“Горе ръцете, Станишев”, или ” долу ръцете от Станишев”?

На 4 септември 1992 г. телефонът в хотелската ми стая в Лондон звънна и започна най – дългата церемония по награждаването ми като журналист (двайсетина, ако не и повече минути) с доверието на световна институция в областта на журналистиката

. „Разпитваха” ме от световната емисия на Би Би Си. Искаха да знаят моето мнение по актуални въпроси, свързани с политиката. Явно това беше тест от тяхна страна дали ставам за коментатор пред тяхната аудитория – езиково и не само.

Както по – късно разбрах, ставаше дума за часови пояс, в който пред радиоапаратите са…20 милиона слушатели в различни точки на планетата.

Така ми беше оказана честа да бъда канен от световната радиостанция за импровизирани коментари в моменти, които по мнение на редакторите от радиостанцията представляват интерес за света.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България осъди Тодор Живков на 7 години затвор. По случайност бях Лондон и след описаната по – горе процедура, преминавайки „изпита”, се озовах в студиото на Би Би Си. Водещите искаха да знаят що за процес е това, който обсъжда най – дълго управлявалия в Европа комунистически диктатор за „кокошкарски” провинения.

Кулминацията настъпи на финала на разговора, когато ми зададоха въпрос в десетката: не трябва ли всъщност на подсъдимата скамейка да е някой друг, над Живков. Отвърнах им, че „ръката на София е твърде къса, за да стигне до Москва”.

Успях да ги разсмея – в студиото и отвъд стъклото, доколкото успях да доловя по мимиките. „Ръката на София”! Ха-ха!

„Ръката на Москва” е клише от пропагандната престрелка от времето на т.н. студена война. Вероятно не е случайно, че едно от най – интересните свидетелства за разминирането на остатъците от нея с дипломатически средства е книгата на висшия американски дипломат Строуб Талбот „Ръката на Москва” ( преведена и е на български).

Причината за тази ретроспекция, която ви предлагам е, че насред Лондон брах голям срам и не ми се ще това да ми се случва отново.Тогава се опитах с шега се да се откупя за неадекватността на българската държава, която съди своя диктатор заради „скъсаните му чорапи”. Любезните ми домакини се включиха оневиняващо ( ме) с усмивките си в този скеч.

Но се питам: ако и Сергей Станишев се превърне по същия начин в нещо като „жертва” на зле обосновано правораздаване, дали ще ми стигне чувството за хумор да обърна отново работата на шега?

Призовавам: дами господа управляващи и обвиняващи, постарайте се да бъдете на висотата на очакванията! Не позволявайте справедливият гняв към бившите властници да бъде обезвреден чрез удобен за тяхната контраатака слабоват упрек и така да се превърне в техен коз за оневиняването им за далеч по – важни провинения пред България от това, че Станишев бил позволил, пропуснал, сгрешил ( или каквото и да е сторил) по отношение на някаква си смотана справка на ( май също толкова смотаните му) тайни служби.

Ако на Станишев ( и компания) не кажете „горе ръцете” по убедителни причини, скоро ще чуете шумното „долу ръцете от Станишев”!

40 мнения за ““Горе ръцете, Станишев”, или ” долу ръцете от Станишев”?”

 1. Да, има логика и дано не стане така, но пък нали и Ал Капоне бил хвърлен зад решетките за укриване на данъци.

 2. Много точно и съвсем навременно предупрежение г-н Инджев. Аман от тези „протрити чорапи„.
  Но съвсем искренно се съмнявам че от прокуратурата ще дадт ухо на подобно предупреждение. Понеже всички знаем колко е „професионална„, „неподкупна„,„справедливо защитаваща правта на гражданите„ „независима„ и т.н. прокуратура, та до там че настоящият главен прокурор и евентуалният„обвиняем„ Станишев,заедно са тичали като деца по боянските морави.
  Поредния кьор фишек за неговото оневиняване, ако не и нещо повече.

 3. Нещата май отиват на “Гоце ръцете”, защото сред потурчените от Станишев секретни документи има нещо за “Петрол срещу храни”, когато Гоце беше шеф на БСП.

 4. Човека, когото сега тълпата хули, скоро ще тачи като национален спасител.

 5. От скъсаните чорапи на Станишев се носи неприятна миризма. Мисля, че е задължително той и приближените му да бъдат изследвани за гъбични инфекции. При положителен тест – да бъдат лекувани своевременно за да се предотврати разрастването на епидемия и извън ЦК.
  Това за краката.
  Ръцете и главата – само при по-тежки диагнози…

 6. Ивчо, забелязвям, че обичаш да насъскваш и настървяваш хората към “падналите на деня”. Не се учудвай, че се скиташ немил-недраг без работа и чакаш някой да ти преведе сумичка по сайта. Оня отгоре чука с бастунчето. И мен ме чука бая време, та да мога да провиждам, когато го прави с другите. Щото да се забавляваш как уличните кучета са наобиколили Станишев и се опитват да го наръфат, е все едно ние да се забавляваме как таткото на четири деца виси на подаяния.

  Недей да публикуваш коментара ми. Казвам ти го персонално.

 7. у нас е традиция третата власт да се грижи за ризите и чорапите на другите две – това е ЧЛЕН (първи) на нейния морален катехизис, нещо като таен маршалски жезъл във войнишката ѝ раница, като номера на Красю в паметта на мобилния ѝ или като слънцето на Малдивите и въздухът на Алпите за човек със скромно работническо-селско потекло. с две думи: за да извикаш “горе ръцете” трябва преди това да си си вдигнал гащите. а – Брюксел ми е свидетел – с нашите магистрати въпросът открай време не стои така.

 8. Браво на Велчев, това се казва приятел. Кой ще ти подаде ръка в труден момент, ако не приятелят, с когото сте расли в едни и същи детски ясли. Брилянтех ход на Велчев! За Станишев няма по-сигурно нещо от това да бъде разследван. Ще го разследват, разследват и ще се окаже, че престъпление няма, а и тапия ще му дадат. Я погледнете Софиянски! Колко хора имат тапия, че не са корумпирани? А Софиянски има. Така ще стане и със Станишев. Не че няма за какво да бъде осъдден Станишев, но не е за някакви доклади, в които няма никаква секретна информация, ами и не се знае дали има или няма такива доклади. Ако парафразираме Марк Твен “слуховете за моята смърт са силно преувеличени” – сега не бързайте да си го преставяте Станишев в роирани дрешки, такова нещо няма да се случи. Велчев затова е там, да бди, да не би нещо да се обърка и някой престъпник да бъде осъден и не дай си боже да бъде вкаран в затвора. Какво остава за Станишев – дори Велчев ще му бъде личен и персонален прокурор, защото някой главанак може като нищо да обърка крачката. Не го гледайте Велчев, че се прави на ударен по главата с мокър парцал, реагира светкавично да прибере сергейчик под крилцето си. Спете споконо деца, Сергей Станишев е в сигурни ръце, ще се върне целия в бяло. Долу ръцете от Станишев ви го казва Главния Прокурор на Републиката, ианче член на ЕС. Ако нещо го застрашаваяше Станишев, досега да си беше заминал за Москва, а банковите му сметки са там. Та не се много хващайте на този кьор-фишек.

 9. Върховна статия за долнопробните ни управници!

 10. Естествено,че от много години насам схемата е една и съща.Просто едно такова дело ще бъде перфектния начин за Станишев да си извади “извинителна бележка” за всичките безобразия по време на управлението си.И после се сърдим на Давид Черни…

 11. Ако на Станишев ( и компания) не кажете „горе ръцете” по убедителни причини, скоро ще чуете шумното „долу ръцете от Станишев”!
  Аз бих казал,че ще чуем „Да ви видя ръцетеееее”! и познатото щтракане с пръсти от фолка.

 12. У нас има събития и мъдреци,за които ще е по-добре мъдростта им да спира навреме,тъй като и самата Москва,не е успяла да уравновеси властта и свободата,
  като приключи с ерата на “революциите” и заздрави своята “Империя”,като я изравни по стойност с народа.
  Станишев,трябва да е несравним философ на законността в Брюксел и на либерализма в София,за да проявява повече практическа а не “академична” мъдрост,по-удобна
  з а Т е м и д а.
  На истинско изпитание всъщност,
  ще бъде поставен самият Бойко Борисов,тъй като с усета си към смешното,би могло евентуално,да му се наложи,да укротява с думите:
  “Не “с т р е л я й т е” повече с яйца,граждани:станах премиер!”

 13. Съгласен съм с г-н Инджев в смисъл,че обвинението е глупаво, за нещо несъществено и от цялата работа няма да излезе нищо.Най-много Станишев,който си е един некадърник,да получи ореол на мъченик,ако вземат да го осъдят на някоя глоба /впрочем не вярвам дори и това да стане/.Другарите социалисти ще имат да реват сто години как лидерът им е жертва на политически репресии.Прави са и тези от коментиралите,които сочат,че синът на Димитър Станишев и внукът на Борис Велчев и син на Владсимир Велчев са си комунистически деца от средата на най-висшата бивша номенклатура и да чакаш да си направят нещо лошо един на друг е все едно да очакваш как един голям,рошав и черен гарван вади очите на друг не по-малко голям и рошав събрат.

 14. Аз не съм съгласен, че “изгубването” на секретни документи е дребно престъпление. Това, че се наказва с малко време в затвора не значи, че е нещо маловажно!

 15. Скоро кмета на нашия град беше оправдан, затова че с бездействието си(разбирайте, неизпълнение на влезли в сила съдебни решения), не бил извършил престъпление, защото неизпълнението на съдебно решение, не е престъпление, естествено, как иначе. Очаквам, че българския съд, който ще се наеме да съди бившия премиер, също ще приеме важни неща, за несъществени и ще сме свидетели на подобен и за кой ли път вече прожектиран у нас смехотворен и обиден за обществото ни филм, наречен: Българското правораздаване, що е то и има ли почва у нас.

 16. В статията има ключова фраза за неадекватността на Българската държава и с робски,или, независим статус, но много тежко накърнена,
  особено през последните 200-300 години,поради с б ъ р к а н а приемственост в управленския капацитет.
  Тези,са само някои от причините за процъвтяването на утопични модели,близки до чергарските
  и скитски навици, противни на Рим и Византия,които изсмукват и малкото добродетели отстоявани още от Тервел.
  Академичното начало у Станишев е не само добре премерено,но и скрито,каквото е у избирателите с тенденция за -отново!- очаквана ерозия към подкрепата на която се радваха И.Костов,Симеон Сакскобурготски,той самият Б.Борисов,при състоянето на
  сегашните показатели по шестобалната система,която му отрежда 34% до равните на Царя и премиера с по около 50% и на Командира с близо 58%
  Но скоро успеваемостта при пожарните и аварийни ситуаций,ще
  насърчи др.”инвентаризация”,
  чукаща на вратата….за да
  наложи успеваемст и умения при кадърните родолюбиви българи – симпатизанти на ГЕРБ…

 17. Все едно да съдиш Джак Изкормвача за неправилно паркиране! Очевидно има грешка в мащаба! И грешен отново ще е съдът, макар че, ако има обвинение за неправилно паркиране, съдът не съди за масово убийство. А ББ май е в задругата на лоялните граждани, които пък го боготворят. Още от времето, когато той ги хващаше, те (съдиите) ги пускаха…

 18. Браво Иво,този път успя да поставиш на българския дръвник всички глави на червената ламя,сега идва редът на Българската Секира.

 19. Инджев, в Българският книжовен език
  се пише “В ДЕСЯТКАТА” .. тъпата ти тиква години наред налага софиенският ти диалект…
  А затвори си лайняната уста и вземи да понаучиш Български..

 20. …оня мафиот не беше ли осъден за неплатени данъци!?!?!?!?!?….

 21. Няма угодия. Ако не му го поиска (имунитета) – “като свински черва са се овързали”, “гарван гарвану око не вади” и т.н.
  Ако му го поиска – “брей, каква услуга му прави…”
  Боко през ден нови обвинения сипе – за 100 дни поне 50 далавери е разкрил и огласил, ама виждате ли, Станишев бил престъпник, ама така добре се е “покрил”, че никакви доказателства няма…
  Цирк на абсурда…ще го осъдят Станишев за небрежност при боравене с поверителна или секретна информация на глоба и това е…

 22. Към shattered moouth:

  На такива свинщини отговарям само с поучителна цел… И не заради теб, а заради всички останали…
  И така:

  Не става дума за променливото Я, което действително масово се бърка, а за правилното произнасяне на ДЕСЕТКАТА ( “единствено водещият я изговаряше правилно и вероятно се надяваше да повлияе на събеседниците си , но гласът му си остана самотен”, пише в езикова бележка по този повод във в. “Култура” проф. владко Мурдаров” по повод предавенето “В десетката” с водещ Иво Инджев).
  А ето за какво става дума: за числителното ДЕСЕТ, което в старобългарския се е изговаряло с един отдавна отмрял звук, т.нар.носовка, която в новобългарския език последователно се замества с Е.
  Ето защо, посочва професорът, единствено правилният изговор на производната дума е ДЕСЕТКАТА. Той пояснява, че заблудата идва от руската дума “десять” ( което многократно съм посочвал и аз от екрана, дори започнах едно новогодишно предаване на шега на руски език за онези, които предпочитат да употребяват руската дума “десятката”).
  Но ние все пак говорим български, отбелязва г-н Мурдаров в статията си, озаглавена “Чуждата десятка”.
  А вие на какъв язик говорите , освен на просташкия, който демонстрирате с руското си самосъзнание?

 23. До shattered moouth . Това ,че не знаеш как правилно се пише на български “в десЕтката”, повтарям : десЕтката, е малкият ти проблем. По-големият ти е войнстващата арогантност. Поне отвори един речник преди да раздадеш квалификации.

 24. Браво Иво!
  Цялата тази водевилна история с доклади, ДАНС, барети и разузнавачи вече започва да омръзва.
  Тя par exelence наподобява на една знаменита сцена от “Златния телец” на Илф и Петров, където Шура и Паниковски седят и се бутат един друг – “А ти кой си?” “Не, не, а ти кой си?” и пак “Не, не, не кажи ти кой си?”
  И всички очакват “батюшката-государь” който ще раздаде справедливост и ще оправи работата – както сполучливо се бе изразил Кончаловски в едно интервю преди няколко години.

 25. Защо този с “десЯтката” и онзи “глас в пустиня” ме карат да се срамувам?
  Вече не се страхувам от тези, а само се срамувам.
  Тяхната нервност и злоба ми действат окуражително. Значи са на изчезване.
  За което помага и апостолския и талантлив труд на Иво Инджев.

 26. Много по-често срещано е да се произнася “В ДЕСЯТКАТА”. Аз самата винаги казвам така, а понякога така и пиша. Но…правилната книжовна форма е именно “В ДЕСЕТКАТА”.Звучи ужасно,но пък си е правилно.

 27. Шатеред маут,марш на м.си в комунистическата хурка,свиньо комунистическа,кажи нещо ти,дори със сбъркан правопис,вие комуно-идиотите до правописа ли стигнахте. Ти като си толкова правописно грамотен защо слагаш пълен член на “…в Българският книжовен…”. Главо болшевишка,казва се …в Българския книжовен… Кой пиян комунистически убиец ви направи бе,какви са тези ваши майки дето са лягали под олигофренските ви бащи,няма ли най-после някой да ви бастиса….

 28. правилни са и двата варианта. Пак копмунистическите мръсници скапаха езика ни,само и само да не звучи към западните диалекти… като казват някои сняг,защо казват снежна топка,снегорин,Снежен човек,да си казват сняжен,от какъв зор си кривят устата и гласните струни. Който си казва хлеб,да си казва хлебана мая,или хлебозавод. В карлово казват няащо,ама да си казват,като са отнесени от вихъра.

 29. Най-точната характеристика на Станишев за самия него бе “мишата” му озъбена усмивка при коментара за куфарчетата с пари. Видите ли, той като чадо на човек от ЦК не бил получил куфарче с милион! (тук пусна усмивката)
  Но нали всъщност той и тези от “компанията” му държат списъка на хората с куфарчета! Тук е мястото ние да размахаме юмрук. (Селинджър, реплика на Сиймор)

 30. Много е важно не колко ще го осъдят, но за какво ще го осъдят. Предупреждението на Иво е съвсем на време, но е много съмнително дали ще го чуят тези които трябва, тези от които процеса зависи. По досегашния ни опит това са най-безсрамни гьонсурати за жалост!
  И аз съм се червил в Лондон, като най-обикновен турист в голяма и пъстроцветна по националност група от хотела, когато гидът посочи като една от най-големите забележителности мостът над Темза, на която е убит от български шпиони големият български писател, поет и журналист Георги Марков! Само час преди това се бяхме представили със жена ми, в групата, като българи. Петнадесет минути говори момчето, а на мен ми се сториха като петнадесет часа срам! Но това е! Едни вършат срамотите, а други се срамуват у нас. И няма да се оправят нещата докато тези, които се срамуваме вместо да се червим, като госпожици не хванем гьонсуратите за гушите и ги поставим на мястото им в затвора! Велчев, щял да разследва Станишев и да го дава на съд, където някой “назначен от Красьо Черничкия” щял да го осъди! Вярвате ли на това? Те всичките са за разследване, съдене и осъждане на доста солидни срокове в дранголника! И докато това не стане, приятен срам!

 31. До Кирчо: Изключително точно казано! Страхувам се, че си безкрайно прав, друже.

 32. Мръсната комунистическа пасмина в лицето на този,който е постнал коментара си,под прозвището-” Глас в пустиня “,отново се обаждат,за да поучават човека,който е наясно за дереджето на държавата!Не им се иска на дъртите комуняги,да възтържествува истината и на всички червени хайдуци,да се въздаде заслуженото,заради геноцида срещу нацията и за нейното тотално опоскване!Не трябва въобще вече да се допускат гласовете на такива,да тровят нацията!За такива,привилегии само на по южно място в Бакърена фабрика,и колкото по скоро,толкова по добре за България!!!

 33. Въпросът не е толкова политически-колкото има ли престъпления. У нас се спасяваха вече 20 години всички, които казват са изнасяли милионите с куфари и разпиляха парите н.. Дали Сергей или някой до него го е направил-най-вероятно Сергей не е обръщал внимание (виж интервю на Румен Петков в което казва че го е предупреждавал за секретарката му и пиянствата по Кюстендилските кръчми). Има точещи се с деситилетия дела, непрекъснати смени на прокурори, съдии част от тях са добри, но се губят и не им се дават възможности.
  1) Не е въпросът дали ще съдят Сергей-същото ще стане както стотиците дела, като почнем от 1990 г. Въпросът е докога така??? Нали затова убедихме младежи да гласуват за ГЕРБ-да има закони, да има взискателност, да има по-хубав живот, да няма кражби, да няма корупция, да има ред. Драги Иво, питаха ме млади хора “Сигурни ли сте, че старата комунистическа номенклатура не се връща чрез ГЕРБ на власт”-бяха пуснали 10 дни преди изборите листовки/клипове срещу ГЕРБ. Аз се кълнях в себе си”Да, Бойко никога няма да постави комунисти на власт, повярвайтеми-казвах им”. Но, както писах на предишния ти блог-с ужас научавах как БКП секретари които спираха развитието на хора заемат водещи позиции сега назначавани от Бойко.
  2) Този път много внимателно анализирам дали наистина ще има изпълнение на обещанията и “присъди, търсене на отговорност, затвор за тези, които дори бюджета и земите ни са окрали”. Така както осъдиха един нещастен пиян, че направил дребна нередност.
  3) Във връзка с горепосоченото една възрастна дама ми каза “Гарван гарвано око не вади”-затова ако гарваните-съдии са от същото “гнездо” на тези “гарвани”-извършили престъпления, не знам как ще стане. Е явно трябва не гарвани-а европейски/независим съд за да се тръгне напред.
  4) Радвам се Иво за твойте успехи в Лондон. Ако България имаше 50% ясни и точни и принципни като теб хора-сега да сме надминали редица държави (реално ние по население сме по-малки от Ню Йорк). Сега нещо лично: Иво, мама много харесваше твойте предавания по телевизията-аз също. Но мама почина и все питаше-къде си, кога пак аналитично ще обсъждаш нещата. Сега го правиш с блоговете-добре е.

 34. Горе рацете и долу гащите и хоп във затвора Сер – гей там ти е мястото на теб и олигарсите мафиоти групировки на БСП.

 35. Аз съм чувал за данък “Десятък” и си мисля че “десятката” е правилно. Но… софийските мнения са по-“висши”

 36. По места в провинцията все още не сменени корумпираните държавни служители на Станишев и сие и не усеща ли Борисов, че стой на тръни?! Ако скоро не ги махнат, те ще провалят правителството! Тройната коалиция развъди нечувана корупция и анархия, но затова гласувахме за ГЕРБ за да се дправят със Станишевите хора! БСП разказа играта на Българската икономика, лъжеха за кризата, раздуха държавната администрация, а Президента си мълчеше! А сега пречи на правителството! Защо?

 37. Жалко исрамно еда коментирам глупостите на г-н Инджев, на когото все комунистите му са виновни. А когато управляваше неговия патрон Костов пак комунистите ли бяха на власт? Или тогава нямаше корупция – “г-н 10%” ( бог даго прости) и други титани на корупционната практика, като РМД, братовчеди и други. Или мислите че ние сме късопаметни?
  Значи агитирахте младежите да гласуват за ГЕРБ. Аз несъм младеж. но за мене най-голямото унижение е даме управлява полицай – бивш комунист. А пропо бивши негри има ли?

 38. Иво,абсолютно си прав! Или казано официално,г-н Инджев,подкрепям Ви напълно! Дано този път управляващите и правораздаващите намерят и приложат /не че ги няма/ верните улики.Не ми е ясна позицията относно Ахмед Доган.Нямало било никъде негов подпис?Айде ,бе.Или пък ако е неграмотен,не си ли е лепнал някъде палеца?Или отпечатъци от другите му пръсти?Нека и “дактилоскопите” се потрудят.В полза на съдебната система може да бъде и самият Станишев.Може да сътрудничи на прокуратурата и следствието за разкриване на престъпленията и на “колегите” му Сакскобургготски и Доган.Да сключи станалото модерно напоследък “споразумение” с прокуратурата и съда.Тогава може и да му се размине с по-малка присъда.Но да бъде осъден!!!!!И другите и третите и четвъртите и т.н след него всички,които са си го заслужили.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.