“Тарикат” , или “турук”? Изберете българското!

За пореден път президентът Г.Първанов ни демонстрира презрението си към нас с увъртанията в отговор на неудобен въпрос. Запитан в парламента за скъпо струващо планирано пътуване до другия край на планетата, до Австралия и Южна Корея, той отвърна с поток от нищо незначещи справки, но прескочи самата същност на въпроса: сумата, която се кани да похарчи.

А тя е цели половин милион лева за удоволствието да се разходи до Австралия и Южна Корея ( и да разходи с президентския си самолет свита от приближени, не на последно място от медиите, които ще подкупи отново, за да си мълчат за разточителната екскурзия, изтъквайки „ползите” за родината от нея).

Повтарям, нито дума не се споменава в президентския отговор за тази огромна сума. А тя е двайсетина пъти по – голяма от онези прословути 16000 долара, похарчени от Емилия Масларова за самолетен билет до Южна Корея, за което през март скандалът беше толкова голям, че чак Ройтерс му отдели място като новина. Масларова дори декларира пред световната агенция, че била готова да си плати от джоба този билет – само да я оставят на мира ( друг е въпросът, че го може- вие дали бихте могли, дори и да ви притиснат, да изчегъртате на момента от джоба си толкова пари за единия душевен комфорт?).

Този маниер на отговаряне е все едно на въпроса „колко пари” да отвръщаш с „аз съм си добре”, все едно, че те питат за здравето, а не за парите ти. Така се държат селските тарикати в стил „дръж ми шапката” , когато се правят, че не са разбрали.

Похватът му да ни прави на глупаци вече се утвърди като постоянна величина в поведението на Г.Първанов. Повтарянето на укорими деяния се нарича „рецидивизъм”, само че в случая просто няма кой да укори рецидивиста – вече 8 години той неуморно се труди за медийната си недосегаемост и я постигна.

Ти го питаш има ли апартамент, подарен му от негов спонсор, той ти отвръща, че всичко за неговото материално състояние било написано в сайта му (т.е. не казва ясно „не”, само ти забранява да питаш, защото се предполага, според него, че щом е декларирал нещо, то не подлежи на съмнение).

Ти го питаш бил ли е на лов край Симитли, когато трябваше да е край Карнобат и да обяви национален траур за жестоката кончина на 8 български граждани, а той ти отвръща ( след дни наред мълчание), че е бил край Симитли, но не на лов. А „на какво” е бил и защо гавазите му са клали магарета, любимата храна на любимите му за отстрел вълци, с чиито окървавени тела обича да позира за снимка? Не бил стрелял и толкоз – толкова ни се полага да знаем.

Ти го питаш (в. „Уикенд” се осмели миналия август) вярно ли е, че употребява сексуално цял куп певици и репортерки, а той ти отвръща с репортаж по държавната телевизия как се разхожда под ръка със съпругата си край Перник.

Има обаче и едно изключение. Когато ти го питаш ( в публикация на „ 168 часа” с описание на подробностите) дали има ловна пушка за 50 000 евро и как така я е придобил, той…не отговаря. Странно – апартаментът, който не може да се скрие ( освен да се прикрият следите на собствеността), все пак предизвиква реакцията му, макар и с увъртания.

Въпросът за пушката обаче посреща с пълно и гузно мълчание – май твърде много хора са я видели? При това не може да заяви гордо, че на вестници , като „168 часа” по принцип не отговаря. Защото на друго питане на същия вестник отговори, макар този път да не беше длъжен, тъй като ставаше дума пълнолетните му синове, които би трябвало да могат сами да отговарят за делата си ( в случая за това, откъде на невръстната си възраст, без да имат трудова биография, имат пари да си купуват магазин в луксозен софийски квартал).

Всяко едно от посочените по – горе увъртания , които би трябвало да обиждат достойнството на систематично лъганите български граждани, е публичен факт. Но обстоятелството, че това са увъртания, а не безспорни факти, няма да намерите като коментар в нито една от „важните” български медии. Те приемат за чиста монета всичко, което бълват от негово име чиновниците му – същите онези, които били само 153 , вместо полагащите му се повече от 170, както ни уведомиха от канцеларията му.

Зидаро – мазаческата бригада лъже и маже, зида му рейтинг, обгражда го с ореола на добрия бащица на нацията и не допуска до публичността и най – малкия спор около уж безспорния си началник. Но трябва да знае, че както е солидарна в маженето, така ще трябва солидарно да отговаря някой ден за онова, което ще лъсне зад срутената фасада на шефа им.

За такива случаи има поговорка, че накрая „тарикатите на баламите вода носят”. Чудя се дали в нашия ориенталски оцветен фолклор няма връзка между „тарикат” и арабската дума „ тарик” ( „път”). От друга страна подходящо звучи и множественото число за „пътища” ( на арабски „турук”).. Изберете българското (значение)!

.

25 мнения за ““Тарикат” , или “турук”? Изберете българското!”

 1. Защо на сайта на БНТ се показва карта на Европа с “целокупна” Югославия на нея?

  Нали още през 1991 тази държава се разпадна и ние бяхме първи които признахме отделянето на Р.Македония?

  http://bnt.bg/

 2. За да се приведат в по-безобидни числа пътните разходи на националните ни лидери при полезния за световното влияние на страната ни Политически туризъм, предлагам да се въведе една нова мярка за транспортни разходи за въпросния тип туризъм – 1 Масларка. Една масаларка е парична сума в долари, равна на цената на билета на г-жа Масларова, бивш социален министър, при пътуването и до Южна Корея. Названието на единицата, Масларка, е в чест на високата обществена значимост на пътуването, довело до взаимстването на безценни социални подходи от посетената от г-жа Масларова страна.
  И сега, изразени в новата единица, визираните и вдигнали излишен шум транспортни разходи на г-н Президента се свеждат до незначителните 31,25 Масларки (Мs).

 3. По мое скромно мнение предложението на синята коалиция за отмяна на президентското посещение в Австралия и проява на идейната импотентност на СДС-ДСБ . Я.С яловата си инициатива имат само една цел – да маркират някакво присъствие в политическия ни живот. Странното разкрачено положение в папламента на нитоопозиция, нитоуправляващи ги води към едно – пълна загуба на значение и влияние като политически сили. Казвам го с огорчение, защото те влезнаха в Парламента благодарение и на моя глас. Ако рекат да не ходят на работа 1 година, никой няма да го разбере. ГЕРБ плюс Атака тихо ще си управляват, БСП плюс ДПС кротко ще опозиционерстват, Яне ще се пени от време на време. По тоя начин трупата на Синятя коалиция ще спести от заплати, плюс осигуровки, плюс прадставителни, плюс командировъчни много повече от 500 х. на президенския вояж /Неговата целесъобразност не коментирам. Тя няма НИЩО общо с поведението на Синята коалиция/

 4. Отново прекрасна статия.С всичките й необходими неща за отразяването на истината за омерзената президентска институция.Показваща падението на един човек,увлякъл се до такава степен в заниманията си,че дори забравил кой е и откъде идва.Достатъчно е само да прочетете коментарите в много сайтове,публикували статия за тези негови пътувания и ще ви стане ясна народната любов към президента.Жалко,че в тази държава все такива не управляват.Безморални и нагли до безобразие.Некадърни и с големи претенции.Затова и нещата тук не вървят.И накрая да добавя,няма бивши агенти.Агента си остава доносник завинаги.

 5. В предишния коментар си открих грешка. Вместо Групата съм написал Трупата на Синята коалиция…май че грешката е вярна.

 6. Радостно е, че само десетина-петнадесет човека са пристрастени към “отровата”, която се предлага в този блог. Лично аз чудесно поминавам само с малко никотин.

 7. Гнусният кремълски ибрикчия и мафиотски хрантутник Гоце трябва да бъде изритан и съден като криминален и политически престъпник! Отношението към неговите свинщини (с извинение към иначе полезното животно!) е пробният камък за истиска политическа и гражданска позиция. Но май освен лакейските медии … пардон!-парцали и захаросани екрани-той успя да се сдобие и с “дясна” тиха подкрепа. А познайте в лицето на коя партия? С четири букви е. Първата е Г,втората Е, третата-Р а пък последната Б.Познахте! Печелите това, което избрахте!С бонусите!

 8. Ама недейте сега да се заяждате за 6-700000,- разходи. Представете си само , че гоце успее да сключи договор за износ на български сливи срещу австралийска смет !? Пък не му и остава много време. Трябва да се работи. Дано да вземе и Зорка. Той разбира от сливи , а тя от смет . Дано да вземе и мас-медиите , те пък разбират от държавни глави. Голям шлем ще ни нахулят – за някакви си ???стотин хиляди. Нека си поглозгат още малко от държавните дългове . Пир по време на чума(криза). Но… бизнеса си е бизнес ! Made in Sirichnik !!!

 9. Едно си премиер говори,друго си нюз бае!
  Няма как да не е прав ББ,като казва на земеделците,кое и защо е скъпо като “сладки кредити” или “прескъпо като разследване”което плаче за затвор, 30 години.
  Само сме втасали за ново пътуване и откриване на друг континент след Америка и при това,след като не друг,а самият премиер сочи с пръст,коя е разбойническата
  и терористична партия…и котка Италия,франция и Германия,за да не изтекат залудо в канала близо 1,5 млрд. лева.
  Да не излезе така,че нашият ориенталски оцветен фолклор,да се окаже по-адаптируем към арабската дума за ПЪТ!!!

 10. Никотиноман , този блог помага на хиляди да дишат , а около 15 имат време и възможност да пишат !
  Не съм знаел , че някой може да се зарадва от толкова малко !!Влизаш в блога , броиш присъстващите и си зарадван!
  А вие никотинът като свещички ли си го слагате или ви го пръскат върху сливиците ?

 11. Браво, Никотиноман, че се задоволяваш само с малко никотин и си зарязал пиенето, и особено жените, че последните са отровата на този блог на четвърта степен. Животът е малко никотин, останалото е самозадоволяване.

 12. Г-н Инджев,бихте ли коментирали този текст от сайта на НЗОК:
  “Д-р Иванов,

  Вашата партия спечели изборите, защото много хора очакват от Вас цялостна промяна както в икономически, така и в политически аспект. Вие, както и премиерът г-н Бойко Борисов, декларирате, че цените експертността в работата. Ако това не са само думи, подкрепете експертите в институцията, сред които е и нейният директор – д-р Румяна Тодорова. Не можете да отречете, че когато поехте управлението на държавата единствената институция, в която нямаше дефицит, а – напротив, бе реализирана икономия на средства, беше здравната каса. Не можете да отречете, че д-р Тодорова е сред малкото компетентни хора в сферата на задължителното здравно осигуряване, която работи със сърце за стабилизаране на системата – и го постигна. Постигна го, като изгради екип от експерти в Централното управление, като мотивира директорите на регионалните структури на касата, които – от своя страна, успяха да сформират и изградят работещи екипи. Нека да обединим усилията на всички хора, доказали своя професионализъм, които искат почтено да работят – независимо от своите партийни пристрастия, за да може най-сетне страната ни да намери верния път в своето развитие. Готови сме да подкрепим усилията Ви за изграждане на европейско здравеопазване в България .

  С уважение,

  (Следват подписите на директорите на 28-те РЗОК)

 13. Господин Инджев,
  Ще се радвам да прочета нещо във Вашия блог и за корупционния скандал във ВСС.

  За статията: Соц. лидер по време на криза с пушка в ръка и прострелян вълк на рамо – Картина от българската действителност, като че ли по-характерна за периода 1979-89 г.

 14. На dr:
  28-те директори подписали текста възхваляващ сестрата на Илиана Йотова са назначени от самата нея. Нали за това бързаха да я преизберат, защото трябвало да се назначават регионалните директори, чиито мандати изтичали.

 15. Pitash imal li e tripper.

  Imalo lekarska taina.

  Ama trippera si e tripper s lekarska i bez lekarska taina.

 16. Абе Георги Георгиев,от къде вадиш тия фрази бе човеку Божи “национални лидери”. Един президент е само президент и нищо повече,нито е лидер,(няма на какво),нито национален. Той е представителна личност на страната и т.н.
  Прав е Г-н Инджев,за пореден път доказва ,че комунистите не може да бъдат хора.

 17. Г-н Генерал, разрешете да доложа! Да? Слушам. Изпратено е екипирано в транспортно и оперативно отношение специализирано подразделение със задача да Ви намери изгубеното чувство за хумор и да бъде доставено в надлежното Ви разпореждане. Ще бъдат претърсвани обширни райони от т.нар. зона “Виденов”: “Ванкувър – Владивосток”. Докладвам допълнителни данни за изходната обстановка: Националният лидер г-н Георги Първанов, и да пожелае да бъде включен като доброволец, при високия риск и сложност на задачата и предвид факта, че “Един президент е само президент и нищо повече… и …Той е представителна личност на страната и т.н.”, г-н Първанов би бил отклонен от участие в мисията. Категорично се отхвъля, в рамките на операцията, модела за общуване с официални лица, предоставен от ББС в предаването “Политическо шоу” като уронващо престижа на официалните лица. Докладва О.з. /не се чете/.

 18. tva 4erveno gomno ne moga da go ponasqm.Ama kato go izbraha maloumnite sega 6a pla6tame

 19. Иво, аз днес го призовах да се откаже от това пътуване и да предостави тези 500 000 лева за умиращите в социалните домове. Сигурна съм, видял си репортажа на фоторепортера Яна Бюрер Тавание в Дневник.
  Дори му “пообещах”, че може номинация за Нобелова награда за мир да получи, а не само той да раздава отличия.
  Подписвам се под всяка твоя дума в материала ти! Поздрави!

  Ето моя скромен принос : http://galinabg.blog.bg/politika/2009/10/24/vypros-cheta-ta-na-galia-dnes-kym-prezidenta.422047

 20. Георги,поласкан съм,че обръщаш внимание на някои мои думи,но коментара ти не го разбрах,ама съвсем,ако е възможно,поясни се,всички ще са доволни,гарантирам,може би казваш нещо умно…

 21. В ККБ на този етап няма никакъв национален лидер,по простата причина,че няма нация. Българския народ няма такив стойности,които да го формират като нация. в най-добрия случай,той е полунация,но не повече.

 22. Gen. Vlasov, нищо умно в изложението ми, лека закачка с човек, когото чувствам съмишленик, уважавам, но понякога, по някакви неразбираеми за мен съображения, поставя прекален акцент върху официалността и сериозността. Баща ми, доста възрастен вече, с много лични основания твърд антикомунист, и той винаги си е падал по този акцент, и може би оттам идва реакцията ми… Аз пък намирам, че щом след 9.09.1944 г., за толкова кратко време, сервилната към една брутална окупация БКП е станала от една шепа хора на милиони, има нещо (траги-) комично в нацията ни. Даже аз имам моя хипотеза, че в “сценария” е било предвидено “народното възстание” първо да започне (с традиционните превратаджии) и Братската армия да се притече на помощ, но БКП и с това не е успяла да се справи, та помощта е дошла в аванс, досущ като в известната приказка “Вълк и агне”.
  Бях много малък, когато хванах последните напъни на т.н. колективизация – джип пред къщата на нещастника, прожектор в прозореца, водни струи и пр. ефекти, с детската ми емоционалност на градско чедо, попаднало на село, дълго време имах кошмари. Защото потърпевшите бяха предимно кротки и разбрани хора, поне така ми изглеждаха тогава.
  Естествено, терминът Национални лидери е използван от мен в пародиен смисъл, по изказаните от Вас причини.

 23. дайте ми 20-30 масларки и аз се пенсионирам поради забогатяване. 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.