Побратимяват насила Ленинград и Калифорния

Какво нещо е информацията! Нещо като откраднато портмоне – сменя си собственика и при преминаването в нови ръце олеква откъм съдържание.

Ето така:

„Руският скулптор Александър Черношчиоков си е наумил да подари бронзов бюст на руския премиер Владимир Путин на бившия състезател по бодибилдинг и сегашен губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.
Бюстът ще е готов през март и ще бъде подарен на Шварценегер. Руският творец работи по него в родния град на Путин Санкт Петербург. Той е помолил премиера да постави подписа си върху творбата му.
Отговор от Путин засега няма. Според говорителя на Путин Дмитрий Песков премиерът не одобрявал инициативи, които могат да наведат на мисълта, че в Русия има култ към личността му”.

Но…
„…творецът продължил да засипва Шварценегер със свои произведения. Когато научил, че Терминаторът колекционира бюстове и статуи, той му изваял бюстове на Ленин и Сталин.
Продължил серията бюстове на съветски и руски лидери с тези на Михаил Горбачов и Борис Елцин. Сега скулпторът смята, че бюстът на Путин е логическо продължение на серията.”.

Не мога да не се съглася с това съждение – „логическо е” ( казано на руски, защото на български трябва да е „логично”).

Не знам дали на АФП принадлежи стилът на списване на такива пасквили („творецът” е определение за въпросния натрапник пропагандист, което издава пристрастието на списувателя на информацията), но в цялата дописка, предадена от БТА , e пълно с поводи за размисъл. И с откровени глупости.

Да започнем с факта, че Санкт Петербург не е роден град на Путин. И не само защото при раждането му този град със сигурност се е казвал Ленинград. Просто родното село на Путин беше издирвано с голям хъс, но си остана незнайно място нейде около Урал, Сибир и …не се знае точно. Не че е важно, но все пак за протокола трябва да се отбележи в случая, защото изследователите на биографията на кремълския властелин така и не можаха да установят с точност къде се е родил поредният спасител на Русия.

Някак като естествено продължение на тази недостоверност в информацията идва и лицемерието на цитирания говорител Песков. По думите му неговият началник Путин не искал подобни инициативи да навеждат на мисълта, че в Русия има култ към личността му. Сякаш не е вярно, че Путин еднолично избра своя наследник на президентския пост. Или не е истина, че си направи управляваща без никаква конкуренция партия, смазвайки всякаква опозиция, включително и медиите. След което развъди младежки гласовити подгласници (организацията „Наши”, наричана многозначително от свободолюбиви руснаци „нашисти”) , които, като китайски хунвейбини, тормозят с юношески плам малцината дръзнали да се съпротивяват на всичко това политически опоненти на путинизма.

Същият този Путин още не бил положил подписа си под инициативата на твореца. Колебае се, демек. Путин да се колебае? Ха, това само по себе си е виц.

А творецът Черношчиоков междувременно сътворил бюстове на Горбачов и Елцин, след като вече изваял Ленин и Сталин като подарък за калифорнийския губернатор. Звучи като връчване на „скункс” от „господари на ефира” за провинение, каквото републиканецът от Калифорния няма.

Не е известно творецът да се е трудил над образа на Сахаров, но е лесно да се досетим, че не е. Защото Сахаров, носител на Нобелова награда, световна величина като учен, символ на съпротивата срещу деспотизма в СССР ( като разновидност на руската традиция на тиранията) е отрицание на Путин и останалата спомената компания, обект на творческия гений на въпросния скулптор.

8 мнения за “Побратимяват насила Ленинград и Калифорния”

 1. .
  Парадоксално, ама в кабинета на един руски началник (не беше Путин все пак) видях портрет на Арнолд Шварцнегер.
  .
  2 х 1 метър, масло.
  .
  И кални цветове, не мога да си изкривя душата, да ме прощава художника.
  .

 2. Страшна работа е всичко това, и много опасна: но си личи, че у нас има доста поклоници на авторитарния режим на таваришч Путин, което пък навежда на мисълта, че такива нямат нищо против и у нас да се получи нещо такова, примерно, авторитарен режим на наший родной “любимец на нацията” Бойко Борисов. Щото он, този последния де, впрочем, надали ще има нещо против, след като отдавна си е назначил, макар и за нещатен, ала добре платен министър по ласкателствата не кой да е, а самия Бареков. Пък и защо ли нямам усещането, че демократичният ни и европейски премиер е принципен и горещ привърженик на демокрацията, на ценностите, свързани със свободата и прочие, и тъй нататък?

  Нищо чудно след някоя годинка и у нас разни творчески настроени подмазвачи да почнат да ваят статуи на нашия герой от Банкя, на нашия спасител, на крепителя на народните упования и надежди. Все пак, трябва да отчетем, Путин вече почти 10 години е у властта, докато Б.Б. – само три месеца. Но растежът на авторитета му за туй време е толкова огромен, рейтингът му пращи, вече гони и ще надмине като едното нищо тоя на самия Путин, което говори, че перспективата му в туй отношение – обожествяването на личността му от боготворящата го нация с овчи манталитет – е направо бляскава. Предвиждам, че към края на първия му мандат – ако така хероично продължават неръкотворните подвизи на храбрия ни премиер по медиите – у нас да се приеме “особен закон”, според който ония като мен, които си позволяват да се съмняват – въпреки талазите народна любов, които ги заливат! – та които безразсъдно си позволяват да се съмняват в гения и величието на “бащицата”, да бъдат тикани поне в психиатрии. Колко му е това да се направи де, требе отнекъде да се почне все пак?!

  Когато Б.Б. победоносно земе втори мандат – он вече се закани, че ГЕРБ ке ни управлява барем 1000 години! – тогава композиторите ще запретнат ръкави и ще почнат да пишат чалга-кантати за прослава на народния вожд, а пък Левчев, дай му Бог сили и живот, ще напише знаменитото: “Госин Борисов, никой не може да ми забрани да те обичам!”. И романи ке почнат да се пишат, и статуи ке се ваят, щото ний, българите, да си признаем де, още не сме успели да смаем окончателно и безвъзвратно света: мъчим се да го смаем, но има още накъде да се развиваме в глупостта си като нация.

  Хубавото е, че вече си имаме “Борисовград”, та поне град на негово име нема да има нужда да назоваваме. Но, впрочем, какво пречи, таваришчи, един град барем “Бойковград” да наречем, а? Примерно, Дупница с туй унизително и по просташки звучащо име напълно заслужава да бъде провъзгласена за Бойковград, стига братя Галеви да нямат нищо против, ама не вервам да смеят да се противят на народния ентусиазъм.

  Та ете такива светли бъднини ми се мержелеят на хоризонта, и подобни блюдолизнически текстчета и коментари, появяващи се в медиите все по-често, вещаят точно това. В общи линии вий забелязвате ли по нашите медии от 7-8 години да се говори нещо друго, освен за бате ви Бойко, а? Аз не забелязвам, а вие? Е, и да има нещичко, то е изключение, но неговата мощна персона украсява всеки български телевизор почти постоянно, с малки прекъсвания, в редките минути, в които премиерът си почива, или е в нужника, а в останалото време е все пред камерите.

  Е те затова требе наистина да му се построи паметник, за огромната му преданост и за великия му принос в обогатяването на родната духовност и словестност с почти постоянното многогодишно даване на интервюта на бодрите телевизионни репортерки и пред самия Бареков – в тия години на непресекнат душевен подем на нацията ни. Сметам, че е време да се подигне тоя въпрос за паметник, щото даже великият Уго Чавес не е давал толкова интервюта за единица време, колкото успя да даде за тия паметни години нашия титан Бойко Борисов. А пък това, че наш скулптур още не е направил бюст на бат си Бойка си е направо същински резил. Поне Вежди можеше нещо да стори по въпросо в знак на благодарност че Бойко го тури премиер! А, струва ми се, че е редно да се мисли така, какво ще речете? Или нещо бъркам?

 3. На мен ми се свива сърцето като слушам мои приятели да ми обясняват, как Путин бил перфектният управник на Русия, щото тя е една голяма и необятна и само твърда ръка ще ги оправи. И това са хора, които не са верни на комунистическата идея, определят се за десни и т.н.

 4. Дано родният Шварценегер – Бат` им Бойко, не засъбира статуи и бюстове, че за нашите мащаби ще ни дойдат вповече подобни “благодеяния” от руска страна…

 5. Този скулптор е явно от картела на бездарниците! Не вярвам Щварценегер да цени толкова творбите му! Интересно дали им слага блясък в очите на бюстовете! Имаше такава мисъл в един Български филм от по–ново време, “Леден сън”. И там беше описана подобна история на бездарен художник. Но доколкото тоталитаризмът е диктатура на посредственопстта, нищо ново под небето. И когато бездарието е широко разпространено, а няма гражданско общество (по различни причини: или свръхпопулация на бездарници, или висока тяхна организация, която убива гражданското общество и демокрацията, или и двете заедно), се получават мили родни картинки достгащи до Путински абсурд!
  Некадърник никога не би си губил времето с образа на Сахаров. Некадърникът е професионалист! Той работи за пари. За Сахаров пари няма да му даде никой. Никой не плаща за некадърни творения. “Мойсей” и ‘Венера” не са правени за пари и затова са гениални! Сахаров заслужава с бюста му да се захване гений. Добре поне че некадърниците са самоосъзнати! Те и затова са самоорганизирани в тоталитарните си картели. Предлагам да ги наречем “Путинки” тези картели в чест на самия Путин!

 6. Поздравления за А. Грънчаров! Много остроумен коментар-смях се от сърце,както се смеехме навремето на вицовете на радио Ереван. Истината, обаче е много тревожна и стращна и въпреки, че е поднесена по приятен начин предизвиква настръхване на косите.

 7. Сийке,опита за оригиналност на Г-н Грънчаров е много примитивен,и обективно неверен в някои неща.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.