо,защото Хитлер не е мълчал пред Молотов,а заявил,че не му е известно,
  България да е търсила помощ от СССР!
  И какво казвам ефенди,когато зова Първия консул,да не бърза да заклеймява “чорбаджии и изедници”,или изостанали от времето “монархисти” като Виденов,Желев,Попов,Костов,а да се опре на съвкупния талант на нацията,когато в действителнсот и Г.Първанов и С.Станишев,се бавиха исторически освен с “козметични сладкиши!!”…
  За чиф го …повтарям и на друго място,че приемствеността и жизнено важна за Отечеството,но провеждана без страх и лакейщина,дори ако Съдбата те превърне в портиер!!!
  Ако не са информирали Първия консул,какво повече да направя?

 14. До Титка : На Ваше място бих се замислил защо българският избирател от 1998 г. досега, в девет поредни избора “отсвирва” Иван Костов. Той се докара дотам, че в момента имаме по-голяма вероятност следващият ни министър-председател да се казва Титка Н. Пацирева , отколкото Иван Костов.

 15. Николай Василев Николов: Може ли да уточните кой ни е съсипал земеделието и промишлеността ??? И дали наистина смятате, че не сме корумпирани и не е трябвало да ни спрат проектите ?

 16. Gen. Vlasov никой няма и да ти обърне внимание докато не излезеш с документите.
  Освен това много трудно ти се разбира какво точно казваш.

 17. Уважаеми г-н Инджев,
  Позволете ми още едно уточнение!
  Дълго време мнозина са си позволявали да кастрят и да използват превратно думите и заветите на Левски, както отбелязахте.Пълният текст е:”Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обряща и ний него обрящами.” Последното ще рече то ни променя и ние го променяме.

 18. Незнакомов,каквито и да се причините и условията,за частичната медийна свобода на И.Инджев,все пак един ден,освен на водещия,България ще трябва да благодари за далновидността
  и на Незнайния войн!!
  А и ако поразчисти и редуцира,
  малко броя на безработните “титани на мисълта”,на ясла
  ..този човек,цена няма да има,пред олтара на Отечеството.
  Разбира се,преди всичко защото излагат и него и себе си!!!
  Иначе,точно тази статия подсказана на журналиста от Съдбата,дава отговор на въпроса,що са то умения,да управлаваш героичен и трудолюбив народ,но да си гола вода по локални,глобани и различни др.предизвикателства през 21 в.
  Ако смел човек си мисли,че сам е като лисица в лозето,ще трябва да позабрави малко математиката и се обърне към Учителката история,за да не се повтори,без поука,като фарс….

 19. Към уважаемия Demokrator:

  Като автор мога да си позволя каквото си искам- включително и да греша. От това най-много да произтече радост за онези, които ме дебнат под лупа за върховния им кеф да ми намерят кусур. В случая цитирам вярно, а интерпретацията, извинете, си мое авторско право , което си “позволявам” .
  Много по-важен е въпросът: защо заветът на Апостола ” който ни освободи, ще ни зароби” не е изписан никъке, повтарям НИКЪДЕ под хилядите му портрети, които висят по стените на кабинети и учреждения, включително в училищата, където на децата не се съобщава за ,меко казано, “резервите” на Ботев, Левски, Раковски и много други от най – тачените ни възрожденци за намеренията на Русия да ни поднесе окупационна свобода – прозрения, които се превръщат в реалност с всичките им видими и до днес последици, тъй като осбодителната мисия на Русия и в наше време служи за нашето заробване ( 45 години официално, а сега, “само” енергийно, с активната намеса на руското лоби тук).

 20. Напълно сте прав, г-н Инджев. Дълго време беше укриван и историческия факт, че руски войски, заедно с румънски войскови части са се сражавали срещу българските при първото освобождение на Южна Добруджа от румънска окупация. Това го нямаше в читанките, но можем да го видим вече тук:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BA

 21. До НикиБ: Ами защото българският избирател е инфантилен – изпусна питомното, за да гони дивото. То цар ли не беше, то Бойко ли… Намерихте кого да сочите за критерий. Кой кого отсвирва, има и друго тълкуване. Много елементарно…

 22. Др. Незнаковов,определено си прав, нито един комуноид не може лесно да разбира нормални неща,не си виновен ти,а комунистическите гниди,които се загнездиха в най-примитивните мозъци.
  Но понеже вие, комунчетата не вярвате и на себе си,ето специално за теб източника. Това е книга-сборник,която се казва “1941 год. Документъй”. Книга 1. И още по-специално за теб и всички комуноиди,посочвам и страницата-417. Не очаквай изданието да английско,американско и пр., а оригинално,руско,Москва. Оригиналите на тези документи се съхраняват в Архив на Президента на РФедерация. Ако искаш,мога да ти изпратя една бройка ,но при условие,че ще я дадеш на най-големите комунисти,които познаваш и ще ги накараш да я прочетат.Става ли?Напъни силите си и ще се научиш да четеш всеки пишещ тук,не сме извънземни,е ,понякога може да се увличаме,но общо взето,блогът е много квалитетен.

 23. А Кардинала разбира нещата и затова припомня за Соболев. Аз само ще го допълня,че неговото посещение в България е в същите дни,когато Молотов връчва на Граф Шуленбург Съветските искания. Аркадий Соболев е първи заместник на Молотов и секретар на НКИД. На 26-ти ноември Бълг.правителство отказва Съветските предложения. Сещаш се,че нашите власти са знаели какви “договори’ подписват болшевиките. Само два-три месеца педи това,чрез такива договори са анексирани прибалтийските републики.

 24. Кардинале,към кого е отправена фразата ти “просто се покай чадо”? Иначе си права в поста си.

 25. Gen. Vlasov, значи можеш да пишеш и така че да се разбира.
  Е това имах в предвид. Нека да е по-малко емоцияата че да не ти се бъркат мислите в преплетени изречения, че да се разбира точно какво казваш.

  Още по-полезно е да се посочват точните източници.

  Бих предал писанията на най-големия комунист но да си призная такива малко останаха. Още чистите комунисти (социалисти) ми изглеждат веч по-нормални от тия другите дето наричаш комуноиди. Те са такива едни същества дето уж са против комунистите, уж разбират що е демокрацията и уж се борят за нея а комунистическите извръщения на съзнанието са толкова напластени у тях че не им позволяват да правят трезви преценки на политиката и обществото. Обикновено те са тия които са промивани с любов към големия брат тъй че разумни доводи не може ги докарат обратно в реалността. Те са и тия които на всеки избор избират различно и на всеки четири години викат “разпни го” против собствения си избранник.
  Тези трябва да целим че са милиони.
  Комунистите са рядък вид веч а и тях не можеш ги обърна.

 26. E,това ,което го казваш е верно,явно не си от тяхното котило,но е много важно да се знае,че комоидите не са хора и притежават някои свойства от животинските индивиди. Ето един пример. Комуниста-“поет” Лъчезар Еленков е възмутен от един възрастен негов приятел,комунист,че е отхвърлил демагогията за братството с руснаците и че тази кауза е пропаднал,панславизма също. Еленков обаче се определя,че е социалист,а тъгува за комунизма и неговите атрибути,е,как да ги разбере човек,кой е социалист,кой е комунист. Аз мисля,че и двте категории са чисти сталинисти и нищо друго.Този случай е в подкрепа на твоята теза.Да,още по-правдоподобно го казваш,че комунистите са РЯДЪК ВИД. Но точно поради тази причина,все още управляват страната и не се вижда каря. Сега се направина само някои козметични опити,но сериозни стъпкикъм излекуване на ККБ,липсват. Без историческата истина и архивите нищо не става. Ето,племеницта на Вапцаров,г-жа(др.) Мая Вапцарова все още няма достъп до архивите за следствието и съдебното ело срещу него…. А какво да кажемза по-новоте събития.

 27. Г-н генерал,нема нищо лично в “призива”за покаяние,а мой шибан кодош за “изпускане на парата”,
  защото,като “рядък вид”, ни направиха на луди…
  Не се връзвайте,и ако обещаете,да се разведрите с нюанси из с е р и я т а похотливи попове и “грешни сестри” из “епархията ми”,ще добавя и някоя за “племенички”и за “поетична” разтуха!

 28. Добре гом казваш Кардинале,съгласен съм!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.