7 ноември, годишнината на бракониера

Годишнина от бракониерския лов на Гоце в Узбекистан

by newswriter on 07/11/2009 4:22 PM

Атанас Чобанов
http://www.atanas.fr

Днес се навършва една година от бракониерския лов на президента Георги Първанов – “Гоце” в узбекистански резерват.

На 7 ноември 2008 г. по време на официална визита в Узбекистан българският президент отстрелва защитен вид : див планински овен “архар”, който е вписан в Червената книга. Според очевидци ловът се е състоял на територията на Нуратинския резерват.

Информацията, че българският държавен глава е извършил престъпление, което се наказва със затвор или поправителен труд беше потвърдена от два независими източника в средноазиатската република. Tя не беше отречена от пресцентъра на българското президентство. Оттам отговориха, че президентът се е придържал към протокола на домакините.

Журналистът Сергей Ежков, който живее в столицата Ташкент пръв съобщава за подготовката на лова на Първанов още на 4-ти ноември.

Българската публика научи за лова на Първанов именно от тази статия, цитирана от сайта Кафене.нет на 3-ти декември.

Повечето големи български електронни медии премълчаха или омаловажиха новината, заради която по закон може да бъде предизвикана прокурорска проверка.

Дарик Радио и RE:TV интервюираха автора на статията Сергей Наумов, който застана зад думите си, но от съображения за сигурност не пожела да разкрие източниците си.

От своя страна редакцията на Кафене.нет се свърза със Сергей Ежков по телефона и по електронна поща. Сергей Ежков потвърди, че информацията за лова е постъпила няколко дни преди пристигането на Първанов в Ташкент. Той подчерта, че оръжието на Първанов е пристигнало в узбекската столица няколко дни преди официалните лица, което означава, че инициативата за лова е на българската страна, а не на узбекските домакини.

К. Господин Ежков, вие пръв съобщавате, на 4 ноември, че президентът Първанов ще ловува в Узбекистан и пишете именно за планински козел. Откъде имате тази информация?

С.Е. Това, естествено, беше тайна в Узбекистан, нали разбирате, официалните лица няма да ви го покажат този козел. Информацията беше регистрирана най-напред сред администрацията на президента, след това беше включена администрацията на областта Самарканд, както и специалните служби за осигуряване на безопасността. Ако г-н Първанов е разчитал, че в затворена страна като Узбекистан такава информация няма шансове да изтече в пресата, мисля, че е сгрешил. Чиновниците обсъждат помежду си тези неща и “което се знае от двама се знае и от свинята”, както са казали още римляните.

К: Имате ли информация, че президентът Първанов е ловувал защитен от закона вид?

С.Е. Работата е там, че Георги Първанов е изявил желание да отстреля планински козел. Този вид по принцип е защитен. В кулоарите на администрацията на узбекския президент това е било най-обсъжданата тема.

К: Как мислите, чия е инициативата за президентския лов? На узбекската или на българската страна?

С.Е. По-скоро това е узбекска инициатива, но тя е била посрещната с благодарност от българската страна. Нашите информатори съобщиха, че оръжейният арсенал на Георги Първанов е пристигнал в Узбекистан по-рано от българския президент. Разбира се, че тази доставка е по инициатива на българската страна.

К. Има ли информация, че ловът се е състоял на територията на резерват?

С.Е. Темата за лова разви по-късно информатора на сайта ferghana.ru. Но Нурата е резерват, там ловът е недопустим.

К. Присъствал ли е някой от вашите информатори на самия лов?

С.Е. Не, не е присъствал

К: Виждали ли сте снимки от лова?

С.Е. Ловът е минал под патронажа на узбекските специални служби, но е напълно възможно, рано или късно някой да покаже такива фотографии.

К. Пресслужбата на българския президент коментира, че президентът Първанов се е придържал към програмата на домакините и навсякъде е бил придружаван от премиер-министъра на Узбекистан. Имате ли информация, че премиерът е придружавал Първанов на лов?

С.Е. Премиерът на Узбекистан съпровожда Георги Първанов в Самарканд. Но тук има една тънкост: официалната визита завърши на 7 ноември, а по наши сведения българският президент е бил в Узбекистан още два дни. Това е било и времето, определено за лова. Премиерът се върна в Ташкент на 7-ми вечерта.

Интервю на Атанас Чобанов

Кафене отбелязва разминаването между мнението на Сергей Ежков за точната дата на лова и информацията от статията във ferghana.ru, в която се твърди, че ловът е започнал в ранното утро на 7-ми ноември, ден в който по протокол президентът Първанов е трябвало да бъде в Самарканд.

Официалната цел на визитата на Първанов в Узбекистан е да лобира за доставки на узбекски газ за алтернативния европейски проект “Набуко”. Първанов, чийто мандат изтича през 2012, подкрепя също руския проект “Южен Поток”. Той издигна идеята за конференция по енергийната сигурност в София през пролетта на 2009 г., на която покани официално узбекския президент Ислам Каримов.

Кафене припомня, че узбекските спецслужби са преки наследници на съветското КГБ. Подобна е ситуацията в България, където ръководните кадри на специалните служби са бивши кадри на Държавна Сигурност. Манипулацията на политици с компрометиращи материали е обичайна практика на специалните служби както в Русия, така и в България.

Медиен контекст

Ситуацията с човешките права в Узбекистан е тревожна. Според Human Right Watch в затворите се използват методи като електрошок, задушаване и сексуално унижение за изтръгване на признания. Известни са случаи на затваряне на дисиденти в психиатрични клиники (разпространена практика в бившия СССР). Обект на преследване са религиозни активисти, но също така независимите журналисти и политическите опоненти на режима.

Международни организации като IHF, Human Rights Watch, Amnesty International, а също така Държавният департамент на САЩ и Съвета на Европа определят Узбекистан като “авторитарна страна с ограничени граждански права”. Все пак трябва да се отбележи, че Узбекистан стана първата страна в региона, в която смъртното наказание е премахнато от януари 2008 г. Страната се управлява от бившият първи секретар на КПСС за Узбекистан Ислам Каримов от 1991 до днес.

Според класацията на “Репортери без граници” за 2008 година страната е на 168 място от 173 страни и се намира в списъка от 15 държави врагове на Интернет. Президентът Ислам Каримов е в списъка на държавните глави врагове на свободата на словото.

В този контекст, независимите източници на достоверна информация за ставащото в Узбекистан са силно ограничени. Както ferghana.ru, така и uZmetronom са цензурирани в Узбекистан. Интернет агенцията Фергана, която разполага с голяма мрежа от локални кореспонденти е важен източник за информация не само за Узбекистан, но и за региона. Тя е цитирана редом с Ройтерс и AFP при кризи като “кървавия петък” в Андижан на 13 май 2005 г. когато атаката на узбекската армия срещу демонстранти, противници на режима, доведе до стотици жертви.

Агенция Фергана е цитирана и от български източници като Агенция Фокус Нюз, която напълно игнорира съобщенията за лова на Първанов.

9 мнения за “7 ноември, годишнината на бракониера”

 1. За съжаление за да намерим илюстрации на проблема за човешките права не е необходимо да ходим чак в Узбекистан, където без угризения се отстрелват не само планински козли, но и човешки съдби. В България е пресилено да се говори за защита на човешките права, след като не е защитено най-елементарното – свободното слово на журналистиката. Тук се сещам за Карбовски, който някъде пишеше, че свободните и истинни медии са нещо скъпо, а у нас никой не иска да плаща за истината. Имам скромен личен опит в тази посока от личния си блог, където публикувах критична статия за президента след взривовете в Челопечене с подвеждащото заглавие “За обръщението на президента към нацияна след взривовете”http://lyudmilstefanov.blog.bg/politika/2008/07/07/za-obryshtenieto-na-prezidenta-kym-naciiata-sled-vzrivovete.209530/. В началото модераторите сложиха статията в “избрани”, но като проумяха след минути, че тя всъщност е критична, я махнаха. И това в някакъв си блог.бг. А колко по-действена е цензурата в “истинските” медии!

 2. Всеки Български Гражданин Може да познае по делата на президента в Република България, за кого работи Георги Първанов, за народа си които е гласувал за него, или за ДС-ОЛИГАРХИЯТА си която го е избрала, за свои президент на Криминалноолигархичната Република България.

 3. Много обичат държавните ни главанаци да си отбелязват годишнини с отстрелване – 7-ми септември (посредством чадър), 7-ми ноември – с пушка…

 4. Предлагам Ви заглавие за нова статия – “Бракониерът на годишнини”. На мен не ми иде отръки.

 5. Браво Орел,диагнозта ти е в центъра на десетката,или десятката,кой както иска да се изразява

 6. Чудя се какво възпитание, манталитет и морал трябва да имаш, за да стреляш по беззащитна животинка зад ограда, докарана пред дулото на скъпата ти пушка с оптика??
  По скромното ми мнение – това е човек БЕЗ възпитание, с КОМУНИСТИЧЕСКИ манталитет и ЛИПСВАЩ морал!
  Има една дума, която донякъде го описва – ПАРВЕНЮ.
  Сходството с фамилията е случайно…

 7. Видът му не дава да се разбере, че е нормален човек! “Човек”????
  Тук е момента да цитирам един от постовете:
  “Чудя се какво възпитание, манталитет и морал трябва да имаш, за да стреляш по беззащитна животинка зад ограда, докарана пред дулото на скъпата ти пушка с оптика??
  По скромното ми мнение – това е човек БЕЗ възпитание, с КОМУНИСТИЧЕСКИ манталитет и ЛИПСВАЩ морал!
  Има една дума, която донякъде го описва – ПАРВЕНЮ.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.