Мистерията с истерията да се повтаря историята

Не искам да опростявам, а още по – малко да изпростявам като обобщавам, че медийната демонстрация на омраза към България в Сърбия, съчетана с дните на необуздана сръбско – руска любов при посещението на руския президент Медведев в Белград, би трябвало да пробуди някои защитни реакции у нас.

Наистина няма нужда – защитата ни е грантирана.

Това , че сръбски медии напомниха на своите потребители омразата към България като непреходна национална сръбска ценност, както и съвпадението на този изблик със скандиранията „Русия, Русия” в Белград при визитата на Медведев, може дипломатично и добросъседски да се приеме за случайност.

В същото време Русия и Сърбия се договориха да изградят обща военна база край Ниш, т.е. край границата с България. И пак по същото това време руските законодатели прецениха за нужно да придадат законен вид на бъдещи руски военни операции в чужбина.

Сигурно има нюанси, които ми убягват. Но помня как преди 10 години и 4 месеца руски части, поканени по – рано като умиротворители на територията на Босна, пристигнаха по суша през сръбска територия на летището в Косово и без да има нарочен закон в Русия, който да им позволява това. Така те изпревариха силите на НАТО и окупираха стратегически плацдарм в косовската столица. В крайна сметка се провалиха в намерението си да обезсмислят колективното усилие на Запада там след твърдия отказ на тогавашното българско правителство да позволи преминаване на руски въздушен мост над България в подкрепа на авантюристите, завзели летището в Прищина.

Не ми се иска да вярвам, че руско – сръбските клещи отново, за кой ли път от 125 години насам, отново се опитват да счупят костеливия български орех ( ако бях костовист, щях да кажа „ костовия” орех, който не успяха да смачкат преди 10 години).

Впрочем руските намеци за твърдост към България от сръбска земя дублират демонстративния шантаж на Кремъл с турската карта в изграждането на газопровода „Южен поток” като алтернатива на дружбата с България. Да ви прилича това на отмъстителност от имперски позиции спрямо непокорен бивш васал с помощта на комплексиран от международната изолация регионален съюзник?

Гледам и не вярвам в успеха на намерението да бъде сплашена България. Вече е 2009 година. България е член на НАТО – не на последно място поради решението, което взе през онези решаващи за българския избор на съюзници летни дни ( и нощи, през които, както съм чувал, руският посланик буквално е буйствал посред нощ с искане незабавно да пуснем руските самолети към Косово).

Този миг някой ден ще се изучава в училищата като повратна точка в историята на България. Ако не ми вярвате, че епизодът е важен, питайте Бил Клинтън защо реши да стане американският президент, решил най – после да посети България. Само броени месеци по – късно.

48 мнения за “Мистерията с истерията да се повтаря историята”

 1. Много настоятелни и избирателни роднини имаме.
  Когато сме им удобни сме им братя иначе врагове.

 2. Не знам избръснахте ли се вече,но отровните цветя от егоистичните безумия на Берлинския конгрес,са заложени във времето,още когато българските и сръбски владетели,
  кръстосват мечове недалеч от Кюстендил в прочутата Велбъждка битка,а Иван Шишман III и Стефан Душан си оспорват влияние над византийския управляващ елит чрез дядо и внук…и нашият дори направлявал от Русокастро план за “невинна охрана”на Константинопол.
  След Симеон Велики, Петър I и особено Екатерина II,Велика,освен Александър I,покорител на Париж,и другия внуu кръщават в чест на втория Рим,-К о н с т а н т и н…
  Затова и сърбите,далеч преди да “прикоткат” 1947 h= Г.Димитров в Блед,са се кефили през 1885г.при обсадата на Видин/че не може “блистати на Балкана завета на Круна, Симеона и скиптъра на крал Душана!!!!
  Cамият Иван Шишман III, бивш видински деспот,стъпва на българския престол,преди великотърновчани да кажат едно адиос мучачо на сръбското протеже 1330 г.,и организира коалицията от свои съюзници,на Седемте царе и загива подло измамен от племеника си,/майка му е прочута българска снаха/в същото клане- битка,когато Видинското военно окръжие ще да е било и по-важно и от това на търновската столица…
  И това и хиляди др.подробности,
  ще да е знаел К.Георгиев,тъстът на днешния омбудсман на България,за да запита Г.Димитров в Блед:”Бе,бай Георги ти чете ли проекта,където се “г у ш а т” пановете на Тито за Пиринска Македония ?”
  Това,че в Москва и Петербург,са били последователни и заслепени, кого да предпочетат в своя блян към топлите морета,може и да не се окаже по държавническите сили на един пожарникар,но може е обратното,тъй като милиони от четири воинисамо през 19 и 20 в.,ще се обърнат в гроба….
  Иначе би било,като да допуснеш,че е ахмак и освен куц с единя крак не ще и съвети,което е като да си дошъл и без кон…
  А не е така!!!!И без да съм костовист,мисля като Вас г-н Инджев,че Историята ще оцени един ден,и тази му държавническа далновидност…както и другата на
  С.Станишев,Г.Първанов и т.н.
  Засега,държгавнически по-мъдрото е всички,да застанат зад Б.Борисов

 3. Зад това седи според мен отговор на деянията на Америка в Полша, но аз какво ли разбирам от политика.

 4. Иво, нали може едно уточнение? Когато българското правителство не даде коридор на руснаците (между другото и Унгария не им даде) Елцин нареди на един баталъон от умиротворителите в Босна да направи марш на скок, за да изпревари американците и да завземе летището в Прищина. Гледал съм видеофилм за посрещането им от сърбите. Качваха се на бронетранспортъорите и развяваха сръбското знаме (много прилича на руското). Но тъй като нямаха логистична подкрепа се принудиха по-късно да го напуснат. Както се казва “на гол корем чифте пищови”. А пък за сърбите имам само една дума: СЪРБЕЖИ! (идва от – все нещо ги сърби и винаги се ежат).

 5. Напълно верни са тия констатации за повратната точка в историята на съвременна България! Самата истина е това. Сега е дошъл момента днешното правителство да удържи на руския натиск и шантаж и да съхрани постигнатото тогава, съхранявайки независимостта на България. И то тъкмо от толкова грабливия, както подобава за двуглав орел, руски имперски интерес!

  Трябва да се разбере от всички, особено пък от днешните руски управници, че България отдавна не е Задунайская губерния на Русия-СССР-Русия, за която руснаците така великодушно-подигравателно навремето се произнасяха ето така: “Курица не птица, Болгария не заграница!”. А пък българските русофили при тия думи гузно се усмихваха и се сополявеха от умиление.

  (Забележка: За младите, които не знаят руски: “курица” е “кокошка”, “птица” си и “птица”, “заграница” е “задграница” или “чужбина”. Значи, излиза, за тях България не била чужбина, видите ли, те си я чувствали като своя! И то от най-възвишена, чиста, “братска обич”, тъй да се рече, ни считали за своя провинция! Аман от тая прекалена руска обич най-после: не щем да ни обичате чак толкова и да ни задушавате още в мечешката си прегръдка!)

 6. Ако руснаците наистина са искали да минат над България, хич нямаше да ни питат.Целта на базата в Ниш е да води радиоелектронна борба с базата “Бондстийл” в Косово най голямата американска военна база извън САЩ.Така че в случая нашия народ има една поговорка “Заиграе ли мечката у съседа, чакай я и в твоя двор.”.Така че ние сме отново на бойното поле в прекия смисъл на думата.

 7. Иво Инджев като африканер.:
  Както е известно на прогресивната общественост, военните бази биват два вида: добри и лоши. Добрите са американски и затова са няколоко десетки по широкия свят /Господ беше милостив към нас , та и ние се сдобихме!/ Лошите са руски, и пак слава Богу, са само 5-6 на крайно ограничени територии. Тази класификация е изначална и никога не е подлежала на съмнение.
  Малкото африканерче попитало баща си що е това добро. Таткото африканер мъдро отговорил: “Добро, момчето ми е, когато ние си вземаме крави от коварните золуси. А какво, татенце, е зло?” Таткото почесал брадата си /аналогиите с други , български бради са случайни/ и казал. “Зло е когато подлите золуси крадат нашите крави”

 8. Към НикиБ, като ЗОлус:

  Зулусите, драги Ники, са хубаво сравнение с нашето положение – имали са славно минало. Но едни пришълци ги освободили от суверенното им право да се управляват сами. Наричат се колонизатори. Точно такива са съветските войски по отношение на България, нищо че малцина го признават.
  После зулусите, т.е. ние, решили все пак мааалко да се опънат и да намалят вековната си зависимост от колонизаторите и потърсили спасение в колективната сигурност, за да се отърват от опеката на пришълците – нямало как да стане само със собствени сили. Така, напълно законно ( и в интерес на собствената си национална сигурност), станали част от колективната система за противопоставяне на братята колонизатори, въоръжени с ядрено оръжие и енергийни ресурси, употребявани за шантаж на български и други зулуси.
  Този шантаж, както и подчинението на ( всъщност) зулусите с ядреното оръжие ( които не могат да обуят, облекат и нахранят собствения си народ, въпреки огромните си природни богатства, но дават акъл на другите как да го правят и се перчат като световна сила), харесва на част от нашето племе.
  И това е същинският му проблем, а не руските колониални мераци, те са вечни и ненаситни ( не им стига никога територия, все им е малко).
  Така че, драги Ники, проблемът е в теб и подобните, които не могат да направят разлика между зулусите с ядрено оръжие и съюзниците ни, с чиято помощ искаме да се измъкнем от племенната си зависимост.
  Колкото до африканерите, те са извършили много несправедливости, но имаха волята и здравия разум да си го признаят и да се смирят. Нищо подобно не се вижда на Източния хоризонт: току – що ни заявиха, че няма да ни върнат архивите, че ще ни отпускат кредити насила, че ще ни натрапват гигантоманските си енергийни проекти на наша територия в пакет, че ще ни заобикалят с южния си поток ( ако не слушаме), че ще ни строят военна база край границата в съюз с другите ни братя , сърбите, чиито печат бълва омраза срещу България в особено големи количества ( само макединският може да се мери в света по този показател, но той си е креатура на Белград).
  Това , че в същия този миг се надига българомразка вълна в Сърбия, съвпадаща с посещението на руския президент, сигурно също е много гот, нали?! Ей този възторг от мечката,( ( руската), която играе в двора на съседите, е нашият истински проблем и затова сме зулусите на Европа по свобода на печата, на бизнес климата, по качеството на здравеопазването и на живота въобще – зулуски ни е хоризонтът и манталитетът, а опитите той да бъде обърнат в обратната, западната посока, се натъкват на бойните викове на петата зулуска колона сред нас, за която ръмженето на руската мечка е музика за туземната й душа.

 9. Тук е мястото да си припомним Кирил Христов: “Сърби я Сърбия, сърби я”.
  Да си спомним и че Сърбия получава българския град Ниш за “приноса” в руско-турската война от 1877-78 г., а гр. Пирот получава на Берлинския конгрес. През есента на 1885 г. пък се опита сама да “получи” и българския град София, но се наложи Русия и Австро-Унгария да я спасяват.
  Уместно назованите от автора “сръбски ценности” ги докараха до това, което са днес!

 10. До Автора: Освен дежурните си заклинания, неотменна част от всичките Ви постове свързани с Русия, в обръщението си към мен сте направили и забележки по същество. 1. “няма да ни върнат архивите”. Има международно право.То си има принципи. Имаме правителство. Да действа съгласно тези принципи. 2. “че ще ни отпускат кредити насила” Както е рекъл народът “насила могат да ти вземат, насила не могат да ти дадат”. Най-малко пък кредит. 3. “че ще ни натрапват гигантоманските си енергийни проекти на наша територия в пакет” Това че искат да “пакетират” българо-руските проекти е част от митологията. Най-малкото, защото Самсун – Джейхан вече тури кръст на Бургас -Александруполис.А пък и да искат руснаците, пак казвам – имаме легитимни управляващи. Те си имат експертен потенциал. Делегирали сме им отговорността да да отсяват зърното от плявата 4. “че ще ни заобикалят с южния си поток” Няма да ни заобиколят! Няма смислена причина руско-ИТАЛИАНСКИЯ газов проект да заобиколи България. Който обича да гледа географски атласи, знае защо. И никога никой не е изричал подобна безмислица/оставам настрана журналистическите кьорфишеци/. Има причина да заобиколи Украйна, ама това е друга тема. Недайбоже да ни се наложи да я обсъждаме идния януари.

 11. Не ми харесва, че повечето българи са мозъчно зависими от Русия, а една малка корумпирана клика и финансово.

  Но не ми харесва и това, което направиха американците в Косово, така както не ми харесва, това което направиха руснаците в Грузия.

  Не искам да има американски бази в Б-я, така както не искам да има 100% българска енергийна зависимост от Русия.

  Американците доколко са ни съюзници май е повече в сферата на желаното (от нас), интересно е да се прочете това интервю, от което научаваме доколко наистина му дреме на Вашингтон за “Нова Европа”.

  А това, че Клинтън е благоволил да ни удостои с посещение и като благодарност за съучастието ни в покриване на цяла Сърбия и една трета от България с обеднен уран, откровено казано, не виждам мене (пък и останалите българи) какво ме грее.

 12. Към НикиБ:

  Ако има нещо “дежуррно” тук това са вашите бдения в блога – сакън да не пропуснете да ме коригирате. Ако ли пък ви се привиждат заклинания в моите текстове – май се изживявате като някакъв жрец, който знае по – добре от мен какво трябва да мисля и пиша. Вие на това спор ли му викате? Взимате една теза ( всяка моя теза май), обръщат я наопаки, доколкото можете и вече сте постигнали “истината”…Доста знахарски метод, толно на зулуско ниво…

 13. Обичам да чета мненията на нашите русофили-путинисти. След техните патриотични постинги започвам да различавам в антибългарската смрад откъм западната ни граница мистичен панславянски дъх и ведър источно православен интернационализъм.

  И животът ми изведнъж става по ленински прост и по сталински категоричен. Да бъда българин вече не е мой личен избор, не! – Историята отдавна го е решила заради мен и Географията, заедно с Генетиката и Менделеевата таблица. Марк и Енгелс, Живков и Станишев само са записали гласа на Стихиите и от мен се иска с пантеистичен трепет да им се подчиня…

  Ако се чувствате по този начин, трябва да се замислите.
  Това са симптоми, присъщи на болните общества от една трагична епоха, описана от Ерих Фром в книгата му за фашизма “БЯГСТВО ОТ СВОБОДАТА”.

 14. Прочетох статията на господин Инджев и коментарите към нея и не се сдържах и ето , че пиша и аз коментар.Нямам такава практика ,но писанията на НикиБ ме принудиха. Господине НикиБ ,приятелство , братство , обич ,справедливост между народи и държави няма.Има интереси и всеки народ и държава трябва да си ги отстоява.Това го доказва историята на всички държави.Ненапразно на британския парламет има надпис “Няма вечни приятели , има вечни интереси”. Със сигурност , нашият интерес е свързан с откъсването от руската орбита и влияние.Русия , независимо от обществено политическия строй , е на власт винаги е провеждала и провежда груба, имперска политика.За България е добре , когато никакъв руски проект не се реализира на наша територия.Всички руски енергийни проекти трябва да бъдат спрени. Русия чрез тези проекти провежда само и единствено политика на зависимост и чак тогава бизнес .Ние имаме нужда само от бизнес , затова да стоим настрана от Русия.Достатъчно ни е , че Нефтохим е руска собственост,предостатъчно ни е ,че Козлодуй е руски.Чрез тях Русия достатъчно много направлява страната ни . Нямаме нужда от още зависимост.

 15. Г-н Инджев,тигърът за разлика от лъва е семйно животно,помага на тигрицата да отглеждат децата и намира храна за тях,а 2010 г.,която свен това не е само на тигъра, но и на металния тигър, ще Ви носи късмет във всики начинания.
  Скоро ще изчезнат и стереотипите и начина на живот през миналите години,което е важно за кардинални
  знаци управлявани от Марс и с девиза:Аз съм!
  По туниките на зулусите и по моето расо няма толкова тоналности от скъпоценни камъни,каквито са диаманта,
  аметиста,сардоникса,граната,
  червения корл и т.н.
  Чака Ви година на големи,социално значими и велики дела.
  До Вас виждам само пухкави тигърчета с обезпеченост и увереност,че родителите им ще направят всичко за тяхното прекрасно бъдеще.Сред флората на зулусите сте по-добре,отколкото човешката фауна,тъй като каумфлажните райета,ще Ви прикриват по-добре от скандали и социални вълнения,обозрими в средносрочен план,с нежелателни тенденции срещу ЕС и Америка.
  Но около Вас лично ще кипи от власт и сила….дори за мятане и на зулуско копие по време на лов със съмишленици…

 16. Когато, пък Костов казал на американския пратеник, дошъл да му предаде послание от Клинтън да подслоним 50-100000 косовари, че само през трупа му в България ще влязат косовски бежанци, оня така псувал по коридора на МС, та чиновничките се изчервили…
  Пипе се иска за тая работа.

 17. Как няма да ги яд сърбите на нас, като древното име не столицата им е: Alba Bulgarica, което днес би могло да се преведе и Белбулград, а руснаците ги е яд, че сме имали държава, царе и християнска религия сто години преди тях, но, ако имаше как(както се опитват да се изкарат, че са откриватели на всичко – от азбуката ни, до световните технически постижения), щяха да изкарат свои и Адам и Ева.

 18. Севдалине, не е ли крайно време да направиш поне ти разлика между сръбски комунисти и обикновени сърби.Повечето българи не могат да направят тази разлика по отношение на руснаците.Руски болшевик и руснак са две взимноизключващи се понятия. Ако сега има някакви руско-сръбски клещи,не е ли редно да говорим за половинвековните съветско-български,особено след Резолюцията на Информбюро от 30-ти юни 1948г. Югославските комунисти избягаха от клещите на Съветите,а нашите комунисти се завряха още по-дълбоко в тях. Новата комунистическа власт в Сърбия си е като нашата нова комунистическа,държат затворени архивите и лъжат народа. Г-н Инджев,не знам какво са писали сръбските медии,но малко сърби знаят,че Съсветският Съюз скъсва дипломатическите отношения с Кралство Югославия,само три дни след започване на Германо-Югославската война(6-ти април 1941г.). На 9-ти,болшевиките правят този акт,при това само няколко дена,след като са подписали Съветско-Юголсавскси договор за приятелство. А на 13-ти април затварят Югосл. послоство в Москва и почти изгонват техните дипломати. Ама колко сръбски комуно-идиоти го знаят това. Колкото и българо-комунисти знаят,че Съветската легация в Берлин е спасена от Българските власти и е доставена невредима в Съюза.( за награда,Българския посланик в Берлин Първан Драганов е разстрелян от комунистическите зверове,а той е главното действащо лице при тази акция). Затова тези гадове все още не ни дават архивите,не подозирате каква е истината,нямаща нищо общо с комуноидиотската история. Така че ,по-прецизно към сърбите(нормалните). И сигурно много от вас са доволни от българското признаване независимостта на Косово,я се поставете на тяхно място. Я нека,някой да коментира този идиотизъм.

 19. До Власов: Господине, под излишната Ви емоционалност и често неадекватните Ви крайности, най-после прозря линията, която се стремите да поддържате, и ако някой се хване, да наложите. Зад невероятната Ви “осведоменост” за комунистическото минало на Източна Европа и квалификациите и атаките Ви срещу комунистите/доста от тях уместни, но прекалеността им поражда съмнение/ се крие едно много удобно неглижиране на имперската руска политика на Балканите и в частност към българте и великосръбската експанзионистична политика спрямо нас, като и двете имат корени далеч във времето, когато комунизмът все още не е бил популярен и формиран като идеология. Нещо повече, в този далечен исторически ракурс, те са отбелязвали не по-малко отвратителни изпълнения, в сравнение с комунистическите. Комунистите, както руски, така и сръбски, са намирали аргументи за постигане на експанзионистичните си и великоманиакални цели допълнително в комунистическата идеология и обратното. Твърде прозрачен е замисълът Ви, и на тези, които стоят зад Вас!

 20. Не знам какво се има прведвид под нормални сърби, но обективно погледнато доста големи шовинисти са. И хич не ми пука какво им е на сърбите , нормални или ненормални по отношение на Косово, Босна, Македония и т.н. Голямата част от тях са исторически Български земи, като територия и население, заграбени от сърбите и подложени на етническо прочистване. Но понеже така доникаде няма да стигнем и европейският проект за обединена Европа няма да заработи, намирам за едно от малкото правилни и умни неща, които сме направили в годините на прехода, да признаем независимостта и имената на тези държави. Заедно с постъпката на Костовото правителство да не допусне Руснаците по въздуха това са двете неща, които ни помогнаха най-много за членството в НАТО и ЕС. А сега благодарение на този факт, можем по-спокойно да гледаме на закъснелите вопли и напъни на истинските братя – Сърби и Руснаци (има теория, че два народа са толкова по-близки, колкото граматиките на техните езици са по-близки), няма какво толкова да ни притесняват. Ако наистина се осмелят да направят военна база край Ниш, ще постигнат две еднакво нежелани неща (поне за Сърбите):
  1. Отрязване на всякакви шансове на Сърбия, за скорошно членство в НАТО и ЕС
  2. Изграждане на голяма Американска военна база край Драгоман, което няма да е зле за поминъка на местното население и дори София!

 21. Уважаема Sissi, понеже доста се впечатлих от идеите ти кой и защо ни завижда, та малко да продължа в тоя ред на мисли. Гражданите на САЩ се спукват от завист по отношение на албанците, защото тяхната държава е създадена хиляда години след Албания. Французите до смърт мразят гърците, защото тяхната демокрация е с 15 – 20 века по стара от френската. Ти лично строшно мразиш грузинците, защото са имали писменост и са приели християнството 300 год. /не съм сигурен, може и 400 г. / преди нас. За да знаеш колоко нелепо звучат обясненията ти , ще ти кажа че 95 % от руснаците хал-хабер си нямат , “че сме имали държава, царе и християнска религия сто години преди тях”… ама може и да ти завиждат , не знам. P.S. “Тверская” е главната търговска улица на Москва. Там можеш да видиш надписи на кирилица и надписи на латиница. Съотношението е окло 80:20. “Витоша” е главната търговска улица на София . Там има надписи на кирилица и латиница. Съотношението е същото, както на “Тверсакя”…само дето малко е обърнато.

 22. Сигурно е, че нито Западна Европа, нито САЩ ни обичат братски. Сега го осигуряваме и с Русия. Странно. “евалла” Инджев, само ще ти кажа, че с предатели като тебе не ни трябват врагове. Ще ни прескачат не само руснаците… вий сте идиот направо, юроди.

 23. ей на ГБ си е казал – да си дадем гъза на Обама. Пардон, не било гъз, а дирник, и не било даване, а отдаване. Айде, със здраве, и от толкоз много напъни ще има Велика Сърбия, но не и Велика България.

 24. НикиП е очебиен пример, че да си грамотен, съвсем не е достатъчно, за да си свестен. Но пък изявите му са нагледен пример, че когато си говедо, знанието не ти е от полза.

  А на Sissi искам да кажа, с риск да я разочаровам, че Адам и Ева със сигурност са руснаци. Само те могат да ходят голи и да твърдят, че са в Рая.

 25. Както би казал великият Курт Вонигът като се има предвид опита от изминалите близки 10 хиляди години, пази Боже от братската любов! Такова животно няма! Даже не случайно е популярното “По братски или по равно?” Достатъчно е взаимното уважение!
  Така ли е мистър еehh?

 26. До еехх: Бихте ли уточнили по-точно защо трябва да смятаме за предател Инджев? Какво или кого е предал? Интересува ме, защото имам чувството, че по Вашите критерии и аз съм предател. Просто искам да знам как ги разпознавате предателите, та и аз да прогледна.

 27. “Изграждане на голяма Американска военна база край Драгоман …”
  Коментар от: GB | октомври 27, 2009, 10:29 !!! А бе ,GB, защо точно Драгоман? Защо на тоя градец искаш да натресеш всички неграмотни аутсайдери от Аризона и наркоманчетата на Охайо? Що ти сториха скромните драгоманчани, та точно до техните къщи искаш да стовариш тая пасмина?

 28. Чак сега прочетох въпроса ти и ти отговарям! Няма проблеми да е и другаде, в Понор или Цръклевци например (ако ги знеш къде са), но да е максимално близо до Ниш. Така е от политическа гледна точка на Американската военна доктрина. И макар да е без толкова голямо практическо значение, базата освен всичко друго е и демонстративен политически отговор на руската такава в Ниш.
  неграмотните аутсайдери от Аризона и наркоманчетата на Охайо абсолютно не си прав. Ти вероятно познаваш образа на тези момчета изграден от нащите медии. Аз обачем съм ги виждал на живо и съм имал общуване с много от тях. Трябва да ти кажа, че макар в повечето случаи да са простодушни (кънтри) селски момчета са много културнио всъщност.Достатъчно е да ти дам един пример:
  Без да ме познават или знаят въобще станаха на крака, поздравиха ме и помогнаха на съпругата ми с багажа, като ни дадоха предимство да минем пред тях на чекинга за полет на Луфтханза по маршрут от Персийския залив до Хамбург. И това само защото прецениха, че сме по-възрастни (косата ми е бяла). Хайде сега ги сравни с поведението на тинейджърите в момента у нас!

 29. Инджев, действително като си имаме такива предатели врагове не ни трябват.Мога да напиша и цяла книга, в която да оборя точка по точка теб и останалите “умници” , които те поддържат, но ще се спра само на два факта и то от най-новата ни история.За какво да ни обичат сърбите, ако ние дейно участвахме в разбиването на тяхната уредена държава.Не им ли наложихме ембарго, не признахме ли Косово, което си е абсолютно сръбска територия и което беше люлката на християнството в Югославия.Кой не разреши на руски самолети да летят през България, но разреши на американските бомбардировачи да правят завои над България и да атакуват отново сърбите.След като се правиш на голям журналист би трябвало да ти е ясно, че главната причина за войните в Бивша Югославия не са етническите проблеми, а единствено и само нежеланието на САЩ да има голяма и богата държава на Балканите, поддръжник на Русия.И американците постигнаха целта си- две бази в Косово, едната от които-Бондстиил е май по-голяма и от град Урошевац-сега Феризай, до който е разположена.Сега вече и албанците в Косово и мюсулманите в Босна съжаляват, че са послушали американците, но вече е късно.Само Мафията остана доволна, защото забогатя и си укрепи позициите.И как няма да съжаляват-в Косово има жесток режим на тока, навсякъде бръмчат генератори, няма промишленост, безработица повече от70% по американски данни,единствената ЖП линия също не работи.Почти същото е положението в Босна и Херцеговина.А за руснаците ще кажа само едно-как няма да си направят база в Сърбия като тия две американски бази в Косово, базите, които Щатите ще строят в България и Румъния без да ни питат вече срещу кого са насочени-срещу Иран?За малко да повярвам!!!!!Г-н Инджев, ако ви се плаща , за да плюете ви разбирам-сега сте без работа и трябва да ядете нещо, но ако не….сам се сетете какъв сте.Аз не искам да ви обиждам.

 30. Драги ми GB, може би попрекалих с неграмотността и наркоманията на рейнджърите от Аризона. Може би наистина са простодушни (кънтри) момчета и “са много културни всъщност”. Радвам се за теб , че са уважили побелелите ти коси. Прав си , че нашите тинейджъри не са толкова възпитани. Още по-прав си, че “Така е от политическа гледна точка на Американската военна доктрина” /Хич не ми е ясно защо толкова присърце си я прел тая пуста доктрина, ама и това си е твоя работа/ Дори ” демонстративен политически отговор на руската такава в Ниш.” /Дето още я няма и най-вероятно няма и да я има. Имам предвид “руската такава”/ А американски “такива” ги не ща – ни в Драгоман, ни в Понор /знам къде е/, ни в Цръклевци / не знам къде е, ама пак я не искам!/ Ако на тъб ти са мили – харизвам ти ги в твойто GB, да им се кефиш…А ако продължаваш да настояваш у нас да има чиято и да е ЧУЖДА военна база, хич не ща да те зная, дори и побелял и помъдрял!

 31. Драги НикиБ,
  Моля ти, както и многоуваяжаваният Сашо Николов да прочетете много жнимателно всичките ми коментари отгоре. И специално да обърнете внимание на едно качество на сърбите, което изтъкнах там-големия великосръбски щовинизъм. В резултат на това си качество успяха да разцепят българската нация и да създадът така наречените македонци. Естествено не без да използвт присъщата ни глупост. И няма да забравя изказването на един хърватски политик, забравих името му за съжаление, който беще казал, че няма да разговаря повече със сърбите, докато официално не признаят три неща;
  1. Че Сръбската нация не е най-великата нация на света.
  2. Че Сръбската войска не е най храбрата и непобедимата войска съществувала някога на земята и
  3. Ако на Огнена земя случайно бъде открит някой сръбски гроб това все още не означава, че Огнена земя е свещена Сръбска територия.
  Никъде не съм казал, че ми се искат Американски, Руски или каквито и да е било военни бази в България или другаде. Казах смо какви последствия очаквам, ако Руснаците успеят да скалъпят военна база край Ниш.
  А след като Г-н Сашо Николов написа:
  “не признахме ли Косово, което си е абсолютно сръбска територия и което беше люлката на християнството в Югославия.” бих го посъветвал изобщо да не се и опитва да пище книга с която да оборва каквито и да е било “умници” понеже явно не е в час с Балканската история от по-стари времена. Бих го попитал да ми обясни наличието йна цели села етнически българи, говорещи все още майчиния си език Български, макар и с архаични наречия, които се намират не само в Косово “изконната Сръбска твърдина” но дори и в планините на Албания?
  Цръклевци и Василовци се намират в падината северозападно от Понор.
  Поздрави на всички с песента ” Рамо, рамо крущево” Много е шпопулярна точно в този край, та не знам как там ще свикнат да слущат “Sweet home Alabama”!

 32. До GB
  Драги г-н ГБ, вие изобщо не сте схванали какво исках да кажа, а то е-АЗ НЕ ЗАЩИТАВАМ СЪРБИТЕ-повече от 5 години съм живял там и много добре знам що за хора са и каква политика водят и са водили.Исках само да поясня на такива като вас защо отношението ни към нас е такова.Докато те винаги са имали последователна външна и вътрешна политика (грешна или не), ние винаги сме били непоследователни и без национална стратегия- на кой само не сме били съюзници-на Германия, после на СССР, сега пък на САЩ.Цитирам ви:”И специално да обърнете внимание на едно качество на сърбите, което изтъкнах там-големия великосръбски щовинизъм. В резултат на това си качество успяха да разцепят българската нация и да създадът така наречените македонци. Естествено не без да използват присъщата ни глупост.”Ами да, шовинисти са, но май не съвсем без основание.Ами и ако прибавим и многобройните паметници там, на които обикновено пише нещо от рода на:”На това място българските фашисти убиха …наши борци за свобода и …деца” какво ще кажете Или това не е вярно.И друго:много добре знам, че много голяма част от територията на Бивша Югославия е била българска, но към момента на признаването на Косово то си беше сръбско.Иначе по вашата странна логика ще излезе, че ние, признавайки Косово фактически сме дали наша територия на албанците, което е още по-лошо.
  Та така, “Патриоте”, с инициали на латиница.

 33. До Сашо Николов (съименник на известния и смлян от комунистическата месомелачка Сашо Сладура, лека му пръст):

  1. Ясно е, че можете да напишете книга. От казаното от Вас в коментарите Ви ми е ясно, че няма да си я купя.

  2. Не ми става все още ясно какъв предател е Инджев. Сигурно съм прост. Или пък Вие, все едно, нямам желание да споря.

  3. Не ми става ясно коя сръбска държава сме помогнали да бъде разрушена – Югославия или това, което остана след нея в следствие на вътрешно югославския военен конфликт, който, доколкото си спомням, се случи с благословията на покойния Милошевич и без завиващи над българска територия американски бомбардировачи.

  4. Коя е тази “голяма и богата” държава на Балканите, дето американците (по думите на НикиБ “неграмотни аутсайдери от Аризона и наркоманчетата на Охайо”) не я искали?

  5. Сериозно ли твърдите, че американците ще строят бази в България и Румъния “без да ни питат”? Сигурно се майтапите. Ама че зевзек, без малко да се вържа.

  6. Как Ви се струва, в ЕС дали Косово, Южнз Тракия, Баския, Южен Тирол, Македония, Елзас-Лотарингия, Южна Добруджа, Западните Покрайнини ще имат това значение, което имат (или предполагам, че имат) за Вас в момента?

  Та, какъв предател е този пусти Инджев?

 34. Може ли да уточните кое е повратната точка – визитата на Медведев или отказът на България да разреши руски въздушен мост? Материалът поставя изключително интересни въпроси, ако може само да уточните Вашият авторски акцент.

 35. Към Дачо:

  Визитата на Медведев не е никаква повратна точка, а част от поредицата събития в усилията на Москва да използва Сърбия за своите претенции за влияние в региона, експлоатирайки нараненото й национално самочувствие за противопоставяне на Запада, а в частност и на България, която е член на НАТО и ЕС. Употребата на Сърбия от Русия срещу България е стар специалитет на руската политика.
  По този повод да припомня ( на онези коментатори, които ми се карат за изразената от мен позиция), че САЩ до последния възможен момент покрепяха публично целостта на Югославия. Това по мое мнение беше по – скоро вредно за райна, защото разпадът вече изгглеждаше неудържим след като Милошевич драсна клечката на омразата в Косово. Вашингтон продължи да прави декларации за вредата от разпада на федерацията, което обаче Милошевич изтълкува погрешно като поощрение да се разправи с желаещите да се отцепят ( Хърватия, Словения и т.н.). Едва , когато провокираната от него гражданска, прераснала в междудържавна война, избухна с пълна сила, американците и европейците се стреснаха и се намесиха.
  Колкото до България, тя извърши две “нечувани” неща в своята история от втората половина на миналия век: отказа на Русия да й съдейства да стовари въздушен мост на летището в Прищина и така да срине цялата операция на НАТО ( защото руски “умиротворители” от Босна бяха пуснати от Милошевич през сръбска територия да изпреварят на въпросното летище натовските части, но не можеха да го удържат без допълнителна подкрепа), но същевременно София се опъна и на американското искане на българска територия да бъдат приети бежанци от Косово.
  Независимо дали някому това се харесва, истината е, че това беше направено от правителтвото на Костов, който си спечели черни точки и пред двете велики сили, но американците имаха все пак визията за важността на българското препятствие пред руския десант в Косово и преглътнаха ината на Костов за бежанците.
  Москва, разбира се, никога не му го прости и пусна глутницита кучета срещу него ( не че Костов не е дал и други основания на преследвачите си, но руското лоби има особено големи заслуги в демонизирането му).

 36. Бях решил да не пиша повече на тая тема, щото се чуствам неконфортно ника ми толкова често да се подмята в чужд блок , ама ми е невъзможно да се стърпя. Иво Инджев | октомври 30, 2009, 11:47:
  1.”САЩ до последния възможен момент покрепяха публично целостта на Югославия” … /Чудех се въпросителен знак ли да туря, след тая мъдрост, удивителен ли. Сложих многоточие. Човек трябва да помълчи , за да осмисили това незнание ли е, глупост ли е или наглост/ Аз лично си го обясних със специфичното чуство за хумор на автора.
  2. Защо холандските, американските и др. бяха умиротворители, а руските бяха “умиротворители”?

 37. До г-н Инджев: Позволете ми само да допълня нещо, което предполагам Ви е известно. Правителството на СДС отказа да приеме косовски бежанци на българска територия, което аз лично смятам за абсолютно правилно решение. Но България се включи на пркатика много активно във временното подпомагане на косовски бежанци в Македония, настанени в бежанския лагер Радуша (1200 до 1400 души). При посещението си в България в края на април 1999 г. македонският вице-премиер г-жа Доста Димовска изрази своята благодарност на “нашите български приятели за оказаната помощ в бежанския лагер Радуша”.

  Българската Армия предоставя на разположение на лагера Радуша 5 полеви кухни, изгражда полева поликлиника и 10 военни лекаря, 8 медицински сестри и един аптекар се грижат за здравето на бежанците.

  На фона на типично балканските истерии “абе ти знаеш ли кой съм аз?”, кога по-умело, кога не толкова успешно използвани от Русия за прокарване на нейнате панславянска, православна политика, това е един пример за наистина братско, човешко отношение. В този момент правителството на СДС доказа наистина зрялост. Също и с акта на недопускане на руските самолети да прелитат през българското въздушно пространство.

 38. До Мечтател: Пак аз, тоя път за последно . “България се включи на пркатика много активно във временното подпомагане на косовски бежанци в Македония, настанени в бежанския лагер Радуша (1200 до 1400 души).” Така си беше, мечтателю. Вижда се, че си информиран. А сега отговори ми.: 1.Роднините на кой министър от правителството на Костов изнесоха сглобяемите къщички за бежанския лагер, 2. имаше ли процедура за обществена поръчка, 3. колко е ориентировъчната комисионна за това наше високоблагородно свръххуманитарно деяние и 4.кой я прибра? Аз знам отговорите на първите два въпроса.

 39. Към НикиБ:

  Много хубаво щеше да е да не пишете, но явно не можете да се сдържите отново да търсите обратната теза на моята – всъщност на фактите.
  А те са такива: на 21 юни 1991 г- държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър пристига в Белград и за последен път декларира подкрепата на Вашингтон за целостта на ( с абсолютна сигуроност поне) на Сърбия, но дава израз на раздразнението на Запада от дрънкането на оръжие от страна на Милошевич.

  Това, че не ви е известно, не ви дава право да ме обявявате за нагъл и глупав.
  Изобщо, престанете да досаждате и да нагрубявате, щом не сте в състояние да водите нормален разговор .
  И що за поза е това, дето ви се търкалял ника в чужд блог? Някой да ви кара насила да се бутате в чужд блог?
  Май ви куца елементарната логика в обосноваването на собствените постъпки но претендирате да поучавате…

 40. До НикиБ: Честно да си призная не ми са известни отговорите на въпросите, които ми поставяш (щом сме си толкова интимни го обръщам и аз на “ти”). Но щом е за последно сигурно няма да ми отговориш, та най-вероятно ще си остана прост.

  Не е и необходимо да ми отговаряш – това тук не е нужно да се обръща в дискусия за “демона” Костов. Но като се замисля трябва да призная, че ако по време на косовската криза на власт беше правителството на Беров или Виденов или Луканов или Симеон Сакс Кобургота или Станишев, щеше да има непременно обществен дебат, обществена поръчка, никакви роднини нямаше да са намесени и всичко щеше да е без комисиони, напротив министри от тези правителства вероятно щяха да се бръкнат в собствените си джобове, за да финансират благородното дело. Прав си НикиБ, Костов е виновен и то за всичко. Колко прост може да бъде животът понякога…

 41. До Иво Инджев: Няма начин, пак ще пиша. Не е наглост, не е глупост, а е чуство за хумор. “Аз лично си го обясних със специфичното чуство за хумор на автора” Иво Инджев | октомври 30, 2009, 11:47 “САЩ до последния възможен момент покрепяха публично целостта на Югославия” Иво Инджев | октомври 30, 2009, 13:48 “последен път декларира подкрепата на Вашингтон за целостта на Сърбия” Така е, спомних си. Декларира готовността си за запазване на териториалната цялост на Сърбия, не на Югославия…После същите САЩ таковоха мамата на териториалната цялост и на Сърбия, ама това вече си е живо заяждане от моя страна…

 42. Сърбите никога не са се държали мъжки и достойно с никой от съседите си…затова и умря и федерацията. Цялата им позиция е като на “прилъстена и изодтавена жена…”
  За съжаление световните кукловоди ги насърчават да водят антибългарска политика по причини, които тук не е мястото да изяснаваме. Че намират подкрепа от Русия в тази насока, си има обяснение в историята, за които също няма място тук да влизаме в подробности. Ще припомня само това, което вече го знаят и децата: езикът и бълг. елемент, който е част от основата на руската нация. Поради това, ако сме първи братовчеди с някого,това са руснаците, а не сърбетата. За последните важи циничното крилато изречение: “Бой, е…не и летене не се връща”. и бих добавил – не се забравя (имама предвид първите две). Въобще, какво можеш да се очаква от народ, който говори развален бълг. диалект и на мъжа казва МУЖКАРЕЦ…

 43. Господин Инджев, поздравленията за страхотната статия.
  Що се касае до няколкото сърбомани изказали се тук…Ами НИЕ БЪЛГАРИТЕ нямаме никаква разумна причина да подкрепяма сърбите(не казвам обичаме, не са ни жени та да ги обичаме). Напротив, имаме един чувал причини да ги “мразим”. За това, струва ми се съвсем разумна прагматичната бългаска позиция, да спомогнем с каквото можем за отслабването на тази шовинистична държава(Сърбия – пропита от анти-българка политика и омраза), и разрушаването на Югославия(кой каза раят на Балканиете? Смяххххх). Не случайно никой от народите на бивша Югославия не ги обича, направо ги мрази. Не случайно също там е толкова популярна поговорката – “Сърбе на Върбе!” Колкото до “Косово – люлтата на сръбската цивилизация” – по-голяма глупост не бях чел…е може би само в “писанията” на “античните” македонци се мъдрят такива…
  До господин Сашо Николов – Вие българин ли сте или сърбин? Колко българи изклаха и убиха сърбите от 1912 насам? Къде ги видяхте тези български “фашисти”? Хайде стига с юго-съветска комунистическа пропаганда. А случайно да пишат по улиците си, че половината от Югославия вкл. Македония е освободена от Нацистите именно от БЪЛГАСКАТА АМРИЯ(мисля че беше 1ва Бългаска Армия? Предплагам не, че не е удобно някакси…за мита друже Тито всенароден освободител. Ние тук в България да сте видели обаче, да поставяме на всеки ъгъл паметна плоча “сърбите убиха толкова и толкова еди къде си”? Не че нямаме основание…ама не го правим. Господин Инджев бил предател…ами да му спретнем един народен съд тогава? А какво да кажем за димитровците опитали се да “мекедонизират” Пиринско?. Като Ви гледам коментарите, ми се струва че сте от потомците им(на видните, отговорни другари).

 44. …Само да добавя, не е лошо сърбоманите да прочетат “Сръбскитѣ претенции въ Западна България” –
  http://www.promacedonia.org/slavek/drimkolov_1897.html

  Претенциите на тези хора нямат край – нито тогава нито сега. Аз лично се раздвам че НАТО-вците сложиха край(поне за сега) на великосръбският шовинизъм. Съжалявам само че ние почти нищо, не спечелихме от това!

 45. Да не забравяме думите на апостола “Който ни освободи, той ще ни пороби” …

 46. Отново отворих днес тази статия и прочетох по-нататъшните коментари. Е, нямам думи! Принуден съм да пиша пак заради заблудата на някои или за зле прикритата им сърбомания или, чудя се да продължавам ли! Май ще стигна в края на краищата до ДС ченгесарницата и дългата ръка на Москва!
  На всички такива (живели или не в Сърбия) искам да напомня само един факт, който никой не спомена до тук. Да си спомняте за една война поведена от сръбският крал Милан срещу току що освободената от Турско робство България? Героите на Сливница ли са фашистките изверги върлували в Сърбия, аза които споменавате?
  Спираме до тук. Мисля, че ясно го казах още в първият си коментар. Това не работи за новите идеи, не работи за големия проект за обединена Европа, заради което вече 20 години се мъчи целокупният Български народ и има да се нмъчи поне оше толкова според Мойсеевия исторически опит на човечеството.
  Всички на Балканите имаме кусури и малко или много страдаме от някакъв вид национализъм, но всички се мъчим да превъзмогнем това в името на успеха на обединена Европа, а с това и на бъдещето си добруване. И когато някой, като Сърбите в резултат на небивлия си шовинизъм и цинична алчност е готов да взриви всичките тези усилия на останалите балкански народи и да ни продаде отново на великоруския шовинизъм, пикая на “накърнените” му национал(ИСТИЧЕСКИ)ни чувства!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.