Небръснатата ми глава се чуди

Има неща, които не разбирам и ги споделям с другите, вероятно по – умните от мен. Може пък да имат обяснение – не че очаквам да ми обяснят( не споря с по – умните), но поне ще поразсъждаваме над загадките. Като тази:

„Политици от пет националистически партии в Европа заявиха, че създават съюз в опозиция на Европейския съюз и глобализацията, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Унгарската крайнодясна партия “Йобик”, френският Национален фронт, италианското Социално движение “Трицветен пламък”, шведските националдемократи и белгийският Национален фронт формираха днес Съюз на европейските национални движения и обявиха, че очакват партии от Великобритания, Австрия, Испания и Португалия да се присъединят скоро.

По думите на заместник-председателя на френския Национален фронт Бруно Голниш съюзът ще защитава правата на отделните държави и е важен, тъй като доказва, че “национализмът не води до война”.

Знам рисковете да спориш на тема национализъм – веднага те обявяват за комунист. Защото е вярно, че при комунизма национализмът беше мръсна дума. Мисля си обаче , че това се правеше по – скоро, за да не лъсне истинската същност на фашизма като националсоциализъм., а не от недостиг на лигаво изповядван патриотизъм – имаше си го в изобилие и тогава, само че стилистиката му беше изцяло съветска.

Осмелявам се обаче да се усъмня в логиката на интернационалния национализъм. Та нали затова национализмът е национализъм, за да изтъква предимствата на нациите, които слави! Единственото възможно обяснение за интернационализирането на национализма е в негативната му енергия срещу различните, другите. Явно на тази база унгарските националисти би трябвало да харесват омразните им румънци, чиито националисти ненавиждат унгарските, но вкупом са готови всеки момент да спретнат холокост за евреи и цигани ( ако им се разреши).

Колкото до обяснението, че национализмът не водел до войни, това е точно толкова вярно, колкото да кажем, че ние първи сме стъпили на луната. Води и още как. Особено ако е гарниран със социализъм. Получава се националсоциализъм.

Такива мисли ми минават в небръснатата глава. На по-умните – приятно бръснене!

19 мнения за “Небръснатата ми глава се чуди”

 1. Хм! Антиглобалисти. Значи са против глобуса!

 2. В названията на изброените от г-н Инджев миролюбиви националистически партии изобилстват фронтове и пламъци. И да искам да съм умния човек, който ще светне аудиториата с бляскаво прозрение по въпроса, голата истина е почти обратната. Но все пак бих си позволил да споделя разбирането си: Нашият свят като цяло удивително точно следва трите основни принципа на Нютон от механиката. С други думи, ако това е така, важен фактор за стабилността е реализирането на третия принцип – за равенството на действието и противодействието. Глобализацията е безспорно обективен процес, благодарение на прогреса в техниката вече е ясно, че общите ни черти и стремежи като хора са далеч повече от националните ни различия. Но не бива, съгласно III принцип на механиката, глобализацията да се реализира без противодействие. Защото все пак глобализацията изисква много пари, капитали, някой трябва да ги концентрира (далеч не всеки може), оттам нещата отиват до бизнес интереси и опасност за използване каузата на глобализацията за “лични Цели”. Според мен, по тази причина глобализацията трябва да има своето противодействие, опозиция, и коя би била по-естествена от национализма. За съжаление, и в национализма, военолюбив или мирен, най-често доминира мирисът на пари (апостолството в света е в криза!), но това са реалностите. Например едно световно обединение на химиците – синтетици едва ли би свършило тази работа…

 3. За Олдингтън национализмът е като глупав петел,кукуригаш в собствения си курник,а за обратното явление-патриотизъм,доста оскъден у нас,”се иска силна и свободна нация” рекла мадам дьо Стал…то си е като детска болест или морибили за човечеството…
  Междувпрочем същата тази мадам се опитала да постави натясно др.генерал Бонапарт с въпроса:
  – “Коя жена според Вас,е най-красива и богата…?
  – Тази с повече отгледани деца,госпожо!
  Голяма “кучка” е била г-н Инджев,ама какво кутка!!!!в политиката ,ще озори и нашият генерал!!!

 4. Започна се!Влязохме в ЕС и той взе да се разпада.Първо беше с Лисабонският договор, който така и не разбрахме с какви забележки е подписан от Ирландия и Чехия.Сега се появява нов субект, дано като народ разбем кога да се махнем от потъващия кораб.

 5. Добре е казано от Николай Василев
  ….тамън влязохме в ЕС и…
  На 1 март 1941 г.също влизаме трайно и трагично,когато Дворецът и Филов са суетят,а външнит министър Попов го хваща “заушка”..казвам последното,
  тъй като имах случай да разговарям лично “за заушка на Тато” с равния или по-добрият след Громико в “социалистическия лагер”,а още не съм и в състояние да убедя тяхна колежка,защо е необходим оракул на приемствеността…25 часа в денонощието!!!
  С пет трактора в Божурище успяват да измъкнат заседналия в калта самолет на Хитлер с личния пилот Ханс Бауер….но сега не сме сами и ни трябва друг вид CW 200 Соndor,за да не объркваме небето над София и Балканите без тъп и снобски “Филоф-ски възторг ….”за чудесен апартамент и хубава баня”,защото -т а к а- няма как “да ни се размине калая….” в правилното семейство…!!!
  Но от Нюза сигурно ще покажат и статията от Белград,как гледат на нас сърбите в светлината на събитията след Сараево /1914 г./с Николай Втори и тези с Й.В.Сталин /1941 г./защото и в добър дом,
  материалът ни е калпав….

 6. Светът се развива, и представите ни за “национализъм” и “интернационализъм” неизбежно ще претърпят промяна (така както и представите ни за “ляво” и “дясно”).
  Относно “логиката на интернационалния национализъм”, тя е достатъчно проста и ясна.
  В интерес на целия свят е да направим така, че по света хората да живеят добре – там, където са – и такива, каквито са. Всякакви други политики представляват една или друга форма на насилие, което рано или късно ще се обърне срещу своя извършител.

  Колко далеч са съвременните националисти от всякакво войнолюбство ясно показа и участието на лидера на Британската национална партия (БНП) Ник Грифин в предаването “Question Time” на BBC (22 октомври 2009). Интересно е, че за разлика от други издания на това предаване, които обикновено събират около 2,5-3 млн. аудитория, това е било гледано от близо 8 млн. души.

  Там в отговор на въпрос “Каква е Вашата политика относно исляма”
  лидерът на БНП каза следното:

  “Моята политика към исляма е за примирие с исляма. … Аз вярвам, че Западът трябва да престане да се опитва да де-ислямизира Средния Изток и трябва да оставим суверенните държави сами да движат своите дела. Ние не трябваше да влизаме в Ирак. Ние не трябва никога да влизаме в Иран независимо че именно там ще ни закарат Торите, както са я подкарали… И ние трябва да направим така, че ако мюсюлмани ще останат да живеят в нашата страна, те трябва да го направят с разбирането, че нашата страна трябва да остане една в основата си Британска и христианска страна.”

 7. Поздравления за статията!!!

  Радвам се, че сериозен журналист обръща внимание на надигането на крайната десница в Европа. Това е сериозен проблем, както в България така и в останалите европейски страни.

  Но този фашизиран интернационал не е нещо ново. Не е първата такава инициатива.

  Има и български политически партии, които членуват в подобни организации. Като например партията на Боян Расате – БНС/Гвардия, която е в много близки отношения с European National Front и постоянно организиран общи акции.

  Ето вижте тук

  http://www.europeannationalfront.org/?p=44

  BNS invites european nationalists to the annual “Hristo Lukov” march

  Интересното е че ръмънските членове на Европейския национален фронт – Нова Дрепта, смята, че цяла северна България трябва да е част от така наречената Велика Румъния. Но това не пречи на българските националисти да участват в същия интернационал с тях.

  Пак поздрави за статията!

  Това е проблем, който не бива да се подценява и се надявам все повече сериозни журналисти като Вас да му обръщат внимание!

 8. Да допълня за Ник Грифин, защото явно предишния коментиращ не е запознат.

  Ник Грифин е фашист и съвсем наскоро започва да го крие. Преди е бил член на Национален Фронт – великобритания, която е открита фашистка организация.

  http://www.youtube.com/watch?v=04QolIvfQEw

  Тук можете да видите как на една среща на Ку-Клус-Клан в САЩ открито заявява новата си стратегия за прикриване. Казва, че вече няма да говори за расова чистота, а за идентичност и т.н. и т.н.

  Много от най-близките му хора идват точно от нео-наци скин движенията (групи като Кръв и Чест, C18 и т.н.)

  Хора на Ник Грифин имат дълга история на физически нападения, включително и убйиства срещу “не-арийци”.
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/jun/11/holocaust-museum-shooting-bnp-von-brunn

  “не-арийци”, включва и българи естествено и всякакви източно европейци. Така, че преди да цитираш Грифин трябва да знаеш, че неговите хора биха те личнували само заради това, че говориш български език.

  Дори и на въпросното интервю Ник Грифин говори куп глупости и понеже стана за смях обвини провала си на това, че Лондон бил “етнически прочистен”. Нашият Волен Сидеров е нищо с този глупак Ник Грифин.

 9. Прав е Явор за Ник Грифин, за него важи поговорката “вълкът козината си мени, но нрава не”. Ми той отрича Холокоста да се е случил! (На предаването не посмя да отговори, уж за да не бъде подведен под отговорност, въпреки че Джак Стро му гарантира, че това няма дя стане, просто да си каже.)А това, че много хора са гледали предаването е за да му гледат сеира на въпросния. Протестите навън преди стартирането на предаването бяха огромни и се виждаха предимно хора, които не принадлежат на малцинствата. Просто Грифин развява имигрантската карта и така печели заблудени привърженици, на които предаването се надява да е отворило очите…
  А че национализмът е войнолюбив няма съмнение, просто в сегашните условия няма шанс да прояви тази своя страна.

 10. Не мога да разбера докога ще се пишат глупости. И славяните и българите са арийци и никой никога не ги е обявявал за неарийци. Сериозни и уж образовани хора сте, кога най-после ще го разберете. Всички коренни европейски народи са арийци, включително грузинци, арменци, гърци и турци. Ариец не означава германец, нито англо-сакс, нито западноевропеец. Стига манипулации.

 11. Европейците грешат в едно – имиграционната политика. Всичките фашистки движения виреят на почвата на социалните проблеми. Съвсем очевидно е, че имигрантите подяждат европейците, не трябва да се пускат в ЕС и толкова. Освен това смесването на расите е противоестествена глупост. Хитлер може да е бил всякакъв, но в това отношение е бил прав. Руснаците усещат слабото място и естествено се явяват в ролята на услужливия комшия, който няма против да помогне на угнетените.

 12. ариец-неариец не е някакво биологическо понятие. Това е просто лозунг за крайно десните.

  Местните прабългари и славяни, които развяват свастики по мачове, пропускат факта, че Хитлер е искал да обезлюди Болг-арийските земи и да ги засели с чисти немски арийци”

  Въпросът ми горе беше, че за Ник Грифин, както и за всички други западно европейски крайни националисти, ние българите сме някакви под-човеци. Без значение дали го виждаме това или не.

  Както Теодора спомена на протестите се виждат всякакви хора и те са огромната маса в западна Европа. И това трябва да ни радва според мен. С такива хора трябва да търсим обединение ние българите, а не да се водим по акъла на разни екстремисти. Самите ние до скоро бяхме преследвани, поради това, че сме от източна Европа. Все още има прекалено много расизъм срещу нас, за да можем да си позволим ние да бъдем расисти.

 13. След избръсване г-н Инджев,и утрешния тоалет,би трябвало,да сте
  удовлетворен,че “посетите от Вас семена”,наред с всичко останало,
  разкриват силата и значението на българския дух,дори когато при отворен вени на България,постоянно
  изтичат нахалост енергия и пари.
  Спорещите “явори” /Б./ и /първия/ с увилте се между тях “стройни Калини” само допълват колко е “самотен нашия бряг”,когато сплетат клони безумни ДАНС-и с разчети,как някои да бъдат “самоиизтощани” в диапазона между по-серт “понятен бяс” и по-жилав апаратен “ехиден смях”…
  Режисьорите ще открият свооите изпълнители,а Първият консул,и необходимите за случая:или “расизъм” и “екстремизъм”или “царствен хумор”,ако е научил нещо повече от предишната си трудова заетост….

 14. По-горе дадох пример с изказването на Ник Грифин, защото за разлика от неговата БНП, други партии във Великобритания (и само там ли?) не само че на дело не водят подобна мирна политика, но дори и само на думи не смеят да я изговорят.

  Колко лесно се подвеждаме да мислим в определена предварително зададена посока личи и от примера с
  Явор | октомври 25, 2009, 22:34
  който цитира
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/jun/11/holocaust-museum-shooting-bnp-von-brunn
  като че ли тази публикация съдържа някакви значителни факти.

  Всъщност съдържащото се в тази публикация е следното: човек, извършил убийство в САЩ през юни 2009, се оказва, че преди това, през 2001 или дори по-рано (това не е уточнено в статията), е присъствал на събиране на американската организация “Американски приятели на Британската национална партия”.

  Това са фактите.

  (Разбира се, ако мисленето ни е насочено в определена посока, от тези факти можем да си извадим и заключение, че видиш ли, именно защото през 2001 г. този човек е присъствал на едно събиране, точно поради тази причина през 2009 г. е извършил убийство. )

 15. Бих бил последният фен на подобни сборища. Само че, нека разсъждаваме на равнището на този форум и автора, който ни събира. Вярно е, че тези движения ги има в цяла ЕВропа. Не са нито десни, нито леви, просто са кресливи- идеологията им е абсолютен тюрлюгювеч.Събират основно заблудени хора, лумпени, лузъри и пр., които биват възседната от ловки демагози. Те пък са си направили сметката, че винаги някои ще гласуват за тях и им уйдисват на акъла-“хайл!- циганите на Сатурн! еврейският световен заговор и други дивотии). Само че е също вярно, че те са изродена реакция на мекушавата десница. Която си мълчи и се мляска с леви, либерални, трансрасиални, мултикултурални,хомосексуални и т.н. антиподи на дясното и консервативното.Хората не разпознават нормалната десница в благото блато на центъра, където са всички-това е една от причините за възхода на тези чешити.

 16. 1.Ариец е биологично понятие. Но дори да допуснем, че е само пропаганден термин, българите и славяните никога не са били изключвани от тая категория. Няма такова нещо като немски ариец или френски ариец. Ариец най-грубо казано е човек от европеидната раса. На английски е “caucasian”.
  2.Няма такъв факт, че Хитлер е искал да обезлюди Болг-арийските земи.

 17. На наша почва,национализмът е последното убежище на комунизма,друго няма какво да пропагандират,Моралния кодекс на строителя на комунизма не се утвърди,е,сега няма нищо друго,комунистите се правят на патриоти и националисти. Те все искат да вярват в нещо,особено,когато няма никаква стойност. Комунистическият капитализъм и комунистическият национализъм не са по-малка заблуда от “научния” комунизъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.