Кой беше тоя воср и защо се спомина?

ВОСР! Колко ли българи ще разчетат днес какво се крие зад това съкращение? А беше време, само преди 20 години, когато ВОСР ни заливаше отвсякъде. Особено на 7 ноември, когато и в НРБ се празнуваше Великата октомврийска социалистическа революция като национален празник.

Да кажа пак, този път юбилейно ( на кръглата годишнина от кончината на ВОСР като празник по нашите земи), че самото отбелязване на Октомврийската през Ноември беше сред белезите на закърняването на здравия разум, ослепял и оглупял за очевидните безумия на държавната идеология. Каквито и да са обясненията за смяната на календара, упоритият отказ да смени и названието на Великата революция, беше еманация на догматизма, наложен на милиони хора по света с претенцията да бъде върховно постижение на „колективния разум на партията”.

На този празник ( липсата на ВОСР) в нашия живото обаче получих подарък. Това една чужда мисъл, за друга чужда мисъл, която никак не ми е чужда.

Чуждата мисъл е цитат от статия във в. „Вашингтон пост” на Херард Де Гроот с дата…7 ноември. Той предлага друга чужда мисъл като цитат, който обяснява най – добре причината за провала на комунизма. Това са следните две изречения от романа на Хемингуей „Безкраен празник”:

„ – Ти как фалира?
– По два начина. Постепенно и после изведнъж”.

По мнение на Де Гроот това е най – доброто обяснение за причините за края на комунистическия експеримент, настъпил със сгромолясването на Берлинската стена и СССР. Присъединявам се и не изключвам мнозина да споделят това мнение, особено ако имат личен опит.

Постепенно всичко се скапваше ( т.е. генетично е бил заложен краят) и после – мозъчен срив на безмозъчната идеология и сърдечен удар на безсърдечната й практика, след което дойде и леталният изход! Абсолютно вярна е тази кратка диагноза за живота и смъртта на най – пагубната утопия, завладявала някога света.

16 мнения за “Кой беше тоя воср и защо се спомина?”

 1. Още в коментара за Масларова-ица споменах,че е в ъ з м о ж н о “бетониране,като онова в Скопие,
  за което премиерът използва слово съчетанието,”откровена завист…”
  Не не е така,за консервативния дух усвоен и от русоляви сърцати министри,и май е по-добре,да се припомнят вицове и от социалистическо време,при И.Башев и при П.Младенов.
  На въпроса при първия,как ще се казва в социалстическа Великобритания…. Форейн Офис,отговорът бе:
  МВнР на Нейно Величество!
  Във втория случай Тато рекъл на Младенов,да съкрати,както сега МС задължава и Р.Желева:
  – Петре,чакам предложения!!!
  – Не мога др.Живков,не мога !!!от 90% ЛОД,ПОД,ВОД и ЗАДД,са ми останали само 10% СОК*…е с кого да работя???
  ……………………………
  *- любвници на добри другари,
  приятели на добри другари,
  заслужили добри другари и
  случайно останали кадърни!!!!

 2. Бунич: Безумието на болшевизма е болест, нещо като обезумяване на нацията. За съжаление прекалено късно социолозите поставиха тази диагноза и стигнаха до извода, че оттук нататък работата е за психиатрите. Социализмът е идеология на завистта — още през 1918 година Бердяев даде това определение, но за щастие, никой не го чу, в противен случай биха го унищожили веднага. Това е бацилът на безумието или идеологията на завистта, или и едното и другото. Нека учените на бъдещето се опитат да обяснят как с толкова примитивна примамка бяха хванати в капана народите от огромната страна, които повярваха във възможността, че Божието царство може да бъде построено с потоци кръв и с разбойничество.
  http://bg3.chitanka.info/mylib/index.php?action=text&textId=2049

 3. Българската душа на Иво ни пише, за това са толкова талантливи неговите политически коментари.Пагубната утопия на ВОСР деформира ценостната система и традиционата народопсихология, и на хората в България, сега пролетариата в България е преустроен, като гласоподавател,лумпен,бонж или в човешки материал, за бизнеса на Властите и Олигархията в Република България.

 4. Днес прожектираха чудесен документален филм за създаването и падането на Берлинската стена в Деня на отворени врати в Немското посолство в София и е знаково тази дата – 7-ми ноември, да се свързва с навечерието на падането на стената, вместо с воср. Има и други паметни събития, като победата на българите над сърбите при Гургулят на 7-ми ноември 1885г., рожден ден е на Сартър през 1905г. и на Камю през 1913г.

 5. Спомина се щото беше болнав от самото начало.
  😉

 6. Статията е страхотна,лаконична,но казваща много.Кардинале,не е имало никакво “социалистическо време”, а комунистическа диктатура.не е трудно да го разбереш.Маринов,болшевизма-комунизма изибщо няма стойност на идеология,това е просто бандитска организация, практикуваща насилие,маскирано зад нищо незначещи лозунги и демагогии. Да не говорим за “научен комунизъм”. Най-дивашката,най-нечовешката диктатура да се определи като наука. Това е повече от безобразие.

 7. Винаги съм следял с възхищение коментарите на г-н Инджев по всички въпроси. Най-интересно в случая ми стана и това, че мислим по еднакъв начин за този идиотизъм, който и на мен от сравнително ранна възраст ми е направил впечатление: Защо тази ВОСР е станала през октомври, а я празнувахме на 7-ми ноември… Ние и цялата прогресивна част на човечеството. Наистина, законите на диалектиката изискват да има добри и лоши и щом по дефиониция ние (от лагера) сме добрите, то лошите са останалите. А някой може ли да даде смислен отговор на подобен въпрос – защо великден всяка година се мести на различни дати? И тук някакви мъгляви обяснения от някакви старчета за различните календари и т.н. Поздрави на г-н Инджев!!!

 8. Не е ли добре да се замислим за причините и събитията довели до “ВОСР” и дали в днешни дни няма такива…?

 9. Великден се определя по начина и в чест на Юдейската Пасха (времето когато е станало разпятието). Това става така: Неделята, която следва след лунната фаза (пълнолуние за католиците и последна четвърт за православните) след пролетното равноденствие. Не съм много наясно защо лунните фази за православни и католици/протестанти се различават , но мисля, че православната е по-вярна. Октомврийската вакханалия в Русия наречена революция, след приемането на корекцията на датите в Грегорианския календар по слънчевия календар е отхвърчала на 7ми Ноември. Между другото Руската православна черква все още не е приела Грегорианския календар и затова всички религиозни празници те си празнуват по стар стил. Още едно дебело подчертаване на антирелигиозността на комунистите! Това обаче ни навява по-скоро за мисъл от рода “дело на Сатаната” кавото по своята същност си е

 10. Уважаеми господа, Вие коментирате комунизма в стила на сенатор Маккарти. Преди да правите това прочетете поне малко от първоизточниците. Комунизмък като идея за справедливо общество занимава умовете на хората от стотици години. И Маркс твърди, че е възможно да се създаде такова общество при съответното развитие на производителните сили на обществото. И не случайно Моралният кодекс на комуниста почти на 100% съвпада с моралния кодекс на християнството. До тук с теорията. Какво стана на практика. Ленин се опита да докаже, че с военен комунизъм и диктатура на пролетариата това може да се постигне. За негово огромно съжаление се оказа, че със силови мерки съзнанието на хората не може да се промени. Милиони фалшиви комунисти, нямащи нищо общо с идеалите приспособиха обществото за собствени нужди и създадоха държавен капитализъм, който рухна поради същата причина, поради която Маркс написа Капиталът – криза на стимулите. За сметка на това г-да западните капиталисти си дадоха ясна сметка какво ги очаква и се обърнаха към теорията на лорд Кейнс и започнаха да създават работническа аристокрация и дадоха по- добър живот на своите работници за да не мислят за социализъм и успяха, основно защото в продължение на два века ограбваха останалия свят чрез своите колонии. И ако ние трябва да се сърдим на някой, това не са комунистите а на тези, които се присламчиха и опорочиха идеята. Тези, които сега плюят комунистите, обикновено са неуспяли бивши номенклатурчици. И все пак за да успее да се получи едно ново общество, то за него трябва обществото да узрее и всеки напън това да се изпревари е обречен на гибел. Само се обърнете назад и вижте поредицата на обществата – първобитно-общинска, робовладелско,феодално, капиталистическо и какво след това, е още не сме сигурни. Предполагам така са се чувстквли и нашите предшественици.Аз мисля

 11. Скоро не беше се появявала такава жертва на комунистическия идиотизъм. Баталов, след като най-голямата страна изчезна от политическата и географската карта,значи комунизмът е една химера,една заблуда,една лъжа,едно тотално насилие. При това комунистическия СССР, беше най-голямата и най-богатата страна в Света. 202 Българии бяха колкото него,по териториален признак.Съюза беше 22млн и 440 хил. кв.км. Значи ,щом като в тази страна не можа да се построи комунизъм,или подобие на комунизъм,дори в отделна област,дори в отделен град,дори в отделен пасьолок,значи няма никакъв шанс ,никога и никъде да се построи.И всичките “теории” на всичките “учени” стават невалидни. Крайните резултати показват достоверността и нормалноистта на теориите. Ти може да ни казваш всеки ден,че можеш някога да преодолееш 180см на висок скок,но ако след десет-двадесет и повече години,стигаш само до 150см.значи си ни лъгал,или самия себе си заблуждавал. Животът е по-силен от всякакви учения,самия начин на живот се казва капитализъм и той не е строен по поръчка,в съгласие с някакви теории. Нито една теория не се е сбъднала на никой философ и идеолог. Обикновено,всички,които са искали да преобразят Света са претъпряли фиаско,всички без изключение. Ето специално за теб два сайта http://www.gulag.ipvnews,org , http://www.thesovietstory.com ,за да видиш как са реализирани мечтите на Маркс,Ленин,Сталин,Димитров и мн.др.

 12. Е Живко ти на разсипа тука вече!
  “Моралният кодекс на комуниста почти на 100% съвпада с моралния кодекс на християнството”

  Комунизмът е една фалшива утопия и като такъв няма как да има практическо приложение а само извръщение.

  Моля не ни замърсявай съзнанията с комунистическите идеи, защото може да е здравословно и приятелско да тупнеш по рамото здрав човек, но не и този който е насинен от бой.

  Такива сме всички в България насинени от комунистически идеи и всяка нова ни идва като обида.

  Не знам какви са идеите на сенатора Маккарти, но ми звучи като някои който е върл противник на комунистическата напаст.

  Хвала на таквиз хора!

 13. Мисля, и все повече се убеждавам, че това беше и един спектакъл. Подготвен от КГБ, на които вече не имстигаше само политическата власт на момента. Те се погрижиха да осигурят сладък живот на себе си и на своите внуци, разграбвайки държавните имоти. Мисля, че Западът също участваше в сговора. Те не искаха ние да сме добре, а само управляеми партньори. Спомнете си Максуел – как даваше хартия за вестниците Дума и Демокрация.

 14. Тъй-като всяко събитие е част от логическа верига събития, общата картина се губи ако не сме я проследили от начало.

  Да вземем за пример Римската държава, която в началото се е управлявала от Сенат, постепенно идват т.нар. триумвирати, докато накрая властта вземат еднолично императори, които спират да се съобразяват със Сената. Именно това поставя началото на края на Рим – циничността и самозабравянето на императорите.

  Запомнете го, защото това е в основата на всяка гибел. Или както е казал Христос: когато видите на свето място да стои мерзостта на запустението, краят е близо.
  Само че не е уточнил, че този край ще се повтаря много пъти – при много обществено-политически системи, държави, империи, отделни личности..

  Стотици години са нужни докато Рим официално престане да съществува. На негово място в Европа постепенно се появява нов строй – феодализма, и после аристократизма.
  Принципа се повтаря – и тази система се изражда в цинизъм и самозабрава.

  Отново стотици години са нужни докато официално кралствата бъдат погребани. Идва новият строй на буржоазията, тази буржоазия провежда следните генерални битки срещу аристократизма:
  – 1577 г. революция в Нидерландия, начело с Вилхелм Орански
  – 1649 г. Англия, начело с Оливър Кромуел
  – 1789 г. Франция, начело с Максимилиан Робеспиер
  – 1848 г. Германските държави, Австрия, Италия, отново Франция
  – 1917 г. Русия, февруарска революция начело с масонът Александър Керенски

  И така ние все още живеем в свят доминиран от тази Буржоазна система, която прерастна в т.нар. капитализъм, сега иска да наложи глобализъм и т.н.

  Но трудното за нас да видим от птичи поглед ситуацията е това, че ние в момента живеем в това време. Когато буржоазията е навлязла в залеза си. Мерзостта на запустението им е това което налагат на хората с бяс – консуматорство, цинизъм, егоизъм…

  Тук следва логичният въпрос – какво ще замени тази загниваща буржоазия.
  Спомнете си какво се случва няколко месеца след поредната буржуазна революция – след онзи февруари 1917 г. в Русия.
  Изведнъж, неочаквано успява една нова революция, една нова система – социализма.
  Затова един наш държавник бе казал че този наш най-нов строй бе роден неочаквано, бе недоносче. Защото за такива сериозни процеси е нужно много време докато наберат скорост.
  А социализма бе едва в “младежка” възраст, когато неочаквано за всички успя в една революция, в една държава.

  Сега докато тази нова система успее ще минат стотици години. Тя тепърва трябва да се развива и да подготвя държавите за идването си. Затова руснаците сами измислиха тази т.нар. “Перестройка”, за да могат да скрият, замаскират действията си. Защото буржоазният хищник, вълк не иска да вижда пред себе си врага. Той трябва да бъде постепенно приспиван, успокояван. Нека сам блудства в бърлогата си, нека се изражда в цинизъм и самозабрава. Ще дойде и гибелта.
  Рано или късно. След сто, двеста или колкото е нужно години.

  =====================================================================================
  Единствен у нас Григор Лилов достигна до някои истини, но общата картина му се губи, липсват важни изводи. Сегашното време изисква от нас да се преструваме умело на бизнесмени, масони, буржоазни типове, мафиоти, мутри … и каквото и колкото е нужно за да се вклиним плътно в този стар строй и да го унищожим тихо и неусетно. А беднотията поддържа бистър и бърз ума, задоволеността и консуматорщината извращават в педерастия и овчемислие.

  Който сам не e достигнал до този извод се използва друг важен принцип: накарай човека да направи това което искаш, без той да се досети че ти го искаш.
  Това изисква Природния закон на внимателното общуване между расите/нациите/хората, за отстояването на принципи чрез хитра актьорска игра. Тези които им позволиха да си напишат биографиите , но се самозабравиха – бяха убити и ще има още много убийства и още много книги на Григо Лилов за тайните на големите и малките играчи.

  Защото има един негласен Център за планиране и контрол, няколко хиляди километра по-насевероизток оттук. И когато някой се самозабрави, не иска да се съобразява – пълнят се смъртните хроники. При нас е добре заложен този характер – на “самостоятелност” и единачество, неекипност, “щото аз съм най, а другите майната им”; мислим днес да откраднем, да излъжем, а за утре – майната му. И като прибавим злобата и завистта..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.