Лесно пишем, трудно четем написаното – що за национална дислексия?

По интересен начин се възпроизвежда старият виц за същината на въпроса, схванат светкавично: „ Ей, една дума каза и ме уговори”, възкликнала Марийка след като Иванчо й казал „здрасти”!

У нас се правим, че не разбираме за какво става дума. Вече дни наред държавата уж се тресе от уж невиждан скандали.Стигна се дори до уж нечувано обвинение срещу бивши премиери.

Да припомня: освен Георги Атанасов, който беше вкаран в затвора, за известно време там лежа и друг бивш управляващ другар – Андрей Луканов ( после дори го застреляха на улицата).

Скандали с разни списъци и изплували справки на службите периодично образуват по някой и друг кръг на повърхността на блатото ни. Така беше с „оня списък” на Доган ( за който по „Дарик” правят сега разследване) , както и с доклада до премиера Иван Костов, „изтекъл” във в. „Дума”, размахан след това злополучно в…полза ( както се оказа) на кандидата за президент Георги Първанов.

Да вметна, че и аз, който бях водещ на телевизионния дебат, в който президентът Стоянов ми връчи въпросния доклад най –изненадващо, едва наскоро научих една , струва ми се , съществена подробност. Първанов е бил предупреден, какво предстои да се случи. Играл е „пас” с белязани карти и именно по тази причина избяга от участие в прякото предаване, оставяйки двамата си конкуренти да се неутрализират взаимно.

Оказа се, че човек от щаба на Стоянов, Петър Корумбашев, е информирал тогавашния шеф на БСП за предстоящата случка, която промени хода на нашата история през следващите години, вкарвайки във властта за цели 10 години един тогавашен аутсайдер, като Г.Първанов. Мен ако питате, именно това е най – сериозният „шпионски” скандал в демократичната ни история, защото от него произтекоха много сериозни последици – да спомена само „тройния шлем” в политиката на Първанов за пълно подчиняване на руските интереси в областта на енергетиката.

А какво произтече от всички останали скандали и скандалчета? Нито един от тях не доведе до някаква принципна промяна в същината на проблема. Защото тя просто не беше назована. Много ни е труден прочитът на очевидните факти!

А то било лесно – вижте как с едно изречение германското списание „Шпигел” поставя акцентът върху сърцевината на проблема ни, което някак си „ни убягва”:

„В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход”, се казва в статията на Шпигел онлайн, която предава най-важното от анализа на ДАНС за първото полугодие на 2009 година.

Да забелязвате в разхожданите по медиите като панаирджийски мечки клюки за ДАНС да се споменава нещо повече от това, че „чужди държави” са плащали на висши служители на тази структура ( по думите на един от разхождащите се, Иван Драшков)? Не е ли странно, че точно контраразузнаването, чиято работа е да разобличава чуждата намеса в държавните ни дела се занимава с всякакви сплетни, само не и с онова, което би трябвало да бъде основен предмет на нейната дейност?

В интерес на справедливостта трябва да припомня, че сянката на въпросните руски капитали витаеше в онзи доклад на службите, който предизвика промени в кабинета „Костов”. Но никога в публичното пространство от достатъчно авторитетна българска трибуна не е декларирано като основна причина за състоянието на държавата обстоятелството, формулирано толкова ясно от „Шпигел”.

Оказва се, че лесно пишем ( справки, доноси, оценки на правителството), но трудно четем дори написаното от самите нас!

Трябва да има някаква причина за тази общонационална дислексия, за очевадната кокоша, да не кажа накокошинена като петел на стобор ( който плаши гаргите) слепота!

Как по – ясно да ни го кажат, от това, че чужд мръсен финансов ресурс командва парада тук? И сега ли ще се направим, че не разбираме?

Да не се чудим тогава, че 20 години по – късно, отново продължаваме да научаваме най – важното за себе си от също така чужди медии, чиито основен ресурс обаче, толкова дефицитен у нас, е свободата да кажат истината.

26 мнения за “Лесно пишем, трудно четем написаното – що за национална дислексия?”

 1. Както на едно дърво понякога му трябва пръчка, за да расте право, добре ще е, докато демокрацията ни тръгне нагоре, да имаме коригиращ “отклоненията” патронаж от устойчиви демократични държави.

 2. Иво,
  този Корумбашев,или както там се казва,същият ли е,който сега е депутат или съветник от БСП? И ако е така,какво означава това? Че аз съм абсолютно прав,като казвам,че в България мирише и е загнило отвътре безнадеждно. А иначе за всеки трезвомислещ човек като две и две равно на четири си беше ясно и тогава,че това е постановка – интересното е обаче дали някога ще научим истинските играчи в нея. А що се отнася до този Корумбашев, ще е интересно да се види кой и как го е препоръчал на Петър Стоянов,който между другото имаше доста такива хора около себе си. Например, аз все още не мога да проумея как неговият прессекретар после изведнъж отиде на същата служба при един от ония богаташи,които СДС най-много критикуваше…Въобще – тиня,мръсотия,Иво,отвсякъде. А светлина има ли? Може би съм страхотен песимист – ето,току-що прочетох, че новият министър на горите Мирослав Найденов внася иск срещу Симеон за горите му. Браво,момче! Дано да не останем пак излъгани! А иначе така трябва да се действа. За да се върне поне зрънце от светлината…

 3. Поредното уникално четиво!
  Браво Иво!

 4. Г-н премиер,аз може и да съм разбрал,след последния ни разговор в качеството Ви на гл.секретар на МВР,как и докъде се простира безкрейната,
  перфидност,изобретателност и зла
  просташка завист в средите на сбъркани институции с безгранични и недосегаеми властови позиции,
  но Историята няма да Ви прости,
  ако продължите само с козметични средства,дори и след конкретно осъдени виновници за “потрошени”, човешки съдби – нравствено и физически – и се боя,да не се стигне,до там,че други да се боят за Вас самия,което е и би било несравнимо,по-голямото зло за изстарадала България.
  Тъй като в блога сме свикнали с мисълта за истинско консервативно гражданско общество,дано Господ се съжали над себе си,за да не ни изправя никога един срещу друг
  …ако някой са заблуждава,че с опит от нелеки в р е м е н а на противоречиви Ваши предшественици,
  ми е останало само, как да Ви гледам безкритично или да не отчитам -доказано-неслучайните сравнения като – епохална лекция – със С.Стамболов.

 5. Към Иво:
  Значи този Корумбашев е същият, който беше кандидат-депутат в моя избирателен район. Ох,още помня лицето му, когато викаше -БСП,БСП…
  Да,Иво,като че ли вече всичко останало няма значение…

 6. Излъган остава онзи, който иска да бъде излъган. А, струва ми се, че изказванията бяха от служителя Заяков по адрес на Иван Драшков и неговия кръг, които сега са на върха на ДАНС. Но, както и да е! Изглежда у нас принципът е както в друг подобен виц: “…гледам напред и изобщо не ме интересува какво става зад гърба ми!”

 7. този Корумбашев,или както там се казва,същият ли е,който сега е депутат или съветник от БСП? И ако е така,какво означава това?

  Ami oznachava che PEtar Stoianov e ili goliam idiot (za da go vzeme)
  ili che e chenge ili donoskin kato brat mu.

  Ili che nishto ne e osaznaval – ama tova sha go razpraviame v 4ta grupa na niakoia novootkrita ot Spasitelia detska gradina.

 8. Към doko:

  Знаех си, че споменаването на тази “подробност” ще предизвика реакции…Самият аз научих това наскоро.
  А иначе, да , става дума за същия , който беше в щаба на П.Стоянов, но го е предал в буквалния смисъл на думата.
  Какви облаги са произтекли за него от това по – късно, не знам ( макар да чувам доста неща). В крайна сметка предадени се оказаха доста хора, който изпаднаха в немилост или поне в невъзможност да гласуват поради липса на свой представител, за когото биха си дали гласа.

 9. …и се боя,да не се стигне,до там,че други да се боят за Вас самия…

  Monsieur Richelieux namekva che Spasiteliat shte bade zaplashen fizicheski, ako mnogo zapochne da deistva. Absoljutno ste prav. I tochno za tova nishto osobeno niama da se sluchi osven da go obere niakoi po-neznachitelen. Serguei Stanishev ima tozi profil no edla li shte mu se sluchi neshto.
  Za Simeon Saxa – toi otdavna e pod jezala na KGB. A Memed Dogan… zabravi.

  Ne se pritesniavaite – niama takava opastnost. Drugaria Borisov niama da napravi nishto koeto da zastrashi jivota mu. Toi znae po-dobre ot vsichki nas tova.

  A kolkto do “izstradalia narod” –
  “Sue quisque furtunae faber est”, koeto shte reche:
  Vseki e sam kovach na sobstvenata si sadba.

 10. Почитания, г-н Инджев – за смелостта, честността, откритостта, за която май се плащате до ден днешен, за жалост! Отново имам въпрос, свързан със споменатат “подробност” Та, знаела ли е г-жа Н.Терзиева, че този доклод ще бъде “размахан” публично. Ако е не

 11. продължение
  Ако е не, добре (донякъде), но ако е да, то тогава нямало ли е план Б,В,Г и т.н., та ако ще да е в последния възможен вариант, грубо казано, “да дръпнете шалтера” на директното предаване. По-добре неудоволствието на аудиторията и някое и друго административно мъмрене, отколкото това, което се случи като резултат на тогавашните президентски избори. За вредата от “големия шлем” съм напълно съгласна, но друго не по-малко поражение не е ли тройната коалиция с прякото акушерство на същия този субект, обичащ лова и странните туристически дестинации извън цивилизования свят?

 12. Doko,Doko,вярно е умозаключенито ти и съвсем не е алтернативно. Какъвто и виновник да се открие, той ще е удобен да извиним главните и да забравим какво става зад гърба ни. Представяш ли си Ленин и Сталин да са изпуснали революцията си заради един или двама, или трима предатели- виновници! Въпросният Стоянов обитава огромен апартамент на пъпа на София, до Пощенската палата, заграбен навремето от комунистите. Кой ни в тази театрална люлка люлее! Извинявам се за обръщението на ти!

 13. Вчера се върнах от Швеция, където имах среща с представител на шведската полиция. Той ни показа нагледно как върви сътрудничеството в разследване на транс-гранични престъпления.
  Europe – OK
  USA – Well…
  Eastern Europe, Soviet Union – Forget it!

  Там ни считат за част от съветския съюз. Там още мислят, че има съветски съюз. Неговото обяснение е, че съветския съюз има нужда от пари, пък били те и от престъпна дейност…

 14. Колко ло мръсни чорапи има да се перат в тази държава, за другото да не говоря по-добре.

 15. Към ilieva:

  Нямам представа дали Нери е знаела, но ми се вижда невероятно – просто си е класическо предателство.
  А и не ми се задълбава по темата…Не ми се вярва да получим потвърждение от “достоверния източник”.

 16. Обективно погледнато, ние, като местно население,исторически сме се специализирали в крадене от Империи, които необяснимо защо, държат да се инсталират по земите ни. Вярно е, че Британската ни убягна, а Европейската нещо се опъва, но без да съм фен на Руската, не ми е ясно какво толкова печелят от това хилядолетно харчене на пари у нас. Естествено, че такова изливане на лесни пари ще корумпира и най-чистите богомили. Или канцлери. Тая битка е непосилна за нас, ако не я водим като Съюз. И Европейски и Атлантически.

 17. do g-n Indjev,

  Az znam slednata sluchka.

  Vednaga sled zasedanieto na shtaba na P Stoianov drugariat Korumbashev e otishal na Pozitano 20 – videli sa go.

  Kolko e verno tova – ne znam. No iavno ima neshto verno.
  Jalkoto e che, tezi koito sa go videli nishto ne sa kazali na Petar Stoianov.
  A nie prostosmartnite razbirame vsichko post factum.

  Da mnogo ste prav – horata ostanaha bez chovek za glasuvane.

  I tuk vaznikva eternelnia vapros za tova koi organizira prehoda?
  Kakva beshe roliata na demokratichnite sili v nego? Da demokratizirat ili da paravanizirat?
  te narochno li se podvedoha ili bez da iskat?

  Sas sigurnaost obache dalgata raka na Moscow i neinia pocherk e navsiakade okolo nas…

 18. Вече е ясно за всички, че комунистите работят като Ал-Кайда – със спящи клетки по всички етажи на властта, в цялото общество и във всички географски райони на България. Като си свърши работата съответната клетка си я прибират – така беше с онзи барман, който замина в ДПС, с разни други далавераджии, които бяха разпределени според заслугите си към ДПС, БСП или НДСВ. Проследете колко СДС-ари един по един преминаха към тричленката. Просто не знаеш от къде ще ти дойдат 🙂

 19. Абе доко ти българин ли си,а? Пиши на български бе!

 20. За мен обаче продължава да стои открит и другия въпрос. А Петър Стоянов поради каква причина размаха тогава папката – наивност, лоша оценка на ситуацията, откровена глупост… Аз гледах тогава дебата и според мен Петър Стоянов за няколко секунди загуби спечелен мач. Лично аз тогава бях втрещен и досега не мога да си обясня защо постъпи така. Не може сериозен политик да се остави да го “изпързалят” по този начин. Поне аз така мисля. Неприятното е, че алтернативата му беше още по-неприемлива, а продължава вече толкова години.

 21. Към d o k o и всички останали в т.ч.и във връзка със странното учудване!!!,защо от Симеон Велики,Петър Първи и Екатерина Велика ,възкресила бляна за Втори Рим,чрез Константинопол,за малка България-едва сега-след прекършени амбиции през 1885 и 1914 г.СЪЮЗА вевроатлантическото евразийско!пространство,изглежда
  “закъснялото”ТОЧНО,поне докато
  в планетарното противоборство,не се случат събития,за което е предупраждавал,още Наполеон и се визират от Ностадармус!
  Опитвам се-в чест на добрата ви проницателност,-за която трябва да се радва самият водещ талант – да не ви занимавам с “бримки на чорапитеЧ или с “преплитането от Петър на прът по три пъти”,за да не се хабят някои,че “изпързялането” е останало not enough duly filed…но и кво от т,ва…да не би да им дреме…
  За случая най-подхожда Клавдий,
  защото римските богове са гневни,
  на не и сиапаната наивност
  на католическия клир,в т.ч. и моята,Д о к о…
  Хубавото е,че все пак сколасах,да подскажа на самия премиер,че долавям хода на събитията и Ръката,която ги придвижва,бавно но и сигурно….
  То аджеба и съвсем скоро,ще проличи,дали е станало ясно след поредните брюкселски дантели,
  колко и защо не съм бил чут или обратно,недай Боже,ако ти се случи да се съжаляваш!!!
  Иначе,нали знате песента за това, какво може България като малката мома ,дето плела мрежи на бедния рибар…та така от 681 до 1947г.
  а другото са си мренки като “ПЕРЛИ” ,които все изпускаме евразийски,забравяйки поради неактивирана приемственост на собствения несъхранен опит,още от времената на Тангра….и се лутаме из “балканските чукари”,
  щото толокова ни е акъла да оценим къде е “Златното руно”,за което трябват к о х о н е с….
  Но малко остана и аз ще окна како Марийке!

 22. Добре Иво,както казва народа ни, от дума на дума да си доидем на думата,- какво трябва да направят Българските Граждани, за да испълнят дълга си към децата си дома си и държавата си.В коментара си Морски казва -Тая битка е непосилна за нас,ако не я водим като СЪЮЗ,и Европейски и Атлантически.Иво,вие гледате България, от по висока камбанария напишете ни нещо по тази тема.

 23. Ама хайде със общи усилия да помогнем на Доко да си монтрира кирилица,айде бе мързеливецо,само ти се тарикатиш,или кажи какво ти пречи,бре простотия,бре инат.

 24. Абе Димо,какви гори бе бртале,какви козли,какви елени,какви патки са в главите бе,няма ли да се осъзнаете бе ,хора ли сте,какво сте се захванали с животинския и растителия свят,комуноидиотите изпиха кръвта на нас,хората,а вие с иглистни гори и бук се занимавате,бре хаймани

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.