Безцеремонните церемонии на церемониалмайстора

На церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 Георги Първанов награди Българската национална телевизия с Почетния знак на Президента на Република България.

Отличието се връчва по повод 50–годишнината от създаването на БНТ и във връзка с нейния принос и значение за основаването и развитието на телевизионната журналистика в България и утвърждаването й като важен фактор в политическия и културен живот на българското общество.

Това е зашифрованата новина. Нека си я преведем.

Церемониалмайсторът, самодържецът на републиката Г.Първанов, на практика се самонагради безцеремонно на собствена церемония и територия ( президентството вече му е бащиния на осмата година стопанисване) с този т.н почетен знак. Връчи си го за това, че го почитат лично като най – тачения от пропагандата в Република България фактор.

(„Отличието се връчва” – каква безлична форма за личната благодарност за принос за …).

Момент! Тук трябва да отдадем дължимото на дълбочината на плиткоумието.

„Принос”? За основаването и дори за развитието на телевизионната журналистика?

Че кой друг и какво друго можеше да „принася” „основава” и да „развива” телевизионната журналистика във времето на монопола върху на телевизионната журналистика? Освен единствено съществуващата по волята на единствено управляващата БКП и единствено позволената от нея тогава държавна телевизия?

Сякаш цели 30 години по времето на комунизма при „развиването” на журналистиката (телевизионната) имаше някакъв избор, алтернатива, другост, различност, другомислие, вероятност или дори помисъл за нещо по-иначе от онова, което беше единствено възможно във времето на диктатурата, монопола, единомислието по партийните закони на единоначалието!

Колеги от БНТ! Това, че държавната телевизия, в която мнозина от вас са прекарали най – хубавите години от живота си ( и с това , разбираемо, ви е емоционално скъпа) е била единствена по тогавашния закон Божи (Живкови), не я прави автоматично положителен герой в контекста на историята. Опитайте се да се поставите в него в момент, когато др. Първанов се опитва да ви подкупва евтино с дрънкулките си. Не сте аборигени.

За сравнение: имаше една телеграфна агенция, една народна банка, една външнотърговска банка и т.н. Трябва ли днес да има тържества за уникалността на единствената телеграфност, неповторимата единственост на банката ни, на нейната външна търговска уникална соловост и т.н?

Не позволявайте носталгията по младостта ви да бъде употребена по този нелеп начин, за да не се срамувате един ден от наградите на Първанов така, както някои бяха посрамени заради подарените им апартаменти лично от др. Тодор Живков ( заради които го вкараха в затвора собствените му гузни съучастници).

Изобщо, тази кампания за „великата” 50 годишнина на монополната (по рождение) телевизия е сред най – сбърканите знаци за ориентиране в и без това по балкански хамлетовия ни шизофреничен въпрос „ да бъде, или да не бъде европейска България”.

Как да бъде европейска, като е съветска по своя генезис – което нямаше да е фатално ( кое ли пък тук не е ?), ако не се оказа толкова витално!

4 мнения за “Безцеремонните церемонии на церемониалмайстора”

 1. Има комедианти,които н е с е уморяват,както и професионалисти
  с разбираема носталгия.Но има завети и собствена “в ъ з х вала”
  /с а м о н а с а м е!/,когато
  доброто мислене,е по-важно от многото знания.
  В момент,когато България е на път,да се помири със себе си,а временни звезди да угаснат,е въпрос на личен избор,кой как да обогати разнородните си знания или да дрънчи в подготовка з а
  о б о з р и м и обстоятелства.

 2. Брилянтен финал на едно блестящо есе!
  Вашите бисери трябва да бъдат изучавани от кандидат-журналистите. И от „журналистите“!

 3. Иво,
  Нещата,за съжаление, са такива. И на мен като колега ми е страшно мъчно, но днешната БГ-журналистика,с много малки изключения,просто е слугинаж. И то добре платен, с кървави народни пари,слугинаж. Независими били,трици,печелели много,пак трици.
  Ето,току-що прочетох нещо смразяващо – само за 100-годишнината от независимостта Станишев е раздал милиони народна пара,значи от моя,твоя,от джоба на пенсионера,на…тези същите медии,за които сега говорим. Не,не мога да го разбера това – хайде,ако си месар,но ти си журналист, ти пишеш с душа и сърце,възмущаваш се,че народът умира от мизерия, а в действителност ти лапаш и се надуваш от неговите оскъдни парици…Затова и когато преди четири години аз започнах да говоря по медиите за МИЗЕРИЯТА, мнозина колеги ми викаха -Е,Димо,чак пък толкова…Да,чак пък толкова…Защото в същото това време те са лапали яко,ама наистина яко…Просто тъжна,мръсна,помиярска и много,много БТ-история…

 4. Толкова си точен , Иво! /Всъщност за кой ли път?/
  Аз съм имала НЕщастието да редя новинарските емисии в дълговечната ни телевизия и знам на КОЕ място трябваше да се слагат мат`риалите с Негово президентско величие. Знам придворните му журналисти – до един получили екранно присъствие и ръководни длъжности. И го знам не само аз, разбира се.
  За такъв медиен комфорт дори се чудя как няма раздадени персонални ордени и отличия ?!?
  А в БНТ наистина има хора, които са ми признавали, че ако бъдат изгонени от там трябва да станат пазачи някъде. Това е напълно побъркана машина, в която, ако не си със силния на деня и не му осигуряваш комфорт нямаш никакъв шанс да оцелееш.

  Не че и частните медии не са принудени да влизат в този калъп.Все по-очевидно.
  Но това вече е онази тема за журналистиката в БГ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.