На наш грип и сто тояги са малко

Един мажоритарно избран началник в държавата ни беше арестуван за бракониерство.

При ареста били намерени ловни пушки ( за цената им, на колко годишни заплати се равняват евентуално, няма информация).

Високопоставеният бракониер е бил уличен на местопрестъплението в компанията на полицай ( у нас, уви, това често означава „обслужващ персонал”).

На мястото на престъплението имало и други действащи лица, които избягали ( защо ли, след като били за гъби, по думите на арестувания ?).

Арестуваният и освободен след разпит мажоритарно избран началник заявил , че всъщност не е правил това, заради което са го арестували ( бил за гъби – нещо като на разходка, а не на лов в резерват).

Помните ли вица за онзи, който си купувал всеки ден „Работническо дело”, поглеждал първа страница, смачквал го и го хвърлял в близкото кошче за смет? А на репликата на продавача, че некролозите, които явно търси, са на последната страница, отвърнал: „ този, който чакам, ще се появи на първа”!

Вие сте като въпросния купувач на „Работническо дело” , ако се надявате …

Случката с арестувания бракониер напомня малко на този анекдот. Ако си мислите това, което може би си въобразявате по отношение на бракониера на върха на държавата ни, проявявате нетърпеливост. Става дума за кмета на Созопол Панайот Рейзи, арестуван за бракониерство в резервата Ропотамо.

Е, все пак това е едно добро начало. Защото приликите са очебийни. Само мащабът е различен.

Ако замените Созопол с България, резервата „Ропотамо” с гората край Симитли ( където уличеният високопоставен бракониер също отрече да е ловувал), а убитата сърна заместите в тази ясна и кървава картинка с отстреляния в Узбекистан козел архар, аналогията ви ще бъде напълно основателна.

Както и подозренията ви, че не само свинският грип е заразен. Заразителен е примерът на пренебрежението към закона, демонстриран от най – високо място в държавата. Това е епидемия, която отдавна е обхванала страната, но мнозина предпочитат да не я забелязват – сложили са си маски против заразата, но на очите и изобщо на сетивата, с които се разпознават свинщините.

20 мнения за “На наш грип и сто тояги са малко”

 1. Г-н Инджев,
  моите най-искрени поздравления за смелото перо и точните думи ,но ми се струва (за жалост),че е дошло време да грабнем пушки вместо писалки и да остреляме “едрият рогат добитък”,който успя за 65 години да ни стъпче така както ‘чалмите’не успяха за 500 години!Ако искаме да има живот за децата ни ……
  С Уважение: “Бог е на помощ”-Лазар

 2. А има и един друг виц, за бракониера, която, като бил хванат от горския с убит глиган на рамо, отвърнал така:

  – Бре, какво прави тоя глиган на рамото ми бе?! Леле, не съм забелязал кога се е качил там. Егати нахалните глигани, човек малко да се замисли, и хоп – кацат на рамото му.

  Или нещо такова беше казал, не помня вече?!

  А щом реалността в държавата ни напомня на толкова много вицове, значи тогава какво сме: вицовска, или смешна държава май сме, а?

  Да се смее човек, ама със смях пред сълзи… щото съвсем не е смешно че сме точно такава държава.

  “Всеки народ си заслужава управниците” (“Всеки народ е достоен за своето правителство”) – е написал философът Хегел.

 3. Не съдете хората така жестоко !

  Всички те имат светлият пример на “Ловец № 1” и вървят смело по неговите стъпки .

 4. Поздравления за участието ви в БНТ1. Учудвам се, че Първанов е допуснал такова своеволие на държавните чиновници. директивите му явно не са били правилни или някой ги е пренебрегнал:)

 5. Повече ме смущава друго – тази страст да се убиват животни. Напълно безсмислено убийство, задоволяващо перверзното удоволствие да се чувстват нещо като свръхсъщество. Тази мания ни я завещаха комунистическите лидери, които в стремежа си да минат за по-първа ръка хора, имитираха маниерите на аристокрацията от средните векове. Резултатите не закъсняха – чудовищни изстъпления срещу хора и държави. Затова всеки политик, бил той кмет или президент, ако се хвали с ловната си страст (и подвизи) би следвало да бъде възнаграден с нашето презрение и отвращение. Разбира се, стига да не сте и вие ловци (убийци на диви животни)…

 6. Има едно бебе на “Дондуков 1”,което навлезе в среда на изпитания,за която стискаме палци,защото с всяко друго,отново би започнало поредното броене, а Бългалия е на командно дишане и са вредни,било медиен шум, хулиганщина и недай боже,
  откровено камплексиране от вероятни пукнатини,за които В.Сидеров правилно предупреждава,
  докато И.Костов,предвидливо,се окопава в полето на затягане на бюджета,а К.Добрев,син на бившия му “приятел”,зове за декапсулиране
  на БСП.
  Сега когато “настана вечер и изгря месецът”,да си дойдем на думата:
  На мен ми е ясно,че В.Сидеров и напипал болното място,относно технологията на управленските решения и едва ли има място за съмнение,относно този подход у самия премиер,по много и различни в т.ч. и житейски причини.
  Има заявка и тенденция за актуално еврепйско управление,г-н Сидеров,и ако не бях Ви го “казал”,в интернета,преди месеци,
  с копие до Джо Байдън,сега
  нямаше да занимавам блога на журналиста Иво Инджев,който понася с нас последствията от нашето българско традиционно изоставане по редица критерии в сравнение с Източна Европа,да не говорим за стара Европа.
  В неговия блог има окуражавищи наченки в своеброзаен инкубатор на възкръсващо от пепелта си,гражданско консервативно общество,което най-добре ще отговори на въжделенията на онази България,изтърбушена от комунизма.
  Не бъдете “бракониери”,очистете се от личното тшеславие по отделните избрани от вас писти, и
  се заемете ефективно със завета на “Ловец №1” за кооптиране на разпръснатия по време и на Вашия преход,съвкупен национален талант,
  защото Генерала действува не п о к р и т о и не задкулисно.
  В противен случай,БСП ще се върне власт,а вие ще останете само като изчерпани партии на този етап,а и ще стоварите непосилно бреме на раменете ни.

 7. Уважаеми Иво, гледах Ви днес по Канала и за пръв път влизам в блога Ви. Харесвам Ви като журналист и човек с мнение. Исках да ви помогна и финансово, но след като изпратих SMS на посочения номер, получих отговор, че услугата не е активирана или имам грешка при изпращането. Парите обаче бяха изтеглени от сметката ми. Ще се радвам, ако са стигнали до Вас, но моля да проверите и да ми отговорите, дали този начин действа. Ако не – какво друго да направя. Не съм регистрирана в epay, а предполагам, че и много други хора не са и им е по удобно да пращат SMS.

 8. Този архар стана интернетна звезда. То стана най-популярното животно от защитен вид. Само, че не е козел, а е овен. Тази малка подробност подсказва, че май не ни пука за отстреляното добиче, ами целта е да отстреляме президента. Не бъркайте лова по протокола с обикновеното бракониерство. Те са по отделна тарифа. Пример – 1973 г Брежнев отстрелва елен-медалист. Резултат – опростен дълг за един милиард рубли. Франц Йозеф Щраус отстрелва елен. Резултат 700 млн. долара заем при 2% лихва и култовият въпрос на Тодор Живков към бавареца по време на лова: “Какво трябва да направи България, за да влезе в ЕС?” Годината е 1987!
  Традицията на протоколния лов е, че този, който гърми трябва нещо да даде или поне да обещае. Каква е сделката между президентите на България и Узбекисъан? Там е въпроса.
  Иначе да не се правим на големи природозащитници. Някой да може да си спомни на prima vista поне 3 животни от Червената книга на България? Не гледайте в GOOGLE!!!!

 9. Гларус : не виждам никакъв смисъл в коментара. Дали сме природозащитници или не няма значение, важното е че не искам президентът ми да нарушава законите и това е. Няма никакво значение кой е защитник или не. Ако не го разбирате, още по-зле.

  Аз се сещам моментално за тюлен монах, златка, царски орел …. и мога да продължавам дълго. Но това няма никакво значение.

 10. Гларус, вероятно Бай Тошо е имал пророчески дарби, щом 6 години преди създаването на Съюза е искал да влезем в него. Явно трябва да се концентрираш върху лова и защитените видове 🙂
  Иначе статията е интересна, ама все ми се струва, че има известен реваншизъм…

 11. adashec: Абе не вас ви е много лесно да говорите за реваншизъм…..

  Аз не мога да видя знак на равенство между това да използваш властта си, за да уволниш неудобен журналист и това да пишеш срещу очевадни погазвания на закона. Просто г-н Инджев си продължава да коментира действията на Първанов както го е правил и от телевизията…. това ако е реваншизъм !??! Не знам!?!?

 12. Уважаеми г-н Савов,
  Много е спорна тезата за нарушаване на законите. Откъде си сигурен. Сто души потеря се събрала, барабар с министър-председателя им, шефове на резервати и разни държавни екологични организация да обезпечават кефа на гостенина. Сигурно и разрешително има издадено. Или мислиш, че някой горски му е искал ловния билет.
  Не това е важното.За мен това е ПАРВАНЮЩИНА. Това е срамното.
  Неясните ангажименти на Първанов по въпросите на енергетиката. Това е опасно.
  Връзките му с олигарсите. Това е осъдително.
  Неангажираността му към органите на сигурността. Това е много опасно.
  Неглижиране на външната политика. Това е недопустимо.
  А вие сте се хванали с този овен. Между впрочем, ако някой има мерак и пари може и да стане втория трофееносец на архар. http://www.trophyhunt.ru/trophies/rams/details.htm?id=10313653@cmsArticle
  @ adashec: Дали е ЕС или ЕО все тая. Нали не ги бъркаш със СИВ?;)

 13. Savov: Може и да сте прав, аз просто казвам как на мен ми изглежда

  Гларус: Познанията ми за СИВ са скромни(може би за щастие), но от ЕС разбирам горе-долу, ЕС и ЕО не е съвсем едно и също, а ЕО също съществува от 1993, вероятно имате предвид, че е попитал за ЕИО, не е чак толкова важно, но, след като ме ограмотихте по ловните въпроси, реших аз да допринеса за вашите познания по европейските въпроси

 14. Бре откачен народ,оставете животните бре,оставете и глигани ,и козли и орли,не поните ли колко народнизбиха комунистите,колко народ затвориха,колко майки разплакаха,. Да,похвално е да се търси законност,достойно е да се опазва животинския свят, ама нас,хората,кой ще опазва.

 15. А за избитите тюлени в демократична Канада никой не говори, а ? :-)(щеше да сте смешни, ако не бяхте жалки)

 16. поздравления, г-н инджев! много точно сте напипали проблема. това прословуто чувство за безнаказаност и желание светът да започва и свършва с нас.

 17. Ижо, в чужбина съм. Пише по-гор-финнсова помош. ак да разбеа за какво и за какъв период от време се набират средства?
  Сайта ти е точен.Държавният глаа сбърка, като оневини нещо което главният прокурор иска, но така си знае той. Така сме години с него, но е заразително да оневиняваш нещо, което е прстъпление по закона и да го правиш пред студенти. Ужасна грешка-затова че го направи пред студентска аудитория-нали трбва да ги възпитаваме в законност.Аи че ткова му е мислнето-затова сме на този хал. Те се бяха забрвили управляващи-и този с пушките и всичките-мислеха че няма видов ден. А то има видов ден- по каноните на живота.

 18. Разбирам интереса Ви към острите политически проблеми,но какво мислите за хилядите с малко пари,които трябва да намерят огромна сума пари,за да продадат имот на наи-близките си/синове,дъщери,внуци/.Решението за този начин на плащане на сделките е наложителен,но пържо трябваше да узаконят завещанията,а не да се облагодетелстват от стария закон за наследствоо и тези които са зарязали родители и деца.Бихте ли ми отговорили какво е вашето мнение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.