Обединението на Германия и обедняването на България – открийте приликите ( ако можете)

Разликите между падането на Берлинската стена и ден по-късно на нейния български еквивалент Тодор Живков обясняват не особено големите прилики в последиците от тези събития за германците и за българите.

Сриването на стената беше масов, публичен акт на хиляди германци, докато бутането на зидаря на комунизма у нас от пиедестала му беше като масонско съзаклятие на шепа посветени в конспирацията другари.

В деня на пропукването на стената огромно множество германци излезе на улицата да покаже радостта си, докато ние се затворихме по къщите да се почерпим – кой от радост, кой от страх пред неизвестността отвъд открехната врата на кафеза ни.

Първият ден на свободата за германците беше и първият им всенароден митинг, докато тук първият митинг в чест на подарената ни свобода беше организиран на 18 ноември от новите партийни босове, заменили Живков.

В Германския изток имаше огромна съветска армия, но тя не се намеси, а у нас нямаше, но се намеси – истинският гарант на преврата срещу Живков беше съветският посланик Виктор Шарапов, генерал от КГБ ( т.е. ние отново бяхме „освободени” от братушките).

Докато германците щурмуваха светкавично цитаделите на ЩАЗИ ние тук се щурахме и загубихме месеци да си просим от новите повелители елементарни граждански свободи – една по една…

За последвалата най-голяма разлика, илюстрирана от факта, че Западна Германия моментално осинови Източна ( и я накърми през тези 20 години със стотици милиарди марки и евро), няма да говоря. Защото, макар да е от огромно значение, този факт не е универсално обяснение за факта, че днес бившите ни събратя по СИВ, Варшавски договор и други лагерни структури обитават един друг, много по–напреднал свят.

Нас ни напъват да ни осиновяват далечните роднини от най-близката до сърцето на мнозина българи Русия. Правят го с голям успех – внасяме от там стоки за 20 пъти повече пари, отколкото изнасяме. От това по-здраво обвързване, (на)здраве му кажи!

Резултатът е горе – долу като при разделената Германия, когато западната част, свързана със Запада, просперираше, а източната, подчинена на Москва, подсмърчаше завистливо с поглед на Запад.

Излиза, че за нас студената война не е приключила благодарение на топлите чувства по трасето на вечната дружба.

Но ще махнем отново с ръка –(на)здраве!

23 мнения за “Обединението на Германия и обедняването на България – открийте приликите ( ако можете)”

 1. Този път нямам коментар-Наздраве Иво,и ще махнем отново с ръка.

 2. Чува се за “изтръпнали” темели на Злото и за спрягане по тях на г л а г о л а и м п и й ч.
  Вярно ли е като повод за наздравици или за за обединение на “здравите” сили?

 3. Интересно е кого точно визира господин Инджев, когато казва “ние”. Тренчев, Дертлиев, Фори Светулката, Босия, Бай Нено от Калиманци, Агент “Х”?
  По-далеч от емоциите, направих опит да си изясня (по документи)как е била разделена пустата Германия след Войната. Оказва се, че планът на президента на САЩ е бил за осем “Германии”, само Сталин измежду победителите настоявал за единна Германия. Пусти документи, как да ги скриеш. пуста история – как си прави ташак със Сумиста!

 4. Може да звучи невероятно и даже малко генерализиращо налудно ;но през тези 20 год затоплянето на връзките между нашето КДС И ГРУ,КГБ е ставало все по-съвършено
  особено в областта на убийствата -показни или префинените–с радиоактивни изотопи-инфаркти,инсулти,тромбове,редки автоимунни болести,/даже и за семейна потреба и ”човешка” услуга/.Не случайно и след 30 год по ”давност” потулиха и делото по убийството на Георги Марков…Съвсем не е случайно!!!-Просто нямам какво да добавя към текста освен че е направо -леко оптимистичен.-за мое учудване без да съм се смятала когато и да е за десидент топлата дружба найстина много се е усъвършенствала буквално до СМЪРТ се е усъвършенствала!?Да не се успокояваме че само мафиотите се избиват без следи…”човешките ”услуги между общуващите все по- топло стават все по-многобройни
  и за домашна шир-потреба ve4e!!

 5. Сигурно някои помнат как на утрешния ден Добри Джуров всенародно обяви, че на Другаря Живков на изпроводяк са му обявили „благодарност”, а след пет дни – че са го изключили от „партията”. И тръгна (литна – с вертолет!) да агитира из Народа.
  По негова височайша заповед курсантите-моряци са поканени да си кажат думата в зала “Вапцаров” и те правят каквото могат.
  – Не искаме повече да учим “Научен комунизъм! – носи се от залата справедливият глас на Народа.
  – Няма повече да учите, отменям го – научния комунизъм! – откликва от трибуната на народната повеля Министърът, той и легендарен партизанин-комунист, а даскалите по “Научен комунизъм” се изнасят на бегом към библиотеката да поправят заглавията на учебниците си на “Политология”.
  – Не искаме повече да учим математика! – реват истерично калпазаните-новобранци, наредили още от първия семестър двойки на контролните по Първа и Втора част.
  – Няма повече да учите математика! – откликва бай Добри. – Аз през живота си и пет часа висша математика не съм учил, а вижте колко голям станах!
  – Ще учите, новобранци, ние как сме учили, по три кожи ни съдраха от гърба – и вие ще учите, да ви дойде акълът! – викат старшите випуски, а Министърът се дръгне където не го сърби.
  – Не искаме повече да учим “Партийно строителство! – продължава да реве гласът на Народа.
  – Няма повече да го учите, отменям партийното строителство! – откликва пак той от трибуната.
  Тук някои от преподавателите по ППР се усмихнали ехидно, защото се досещали, че голямото “партийно строителство” тепърва предстои.

 6. Няма кой да бутне стената в самите нас! Все още сме роби! Трябва време за да се родят еманципирани хора-граждани. Както току що прозвуча един коментар от пражки журналист по Юронюз по случай честванията за 20 годишнината от срутването на Берлинската стена, основната разлика между западните и източни демокрации в Европа е тази, че докато притях има демократични институции-демокрации със население от демократи (свободни граждани), то на изток са демокрации но без демократи. Страшно нещо е робският навик (манталитет! Пак ще цитирам нещо от Иван Кулеков:
  “Едни затворници ги освободили и те тръгнали веднага за Париж! Обаче пътят им минавал през зоологическата градина. Клетките там толкова им харесали, че се заселили завинаги там!”
  Е, както сте казали ха, наздрве! Аз съм с “Кока Кола”, така че ударете по едно и за мен!

 7. Към valdi:

  Здравей! Знаеш ли, че в Амстердам достойни българи отбелязват днес годишнината под надслов ” Утре започва от днес” – нещо, което хиляди хора у нас свързват с твоето изпълнение на едноименната песен( там са Кръпката и Едвин Сугарев), която, по мое скромнно мнение, е химн на свободолюбивите българи през последните 20 години!
  Бъди здрав и поздрави от домочадието ( на твоето също)!

 8. 20 изминаха.
  20 остават още.
  През пустинята.
  Дано следващото поколение да стигне Ханаан!!

 9. Наздраве и от Морето!

  Свобода се извоюва, свобода се подарява – въпрос на случай.

  Пари се печелят с труд и умения, пари “падат” и от небето (тото например.

  Какво ще правим с тях зависи от нас. От капацитета ни. Лесно спечелените пари – easy come, easy go!

  Така е и със свободата – нужни са умения – да я употребяваш и да и се наслаждаваш.Не вярвам в интелекта и изключителността на българина! Имаме свобода да пътуваме, да говорим, да търсим правата си. Но прехода доказа, че малцина се възползват – предимно от това да отпътуваме зад граница и още повече – да говорим.

  А свобода без отговорност – е най-голямото зло. Това са управниците ни и хилядите ни съграждани покрай тях, лапнали вимето на властта!

  Наздраве и дано ни узреят пъпешите по-скоро!

 10. Иво, за какви прилики говориш бе братко? Ами то си няма разлики. Я виж колко добре си живеем! Американците да му мислят, ние с германците живот си живеем. Ех какъв живот…да го опишеш ли или да го разровиш. Ти комай само това правиш и около теб постоянно смърди и горчи! Я малко по-оптимистично трагически! Сега като импичнем Гоце Седефчоф /защо ли все за цигани ми напомня това име Седефчо -не зная/ всичко ще си дойде на място. Хайде (на)здраве като си казал:)

 11. Г-н Инджев,как бихте коментирали твърдението, че Втората световна война ще приключи когато завърши окупацията на Европа от САЩ и на Германия от Англия и че тогава ще се разбере дали действително Германия е станала миролюбива и т.н. държава.

 12. Към Любопитен:

  Признавам си невежеството – не знам кой е източникът на това твърдение. Не мога да коментирам нещо, което не ми е известно.

 13. Вече ви е известно, не можете ли да го коментирате?

 14. А го е казал Чарлз Краутхамер, американски журналист и коментатор във “Вашингтон пост”, “Стандарт уикли” и др., идеолог на неоконсерватизма. Пулитцеров лауреат. В 2006 Financial Times го нарича най-влиятелния политически аналитик в САЩ през последните 20 години.

 15. Г-н Инджев,прави ми впечатление,че след всяко мое писание дълго време стои-чака потвърждение.Това тертип на сайта ли е,нещо като миницензура?Според мен е глупаво и затруднява диалога.

 16. Страхотна е аналогията ,но в негативен план,поздрави !!!

 17. Какво казва проф. Чалдъков от Варна:

  “Чуйте, няма да се изморя да повтарям: демокрацията не може да бъде подарена като парче шоколад. Демокрацията трябва да бъде завоювана. За да бъде завоювана, трябва да бъде желана. За да бъде желана, трябва да знаеш какво представлява.” – писа голямата италианска журналистка Ориана Фалачи (1929-2006) в последната си книга “Интервю със себе си. Апокалипсис”.

  Сега ще перифразирам Фалачи: Българите не знаем какво представлява демокрацията. Още по-малко я разбираме. И като последица от това – не я искаме. Защото сме били потискани от една изключително жестока диктатура, продължила 45 години.

  Като оценявам високо свободата да се движим свободно по света и сравнително свободно да пишем и говорим, по всичко личи, че 20 години не стигнаха да излекуваме 45-годишните рани в начина на мислене – няма я “аристокрацията на заслугите” от държавата на Платон, няма я eleutheria (свободата) на Аристотел, има мимикрия, уж-демокрация, неокомунизъм. Така от “45 години стигат/ времето е наше” стигнахме до “20 години стигат/ времето е тяхно”. Унгарците през 1956 г., чехите през 1968 г., поляците през 1980 г. направиха първите си опити за свободата. А ние безмълвно живяхме, по-точно боледувахме от комунизъм цели 45 години – така след преврата на 10 ноември 1989 г. изведнаж попаднахме в демокрацията. Почувствахме се обаче като освободените от циганите мечки в парка край град Белица: “Те стоят близо една до друга, не смеят да отидат в гората, която не познават, и възпроизвеждат заученото: кълбо напред-кълбо назад, и танцуват на два крака – да се оползотвори свободата е изключително трудно.” – казва психиатърът Димо Станчев.

 18. Напълно вярно и за жалост тъжно. Присъединявам се към мнението на GB – демокрация с роби не става.

  Все пак, честито на всички, които не бяха и не станаха роби и на този ден (а и преди този ден) преди 20 години изпитаха окрилящото чувство да се чувсваш свободен!

 19. Размишления относно някои прилики между съответни служби “тук” и “там”.
  На техните “там” май им показаха (от горе) един среден ПРЪСТ , надявали са се се някой оттатък да ги повика с ПРЪСТ но те пък най-изненадващо им показаха с ПРЪСТ къде им е мястото и в крайна сметка останаха с ПРЪСТ в устата. И вече за тях можем да кажем «Лека им ПРЪСТ!».
  “Тук” все още (от горе) им се сочи с ПРЪСТ къде да пипнат че даже им размахват ПРЪСТ. Затова имат ПРЪСТ във всичко което става а и често им вдигат големия си ПРЪСТ (оня с намигване) за добре свършена работа. И изглежда засега никой не може да ги пипне с ПРЪСТ.
  Че то при резултат 5:5 май няма никаква разлика между “тук” и “там”.
  Е , “тук там” има някакви нюанси но те са незначителни.

 20. Разликите са като
  Снощните речи във Берлин, (както и произволно избрана реч на Обама) които у нас тутакси ще бъдат обявени за популистки.
  Събарянето на която и да е стена у нас (дори и на кенеф) ще бъде разтръбено от медиите, като някакъв заговор или завера в която участват некои сили.
  Срещу изключително ловки мошеници на Запад, които използват хай технологии, у нас ние може да предложим някаква мутра – полумангал на име Красьо!
  И прощавайте много – да профукаш енергията и заряда на ОНЗИ МИТИНГ – НА ОРЛОВ МОСТ – моля, моля – трябва да си пълен глупак и кретен!!!!

 21. “На харизаното магаре петалите не се гледат”.Твърде дълго чакахме безропотно и все се стряскахме дори и на сън да не би да се раздвижим ,че да стане по-лошо.Чудно ли е тогава ,че днес сме на този хал и дори още не са малко глупаците които не се наситиха да ги лъжат и да чакат по-доброто.Чакат ги да се наядат ,че да остане трошичка и за тях.Наивници!

 22. Морето и ГБ са абсолютно прави,ама малкохора го знаят това…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.