Лека нощ, будители!

Наблюдателни колеги ( от сайта Медиапул) отбелязаха, че 1 ноември, денят на народните будители, е отбелязан от вицета.

Вицето на президента, на премиера, на министъра на образованието.

Това щеше да е виц, ако не бяха извинителните бележки за отсъствието на титулярите.

Президентът бил в Шри Ланка ( не вярвам там да има забранени за отстрел козли, които да са го привлекли, защото от десетилетия на този остров се вихрят едни тамилски тигри). Явно българско – шриланкийските отношения в този бурно развиващ се със скоростта на цунами басейн на нашата дружба насред Индийския океан го изискват!

Премиерът е бил в покрайнините на София за откриването на детска градина. Няма медия, която да не знае колко е важно.

Министърът на образованието, което е толкова заспало, че повече от всичко и всеки у нас има нужда от будители, изобщо не се налага извинителна бележка. Приляга му да го няма, макар да е бил на столичното тържество ( но в друго качество, като кандидат кмет). За по – срамните работи, като това да отговаряш за образованието, си има вице (бил е там).

Ако сте прочели всичко дотук, все едно, че не сте. Абстрахирайте се. Защото си е чисто заяждане на дребно. Ако не броим микроскопичния факт, че става дума за 100 годишнината от началото на традицията да бъдат чествани българските будители.

Спомням си как 130 беше закръглено като важна годишнина, като повод за междудържавна радост – цяла година, не просто някакъв си ден. А после ни върнаха услугата на тяхна територия – още една година.

Путин подгря тържествата, като доведе любимата си група „Любе” да ни попее по този повод. После БСП доведе отново любимата на Путин „Любе” да им попее на предизборен митинг. Ефектът беше поразителен, да не кажа поразяващ, за БСП.

Сега гледам и слушам телевизионни реклами, които ми съобщават , че любимата на Путин ( точно така, такава е рекламната примамка, че това е любимата на Путин) „Любе” идва да попее под патронажа на Бойко Борисов.

Чудна примамка, мамка му! Какво ли бъдеще се очертава за ГЕРБ при тази символика?

Извинявайте, ако съм ви разсънил. Кихнах без да искам, не че се правя на Дон Кихот. Дано не ви заразя със свинския си грип – държа си по навик ( описан от Оруел в „ Животинска ферма”) копитото пред зурлата.

„ Сит търбух, за народа глух”, казваше будителят Радой Ралин. Ако имаше мобилен в отвъдното, щях да му звънна за да си побъбрим пак за някои свинщинки- човещина е. Свикнали сме й в кочината.

Така че, лека нощ, будители, след 100 години срамота ( по Маркс, не по Маркес).

31 мнения за “Лека нощ, будители!”

 1. Във времето на Народните Издоители – едно свежо и оригинално отбелязване деня на Народните Будители от г-н Инджев.

 2. Защо никой не коментира цената на площадката – 240 000 лева. На никой ли не му мирише на корупция?
  Защо никой не смее да попита ББ с коя корупция ще се бори – може би с тази на миналия кабинет. С вчерашната. Днешната му е полезна.

 3. Лека нощ, СЪБУДИТЕЛЮ, Иво! Кихай си на воля. Те отдавна са в херметизираните си фе/И/рмички и са резистентни към човешките ни податливости.
  Може би им се иска само мааалко по-тихичка да е кихавицата, за да не стряскаме другите, заспалите.
  На здраве!

 4. Bai vi Boiko sha na opravia pod zvucite na Lube.

  I taka do izlizane ot krizata.

  Sled okolo 30 godini…

  Lube – tova ime prilicha na ime na SS officer – prilikata e sluchaina.
  Po-skoro stava duma za DS, a ne SS officeri, pod patronaga na KGB. Nositeli na ordena na imeto na Lomonosov….

 5. Тяхната Емоционална естетика,която ни налагат и/ по празници /-е една абсолютно свинска руска психотроника…Не звучи?!…Но пък го живеем…Иначе текста е страхотен!! И аз съм отдавна в същото настроение-ama kvo…

 6. Това са фактите за съжаление!
  За събитието, което е анонсирано на посочения уебсайт тук (http://www.sofrony.net), бяха известени 5 пловдивски медии. Няма да ги изброявам, за да не им правя реклама. Сигурно са отразявали събитията в Шри Ланка, предизборен митинг или откриването на споменатата детска градина, но не дойдоха на това СЪБИТИЕ. Пиша го с главни букви, защото учителите от двете училища не пожалиха почивния си ден и го жертваха, за да се доближат и очертаят отново следата оставена от св. Софроний Врачански и на будителите. Какво направиха политиците в чест на 100-годишнината от честването на този празник. НИЩО! Сега може би ще се сетят и ще изпитат нещо като срам, както стана със 100-годишнината от обявяване на Независимостта на България, сетиха се в последния момент, конкурси състезания и др., които потрошиха маса пари, но не в годината на 100-годишнината, а в чест на 101-годишнина.
  Мисля си, че ако бях известил горецитираните медии, че има ученик, който е наръгал с джобно ножче съученик, или има болен от грип, те щяха да дойдат и да захранят с лоши новини, перверзното желание да се чувства човек добре, когато ближният му е зле.

 7. Виц е истинските ни будители да са в немилост, а приспивателите на народното самосъзнание да се вихрят до пълна победа на личните си изгоди и амбиции, затова срамотата и мизерията в държавата вече граничат с посмешище.

 8. Към d o k o и останалите б у д н и!!
  На фона на трогателните медийни порции,случки и участници Target #2.5 ….жесткостта ми се сломи,more now, as events evolve,and on occasion
  of the 101th Anniversary….
  За да е в тон със психотрониката и грипа,като свински…ама кво!

 9. Честит празник г-н Инджев! Честит празник на патерица на всички в блога!

 10. За истинските будители не е характерно заяждане на дребно, както и упоменаване на физиологични състояния…МАЙ…
  И стига с тези козли…май някой им завижда, че поне са обект на внимание…
  А от шарлан и псевдозачитане и смешна показност никой няма нужда- освен може би дребнодушковците, умиращи да са оригинални.
  Слезте на земята, г-не!!На мизерията и агресията в училищата им е нужен само президента…

 11. Към Ани:

  Г-жо, живеете в мизерия ( всякаква, може би) защото ви е все едно , че имате президент бракониер, който дава бракониерски пример за безнаказаност на управленската наглост по цялата верига от връзки в обществото. И вие сте му съучастник с начина си на мислене. после не се чудете какви деца растат – те също искат да си правят каквото искат и да са безнказани – щом за главата на държавата може, защо да не може и за тях?
  А кой от какво има нужда, не е ваша работа да ме учите, особено по отношение на “смешната показност”, която консумирате доброволно, но яво с цел да се направите на интересна с глупостите си…

 12. Ако който и да е от будителите се надигне ще предпочете да си легне отново. Звучи грозно, но образованието ни е катастрофално, днес като влязох в училището на детето ми което се намира в район централен на втория по големина град в България щях да умра от вунята на орина и мръсотията която беше на всякъде, за студа няма да говорим. И си мисля можеби това е добра подготовка за живота който ни чака в нашата мила родина. Реве ми се, а на вас.

 13. Вземайки повод от АНИ, ще повторя за кой ли път, казаното и от много други, че само четмо и писмо не стига. Иска и мислене, въображение и отговорност. Защото в началото е било словото, а не бръщолевенето или доносите. И за да сме в темата – Будителите са агенти на Обществената безопасност, а не на Държавната сигурност.

 14. Честит празник, макар и със закъснение, Иво!
  Използвам единственото число в пожеланията си за непресъхваща будителска съвест заради съпричастността към мислите ти, която тази форма на общуване дава – свободното (докога и дали) интернет-блогиране.
  Бъди здрав!

 15. Дами и другарки, господа и другари !
  Будители някакви !
  Вие знаете ли кой е гласувал Конституцията ?
  Не се знае, 118 години, кои са депутатите от Великото Народно Събрание на България.
  За какви будители/ки говорим, моля ве ?
  Имаме ЗАсекретеНО Народно събрание.
  Когато дораснете да си поискате списъка с имената на будителите, които са гласували Конституцията на България ще може да говорите за днешните събития.
  Дотогава, както ви пише “съдържателя на този хан” – Лека нощ .

  .

 16. Г-н Инджев,Т.Дончева е по-наясно,
  отколкото някои сабеседници на г-н Бареков,днес и утре!!!!
  Сакън!,да не подплашите някоя “коза”,ако се дърли,не само повече от Дончева,за единствените стожери в държавата,и “вижда”,че случващото в БСП,обслужва само ГЕРБ.
  Я,колко е точен др.Я.Стоилов,
  когато зове за мобилизяция на повече сили и формирането на силна опозиционна политика.
  Тъй като вървят ламбади и дансинги,бихте ли могъл,наред с др.,да ми подскажете,дали Първият консул,е схванал,че целият сценарий,за е т н о-преместаване на ловния обстрел,наподобява филма “Тя танцува едно лято”,а да го оставим сега,-другари-да се наиграе по шестобалната система..докато си огледаме и отгледат следващият!!!
  Някой дълбоко,ще сгреши,обаче,ако плаща данък на дипломите….
  каквито нямаше и Тато!!!!
  а н а ш и я т има и титли,или са
  с л у ч а й н и?
  Каквото трябваше му бе казано,но не на дребно и с разбирането,че ако не изведе на преден план
  м о ж е н е т о,просто,ще му “скроят капата”и няма да чакат за др. р у м б а,от сто години!

 17. sas sigurnost drugarkata Ani ne jivee v mizaria.
  Osven duhovna…

  No tova otdavna, ot 1944g niama nikakvo znachenie.

  Moje bi drugarkata Ani e sashto ot tezi, koito imat dohodi ot nikolko hiliadi leva a se osiguriavat na 400.

  I posle imat pretencii da se lekuvat v bolnicite shtoto bili osugureni.

  Da osigureni ste s partiini cherveni knijki i prezidenti-chengetoa, promulgatori na chalgadjiiskoto vi obsjtestvo

 18. Специално за Ани.Госпожо,нека все пак отбележа,че в случая с Узбекистан не става дума за някой козел от с. Сирищник,а за така наречения Архарски козел,който на всичкото отгоре е вписан и в Червената книга на изчезващите видове.Но принципно на нашия “президент” не му пука и за изчезващите видове от собствената му държава,та за някакъв козел ли?Поздрави и успешен ден.

 19. Слушам “Любе” от 1990 г. когато Путин е бил скромен майор /или подполковник/ от КГБ и хал-хабер си е нямал, че ще става президент. Гледал съм два от трите им концерта в България наживо. Гледал съм по телевизията поне още 20 концерта. Няма да пропусна и този. Хич не ми дреме кой го организира и кой ги кани. Чини ми се , че ако бяха между живите и Р. Ралин и Оруел биха ги харесали а защо не и Маркс заедно с Маркес /на последния Господ здраве да му дава и дано да се разрешат проблемите с издаването на романите му на български/

 20. Честит празник, г-н Инджев!
  Бъдете здрав, желая Ви всичко добро.
  Отбелязването на празника е лакмус за нашето състояне като народ, общество и държавност. Поне в сравнение с нашите предци от Възраждането.

 21. Ники-Би ли си, деБИл ли си, не те знам, но Радой Ралин слушаше Борис Гребенщиков(виж в YOUTUBE за същия), а, до колкото знам, Любе ги слушат само селяни, селури, селтици и такива, като тебе!

 22. Драги Иво и чтатели на блога!
  На днешните ни политици НЕ им трябват будители!
  По-скоро будителите ИМ пречат.
  И за това политиците не искат да участват в честванията…

 23. Честит празник на всички и най-специално на самия днешен народен будител Иво Инджев!
  Политиците ги оставете, те си спят техните сладки сънища и хич не искат да се събуждат в кошмара на ежедневието ни! Разбираемо е. Това деиства, като пронизителен звън на будилник в студена ранна Януарска утрин, когато и парно, и газ, и ток са спрени. При това по твоя вина!

 24. ККБ е единствената страна в Света,където има подобен празник. И точно в тази страна(кочина),където се празнуват “будители” н анарода,НАРОДЪТ е най-заспал ,в сравнение с другите народи. Същия парадоксален стил като българската номинация “Човек на годината”. Умряла работа,народът е отнесен от вихъра,както казват Съветските ескимоси ,”Gone with the wind…”

 25. Таа па,Ани,откъде се измърдри,ей комунистко марш от блога да не го мърсиш.Да се забарни достъпа на комуно-идиоти в този страхотен сайт,те ни забраняваха да слушаме Бийтлс,а се га се навират да ни тровят душите,смърт на комунизма ,свобода на хората!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.