Москва предупреди Борисов с милиционерски намек

Дадох си време да се ориентирам в разправията, озаглавена „Руски милиционери нахлуват в български имот” . Осъмнах и замръкнах с въпросите, на които нямам ясен отговор. И затова ще ги задам.

Преди всичко – откога пък е скандално руски милиционери да нахлуват в български имот? Огледайте се наоколо и ще видите, че по нашите имоти е пълно с паметници на благодарността за нахлуването им. В центъра на София под един от тях, размахал оръжие на метри от Народното ( ни?) събрание, пише, че българският народ им е признателен за това.

Разбирам, че няма разбиране за ролята на :

Нахлуващите ( сплашване, обискиране, арестуване?), на опълченците на входа. Нахлуващите ги били изтикали грубо, а те защо не са отвърнали или любезността им е част от служебните задължения в такива случаи?

Не разбирам кое от всичките твърдения в нашите средства за нещо като информация е вярно по отношение на характера на бойните действия:

Нападателите били командоси ( така твърдят вестниците на ВАЦ ), но според други били „барети”, борци срещу организираната престъпност, или милиционери от службата за борба с икономическата такава.

Не е много ясно и какво точно са превзели:

Търговското представителство на България, жилища на български търговци, сграда с офиси на български фирми, наречена Център на промишлеността, или просто са им (пре)взели страха на всички вкупом.

Не разбирам също, как така на посланика ни в Москва Пламен Грозданов е било наредено да изрази „силно безпокойство” ( каквото българската дипломация не е изразявала спрямо руската политика вероятно от времето на руските морски артилерийски обстрели срещу жилищни райони на Варна и Балчик по време на Първата световна война, при които загиват десетки цивилни), а в същото време в София премиерът Борисов демонстрира пред дулата на телевизионните камери точно обратното – спокойствие от най – висока степен. Той дори каза, че би постъпил като руските колеги, ако трябва да се ловят престъпници.

Не разбирам как така не сме разбрали, че това не било първото въоръжено проникване на руски части на същата тази българска територия ( както каза заместник – министъра на външните работи Марин Райков).

Аз, който не се интересувам много от това дали и колко редовно руски маскирани полицаи се разхождат с автомати из уж български имоти в Москва, не съм чувал нищо подобно ( защото не ми се вижда странно руската милиция да се разпорежда с български имоти). Но като гледам реакцията на някои ( като Райков), туширана от свръхспокойната такава на не кой да е, а на самия Борисов, се питам нечувано ли е всичко това, или просто не е за чуване?

Питам се също и колко външни политики имаме? Една на МвНР и нейния упълномощен висш представител Марин Райков и друга, на опровергаващият го като послание по казуса премиер Борисов?

Питам и друго, но още по – плахо:

Някой вярва ли, че такава операция на въоръжени братушки ще се случи изобщо насред столицата на авторитарната Русия без авторитетното позволение ( а най – вероятно и нареждане) на съответния автократ в Кремъл?

Вярващите може да са блажени, но в центъра на руската столица, край църквата „Василий Блажени” на Червения площад, подобни своеволия не се допускат от векове.

Има и нещо, което разбирам: премиерът Борисов има желание да гаси пожара. Но след като е лумнал, не е лошо да ни каже истината за него. Защото след всички приказки по темата за енергийната зависимост на България от Русия и опитите на новата власт в София да я оспори, милиционерската атака в Москва няма как да бъде разглеждана като „изолиран случай” от цялостната взривоопасна картина на заредените с газ, петрол и ядрено гориво двустранни отношения.

Един бивш пожарникар и охранител трябва да е в състояние да разпознае посланието, когато в имота му хвърлят коктейл „Молотов” като предупреждение да си плати задълженията. Защото, при цялото ми неразбиране, най – много не разбирам, защо руските власти не са поискали от българските съдействие да арестуват българските граждани, които така или иначе са арестували , но чрез взлом.

Което ми прилича на демонстративен вот на недоверие ( т.е. предупреждение) към новата власт в София и то точно по въпроса за борбата с престъпността, тясната специалност на българския премиер.

37 мнения за “Москва предупреди Борисов с милиционерски намек”

 1. Путин създава комфортна атмосфера за предстоящата среща с ББ. Енергични приготовления, твърде енергични, направо енергетични.

 2. Великолепна статия. Въпреки всичко, смятам че това което става е положително защото:
  – е явна провокация и акция за сплашване (за мен това индиректно означава, че някой в Русия се плаши от възможно развитие на големия шлем и трябва от своя страна да сплаши съответните фактори в БГ.)
  – все по-ясно лъсва лицето на руския империализъм – колкото повече си показва зъбите, толкова по-вероятно е повече хора да разберат за какво става дума и това да се върне като бумеранг към Русия. Подобен пример според мен е спирането на газта Януари 2009, когато тази демонстрация на сила, даде нов тласък на търсенето на алтернативни доставчици и повдигна завесата за още по-голям кръг хора по отношение темата за енергийната ни зависимост от Русия.
  Така, че играта на сплашване и демонстрация на сила рано или късно се връща тъпкано на “побойника” – така става вече в съвременния свят.

 3. http://www.focus-news.net:
  “…На въпрос дали сградата има дипломатически статут Грозданов обясни, че въпросът е доста сложен и по него се водят преговори. „По становище на МВнР сградата има дипломатически статут, а руската страна категорично не дава отрицателно становище за статута”, обясни още Грозданов и допълни, че от години се водят преговори по юридическото оформяне на всички имоти, които се ползват за дипломатически нужди на двете страни.”
  Как да не си спомниш анекдота за китайската версия на “силно безпокойство” – дипломатически термин за изразяване безпокойството на даден индивид, че е с 4 “топки” (вместо нормалните две), безусловна индикация, че врагът е близо.
  Учудва фактът, че казаното от Грозданов е представено като обяснение. То си е живо деклариране, че споменатата близост на врага е нещо приятно нормално. В Родината на Ломоносов, Пушкин, Лермонтов, Толстой, Достоевски, Менделеев, Циолковски, Плисецкая, Сахаров, Корольов и много още други не-Путинци! Явно там някой “недоправен” се мисли за Иван Грозни. Човек остава с впечатлението, че продължителното занимание с боен спорт създава мания за идентичност с минали величия на властта, странен медицински феномен!

 4. Г-н Инджев, прочетох материалите за случая,на мен обаче ми направи впечатление нещо друго интересно – става дума за казаното от Марин Райков, между другото,нямаме нищо роднинско, въпреки еднаквите фамилии,че се разследва шефът на имотите ни в българското посолство в Русия. Интересното за мен е,че това лице е дъщеря на партийния функционер от близкото минало Тодор Божинов. Интересно е и това, че и друг път е имало,по нейно настояване,намеса на руските части в този наш жилищен комплекс.Бизнесмени казват, че тя ги рекетирала по този начин. Тук бил замесен и оня Петър Димитров, спомняте ли си го – дето спеше в Петербург в хотелска стая за 5000 лева на нощ…Значи работата е доста сложна. Или много ясна…
  В едно съм сигурен – трябва ревизия,ревизия до дупка и на всички наши мисии в чужбина – там май ще се разкрият неща,от които свят ще ни се завие. Тези мисии,тези златни кокошки…Защо ли са любимо място на знатните щерки и синове? И знаете ли как те със зъби и нокти се държат за тези слугби, как са готови да пълзят,и пълзят,о,как умеят те да пълзят в краката на новата власт, само и само за да останат пак там. А иначе от тях няма по-големи патриоти…Все за България говорят, все упрекват емигрантите,че са дошли в чужбина…
  Един от моите герои в книгите ми “БГ емигрант в Париж” и “55 тайни на Париж” ми довери, че ако човек се поразрови,например, в Париж,ще открие десетки държавни български сгради,които незнайно от кого се дават под наем – а знаете ли какъв е наемът в Париж? И къде отиват тези пари?
  Така че не руски спецчасти, ами какви ли не трябва да нахлуят в тези мисии, за да ни отворят очите.

 5. Намек? Че от това по-ясен сигнал за загуба на суверенитет – здраве му кажи! Руски власти (каквито и да са били те) нахлуват в български имот (какъвто и да бил той). Така се постъпва с някои федеративни републики на Русия, но не и с независима и суверенна държава, каквато уж е България. А доказателство, че не е, е и реакцията на българските власти. Сравнете я с очакваната (но все още несъобщена от нашите медии) реакция на страните от ЕС. Ще видите огромната разлика…

 6. Един покоен съсед и интересен журналист,сподели свои спомени за ген. Стойчев,командир на Първа българска армия,вече шеф на БОК,от времето като ДИПЛОМАТ във Вашингтон,когато и нашите и американските им колеги се надлъгвали,а той си чукал една Нанси,пиейки уиски,като смок за което е писано в този блог,тъй като за празничния банкет на маршали в Москва,в чест на Победата, обслужвали само полковници …
  ….та,спасявайки го от тогавашния ДАНС-гигант на мисълта-др.Г.Димитров,с а м о р е ш и л да “провери” дали се е представил поне като български мъж в л е г л о т о…
  – Безусловно г-н премиер! рекъл нашият, а в спомените на журналиста Иван Делчев,има и гарнитура от надлежен рапорт по устав,на български полковник,
  блеснал с “петолъчни еполети”пред българския офицер-аристкорат
  и ..познат на комшиите…
  – Не сам чувал за Вас,рекъл
  генералът …снизходително!!!
  Да п р о д ъ л ж а в а м ли? …тъй като има отговори на самия Г.Димитров пред съдията в Лайпциг 1933 г.,които говорят за мъж-пич,ане за хермафродит,както би им се искало на скопена шайка негодници ,така късно разбрани и от самия Станишев….ако е бил искрен като Т.Живков,когато на всеки час ни припомня “що е то недоносче!!!!”
  Нищо лично!!! към коментара на “колегата”,който е схванал същественото!

 7. В десетката!
  Само като малко допълнение:
  Тази атака от страна на братушките съвпада “напълно случайно”, разбира се, с изтичането на срока, който беше даден на ББ да си изясни позицията по енергийните проекти на Гоце и Путя. С нетърпение чакаме тази позиция.

 8. Не бях приятел на бившия СССР,нито сам такъв на сегашната Руска федерация,която е псевдодемократична, а всъщност олигархическа държава с авторитарно управление и с външна политика, която в съзвучие със стародавните руски и съветски традиции съдържа недопустимо агресивни нотки.Независимо от това, обаче, за мен случаят в Москва си остава неясен,тъй като за да се ползва с дипломатическа неприкосновеност една сграда трябва да служи само на дипломатическата дейност на съответната държава – в случая България.В момента в който части от сградата се отдават под наем на частни лица и/или фирми то /според мен/ тези части вече не могат да претендират за нормалната екстериториалност на една дипломатическа мисия.Впрочем в информациите се споменава,че статутът на въпросната сграда всъщност не бил уреден между Русия и България и е бил в известен смисъл висящ.И тъй ако приемем /нещо,по което по липса на данни аз нямам мнение/, че частната българска фирма се занимава с противозаконна дейност,то местните власти биха имали основание да извършват претърсвания и дори арести.Друг е въпроса,че руските специални части, надлежно въоръжени и маскирани вероятно са си представяли, че щурмуват Райхстага през април 1945 година и че подобен overkill сигурно не е бил необходим.Така или иначе моето мнение е,че премиерът Борисов реагира адекватно и че изявлението му беше по същество точно.

 9. Между другото, този инцидент може да е добър повод да преосмислим необходимостта от поддържане на “Център на промишлеността” в Русия. Този център е единствен по рода си такъв, на подчинение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

  Няколко факти на тази тема.
  – Според статистика от 2006 г. (не можах да намеря по-скорошна такава) Стокообменът на България с Русия е 10% от общия стокообмен на България. Също така износът на България към Русия е около 200 милиона USD, докато вноса на България от Русия е почти 4 милиарда USD, т.е. 20 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ. Мисля че тези данни директно унищожават митът за необятния Руски пазар, на които ние явно не сме присъстващи сериозно!
  – В приоритетите на правителството от тази седмица е записано, че ще се насърчава експорта, като двигател на икономическо развитие.
  – Премиера Борисов беше споменал, че е новото правителство на европейското развитие, а не някакво друго развитие.

  Мисля че тези факти са достатъчни за да се оцени приноса на този център за икономическото развитие на България, като недостатъчен (но може би полезен за икономическото развитие на Русия). Тогава нека разноските по поддържането на този център се поемат от руските данъкоплатци, а не от българските такива.

 10. В десетката!Алеко!
  Тъй като Първият консул, тепърва и м а к а к в о д а к а з в а,
  се надявам,че и много прозорливият му началник на кабинета ,няма да остане безучастен към токсичното кънтене на празна бъчва в енергийните предизвикателства в Августова Европа /2009/…
  Ето и откъс от писмо на Август до Ливия преди повече от 2000 години:
  “Мила ми Ливия,както ме посъветва,разисквах с Тиберий*[командир на Дунавския легион,шетал на кон от Голямата река до Бяло море!]…какво да правим с младежа Клавдий….за да се погрижим и му дадем
  ….същите възожности..като повтарям веднъж завинаги вземем бързо решение..за онези обществени
  задължения..отнсно момчето,
  защото иначе ще имаме вечни тревоги..след Латинските тържества…[и]… след като Гай,Луций,Германик,младия Тиберий и Постум още щом навършиха пълнолетие като почетни [Рим.ки ] г р а д о н а ч а л н и ц и
  …[успяха]… да усетят вкуса и о т г о в о р н о с т и т е н а в л а с т т а.
  Ако искаш покажи на Антония [дъщерята на великия Антоний,
  “гадже” на Клеопатра след Цезар]… писмото ми-не възразявам:увери я че скоро ще вземем някое решение за сина й.Съзнавам колко нелепо е за нея да бъде под негова опека.Август .
  Рим,41 г от н.е.

 11. Никой не може да развали приятелството между Българските и Руските Граждани, нито сталин, нито путин, защото в Русия до река Волга живеят нашите Български роднини, от Татарстан, защото Русия е приела християнството и кирилицата чрез България, защото България е благодарна на Царска Русия за освобождението си от османското робство. Сега нашите приятели- Руските Граждани живеят под робството на червената олигархия в Русия, както и ние в България, но ние имаме късмет, че България е част от ЕС, и нашата червена олигархия няма шанс да задържи паралелната си могъща ВЛСТ в България.Според мен за това Москва предупреждава Борисов с милиционерския си намек.

 12. Юрген Рот (В десетката!):
  “Ще видим и дали старите му връзки не го поставят в зависимост и рано или късно могат да попречат на желанието му да разчисти блатото. Под стари връзки имам предвид някои групи, които според мен са криминални структури. Тук имам предвид странните връзки с групировката ТИМ. И ако той не успее да се освободи от тях, то това може да се окаже от решаващо значение. От една страна, Борисов знае какво се крие зад тази групировка. От друга страна, той явно все още има добри отношения с нея.”
  mediapool.bg

 13. С други думи,едноглава храбра българска п т и ц о,предай на твоите двуглави имперски събратя,че взаимноизгодното приятелство с руския народ,не е партиен монопол – още по-малко лява утопия у нас -и и у тях,
  особено поради криворазбрабното високомерие,присъщо на великите народи по пътя ви към топлите Проливи,не е през Белград,Атина и Букурещ,а през
  С о ф и я….!!!!
  Дано е запомнено,както ви се каза веднъж,докато Съдбата пожелае
  да се изкове още веднъж на чаша чай близо до евразийския бряг на Черно море….!!!

 14. Мисля, че е по-прегледно така без интервали от двете страни на тирето, отколкото така “по – прегледно”.

 15. “От Сирищник и обратно”

  Драги,
  в една все по-авторитарна и все по-азиатска страна като БГ, която е тласкана през последните 65 години натам от милиционери с и без автомати, с руско и/или българско гражданство, с чисти сърца и хладни помисли, този блог е един остров на крехката и лесно умъртвима свобода. Не само на словото.

  Това, което има смисъл да правим е да увеличаваме групата на твърдо убедените, че така не може. Тук тя бива увеличана, смея да твърдя. И в това е заслугата (няма да я наричам историческа, за да не звучи кухо и високопарно, но си е такава, според мен) на Иво Инджев.

  А нашата заслуга към нас самите, към България, към свободата (не само на словото) е да правим всекидневно така, че нискочелото от Сирищник да се върне пак там. И не само като метафора.

  Това ще означава, че поне част от задачата за отдалечаване от пълзащия и набиращ сила авторитаризъм и азиатщина ще е започнала да намира решение.

  Хора, изпълнете се с разбирането, че от нас все пак нещо зависи. Собственият ни живот, но и този на тези, които обичаме. И на други, които и дори не познаваме.

  Не съм от тези, на които им е много революционно, но съм убеден, че повече така не може. НЕ МОГА!
  Стига ли ни силата да пратим символа на руския деспотизъм у нас обратно в двора с външния клозет?!?! Можем ли във всекидневните си действия да работим за по-нормално всекидневие, за по-европейски неща в България?

  Правим ли усилия в тази посока? Пробвайте да си отговорите, ако ви пука.

  Моят лозунг от няколко години е “Гоце обратно в Сирищник”.

  Той ми се струва все по-крещящо актуален.

  Моля, действайте – всеки както си може – да се отървем от деспотизма и азиатщината.

  Иначе Путкин и сие ще са успели. Поне в това да ни откъснат от нещо по-добро, което част от нас, все пак, заслужават.

  Иначе ще сме си заслужили милиционерите с и без автомати.

 16. И отново в 10-та!
  Въобще,на ХУБАВА статия,ОТЛИЧ
  НИ ДОПЪЛНЕНИЯ:Koss and Vladimir.

 17. Мисля, че реакцията на Борисов е много йезуитска (в добрия смисъл на думата). Или поне се надявам да е така.

  Казвайки – щом е за противодействие на престъпността, нямам нищо против да действате, включително и в български дипломатически имоти – той негласно си запазва правото да поиска реципрочност, ако се наложи. Тоест, ако се наложи един ден ГДБОП да арестува някого на територията на руски дипломатически имот в София, да може да го направи.

  Ако е така, мисля, че печелившите сме ние. Но да видим.

 18. Незнам въобще имало ли е някакво приятелство някога , между България и Русия, или е било пропаганда на определени кръгове. Защото реалността в която попаднах от две години показва съвсем друго.Работя в Гернания в фирма в която почти всички колеги са бежанци от Русия .
  Неможете да си представите с какъв неприазъм бях посрещнат.Тъка наречените Братушки ,издевателствуват
  над мен непрекъснато.Те казват ,че са ни хранили 45 години , а стоките които сме пращали били боклуци. Мразят Горбачов, защото им развалил могъщия съюз .А когато
  Путин спря газта за Европа , нямаше по щастливи от тях ,радваха се като малки деца.Постоянно демонстрират надмощие и властност,колко много
  България зависела от Русия. Мисля,
  че руският народ е военлюбив с вродено чувство за надмощие над другите народи .Те жадуват просто да покажат колко са могъщи и едва ли ще ги спре , някъкъв мит за “брадски народи”

 19. Казвал съм го и преди, но пак ще повторя, като подкрепа на тезата на г-н Инджев за неравнопоставеността в отношенията между България и Русия.
  Ще смятам България за независима държава и правителството и достойно за доверие, едва тогава, когато събере смелост, достойнство и национално доблест, за да събори, разруши, двата емблематични паметника на съветската окупация и зависимостта на България от Русия. Този до Университета и онзи в Пловдив, покачен на тепето. Когато това стане, може да говорим за равноправни взаимоотношения между двете страни. При съществуващото положение, на робска признателност или равнодушие или ама мен какво ме засяга или не ми пука, към съществуването на тези позорни пришки на челото на нацията и държавта, не може да очакваме руските диктатори да се отнасят по друг начин с нас в лицето на нашите „държавници„ освен като към васални поданици.
  И когато, все пак един ден тези срамни, като венерическо заболяване,символи бъдат съборени искам да видя как ще реагират руските „държавници„. Може би ще ни спрат газта, те и без това си я спират, може би ще спрат вноса на петрол или не знам си какво от тези 4млрд.долара реализиран внос, както казва koss по-горе. Ами ок. нека спрат каквото си искат. Те ще са на загуба с тези пари, а България може да си намерим нови доставчици и на петрол и газ.
  Това е независимстта, да си смел и решителен и готов да търсиш нови решения на трудно решими, но не невъзможни проблеми.
  Да СЪБОРИМ позорните за нацията ни паметници на „съветската армия„.

 20. Да добавя към картината и малко от номерцата на Путин, все свързани с пустата му АЕЦ Белене..
  а/Договор с Турция за опушване на пчеличката България за да не мърда много и да не жили.
  б/Посещение в Сърбия, договор за доставки и настръхнали лафове на Сърбия срещу България.
  3/Като връхче на сладоледа – руска военна база в Ниш, нещо като братската сръбска военна “помощ” срещу турците през 1895г..
  4/Скандал за Веска Митрова, подкокоросан от сръбската агентура в Македония, раздухан от петата колонка на Путин в България.
  Резултат-настръхнала срещу България Македония.

  Не ви ли напомня на клещи – от югоизток Турция, от северозапад Сърбия плюс Македония, па и руска военна база на границата ни..

  5/Като знаем как Гърция си гони интересите, можем да я прибавим към клещите.
  6/Остана Румъния. Тя пък без правителство..ничия земя, т.е. всеки може да си развява байрака там, в т.ч. и освободителни войски.
  7/А сега:
  – Приятелска атака на руски униформени срещу нещо българско в Москва.С разрешението на Бойко Борисов министър-председател на Република България.
  – Усмихнат десант на “любимата на Путин група Любе в НДК..и..- Кой каза, че не сме живяли добре!!?? Под патронажа на Бойко Борисов, министър-преседател на Република България”…
  /реклама по радио К2/

  Остава тия дни да видим и мачтите на крайцерите на Черноморския руски военен флот пред Варна и Бургаз и обсадата ще е пълна..
  Дали дз не хванем да викнеме НАТО?
  Или да си се дадем без бой?
  Що да не ни освободят пак…

 21. Живея в Швеция и разбира се чета местната преса. В броя си от 3-и октомври, ежедневникът Dagens Nyheter съобщава в две големи статии със заглавие “Руски кошмар тормози Икеа” за това как в Мосенерго рекетирали шведската верига за “сухо”. Като не го получили, дръпнали шалтера на един от магазините на веригата в Москва, и шведите взели под наем дизелов генератор, за да спасяват положението. По-нататък се описват обичайните проблеми пред големи инвеститори – корупция, корупция…
  Всъщност до болка познати действия на комунистите – шантаж, заплахи, рекет.

 22. Драги Иво,
  Да. Анализът е ясен-има послание. Според мен нещата са три:
  1) Неуважение към сегашното правителство/тип пренебрежение и има защо. Руснаците са умни и набързо са преценили какво става у нас. А у нас става “БКП управл;ение с комунистически секретартки за ЗАМ Министърки- те едно си знаят-това си правят и няма как да го подобриш. Ако не го знаеш драги Иво-това е. Обидно е, че се подведфохме и осигурихме младежта-тя ни се довери-но дори тези хора, които бяха против ГЕРБ и дори късаха афишите ни-тях той постави начело. Защо?? Ще кажеш –може би сметки. Е това руснаците знаят. Човек трябва да държи на думите си-древно правило.
  2) Някоко европейски статии, доста неприятни излязоха и това се отрази на имиджа на България. А и нашите министри-понякога е тъжно гледаш как се бълтаят-това се оценява в света.
  3) Руснаците са народ с традиции и самореспект. Аз съм “русофил” защото познавам много руснаци-не комунисти, които са прекрасни хора. В случая-нашите служби се заплетоха с разни”доклади-гейт” и изпуснаха редица важни неща. А и посолствата ни-там какво е-само Бог знае.

  Накрая: Иво, въпреки че критикувам Бойко за назначената червена/БКП номенклатура и няма да приема това, защото виждам че не се отрразява добре на управлението-положителна е критиката ми към тях и се стремя да е градивна. Виждам хора с малко капацитет и получили всичко благодарение на дядо и баща-силни БКП номенклатури на важни за управлението позиции, но аз защитавам Бойко. Защо? Мисля, че изразът ти”бивш пожарникар и охранител” не покрива мисълта, която изказваш,. Първо-Бойко има много капацитет като анализ, опит, ум, точност, подготовка. Второ-той много постигна чрез труд-затова се ядосвам, че назначи разни “търтей на номенклатурата”, а не ефективни трудолюбиви професионалисти (ще му го кажа и лично, но съм извън страната).. Бойко цял живот се бори с труд и ум-за мен той е пример на успех благодарение на своя ум и труд и ефективност и находчивост. Той има дисертационен труд по много силен въпрос сега в днешните условия на света. И аз не разбирам защо непрекъснато се изнася охтранител-да човек се спасява в трудно време и му прави чест че го е направил. А помниш ли как тежко беше след 1989 г.-аз уважавам хората които могат като Бойко всеки труд да извършат-такъв беше татко. Затова не бива така, мисля че ехидно го правиш драги Иво. Иначе аз те ценя много като журналист

 23. Хинкоф,не бъди наивен,Българските власти не са си поискали откраднатите архиви от болшевишката сган, конфискуват дори архивите на Рускитъе дружества в България,непосредствено преди да си заминат за Русия,през 1947г. а ти искаш да бутнат тези сурогати,не става. Не е коректно на сегашния мин.-прдседател постояно да му се припомнят професиите и длъжностите,може и карицар да е,но е спечелил изборите и толкоз. Рейгън като беше актьор от Холивуд,та какво,срина комунизма и никой не му с е подогравал че е артист,пък станал президент.

 24. It is high time for the removal of all Soviet Army memorials from Bulgarian soil. Let us face it, Russia today is the crippled, ugly, bully of Eastern Europe. Our territorial integrity is better protected that that of Ukraine or Georgia by the American military presence in Bulgaria, and our membership in NATO, yet our independence is at stake. The whole thing might produce good results though, if the memorials of the Soviet invasion during WWII be demolished or sent to Russia for a fee. We, the civil Bulgarian society shouldn’t keep quiet in the face of naked aggression, international law, and human rights violations.

 25. До Теодор.
  И тази идея е приемлива, да се демонтират паметниците и да се изпратят в Русия за сметка на руската държава, разбира се. Макар, че винаги ми се искало да се реализира една друга идея. На някое е празно, пустещо място, насред България да се заградят няколко квадратни киломертра площ и да се направи постоянна изложба на паметниците от епохата на комунизма. Каквито и да са, това са 45г. от българската история, които трябва да се помнят.

 26. Скъса ли г-н премиерът Борисов с ТИМ, за което той има достатъчно време, знания и ресурс да реши кога и как да ги неутрализира, България ще се изтръгне с удвоени сили от дълбините на отчаянието!

 27. Дали ББ още смята, че да е премиер му е мно-о-о-го по-лесно…

 28. Зададе се облак тъмен и жабите се разкрякаха… Инджев, братко, зная къде те сърби, но за това цяр няма… До живот е…

 29. Полковник,адресираите правилно посланието си,- за сърбежа към Станишев а за жабите към Първановия жабешки зов за помощ.

 30. При цялото ми уважение към автора, се чувства тенденциозния русофобски тон на автора. Паметниците дето леко го подразват са заслужени с кръв и човешки животи: първия път за нашето избавление от турското робство, а втория път за избавлението на бързо забравящата цивилизована Европа от кафявата “европейска” чума.
  Преди някой да ми е напомнил за имперските амбиции и интереси на Русия, леко ще обърна внимания, че паметниците не са в чест на Александър II или Сталин, а на обикновени войници, такива които са загивали за братския християнски народ – българския….

  Що се касае за конкретния инцидент свързан с българските имоти… нещата са твърде мъгляви и както винаги българските данъкоплатци едва ли ще научат цялата истина.

 31. Към Гражданин:

  Бихте ли уточнили точно колко са загиналите на българска територия съветски освободители, които заслужават домининиращите по размери и внушение над София, Пловдив и т.н. български градове сталинистки по своето послание паметници?
  Споменете поне един- няма такъв.
  Защото иначе се знае за загиналите хиляди българи. Спорът е само за колко десетки хиляди става дума, защото огромното мнозинство са избити без съд и присъда, жертви на зверския терор под съветско покровителство. Статутът на Червената армия е бил като на окупационна сила, т.е. тя отговаря за подобни безчинства под нейното благосклонно, подстрекателско по-точно ,управление, възприемано от вас като “освободителна мисия”.

 32. Zashto Viena pazi pametnika na russiat voin mnogo striktno? I chistichko naokolo, nikakvi gnusotii!
  Zashto tova ne e problem za tijah, nezavisimo ot mnogo istoricheski fakti svyrzani s general Suvorov i dr., da i v mnogo drugi strani taka.
  Mi se struva, bylgarin se chuvstva predatel, i zatova mu se iska da svali istoricheska vina na tehnite upravliavashti , na drugite.
  A v Rusia narod se otnasija kym bylgarina s mnogo uvajenie, samo kato spomni che bylgari bijaha pyrvi pomoshnici v bojnite grupi na Lenin, malko nastryhvat.

 33. Към Sigurd:

  Така е, във Виена има един мъничък паметник на съветски войник ( в размер едно към едно, т.е. човешки ръст), който стои в скръбна поза, с наведена глава, с пушка “при нозе” в памет на хилядите и хиляди паднали сънародници при жестоките боеве за превземане на Виена, едни от най-кървавите на финала на войната( и Виена, както и Берлин, е превзета с щурм по логиката на Жуков и Сталин, според която броят на убитите атакуващи няма никакво значение – важен е само гоненият пропаганден ефект, сроковете на онзи етап от разгрома на националсоциализма са били вече чисто символични и наистина единствено от политическо значение).
  В София, където няма нито един загинал и никакви боеве ( защото българското правителство е дало заповед да не се стреля срещу настъпващите съветски войски и неутралната де юре и де факто България е била окупирана без един изстрел), има огромен паметник на сталинизма, построен през 1953 г. , символизиращ налагането на съветския строй.
  Съветският войник в София съвсем не скърби ( няма и за какво на българска земя, освен за разстреляните от съветската комендатура собствени мародери – поне някои от тях), а размахва войнствено оръжие над българския парламент, университет и суверенитет и до ден днешен като символ на една огромна пропагадна, чисто сталинистка лъжа по отношение на България.
  В битката за Виена са загинали огромен брой съветски ( далеч не само руски) граждани, но има мъничък, скромен и примирен – скърбящ за жертвите паметник, абсолютно незабележим сред смазващо домининиращите паметници и архитектурни комплекси на австроунгарското величие наоколо.

 34. А какво би стало, ако руските спецчасти бяха съгласували операцията с нашите дипломати. Предполагам, че на всички ни е ясно, че след съгласуването, всичко щеше да е наред и нямаше да има кой да арестуват. От друга страна, някой представя ли си как руски специални части нахлуват в дипломатически имот на САЩ. Или пък наши специални части нахлуват в дипломатически имоти на Русия у нас.Аз не мога да си го представя.

 35. Ne sam saglasen s Vas!V vsjaka CIVILIZOVANA strana ima zakoni i porjadki ,koito trjabva da se spazvat ot Vsichki,vkljuchja kral i prezident!Daze i novija EU prezident ako proizvezda nelicenzirani/piratski/ kopija ot filmi muzika,knigi i mm moze da se okaze v zatvora!BG targashite njamat pravo na exteritorialnost i Rusija ne e stanala BG-kolonija…Vsjaka strana zashtitava svoite zakoni/s izkljuchenie na BG!!!/Skandalnoto e che e pozvoleno v BG-imot ,njakakvi targashi da proizvezdat industrialni kolichestva piratski kopija!Dano im dadat pone 10godini v Sibir za da ne sramjat RODINATA

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.